دارایی‌های خامنه‌ای

از ایران پدیا
نسخهٔ تاریخ ‏۲۱ دسامبر ۲۰۱۷، ساعت ۲۲:۳۹ توسط Qubad (بحث | مشارکت‌ها)
پرش به ناوبری پرش به جستجو

دارایی‌های خامنه‌ای همواره موضوع مناقشه مخالفان و وابستگان حکومت بوده‌است. این موضوع به جنگ جناح‌های حاکمیت هم کشیده شده، اساتید دانشگاه‌های ایران نیز خواهان شفافیت و پاسخگویی و اصلاحات ساختاری نهادهای زیرنظر خامنه‌ای شدند.[۱] این موضوع در اوج خود به صورت «لایحه شفافیت دارایی‌های رهبر ایران» به تصویب نمایندگان کنگره آمریکا رسید.[۲]

ثروت پسران و دختران خامنه‌ای میلیاردها دلار برآورد می‌شود که در بانک‌های ونزوئلا، انگلستان و سوریه سپرده شده‌اند.[۳] همچنین خامنه‌ای نظارت بر سازمانی را به نام «ستاد اجرایی فرمان حضرت امام» برعهده دارد که میزان دارایی‌های این سازمان «بالغ بر ۹۵ میلیارد دلار» تخمین زده می‌شود.[۴] این میزان دارایی حدود ۴۰ درصد بیشتر از صادرات نفتی ایران در سال ۱۳۹۱ بوده‌است و از مجموع دارایی‌های محمدرضا شاه پهلوی هم بیشتر است.[۵]

نهادهای تحت امر

نهادهای تحت امر خامنه‌ای که بعنوان حوزه‌های خارج از دولت هم نامیده می‌شوند و از مالیات هم معاف هستند و هیچ نظارت دولتی هم بر وضعیت مالی و درآمدهای آنها وجود ندارد.[۶]

  1. آستان قدس رضوی
  2. بنیاد پانزده خرداد
  3. بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی
  4. بنیاد مسکن انقلاب اسلامی
  5. دفتر تبلیغات اسلامی
  6. سازمان تبلیغات اسلامی
  7. ستاد اجرایی فرمان امام
  8. شورای سیاستگذاری ائمه جمعه
  9. شورای عالی قرآن
  10. شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی
  11. کمیته امداد امام خمینی
  12. مؤسسه اطلاعات
  13. بنیاد علوی
  14. مجمع تقریب مذاهب اسلامی
  15. حوزه علمیه قم
  16. بنیاد برکت
  17. مؤسسه کیهان
  18. مرکز طبع و نشر قرآن جمهوری اسلامی ایران
  19. نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه‌ها

هم‌اکنون ۱۹ هزار شرکت شبه‌دولتی در اقتصاد ایران فعال هستند که حتی یک خط اطلاعات در مورد عملکرد مالی آنها در دست نیست. مثلاً دست‌کم ۱۵هزار امامزاده و بقاع متبرکه در کشور وجود دارد که اگر ۳۰تا ۴۰درصد آنها مالک فقط یک شرکت باشند تعداد شرکت‌های این گروه دست‌کم به چند هزار شرکت خواهد رسید.[۶]

گزارش اختصاصی رویترز از «امپراتوری مالی خامنه‌ای» و «ستاد اجرایی امام»

در ۲۱ آبان ۱۳۹۲ خبرگزاری «رویترز» گزارشی تحقیقی از «ستاد اجرایی امام» که یکی از نهادهای زیر نظر خامنه‌ای است منتشر کرد.

این تحقیق که نتیجهٔ کار تیمی ۶ ماههٔ گروهی از خبرنگاران این خبرگزاری است، مجموع دارایی‌های این ستاد را به استناد بیانیه‌های رسمی، اطلاعات وب‌سایت‌های شرکت‌های وابسته و اوراق بهادار حدود ۹۵ میلیارد دلار تخمین زده‌است.

