خروج نام سازمان مجاهدین خلق ایران از لیست تروریستی انگلستان

از ایران پدیا
نسخهٔ تاریخ ‏۳ نوامبر ۲۰۱۹، ساعت ۱۱:۲۷ توسط Abbas (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
حکم دادگاه پوئک انگلستان به خروج نام سازمان مجاهدین از فهرست ممنوعه
حکم دادگاه پوئک انگلستان به خروج نام سازمان مجاهدین از فهرست ممنوعه

خروج نام سازمان مجاهدین خلق ایران از لیست تروریستی انگلستان با حکم دادگاه پوئک، در تاریخ ۹ آذر سال ۱۳۸۶ طی حکمی صادر گردید و برچسب تروریستی علیه سازمان مجاهدین خلق ایران باطل اعلام شد. دادگاه انگلستان به وزیر کشور دستور داد حذف نام سازمان مجاهدین خلق ایران از لیست سازمانهای ممنوعه (پوئک) را به پارلمان انگلستان ارائه دهد. کمیسیون استیناف سازمان‌های ممنوعه طی حکمی تأکید کرد که نام‌گذاری سازمان مجاهدین خلق ایران باطل اعلام می‌شود و دولت انگلستان را موظف کرد تا رفع ممنوعیت سازمان مجاهدین را به اجرا درآورد.

در سال ۱۳۷۹، نام سازمان مجاهدین خلق ایران در لیست تروریستی «ممنوعه» در انگلستان قرار گرفت. پس از هفت سال در ۹ آذر ۱۳۸۶ کمسیون استیناف سازمان‌های ممنوعه (پوئک) حکم به حذف نام سازمان مجاهدین از لیست تروریستی داد. با این‌همه دولت انگلستان از اجرای حکم سرباز زد و خواستار فرجام شد. قاضی پرونده به دولت اعلام کرد که این فرجام‌خواهی هیچ‌ شانسی برای پیروزی ندارد اما دولت انگلستان مصرانه خواستار استیناف شد. در دادگاه استیناف قاضی مجددا حکم به حذف نام سازمان مجاهدین خلق داد و از قانون‌شکنی دولت انگلستان اظهار تأسف کرد.

دولت انگلستان به دلیل روابط خود با ایران تمایلی به حذف نام این سازمان از لیست تروریستی خود نداشت.

لیست تروریستی انگلستان، مبنایی برای لیست گذاری سازمان مجاهدین خلق توسط اتحادیه اروپا بود و در ادامه نیز همین لیست اتحادیه اروپا علت و مدرکی برای حمله تراژیک پلیس فرانسه علیه سازمان مجاهدین و شورای ملی مقاومت ایران در ۱۷ ژوئن سال ۲۰۰۳ شد. پس از سالها تحقیق و دادگاه معلوم شد که تمام اتهامات برای حمله ۱۷ ژوئن به مقر مجاهدین، بی‌اساس و آن حمله، نتیجه‌ی معامله‌ای در جریان زدو بندهای سیاسی دولت‌های ایران و فرانسه بود[۱].

این حکم پس از ۷ سال تلاش سازمان مجاهدین خلق ایران برای خروج از لیست تروریستی انگلستان به اجرا درآمد. در حکم دادگاه انگلستان توسط سه قاضی ارشد دادگاه، تأکید و تصریح می‌شود که دولت انگلستان در نام‌گذاری این مقاومت در لیست تروریستی اشتباه کرده است[۲]. ریاست دادگاه استیناف را قاضی‌القضات بریتانیا «لرد فیلیپس» به عهده داشت که حکم برچسب تروریستی علیه سازمان مجاهدین خلق ایران را باطل کرد.[۳]

انعکاس رسانه‌ها

خبر خروج نام سازمان مجاهدین خلق انعکاس گسترده ای در رسانه‌های دنیا داشت از جمله:

روزنامه تایمز لندن

روزنامه تایمز لندن در رابطه با خروج نام سازمان مجاهدین خلق از فهرست گروه‌های ممنوعه نوشت، به دولت بریتانیا فرمان داده شده تا نام مقاومت ایران را از لیست سازمان‌های ممنوعه تروریستی خارج کند. روزنامه تایمز لندن با اشاره به حکم قاضی دادگاه نوشت: قاضی دادگاه حکم کرد که گروه ایرانی در تروریسم دخالت نداشته است . همچنین اضافه کرد: در یک ضربه دیگر به قانون ضدتروریسم، لرد فیلیپس، رئیس کل دادگاه استیناف انگلستان گفت هیچ مدرکی دال بر این که سازمان مجاهدین خلق ایران اخیرا در تروریسم دخالتی داشته است، وجود ندارد.[۴]

روزنامه واشینگتن پست

روزنامه واشینگتن پست در مورد حذف نام سازمان مجاهدین از لیست تروریستی انگلستان، تحت این عنوان نوشت:«مقاومت ایران براساس حکم دادگاه بر دولت انگلستان پیروز شد.»

واشینگتن پست در ادامه پرداختن به حذف نام سازمان از لیست تروریستی از قول مریم رجوی نوشت: «دولت‌های غربی و انگلستان از مردم و مقاومت ایران بخاطر برچسب ننگین وخفت آور تروریستی باید عذرخواهی کنند. زمان آن رسیده که آنها مقاومت مردم ایران را برای کسب دموکراسی به رسمیت بشناسند.» واشینگتن پست با اشاره به سخنان مریم رجوی به عنوان پرزیدنت شورای ملی مقاومت از قول او در همین رابطه نوشت: «امیدوار است حکم دادگاه انگلستان به خاتمه ممنوعیت‌های مشابهی که توسط اتحادیه اروپا اعمال شده، راه ببرد. انگلستان و اتحادیه اروپا باید مقاومت ایران را به رسمیت بشناسند. تغییر رژیم توسط مردم و مقاومت سازمان‌یافته ایران تنها چاره برای مقابله با تهدید فزاینده رژیم ملاهای ایران است»[۵].

روزنامه نیویورک تایمز

روزنامه نیویورک تایمز در عنوان خبر خود نوشت:« دادگاه انگلستان حکم داد که مقاومت ایران یک گروه تروریستی نیست.» نیویورک تایمز در ادامه خروج نام سازمان مجاهدین از لیست تروریستی نوشت: «در میان جشن و سرور هواداران سازمان مجاهدین که به طور هم‌زمان در لندن، پاریس و عراق، برگزار شد، این سازمان اعلام کرد گام بعدی لغو نامگذاری تروریستی توسط اتحادیه اروپا است. این روزنامه اضافه کرد بعد از یک نبرد ۷ ساله، دادگاه استیناف بریتانیا روز چهارشنبه حکمی صادر کرد مبنی‌ بر این که دولت این کشور اقدامش برای قرار دادن نام سازمان مجاهدین خلق در لیست گروه های تروریستی اشتباه بوده است[۶].

روزنامه هرالد تریبیون

روزنامه هرالد تریبیون بین المللی در رابطه با حذف نام سازمان مجاهدین خلق ایران از لیست تروریستی انگلستان نوشت: سازمان مجاهدین خلق ایران، استدلال می‌کند که پیروزی در دادگاه بریتانیا موجب خواهد شد که مشروعیت مقاومت ایران در سطح اروپا نیز مورد تایید قرار گرفته و بطور بالقوه از آزادی عمل بیشتری در سراسر این قاره برخوردار شود[۷].

شبکه تلویزیونی بی بی سی

شبکه تلویزیون بی.بی.سی با عنوان «به دولت اجازه به چالش کشیدن حکمی را که طی آن گفته شده نام اپوزیسیون ایران باید از لیست سازمان‌های ممنوعه تروریستی خارج شود داده نشد»، گزارش کرد: دادگاه استیناف حکم کرد که دادگاه پوئک در رأی خود به منظور خارج کردن سازمان مجاهدین خلق ایران از لیست سیاه درست عمل کرده است. این شبکه اضافه کرد: شورای ملی مقاومت ایران از این تصمیم دادگاه انگلستان استقبال کرد. پس از اعلام این حکم، دکتر علی صفوی، عضو کمیسیون خارجه شورای ملی مقاومت ایران گفت: «وزیر کشور انگلستان اکنون باید حکمی را به پارلمان این کشور ارائه دهد تا سازمان مجاهدین خلق را از لیست تروریستی خارج کند»[۸].

