کاربر:Safa/1صفحه تمرین: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۳۴۵: خط ۳۴۵:


=== فرمانده نیروی دریایی سپاه ===
=== فرمانده نیروی دریایی سپاه ===
به پیشنهاد فرمانده کل سپاه و با حکم ولی فقیه منصوب می‌شود. فرمانده نیروی دریایی سپاه، فرماندهان پنج منطقه تحت نظر این نیرو را منصوب می‌کند. فرماندهان نیروی دریایی سپاه به ترتیب عبارت بوده‌اند از: «حسین علایی»، مهر ۱۳۶۴ تا دی ۱۳۶۹، «علی شمخانی»، دی ۱۳۶۹ تا شهریور ۱۳۷۶، «علی اکبر احمدیان»، شهریور ۱۳۷۶ تا تیر ۱۳۷۹، «مرتضی صفاری»، از تیر ۱۳۷۹ تا اردیبهشت ۱۳۸۹، «علی فدوی» از اردیبهشت ۱۳۸۹ تا شهریور ۱۳۹۷، «علیرضا تنگسیری»، شهریور ۱۳۹۷ تاکنون (دی‌ماه ۱۳۹۷).
فرمانده نیروی دریایی سپاه به پیشنهاد فرمانده کل سپاه و با حکم ولی فقیه منصوب می‌شود. فرمانده نیروی دریایی سپاه، فرماندهان پنج منطقه تحت نظر این نیرو را منصوب می‌کند. فرماندهان نیروی دریایی سپاه به ترتیب عبارت بوده‌اند از:
* حسین علایی از مهر ۱۳۶۴ تا دی ۱۳۶۹
* علی شمخانی از دی ۱۳۶۹ تا شهریور ۱۳۷۶
* علی اکبر احمدیان از شهریور ۱۳۷۶ تا تیر ۱۳۷۹
* مرتضی صفاری از تیر ۱۳۷۹ تا اردیبهشت ۱۳۸۹
* علی فدوی از اردیبهشت ۱۳۸۹ تا شهریور ۱۳۹۷
* علیرضا تنگسیری از شهریور ۱۳۹۷ تاکنون (دی‌ماه ۱۳۹۷).


یکی از مهم‌ترین یگان‌های نیروی دریایی سپاه محسوب می‌شود. این یگان مستقل نظامی ویژه (Sepah Navy Special Force) در  سال ۱۳۸۶ تاسیس شد. محل شروع فعالیت این یگان، جزیره فارور در فاصله ۲۵ کیلومتری مرز ایران بود. تعداد نیروهای ویژه مستقر در این یگان، ۵۰۰ تا ۶۰۰ نفر اعلام شده است. این یگان ویژه که در حال حاضر به تیپ تبدیل شده است، در برخی ماموریت‌های دریایی نیز مشارکت داشته است. در خرداد ۱۳۹۵، «علی فدوی»، فرمانده وقت نیروی دریایی سپاه از اجرای برنامه‌های عملیاتی و آموزشی برای نیروهای محور مقاومت در یگان ویژه سپاه خبر داده بود. منظور از محور مقاومت، استخدام شدگان کشورهای سوریه، عراق، لبنان، افغانستان و پاکستان است که به طور مدوام از سوی سپاه پاسداران جذب می‌شوند و پس از دریافت آموزش‌های نظامی لازم، به مناطق جنگی برای توسعه طلبی و سرکوب‌گری سپاه اعزام می‌شوند.
=== نیروهای ویژه تکاوری «اباعبدالله» ===
نیروهای ویژه تکاوری «اباعبدالله» یکی از مهم‌ترین یگان‌های نیروی دریایی سپاه محسوب می‌شود. این یگان مستقل نظامی ویژه (Sepah Navy Special Force) در  سال ۱۳۸۶ تاسیس شد. محل شروع فعالیت این یگان، جزیره فارور در فاصله ۲۵ کیلومتری مرز ایران بود. تعداد نیروهای ویژه مستقر در این یگان، ۵۰۰ تا ۶۰۰ نفر اعلام شده است. این یگان ویژه که در حال حاضر به تیپ تبدیل شده است، در برخی ماموریت‌های دریایی نیز مشارکت داشته است. در خرداد ۱۳۹۵، «علی فدوی»، فرمانده وقت نیروی دریایی سپاه از اجرای برنامه‌های عملیاتی و آموزشی برای نیروهای محور مقاومت در یگان ویژه سپاه خبر داده بود. منظور از محور مقاومت، استخدام شدگان کشورهای سوریه، عراق، لبنان، افغانستان و پاکستان است که به طور مدوام از سوی سپاه پاسداران جذب می‌شوند و پس از دریافت آموزش‌های نظامی لازم، به مناطق جنگی برای توسعه طلبی و سرکوب‌گری سپاه اعزام می‌شوند.


