کاربر:M.reza/صفحه تمرین2: تفاوت میان نسخه‌ها

 
(۱۹ نسخهٔ میانیِ ایجادشده توسط همین کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
== مالباختگان: ==


=== تعريف مالباختگان: ===
گروه ملی صنعتی فولاد اهواز
مالباختگان كيستند؟


«مالباختگان» يك اصطلاح نوين اجتماعي-اقتصادي است، اين اصطلاح به بخشي از مردم ايران گفته ميشود که سپرده‌های مالي آنها كه جهت خريد خانه يا خودرو و... به مؤسسات مالی وابسته به سپاه پاسداران و دیگر نهادهای نظامی غير نظامي و يا بانكهاي ايران سپرده شده بود، به صاحبان سپرده، پس داده نمي شود.  
این شرکت در سال ۴۲ در شهر اهواز به منظور تولید انواع میلگرد ساده،‌ آج‌دار و نبشی تأسیس گردید.در سال ۴۶ با نصب تجهیزات و مونتاژ ماشین‌آلات، خطوط تولیدی دیگری به آن اضافه شد. پس از انقلاب ۵۷ این مجموعه صنعتی به «گروه ملی صنعتی فولاد اهواز (ایران)» تغییر نام پیدا کرد.


=== سابقه مؤسسات مالي خصوصی در حكومت جمهوري اسلامي: ===
در ماجرای خصوصی سازی، گروه ملی صنعت فولاد را به تملک امیرمنصور آریا (مه آفرید خسروی) در آمد . پس از برملاشدن اختلاس ۳۰۰۰هزار میلیارد تومانی او و اعدامش توسط حکومت ایران، این واحد صنعتی ابتدا به چنگ قضائیه جمهوری اسلامی افتاد و پس از غارتگری‌ها و بهره‌برداری‌های کلان با قیمت نازل به مافیای حکومتی تحت عنوان بخش خصوصی واگذار شد.
در دهه شصت شمسی و بفاصله چند سال پس از سقوط حکومت سلطنتی در ایران شبه‌بانکی غیردولتی با عنوان صندوق‌های قرض‌الحسنه در کنار مساجد و نهادهای «کمیته» به‌وجود آمدند.<blockquote>به‌نوشته خبرگزاری حکومتی ایسنا: «صندوق‌های قرض‌الحسنه‌ای که هم‌اکنون هم به‌وفور در سطح کشور دیده می‌شوند عمدتاً در دهه ۱۳۶۰ مجوز خود را از سوی نیروی انتظامی دریافت کرده‌اند. این در شرایطی است که حدود ۳۵۲۵صندوق قرض‌الحسنه در سطح کشور شناسایی شده‌اند که یا مجوز خود را از نیروی انتظامی دریافت کرده‌اند یا این‌که دارای هیچ‌گونه مجوزی برای فعالیت نیستند. از این تعداد فقط ۴۸صندوق از بانک‌ مرکزی مجوز فعالیت گرفته‌اند.</blockquote>حدود ۹۱۵صندوق هم تحت پوشش سازمان اقتصاد اسلامی قرار دارند که بانک‌ مرکزی، قانونی بودن فعالیت آنها را پذیرفته و این سازمان، مدیریت صندوق‌های تحت پوشش خود را برعهده‌ دارد».(ایسنا ۱۵خرداد ۹۶)


همین رسانه حکومتی اضافه کرده است:
== گروه ملی صنعتی فولاد اهواز ==
این شرکت در سال ۴۲ در شهر اهواز به منظور تولید انواع میلگرد ساده،‌ آج‌دار و نبشی تأسیس گردید.در سال ۴۶ با نصب تجهیزات و مونتاژ ماشین‌آلات، خطوط تولیدی دیگری به آن اضافه شد. پس از انقلاب ۵۷ این مجموعه صنعتی به «گروه ملی صنعتی فولاد اهواز (ایران)» تغییر نام پیدا کرد.
[[پرونده:آرم گروه ملی صنعتی فولاد اهواز.jpg|جایگزین=آرم گروه ملی صنعتی فولاد اهواز|بندانگشتی|آرم گروه ملی صنعتی فولاد اهواز]]
در ماجرای خصوصی سازی، گروه ملی صنعت فولاد را به تملک امیرمنصور آریا (مه آفرید خسروی) در آمد . پس از برملاشدن اختلاس ۳۰۰۰هزار میلیارد تومانی او و اعدامش توسط حکومت ایران، این واحد صنعتی ابتدا به چنگ قضائیه جمهوری اسلامی افتاد و پس از غارتگری‌ها و بهره‌برداری‌های کلان با قیمت نازل به مافیای حکومتی تحت عنوان بخش خصوصی واگذار شد.


