کاربر:Javad/صفحه تمرین7

از ایران پدیا
پرش به ناوبری پرش به جستجو

شرکت ملی نفت عربستان سعودی آرامکو در عربستان سعودی واقع شده است. این شرکت یک از بزرگترین شرکتهای نفت در جهان (بزرگترین شرکت نفت در جهان)است. دفتر شرکت نفت آرامکو در شرق عربستان در شهر ظهران عربستان است. نزدیک به ۱۰۰ سال پیش در محل هفتم حفاری برای اکتشاف نفت در منطقه دمام واقع در شمال شهر ظهران در عربستان صورت گرفت که اولین بشکه های نفت در این کشور به بازار عرضه شد که در آن زمان حق اکتشاف نفت تحت اختیار شرکت استاندار اویل کالیفرنیا بود.که ۶ سال بعد شرکت استاندار اویل کالیفرنیا خود را به نام شرکت نفتی عربستان ـ آمریکا که به آرامکو معروف شد تغییر داد. در سال ۱۹۸۰ شرکت آرامکو به دست دولت عربستان کنترل شد و سپس ۸ سال بعد، نام شرکت به شرکت نفت عربستان سعودی (سعودی آرامکو) تغییر نام پیدا کرد. پس از آن، طبق قوانین عربستان دیگر هیچ کشور یا کمپانی خارجی حق اکتشاف یا حفاری و تولید نفت یا خرید سهام و داشتن رده سازمانی در عربستان را نداشت[۱]. شرکت ملی نفت عربستان سعودی آرامکو با خرید سرمایه های سهامداران شرکتهای پالایش خارج از کشور، تولید و پالایش نفت خودرا به ۵.۳ میلیون بشکه در روز رسانده است و در منطقه در رتبه اول جای دارد. در سال ۲۰۱۵شرکت آرامکو با تولید ۱۰.۲ میلیون بشکه نفت در روز به بزرگترین شرکت تولید نفت در جهان تبدیل شد. همچنین ذخیره نفت خام این شرکت ۲۶۰ میلیارد بشکه است که بیشترین ذخایر نفت در جهان است.

شرکت آرامکو اعلام کرد، ۱ بشکه از ۸ بشکه نفت تولید شده در جهان متعلق به این شرکت است که حدود ۱۲ درصد سهم تولید نفت در جهان را در اختیار خود دارد. که از تمام تولید کنندگان نفت در جهان بالاتر است. شرکت آرامکو در زمینه اشتغال زایی به صورت مستقیم و غیر مستقیم برای بیش از ۲۰۰ هزار نفر ایجاد شغل کرده است[۲].

حمله موشکی و پهباد به شرکت آرامکو

در تاریخ ۱۴ سپتامبر ۲۰۱۹ حمله ای به این شرکت بزرگ در بقیق و خریص در شرق عربستان سعودی صورت گرفت که جنبش انصارالله یمن مسئولیت آنرا بلافاصله به عهده گرفت اما از سوی دیگر، آمریکا رژیم ایران را متهم حمله به این تاسیسات معرفی کرد که رژیم ایران اتهام را رد کرد[۳]. بر اثر این حمله تولید نفت عربستان به پنج میلیون و هفتصد هزار بشکه در روز کاهش یافت[۴]. چند روز بعد شاهزاده عبدالعزیز بن سلمان وزیر انرژی عربستان در ۱۷ سپتامبر ۲۰۱۹ در جده اعلام کرد که ظرفیت تولید نفت، به قبل از حملات آرامکو برگشته است[۵].

معرفی ایران به عنوان مظنون اصلی حملات

عربستان سعودی و ایالات متحده آمریکا حمله به تأسیسات را کار رژیم ایران دانستند اما مقامات رژیم ایران این اتهام را رد کردند.

عربستان سعودی در تاریخ۲۷ شهریور بقایای موشکهای کروز و پهبادهای ایران را که پس از حمله در محل تأسیسات باقی مانده بود را به نمایش گذاشت.

به گفته سخنگوی وزارت دفاع عربستان، این حمله از شمال عربستان صورت گرفته و از ۱۸ پهپاد و هفت موشک‌ کروز برای این حمله استفاده شده بود.