تیپ تکاوران و تفنگداران دریایی امام سجاد:
=== تیپ تکاوران و تفنگداران دریایی امام سجاد ===
تیپ تکاوران و تفنگداران دریایی امام سجاد در جزیره ابوموسی واقع شده و بخشی از ماموریت‌های پدافندی سپاه در حفاظت از جزایر ایرانی در خلیج فارس را بر عهده دارد. مهم‌ترین جزایر تحت پوشش این تیپ عبارتند از سیری،‌ تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی. علاوه بر تیپ امام سجاد، «تیپ مستقل انصارالحجه» هم در این مناطق به ایفای ماموریت مشغول هستند.


در جزیره ابوموسی واقع شده و بخشی از ماموریت‌های پدافندی سپاه در حفاظت از جزایر ایرانی در خلیج فارس را بر عهده دارد. مهم‌ترین جزایر تحت پوشش این تیپ عبارتند از سیری،‌ تنب بزرگ، تنب کوچک و ابوموسی. علاوه بر تیپ امام سجاد، «تیپ مستقل انصارالحجه» هم در این مناطق به ایفای ماموریت مشغول هستند.
=== شهر شناور زیرزمینی ===
وجود «شهر شناور زیرزمینی» در بهمن سال ۱۳۹۴ اعلام شد. نیروی دریایی سپاه اعلام کرد که در این شهر زیرزمینی، موشک‌هایی چون «حوت» و شناورهای تندرو مثل «قایق دوزیست» نگهداری می‌کند. درباره تعداد این شهرها گزارشی منتشر نشده است.  


شهر شناور زیرزمینی: وجود «شهر شناور زیرزمینی» در بهمن سال ۱۳۹۴ اعلام شد. نیروی دریایی سپاه اعلام کرد که در این شهر زیرزمینی، موشک‌هایی چون «حوت» و شناورهای تندرو مثل «قایق دوزیست» نگهداری می‌کند. درباره تعداد این شهرها گزارشی منتشر نشده است.
=== قرارگاه قمر بنی هاشم ===
 
نیروی دریایی سپاه در حوزه فعالیت‌های اقتصادی به طور عمده در پروژه‌های ساخت اسکله و موج‌شکن حضور دارد. این نیرو در یک پروژه بزرگ، برنامه ساخت و ایجاد ۳۰۰موج شکن در جنوب ایران را پیش می‌برد. این نیرو همچنین از طریق بنیاد تعاونی مسکن، در فعالیت‌های مسکن‌سازی مشارکت دارد. ساخت پروژه‌های عمرانی کوچک، توزیع مواد غذایی، ساخت مسکن و ... از محورهای فعالیت این قرارگاه است. مقام‌های دولت روحانی همچنین از مشارکت با نیروی دریایی سپاه برای توسعه سواحل جنوبی ایران از جمله ساخت فرودگاه و اسکله در جزایر ایران خبر داده و گفتند مبارزه با قاچاق کالا در خلیج فارس به سپاه واگذار شده است. از جزییات این همکاری‌ها و نحوه مشارکت و فعالیت سپاه در فعالیت‌های مبارزه با قاچاق کالا گزارشی منتشر نشده است. سپاه پاسداران در طول دو دهه گذشته، از طریق اسکله‌هایی که در بنادر جنوبی ایران در اختیار دارد، اقدام به قاچاق کالا به داخل ایران کرده است. حجم این قاچاق سالانه تا ۱۲ میلیارد دلار و یا ۱/۳ واردات رسمی برآورد می‌شود.
«قرارگاه قمر بنی هاشم»:
 
