صادق لاریجانی

صادق اردشیر لاریجانی، (زاده‌ی ۱۳۳۹ در شهر نجف عراق) است. او هم اکنون رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام است. وی پیش از این ریاست قوه‌ی قضائیه را بر عهده داشت. برادر او علی لاریجانی پیش از محمدباقر قالیباف رئیس مجلس جمهوری اسلامی و برادر دیگر او محمدجواد سال‌ها معاون وزات امور خارجه بوده است.

صادق لاریجانی.jpg
صادق اردشیر لاریجانی
زادروز۱۳۳۹
نجف - عراق
وضعیتدر حال افول در دنیای سیاست
محل زندگیتهران
ملیتمتولد نجف ایرانی الاصل
تبارایرانی
تابعیتایران
تحصیلاتحوزوی
سال‌های فعالیت۱۳۵۶ تا ۱۳۹۹
نمایندهمجلس خبرگان از استان مازندران
شناخته‌شده برایمردم ایران
نقش‌های برجستهرئیس قوه‌ی قضائیه - رئیس شورای مصلحت نظام
شهر خانگیآمل
حزب سیاسیحوزه‌ی علمیه‌ی قم، جامعه‌ی مدرسین حوزه
مخالفاناکثریت مردم ایران - اپوزیسیون ایران
دیناسلام
مذهباسلام - شیعه
اتهام‌هادستگیری و کشتار مردم و معترضین به حکومت و شیطان سازی مخالفان جمهوری اسلامی - فساد مالی در ۶۳ حساب قوه‌ی قضائیه
وضعیت گناهکاریتحت تحریم اتحادیه اروپا و آمریکا بدلیل نقض حقوق بشر
منصبرئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام جمهوری اسلامی
همسردختر وحید خراسانی
فرزندانزهرا،
والدینمیرزا هاشم آملی
خویشاوندانعلی لاریجانی - محمد جواد لاریجانی - علی مطهری - محقق داماد - احمد توکلی - وحید خراسانی
وبگاه
وبگاه رسمی

صادق لاریجانی پنجمین فرزند میرزا هاشم آملی است که هجده ماه پس از تولدش به همراه خانواده از نجف به قم مهاجرت کردند.

صادق لاریجانی تحصیلات خود را سال ۱۳۴۵ آغاز کرد و در سال ۱۳۵۶ به پایان رساند. او پس از اتمام سال چهارم دبیرستان به تحصیل در حوزه روی آورد.[۱]

صادق لاریجانی در حوزه‌ی علمیه‌ی قم بیشتر دروس مقدمات و سطح و سپس درس خارج را نزد آخوندهایی که از نزدیکان وی بودند، به پایان رساند.

صادق لاریجانی از سال ۱۳۶۸ به تدریس خارج فقه و اصول اشتغال داشت و سپس به عضویت هیات علمی دانشگاه قم در آمد. وی علاوه بر این به تدریس در دانشگاه تربیت مدرس قم و دانشگاه رضوی مشهد نیز می‌پرداخت. صادق لاریجانی در سال ۱۳۷۷ به عنوان نماینده‌ی دوره‌ی سوم مجلس خبرگان از استان مازندران به مجلس خبرگان رفت و در سال ۱۳۸۰ با حکم خامنه‌ای به عضویت فقهای شورای نگهبان درآمد. صادق لاریجانی پس از مرگ محمود هاشمی شاهرودی عراقی صبح روز شنبه ۲۴ مرداد سال ۱۳۸۸ در بحبوحه‌ی دستگیری‌ها و کشتار قیام کنندگان با حکم خامنه‌ای به ریاست قوه‌ی قضاییه جمهوری اسلامی منصوب شد. صادق در طی ده سال نقش مستقیم در اعدام،‌ شکنجه و دستگیری صدها مخالف جمهوری اسلامی داشته است. همچنین صادق لاریجانی و خانواده‌ی او متهم به فساد مالی و سوء استفاده از موقعیت‌ خود برای منافع اقتصادی نیز هستند.[۲] از جمله در درگیری‌های جناحی با جریان احمدی نژاد مباحثی حول ۶۳ حساب قوه‌ی قضائیه و ویلاهای صادق لاریجانی مطرح شد. همچنین موضوع جاسوسی دختر او برای انگلیس از مسائل مطرح در رسانه‌ها بود.[۱]

تاریخچه‌ی خانواده‌ی لاریجانی

ریشه‌ی این خانواده به روستای «پردمه» لاریجان در ۷۰ کیلومتری شهر آمل برمی‌گردد. پدر بزرگ مادری آن‌ها محمد نبوی اشرفی است که از اشخاص معروف بهشهر بوده است.[۳] میرزا هاشم آملی، پدر لاریجانی در ۱۳ سالگی به مدرسه‌ی «سپهسالار» رفت تا علوم حوزوی را فرا گیرد. در همین مدرسه با «سید حسن مدرس» آشنا شد.