«اکنون تعداد ۷۰۰۰مؤسسه اعتباری در حال فعالیت هستند. مجوزهای صادره از سوی بانک مرکزی برای مؤسسات اعتباری از این حکایت داشته که بیش از ۶۰۰۰مورد از این مؤسسات هیچ مجوزی از بانک مرکزی به‌عنوان مقام ناظر بر فعالیت در بازار پول نداشتند».
=== امیرمنصور آریا «مه آفرید امیرخسروی» و فولاد اهواز: ===
امیرمنصور آریا یا همان مه آفرید امیرخسروی ( ۱۳۴۸ رودبار گیلان - ۳ خرداد ۱۳۹۳ زندان اوین) در شهریور ۱۳۹۰ به بزرگ‌ترین اختلاس تاریخ ایران به مبلغ(۳۰۰۰ میلیارد تومان) متهم شد. بر طبق اطلاعات منتشر شده از جانب دادستان،‌ وی با معدل ۱۰/۴ از دبیرستان فارغ التحصیل شد و پس از آن در رشته مهندسی عمران دانشگاه آزاد واحد زنجان پذیرفته شد و پس از گذراندن ۶ ترم،‌ با معدل ۶/۲۳ از دانشگاه اخراج شد.
[[پرونده:مه آفرید امیرخسروی.jpg|جایگزین=مه آفرید امیرخسروی|بندانگشتی|مه آفرید امیرخسروی]]
وی یک فرد معمولی بود که همراه با برادرش در سال‌های ۱۳۸۴ و ۱۳۸۵ یک گاوداری را اداره می‌کردند. با اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی جمهوری اسلامی، او با رشوه‌دهی به مقامات توانست مدارج رانت‌خواری و اختلاس را به سرعت طی کند و سرمایه‌ی خود را در شرکت توسعه‌ی سرمایه‌گذاری امیرمنصور آریا از ۵۰میلیون تومان،‌ طی دو سال به ۲۰میلیارد تومان برساند. این شرکت طی فرایندی که هنوز از رازهای سر به مهر رانتخاری در ایران است، توانست ۹۴٫۹۶درصد از سهام ماشین‌سازی لرستان، ۹۵٫۲درصد از سهام گروه صنعتی فولاد ایران، ۹۵درصد از سهام مهندسی خط و ابنیه فنی راه‌آهن(تراورس) و ۳۹٫۵درصد از سهام فولاد اکسین خوزستان را خریداری نماید. به این ترتیب فولاد خوزستان نیز بخش کوچکی از مایملک او به‌عنوان ۲۹۰امین ثروتمند جهان شد. میزان اختلاس امیرمنصور آریا به ۳۰۰۰میلیارد تومان رسید و با لو رفتن او، قضایه‌ی جمهوری اسلامی قبل از برگزاری جلسه‌ی بعدی دادگاه، بدون رعایت تشریفات در ۳خرداد ۹۳ به اعدام او مبادرت کرد؛‌ زیرا قبل از اعدام در جلسهٔ دادگاه گفته بود نام تمامی افراد رده‌بالا و با نفوذی که در این اختلاس او را یاری کرده‌اند، اعلام خواهد کرد.


«ایسنا» سپس نتیجه‌گیری می‌کند: «مجموعه‌ای که مؤسسات اعتباری، صرافی‌ها، لیزینگ‌ها، صندوق‌های قرض‌الحسنه و تعاونی‌های اعتباری را دربرمی‌گیرد، مؤسسات اعتباری غیرمجاز به‌ویژه بانکی‌ها در سالهای گذشته از '''عوامل بی‌نظمی در نظام بانکی''' بوده‌اند».
=== تصاحب فولاد اهواز توسط قوه قضائیه‌ی جمهوری اسلامی: ===
پس از اعدام شتابزده‌ی امیرمنصور آریا، قضاییه‌ی جمهوری اسلامی که از سال ۹۰ مدیریت فولاد اهواز را به دست گرفته بود به‌طور کامل این شرکت صنعتی را تصاحب کرد. این تصاحب باعث فروکش کردن فعالیت‌ها و نیز توقف برخی خطوط تولید در آن شد. در سال ۹۵ در محل دادستانی عمومی تهران، ۶۳درصد سهام فولاد اهواز به بانک ملی، ۴درصد به بانک سپه و ۲درصد به بانک رفاه واگذار شد. طبق اخبار منتشر شده یک قلم بانک ملی ۴۰۰میلیون تومان از فروش اموال این مجتمع صنعتی درآمد داشت و بدون این‌که حقوق کارگران را پرداخت کند، سهام کارخانه را در اسفند ۹۵ به مزایده گذاشت.


== '''قانون در این رابطه چه می‌گوید؟ ''' ==
پس از مدتی بانک‌ها به دلیل نبود مواد اولیه و بازسازی خطوط تولید، آن را به بخش خصوصی واگذار کردند. به این ترتیب سرنوشت شرکتی که ظرفیت تولید سالیانه‌ی یک میلیون و ۴۳۵هزار تن فرآورده‌های فولاد و ۴۳۰هزار تن شمش فولادی داشت با ۴۰۰۰کارگر به جایی رسید که بیشتر از ۵درصد ظرفیت اصلی‌اش نتوانست تولید داشته باشد. افت فاحش و تعطیلی تولید به‌طور مستقیم روی زندگی و سرنوشت کارگران تأثیر می‌گذاشت؛ تاجایی که حقوق ماهانه‌ی آنها بارها به تعویق افتاد و به موضوع اعتصاب‌های پیاپی تبدیل شد؛ در حالی که کابوس بیکاری و بی‌آیندگی تبدیل به کابوسی برای آنها شده بود.
بر اساس قوانین حکومت جمهوری اسلامی «گرفتن پول مردم به اسم سپرده» و سپس پس ندادن آن، در حوزه حقوق و قانون جزا، معادل سرقت و خیانت در امانت محسوب شده و مجازات در پی دارد.


