مسعود فرشچی

از ایران پدیا
نسخهٔ تاریخ ‏۱۴ ژوئیهٔ ۲۰۲۱، ساعت ۰۹:۵۸ توسط Safa (بحث | مشارکت‌ها)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
امیرمسعود میرفرشچی
مسعود فرشچی.JPG
شناسنامه
معروف بهمسعود فرشچی
زادروز۱۳۴۱
زادگاهتهران، ایران
تاریخ مرگ۱۵ تیر ۱۴۰۰
محل مرگتیرانا، آلبانی
تحصیلاتتحصیل‌کرده در دانشگاه یو.سی.ال.ای، خلبان هوانیروز
دیناسلام
اطلاعات سیاسی
حزب سیاسیسازمان مجاهدین خلق ایران
سمتمجری برنامه «پیک شادی»، عضو سازمان مجاهدین خلق ایران
فعالیت‌هافعالیت در بخش دیپلماسی، رسانه، عملیات نظامی(فروغ جاویدان)، کارگردانی، نویسندگی و گویندگی تلویزیون


مسعود فرشچی با نام اصلی امیرمسعود میرفرشچی (متولد ۱۳۴۱ در تهران - درگذشته در ۱۵ تیر۱۴۰۰) مجری، کارگردان، طنزپرداز برنامه مشهور طنز سیاسی پیک شادی، از مسئولان و برنامه سازان سیمای آزادی و از اعضای باسابقه‌ی سازمان مجاهدین خلق ایران بود. مسعود فرشچی در سال ۱۳۵۶ برای تحصیل به آمریکا رفت. وی در جریان انقلاب ضدسلطنتی در شمار فعالان سیاسی و هواداران سازمان مجاهدین خلق در آمریکا قرار گرفت. او در آمریکا در رشته‌ی ریاضیات و سپس جامعه‌شناسی در دانشگاه یو.سی.ال.ای امریکا به تحصیل پرداخت. مسعود فرشچی پس از انقلاب به طور حرفه‌ای به سازمان مجاهدین خلق ایران پیوست و در بخش روابط خارجی این سازمان در آمریکا به فعالیت پرداخت. مسعود فرشچی پس از تشکیل ارتش آزادی‌بخش در سال ۱۳۶۷ برای شرکت در عملیات فروغ جاویدان به عراق آمد و از جمله در این عملیات از ناحیه دست به‌شدت مجروح شد. او هم‌چنین یکی از خلبانان هوانیروز ارتش آزادی‌بخش ملی ایران بود که پس از عملیات فروغ جاویدان تأسیس شد. او همزمان در سیمای آزادی از جمله برنامه‌سازان این تلویزیون به شمار می‌رفت. مسعود فرشچی از اواسط دهه‌ی هفتاد به عنوان مجری برنامه طنز سیاسی پیک شادی فعالیت خود را آغاز کرد. برنامه طنز پیک شادی از جمله برنامه‌های مشهور و محبوب در بین ایرانیان است. مسعود فرشچی سرانجام در ۵۹ سالگی در آلبانی در اثر بیماری حاد خونی (همولیز) درگذشت.

زندگی‌نامه

مسعود فرشچی در خانواده‌ای متوسط در تهران به دنیا آمد. خانواده او اهل اردبیل بودند. او در سال ۱۳۵۶ برای تحصیل به آمریکا رفت. وی پس از ورود به آمریکا به تحصیل در رشته‌های ریاضیات و جامعه‌شناسی در دانشگاه یو.سی.ال.ای پرداخت و از جمله دانش‌جویان نخبه‌ی این دانشگاه به شمار می‌رفت.

مسعود فرشچی در جریان انقلاب ضدسلطنتی به حمایت از سازمان مجاهدین خلق ایران پرداخت و در انجمن‌های هوادار این سازمان در آمریکا مشغول فعالیت شد. او پس از مدت کوتاهی در شمار اعضاء تمام‌وقت این سازمان درآمد و تمامی امکانات زندگی شخصی‌اش را در این راستا به کار گرفت. مسعود فرشچی در آمریکا در بخش روابط خارجی و دیپلماسی سازمان مجاهدین فعالیت می‌کرد. او که در دوران تحصیل در آمریکا از نخبگان دانشگاهی به شمار می‌رفت پیش از سفر از طرف ناسا دعوت به همکاری و استخدام شد اما نپذیرفت و به فاصله کوتاهی برای شرکت در عملیات فروغ جاویدان به عراق رفت. مسعود فرشچی در عملیات فروغ جاویدان به عنوان فرمانده ی یکی از یکان‌های ارتش آزادی‌بخش شرکت کرد و در نبردهای خونین تنگه‌ی چهارزبر حضور داشت.