خودش در باره‌ی حمایت‌های مدرس گفته است:

«حجره‌ی مناسبی به من داد که به تنهایی از آن استفاده می‌کردم و ماهی ۵ تومان هم برایم مقرری تعیین کرده و به خادم مدرسه گفته بود در شستن لباس‌ها و تهیه خوراک به من کمک کند».

میرزا هاشم، پس از پشت سر نهادن دروس سطوح عالی حوزه، در سال ۱۳۰۵ ش به قم رفت و در درس فقه و اصول عبدالکریم حائری، حجت کوه کمره‌ای، محمدعلی شاه‌آبادی و محمدعلی حائری قمی به مدت شش سال حاضر شد. در این دوره، وی با افرادی چون سید محمد محقق داماد، سید یحیی یزدی و میرزا حسن یزدی به مباحثه می‌پرداخت.

در سال۱۳۱۱ ش، پس از اجازه فتوا دادن از حاج شیخ و حجت کوه کمره‌ای به نجف مهاجرت کرد و در مدرسه آخوند اقامت کرد. در این مدت در درس فقه و اصول سید ابوالحسن اصفهانی، محمدحسین غروی نائینی و آقا ضیاء عراقی شرکت کرد.

اعضای خانواده‌ی لاریجانی

پدر: میرزا هاشم آملی

مادر: نامی از مادر در منابع نیست فقط به عنوان دختر محمد نبوی اشرفی شناسایی شده است.

خواهر: به نام فاضله همسر سید مصطفی محقق داماد

برادران:

  • محمد‌جواد متولد سال ۱۳۳۰ نجف
  • فاضل لاریحانی متولد سال ۱۳۳۲ نجف
  • علی لاریجانی متولد سال ۱۳۳۶ نجف
  • باقر لاریجانی متولد سال ۱۳۴۰ قم

به گفته‌ی علی مطهری، نماینده مجلس:

میرزا هاشم آملی اصرار داشته است که پسرانش در سن نوجوانی و با دختران خانواده‌های بانفوذ ازدواج کنند. علی لاریجانی نیز در حالی که حدود ۲۰ سال سن داشت، با فریده مطهری، دختر مرتضی مطهری که حدود ۱۵ سال سن داشت، ازدواج کرد. صادق لاریجانی داماد وحید خراسانی، و باقر داماد حسن حسن‎زاده آملی، از آخوندها‌ی مطرح حوزه است.

محمدجواد لاریجانی با دخترعمه خود ازدواج کرده و در پاسخ به سوالی درباره این که در چه سنی این ازدواج انجام شده، گفته است:

«خودم هم نمی‌دانم. فکر کنم۱۶ یا ۱۷ ساله بودم.»

مصطفی محقق داماد، رییس سازمان بازرسی کل کشور در دوره‌ی خمینی و از روحانیون شاخص نیز با خواهر بزرگ برادران لاریجانی به نام فاضله ازدواج کرده است.

عبدالله جوادی آملی از بستگان مادری آن‌ها و احمد توکلی فرزند دخترخالهٔ آن‌هاست.

 
از بالا راست به پایین: صادق، علی، باقر، جواد، و فاضل لاریجانی

این برادران دارای تحصیلات حوزوی هستند و جز باقر و فاضل تا سطح و خارج تحصیل کرده‌اند در زمان تصدی مناصب به شدت مورد اعتماد سیدعلی خامنه‌ای بودند. صادق لاریجانی، هم اکنون رئیس مجمع تشخیص مصلت نظام و عضو شورای نگهبان است. اعضای این خانواده همواره در مناصب حکومتی قرار داشته‌اند. صادق لاریجانی رئیس قوه قضاییه، علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی، محمدجواد لاریجانی دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه، باقر لاریجانی معاون سابق آموزشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و فاضل لاریجانی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد آمل بوده است.

سوابق صادق لاریجانی

صادق لاریجانی آخوندی ۴۹ ساله بدون هیچ سابقه‌ی قضایی بود و مانند محمود هاشمی شاهرودی، جایگاهی در حوزه‌ی علمیه نداشت و همچنین مانند محمد یزدی از سابقه‌ی سیاسی و تشکیلاتی برخوردار نبود. اما به واسطه نمایندگی در مجلس خبرگان و عضویت در شورای نگهبان، با عملکرد خود توجه خامنه‌ای و توجه وی را جلب کرد.

