قرارداد ۲۵ ساله ایران و چین: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
(صفحه‌ای تازه حاوی «{{جعبه اطلاعات سند |نام سند=قرارداد ۲۵ ساله ایران و چین |تصویر= پرونده:قراداد...» ایجاد کرد)
 
بدون خلاصۀ ویرایش
 
(۴ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۲ کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
{{جعبه اطلاعات سند
{{جعبه اطلاعات سند
|نام سند=قرارداد ۲۵ ساله ایران و چین
|نام سند=قرارداد ۲۵ ساله ایران و چین
|تصویر=  
|تصویر= قراداد ایران و چین.JPG
[[پرونده:قراداد ایران و چین.JPG|350px]]
|توضیح تصویر=قرارداد ۲۵ ساله ایران و چین
|توضیح تصویر=قرارداد ۲۵ ساله ایران و چین
|تاریخ ایجاد=
|تاریخ ایجاد=
خط ۱۱: خط ۱۰:
|هدف=
|هدف=
}}
}}
'''قرداد ۲۵ ساله ایران و چین''' ، یک قرارداد با ابعاد سیاسی، اقتصادی و نظامی است که بین نظام جمهوری اسلامی ایران و چین بسته شده است. بسیاری معتقدند که رژیم ایران در مواجهه با بحران‌های سیاسی از جمله تظاهرات‌های گسترده عمومی و تحریم‌های بین‌المللی قصد دارد با بهره‌گیری از حمایت سیاسی و نظامی روسیه و چین از سرنگونی خود ممانعت کند. مردم ایران از این قرارداد به‌شدت ناراضی هستند و این قرارداد را خیانت به منافع ملی توصیف می‌کنند. عده‌ای آن را با قراداد ترکمن‌چای مقایسه کرده‌اند که به خاطر دادن امتیازهای زیاد به کشور خارجی، در تاریخ ایران به عنوان  ''قراردادی ننگین'' از آن یاد می‌شود. این قرارداد برای نخستین بار در تاریخ ۲۳ ژانویه ۲۰۱۶، و هم‌زمان با سفر شی‌جین پینگ رئیس جمهور چین به ایران، در بیانیه‌ای مشترک مطرح شد. این قرارداد دارای ابعاد سیاسی، اقتصادی، نظامی و امنیتی است. طرح مورد نظر رژیم ایران برای قرارداد جامع و راهبردی ۲۵ ساله با جمهوری خلق چین دارای تهدیدات راهبردی گسترده برای کشور بوده و با شئونات ملی، منافع ملی و امنیت ملی ایران تعارض دارد. طبق این قرارداد ۵ هزار پرسنل امنیتی چینی در ایران برای حفاظت از پروژه‌های چینی مستقر خواهند شد. به دنبال این قرارداد از نهم نوامبر آینده، یعنی از ۱۹ آبان‌ماه ۱۳۹۹، جنگنده‌های روسیه و چین، به پایگاه‌های هوایی ایران در همدان، بندرعباس، چابهار و آبادان دسترسی کامل خواهند داشت.   
'''قرارداد ۲۵ ساله ایران و چین''' ، یک قرارداد گسترده با ابعاد سیاسی، اقتصادی و نظامی است که میان جمهوری اسلامی و چین بسته شده است. بسیاری معتقدند که رژیم ایران در مواجهه با بحران‌های سیاسی از جمله تظاهرات در داخل و بحران‌های خارجی مانند تحریم‌های بین‌المللی قصد دارد با بهره‌گیری از حمایت سیاسی و نظامی روسیه و چین از سرنگونی خود ممانعت کند. مردم ایران از این قرارداد به‌شدت ناراضی هستند و این قرارداد را خیانت به منافع ملی توصیف می‌کنند. عده‌ای آن را با قراداد ترکمن‌چای مقایسه کرده‌اند که در تاریخ ایران به عنوان  ''قراردادی ننگین'' از آن یاد می‌شود، هر چند شواهد نشان می‌دهد ابعاد آن ده‌ها برابر بزرگتر از آن است. این قرارداد برای نخستین بار در تاریخ ۲۳ ژانویه ۲۰۱۶، و هم‌زمان با سفر شی‌جین پینگ رئیس جمهور چین به ایران، در بیانیه‌ای مشترک مطرح شد. مطابق قرارداد ۲۵ ساله ایران و چین، ایران در ازای این هم‌کاری‌های نظامی و اطلاعاتی، امتیازات اقتصادی گسترده‌ای به‌ویژه در حوزه انرژی به چین می‌دهد. چین بسیاری از عرصه‌های تجاری در ایران را تصاحب خواهد کرد و حتی قادر خواهد بود با استفاده از نیروی ارزان کار در ایران به تولید پرداخته و محصولات خود را به غرب صادر کند. هم‌چنین دولت چین تمامی فرآوردهای نفتی ایران را حداقل ٣٢ درصد ارزانتر از بهای واقعی آن‌ها در بازارهای جهانی خریداری خواهد کرد که می‌تواند پول آن را دو سال بعد و نه به دلار بلکه با ارز‌های بی‌ارزش پرداخته کند. علاوه بر این چین اجازه دسترسی به بنادر استراتژیک را نیز  در اختیار خواهد داشت.   


