عزت ابراهیم‌نژاد

عزت‌الله ابراهیم‌نژاد ۲۴ ساله و فارغ‌التحصیل رشته حقوق از دانشگاه چمران اهواز بود که در جریان وقایع کوی دانشگاه در خوابگاه دانشجویی به دیدن دوستانش آمده بود. او با محافل ادبی اهواز و تهران درارتباط بود.عزت ابراهیم‌نژاد در روز ۱۸ تیر در کوی دانشگاه بود که این کوی مورد حمله نیروهای امنیتی و بسیجیان و نیروهای انصار حزب‌الله قرار گرفت.

'عزت ابراهیم‌نژاد
عزت ابراهیم نژاد شهید.JPG
زادروز۱۳۵۴
اهواز
درگذشت۱۸ تیر ۱۳۷۸
کوی دانشگاه تهران
آرامگاهاحتمالا گورستان خاوران
محل زندگیاهواز
ملیتایرانی
نقش‌های برجستهفعال در تظاهرات ۱۳۷۸

عزت ابراهیم نژاد توسط مسعود دهنمکی و پسر امام جمعه اسلام‌شهر که جزو نیروهای حمله کننده بودند به گوشه‌ای کشانده شد و با ضربات چاقو به قتل رسید. گفته‌می‌شود مهدی صفری،‌ پسر امام جمعه اسلام‌شهر با کلت خود به وی تیرخلاص زد.[۱]

عوامل قتل عزت ابراهیم‌نژاد هیچگاه محاکمه نشدند اما او پس از مرگ توسط دادگاه به اقدام علیه امنیت ملی متهم شد.[۲][۳] یکی دیگر از اقوام نزدیک عزت ابراهیم نژاد از هواداران سازمان مجاهدین خلق بود که در جریان قتل‌عام‌ها توسط جمهوری اسلامی اعدام شد.

حمله به کوی دانشگاه

عزت ابراهیم نژاد پس از اتمام تحصیلات حقوق در دانشگاه اهواز در حال گذراندن دوران سربازی در تهران بود. او همچنان در محافل ادبی دانشگاه اهواز فعال بود و با دانشجویان دانشگاه تهران نیز ارتباط داشت. وی همچنین بطور ثابت در تجمعات دانشجویی شرکت می‌کرد و با فعالان دانشجویی محافل سیاسی و ادبی داشت.

عزت ابراهیم نژاد روز ۱۸ تیر برای دیدن دوستانش به کوی دانشگاه تهران رفته بود و هنگام حمله‌ی نیروهای امنیتی به کوی دانشگاه در این محل حضور داشت.

عزت ابراهیم نژاد به همراه دوستان خود در مقابل این حمله مقاومت کرد. در جریان حمله او توسط تعدای از بسیجی‌ها به گوشه‌ای کشیده شده و زیر ضربات زنجیر و کتک قرار گرفت.

از این نقطه بنا به گفته‌ی خانواده‌ی عزت ابراهیم‌نژاد که ماجرای قتل فرزندشان را دنبال کرده بودند، او توسط مسعود ده‌نمکی و مهدی صفری فرزند امام جمعه اسلام‌شهر مورد ضرب شتم قرار گرفت. به گفته‌ی شاهدان عزت ابراهیم‌نژاد با ضربات چاقوی مسعود دهنمکی از پای درآمد و سپس مهدی صفری با شلیک گلوله‌ای به سر او، وی را کشت

مصطفی تاجزاده معاون سیاسی وقت وزارت کشور تأیید می‌کند که فیلم قتل عزت ابراهیم‌نژاد وجود دارد اما از پشت سر ضارب گرفته شده است.[۴]

هنگامی که مسعود ده نمکی در وبلاگ خود مطلبی توهین‌آمیز در مورد عزت‌ ابراهیم‌نژاد نوشت خانواده‌ی او اطلاعات خود را در مورد قتل فرزندشان منتشر کرده و چنین نوشتند:

 
پیکر عزت ابراهیم نژاد

«در ۱۸ تیر ۱۳۷۸، عزت را شبانه و تک و تنها به گوشه‌ای کشاندی و با ضربات چاقو، زنجیر خودت و دوستانت، عزت را از پا درآوردی و در نهایت با تیر خلاص مهدی صفری تبار پسر امام جمعه اسلامشهر (فرمانده سپاه) که در شقیقه و چشم چپ عزت وارد کرد او را از پای در آوردید... هر چند که ما تک و تنها بودیم و هستیم و زورمان نرسید که شما را به پرونده دادگاه ۱۸ تیر بکشانیم ولی مطمئن باش خداوند، تو را به دادگاه خودش خواهد کشید و دیگر آنجا نه رهبری هست و نه سپاهی و نه دیگر کسی که تو را تبرئه کند.»