در زمان ریاستش بر قوه‌ی قضاییه،‌ موضع گیری‌ها و اقداماتش بیش از آنکه قضایی باشد، سیاسی بود. به طور مداوم وارد مجادلات کلامی می‌شد و درباره موضوعات متنوعی از علوم انسانی و شبکه های اجتماعی تا مسائل بین‌المللی اظهار نظر می‌کرد.

خامنه‌ای بارها در سخنانش از عملکرد و «مواضع بسیار خوب، متقن، مستدل و منطقی صادق آملی لاریجانی در مسائل گوناگون» ابراز رضایت کرد.

مناظره او با عبدالکریم سروش در مورد مقاله مشهور «قبض و بسط»، از مباحثات مشهور وی است.

صادق لاریجانی همچنین کتابهایی با عناوین فلسفه‌ی اخلاق در قرن حاضر، انسان از آغاز تا انجام، سرمایه‌ی ایمان، ‏معرفت دینی، قبض و بسط در قبض و بسطی دیگر، واجب مشروط، زبان دین، فلسفه‌ی اخلاق و غیره به ‏صورت تألیف و ترجمه منتشر کرده است. ‏

مشاغل صادق لاریجانی

برخی از مهمترین مشاغل صادق لاریجانی عبارتند از:

  • عضویت در مجلس خبرگان (از مازندران در دوره‌ی سوم، چهارم و پنجم از سال ۱۳۷۷ تاکنون)
  • رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام (از نهم دی ۱۳۹۷ تاکنون)
  • عضو فقهای شورای نگهبان (دوره‌ی چهارم و پنجم تاکنون)
  • رئیس قوه‌ی قضائیه (دو دوره از مرداد ۱۳۸۸ تا اسفند ۱۳۹۷)
  • عضو جامعه مدرسین حوزه‌ی علمیه قم
  • عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی (از اعضای حقوقی شورا در دوران ریاست قوه‌ی قضائیه)
  • عضو شورای عالی امنیت ملی (از اعضای حقوقی شورا در دوران ریاست قوه‌ی قضائیه)
  • عضو شورای عالی فضای مجازی (از اعضای حقوقی شورا در دوران ریاست قوه‌ی قضائیه)

کارنامه‌ی نقض حقوق بشر

دادگاه‌های سال ۱۳۸۸

شروع کار صادق لاریجانی همزمان با پخش دادگاه‌های فعالان دستگیر شده در قیام سال ۱۳۸۸ بود. صادق لاریجانی به محض نشستن بر کرسی ریاست حملات شدیدی را علیه معترضین آغاز کرد.

احکام سنگین اعدام و تبعید و محرومیت‌های اجتماعی برای بسیاری از مردم در زمان ریاست او صادر شد.

سرکوب قیام کنندگان

درتمامی سال‌های حکومت جمهوری اسلامی، سرکوب، اعدام و شکنجه،فشارهای اقتصادی و اختلاس‌های نجومی همواره جریان داشته است. اعتراض کارگران، کشاورزان، معلمان، مال‌باختگان، کارمندان و جوانان به محدودیت‌های سیاسی و اجتماعی و اعدام و سرکوب عمومی زمینه‌ی این تجمعات متعدد بوده است. اوج این اعتراضات در دی‌ماه سال ۱۳۹۶ بود که در بیش از ۱۴۰ شهر جریان داشت.

یکی از عوامل مهم سرکوب قیام دی ماه ۱۳۹۶ صادق لاریجانی بود.

صادق لاریجانی این اعتراض ها را "آشوب" و معترضان را "آشوبگران" خواند و گفت: "اجازه نمی دهیم که برخی افراد و جریان ها هزینۀ آشوب ها را کم کنند، زیرا معتقدیم که پایین آمدن هزینه آشوب ها برای آشوبگران، امنیت و اقتدار" نظام را تهدید خواهد کرد.

پس از پایان اعتراضات دی ماه ۱۳۹۶ هزاران نفر دستگیر شده و در زندان‌های جمهوری اسلامی بودند. این افراد با فرمان صادق لاریجانی اغلب شکنجه شده و به مجازات‌های سختی محکوم شدند.

عبدالرضا رحمانی فضلی، وزیر کشور ایران تعداد بازداشت شدگان را بیش از ۵ هزار نفر خواند و به گفته مقامات قضایی ۲۵ نفر کشته شدند. نهادهای حقوق بشری از بدرفتاری با دستگیرشدگان در زندانها خبر دادند.