نیروی دریایی سپاه در حوزه فعالیت‌های اقتصادی به طور عمده در پروژه‌های ساخت اسکله و موج‌شکن حضور دارد. این نیرو در یک پروژه بزرگ، برنامه ساخت و ایجاد ۳۰۰موج شکن در جنوب ایران را پیش می‌برد. این نیرو همچنین از طریق بنیاد تعاونی مسکن، در فعالیت‌های مسکن‌سازی مشارکت دارد. ساخت پروژه‌های عمرانی کوچک، توزیع مواد غذایی، ساخت مسکن و ... از محورهای فعالیت این قرارگاه است. مقام‌های دولت روحانی همچنین از مشارکت با نیروی دریایی سپاه برای توسعه سواحل جنوبی ایران از جمله ساخت فرودگاه و اسکه در جزایر ایران خبر داده و گفته‌اند مبارزه با قاچاق کالا در خلیج فارس به سپاه واگذار شده است. از جزییات این همکاری‌ها و نحوه مشارکت و فعالیت سپاه در فعالیت‌های مبارزه با قاچاق کالا گزارشی منتشر نشده است. سپاه پاسداران در طول دو دهه گذشته، از طریق اسکله‌هایی که در بنادر جنوبی ایران در اختیار دارد، اقدام به قاچاق کالا به داخل ایران کرده است. حجم این قاچاق سالانه تا ۱۲ میلیارد دلار و یا ۱/۳ واردات رسمی برآورد می‌شود.


=== سپاه استان‌ها ===
=== سپاه استان‌ها ===
خط ۳۶۴: خط ۳۷۰:
جرئیات سپاه‌های استانی به شرح زیر است:
جرئیات سپاه‌های استانی به شرح زیر است:


سپاه محمد رسول‌الله، تهران:
==== سپاه محمد رسول‌الله، تهران ====
 
بزرگترین سپاه استانی است و توسط سرلشکر «محمدرضا یزدی» فرماندهی می‌شود. پس از اعلام تغییرات ساختاری در نیروهای زمینی سپاه پاسداران در سال ۱۳۸۷، این سپاه از طریق ادغام سپاه «محمد رسول‌الله ۲۷» و «سپاه استان تهران» منجر به تشکیل سپاه «ثارالله» شد. این سپاه مسئول هماهنگی و فرماندهی نیروی بسیج و نیروی زمینی سپاه پاسداران و مسئول امنیت پایتخت است. در زمان مسئولیت «عبدالله عراقی»، این سپاه نقش مهمی در سرکوب اعتراضات پس از انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ داشت و بر اساس حکم شورای عالی امنیت ملی، کنترل شهر تهران را بر عهده گرفت. تا سال ۱۳۹۶، سپاه محمد رسول‌الله زیر نظر قرارگاه ثارالله و تحت فرماندهی جانشین فرمانده سپاه در این قرارگاه بود. قرارگاه ثارالله به طور هم‌زمان فرماندهی سپاه محمد رسول‌الله را به عهده داشت. ولی پس از حملات تروریستی در تهران در سال ۱۳۹۶، این دو فرماندهی از یکدیگر جدا شدند.
بزرگترین سپاه استانی است و توسط سرلشکر «محمدرضا یزدی» فرماندهی می‌شود. پس از اعلام تغییرات ساختاری در نیروهای زمینی سپاه پاسداران در سال ۱۳۸۷، این سپاه از طریق ادغام سپاه «محمد رسول‌الله ۲۷» و «سپاه استان تهران» منجر به تشکیل سپاه «ثارالله» شد. این سپاه مسئول هماهنگی و فرماندهی نیروی بسیح - و نیروی زمینی سپاه پاسداران و مسئول امنیت پایتخت است. در زمان مسئولیت «عبدالله عراقی»، این سپاه نقش مهمی در سرکوب اعتراضات پس از انتخابات ریاست جمهوری سال ۱۳۸۸ داشت و بر اساس حکم شورای عالی امنیت ملی، کنترل شهر تهران را بر عهده گرفت. تا سال ۱۳۹۶، سپاه محمد رسول‌الله زیر نظر قرارگاه ثارالله و تحت فرماندهی جانشین فرمانده سپاه در این قرارگاه بود. قرارگاه ثارالله به طور همزمان فرماندهی سپاه محمد رسول‌الله را به عهده داشت. ولی  پس از حملات تروریستی داعش در تهران در سال ۱۳۹۶، این دو فرماندهی از یکدیگر جدا شدند.
 
سپاه سید الشهدا، تهران:
 
تحت فرماندهی «حسن حسن‌زاده» اداره می‌شود. این سپاه مسئول فرماندهی تمام پایگاه‌های بسیج در استان تهران، به استثنای پایتخت است. این سپاه پیش از این به مدت کمتر ازیک سال تحت فرماندهی «محمدتقی شاه‌چراغی» و به مدت شش سال به فرماندهی سرلشکر «علی نصیری» اداره می‌شد.
 