خبرگزاری آسوشیتدپرس

خبرگزاری آسوشیتدپرس در رابطه با حذف نام سازمان مجاهدین گزارش کرد: روز چهارشنبه دادگاه استیناف، رای یک دادگاه پوئک را مبنی بر این که مقاومت ایران نباید به عنوان یک سازمان تروریستی نامگذاری شود تایید کرد[۹].

تلویزیون اسکای نیوز

اسکای نیوز انگلستان در باره حذف نام مجاهدین از لیست گروه‌های ممنوعه گفت: دادگاه انگلستان حکم کرد که دولت انگلستان بایستی نام‌گذاری اپوزیسیون ایران بعنوان یک گروه تروریستی را لغو کند[۱۰].

روزنامه دیلی میل انگلستان

روزنامه دیلی میل چاپ انگلستان تحت این عنوان که «اپوزیسیون ایران از لیست ترور انگلستان خارج شد»، نوشت: یک قاضی به جکی اسمیت وزیر کشور دستور داد تا نام مجاهدین خلق ایران را از لیست سیاه وزارت کشور خارج کند.[۱۱][۱۲]

روزنامه پاریزین

روزنامه پاریزین با عنوان «مجاهدین خلق دیگر تروریست نیستند»، نوشت: این اولین پیروزی است. حاصل یک نبرد حقوقی شش ساله. سازمان مجاهدین خلق ایران، که مقر آن در اور سور اواز قرار دارد، دیگر توسط انگلستان سازمانی تروریستی محسوب نمی شود. تصمیم دادگاه استیناف در لندن صبح چهاشنبه این را مورد تایید قرار داد. دادگاه تقاضای استیناف وزیر کشور انگلستان در مورد حکم ۳۰ نوامبر ۲۰۰۷ کمیسیون دادخواهی سازمان های ممنوعه پوئک را رد کرد. سرمنشاء این تصمیم، اقدامی بود که توسط لردهای انگلیسی ، هوادار مقاومت ایران صورت گرفت.[۱۳][۱۴]

اطلاعیه شورای ملی مقاومت ایران در روز ۹ آذر ۱۳۸۶

شورای ملی مقاومت ایران در اطلاعیه ای درباره حذف نام سازمان مجاهدین خلق ایران از فهرست ممنوعه نوشت:

«۷سال پس از نامگذاری تروریستی و «ممنوعه» شدن سازمان مجاهدین خلق ایران در انگلستان، امروز کمیسیون استیناف سازمانهای ممنوعه(پوئک) پس از رسیدگی طولانی به این پرونده، صراحتا در حکم خود بطلان و غیرقانونی بودن برچسب تروریستی را اعلام کرد.»

سخنرانی مریم رجوی درباره خروج از لیست

خانم مریم رجوی، این حکم دادگاه را پیروزی درخشان عدالت، اذعان به حقانیت مقاومت ایران و سازمان مجاهدین خلق ایران و نشان برانگیختگی وجدان بین‌المللی و پیام قاطعیت جامعه جهانی در برابر فاشیسم مذهبی دانست.

مریم رجوی همچنین، ۳۵عضو مجلس عوام و اعیان انگلستان که برای حذف این ممنوعیت مجاهدین تلاش کردند را وجدان بیدار مردم انگلستان نامید که بر بی‌عدالتی بزرگی که در حق مردم و مقاومت ایران روا شده بود، برشوریدند، خانم مریم رجوی ضمن قدردانی و تشکر از نمایندگان و حقوق‌دانان و وکلا و شاهدان، که سالها برای حذف این ممنوعیت کوشش کردند، یاد لرد رنتون فقید را که از شاکیان این پرونده بود گرامی داشت.