تصویر جوانی مسعود فرشچی

مسعود فرشچی در عملیات فروغ جاویدان از ناحیه دست مورد اصابت گلوله قرار گرفت و به شدت مجروح شد.

مسعود فرشچی؛ خلبان هوانیروز

مسعود فرشچی پس از عملیات فروغ جاویدان هم‌زمان با تأسیس یکان‌های هوانیروز در ارتش آزادیبخش به این بخش منتقل شده و در زمره‌ی یکی از بهترین خلبانان ارتش آزادی‌بخش قرار گرفت.

فعالیت در سیمای آزادی

مسعود فرشچی از اواسط دهه‌ی هفتاد در سیمای آزادی تلویزیون ملی ایران به فعالیت مشغول بود و برنامه طنز سیاسی پیک شادی را راه‌اندازی نمود که بیش از دو دهه تا لحظه درگذشت وی ادامه داشت و از محبوب‌ترین برنامه‌های طنز در بین ایرانیان در داخل و خارج از ایران بود.

او در این برنامه علاوه بر کارگردانی، نویسندگی، گویندگی در نقش چند کاراکتر طنز نیز ایفای نقش می‌کرد.

درگذشت مسعود فرشچی

مسعود فرشچی در روز سه‌شنبه شب ۱۵تیر در بیمارستان در آلبانی بر اثر بیماری حاد خونی (همولیز) درگذشت.

با انتشار خبر درگذشت وی بسیاری از هواداران سازمان مجاهدین در سراسر جهان پیام‌های تسلیت خود را در شبکه‌های اجتماعی منتشر کرده و در این رابطه واکنش نشان دادند.

مسعود فرشچی خلبان هوانیروز
مسعود فرشچی خلبان هوانیروز ارتش آزادی‌بخش ملی ایران

پیام مریم رجوی

پس از درگذشت مسعود فرشچی سایت سازمان مجاهدین ارگان رسمی این سازمان از قول مریم رجوی در مورد او نوشت:

«خانم مریم رجوی پرواز دریغ‌انگیز این مجاهد والای اشرفی و سرشار از صدق و صفا و خلاقیت و شور و نشاط انقلابی به‌ویژه در دوران پایداری پرشکوه برای پیروزی درا شرف و لیبرتی را تسلیت گفت.

خانم مریم رجوی هم‌چنین گفت: مسعود فرشچی به‌عنوان افسر خلبان عقابی در آسمان و شیری در رزم زمینی، دارای قریحهٔ سرشار هنری و در عین‌حال مظهر بی‌رنگی و افتادگی در مناسبات جمعی بود. او در انقلاب و وارستگی به راستی مربی و معلم همرزمانش و زبانزد مجاهدین بود.»[۱]

تسلیت مریم رجوی

مریم رجوی طی پیامی جداگانه درگذشت مسعود فرشچی را تسلیت گفت:

می‌خواستم بگویم:

بگذار تا بگریم چون ابر در بهاران

کز سنگ ناله خیزد روز وداع یاران

اما دیدم انگار او نمی‌گذارد و نمی‌خواهد و نباید گریست بنابراین به‌لب خندان خلق خونین دل ما، مسعود فرشچی درود، درود، درود!

آری، لب خندان خلق خونین دل ما، دل پرغوغایی که بر دلمردگی ایران طغیان کرده بود، و جان شیفته‌یی که جان میلیون‌ها هموطن را صفا می‌بخشید، برادر عزیزم مسعود فرشچی به‌سوی رفیق اعلی شتافت.

روح او اکنون ـ مثل تمام زندگانی رزمنده‌اش ـ شاد است و رستگار.

گوهری بی بدیل و از سمبل‌های والای می‌توان و باید که در مسیر فدا و مبارزه برای خلق محبوبش، هیچ مانعی را به رسمیت نمی‌شناخت. در زمره انسان‌های نخبه‌یی که می‌توانست از بالاترین امکانات زندگی و مدارج تحصیلی و شغلی در آمریکا برخوردار باشد، اما همه را رها کرد و عاشقانه به مبارزه پیوست و با پای سر به میدان شتافت.

او درس آموز رهروان یک جنبش انقلابی است که در روزگار رنج و سختی، مثل اشرف محاصره شده یا قتلگاه لیبرتی هم باید الهام‌بخش امید و شادی بود و بشارت دهندة رهایی خلق اسیر و صدای شورشگران برای آزادی و پیروزی.