سرهنگ ستاد ترکی المالکی، سخنگوی ائتلاف عربی حمایت از دولت قانونی یمن

ترکی المالکی گفت:

تروریسم تنها پادشاهی عربی سعودی را تهدید نمی‌کند بلکه همه کشورهای عربی منطقه در معرض اقدامات شرورانه ایران هستند که توانایی‌های نظامی خود را در اختیار گروه‌های تروریستی در سوریه، لبنان و یمن و سراسر جهان قرار داده و زمان آن رسیده که همه جامعه جهانی به مسئولیت خود در این زمینه عمل کند. علیرغم تلاش‌های گسترده ایران برای نشان دادن این موضوع حملات آرامکو از خاک یمن صورت گرفته، شواهد متقنی در دست داریم که این حملات از طریق شمال صورت گرفت. حملات ۱۴ سپتامبر به تاسیسات نفتی سعودی در بقیق و خریص در راستای حملات ماه می ۲۰۱۹ به سعودی بود و نشان می‌دهد ایران به مناطق مسکونی حمله می‌کند. در حملات ۱۴ سپتامبر به تاسیسات نفتی سعودی از پهپادهای ساخت ایران از مدل "دلتا وینگ" استفاده شد. تصاویر ثبت شده توسط دوربین‌های مداربسته نشان می‌دهد پهپادهای دلتا وینگ ساخت ایران از شمال به جنوب در حرکت بوده‌اند و این امر، ادعاها درباره صورت گرفتن این حملات از خاک یمن را نفی می‌کند. در بقایای یکی از موشک‌های کروز استفاده شده در حمله به سعودی تاریخ ساخت ۲۰۱۹ درج شده و در ماه‌های گذشته سپاه پاسداران اعلام کرد که جدیدترین نسخه موشک‌های کروز را در اختیار دارد. در بقایای موشک‌های کروز استفاده شده در حمله به سعودی با نسخه ایرانی «یا علی» از موشک کروز که سپاه در ماه فوریه از آن رونمایی کرد، تطابق دارد. در حمله به تاسیسات نفتی سعودی مجموعا ۲۵ پهپاد و موشک کروز به کار رفت[۶].

مواضع ۳ کشور اروپایی آلمان،فرانسه،انگلیس

روزنامه مردم‌سالاری ۷مهر ۹۸ نوشت:

امانوئل ماکرون رئیس جمهور فرانسه، آنگلا مرکل صدر اعظم آلمان و بوریس جانسون نخست وزیر انگلستان در بیانیه مشترکی اظهار داشتند: «برای ما روشن است که ایران مسؤل حمله به تأسیسات نفتی آرامکو است. هیچ توضیح دیگری وجود ندارد. ما از تحقیقات جاری برای حصول جزییات بیشتر حمایت می‌کنیم»[۷].

سازمان مجاهدین خلق در نشست خبری از جزئیات حمله توسط رژیم ایران خبر داد

سازمان مجاهدین خلق ایران در یک کنفرانس مطبوعاتی در واشنگتن درباره جزئیات حمله به تأسیسات آرامکو اعلام کرد که حمله به تأسیسات نفتی آرامکو کار رژیم ایران بود[۸].

سازمان مجاهدین در این کنفرانس اعلام کرد که تصمیم این حمله در شورای امنیت ملی ایران اتخاذ شده است. سخنگوی سازمان مجاهدین خلق، علیرضا جعفرزاده گفت: مصوبه شورای عالی امنیت به تأیید خامنه ای رسیده است.