==== '''خبرگزاری فارس  و دنیای اقتصاد ۱۰دی ۱۳۹۶:''' ====
در آبانماه ۱۳۹۶ عبدالرضا موسوی، صاحب شرکت هواپیمایی زاگرس، باشگاه استقلال اهواز، هتل داریوش و پارک دلفین کیش سهام کارخانه را خریداری کرد و در روز ۳۰بهمن ۱۳۹۶ اعلام کرد هیچ پولی برای پرداخت به کارگران ندارد و آنها باید تا سال آینده برای دریافت حقوق خود صبر کنند. این موضوع باعث خشم کارگران شد و سلسله اعتراضات آنها را در سال ۱۳۹۶ موجب گردید.
''' '''عنصر قانونی جرم خیانت در امانت، در ماده ۶۷۴''' '''قانون مجازات اسلامی‌ بخش تعزیرات ذکر شده و برای مرتکبین آن، مجازات حبس در نظر گرفته شده است'''.'''


قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲ در تعریف سرقت در ماده ۲۶۷ مقرر داشته: «سرقت عبارت است از ربودن مال متعلق به غیر» که مجازات آن بسته به کم و کیف سرقت و نحوه اجرای آن می‌تواند، حبس، حد(شلاق یا قطع دست و...) یا حتی اعدام باشد به‌اضافه «رد مال مسروقه» یعنی بازگرداندن آنچه که به سرقت رفته است به صاحب مال.
تولید این مجتمع صنعتی در حال حاضر به‌دلیل غارت سرمایه‌هایش توسط سپاه پاسداران و دیگر کارگزاران حکومتی و اخراج مستمر کارگران به ۱۰درصد توان تولیدی خود کاهش یافته است. بخش‌های مختلف کارخانه، از جمله لوله‌سازی، به‌دلیل نبود مواد اولیه در آستانه تعطیلی قرار دارد.


بنابراین مشاهده می‌کنیم که بر اساس قوانین جزایی ایران، آنچه که «مؤسسات مالی» در مورد پول‌های سپرده‌شده مردم انجام داده‌اند، چه سرقت تلقی گردد و چه خیانت در امانت یا هر دو! می‌توانند مشمول مجازات‌های قانونی از زندان تا اعدام گردند.
=== '''خواسته‌های کارگران فولاد اهواز ''' ===
در صدر خواسته‌های کارگران، حقوق‌های پرداخت نشده آنها است. آنها به پرداخت نشدن حقوق عقب‌افتاده‌ی خود از ۴ماه تا بیش از یک سال، دریافت نکردن عیدی و پاداش‌هایشان اعتراض دارند. همچنین وضعیت بازنشستگی حدود ۶۰۰ نفر از آنها مشخص نیست و حق بیمه آنها به صندوق سازمان تأمین اجتماعی واریز نشده است.


==== '''چه زمانی اینگونه مؤسسه‌های بانکی به صورت قانون درآمدند؟''' ====
همچنین وارد نشدن مواد اولیه و تعطیلی و ورشکستگی فولاد اهواز نگرانی دیگری است که کارگران را دربر گرفته است. زندگی و آینده ۴۰۰۰ کارگر فولاد اهواز و خانواده‌هایشان به حیات این مجتمع تولیدی بستگی دارد.
با توجه به آنچه راجع به تاریخ این مؤسسه‌ها گفته شد، اما پایه قانونی کردن آنها در شکل اخیر در زمان ریاست جمهوری محمد‌ خاتمی در مجلس شورای اسلامی تصویب شد:<blockquote>مصوبه قانونی:</blockquote>
[[پرونده:مالباختگان.مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی.jpg|جایگزین=مالباختگان.مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی|بندانگشتی|مالباختگان.مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی]]
 ''حضرت‌ حجت‌الاسلام‌ والمسلمین‌ جناب‌ آقای‌ سید محمد خاتمی‌''


''ریاست‌ محترم‌ جمهوری‌ اسلامی‌ ایران‌''
کارگران فولاد اهواز همچنین با شعار «افشای مافیا» ی حکومتی که اعتراضی به خصوصی سازی فولاد اهواز  و به طور مشخص بانک ملی است خواستار بازگرداندن کارخانه از بخش خصوصی به بخش دولتی هستند.


''لایحه‌ تنظیم‌ بازار غیرمتشکل‌ پولی‌ که‌ از سوی‌ دولت‌ به‌ شماره‌ ۲۸۱۰۴/۲۶۵۴۱''
به گفته کارگران گروه ملی صنعت فولاد آنها از جمله ۸۳ درصد کارگرانی هستند که زیر خط مرگ زندگی می‌کنند؛ کارگرانی که بسیاری از نیازهای انسانی نظیر تغذیه سالم و مقوی، آموزش، بهداشت، مسافرت و... برای آنها تبدیل به یک رؤیای لوکس و دست‌نیافتنی شده است و در مورد نیازهای اساسی نظیر خوراک و پوشاک، آنها با محدودیت‌های زیادی مواجه هستند. این در حالی است که نرخ تورم در ایران از جمله مواد خوراکی روزانه در حال افزایش است.