سپاه الغدیر، یزد:
 
فرماندهی این سپاه بر عهده سردار «رضا پور‌شمسی» است.
 
سپاه امام حسن مجتبی، البرز: توسط «سید یوسف مولایی» فرماندهی می‌شود.
 
سپاه امام رضا، خراسان:
 
توسط سردار «یعقوب‌علی نظری» فرماندهی می‌شود.
 
سپاه امام سجاد، هرمزگان:
 
این سپاه توسط سرهنگ «اباذر سالاری» فرماندهی می‌شود.
 
سپاه امام صادق، بوشهر:
 
فرماندهی این سپاه را «علی رزمجو» به عهده دارد.
 
سپاه امیرالمومنین، ایلام:
 
این سپاه بوسیله سرهنگ «جمال شاکرمی» فرماندهی می‌شود.
 
سپاه انصارالرضا، خراسان جنوبی:
 
فرمانده این سپاه «علی قاسمی» است. 
 
سپاه انصارالحسین، همدان:
 
فرمانده این سپاه «مظاهر مجیدی» است. 
 
سپاه انصارالمهدی، زنجان:
 
 فرمانده این سپاه سرلشکر «جهانبخش کرمی» است.
 
سپاه بیت المقدس، کردستان:
 
فرمانده این سپاه بر عهده «سید صادق حسینی» است. این استان محل وقوع درگیری‌های بین گروه‌های کرد ایرانی مخالف جمهوری اسلامی، به خصوص «حزب دموکرات کردستان» و سپاه پاسداران بوده است. در سال ۱۳۷۵، این حزب موافقت کرد که فعالیت‌های نظامی خود را در داخل ایران متوقف کند. در سال ۱۳۹۵، موج جدیدی از درگیری‌ها میان این حزب و اعضای سپاه پاسداران ایجاد و منجر به «کشته شدن ۲۰ عضو سپاه پاسداران و ۱۱ شورشی کرد» شد. در شهریور ۱۳۹۷، این سپاه تأیید کرد که به مقر ستادهای [[حزب دموکرات کردستان ایران|حزب دموکرات کردستان]] در عراق حمله موشکی کرده است. به گزارش رسانه‌ها در اثر این حمله ۱۵نفر از رهبران حزب دموکرات کردستان جان خود را از دست داده و ۵۰ نفر زخمی شدند.
 
سپاه ثارالله، کرمان:
 
توسط «غلام‌علی ابوحمزه» فرماندهی می‌شود.
 
سپاه جوادالائمه، خراسان شمالی:
 
فرمانده این سپاه، «ابوالقاسم چمن» است.
 
سپاه حضرت ابوالفضل، لرستان:
 
فرمانده این سپاه «مرتضی کشکولی» است.
 
سپاه حضرت عباس، اردبیل:
 
فرماندهی این سپاه بر عهده  سردار «جلیل بابازاده» است. به گفته بابازاده، «سپاه حضرت عباس» برای امنیت داخلی پنج گردان بسیج را سازماندهی می‌کند. این گردان‌ها عبارتند از: «عاشورا»، «امام حسین»، «الزهرا»، «کوثر» و «امام علی».
 
سپاه قمر بنی هاشم، چهار محال بختیاری:
 
فرماندهی این سپاه بر عهده سردار «محمد علی اکبری» است. 
 
سپاه حضرت نبی‌اکرم، کرمانشاه:
 
توسط سرهنگ «بهمن ریحانی» فرماندهی می‌شود. 
 
سپاه سلمان، سیستان و بلوچستان: تحت فرماندهی سرتیپ «امان‌الله گشتاسبی» است.
 
سپاه شهدا،آذربایجان غربی:
 
تحت فرماندهی سرتیپ «حبیب شهسواری» است.
 
سپاه صاحب الامر،قزوین:
 
این سپاه تحت فرماندهی «سرتیپ محمد شاهرخی» است.
 
سپاه صاحب زمان، اصفهان:
 
توسط «مجتبی فداء» فرماندهی می‌شود.
 
سپاه عاشورا، آذربایجان شرقی:
 
این سپاه تحت فرماندهی سرلشکر «عابدین خرم» است.
 
