کاربر:Safa/1صفحه تمرین

از ایران پدیا
نسخهٔ تاریخ ‏۲۷ ژانویهٔ ۲۰۲۳، ساعت ۲۳:۲۱ توسط Safa (بحث | مشارکت‌ها)
پرش به ناوبری پرش به جستجو

ائتلاف یا (alliance)، از ریشه‌ی الف، در زبان عربی که معادل فارسی مصطلح آن انس و الفت است. در لغت‌نامه‌ی دهخدا، «مجتمع گردیدن، با همدیگر الفت گرفتن و پیوسته شدن» معنا شده‌است.[۱] در فرهنگ عمید: با هم الفت داشتن و از نظر سیاسی به هم پیوستن دو یا چند گروه یا سازمان برای رسیدن به اهداف خاص آمده‌است.[۲]

ائتلاف در فرهنگ سیاسی برای افزایش توان جمعی در تحقق اهداف سیاسی و نظامی و به منظور تسریع در تحقق این اهداف بین احزاب و کشورها بوجود می‌آید. مثلا: احزابی که در آستانه انتخابات دست به تشکیل ائتلاف می‌زنند و یا برای تشکیل دولت افدام به ائتلاف می‌کنند قصدشان تضمین پیروزی در تحقق این اهداف است. در جنگ جهانی دوم بدلیل ابعاد عظیم جنگ و نیروهای درگیر در آن نیاز به تشکیل ائتلافی بین کشورها برای پیروزی در این نبردها بود که دو ائتلاف عمده در جریان این جنگ تشکیل شد. یکی ائتلاف متفقین بین انگلستان، فرانسه، شوروی و امریکا از یک سو و دیگری ائتلاف متحدین بین آلمان، ایتالیا و ژاپن از سوی دیگر بود که نهایتا منجر به شکست ائتلاف متحدین گردید.

تاریخچه ائتلاف

ائتلاف ها دارای اشکال مختلفی همچون دو جانبه و چند جانبه، سری و علنی، ساده یا دارای سازمان پیچیده؛ و کوتاه مدت یا درازمدت می باشند. همچنین کاربرد ائتلاف در دو سطح سیاست داخلی و بین المللی رایج است.

در سطح بین المللی منظور از ائتلاف همبستگی و همکاری چند کشور مختلف برای نیل به یک یا چند هدف مشترک است. ائتلاف های بین المللی زمانی شکل می گیرد که چند کشور عمدتا همفکر برای تحقق اهداف مورد نظر با هم به همکاری بپردازند. کشورهای عضو ائتلاف ممکن است برای همکاری با هم یک موافقتنامه رسمی امضا کنند یا این که بدون وجود هرگونه توافق مکتوب در پی تحقق اهداف مورد نظر برآیند.

از جمله ائتلاف های بزرگ بین المللی که در سال های اخیر در سطح جهان شکل گرفته ائتلاف جهانی مبارزه با تروریسم است. در شرایط پس حوادث ۱۱سپتامبر کشورهای جهان برای مبارزه جدی با تروریسم به نوعی توافق دست یافتند که نمود عملی این امر در جنگ افغانستان آشکار شد.

البته آمریکا که خود را سردمدار این ائتلاف جهانی تصور می کرد سعی نمود تا از این توافق جهانی علیه تروریسم برای حمله به عراق بهره جوید اما با مخالفت بسیاری از کشورهای عضو این ائتلاف مواجه شد و تعداد کشورهای عضو ائتلاف مهاجم به عراق به شدت کاهش یافت.

در عرصه سیاست داخلی کشورها نیز ائتلاف احزاب و جناح های سیاسی یک امر مرسوم است. این مسئله به ویژه در نظام های سیاسی پارلمانی که دولت از درون پارلمان بیرون می آید از اهمیت ویژه برخوردار است.

از آنجا که در نظام سیاسی پارلمانی حزبی که اکثریت کرسی های مجلس را به دست گیرد خودبخود دولت را تشکیل می دهد، احزابی که از آن جایگاه سیاسی برای کسب اکثریت برخوردار نیستند برای بدست گرفتن قدرت اجرایی با سایر احزابی که از نظر ایدئولوژی نزدیکی بیشتری با آنها دارند ائتلاف می کنند. البته این ائتلاف ممکن است قبل از برگزاری انتخابات و در دوران مبارزات انتخاباتی شکل بگیرد یا این که بعد از برگزاری انتخابات و مشخص شدن تعداد کرسی های احزاب.