در ازای این هم‌کاری‌های نظامی و اطلاعاتی، نظام جمهوری اسلامی ایران امتیازات اقتصادی گسترده‌ای به‌ویژه در حوزه انرژی به چین می‌دهد. هم‌چنین دولت چین تمامی فرآوردهای نفتی ایران را حداقل ٣٢ درصد ارزانتر از بهای واقعی آن‌ها در بازارهای جهانی خریداری خواهد کرد؛ به علاوه برخی از بنادر استراتژیک را نیز به صورت اجاره بلند مدت در اختیار خواهد داشت.
در مقابل ایران از دولت چین خدمات نظامی و امنیتی دریافت خواهد کرد.  مطابق با قرارداد ۲۵ ساله ایران و چین این دولت می‌تواند ۵ هزار پرسنل امنیتی چینی در ایران داشته باشد. همچنین به دنبال این قرارداد از نهم نوامبر آینده، یعنی از ۱۹ آبان‌ماه ۱۳۹۹، جنگنده‌های روسیه و چین، به پایگاه‌های هوایی ایران در همدان، بندرعباس، چابهار و آبادان دسترسی کامل خواهند داشت.  


== پیشینه قرارداد ۲۵ ساله ==
== پیشینه قرارداد ۲۵ ساله ==
خط ۲۹: خط ۲۸:
حالا پس از گذشت ۴ سال از توافق ۲۵ ساله ایران و چین پرده‌برداری شده است، اما هنوز مشخص نیست که دولت چین چه نگاهی دارد. هم‌چنین جزئیات توافق مشخص نیست و صرفاً کلیات و خواسته‌های مورد نظر رژیم ایران تا حدودی مشخص شده است. البته فعلاً به‌طور رسمی طرح مورد نظر دولت دوازدهم منتشر نشده و تلاش بر این است که  پیش از آماده شدن نسخه مورد توافق دو طرف موضوع در پشت پرده باقی بماند.
حالا پس از گذشت ۴ سال از توافق ۲۵ ساله ایران و چین پرده‌برداری شده است، اما هنوز مشخص نیست که دولت چین چه نگاهی دارد. هم‌چنین جزئیات توافق مشخص نیست و صرفاً کلیات و خواسته‌های مورد نظر رژیم ایران تا حدودی مشخص شده است. البته فعلاً به‌طور رسمی طرح مورد نظر دولت دوازدهم منتشر نشده و تلاش بر این است که  پیش از آماده شدن نسخه مورد توافق دو طرف موضوع در پشت پرده باقی بماند.


ولی نسخه‌های غیررسمی منتشر شده، نزدیک به واقعیت به‌نظر می‌رسند. هرچند نطفه‌ی توافق مورد بحث کنونی، بیانیه‌ی مشارکت جامع راهبردی جمهوری اسلامی ایران و جمهوری خلق چین است؛ اما اساس اولیه‌ی آن طرح ابتکار  ''کمربند- راه'' چین در سال ۱۳۹۲ از سوی شی‌جینگ پینگ برای بازسازی جاده تاریخی راه ابریشم است که با هدف تثبیت موقعیت محوری چین در ترانزیت زمینی و دریایی بین‌المللی و ارتقای موقعیت ژئوپلتیک این کشور قدیمی در ساختار تجارت جهانی مطرح شد. ابتکار  ''کمربند-راه'' چین که در ۷ سال گذشته دست‌خوش تغییرات بسیاری شده و در حدود ۶۵ کشور دنیا در سه قاره آسیا، آفریقا و اروپا را در بر می‌گیرد، علاوه بر جنبه اقتصادی، ابعاد راهبردی، سیاسی، امنیتی و فرهنگی هم دارد. این طرح نقطه‌ی کانونی سیاست تهاجمی شی‌جینگ پینگ برای رشد قدرت جهانی چین و دست‌رسی به هژمونی است که راهبرد دنگ شیائو پینگ، بنیانگذار چین جدید (حفظ کمونیسم با پذیرش قواعد اقتصاد آزاد و رقابتی) را کنار گذاشته است.<ref name=":9">[[توافق اژدها و شیر، یا بازی چین با کارت ایران در برابر عقاب - سایت رادیو فردا]]</ref>  
ولی نسخه‌های غیررسمی منتشر شده، نزدیک به واقعیت به‌نظر می‌رسند. هرچند نطفه‌ی توافق مورد بحث کنونی، بیانیه‌ی مشارکت جامع راهبردی جمهوری اسلامی ایران و جمهوری خلق چین است؛ اما اساس اولیه‌ی آن طرح ابتکار  ''کمربند- راه'' چین در سال ۱۳۹۲ از سوی شی‌جینگ پینگ برای بازسازی جاده تاریخی راه ابریشم است که با هدف تثبیت موقعیت محوری چین در ترانزیت زمینی و دریایی بین‌المللی و ارتقای موقعیت ژئوپلتیک این کشور قدیمی در ساختار تجارت جهانی مطرح شد. ابتکار  ''کمربند-راه'' چین که در ۷ سال گذشته دست‌خوش تغییرات بسیاری شده و در حدود ۶۵ کشور دنیا در سه قاره آسیا، آفریقا و اروپا را در بر می‌گیرد، علاوه بر جنبه اقتصادی، ابعاد راهبردی، سیاسی، امنیتی و فرهنگی هم دارد. این طرح نقطه‌ی کانونی سیاست تهاجمی شی‌جینگ پینگ برای رشد قدرت جهانی چین و دست‌رسی به هژمونی است که راهبرد دنگ شیائو پینگ، بنیانگذار چین جدید (حفظ کمونیسم با پذیرش قواعد اقتصاد آزاد و رقابتی) را کنار گذاشته است.<ref name=":9">[https://www.radiofarda.com/a/commentary-on-Chinese-Iranian-cooperation-agreement/30737484.html توافق اژدها و شیر، یا بازی چین با کارت ایران در برابر عقاب - سایت رادیو فردا]</ref>  


=== نقش علی خامنه‌ای در قرارداد ۲۵ساله با چین ===
=== نقش علی خامنه‌ای در قرارداد ۲۵ساله با چین ===
۵٬۹۰۸

ویرایش