''مورخ‌ ۲۲/۵/۱۳۸۲ به‌ مجلس‌ شورای‌ اسلامی‌ تقدیم‌ و در جلسه‌ علنی‌ روز سه‌شنبه‌''
=== پاسخ مسئولان جمهوری اسلامی به کارگران فولاد اهواز ===
مسئولان جمهوری اسلامی در پاسخ به کارگران فولاد اهواز گفته‌اند: دارایی‌ها و وجوه نقدی این شرکت به‌دلیل مرتبط بودن با ماجرای اختلاس ۳۰۰۰ میلیاردی نامشخص است و تا روشن شدن این موضوع نمی‌توانند حقوق کارگران را پرداخت کنند.


''مورخ‌ ۲۲/۱۰/۱۳۸۳ مجلس‌ با اصلاحاتی‌ تصویب‌ و به‌ تأیید شورای‌ نگهبان‌ رسید،''
این در حالی است که قوه قضائیه در پاسخ به کارگران نیشکر هفت‌تپه نیز گفته بود مدیرعامل این شرکت به‌دلیل دست داشتن در اختلاس فراری است اما مدتی بعد با مصاحبه‌ای از مقامات کشوری و لشکری تشکر کرد و اعلام کرد که به هیچ‌ وجه این مجموعه به بخش دولتی منتقل نخواهد شد و خصوصی باقی خواهد ماند و تجمع کارگران را به معاندین جمهوری اسلامی در آنسوی آب مرتبط دانست .
[[پرونده:ایرانا. رشد ۱۱ درصدی فولاد اهواز.PNG|جایگزین=ایرانا. رشد ۱۱ درصدی فولاد اهواز|بندانگشتی|ایرانا. رشد ۱۱ درصدی فولاد اهواز]]
 هم‌چنین مقامات جمهوری اسلامی و رسانه های رسمی وابسته به حکومت اعلام کردند فروش شرکت فولاد اهواز در سالهای گذشته خوب بوده است و ارزش سهام آن در بورس رشد ۱۱ درصدی داشته است. 


''در اجرای‌ اصل‌ یکصدوبیست‌وسوم‌ (۱۲۳) قانون‌ اساسی‌ جمهوری‌ اسلامی‌ ایران‌''
ایرانا:<ref>[http://www.irna.ir/fa/News/82972258 سایت ایرانا]</ref>


''به‌پیوست‌ ارسال‌ می‌گردد./ن‌''
«در مدت سه ماهه نخست امسال محصولات فولادی تولیدی در مجموع به 2 میلیون و 864 هزار و 91 تن رسید که از این رقم سهم ورق گرم مبارکه و سبا در مجموع یک میلیون و 768 هزار و 194 تن بود که نسبت به دوره مشابه پارسال افزایش 17 درصدی دارد.


''غلامعلی‌ حداد عادل‌''
سهم ذوب آهن اصفهان 568 هزار و 284 تن بود و رشد هشت درصدی در مقایسه با دوره مشابه در سال 96 و بقیه مربوط به فولادسازان آذربایجان، خراسان، فولاد آلیاژی، نورد و لوله اهواز، فولاد اکسین و ورق خودرو چهارمحال و بختیاری است که نسبت به سه ماهه نخست پارسال رشد 11 درصدی دارد.» 


''رئیس‌ مجلس‌ شورای‌ اسلامی‌''
=== افشای مافیای حکومتی خواسته کارگران فولاد اهواز: ===
یکی از خواسته‌های اساسی کارگران فولاد اهواز افشای «مافیا» بود. آنها بارها اعلام کردند که دولت باید مافیای پشت پرده که عامل ورشکستگی کارخانه شده است را معرفی کند. به گفته برخی منابع اقتصاد ایران توسط اشخاص وابسته به مقامات حکومتی کنترل و اداره می‌شود که با ارزان فروشی اقتصاد به‌دنبال منافع کلان و کوتاه مدت خود هستند. این امر به معنای بیکاری نزدیک به ۴۰۰۰ کارگر است که جز در فولادسازی اهواز کار و منبع‌ درآمد دیگری ندارند.