بنا به این گزارش، این ستاد به یک بازوی اقتصادی بزرگ و قدرتمند تبدیل شده‌است که حوزهٔ فعالیت‌هایش از «فعالیت‌های بانکی و مالی تا تولید قرص ضدبارداری» را شامل می‌شود.

بر اساس این گزارش شرکت‌های تولیدی و صنعتی گوناگونی که زیرنظر این ستاد فعالیت دارند و یا وابسته به این ستاد هستند، گزارش مالی اجرایی خود را در بسیاری موارد اعلام نمی‌کنند.

«ستاد اجرایی امام» در دوران رهبری خمینی بنیان گذاشته شد و قرار بود بر اداره و فروش «اموال بلاصاحب» و مصادره شده در کشور نظارت کند و سود حاصل را به مصارف امور خیریه برساند.

در سال‌های ابتدایی بیشتر درآمد این نهاد به مصرف بازماندگان قربانیان جنگ ایران و عراق رسید. یا در روستاهای دورافتادهٔ کشور برق‌کشی و آب‌رسانی انجام داد و در مناطق محروم مدرسه و درمانگاه و مسجد ساخت. با آغاز رهبری علی خامنه‌ای، کارکرد این ستاد با جمع‌آوری اموال و املاک برای خود و صرف درآمد آن رای بیت رهبری تغییر کرد.

دفاتر حسابرسی این ستاد در حال حاضر حتی از دسترس مجلس شورای اسلامی هم خارج است و طبق مصوبهٔ سال ۱۳۸۷ مجلس، تمام دستگاه‌های تحت مدیریت و نظارت رهبری از نظارت مجلس شورای اسلامی خارج شدند.

بر اساس این گزارش مجموع ارزش دارایی‌های «ستاد اجرایی امام» که به ۹۵ میلیارد دلار می‌رسد، حدود ۴۰ درصد بیشتر از صادرات نفتی کشور در سال گذشته‌است و از مجموع دارایی‌های محمدرضا شاه پهلوی نیز پیشی می‌گیرد.

افرادی که این ستاد اموال‌شان را مصادره کرده‌است یا وکلای آن‌ها پیگیر پرونده‌شان بودند، به خبرگزاری رویترز گفته‌اند که ستاد طی طرحی روش‌مند و پول‌ساز، تحت عناوین جعلی از دادگاه حکم تخلیهٔ ملک می‌گیرد و سپس صاحبان ملک را تحت فشار می‌گذارد که یا ملک را دوباره به نرخ روز خریداری کنند یا در اسرع وقت ملک را تخلیه کنند.[۷][۸]

دیوید کوهن، معاون وزارت خزانه داری آمریکا در امور تروریسم و اطلاعات مالی، در مصاحبه ای گفت: که خود علی خامنه ای و برخی دیگر از مقامات برجسته جمهوری اسلامی نیز پول شخصی خودشان را در ستاد سرمایه‌گذاری کرده، از منافع سرشار منحصر بفرد ستاد بهره‌برداری می‌کنند.[۹]

ستاد اجرایی فرمان امام اکنون سهامدار کلیه بخشهای تولیدی و خدماتی، از جمله صنعت نفت، امور مالی، بانکداری، تولید قرص‌های ضدبارداری، و حتی پرورش شتر مرغ است، و سالانه میلیاردها دلار درآمد دارد.