مصادیق ائتلاف در عرصه سیاست داخلی کشورها را می توان در انتخابات  گوناگون پارلمانی یا ریاست جمهوری مشاهده کرد. در بسیاری از این انتخابات  معمولا دو یا چند حزب که در یک جناح فکری قرار دارند  برای کسب قدرت و پیروزی بر رقبا دست به ائتلاف می زنند. به عنوان نمونه در آخرین انتخابات پار لمانی هند که سه سال قبل برگزار شد دو حزب بزرگ «کنگره» و «بی جی پی» قبل از برگزاری انتخابات با تعداد دیگری از احزاب دست به ائتلاف زدند. وقتی در پایان شمارش آراء ائتلاف کنگره اکثریت را بدست آورد اما از تعداد کرسی های لازم برای تشکیل دولت برخوردار نشد بار دیگر این حزب ائتلاف با احزاب دیگر از جمله حزب کمونیست را مد نظر قرار داد تا بتواند با همکاری آن حزب، اکثریت کرسی های پارلمان هند را در اختیار خود قرار دهد و دولت را تشکیل دهد.

https://www.hamshahrionline.ir/news/24415/%D9%85%D9%81%D8%A7%D9%87%DB%8C%D9%85-%D8%A7%D8%A6%D8%AA%D9%84%D8%A7%D9%81-%DA%86%DB%8C%D8%B3%D8%AA


ائتلاف به معنای عام آن در تاریخ بشریت مخصوصا در جنگ‌ها همیشه شکل گرفته و پس از رسیدن به هدف مورد نظر منتفی شده است. برخی ائتلاف‌ها موقتی بودند و برخی استمرار داشتند. بطور مثال: در جریان جنگ خلیج‌فارس بر علیه دولت عراق ائتلافی متشکل از ۲۷ کشور وارد عمل شدند و پس از پایان جنگ فقط تعداد محدودی از این کشورها در ائتلاف ماندند و نیروی اصلی این ائتلاف که ارتش آمریکا بود تا تشکیل و پس از تشکیل دولت جدید عراق همجنان در بخش‌هایی از عراق مستقر است.

ائتلاف کشورهای اروپایی برای مقابله با فرانسه

ائتلاف متفقین در جنگ جهانی دوم

ائتلاف جهانی مبارزه با تروریسم

ائتلاف چیست؟ آیا ائتلاف برای انتخابات مفید است یا ضرر دارد؟

به معنی اتحاد موقت گروه‌ها و نیروهای سیاسی است که هدف‌های معینی را دنبال می‌کنند. این اصطلاح غالباً ًدر سه سطح بکار می رود:

  1. دربارۀ احزاب سیاسی برای مقاصد پارلمانی و انتخاباتی
  2. در مورد گروه‌بندی‌های خارج از خطوط حزبی
  3. در مورد دولت‌های ملی به منظور اقدام به عمل مشترک

ائتلاف می تواند به اشکال گوناگونی صورت گیرد. از جمله:

ممکن است یک گروه (حزب، دولت، گروه و...) بزرگ تر به منظور دستیابی به اکثریت با چند گروه کوچک‌تر ائتلاف کند.