==== '''اعتراف رئیس سابق بانک مرکزی ایران به وجود مؤسسه‌های غیرمجاز:''' ====
=== دستگیری کارگران فولاد اهواز: ===
<blockquote>سیف، رئیس‌کل سابق بانک مرکزی رژیم، به یک «دام» دیگر هم که مشابه این مؤسسه‌ها عمل می‌کنند، اشاره کرده و گفته است: «همان‌گونه که بارها گفتم مؤسسه‌های غیرمجاز موضوعی است که از دولتهای قبل به ارث رسیده و من و همکارانم در بانک مرکزی وارث این وضعیت نابسامان بوده‌ایم. در واقع سابقه تشکیل این‌گونه مؤسسات به‌طور عمده به دهه‌های ۱۳۷۰ و ۱۳۸۰ برمی‌گردد. در آن زمان وزارت تعاون، مجوزهایی را با عنوان تعاونی اعتبار صادر کرد. همچنین نیروی انتظامی، مجوزهایی برای صندوقهای قرض‌الحسنه می‌داد.</blockquote>متأسفانه برخی افراد سودجو با در دست داشتن این مجوزها از نهادهای غیرمرتبط، به فعالیتهایی اقدام کردند که باعث نابسامانی در سال‌های اخیر شد. این افراد در فضایی که با سوء‌استفاده از اعتماد عمومی و نبود نظارت از سوی مسئولان و نهادهای ذیربط همراه بود، فعالیت محدود خود را به فعالیتی عمده و شبه‌بانکی تبدیل کردند و هر روز بر حجم آن افزودند.
در ۲۶ آذرماه ۱۳۹۷ رسانه‌ها از دستگیری شبانه کارگران فولاد اهواز خبر دادند. <blockquote>به گزارش بی بی سی فارسی<ref>[http://www.bbc.com/persian/46590840 بی بی سی فارسی]</ref> ماموران دلیل بازداشت این کارگران را بینان نکرده و مشخص نیست آنها را به کجا منتقل کرده‌اند.</blockquote>همچنین سایت رادیو فردا <ref>[https://www.radiofarda.com/a/arrest-of-ten-more-workers-in-ahwaz-iran/29662789.html سایت رادیو فردا]</ref>به نقل از اتحادیه آزاد کارگران ایران نوشت:
[[پرونده:ادامه بازداشت کارگران فولاد اهواز-رادیو فردا.PNG|جایگزین=ادامه بازداشت کارگران فولاد اهواز-رادیو فردا|بندانگشتی|ادامه بازداشت کارگران فولاد اهواز-رادیو فردا]]
<blockquote>اتحادیه آزاد کارگران ایران روز سه‌شنبه، ۲۷ آذرماه، از بازداشت «ده نفر» دیگر از کارگران گروه ملی فولاد اهواز خبر داد. به این ترتیب شمار کارگران بازداشت‌شده این کارخانه به «۴۱ تن» رسیده است.</blockquote><blockquote>ماموران امنیتی دست‌کم ۲۹ کارگر شرکت ملی فولاد اهواز را ساعت دو بامداد روز دوشنبه و دو تن دیگر را نیز در تجمع اعتراضی نسبت به بازداشت‌ها، بازداشت کرده بودند.</blockquote>به گزارش اتحادیه کارگران آزاد ایران، ده کارگر دیگر نیز نیمه‌شب گذشته با حمله «وحشیانه» ماموران امنیتی به منازل آنها بازداشت شده‌اند.


و از آنجا که مؤسسان و سهامداران مؤسسات غیرمجاز، تخصصی در اداره امور بانکی نداشتند فقط با روشهای غیرمعمول و با استفاده از '''وعده‌های دروغ و سودهای فریبنده'''، اقدام به جذب سپرده کردند. گردانندگان مؤسسه‌های غیرمجاز با وعده سود بالاتر به سپرده‌ها و اعطای سود به سپرده‌های قبلی از محل سپرده‌های جدید بر حجم زیان خود انباشتند و با این کار، درصد زیادی از اصل سپرده‌های نزد خود را به باد دادند».
این گزارش، اسامی بازداشت‌شدگان شب گذشته را «بهزاد علیخانی، احمد باوی، آرش محمدپور، میثم أل‌مهدی، مصطفی موسوی، مجید موسوی، امیر دهقان، مجید جلالی، حسین عساکره و بهزاد شهبازی» اعلام کرد.


'''(ایرنا ۱۹تیر ۹۶)''' 
سایت رادیو فردا در خبر دیگری همچنین نوشت:<blockquote>ادامه بازداشت کارگران فولاد اهواز:‌ شمار بازداشتی‌ها به «۴۱ تن» رسید</blockquote><blockquote>«به گزارش اتحادیه کارگران آزاد ایران، ده کارگر دیگر نیز نیمه‌شب گذشته با حمله «وحشیانه» ماموران امنیتی به منازل آنها بازداشت شده‌اند.</blockquote><blockquote>این گزارش، اسامی بازداشت‌شدگان شب گذشته را «بهزاد علیخانی، احمد باوی، آرش محمدپور، میثم أل‌مهدی، مصطفی موسوی، مجید موسوی، امیر دهقان، مجید جلالی، حسین عساکره و بهزاد شهبازی» اعلام کرد.</blockquote><blockquote>۳۱ کارگر بازداشتی دوشنبه نیز به زندان مرکزی اهواز که «شیبان» نام دارد، منتقل شده‌اند.»</blockquote>


==== '''ابعاد فساد مالی و رغابت «بانکها» با مؤسسه‌های غیرمجاز ''' ====
=== «سفره ما خالیه، ‌ظلم وستم کافیه!» ===
<blockquote>خبرگزاری ایرنا در ادامه نوشته است: «مؤسسه‌های مالی غیرمجاز از همان ابتدا تلاش کردند با هر ترفندی از جمله وعده سودهای کلان تا... برای مشتریان بانکها آنها را به سمت خود بکشانند. از سوی دیگر و در یک واکنش بازاری مبتذل، بانکهای بزرگ نیز برای حفظ هزاران میلیارد نقدینگی که از منابع آنها خارج شد، در رقابتی مخرب با غیرمجازها قرار گرفتند».</blockquote>'''(ایرنا ۱۹تیر ۹۶)'''
کارگران فولاد اهواز با بیان این شعار این حقیقت را بازگو می‌کردند که بلحاظ معیشتی در تنگنا قرار گرفته‌اند و انگیزه آنها از اعتصاب فقر و تنگدستی ناشی از سیاست خصوصی سازی است که عامل افت تولید فولاد اهواز و به تبع آن عدم دریافت حقوق ماهانه آنها شده است.