تحریم صادق لاریجانی

صادق لاریجانی بدلیل یک دهه نقض حقوق بشر توسط اتجادیه اروپا و وزارت خزانه‌داری آمریکا تحریم شده است. در دوران ریاست صادق لاریجانی بر قوه‌ی قضائیه بازداشت معترضین و اعتصاب کنندگان و فعالان سیاسی، مدنی و روزنامه‌نگاران اوج گرفت. در این ایام بازداشت دوتابعیتی‌ها،‌‌ فعالان محیط زیست، دراویش گنابادی، بهائیان، فعالان کارگری، معلمان، روزنامه‌نگاران و فعالان کرد و عرب چشمگیر بود. بخشی از این فعالان توسط حفاظت اطلاعات سپاه پاسداران بازداشت شده‌اند. همچنین سازمان عفو بین‌الملل در گزارشی اعلام کرد ایران همچنان بالاترین تعداد اعدام‌ها را دارد.

صادق لاریجانی، سال ۹۳ گفته بود که بیشترین ایرادات حقوق بشری به ایران در چارچوب قوانین قصاص، ارث و حقوق زوجین است، اما "نظام جهوری اسلامی نمی‌تواند قوانین الهی مانند قصاص را کنار بگذارد".

اتحادیه اروپا و وزارت خزانه‌داری آمریکا صادق لاریجانی را به‌ دلیل نقش داشتن در نقض حقوق بشر تحریم کرده‌اند.[۴]

نقش نهادهای امنیتی در روند دادرسی

نقش نهادهای امنیتی، در بخشی از روند دادرسی پس از ریاست لاریجانی پررنگ تر از قبل شد. برخی زندان ها از نظارت سازمان زندان ها خارج شد.

از جمله شعبه‌ای به نام "دادسرای امنیت" در زندان اوین برای آنچه "مبارزه‌ سریع با جرایم ضدانقلاب" عنوان شده بود، تقویت شد. کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران در بیانیه‌ای این اقدام را باعث قرار دادن "بازجویان و قضات" در داخل زندان و "متوقف کردن دسترسی وکلا و خانواده‌های زندانیان به روند دادرسی" عنوان کرده و نوشت چنین اقدامی "به بازجویان و نیروهای امنیتی اجازه می‌دهد تا به سوء استفاده از نهادی بپردازند که خود برخلاف قانون است."

با وجود اعتراض‌های گسترده وکلا و حقوقدانان،‌ نه تنها این شعبه کماکان به فعالیت خود ادامه می‌دهد، بلکه در آخرین سال ریاست لاریجانی، قانون جدید آیین دادرسی کیفری، وکلا را از گزینه‌هایی "انتخابی" به "انتصابی" تغییر داد.

بر اساس تبصره ماده ۴۸ این قانون، در «جرایم علیه امنیت داخلی و خارجی کشور… در مرحله تحقیق مقدماتی، طرفین دعوی وکیل یا وکلای خود را از میان وکلای رسمی دادگستری که مورد تأیید رئیس قوه قضائیه باشند انتخاب می‌کنند».

برخی از وکلا خبر دادند که قوه قضائیه این قانون را "به دادگاه‌های بدوی، انقلاب و حتی دادگاه‌های تجدیدنظر تعمیم داده" و به برخی وکلا گفته شده "مطلقا حق پذیرش وکالت" در پرونده‌های سیاسی و امنیتی را ندارند.

همچنین بسیاری از فعالان سیاسی، مدنی و افرادی که توسط وزارت اطلاعات، سازمان اطلاعات سپاه، حفاظت اطلاعات قوه قضائیه و دیگر نهادهای امنیتی بازداشت می‌شوند، در مدت بازداشت موقت و بازجویی وکیل ندارند.

حواشی زندگی صادق لاریجانی

درگیری با احمدی نژاد و حسن روحانی

صادق لاریجانی و محمود احمدی‌نژاد از سال ۹۱ بر سر مسائلی چون تاخیر در برکناری اسفندیار رحیم مشایی از سمت معاون اولی رئیس جمهور و خانه‌نشینی احمدی‌نژاد درگیر شدند و با کشیده شدن پای نزدیکان احمدی‌نژاد در پرونده فساد سه میلیارد تومانی در بانک‌ها، بدتر شد. با پخش یک فایل صوتی درباره «رشوه خواری» فاضل لاریجانی، برادر صادق لاریجانی در مجلس نهم توسط احمدی نژاد، نزاع  آنها عمیق‌تر شد و رنگ تهدید به خود گرفت. در سال ۹۶، صدور احکام زندان برای اسفندیار رحیم مشایی و حمید بقایی احمدی نژاد  را بر آن داشت تا به بست‌نشینی در حرم حضرت عبدالعظیم در شهرری برود. وی  در نامه‌هایی مسئولان ارشد قوه قضاییه کشور را «متهمان درجه یک فساد و دیکتاتور» نامید و صادق لاریجانی را "فاقد صلاحیت قانونی" دانست.