سپاه علی‌بن‌ابیطالب، قم:


فرمانده این  سپاه پاسداران «سیدمحمدتقی شاه‌چراغی» است.
==== سپاه بیت المقدس، کردستان ====
 
فرمانده این سپاه بر عهده «سید صادق حسینی» است. این استان محل وقوع درگیری‌های بین گروه‌های کرد ایرانی مخالف جمهوری اسلامی، به خصوص «حزب دموکرات کردستان» و سپاه پاسداران بوده است. در سال ۱۳۷۵، این حزب موافقت کرد که فعالیت‌های نظامی خود را در داخل ایران متوقف کند. در سال ۱۳۹۵، موج جدیدی از درگیری‌ها میان این حزب و اعضای سپاه پاسداران ایجاد و منجر به کشته شدن ۲۰ عضو سپاه پاسداران و ۱۱ شورشی کُرد، شد. در شهریور ۱۳۹۷، این سپاه تأیید کرد که به مقر ستادهای [[حزب دموکرات کردستان ایران|حزب دموکرات کردستان]] در عراق حمله موشکی کرده است. به گزارش رسانه‌ها در اثر این حمله ۱۵نفر از رهبران حزب دموکرات کردستان جان خود را از دست داده و ۵۰ نفر زخمی شدند.
سپاه فتح، کهگیلویه و بویراحمد:
 
فرمانده این سپاه سرهنگ «حمید خرم‌دل» است. وی قبلا، فرمانده سپاه «امام صادق» در استان بوشهر بود. وی همچنین سوابق مختلف در سپاه استان کهگیلویه و بویراحمد، از جمله مسئولیت رئیس بسیج دانشگاهی، فرمانده سپاه «مالک اشتر» ، معاون اطلاعات و معاون فرمانده سپاه امام صادق بوشهر، بود.
 
سپاه فجر، فارس:
 
توسط «سیدهاشم غیاثی»، فرماندهی می‌شود.
 
سپاه قائم، سمنان:
 
فرمانده این سپاه سرهنگ «حمید دامغانی» است.  
 
سپاه قدس، گیلان:
 
فرمانده این سپاه  سرلشکر «محمد عبدالله‌پور» است.
 
سپاه کربلا، مازندران:
 
توسط «محمد حسین بابایی» فرماندهی می‌شود.
 
سپاه نینوا، گلستان:
 
توسط «حسین معروفی» فرماندهی می‌شود  .
 
سپاه ولی‌عصر، خوزستان:
 
تحت فرماندهی «حسین شاهوارپور» است از سال ۱۳۸۸، این سپاه مسئول بخشی از برنامه «راهیان نور» است.


== سازمان بسیج مستضعفین ==
== سازمان بسیج مستضعفین ==
سابقه تشکیل بسیج مستضعفین به ۵ آذر ۱۳۵۸ باز می‌گردد،‌ یک سال بعد این نهاد با رای مجلس قانونی شد تا به یکی از ابزارهای «[[روح‌الله خمینی]]»، برای مقابله با مبارزه‌جویی های روز افزون علیه سلطه‌اش تبدیل شود. لایحه قانون تشکیل بسیج به عنوان یک نهاد دولتی در تاریخ ۱۰ اردیبهشت ۱۳۵۹ به تصویب هیات وزیران رسید و برای تصویب نهایی به مجلس فرستاده شد. طبق این لایحه، «سازمان بسیج ملی»، «زیر نظر فرمانده کل قوا و وابسته به وزارت کشور» تشکیل و مقرر شد شرح وظایف و تشکیلات و پست‌های بسیج را «سازمان امور اداری و استخدامی کشور» تهیه و آیین‌نامه‌های اجرایی به تصویب هیات وزیران برسد.
سابقه تشکیل بسیج مستضعفین به ۵ آذر ۱۳۵۸ باز می‌گردد،‌ یک سال بعد این نهاد با رای مجلس قانونی شد تا به یکی از ابزارهای [[روح‌الله خمینی]]، برای مقابله با مبارزه‌جویی‌های روز افزون علیه سلطه‌اش تبدیل شود. لایحه قانون تشکیل بسیج به عنوان یک نهاد دولتی در تاریخ ۱۰ اردیبهشت ۱۳۵۹ به تصویب هیات وزیران رسید و برای تصویب نهایی به مجلس فرستاده شد. طبق این لایحه، «سازمان بسیج ملی»، «زیر نظر فرمانده کل قوا و وابسته به وزارت کشور» تشکیل و مقرر شد شرح وظایف و تشکیلات و پست‌های بسیج را «سازمان امور اداری و استخدامی کشور» تهیه و آیین‌نامه‌های اجرایی به تصویب هیات وزیران برسد.