==== مالباختگان تنها ضرر کنندگان فساد مالی: ====
گروه ملی صنعت فولاد توسط گروه سرمایه‌گذار امیرمنصور آریا در اهواز اداره می‌شد. به‌گفته کارگران بعد از تشکیل پرونده قضایی برای متهم پرونده و اعدام او، این واحد صنعتی ابتدا به قوه قضاییه واگذار شد و سپس آن را به بانک ملی سپردند و بانک ملی هم آن را با قیمتی نازل به مافیای حکومتی تحت عنوان بخش خصوصی سپرد.
اما آن‌که در این «دام» اندوخته خود را باخت، نه بانکهای بزرگ بلکه سپرده‌گذاران یا به تعبیری «مالباختگان» بودند که تمامی پس‌انداز خویش را در این بانکها و آن مؤسسه‌های مالی به امانت گذاشتند.<blockquote>به گفته حسینعلی حاجی‌ دلیگانی نماینده مجلس:</blockquote>«مردم نگران هستند، زیرا حدود ۲۰میلیون نفر جمعیت کشور درگیر مؤسسات مختلفی مانند کاسپین، فرشتگان، آرمان، ثامن‌ و… شدند... شرایط در این مؤسسات اعتباری طوری شده که پول مردم را نمی‌دهند و می‌گویند که از سال ۹۴ هر چه سپرده کرده‌اید و سود گرفته‌اید، به‌عنوان اصل سپرده منظور می‌شود، اصلاً بازار سرمایه به خطر افتاده است».
[[پرونده:گارگران گروه ملی صنعتی فولاد اهواز.PNG|جایگزین=گارگران گروه ملی صنعتی فولاد اهواز|بندانگشتی|گارگران گروه ملی صنعتی فولاد اهواز]]
کارگران فولاد اهواز خواهان تعیین‌تکلیف وضعیت مالکیت کارخانه و خواستار بازگشت این کارخانه به جرگه کارخانه‌های تحت پوشش کارخانه‌های دولتی هستند.


'''(تسنیم ۲۰تیر ۹۶)''' 
کارگران فولاد اهواز می‌گویند فشار اقتصادی، عدم تأمین نیازهای خانواده، هزینه درمان و مشکلات عدیده دیگر که ناشی از عدم پرداخت مطالباتشان است، از دلایل تجمع اعتراضی آنان است.


==== '''۶هزار صندوق قرض‌الحسنه و تعاونی دزد ''' ====
آنها گفته‌اند تا زمانی که پاسخ روشنی از مدیران استانی، مسئولان بانک ملی و مدیران شرکت نگیرند، به اعتراضات خود ادامه خواهند داد.
<blockquote>روزنامه ایران درباره این قبیل مؤسسه‌های مالی نوشته: </blockquote>«بر اساس اطلاعات ارائه شده از سوی بانک مرکزی در طول سال‌هایی که بانک مرکزی از موضوع نظارت بر مؤسسات مالی و اعتباری کنار بوده است حدود ۶هزار مؤسسه با مجوز سایر نهادها شکل گرفته است. در این دوره نیروی انتظامی برای ۵هزار صندوق قرض‌الحسنه مجوز فعالیت صادر کرده است و وزارت تعاون نیز به هزار تعاونی اعتبار مجوز داده است».


به‌نوشته همین روزنامه، برخی از این مؤسسات غیرمجاز که طبق قانون باید برای دریافت مجوز به بانک مرکزی مراجعه می‌کردند، هزاران شعبه در سراسر کشور داشتند و میلیون‌ها سپرده‌گذار جذب کرده بودند و بخشی از نقدینگی کشور را در اختیار داشتند.
کارگران گروه ملی صنعت فولاد در زمره ۸۳ درصد کارگرانی هستند که زیر خط مرگ زندگی می‌کنند.
 
==== '''مالباختگان قوه قضائیه:''' ====
<blockquote>روزنامه ایران: «یکی از معروفترین و بزرگترین مؤسسه‌های مالی و اعتباری غیرمجاز «میزان» بود که با گردهم‌آمدن بازنشستگان قوه قضاییه تأسیس شده بود»!</blockquote>
 
== '''«۲گروه در وضعیت کنونی بانکها و بحران مالی و اقتصادی کشور شریک هستند»''' ==
<blockquote>در بیان وضعیت بانکی ایران '''سایت تسنیم'''،در مطلبی به تاریخ ۱۷تیر ۹۶ از قول آخوند عبدالحسین خسروپناه، مدرس حوزه و دانشگاه، نوشت:</blockquote>«امروزه بانکها، کشور را دچار بحران می‌کند و اقتصاد کشور را فلج می‌سازد. ۲گروه در وضعیت کنونی بانکها و بحران مالی و اقتصادی کشور شریک هستند و باید پاسخگو باشند:
 
اول برخی از فقهایی که مرتب توجیه شرعی برای وامها و سودهای بانکی را صادر می‌کنند و با عنوانهای فقهی بر حلیت این فعالیتها حکم می‌رانند و گاهی هم از کلاه‌شرعی برای توجیهات خود بهره می‌برند و چشم خود را از کارکردهای منفی فعالیتهای بانکی می‌بندند،
 
گروه دوم برخی از اقتصاددانان کشور هستند که سود مجموعه‌ها و شرکتهای خصوصی خود را در دادن وامهای کلان و گرفتن سودهای فراوان می‌دانند.
 