مریم رجوی با ارزش نهادن بر قضاوت قاضیان که معاملات و زدوبندهای سیاسی مقامات وقت، بر رأی آنها تأثیر نگذاشت و با وجود کارشکنی‌ها و فشارهای بسیار، بر رأی خود ثابت‌قدم ماندند و جانب عدالت را گرفتند ستود و قدردانی کرد.

مریم رجوی با اشاره به اثرات این نام‌گذاری افزود:

«در یک دهه گذشته هیچ عاملی به‌اندازه گنجاندن اپوزیسیون مشروع رژیم آخوندی در لیستهای تروریستی، در خدمت بقای این رژیم و علیه تغییر دموکراتیک در ایران نبوده است و هم‌چنان‌که در جلسات استماع در دادگاه و در اسنادی که دولت انگلستان به دادگاه ارائه داد برملا شد، بمباران قرارگاه‌های مجاهدین در جریان جنگ عراق که منجر به‌ شهادت ده‌ها تن از مجاهدین گردید، به‌ درخواست استبداد مذهبی حاکم بر ایران و به بهانه همین نام‌گذاری صورت گرفته است.»

رجوی اضافه کرد که پس از رأی صادره، اتحادیه اروپا باید بلادرنگ برچسب غیرقانونی تروریستی علیه مجاهدین را ملغی سازد زیرا پایه و مبنای آن برچسب، نامگذاری مجاهدین توسط وزارت کشور انگلیس بوده و دادگاه عدالت اروپا نیز به لغو آن رأی داده است. مریم رجوی یادآور شد که این نام‌گذاری علیه اصلی‌ترین اپوزیسیون ایران نشانه سیاست مماشات و بزرگترین مانع برای تغییر در ایران بود، گفت:

تجربه طولانی ثابت کرد که سیاست‌های «جستجوی مدره»، «دیالوگ سازنده»، «دیالوگ انتقادی» و «ارائه مشوق» به فاشیسم مذهبی، نتیجه‌ای جز فرصت‌دادن و جری‌تر کردن آن ندارد. زمان آن فرارسیده است که هر گونه مماشات و سازش و تسلیم در برابر فاشیسم مذهبی که اکنون با سرپوش «صلح‌خواهی» توجیه می‌شود، برای همیشه به‌ دور انداخته شود. قاطعیت تنها راه مقابله با رژیمی است که با تمام قوا برای دست‌یابی به بمب اتمی تلاش می‌کند و به ضرب انتگریسم و صدور تروریسم به‌دنبال کسب هژمونی و «پرکردن خلأ قدرت» در عراق و افغانستان و لبنان و فلسطین و یمن و سومالی است. رژیم جنگ‌افروزی که برد موشک‌هایش را برای رسیدن به کشورهای اروپایی نیز افزایش داده و بی‌گمان منطقه و جهان را در معرض فاجعه قرار داده است.»

مریم رجوی با تأکید به تغییر دموکراتیک در ایران گفت:

«پیوسته گفته‌ایم که راه‌حل بنیادین مسأله ایران نه جنگ و لشکرکشی خارجی و نه سازش و مماشات بلکه تغییر دموکراتیک به‌وسیله مردم و مقاومت ایران است که برداشتن راه‌بندها را از پیش پای این مقاومت ایجاب می‌کند»[۱۵].

جشن مجاهدین

پس از این حکم توسط دادگاه پوئک، هواداران سازمان در مقابل محاکم سلطنتی در مرکز شهر لندن جمع شدند و به جشن و شادی پرداختند. مکان دیگر تجمع مجاهدین، هتل سنت جیل در محله وست مینستر بود که در آن تجمع بیانیه سازمان مجاهدین و پیام مریم رجوی درباره حکم خروج از لیست خوانده شد. هواداران مجاهدین با راه اندازی کاروان‌های شادی در سراسر شهر لندن و در دست گرفتن تصاویر مسعود رجوی و مریم رجوی به شادی پرداختند.[۱۶]

منابع