واکنش خواهر عزت ابراهیم‌نژاد

خواهر عزت ابراهیم‌نژاد در مورد قتل برادرش در مراسم بزرگداشت او می‌گوید:

«جنازه را که آوردیم خانه همانجا شستشویش دادیم. با چاقو به کشاله رانش زده بودند، به عمق زیاد. گفتند این کالبد شکافی است. گفتیم پزشک قانونی که کالبد شکافی می‌کند، هر جا را که برش بزند بعد که کارش تمام شد باید بخیه می‌کند. در صورتی که اینجایش را بخیه نکرده بودند. بغل پایش هم جای سنگ بود یا جای باتوم بود. پشت کمرش هم به اندازه یک وجب جای زنجیر بود. همه‌اش کبود شده بود. انگار دستهایش را با طناب بسته بودند. اندازه جای طناب بود. گلوله هم توی شقیقه‌اش خورده بود و چشم را خالی کرده بود»

تخریب مزار عزت ابراهیم‌نژاد

پس از شهادت عزت تشیع جنازه با شکوهی با شرکت مردم و دانشجویان از شهرهای خوزستان، لرستان و تهران انجام شد و بنیاد شهید جمهوری اسلامی در یک حرکت ریاکارانه برای او مقبره ساخت اما پس از چند سال مقبره را با لودر و بیل مکانیکی تخریب کرده و سنگی معمولی بجای آن می‌گذارند.

 
عزت ابراهیم‌نژاد در محافل ادبی

دادگاه عزت ابراهیم‌نژاد

خانواده عزت ابراهیم‌نژاد در ۲۱ دی ماه ۱۳۷۹ خواستار شناسایی و محاکمه عاملان قتل فرزند خود شده و از شبه نظامیان انصار حزب‌الله شکایت کرده و قاتل را نیز معرفی کردند. در تاریخ ۴ بهمن ١٣٧٩ خانواده وی با فرستادن نامه ای به رئیس قوه قضاییه یک بار دیگر خواستار رسیدگی به وضعیت پرونده‌ قتل فرزندشان شدند. آنها در این نامه اظهار داشتند که پس از ١٧ ماه از قتل فرزند آنها هیچ تلاشی از طرف مراجع قضایی برای رسیدگی به این پرونده صورت نگرفته است. وکیل ابراهیم نژاد نیز در این مورد گفت که در هجده تیره ماه دو گروه اسلحه گرم در اختیار داشتند پلیس و نیروهای لباس شخصی و منطقاً مجرم را باید در بین این دو گروه یافت.[۱]

نهایتا این دادگاه بدون حضور خانواده متهم تشکیل شد. رأی این دادگاه در ۳۱ تیرماه ۱۳۸۰ اعلام شد. این دادگاه همه متهمان و همچنین گروه انصار حزب‌الله را تبرئه کرد. در این دادگاه تنها یک سرباز به دلیل دزدیدن ریش‌تراش دانشجویان در حادثه‌ی کوی دانشگاه محکوم شد. در مقابل عزت ابراهیم‌نژاد در این دادگاه به اقدام علیه امنیت ملی محکوم گشت.[۵][۶]

دومین جلسه دادگاه برای قتل عزت ابراهیم‌نژاد در تاریخ ۲۸ اردیبهشت ۱۳۸۴ در شبعه سوم دادگاه انقلاب با حضور خانواده وی برگزار شد اما این دادگاه نیز بی‌نتیجه بود.

واکنش ها به رأی دادگاه

 
سنگ مزار عزت ابراهیم‌نژاد

برادر عزت ابراهیم‌نژاد که حشمت‌الله نام دارد به حکم این دادگاه اعتراض کرده و گفت:

«ما نسبت به این حکم اعتراض داریم، زیرا حدود دو سال است که قوه قضاییه خانواده ابراهیم نژاد را نخواسته تا اگر شواهد یا قراینی در اختیار دارند، تحویل قوه قضاییه بدهند. دادگاه بدون حضور وکیل حکم را صادر کرده است.»

مصطفی تاج‌زاده، معاون سیاسی وزیر کشور در مورد این دادگاه و حوادث خونین کوی دانشگاه، گفت:

«لیست اسامی بعضی لباس‌شخصی‌های حادثه‌ی کوی دانشگاه توسط کمیته شورای عالی امنیت ملی در اختیار قوه قضاییه قرار داده شد، اما این که چرا پی‌گیری نشد، جای سوال دارد. کمیته شورای عالی امنیت ملی که مسئول پی‌گیری پرونده کوی دانشگاه بود، در گزارش مکتوب خود به جای اسامی این اشخاص از نقطه‌چین استفاده کرد، چرا که حضور لباس‌شخصی‌ها در حادثه‌ی کوی دانشگاه، انکارناپذیر بود»

جستارهای وابسته

پانویس