از هنگامی که در نبردهای فروغ جاویدان مجروح شد تا زمانی که در زمره خلبانان ارتش آزادی درآمد، عقابی در آسمان بود و شیری در رزم زمینی، با قریحه‌یی سرشار. مظهر بی‌رنگی و افتادگی در مناسبات جمعی و یک مربی ذیصلاح در عرصه انقلاب و وارستگی.

او ارزش والای یک انقلابی یعنی امید را سمبلیزه می‌کرد. امید و ایمان و باور او به فردای روشن و قطعیت سرنگونی رژیم ولایت فقیه خیره کننده بود و البته که از ضمیر پاک و مجاهدت و جنگاوری بی نظیر او نشات می‌گرفت.

در وداع با این مجاهد شوریده بر ایدئولوژی جنسیت و فردیت، قهرمان صحنه‌های مختلف رزم و مجاهدت، تنها با این پیام قرآن آرام می‌گیرم که: الَّذِینَ إِذَا أَصَابَتْهُم مُّصِیبَةٌ قَالُواْ إِنَّا لِلّهِ وَإِنَّا إِلَیهِ رَاجِعونَ

مسعود فرشچی در اشرف

پرواز دریغ انگیز این مجاهد والای اشرفی و سرشار از صدق و صفا و خلاقیت و شور و نشاط انقلابی را به رهبر این مقاومت و به هموطنانی که سالهاست چهره و صدای مسعود فرشچی را می‌شناسند، به مجاهدین و همرزمانش در سیمای آزادی و به اشرف نشانها و همه یاران مقاومت، تسلیت می‌گویم.

پیام مسعود رجوی

پس از درگذشت مسعود فرشچی سایت سازمان مجاهدین ارگان رسمی این سازمان از قول مسعود رجوی در مورد او نوشت:

«برادر مجاهد مسعود رجوی از سال‌ها پیش مسعود فرشچی را به‌عنوان «گوهر بی‌بدیل» الگوی تمام‌عیار و همه‌جانبهٔ یک مجاهد خلق توصیف کرده بود که شاخص اخلاص و پاکبازی و فروتنی و پرداخت قیمت و شورش مجسم بر ایدئولوژی جنسیت و فردیت خودپرستانه است.»

دست‌نوشته‌ها و نامه‌ها

مسعود فرشچی به عنوان یکی از اعضای سازمان مجاهدین خلق ایران در سرفصل های سیاسی و تاریخی که این سازمان پشت سر گذاشته است برخی افکار و احساسات خود را در نامه‌ها و دست‌نوشته‌های مختلف بیان کرده است.

انتخاب مؤسسان پنجم

مسعود رجوی در پیام کوتاه ۴خرداد ۱۴۰۰ تشکیل مؤسسان پنجم ارتش آزادی‌بخش را اعلام کرد. مسعود فرشچی پس از شنیدن این پیام در نامه‌ای با عنوان «انتخاب مؤسسان پنجم و درخواست ثبت نام نوشت:

از: مسعود فرشچی

موضوع: انتخاب مؤسسان پنجم و درخواست ثبت نام

تاریخ: ۲/۲/۱۴۰۰

من تقدس انتخاب را فهمیدم و حرمت و جایگاهی را که در دستگاه ایدئولوژیکی دارد برایم تکان دهنده و در عین حال راهگشا بود.

من لمس کردم که موضوع در این شرایط مطلقاً یک بحث نظری نیست. نمی‌توان ناظر بود یا تعلل کرد. واقعاً از جنس بود و نبود است، آن هم نه در حیطة تنگ و تاریک فردی. اصلاً این بحث جای ورود از پایین، یا انتخاب در حیطة محدود فردی ندارد.

انتخاب باید همین الان، یعنی بلافاصله بعد از روشن شدن دو جبهة سراپا متضاد و دو مسیر ۱۸۰ درجه روبروی هم (نجدین) انجام شود. انتخاب نکردن یا حتی تعلل و مکث، خودش عین بی‌مسئولیتی است که از مجاهد دور باد.

در دنیای افول و به‌لجن کشیده شدن همة ارزش‌ها، در دنیایی که جریانات انقلابی یکی یکی در آن از بین رفته‌اند و بزرگترین قطب‌های انقلابی دهه‌های گذشته به‌کثیف‌ترین حامیان مرتجع‌ترین نیروها تبدیل شده‌اند، هر مجاهدی در درون خود هم این جنگ سازش‌ناپذیر را لحظه به‌لحظه و فاکت به‌فاکت حس می‌کند که در یک طرف رجوی است و در طرف دیگر همة کشش‌های ضد انقلابی و ضد انسانی و عصارة ضد انقلاب.