  • ممکن است چند گروه کوچک با هم ائتلاف کنند تا گروهی بزرگ‌تر را از کسب توان سیاسی بازدارند. بایستی میان ائتلاف و اتحاد تفاوت قائل شد به این صورت که غالباً ًائتلاف در مقایسه با اتحاد موقتی‌تر و محدودتر و غیررسمی‌تر است.
  • ائتلاف ها دارای اشکال مختلفی همچون دو جانبه و چند جانبه، سری و علنی، ساده یا دارای سازمان پیچیده؛ و کوتاه مدت یا درازمدت می باشند. همچنین کاربرد ائتلاف در دو سطح سیاست داخلی و بین المللی رایج است.
  • در سطح بین المللی منظور از ائتلاف همبستگی و همکاری چند کشور مختلف برای نیل به یک یا چند هدف مشترک است. ائتلاف های بین المللی زمانی شکل می گیرد که چند کشور عمدتا همفکر برای تحقق اهداف مورد نظر با هم به همکاری بپردازند. کشورهای عضو ائتلاف ممکن است برای همکاری با هم یک موافقتنامه رسمی امضا کنند یا این که بدون وجود هرگونه توافق مکتوب در پی تحقق اهداف مورد نظر برآیند.
  • مصادیق ائتلاف در عرصه سیاست داخلی کشورها را می توان در انتخابات  گوناگون پارلمانی یا ریاست جمهوری مشاهده کرد. در بسیاری از این انتخابات  معمولا دو یا چند حزب که در یک جناح فکری قرار دارند  برای کسب قدرت و پیروزی بر رقبا دست به ائتلاف می زنند. به عنوان نمونه در آخرین انتخابات پار لمانی هند که سه سال قبل برگزار شد دو حزب بزرگ «کنگره» و «بی جی پی» قبل از برگزاری انتخابات با تعداد دیگری از احزاب دست به ائتلاف زدند. وقتی در پایان شمارش آراء ائتلاف کنگره اکثریت را بدست آورد اما از تعداد کرسی های لازم برای تشکیل دولت برخوردار نشد بار دیگر این حزب ائتلاف با احزاب دیگر از جمله حزب کمونیست را مد نظر قرار داد تا بتواند با همکاری آن حزب، اکثریت کرسی های پارلمان هند را در اختیار خود قرار دهد و دولت را تشکیل دهد.

آیا ائتلاف کردن  در مسیر انتخابات خوب است یا به ضرر روند انتخابات است؟

با توجه به تعاریفی که در بالا برای ((ائتلاف اوردیم )) به بحث ائتلاف در انتخابات و سودها و ضرر های ان می پردازیم:

سودها

  • کسانی که کاندیدا انتخابات می شوند می توانند با قرار دادن خود در هر ائتلاف چه  (ائتلاف هایی در انتخابات ریاست جمهوری و یا در شورای شهر وروستا ) خود را به  آن افرادی که طرفدار احزاب یا گروه ها هستند بهتر بشناسانند.
  • طرفدار های خود را بیشتر کنند.
  • دوستی بین کاندیدا ها بیشتر ورقابت ها سالم تر می شود.
  • اگر نظرات  و سلایق بین کاندیدا ها  نزدیک بود با ائتلاف بین خود اصلح تر را انتخاب  و یک یا چند تای آن ها به نفع اصلح کنار بکشند.
  • انتخاب را برای مردم آسان تر می کند.
  • می توانند با هر ائتلاف تبلیغات خود را بهتر و در سطح گسترده تری انجام دهند.
  • و موارد بسیار سودمند دیگری که ما انجا به چند تای انها پرداختیم.

ضررها

  • ائتلاف ها اگر از مسیر انتخابات خارج شوند ممکن است تبدیل به گروه های انحرافی شوند.
  • اگر در یک ائتلاف اختلاف جدی ایجاد شود ممکن است وجه کاندیدا ها به کلی خراب شود.
  • اگر کاندیدا تورها نتوانند فرد اصلح تر را بین خود انتخاب کنند(بیشتر در انتخابات ریاست جمهوری)

رای های انها پخش شده و ممکن است پیروز انتخابات نشوند.

  • اگر پیروز شوند و افراد ائتلاف به اهداف بین خود پایبند نباشند باعث می شود که گروه ها و احزاب ائتلاف  به آرمان های خود نرسند.
  • اختلاف در ائتلاف باعث دلسردی طرفدارها و در صورت پیروز شدن ، دلسردی مردم می شود.
  • http://andishebidari.blogfa.com/post/38

ائتلاف یعنی چه؟

| آیا معنی ائتلاف و اتحاد یکسان است؟

✔ نگاهی دقیق‌تر به کلمات     ۲۵دیدگاه

تفاوت ائتلاف و اتحاد چیست؟

حتماً تا کنون اصطلاح ائتلاف را شنیده‌اید. ائتلاف با بسیاری از واژه‌ها ترکیب می‌شود و اصطلاحات تازه می‌سازد: دولت ائتلافی، نیروهای ائتلاف، شورای ائتلاف، ائتلاف دو شرکت، ائتلاف سیاسی، ائتلاف انتخاباتی، ائتلاف اپوزیسیون‌های یک حکومت و ده‌ها ترکیب دیگر از این دست.


آشنایی با مفهوم ائتلاف برای کسانی که در زمینهٔ مدیریت، سیاست و استراتژی کار می‌کنند، ضروری است.