نمایندگی شورای ملی مقاومت در آمریکا در نشستی مطبوعاتی از جزئیات این حملات توسط رژیم ایران پرده برداشت. علیرضا جعفر زاده درباره حمله پهبادی به تأسیسات آرامکو در عربستان اعلام کرد که محمد فلاح، معاون فرمانده هوا فضای سپاه، محمود باقری کاظم آباد فرمانده موشکی نیروی هوا و سعید آقاجانی فرمانده شاخه پهبادی هوا فضای سپاه پاسداران در این عملیات شرکت داشتند و پیش از اجرای طرح حمله به آرامکو به پایگاه امیدیه در ۸۵ کیلومتری شهر اهواز سفر کرده اند. لازم به یادآوری است که محمود باقری کاظم آباد که در بالا از او به عنوان معاون فرمانده هوا فضای سپاه نام برده شد پس از حمله به تأسیسات آرامکو در فهرست تحریمهای ایالات متحده قرار گرفت. علیرضا جعفر زاده همچنین افزود تعدادی از فرمانهان سپاه بعد از اجرای حمله به پایگاه امیدیه رفتند اما از برنامه آنها اطلاعی در دست نیست. علیرضا جعفر زداده افزود که موشکهای کروز استفاده شده در این حمله در سایت پارچین ساخته شده اند[۹].

لازم به ذکر است که رژیم ایران برای آموزش ساخت موشکهای کروز برخی از کارشناسان خود از جمله ۲۰ نفر از این کارشناسان را در سال ۱۳۸۸ به کره شمالی اعزام کرده بود که ریاست این گروه را حسن پورفرزانه (متخصص موتور توربو جت) به عهده داشت که در حال حاضر حسین پورفرزانه مدیر صنایع علمی فناوری است[۱۰].

شاهین قبادی یکی دیگر از نمایندگان سازمان مجاهدین خلق اظهار داشت که این اطلاعات را سازمان مجاهدین از درون حکومت ایران بدست آورده است. شاهین قبادی اضافه کرد که تصمیم به این حمله در جلسه شورای امنیت ملی ایران با حضور حسن روحانی و محمد جواد ظریف به همراه شماری از فرماندهان ارشد سپاه از جمله حسین سلامی فرمانده سپاه پاسداران و قاسم سلیمانی فرمانده نیروی قدس سپاه، غلامعلی رشید و امیرعلی حاجی زاده از فرماندهان سپاه گرفته شده است و خامنه‌ای، غلامعلی رشید و امیرعلی حاجی زاده را مسئول اجرای طرح حمله کرد.

به گفته شاهین قبادی، ستاد فرماندهی تاکتیکی عملیات به فرماندهی سرتیپ محمد فلاحی از یک هفته قبل در پایگاه امیدیه در اهواز مستقر شدند.

سازمان مجاهدین خلق در کانال تلگرام خود اظهار داشت: «عده‌ای از افسران پاسداران، متخصص موشکی و پهپادی از پایگاه ماهشهر نیز به امیدیه منتقل شدند. موشک‌های کروزی که در مجتمع صنایع نظامی در پارچین تهران ساخته شده بود در این حمله به‌کار گرفته شده‌است. سرتیپ فلاحی معاونت عملیات نیروی هوا فضای سپاه طرح را عملیاتی نمود. این معاونت در ستاد فرماندهی هوافضای سپاه واقع در پادگان دستواره (در منطقه چیتگر- شمال‌غرب تهران) قرار دارد. طرح عملیاتی و اجرایی نهایی، در ستاد مرکزی موسوم به خاتم‌الانبیا، توسط سرلشکر غلامعلی رشید چک و مورد تأیید قرار گرفت. حدود یک هفته قبل از حمله موشکی، اکیپ فرماندهان این عملیات، از ستاد نیروی هوافضای سپاه از تهران به استان خوزستان در جنوب غرب ایران رفتند. برخی از فرماندهان این اکیپ که شناسایی شده‌اند به قرار زیر هستند: پاسدار سرتیپ محمد فلاح معاون عملیات نیروی هوافضا، پاسدار سرتیپ محمود باقری کاظم‌آباد فرمانده موشکی نیروی هوافضا، سرتیپ پاسدار سعید آقاجانی فرمانده پهپادی نیروی هوافضا.»

سازمان مجاهدین خلق ایران بارها پیش از این در زمینه افشاگریهای برنامه اتمی رژیم سازمان مجاهدین خلق پیش از این نیز افشاگری‌هایی درباره برنامه اتمی و نظامی جمهوری اسلامی داشته است. از جمله این سازمان در سال ۲۰۰۲ دست به افشای برنامه ایران برای غنی‌سازی اورانیوم در تاسیسات نطنز زد[۱۱].

منابع