کاربر:Mohsen/صفحه تمرین: تفاوت میان نسخه‌ها

خط ۱۸۰: خط ۱۸۰:
«نخستین ساعت‌های عملیات چلچراغ به‌راستی صحنه‌های شكوهمند و حماسی ایمان و اراده‌ی نسلی بود كه توانست فراتر از تمام ابزار و ادوات و سلاح‌هایش با پاكبازی و جسارتی بی‌مانند،‌با چنگ و ناخن در زیر باران مداوم بمب و موشك و كاتیوشا و در میان هزاران هزار انفجار پی‌درپی میدانهای گسترده‌ی مین،‌پس از ۵ ساعت مقاومت و درگیری، سرانجام خطوط دشمن را درهم بشكند و در سپیده‌دم از نخستین خاكریزها و استحكامات عبور كند».
«نخستین ساعت‌های عملیات چلچراغ به‌راستی صحنه‌های شكوهمند و حماسی ایمان و اراده‌ی نسلی بود كه توانست فراتر از تمام ابزار و ادوات و سلاح‌هایش با پاكبازی و جسارتی بی‌مانند،‌با چنگ و ناخن در زیر باران مداوم بمب و موشك و كاتیوشا و در میان هزاران هزار انفجار پی‌درپی میدانهای گسترده‌ی مین،‌پس از ۵ ساعت مقاومت و درگیری، سرانجام خطوط دشمن را درهم بشكند و در سپیده‌دم از نخستین خاكریزها و استحكامات عبور كند».


تاکتیک
تاکتیک ارتش آزادیبخش در این عملیات توسط فرماندهان آن «پرش شیر» نام گرفت،‌ این تاکتیک به این شیوه بود که بلافاصله پس از عبور از خط دفاعی نیروهای دولتی ایران، نیروی مهاجم مستقیم مرکز لشکر را هدف قرار می‌داد، و برای تسخیر آن اقدام می‌کرد و سپس از پشت خطوط دفاعی نیروهای دولتی پاکسازی را آغاز می‌کردند، این تاکتیک در عملیات چلچراغ موفق بود.


یكانهای ارتش آزادیبخش براساس طرح و تاكتیكی كه «پرش شیر» نام گرفته بود، بلافاصله پس از عبور از خط دفاعی دشمن بی‌محابا و با سرعتی خارق‌العاده خود را به قلب مواضع و مراكز فرماندهی دشمن رساندند. شگفتی نظامی آن بود كه به‌رغم توقف 5ساعته در پشت خطوط دشمن هدفهای نهایی در رأس موعد مقرر تصرف شدند.
تاکتیک پرش شیر را خود مجاهدین این طور تعریف می‌کنند:<blockquote>«ارتش آزادیبخش، ارتشی است نوین و به همین دلیل  یكی از ابعاد برتری آن بر دشمن اولویت كیفیت بر كمیت است. این برتری در تمامی زمینه‌ها در عالی‌ترین سطح در ارتش آزادیبخش آفریده شده است. پرش شیر بروز عالی‌ترین كیفیت در تاكتیك است كه در نبرد چلچراغ و فتح مهران صحت و راهگشایی خود را  در عمل به اثبات رساند و فی‌الواقع  نمود برتری تاكتیك ارتش آزادیبخش بر نیروهای رژیم  خمینی بود. رهنمود  «پرش شیر» در یك كلام این است كه:</blockquote><blockquote>پس از شكستن خط، به جای درگیری با اولین نیروهای دشمن و پاكسازی مرحله به مرحله‌ی  یك جبهه‌ی گسترده، مانند نیزه جبهه را بشكاف و خود را  به قلب دشمن یعنی مركز فرماندهی نیروهایش برسان  و قلب نیروهای دشمن را  تارومار كن و فقط با نیروهایی درگیر شو كه سر راه پرش شیر و حركت نیزه  قرار می‌گیرند. آنها را  از سر راه دور كن. وقتی مركز فرماندهی دشمن درهم ریخته شد، آن‌گاه با نیروی بسا كمتری یكانهای بی‌سر را جارو  و منطقه را  پاكسازی كن».<ref>کتاب ارتش آزادیبخش چاپ ۱۳۷۴</ref></blockquote>این عملیات ۳ روز به طول کشید، مقر لشکر ۱۶ زرهی قزوین به تصرف ارتش آزادیبخش در آمد، روز یکشنبه ۲۹ خرداد ۱۳۶۶ شهر مهران هم توسط نیروهای ارتش آزادیبخش تسخیر شد.


رزمنده‌شیران با پرش به عمق مواضع دشمن باقیماندهٌ قوای درهم‌شكستهٌ خمینی را در انتهای منطقه محاصره كردند و با تسلط كامل بر كل منطقهٌ عملیاتی طی 3روز به جمع‌آوری دریایی از غنایم ارزشمند نظامی و تسلیحاتی پرداختند.
لشکر ۱۱ سپاه پاسداران مركب از ۹ گردان پیاده، زرهی، ادوات و توپخانه از بین رفت و مركز فرماندهی آن تصرف شد.