یکی از اقدامات آقای خامنه ای خرید سهام یکی از بزرگترین بانکهای ایران در سال ۲۰۰۷ میلادی، و خرید سهام بزرگترین شرکت مخابراتی کشور در سال ۲۰۰۹ میلادی توسط ستاد بود، که در سال ۲۰۱۰ میلادی ستاد اجرایی فرمان امام را به صورت یکی از صندوق‌های بزرگ سرمایه‌گذاری خصوصی جهان درآورد.[۱۰]

دارایی فرزندان خامنه‌ای

روزنامه عرب زبان القدس العربی روز ۱۶تیرماه ۹۴ طی مطلب مفصلی در مورد ثروت فرزندان سید علی خامنه‌ای از جمله نوشت:[۱۱]

ثروت پسران و دختران خامنه‌ای میلیاردها دلار برآورد می‌شود که بیشتر آن در بانکهای انگلستان و سوریه و ونزوئلا است. ثروت مجتبی دومین پسر رهبر رژیم به ۳میلیارد دلار بالغ می‌شود، که بیشتر آن را در بانکهای امارات و سوریه و ونزوئلا و برخی کشورهای آفریقایی سپرده‌است.

مسعود سومین پسر خامنه‌ای که در دانشگاه تهران درس حقوق خوانده، مسئول بسیاری از مؤسسات پدرش و مدیر سایت او نیز می‌باشد. مسعود چیزی بیش از ۴۰۰ میلیون دلار در بانکهای فرانسه و انگلستان و صد میلیون دلار هم در بانکهای تهران دارد. مسعود مالک انحصاری فروش شرکت رنو فرانسه در ایران است.

کوچکترین پسر رهبر میثم است. او با دختر یکی از مشهورترین تجار بازار ازدواج کرده‌است، او در دانشگاه تهران الهیات خوانده، و مسئول اجرایی مؤسسات رهبری کننده انقلاب است، او شریک برادرش مسعود در شرکت رنو است. ثروت میثم حداقل از ۲۰۰ میلیون دلار فراتر می‌رود، او مالک نقدینگی نزدیک به ۱۰ میلیون دلار برای تجارت در بازار داخلی است.

بشری دختر خامنه‌ای با پسر رئیس دفتر خامنه‌ای محمد گلپایگانی ازدواج کرد. او از زمان طفولیت مورد توجه بسیار زیاد والدینش بود، زیرا اولین دختر در خانواده است، این خانواده آن‌قدر او را نازپروده کرده بود که حین خروج از مدرسه راه‌هایی که ماشین او در آن حرکت می‌کرد را می‌بستند، و نگهبان جلوی در مدرسه مستقر می‌شد، و دو نگهبان هم پشت در کلاس در مدت زمانی که کلاس برقرار بود می‌ایستادند. ثروت بشری را ۱۰۰ میلیون دلار برآورد می‌کنند.

اما دردانه دیگر هدی، کوچکترین فرزند بین دختران و پسران؛ او با فردی از خانواده مذهبی سرشناس ازدواج کرد، هدی توجه زیادی به لباس و مد و زیور آلات دارد، او در خانه‌اش یک سالن آرایش زنانه دارد، که از بابت امنیتی به‌دلیل ترددات زیادی که به این مکان هست حفاظت می‌شود، ثروت او را معادل ثروت خواهرش بشری یعنی ۱۰۰ میلیون دلار برآورد شده‌است.

حسن مشهورترین دایی خامنه‌ای می‌باشد، او پیمانکار تلویزیون دولتی ایران، و مسئول خرید دوربینها و لوازم برقی و ماشین‌آلات مونتاژ آن است، همچنین نماینده انحصاری شرکت سونی ژاپن در سراسر ایران است، به‌طوری‌که مجموع خریدهای تلویزیون ایران از شرکت سونی سالانه بین ۵۰ تا ۶۰ میلیون دلار می‌باشد، در عین‌حال مبلغ فروشهای این شرکت در جمهوری اسلامی به ۶۰۰ میلیون دلار می‌رسد، که ۷ درصد از آن را این دایی تصاحب می‌کند.[۱۱][۳]

لایحه کنگره آمریکا

در جریان اجلاس روز چهارشنبه۲۲ آذر ۱۳۹۶ برابر با ۱۴ دسامیر ۲۰۱۷ کنگره آمریکا، لایحه‌ای به نام «شفافیت مالی سران ایران» که توسط بروس پالیکویین Paliquin ارائه شده بود، را به بحث گذاشت.