بنده یک سال پیش سخنی گفتم که به مزاج برخی خوش نیآمد و آن جمله این بود که این فقه در خدمت نظام سرمایه‌داری است؛ معنی جمله بنده این است که فقه این دسته از فقها در خدمت نظام سرمایه‌داریِ آن دسته از اقتصاددانان است... امیدوارم تا دیر نشده و نظام بانکی کشور، نظام جمهوری اسلامی را دچار آسیب مشروعیت نکرده است، چاره‌ای اندیشیده شود... و اقتصاد کشور را از ورطه سقوط نجات دهند».<blockquote>سایت خبرآنلاین: بزرگترین سرمایه‌دار این مجموعه غیرمجاز، همین سپاه پاسداران و بسیج و بانکهایشان هستند:</blockquote>
 
== '''معروف‌ترین مؤسسه‌های مالی مجاز و غیرمجاز در ایران''' ==
 
===== برخی از معروف‌ترین مؤسسه‌هایی که در این زمینه می‌توان نام برد عبارتند از: =====
'''یکم)''' از مؤسسه‌هایی که حتی قبل از قانون تنظیم بازار غیرمتشکل پولی مصوب سال ۱۳۸۳ و بدون اخذ مجوز از نهادهای حکومتی ایجاد شده بودند، آماری در دست نیست!
 
'''دوم)''' مؤسسه‌های اعتباری دارای مجوز بانک مرکزی جمهوری اسلامی:
* مؤسسه اعتباری توسعه
* مؤسسه اعتباری کوثر
* مؤسسه اعتباری ملل
* مؤسسه اعتباری نور
* مؤسسه اعتباری کاسپین
'''سوم)''' مؤسسه‌هایی که از ادغام با یکدیگر در اسفند سال ۱۳۸۹ به بعد پروانه فعالیت دریافت کردند:
* مؤسسه مالی و اعتباری باران
* مؤسسه مالی و اعتباری ثامن‌الحجج
* مؤسسه مالی و اعتباری پیشگامان یزد
* مؤسسه مالی و اعتباری صالحین
* مؤسسه مالی و اعتباری عسکریه
* مؤسسه مالی و اعتباری فردوسی
* مؤسسه مالی و اعتباری قوامین
* مؤسسه مالی و اعتباری کارسازان آینده
* مؤسسه مالی و اعتباری مولی الموحدین
* مؤسسه مالی و اعتباری حافظ
* تعاونی اعتبار میزان متعلق به بازنشستگان قضاییه رژیم
* مؤسسه اعتباری ثامن وابسته به بنیاد تعاون سپاه پاسداران
'''چهارم)''' مؤسسه‌های مجازی که سال ۱۳۹۰ مجوز فعالیت دریافت کردند:
* مؤسسه مالی و اعتباری مهر متعلق به بسیج سپاه
* مؤسسه اعتباری کوثر''' '''وابسته به وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح
* مؤسسه مالی و اعتباری ریحانه گستر مشیز
'''پنجم)''' مؤسسه‌های مالی‌ای که در سال ۱۳۹۲ رسمیت یافتند:
* مؤسسه اعتباری آرمان، متشکل ادغام مؤسسات مالی و اعتباری فرشتگان، فردوسی و افضل توس با همدیگر. مؤسسه اعتباری ثامن‌الحجج
* مؤسسه اعتباری ملل، در شرف تأسیس
* مؤسسه اعتباری کوثر، در شرف تأسیس
* مؤسسه اعتباری نور، متشکل از ادغام مؤسسات مالی و اعتباری پیشگامان، کارسازان آینده و ریحانه گستر مشیز با همدیگر.
'''ششم)''' مؤسسه‌های مالی‌ای که به بانک تبدیل شدند:
* مؤسسه مالی و اعتباری سینا به بانک سینا''' '''تغییر نام یافت. (''مؤسسه مالی و اعتباری بنیاد'' سابق) (وابسته به بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی)
* مؤسسه مالی و اعتباری انصار به بانک انصار''' '''تغییر نام یافت.''' '''(''صندوق پس‌انداز و قرض‌الحسنه انصار‌المجاهدین'' سابق) (وابسته به بنیاد تعاون سپاه پاسداران)
* مؤسسه مالی و اعتباری ایرانیان به بانک حکمت ایرانیان''' '''تغییر نام یافت. (وابسته به بنیاد تعاون ارتش جمهوری اسلامی ایران، بتاجا)
* مؤسسه مالی و اعتباری مولی الموحدین به بانک ایران زمین''' '''تغییر نام یافت.
* مؤسسه مالی و اعتباری قوامین به بانک قوامین''' '''تغییر نام یافت. (وابسته به ناجا) مؤسسه مالی و اعتباری اعتماد ایرانیان که فاقد مجوز از بانک مرکزی بود،''' '''به‌دستور این بانک منحل و در بانک قوامین ادغام شد.
* مؤسسه مالی و اعتباری صالحین و مؤسسه مالی و اعتباری آتی''' '''و بانک تات''' '''ادغام شدند و بانک آینده''' '''را شکل دادند.
* مؤسسه مالی و اعتباری مهر به بانک مهر اقتصاد''' '''در شرف تأسیس تغییر نام یافت.''' '''''(صندوق قرض‌الحسنه بسیجیان'' سابق) (وابسته به بنیاد تعاون سازمان بسیج مستضعفین. 
 