محمود احمدی‌نژاد قبل از آن هم در نامه‌ای به خامنه‌ای، خواستار برکناری رئیس قوه قضائیه و "برگزاری فوری و آزاد انتخابات" در کشور بدون دخالت "نهادهای انتظامی" و "مهندسی شورای نگهبان" شده بود.

رئیس قوه قضائیه هم در مقابل او و نزدیکانش را به "فتنه‌گری، دروغگویی، انحراف و حمایت از بابک زنجانی" متهم کرد. احمدی نژاد بلافاصله یک فایل تصویری منتشر کرد و به صادق لاریجانی ۴۸ ساعت فرصت داد تا اسناد محکومیت مربوط به این ادعاها را منتشر کند. هر چند لاریجانی نیز دستور داد که "جزئیات برخی پرونده‌ها منتشر شود" تا "دشمن بیرونی و جاهل درونی از خلا اطلاع‌رسانی قوه قضاییه سوءاستفاده" نکنند، اما این اتفاق نیفتاد.

احمدی‌نژاد نیز در پایان ضرب‌الاجل تعیین شده، اعلام کرد رئیس قوه قضائیه به دلیل "نقض مکرر قانون اساسی"، "از عدالت ساقط شده است"، "فاقد صلاحیت و مشروعیت" و غاصب است. در نتیجه باید استعفا دهد.[۵]

 
زهرا لاریجانی

جاسوسی دختر صادق لاریجانی

دختر «صادق لاریجانی» رئیس قوه قضائیه به اتهام جاسوسی برای سفارت انگلستان در تهران با دستور مستقیم «وحید حقانیان» محافظ و معاون اجرایی خامنه‌ای بازداشت شد.

در گزارش همین دستگیری به تابعیت کانادایی علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی و خانواده‌اش اشاره شده که زهرا لاریجانی اطلاعات این مدیر دوتابعیتی کشور را نیز به سفارت انگلستان منتقل کرده است.

کارشناسان وزارت اطلاعات، «خلاصه شنود زهرا لاریجانی» و فیلم‌هایی از تشکیل جلسات میان وی و سرویس مورد نظر (ام آی سیکس MI6 انگلستان) را، که از طریق تعقیب و مراقبت به دست آورده بودند، به اطلاع خامنه‌ای رسانده اند.[۶]

«زهرا لاریجانی» صبح روز پنج‌شنبه مورخ ۶ مهرماه ۱۳۹۶ پس از خروج از منزل به همراه محافظانش، توسط سازمان حفاظت اطلاعات سپاه (ساحفاسا) بازداشت شد. دختر رئیس قوه قضائیه را تحت پوش این که «به دلیل افشای اطلاعات جزییات پرونده زهرا لاریجانی ممکن است عوامل MI6 در تهران زهرا لاریجانی را ترور کنند و این بازداشت برای حفاظت از جان او صورت می‌گیرد»، او را به منزلی تیمی واقع در بلوار ارتش، شهرک قائم منتقل کردند.

در تاریخ پنج مهرماه ساعت هشت صبح در بیت رهبری، جلسه‌ای محرمانه با حضور خامنه‌ای، مجتبی خامنه‌ای، وحید حقانیان، محمدی گلپایگانی، حجت‌الاسلام حسن (حسین) طائب، سردار محمدحسین زیبایی‌‌نژاد (نجات)، مصباح باقری کنی، اصغر حجازی، سردار محمدحسین باقری، سردار محمدعلی جعفری، سردار غلامعلی رشید و غلامعلی حداد عادل تشکیل شد.