نیروهای ارتش آزادیبخش ساعت10 و 30دقیقهٌ صبح یكشنبه 29خرداد از چند محور وارد شهر مهران  شدند.
مجموع نیروهای دولتی در این منطقه ۱۶ هزار تن بود که ۸ هزار تن از آنان کشته و زخمی شدند و ۱۵۰۰ تن نیز به اسارت در‌آمدند، هوانیروز نیروهای دولت ایران به نیروهای مهاجم حمله کردند که یک هلی‌کوپتر از نوع کبری مورد اصابت قرار گرفت و سرنگون شد، بعد از آن نیروهای دولتی ایران تا ۳ هیچ اقدام نظامی خاصی در این منطقه نداشتند.


در این عملیات  قدرتمند،  لشكر زرهی نورچشمی ارتش خمینی ـ لشكر16 زرهی قزوین ـ به‌طور كامل درهم كوبیده شد. شماری از فرماندهان به اسارت درآمدند و مركز فرماندهی لشكر در عمق ارتفاعات شمال مهران تصرف شد.
 دو تن از افسران ارشد ارتش ایران پس از اسارت به دست ارتش آزادیبخش گفتند:<blockquote>«ما دیدیم كه ارتش آزادیبخش برخلاف عملیات گذشته‌اش این‌بار در روز هم مثل ارتشهای استاندارد وارد عمل شد. و در مواضعی كه تصرف كرده بود مستقر شد.</blockquote><blockquote>  وقتی در اتاق عملیات خبر رسید كه تهاجم را ارتش آزادیبخش آغاز كرده همه دچار شوك شدند. همه می‌دانستند كه عملیات موفق خواهد شد و آن طرفی كه مسلماً شكست خواهد خورد خود ما هستیم.</blockquote><blockquote>  برای آن‌چه ارتش آزادیبخش انجام داد در ارتش كلاسیك به نیرویی معادل یك سپاه (۶ لشكر) و شامل ۱۸ تیپ،‌۶۰۰ تانك و ۳۶۰ توپ نیاز هست.</blockquote><blockquote>رسیدن این خبر كه ارتش آزادیبخش به ما تهاجم كرده است، به دلیل این‌كه می‌دانستیم رزمندگانش ازخودگذشتگی بیش از حدی دارند، فرماندهان را در سردرگمی فرو برد».<ref>مصاحبه با سرهنگ غلامرضایی رئیس ستاد لشكر۱۶ زرهی قزوین و سه تن دیگر از فرماندهان این لشکر ـ نشریه‌ی اتحادیه‌ی انجمن‌های دانشجویان مسلمان خارج كشور ـ ۱۰ تیر۱۳۶۷ شماره‌‌ی ۱۴۲</ref></blockquote>یک هیأت ۴۰ نفره از مطبوعات در منطقه عملیاتی مهران حضور پیدا کردند و نتیجه این عملیات ارتش آزادیبخش را به دنیا گزارش دادند.
 
ـ لشكر11 سپاه پاسداران خمینی مركب از 9گردان پیاده، زرهی، ادوات و توپخانه به‌طور كامل درهم پیچیده شد و مركز فرماندهی آن تصرف شد.
 
ـ  یك گردان كامل كاتیوشا و چند گردان توپخانهٌ ارتش خمینی و چندین گردان نیروهای كمكی تكاور نیز كاملاً منهدم شدند.
 
مجموع نیروهای دشمن در این منطقه به 16هزار تن می‌رسید كه 8هزار تن از آنان كشته و زخمی شدند. 1500تن به اسارت درآمدند و بقیه از برابر رزمندگان آزادی گریختند و 35گردان از نیروی دشمن به‌طور كامل منهدم گردید.
 
رژیم خمینی كه پس از این عملیات قدرت كمترین تعرض را در تمام منطقه از دست داده بود تلاش كرد از هواپیما و هلیكوپتر برای ضربه‌زدن به ارتش آزادیبخش استفاده كند. اما در نخستین تحرك خود با ازدست‌دادن یك فروند هلیكوپتر توپدار كبری كه توسط پدافند یكی از تیپهای  رزمی ارتش آزادیبخش سرنگون شد طی سه روز دست به هیچ اقدام نظامی دیگری نتوانست بزند.
 
عملیات  بزرگ چلچراغ، به یمن خون پاك 67شهید قهرمان موفق شد به تمامی هدفهای از پیش تعیین‌شدهٌ خود دست یابد و صفحهٌ جدیدی در تعادل قوای بین خلق  و خمینی بگشاید.


=== عملیات فروغ جاویدان ===
=== عملیات فروغ جاویدان ===
۹۷۳

ویرایش