لایحه «H.R.1638 - Iranian Leadership Asset Transparency Act» با ۲۸۹ رأی مثبت به تصویب رسید.

تصویب لایحه ۱۶۳۸ بعد از لیست‌گذاری سپاه پاسداران به‌عنوان یک سازمان تروریستی توسط خزانه‌داری آمریکا، اقدامی برای شناسایی سرمایه‌های سران حکومت ایران در داخل آمریکا و یا در هر نهاد مالی در خارج از این کشور است.

این لایحه بعد از تصویب در سنا و امضا توسط رئیس‌جمهور و تبدیل‌شدن به قانون، دولت آمریکا را موظف خواهد کرد، ظرف ۹۰ روز مشخص کند که هر کدام از سران اصلی رژیم، چه میزان پول و سرمایه در خارج از ایران دارند و به چه نحوی این سرمایه‌ها را به خارج منتقل کرده‌اند.

لایحه شناسایی دارایی‌های سران حکومت ایران پیش از این در سپتامبر سال ۲۰۱۶، در مجلس نمایندگان آمریکا با اکثریت آرا به‌تصویب رسیده بود؛ اما دولت اوباما تهدید به وتو آن کرد و از این‌رو مراحل قانونی‌شدن آن طی نشد.

شماری از سران و نهادهای ایران که لایحة ۱۶۳۸ به شناسایی اموال و سرمایه‌های آنها فراخوان می‌دهد، عبارتند از:

ولی فقیه و رئیس‌جمهور، اعضای شورای نگهبان و مجلس خبرگان، اعضای نیروهای اطلاعاتی و امنیتی، فرمانده و معاون سپاه پاسداران و هم‌چنین فرماندهان و معاونان نیروی زمینی، نیروی هوا و فضا و نیروی دریایی سپاه، فرمانده بسیج، فرمانده نیروی قدس، فرمانده نیروی انتظامی، نمایندة خامنه‌ای در سپاه پاسداران، رئیس تعاونی سپاه پاسداران و رئیس سازمان انرژی اتمی.[۱۲][۱۳]

خواسته‌های لایحه بعد از قانونی شدن

ارزیابی از کل سرمایه‌ها یا دارایی‌های تحت کنترل مستقیم یا غیر مستقیم سران حکومت ایران در حساب‌های مؤسسه‌های مالی آمریکا و مؤسسه‌های خارجی.

توضیح این‌که این سرمایه‌ها یا دارایی‌ها چه‌طور به‌دست آمده و چه طور استفاده شده‌اند.

توضیح دربارة هر شیوه یا تکنیک جدید به‌کار گرفته شده برای گریختن از قوانین مربوط به مبارزه با پولشویی.

ارائة توصیه‌هایی برای بازبینی تحریم‌های اقتصادی آمریکا علیه ایران به‌منظور جلوگیری از به‌کارگیری دارایی‌ها و سرمایه‌های ذکر شده توسط سران حکومت ایران، در راستای کمک به برنامة موشک بالستیک.

و ارائة توصیه‌هایی برای بهبود توانایی وزارت خزانه‌داری جهت توسعه، اعمال و اجرای سریع و مؤثر تحریم‌های اقتصادی جدید در صورت درخواست آن از سوی رئیس‌جمهور آمریکا طبق قوانین مربوطه.[۱۲][۱۲]

نکات مهم لایحه

در لایحة ۱۶۳۸ از جمله، آمده‌است:

«ویژگی ایران، فساد سطح بالا در میان مقام‌ها و نهادها و دخیل‌بودن قابل توجه نیروهای امنیتی…، به ویژه سپاه پاسداران در اقتصاد است. تعداد زیادی از مقامات ارشد و سران نظامی ایران سرمایه‌های بسیار هنگفتی چه به‌صورت فردی و چه به‌صورت نهادی گرد آورده‌اند و از طریق سوءاستفاده از مواضع خود توانسته‌اند به بخش اعظم اقتصاد ایران چنگ بیندازند…