بخشی از این جلسه به اولتیماتوم حاضران در جلسه به صادق لاریجانی اختصاص داشت. یکی از حاضرین گزارشی از وضعیت دکتر «مهدی خزعلی» در زندان به سایرین ارائه کرد و پس از بررسی موضوع، مقرر شد «مهدی خزعلی» فورا با اخذ یک قرار کفالت جزئی از زندان آزاد شود. این کفالت در همان روز چهارشنبه توسط دادسرا از فرزند مهدی خزعلی اخذ شد و روز بعد مورخ شش مهر این زندانی سیاسی که با بغض و کینه‌ی صادق لاریجانی در زندان مانده بود آزاد گشت، و در همان روز زهرا لاریجانی به اتهام جاسوسی برای انگلستان با دستور مستقیم «وحید حقانیان» بازداشت شد.

برخی کارشناسان امنیتی به منابع خبری «آمدنیوز» اطلاع داده‌اند که «زهرا لاریجانی» در طول دوران بازجویی خود، «بر روی مبل»، «با خاطری آسوده»، از «موضعِ برتر» و با «سرو غذاهایِ رنگین»، تحت بازجویی قرار گرفته که این نوع بازجویی نمی‌تواند اعترافات واقعی متهم را نسبت به اقدامات خود، به همراه داشته باشد.

بازجویان سازمان حفاظت اطلاعات سپاه پاسداران در تحقیقات خود از این پرونده جاسوسی دریافته‌اند که «زهرا لاریجانی» از سال ۱۳۹۴ تا کنون، بالغ بر دوازده بار از کشور خروج کرده که تمامی این خروج‌ها بدون ثبت «مهر خروج» از کشور در فرودگاه امام خمینی تهران بوده است. این بازجویان به دلیل این‌که نتوانسته‌اند از بیمِ «صادق لاریجانی» و «فرماندهان ارشد» خود، به «زهرا لاریجانی» در بازجویی‌ها فشار بیاورند، از کشف علت اصلی «عدم درج مهر خروج از کشور در گذرنامه» وی باز مانده‌اند و این موضوع مهم (که خود از مصادیق جاسوسی و خروج غیرقانونی از کشور است) به کلافی پیچیده برای آنان تبدیل شده است. برخی حدس و گمان‌ها بر این است که وی یا گذرنامه دیگری دارد که وجود این گذرنامه را در اعترافات خود بیان نکرده یا با هماهنگی «اداره خروج دفتر نهاد ریاست ‌جمهوری در اداره گذرنامه» برای عدم ثبت مهر خروج بر روی پاسپورت، از کشور خارج شده است. این در حالی است که «اداره خروج گذرنامه»، تحت کنترل مأموران وزارت اطلاعات قرار دارد.

دوازده خروج‌ «زهرا لاریجانی» از کشور، به سمت کشورهای «ترکیه» و «امارات متحده عربی» بوده و مهر ورود به فرودگاه‌های این دو کشور در گذرنامه وی ثبت شده است.

بازجویان هم‌چنین دریافته‌اند که زهرا لاریجانی رئیس هیئت مدیره یک شرکت بازرگانی عمده در کشور ترکیه است که این شرکت را با نام «شرکت سهامی خاص آفا تریدینگ» (Afa Traiding) از مدت‌ها قبل به ثبت رسانده و حساب مالی این شرکت نیز در «HALKBANK» (هالک بانک) ترکیه قرار دارد. مدیرعامل این شرکت دکتر «پینار تاشکرین» است و دفتر آن در ساختمان مرکز تجارت جهانی در نزدیکی فرودگاه استانبول قرار دارد. در حساب شماره بسیار محرمانه‌ی بانکی این شرکت (TR32000120098880006R000781) در «هالک بانک»، مبلغ سه میلیون و هشتصد هزار یورو (۳/۸۰۰/۰۰۰ یورو) وجه نقد وجود دارد که این مبلغ تنها با امضاء دختر رئیس قوه قضائیه قابل برداشت است.

برخی کارشناسان معتقدند به احتمال زیاد، حساب‌های شخصی مالی «صادق آملی لاریجانی» نیز در این بانک نگهداری می‌شود و بخشی از این مبلغ می‌تواند متعلق به رئیس قوه قضائیه باشد. اما به خاطر آن‌که بازجویان نتوانسته‌اند با وی «برخورد سخت» نشان دهند، این احتمالات در حد گمانه‌زنی باقی مانده است.

از سوی دیگر از زهرا لاریجانی در یکی از بانک‌های ابوظبی به نام «ADCB» نیز مبلغ چهارصد هزار درهم (۴۰۰/۰۰۰ درهم) سپرده‌ی مالی کشف شده است. وی بارها از طریق «صرافی گاندی» در تهران، این مبالغ را به حساب‌های ارزی خود منتقل کرده است.