هیچوقت ایدئولوژی، تعهدات و انتخابها را این قدر ملموس در لحظات خودم، در کارکردهای تشکیلاتی و حتی اجرایی خودم و در ساده‌ترین تصمیم‌ها و واکنشهایم در هر نشست و هر گزارش و هر کنش و واکنش با سایر مجاهدین، ندیده بودم.

انتخاب می‌کنم ثبت نام در جبهة ایمان را. عاشقانه و مشتاقانه برای حضور در زیر پرچم رجوی، کلمة مجسم رستگاری در دوران ما.

انتخاب می‌کنم افتخار دنیوی و اخروی ثبت نام در مؤسسان پنجم را که انتخاب نیازمندانة هر مجاهدی و مصداق همان جمع پایدار و مهربان است که قرآن توصیف کرده.

مسعود فرشچی و جولیانی

با این انتخاب نیازمندانه در ادامه تلاش می‌کنم تا دریابم که چه باید بکنم و نقشة مسیرم را چگونه رقم بزنم.

نقشه مسیر

نوشتن «نقشه مسیر» از جمله رسوم در میان اعضاء سازمان مجاهدین خلق ایران است. به این معنی که برخیدر شرایط مختلف با نوشتن درک خود از وضعیت برای مسیر پیش رو اعلام آمادگی کرده و تعهدات خود را بازگو می‌کنند. مسعود فرشچی در نامه ای با نام نقشه مسیر ۱۳۹۹ نوشت:

«درک انطباق شگفت بین نقشه مسیررستگاری هر مجاهد، با انقلاب عظیمی که با نام پاک خواهر مریم در درون مجاهدین جاری شده و با مسیر سرنگونی دشمن پلید خدا وخلق، رژیم آخوندی سر منشأ کشف و آزاد شدن انرژی عظیمی در هر مجاهد خلق از جمله در خود من است.

هیچ شکافی وجود ندارد بین هر آن‌چه به نیت عبور از ابتلائات و آزمایشات در مدارهای مختلف برای دوری از دوزخ و ورود به بهشت جاودانگی که در قرآن بشارت داده شده انجام می‌دهم، با وظایفی که در مسیر سرنگونی کثیف‌ترین تجسم حق ستیزی و باطل، یعنی رژیم آخوندی به عهده دارم......

هر جا که پای مجاهدی برسد، خبری از سستی و ناتوانی و سرافکندگی نخواهد بود و هرچه هست احیا و بالندگی و تکرار و تکثیر ارزشهای جاودانی است...»

نامه‌ی شب قدر

نامه‌ای به مناسبت شب قدر ۱۳۹۸

«معنای عهد و پیمان را با عمق بسیار بیشتری می‌فهمم. با نیت اثبات قدر مجاهدین در انقلاب تطهیر کننده‌ای که با نام مطهر خواهر مریم رقم خورده، این عهد و پیمان را توشه خود برای مجاهدت تا آخرین نفس و مایه مباهات در دنیا و آخرت می دانم.

برای مجاهدین، تعهد ارزشی است که ابوالفضل العباس (ع) فراتر از زمان و مکان، جاودانه کرد تا چهارده قرن بعد، مجاهدانش با نام او سوگند بخورندو برادر، این شجره طیبه را با عبارت «وفای به پیمان با فدای بیکران در تاریخ» توصیف کند. تعهد، همان ضربات مورسی است که برادر به دیوار سلول زد تا در آن طرف دیوار حنیف کبیر را خاطر جمع کنند که مسئولیت رستگاری مجاهدین را به عهده می‌گیرد. تعهد همان پیمانی است که خواهر مریم با برادر بست و پس از آن سراز پا نشناخت و فراتر از تصور انسان، مسئولیت پذیرفت. من هم در محضر صدیق اکبر و فاروق اعظم، نیت می‌کنم که صیقل خورده و مطهر در جمع مجاهدان، به تعهدات جمعی‌مان پایبند باشم و در سرقرارهایمان باخلق قهرمان و محبوبم حاضر شوم.

در نوشتن نقشه مسیر، به یاران مجاهدم، قدرتمندترین و ارزشمندترین جمع جهان، فراتر از هر تعادل قوای سیاسی و نظامی تکیه دارم، جمع مجاهدین تحت راهبری مسعود و مریم که با پشتوانه‌ای عظیم از بنیانگذاران تاموسی و اشرف و صد و بیست هزار جاودانه فروغ، در ریشه تاریخی خود سرسپار آستان علی (ع) هستند.

