کاربر:Sayfe/صفحه تمرین2: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱۵۳: خط ۱۵۳:


'''دریاچه ارومیه'''
'''دریاچه ارومیه'''
دریاچه ارومیه که بزرگترین دریاچه داخلی ایران و بزرگترین دریاچه آب شور دنیاست در استان آذربایجان غربی واقع شده است.
حوضه‌ی آبریز دریاچه ارومیه، ۵۱٬۸۷۶کیلومتر مربع است که ۳ درصد مساحت کشور ایران را دربر می‌گیرد. این حوضه با داشتن دشت‌هایی مانند دشت تبریز، ارومیه، مراغه، مهاباد، میاندوآب، نقده، سلماس، پیرانشهر، آذرشهر و اشنویه، یکی از مراکز عمده و خیلی با اهمیت فعالیت کشاورزی و دامداری در ایران به‌شمار محسوب می‌شود.دریاچه ارومیه بزرگ‌ترین آبگیر دائمی آسیای غربی است که در شمال غرب فلات ایران واقع شده ‌است.
آب دریاچهٔ ارومیه جزو آب‌های بسیار شور است که میزان نمک محلول آب دریاچه  دو برابر اقیانوس‌ها است و هیچ گونه‌ای از ماهیان به جز گونه‌هایی از سخت‌پوستان (آرتمیا)، دیاتوم‌ها و فیتوپلانکتون‌ها در آن زندگی نمی‌کنند.
۲۷گونه پستاندار، ۲۱۲گونه پرنده، ۴۱گونه خزنده، ۷گونه دوزیست و ۲۶گونه ماهی، جزو خانواده تشکیل دهنده حیات وحش این دریاچه هستند.دریاچهٔ ارومیه دارای ۱۰۲جزیره است که همهٔ آن‌ها از سوی سازمان یونسکو به عنوان اندوختهٔ طبیعی جهان به ثبت رسیده‌اند.
به جرات می‌توان گفت که دریاچه ارومیه یکی از نادرترین جاذبه‌های طبیعی است که در سالیان اخیر در اثر سیاست‌های غلط و به عبارتی سوء استفاده‌های سیاسی اقتصادی دچار خشک شدن و نابودی گردید. سیاست‌هایی که در پشت پرده آن، غول سیاسی نظامی اقتصادی مافیای سپاه پاسداران نقش ایفا کرد و این دریاچه را به کام مرگ فرو برد.
[[پرونده:نابودی دریاچه ارومیه.jpg|بندانگشتی|نابودی دریاچه ارومیه]]
[[پرونده:نابودی دریاچه ارومیه.jpg|بندانگشتی|نابودی دریاچه ارومیه]]
دریاچه ارومیه نفس‌های آخر را می‌کشد. این دریاچه در دهه ۱۹۹۰ به‌عنوان بهشت گردشگران به‌حساب می‌آمد. آب آبی لاجوردی و زیبایی‌های محیطی و جانوری این دریاچه ازجمله شگفتی‌های خارق‌العاده‌ای بود که هر گردشگری را مجذوب خود می‌کرد. بدین جهت بازدید از دریاچه ارومیه برای سالیان دراز یکی از اهداف گردشگری برای توریست‌های علاقه‌مند به طبیعت به حساب می‌آمد. اما این‌ها تنها جاذبه این دریاچه نبودند، بلکه بسیاری از گِل این دریاچه برای خواص دارویی‌اش استفاده می‌کردند. به‌طور خلاصه بگوییم که از دریاچه‌ی ارومیه به‌عنوان عجایب طبیعی جهان نیز یاد می‌شد. متأسفانه این شگفتی طبیعی این روزها حال و هوای خوشی نداشته و با خطر مرگ کامل و خشک‌سالی دست‌وپنجه نرم می‌کند. ساخت ۳۵ سد روی ۲۱ رودخانه مشرب کننده دریاچه ارومیه را می‌توان از مهم‌ترین دلایل خشک شدن این دریاچه دانست. این در حالی است که به نظر می‌رسد مدت‌هاست زرینه‌رود هم دیگر توانایی خود را برای یک منبع مطمئن به‌منظور تأمین آب دریاچه ارومیه ازدست‌داده و باید فکر راه کاری برای ایجاد یک منبع قابل‌اطمینان در این زمینه بود. بنابراین برای جلوگیری از مرگ همیشگی این دریاچه باید به فکر چاره‌ای کارساز بود.
''در این بین نقش ارگان‌های زیرمجموعه سپاه پاسداران به‌ویژه ارگان خاتم الانبیا  و نقش جاذبه‌های توریستی این دریاچه، موجب گردید تا مرگ این دریاچه حتمی شود و عوارض محیطی، اجتماعی و عواقب زیست محیطی جبران ناپذیری را موجب گردد.''<ref>[https://iranglobal.info/node/35011 سپاه پاسداران و جنایتی به نام خشک شدن دریاچه ارومیه]- سایت ایران گلوبال</ref>


'''دریاچه بختگان'''
'''دریاچه بختگان'''
۱٬۲۰۱

ویرایش