در این درس از سلسله درس‌های ظرافت‌های کلامی می‌خواهیم بگوییم ائتلاف یعنی چه و بعد از آشنایی با معنی ائتلاف، آن را با واژهٔ «اتحاد» که نزدیک به آن به نظر می‌رسد، مقایسه کنیم. امیدواریم بعد از این درس، تفاوت ائتلاف و اتحاد را به خاطر بسپارید و دیگر این دو اصطلاح را به جای یکدیگر به کار نبرید.


ائتلاف یعنی چه؟ آیا ائتلاف همان اتحاد است؟

در ادبیات روزمره، ما معمولاً ائتلاف و اتحاد را مترادف یکدیگر می‌دانیم و این جنس از معانی را برایشان در نظر می‌گیریم:


همراه شدن

یک‌دسته‌ شدن

قرار گرفتن در یک قالب

اما اگر در ادبیات سیاست، اقتصاد و مدیریت، این دو اصطلاح را با دو معنای متفاوت به کار می‌برند. اجازه بدهید ابتدا از معنی کلمه ائتلاف شروع کنیم و پس از آشنایی با معنی لغوی ائتلاف به سراغ کاربرد اصطلاحی آن برویم.


معنی ائتلاف

کلمه ائتلاف ریشهٔ عربی دارد. بر خلاف بعضی کلمات عربی که معنایشان در فارسی کاملاً‌ تغییر کرده، ائتلاف را در زبان فارسی تقریباً به همان معنایی می‌شناسند که اعراب می‌دانند و به کار می‌برند. در زبان انگلیسی هم واژه‌های Coalition و Alliance – بسته به فضای بحث و موضوع – به عنوان معادل ائتلاف در نظر گرفته می‌شود.


ائتلاف از ریشهٔ «الف» است؛ به معنای نزدیک کردن و نزدیک شدن و کنار هم قرار گرفتن. مثل واژهٔ اُلفت که ما در فارسی به کار می‌بریم (اُنس و اُلفت). کلمهٔ تألیف هم از همین ریشه است. مولف، کسی است که موضوعات مختلف را کنار هم می‌گذارد و در قالب کتاب به خوانندگان خود ارائه می‌دهد.


با این توضیح، وقتی از «ائتلاف سیاسی چند کشور» یا «ائتلاف چند شرکت» و یا «ائتلاف احزاب» حرف می‌زنیم، منظورمان این است که کشورها، احزاب و شرکت‌ها با یکدیگر توافق کرده‌اند که به هم نزدیک‌تر شوند و سیاست‌های همسو اتخاذ کنند.


نکتهٔ مهم در ائتلاف این است که پس از ائتلاف، همهٔ اعضای ائتلاف، شخصیت و هویت مستقل خود را حفظ می‌کنند. آن‌ها صرفاً‌ در پاره‌ای از موضوعات – که قبلاً با هم بر سر آن‌ها توافق کرده‌اند – همسو و هماهنگ می‌شوند.


هر یک از انواع ائتلاف می‌توانند انگیزهٔ متفاوتی داشته باشند. اما معمولاً یک یا چند مورد از موارد زیر را می‌شود از جمله انگیزه‌های تشکیل ائتلاف در نظر گرفت:


به اشتراک گذاشتن منابع، برای کاهش هزینه‌های دستیابی به خواسته‌ها و اهداف مشترک

بررسی دقیق‌تر تصمیم‌های هر یک از اعضای ائتلاف، با هدف کاهش هزینه‌ها و تبعات منفی آن تصمیم برای سایر اعضاء

مقابله با تهدیدهای مشترک

دستیابی به هدف‌های مشترکی که اهمیت‌شان از اختلاف‌های میان اعضا بیشتر است

معنی اتحاد

واضح است که اتحاد با واژه‌های واحد و وحدت هم‌ریشه است و آن را در زبان انگلیسی می‌توان به مفاهیمی شبیه Union و Unity و Unification نزدیک دانست. بنابراین وقتی از اتحاد حرف می‌زنیم، منظورمان یکی شدن است. یعنی همه گذشتهٔ خود و هویت خود را فراموش کرده و با یکدیگر یکی شده‌اند و در لباسی جدید و در قالب یک هویت واحد جدید فعالیت می‌کنند.


با توجه به این توضیح، می‌توان گفت ائتلاف یک تصمیم تاکتیکی است: ما با هم فرق داریم و هویت‌های متفاوتی داریم. اما فعلاً در راستای هدفی بزرگ‌تر با یکدیگر هم‌سو و هماهنگ می‌شویم.