به عنوان قطره‌ای در دریای مجاهدین، به پیروی از خواهر مریم و در وصل به او، بار انقلاب بر دوش، با نگرش و عینکی همچون خودش، در دنیای پرداخت، دنیای صدق و فدا، دنیای مجاهدین گام می‌گذارم و در تعهد بزرگ و تاریخی او برای سرنگونی پلیدترین دشمن خداو خلق مسئولیت به عهده می‌گیرم که جز این شایسته پیروان مکتب علی (ع) نیست».

مجاهد والا مسعود فرشچی هم‌چنان که در نبرد با دشمن ضدبشری در صحنه‌های نظامی مثل فروغ جاویدان و در صحنه‌های جنگ سیاسی دلیر و بی‌باک بود، در صحنة نبرد ایدئولوژیک نیز شجاع و الگو بود او در نقشه مسیر سال ۹۷ خود نوشته است:

تقوا را مترادف عصیانگری ورزم لحظه به لحظه با ایدئولوژی جنسیت و فردیت فرو برنده میدانم، نسبت به هر عارضه تعادل قوایی و اپورتونیستی پرچم جنگ می‌افرازم، اولویت نخست را همواره برای منافع وخواستهای دیگران و نه خود قائل می‌شوم و به حب جاه و مقام وکرسی با شاخص قرار دادن مسئول اول سازمان، بی محابا می‌تازم تا شایسته نام مجاهد خلق و این افتخار بزرگ دنیوی واخروی شوم».

یکی از درخشان‌ترین دوران‌های زندگی پربار انقلابی مسعود، دوران پایداری پرشکوه بود. این واقعیت را در دست‌نوشته‌های مربوط به‌همان دوران که از او به‌یادگار مانده به‌روشنی می‌توان دید. او پس از پایداری درخشان مجاهدین در روز ۱۹ فروردین ۱۳۹۰ در برابر یورش مزدوران حکومت دست‌نشاندة ولایت فقیه به اشرف، چنین نوشته است:

«مجاهدین خلق ایران پس از تمامی توفانها و بحرانها وجنگها و عملیات و توطئه‌های رذیلانه دشمن، در ۱۹ فروردین ۱۳۹۰ از قله پرشکوه حماسه فروغ اشرف درکمال سرفرازی عبور کردند.

در آن روز در ورای ایستادگی شگفت انگیز مجاهدان بی سلاح در برابر زرهی‌ها وتیربارهای دشمن وحشی و خونخوار، آنچه می‌درخشید پیروزی انقلاب مریم در برابر ارتجاع و رذالت آخوندی بود. به چشم دیدم که نوکران وامر بران ولایت سفیانی، با تمام سلاح‌ها و تجهیزاتشان در برابر فرزندان عقیدتی مسعود و مریم تا کجا مستأصل و ناتوان بودند.، شهادت می‌دهم که مجاهدین اشرف به نسبت ۱۹ فروردین ۱۳۹۰ کیفا توانمندتر، جنگاورتر، سازش ناپذیرتر و براوضاع، مسلط‌تر هستند. سراپا آماده، مشتاق ومترصد رویارویی با رژیم وعواملش هستند. عزم جزم قهرمانانی که افتخار همرزمی با آنها را دارم براین است که آتش فشانی خاموشی ناپذیر برپا کنند. تا از این پس هرجا که یک مجاهد خلق حضور داشته باشد یا اگر به فیض شهادت نائل شویم، هر جا که جسدمان از آن بگذرد یا حتی هرجا که خبر و پیاممان برسد، تا ابد ریشه ارتجاع و دیکتاتوری و دین فروشی ودجالگری را بسوزاند و راه آزادی خلق را در هرشق متصور بگشاید درود بررجوی».

واکنش‌ها

پس از درگذشت مسعود فرشچی که شخصیتی بسیار محبوب در میان مجاهدین و هواداران شورای ملی مقاومت و مخاطبان برنامه‌های تلویزیونی‌اش به شمار می‌رفت، آنها در هشتکی با نام او واکنش‌های زیادی داشته و پیام‌های تسلیت خود را ارسال کردند.

  • کاربر nooshiana1 در مورد او نوشت؛

نخبه باشی، ناسا میخواد استخدامت کنه، رد کنی. خلبان ماهر باشی، برنامه ساز درجه یک باشی ولی تنها افتخارت آینه که بری مجاهد بشی و مجاهد هم رفتی. روحت شاد.

  • کاربر الف.مهر در مورد مسعود فرشچی نوشت:

یک عمر برای خودت هیچ[واقعا هیچ] نخواهی در حالی که می‌توانستی همه چیز [واقعا همه چیز] داشته باشی دغدغه‌ات فداکاری باشد آزادی باشد و میهمان کردن شادمانی به دلها و سرانجام لبخند بر لب و سبکبار پرواز کنی

منابع