رفع تحریم‌ها طبق برجام، باعث خارج‌شدن بسیاری از نهادهای ایران که با فساد حکومتی ارتباط دارند از فهرست نهادهای تحت تحریم آمریکا شده‌است…

وزارت خزانه‌داری در سال ۲۰۱۱ بخش مالی جمهوری اسلامی را به‌عنوان یک حوزة موجب بالاترین نگرانی در زمینة پولشویی لیست‌گذاری کرد…

ایران هم‌چنان در فهرست FATF در میان حکومت‌هایی است که… در نبرد جهانی علیه تأمین مالی تروریسم و پولشویی همکاری نمی‌کنند.

ایران و کرة شمالی تنها حکومت‌هایی هستند که توسط FATF به‌عنوان «حکومت‌ها یا سرزمین‌هایی» لیست‌گذاری شده‌اند که همکاری نمی‌کنند و کشورهای عضو FATF باید علیه آنها دست به اقدام بزنند».

«وزارت خارجه، ایران را به‌عنوان یک «حکومت عمدة پولشویی» … و یک حکومت حامی تروریسم شناسایی کرده… که مکرراً از اعمال تروریسم بین‌المللی، حمایت کرده‌است.»

ارزیابی می‌شود که سپاه پاسداران و بنیادهای تحت کنترل سران ایران، یک سوم کل اقتصاد کشور را تحت کنترل خود دارند؛ از جمله بخش‌های وسیعی از ارتباطات مخابراتی، ساخت و ساز و عملیات فرودگاه‌ها و بنادر. این عملیات، سرمایه‌های کلانی را در اختیار سپاه پاسداران و نهادهای (مذکور) قرار می‌دهد تا بتوانند از سازمان‌های تروریستی مثل حزب‌الله و حماس حمایت کنند.».[۱۲][۱۲]

منابع

  1. انتقاد 101 استاد دانشگاه ایرانی از نهادهای زیر نظر رهبر این کشور - خبرگزاری آناتولی
  2. H.R.1638 - Iranian Leadership Asset Transparency Act
  3. ۳٫۰ ۳٫۱ گزارش القدس العربی از ثروت فرزندان خامنه‌ای
  4. رویترز: آیت‌الله خامنه‌ای یک امپراتوری ۹۵ میلیارد دلاری را کنترل می‌کند
  5. گزارش اختصاصی رویترز از "امپراتوری مالی خامنه‌ای"- دویچه وله فارسی
  6. ۶٫۰ ۶٫۱ فهرست شرکت‌های دانه‌درشت شبه‌دولتی منتشر شد - همشهری آنلاین
  7. رویترز: آیت‌الله خامنه‌ای یک امپراتوری ۹۵ میلیارد دلاری را کنترل می‌کند -رادیو فردا
  8. برآوردی از ثروت یکی از نهادهای زیر نظر رهبر ایران -رادیو بی‌بی‌سی
  9. خامنه ای، ثروت 95 میلیارد دلاری را چگونه مدیریت می‌کند؟ - ایران وایر
  10. توسعه امپراطوری مالی رهبر همزمان با تحریم‌ها - صدای آمریکا
  11. ۱۱٫۰ ۱۱٫۱ أبناء وبنات خامنئی یمتلکون ثروة تقدر بملیارات الدولارات أغلبها فی بنوک بریطانیا وسوریا وفنزویلا - القدس العربی
  12. ۱۲٫۰ ۱۲٫۱ ۱۲٫۲ ۱۲٫۳ ۱۲٫۴ کنگرة آمریکا: تصویب لایحة شفافیت مالی سران رژیم آخوندی با اکثریت آرای مجلس نمایندگان درپی لیست‌گذاری تروریستی سپاه پاسداران - سایت سیمای آزادی
  13. مجلس نمایندگان آمریکا طرح افشای دارایی‌ها - سایت سیمای آزادی