اما اتحاد، یک تصمیم کلان و بلندمدت است: ما نمی‌خواهیم از هم جدا باشیم و قرار است یک هویت واحد بسازیم و زیر چتر آن به زندگی و فعالیت ادامه دهیم.


ائتلاف و اتحاد را می‌توان دو سر یک طیف دانست

همکاری‌ها را نمی‌توان به شکل سیاه و سفید یا صفر و یک، از جنس ائتلاف مطلق یا اتحاد مطلق دانست. ائتلاف و اتحاد را در شکل حدی آن،‌ می‌توان دو سر یک طیف در نظر گرفت:


ائتلاف چیست


به این مثال‌ها توجه کنید:


اتحادیهٔ اروپا یا European Union

کشورهای اتحادیه، هنوز هویت مستقل خود را حفظ کرده‌اند. بنابراین نمی‌توان گفت که «اتحاد» به قوی‌ترین شکل آن اتفاق افتاده است. اما به هر حال، هویت جدیدی هم شکل گرفته که به اسم اتحادیهٔ اروپا شناخته می‌شود. با همین عنوان در برخی سازمان‌های بین‌المللی حضور دارد و بسیاری از تعاملات میان کشورهای اتحادیهٔ اروپا، امروزه تعاملات داخلی محسوب می‌شوند. بنابراین، می‌شود گفت آن‌چه در اروپا اتفاق افتاده،‌ هر چند اتحاد کامل نیست، اما به اتحاد نزدیک‌تر است تا ائتلاف. به همین علت آن را اتحادیهٔ اروپا می‌نامیم و نه ائتلاف اروپا.


ایالات متحدهٔ آمریکا یا United Stated of America


در این‌جا هم هنوز ایالت‌ها تا حدی هویت مستقل دارند. اما چیزی به اسم دولت فدرال شکل گرفته و یک رئیس‌جمهور برای کل ایالت‌ها انتخاب می‌شود. در مقایسه با اتحادیهٔ اروپا، آن‌چه بین ایالت‌های آمریکا شکل گرفته، نمونهٔ کامل‌تری از اتحاد است.


دولت ائتلافی یا Coalition Goverment


در بسیاری از کشورهای جهان، دولت‌های ائتلافی بر سر کار هستند. این دولت‌ها معمولاً در شرایطی شکل می‌گیرند که هیچ حزبی قدرت مطلق ندارد. بنابراین چند حزب در کنار هم قرار می‌گیرند و دولت را تشکیل می‌دهند.


در این‌جا طی مدتی که دولت بر سر کار است، یک هویت واحد وجود دارد. اما هم‌چنان هویت مستقل احزاب حفظ شده و پس از پایان دورهٔ دولت، هر یک فعالیت مستقل خود را ادامه می‌دهند (چنان‌که در زمان استقرار دولت هم، احزاب هم‌چنان مستقل از یکدیگر کار می‌کنند).


پس آن‌چه در این‌جا اتفاق افتاده به ائتلاف نزدیک‌تر است.


اتحاد استراتژیک


فعالان حوزهٔ مدیریت به اصطلاح «اتحاد استراتژیک» بسیار علاقه دارند و مدام آن را به کار می‌برند. اما جالب این‌جاست که این اصطلاح را می‌توان یک غلط مصطلح دانست. اتحاد زمانی معنا پیدا می‌کند که شرکت‌ها هویت قبلی خود را رها کرده و هویت جدیدی شکل دهند (استراتژی خریداری و ادغام). اما آن‌چه به عنوان اتحاد استراتژیک می‌شناسیم، بیشتر از جنس اتخاذ استراتژی‌های هماهنگ است.


با این توضیح، اگر می‌خواهید وسواس به خرج دهید، منطقی‌تر است از اصطلاح ائتلاف استراتژیک استفاده کنید. چنان‌که در انگلیسی هم اصطلاح Strategic Alliance به کار می‌رود.

https://motamem.org/%D8%A7%D8%A6%D8%AA%D9%84%D8%A7%D9%81-%D8%A7%D8%AA%D8%AD%D8%A7%D8%AF/



منابع

  1. لغت‌نامه‌ی دهخدا جلد ۳ صفحه ۳۱۶۵
  2. سایت واژه‌یاب فرهنگ حسن عمید