از سال ۱۳۶۷ به بعد، سه تفکر عمده درباره بسیج وجود داشته است؛ گروهی می‌گفتند نیازی به بسیج به شکل سابق نداریم، برخی می‌گفتند بسیج باید در نیروی زمینی سپاه ادغام شود و گروهی معتقد بودند که بسیج باید به یک سازمان مستقل تبدیل شود. از سال ۱۳۶۸، تفکر سوم با حمایت «علی خامنه‌ای»، موفق شد سنگ بنای «نیروی مقاومت بسیج» را بگذارد. همگام با این تحول ساختاری، خامنه‌ای، حکم فرمانده بسیج را صادر کرد و بسیج به یک نیروی کلان همردیف با نیروی‌های سه گانه و سپاه قدس تبدیل شد.
از سال ۱۳۶۷ به بعد، سه تفکر عمده درباره بسیج وجود داشته است؛ گروهی می‌گفتند نیازی به بسیج به شکل سابق نداریم، برخی می‌گفتند بسیج باید در نیروی زمینی سپاه ادغام شود و گروهی معتقد بودند که بسیج باید به یک سازمان مستقل تبدیل شود. از سال ۱۳۶۸، تفکر سوم با حمایت «[[سید علی خامنه ای|علی خامنه‌ای]]»، موفق شد سنگ بنای «نیروی مقاومت بسیج» را بگذارد. همگام با این تحول ساختاری، خامنه‌ای، حکم فرمانده بسیج را صادر کرد و بسیج به یک نیروی کلان همردیف با نیروی‌های سه گانه و سپاه قدس تبدیل شد.


در این دوران کار تفکیک بسیج از نیروی زمینی سپاه در طول یک فرایند ۵ ساله انجام شد. در این دوران بسیج دور تازه‌ای از فعالیت‌های اجتماعی با هدف «امر به معروف و نهی از منکر» را شروع کرد و با چراغ سبز دولت «هاشمی رفسنجانی» به حوزه فعالیت‌های اقتصادی هم در قالب قرارگاه‌های عمرانی و اقتصادی مشهور به «قرب» وارد فضای اقتصادی شد.
در این دوران کار تفکیک بسیج از نیروی زمینی سپاه در طول یک فرایند ۵ ساله انجام شد. در این دوران بسیج دور تازه‌ای از فعالیت‌های اجتماعی با هدف «امر به معروف و نهی از منکر» را شروع کرد و با چراغ سبز دولت «هاشمی رفسنجانی» به حوزه فعالیت‌های اقتصادی هم در قالب قرارگاه‌های عمرانی و اقتصادی مشهور به «قرب» وارد فضای اقتصادی شد.
خط ۴۹۳: خط ۳۸۵:
بروز برخی ناآرامی‌های اجتماعی در شهرهایی چون مشهد و اسلامشهر در این دوران، فرماندهان سپاه  از  بسیج برای سرکوب ناآرامی‌ها استفاده کردند و بسیج به عنوان یک رکن مهم فعالیت‌های امنیتی وارد میدان شد.  
بروز برخی ناآرامی‌های اجتماعی در شهرهایی چون مشهد و اسلامشهر در این دوران، فرماندهان سپاه  از  بسیج برای سرکوب ناآرامی‌ها استفاده کردند و بسیج به عنوان یک رکن مهم فعالیت‌های امنیتی وارد میدان شد.  


در حوادث سال ۱۳۷۸ و برخورد با دانشجویان معترض، بسیج دومین تجربه درون شهری در سرکوب معترضان را از سر گذراند. اوج فعالیت‌های سیاسی بسیج به انتخابات ۱۳۸۸ باز می‌گردد که بسیج مهم‌ترین نقش را در سرکوب قیام کنندگان آن سال ایفا کرد.
در حوادث سال ۱۳۷۸ و برخورد با دانشجویان معترض، بسیج دومین تجربه درون شهری در سرکوب معترضان را از سر گذراند. اوج فعالیت‌های سیاسی بسیج به انتخابات ۱۳۸۸ باز می‌گردد که بسیج مهم‌ترین نقش را در سرکوب قیام کنندگان آن سال ایفا کرد. در سال ۱۳۸۸، بسیج یک مرحله تحول مهم را تجربه کرد و «مناطق مقاومت بسیج» در استان‌ها به نیروی زمینی سپاه پیوستند. پس از این دوران، مهم‌ترین ماموریت سازمان بسیج، مقابله با «تهدید نرم» دشمنان علیه جمهوری اسلامی اعلام شد و دایره فعالیت‌های اقتصادی بسیج در قالب «بنیاد تعاون بسیج» و «سازمان بسیج سازندگی» گسترش یافت.
 