زهرا لاریجانی در بخشی از اعترافات چهارصد صفحه‌ای خود اقرار کرده که «اطلاعات سهامداران» دو بانک بزرگ «EIH» (بانک ایران و اروپا) در آلمان و «هالک بانک» ترکیه را به عناصر امنیتی سفارت بریتانیا در تهران منتقل کرده است.

سهامداران این دو بانک از نیروهای امنیتی سازمان اطلاعات سپاه پاسداران، وزارت اطلاعات و برخی مقامات امنیتی هستند. وی هم‌چنین اطلاعات چند شرکت بزرگ بازرگانی پوششی در کشورهای ترکیه و آلمان را که متعلق به نیروهای امنیتی کشور است، به عناصر امنیتی سفارت بریتانیا در تهران منتقل کرده است.

زهرا لاریجانی در بخش دیگری از اعترافات خود به «کار چاق کنی» پرونده‌های کلان فساد مالی در قوه قضائیه نیز اعتراف کرده است. علی‌رغم آن‌که تحصیلات «زهرا لاریجانی» در رشته‌ی روانشناسی است، وی مؤسسه‌ای حقوقی‌ را تأسیس و با استخدام تعدادی از وکلا در این مؤسسه، با واسطه پدر، عمو و سایر مدیران ارشد قوه قضائیه، احکام قضائی به نفع موکلان این مؤسسه را اخذ و مبالغ معتنابهی کارمزد برای این‌ «کار چاق‌کنی»ها دریافت کرده است.

وی اقرار کرده است که با خانواده‌ی «عباس جعفری دولت‌آبادی» دادستان تهران و «محمدجعفر منتظری» دادستان کل کشور مرتبط بوده و پرونده‌های قضائی را از طریق این افراد دریافت و احکام را به نفع موکلین مؤسسه حقوقی خود دریافت کرده است.

از همان زمان بازداشتِ «زهرا لاریجانی»، دستگاه‌های دروغ‌سنج در محل نصب و تحقیقات برای کشف ابعاد این جاسوسی گسترده آغاز شد. هم‌چنین در حین تحقیقات مشخص شد که «رئیس سر تیم شیفت محافظان صادق لاریجانی» با زهرا لاریجانی ارتباط عاطفی برقرار کرده و این ارتباط تنگاتنگ موجب شده جزئیات فعالیت‌های او توسط این سرتیم حفاظتی با چشم‌پوشی همراه و به مراجع بالاتر گزارش نشود. با روشن شدن این موضوع، این مقام امنیتی – حفاظتی بازداشت و به زندان ۵۹ سازمان حفاظت اطلاعات سپاه (ساحفاسا) در شرق تهران منتقل و اکنون تحت شدیدترین شکنجه و بازجویی‌ها قرار دارد.

کارشناسان ارشد امنیتی کشور معتقدند «در این پرونده جاسوسی پای صادق لاریجانی نیز در میان است.» آن‌ها می‌گویند «صادق لاریجانی بولتن‌های ماهانه‌ی محرمانه را که از طریق دبیرخانه محرمانه قوه قضائیه دریافت کرده، نباید براساس قانون حفاظتی ابلاغ شده به منزل منتقل می‌کرده. زیرا زهرا لاریجانی از این بولتن‌ها به راحتی در منزل عکس‌برداری کرده و این موضوع نمی‌تواند بدون هماهنگی با پدرش انجام گرفته باشد.» این کارشناسان معتقدند: «صادق لاریجانی این همراهی را برای اخذ پاسپورت انگلستان انجام داده، چرا که بارها در محافل بسیار خصوصی گفته نمی‌تواند تا ابد در نظام مسئول بماند و عمر نظام هم رو به پایان است و باید جای پای خود را سفت کرد».

بر اساس گزارش منابع خبری، «صادق لاریجانی» رئیس قوه قضائیه اخیرا به «حسین طائب» رئیس سازمان اطلاعات سپاه دستور داده: به دلیل این‌که «روح‌الله زم» روزنامه‌نگار افشاگر مقیم اروپا، طی یک‌سال اخیر دو ضربه سخت به لاریجانی در خصوص علنی کردن «حساب‌های انتظامی قوه قضائیه» (۶۳ حساب شخصی صادق لاریجانی)، و «افشای جاسوسی دختر صادق لاریجانی» زده، تحت ربایش یا ترور عوامل این سازمان در خارج از کشور قرار گیرد.