== '''اجتماعی شدن بحران مالباختگان؟''' ==
از اوایل دهه ۹۰ خورشیدی مشکل این‌گونه مؤسسه‌ها در جامعه به‌صورت یک معضل به‌وجود آمده بود به‌نحوی‌ که برخی رسانه‌ها در نوشته‌هایی به گوشه‌هایی از این مسأله اشاره می‌کردند.<blockquote>سایت خبرآنلاین اول آبان ۱۳۹۱: «قبل از سپرده‌گذاری چگونه بفهمیم یک مؤسسه مالی اعتباری، دارای مجوز از بانک مرکزی است؟».</blockquote>این بحران که در دوره ریاست‌جمهوری حسن روحانی و ریاست ولی‌الله سیف بر بانک مرکزی، نمایان شد، از جایی شروع شد که این مؤسسه‌ها پس از سال ۱۳۹۲ سود پرداختی به سپرده‌ها را افزایش دادند تا بتوانند با جذب سپرده جدید کسری نقدینگی ماهانه‌شان را جبران کنند و همزمان قوه قضاییه و بانک مرکزی، احتمال کسری دارایی آنان را رسانه‌ای کرد که یورش مردم «مالباختگان» برای دریافت پولهایشان را در پی داشت. این مسأله باعث کمبود نقدینگی و ورشکستگی مؤسسات شد و سپرده گذران حتی بعضاً نتوانستند اصل پول خود را دریافت کنند.
 
'''مؤسسه مالی به مردم به‌جای پولشان، حواله می‌دهد! ۱۳۹۳'''
 
آثار منفی عدم بازپرداخت سپرده‌های مردم توسط این مؤسسات به‌طور مستقیم و غیرمستقیم، زندگی میلیونها ایرانی را تحت تاثیر قرار داد. مالباختگان ابتدا تلاش کردند از طرق قانونی، سپرده‌های خود را بازپس بگیرند اما پس از آن‌که پیگیریهای آنها بی‌نتیجه ماند، با وجود اختناق و فضای سرکوبی که ارگانهای حکومتی بر جامعه حاکم کرده بودند، با ایجاد تجمع‌های پراکنده در پشت در همان مؤسسه‌ها و صندوقها یکدیگر را پیدا کردند و با همان درد مشترک، متحد شده و تجمع‌های ثابت روزمره برگزار کردند که به تجمع مالباختگان معروف شد.
 
این تجمع‌های ثابت کم‌کم به تظاهرات ثابت کوچک در همان اماکن ثابت تبدیل شد تا جایی‌که به تظاهرات و شعار دادن بر علیه مسئولین حکومتی و مدیران مسئول مؤسسات بالغ گردید. 
 
== '''تظاهرات مال‌باختگان، زمینه‌ساز اعتراضهای گسترده شهری''' ==
شاید اولین حرکت‌های اعتراضی مالباختگان و راهپیمایی‌ آنها به سال‌ها ۱۳۹۴–۱۳۹۵ برگردد. آن تظاهرات کوچک با متصل‌شدن همان برکه‌های کوچک به یکدیگر و قرار ثابت گذاشتن در «تلگرام» و حتی ایجاد گروه‌های تلگرامی، به‌سرعت به یک تشکل از قشری از هموطنان تبدیل گردید که می‌توانستند با قرار قبلی، تظاهرات هماهنگ برگزار کنند. تظاهراتی که در چند مورد به‌طور همزمان در تهران و شهرستانها برگزار گردید و فضای اختناق‌زده شهرها را تحت‌تاثیر قرار داد و به دیگر قشرها و اصناف نیز یادآور گردید که برای گرفتن حقوق به‌سرقت رفته خود می‌توانند و باید اعتراض کنند.
 
حرکت‌های اعتراضی کوچکی که مالباختگان آغاز کرده بودند سرانجام زمینه‌ساز آغاز تظاهرات اعتراضی گسترده‌یی شد که در دیماه ۱۳۹۶ ایران و جهان را تکان داد و نقطه عطفی در تاریخ اعتراضهای توده‌یی مردم ایران در برابر دیکتاتوری آخوندها شد.
 
اعتراض مالباختگان غارت‌شده هم‌چنان ادامه دارد و در پیوند با حرکات اعتراضی سایر اقشار به کیفیت جدیدی ارتقا یافته است.


== پانویس ==
== پانویس ==
{{پانویس|۳|اندازه=ریز}}
{{پانویس|فرهنگ لغات|اندازه=ریز}}
۲۰۸

ویرایش