در این سال، بسیج یک مرحله تحول مهم را تجربه کرد و «مناطق مقاومت بسیج» در استان‌ها به نیروی زمینی سپاه پیوستند،
 
پس از این دوران، مهم‌ترین ماموریت سازمان بسیج، مقابله با «تهدید نرم» دشمنان علیه جمهوری اسلامی اعلام شد و دایره فعالیت‌های اقتصادی بسیج در قالب «بنیاد تعاون بسیج» و «سازمان بسیج سازندگی» گسترش یافت.


جمهوری اسلامی در سال‌های اخیر کوشیده است واحدهای شبه نظامی شبیه بسیج در کشورهای سوریه و عراق نیز راه اندازی کند.  
جمهوری اسلامی در سال‌های اخیر کوشیده است واحدهای شبه نظامی شبیه بسیج در کشورهای سوریه و عراق نیز راه اندازی کند.  


=== فرمانده سازمان بسیج: ===
=== فرمانده سازمان بسیج ===
رئیس سازمان بسیج مستضعفین به پیشنهاد فرمانده کل سپاه و توسط ولی فقیه منصوب می‌شود. رئیس سازمان بسیج، «جانشین فرمانده کل سپاه در امور بسیج» محسوب می‌شود. رئیس سازمان بسیج همچنین عضو شورای فرهنگ عمومی کشور، شورای عالی جوانان و شورای اجتماعی کشور است. «امیر مجد»، «احمد سالک» و «احمدرضا اخوان»، حدفاصل سال ۱۳۵۹ تا ۱۳۶۱ فرماندهی بسیج را بر عهده داشتند. از ۲۰ اسفند ۱۳۶۱ تا سال ۱۳۶۸ «محمدعلی رحمانی»، فرمانده بسیج بود. از ۱۰ اسفند ۱۳۶۸ این مسئولیت بر عهده «علیرضا افشار»  قرار گرفت. «حجازی» از ۲۰ اسفند ۱۳۷۶، فرمانده بسیج شد و دوران مسئولیت او تا سال ۱۳۸۷ طول کشید. از سال ۱۳۸۷ همگام با تحولات ساختاری سپاه، فرمانده سپاه، رئیس سازمان بسیج شد و فرد جانشین او در بسیج، فرمانده بسیج محسوب می‌شود. بر همین اساس، از ۲۲ تیرماه ۱۳۸۷، «حسین طائب» فرمانده بسیج بود. پس از حسین طائب، از ۱۲مهر ۱۳۸۸ تا ۱۷آذر ۱۳۹۵، «محمدرضا نقدی» این مسئولیت را بر عهده گرفت. از آذر ۱۳۹۵ سردار «غلامحسین غیب‌پرور»، رئیس سازمان بسیج شد.از ۱۱ تیر ۱۳۹۸ تاکنون «غلامرضا سلیمانی» آخرین فرمانده بسیج است.
رئیس سازمان بسیج مستضعفین به پیشنهاد فرمانده کل سپاه و توسط ولی فقیه منصوب می‌شود. رئیس سازمان بسیج، «جانشین فرمانده کل سپاه در امور بسیج» محسوب می‌شود. رئیس سازمان بسیج همچنین عضو شورای فرهنگ عمومی کشور، شورای عالی جوانان و شورای اجتماعی کشور است. «امیر مجد»، «احمد سالک» و «احمدرضا اخوان»، حدفاصل سال ۱۳۵۹ تا ۱۳۶۱ فرماندهی بسیج را بر عهده داشتند. از ۲۰ اسفند ۱۳۶۱ تا سال ۱۳۶۸ «محمدعلی رحمانی»، فرمانده بسیج بود. از ۱۰ اسفند ۱۳۶۸ این مسئولیت بر عهده «علیرضا افشار» قرار گرفت. «حجازی» از ۲۰ اسفند ۱۳۷۶، فرمانده بسیج شد و دوران مسئولیت او تا سال ۱۳۸۷ طول کشید. از سال ۱۳۸۷ همگام با تحولات ساختاری سپاه، فرمانده سپاه، رئیس سازمان بسیج شد و فرد جانشین او در بسیج، فرمانده بسیج محسوب می‌شود. بر همین اساس، از ۲۲ تیرماه ۱۳۸۷، «حسین طائب» فرمانده بسیج بود. پس از حسین طائب، از ۱۲مهر ۱۳۸۸ تا ۱۷آذر ۱۳۹۵، «محمدرضا نقدی» این مسئولیت را بر عهده گرفت. از آذر ۱۳۹۵ سردار «غلامحسین غیب‌پرور»، رئیس سازمان بسیج شد.از ۱۱ تیر ۱۳۹۸ تاکنون «غلامرضا سلیمانی» آخرین فرمانده بسیج است.