برخی منابع خبری که نزدیک به صادق لاریجانی هستند، می‌گویند حال عمومی وی «نامناسب» است و ممکن است دچار اختلالات جسمانی آنی شود. شدتِ ناراحتی رئیس قوه قضائیه از بازداشت دخترش به حدی است که وی تنها در شب نخست مراسم عزاداری سالانه‌ی محرم در بیت رهبری (یک‌روز قبل از بازداشت دخترش) شرکت کرده و در شب‌های بعد در این مراسم حاضر نشده است. گفته شده وی از خامنه‌ای به خاطر صدور دستور بازداشت فرزندش به شدت عصبانی است و «محسنی اژه‌ای» را برای رایزنی با رهبری نزد او فرستاده تا هر چه سریع‌تر فرمان آزادی دخترش از سوی رهبری صادر شود.

بر اساس گزارش‌های منابع خبری، به دلیل این‌که هیچ‌یک از قضات و دادستان‌های مختلف، شهامت و شجاعت اقدام علیه پرونده جاسوسی زهرا لاریجانی را نداشته‌ و مراجع امنیتی اطمینان بالایی از محرز بودن جاسوسی صادق لاریجانی برای انگلستان دارند، پرونده‌ای برای او در یکی از دادگاه‌‌های ویژه روحانیت توسط «سیدابراهیم رئیسی» تشکیل خواهد شد که به اتهامات وی نیز رسیدگی شود.[۷]

 
حوزه‌ی علمیه‌ی لاکچری لاریجانی

۶۳ حساب قوه‌ی قضائیه

صادق لاریجانی در دوران مسئولیتش، رودررویی هایی هم با مجلس شورای اسلامی داشت و چندین نماینده به صرف نطق‌ها یا فعالیت‌هایشان در مجلس،‌ احضار شدند. اما افشاگری محمود صادقی، نماینده تهران از وجود ۶۳ حساب بانکی ۱۰۰۰ میلیاردی در قوه قضائیه و ساخت و ساز حوزه‌ی علمیه‌ی لاکچری با همین پول‌ها به نام رئیس آن توجه برانگیز شد. صادق لاریجانی او را متهم به تهمت و افترا کرد.

به حکم دادستان تهران و به بهانه رسیدگی به شکایتی دیگر، ماموران با حکم جلب، شبانه به منزل این نماینده مجلس رفتند. اما با دخالت رییس مجلس و برخی نمایندگان، بازداشت او انجام نشد.[۸]

در نهایت صادق لاریجانی مسئولیت این حساب‌ها را به عهده نگرفت و گفت که این مسئله مربوط به سال ۷۴ و با مجوز خامنه‌ای بوده است.[۹]

شبهات درباره‌ی خانواده‌ی اردشیر لاریجانی

  1. تیمسار حسین فردوست، در بخشی از خاطرات خود می‌گوید: زمانی از وی خواسته شده بود که اگر تمایل دارد بعضویت “لژ فراماسونی” در ایران درآید ، وی می‌نویسد او را به ملاقات مرشد اعظم لژ مربوطه برده‌اند و در آنجا با فردی عراقی ملاقات می‌کند که مرشد اعظم لژ فراماسون در ایران بوده‌است  . وقتی که وی از آن فرد در باره علت اینکه یک فرد عراقی و نه ایرانی، مرشد اعظم فراماسونها در ایران است می‌پرسد ، جواب می‌دهد که ” شاخه ایرانی فراماسون ، زیر شاخه فراماسون عراق است و به همین خاطر وی که یک فرد عراقی است مرشد اعظم لژ فراماسونری ایران است.
  2. اضافه کردن پسوند اردشیر به نام خانوادگی لاریجانی‌ها (اردشیر نام سر جاسوس انگلیسی‌ها در دوران مشروطه بنام اردشیر جی است که در نهضت مشروطه برای آنها کار می‌کرد و رضا خان را او به آیرون ساید معرفی کرد[۱۰])[۱۱]
  3. رفتن پدر لاریجانی‌ها در ۱۳ سالگی به مدرسه سپهسالار نزد آیت‌الله سید حسن مدرس
  4. تغییر مسیر ناگهانی صادق اردشیر لاریجانی و انصراف از بورس تحصیلی در دانشگاه‌های معتبر غربی و رفتن به حوزه‌ی علمیه‌ی قم در سال ۱۳۵۶
  5. مذاکرات محمد جواد اردشیر لاریجانی در زمانی که نماینده‌ و رئیس مرکز پژوهش‌های مجلس پنجم بود، با نیک براون [از مدیران کل وزارت امور خارجه‌ی انگلیس] برای لابی کاندیدای مطلوب خود[۱۲]
  6. ماجرای جاسوسی فرزند صادق لاریجانی برای انگلستان

منابع