جانشین فرمانده بسیج: جانشین فرمانده بسیج، نفر دوم این سازمان در امور اداری و داخلی محسوب می شود و توسط فرمانده کل سپاه منصوب می شود. از فروردین ۱۳۹۷ به بعد، «محمدحسین سپهر» به عنوان جانشین فرمانده بسیج در حال فعالیت است.
==== جانشین فرمانده بسیج ====
جانشین فرمانده بسیج، نفر دوم این سازمان در امور اداری و داخلی محسوب می شود و توسط فرمانده کل سپاه منصوب می شود. از فروردین ۱۳۹۷ به بعد، «محمدحسین سپهر» به عنوان جانشین فرمانده بسیج در حال فعالیت است.


معاونت‌های بسیج: در ساختاراداری بسیج ۱۵معاونت شامل «معاون اجرایی»، «معاون عملیات»، «معاون بازرسی و تعالی»، «معاون فرهنگی و اجتماعی»، «معاون هماهنگ کننده»، «معاون برنامه‌ریزی»، «معاون فناوری اطلاعات و ارتباطات»، «معاون پارلمانی»، «معاون اداری و مالی»، «معاون تعلیم و تربیت»، «معاون آموزش»، «معاون علمی، پژوهشی و فناوری»، «معاون مقاومت مردمی»، «معاون روابط عمومی» و «معاون سیاسی» به چشم می‌خورند. معاون سیاسی بسیج توسط نماینده ولی فقیه در بسیج منصوب می‌شود.
==== معاونت‌های بسیج ====
در ساختاراداری بسیج ۱۵معاونت شامل «معاون اجرایی»، «معاون عملیات»، «معاون بازرسی و تعالی»، «معاون فرهنگی و اجتماعی»، «معاون هماهنگ کننده»، «معاون برنامه‌ریزی»، «معاون فناوری اطلاعات و ارتباطات»، «معاون پارلمانی»، «معاون اداری و مالی»، «معاون تعلیم و تربیت»، «معاون آموزش»، «معاون علمی، پژوهشی و فناوری»، «معاون مقاومت مردمی»، «معاون روابط عمومی» و «معاون سیاسی» به چشم می‌خورند. معاون سیاسی بسیج توسط نماینده ولی فقیه در بسیج منصوب می‌شود.


سازمان حفاظت اطلاعات بسیج:سازمان «حفاظت اطلاعات بسیج»، یک سازمان امنیتی داخلی است که حضور رسانه‌ای و اجتماعی بسیار کمرنگی دارد. مسئول این سازمان با حکم فرمانده کل سپاه تعیین می‌شود. این سازمان یک تشکیلات داخلی محسوب می‌شود که مراقبت و نظارت امنیتی درون سپاه را برعهده دارد و گزارش فعالیت‌های خود را به سازمان حفاظت اطلاعات سپاه ارائه می‌دهد. رئیس سازمان حفاظت اطلاعات بسیج، «مرتضی نصیری» است. سازمان حفاظت اطلاعات سپاه، نماینده مستقر در سازمان حفاظت اطلاعات بسیج دارد.
==== سازمان حفاظت اطلاعات بسیج ====
سازمان «حفاظت اطلاعات بسیج»، یک سازمان امنیتی داخلی است که حضور رسانه‌ای و اجتماعی بسیار کمرنگی دارد. مسئول این سازمان با حکم فرمانده کل سپاه تعیین می‌شود. این سازمان یک تشکیلات داخلی محسوب می‌شود که مراقبت و نظارت امنیتی درون سپاه را برعهده دارد و گزارش فعالیت‌های خود را به سازمان حفاظت اطلاعات سپاه ارائه می‌دهد. رئیس سازمان حفاظت اطلاعات بسیج، «مرتضی نصیری» است. سازمان حفاظت اطلاعات سپاه، نماینده مستقر در سازمان حفاظت اطلاعات بسیج دارد.


=== فعالیتهای اقتصادی بسیج ===
=== فعالیتهای اقتصادی بسیج ===
۱٬۶۵۱

ویرایش