حزب کومله: تفاوت میان نسخه‌ها

۲۰ بایت اضافه‌شده ،  ‏۱۰ اوت ۲۰۱۸
اصلاح ارقام
بدون خلاصۀ ویرایش
(اصلاح ارقام)
خط ۱۹: خط ۱۹:


== دیدگاه ها ==
== دیدگاه ها ==
«حزب کومه له کردستان ایران حزبی است سوسیالیستی و معتقد به عدالت اجتماعی که علیه نابرابريها وبیعدالتیهاي اجتماعی پیکار میکند. سقوط اردوگاه شوروي و از اعتبار افتادن هرچه بیشتر نظام اجتماعی و سیاسی موسوم به کمونیسم و زیر سؤال رفتن اعتبار اخلاقی آن همراه با از اعتبار افتادن مائوئیسم و الگوي چین، موجب تحولات سیاسی وسیعی در جهان شد و نیروهاي مترقی و چپ جهان را به جستجوي راههاي جدیدي واداشت. کومه له هیچگاه اردوگاه موسوم به سوسیالیستی را قبول نداشته و نظام شوروي را الگوي خود نمیدانست بلکه بیشتر مظهر یک چپ مستقل و واقعگرا بود كە نقد نظام شوروي و مرزبندي صریح با استالینیسم را از همان کنگره دوم خود درفروردین 1360 تبیین و آشکارا ابراز داشته بود.»  
«حزب کومه له کردستان ایران حزبی است سوسیالیستی و معتقد به عدالت اجتماعی که علیه نابرابريها وبیعدالتیهاي اجتماعی پیکار میکند. سقوط اردوگاه شوروي و از اعتبار افتادن هرچه بیشتر نظام اجتماعی و سیاسی موسوم به کمونیسم و زیر سؤال رفتن اعتبار اخلاقی آن همراه با از اعتبار افتادن مائوئیسم و الگوي چین، موجب تحولات سیاسی وسیعی در جهان شد و نیروهاي مترقی و چپ جهان را به جستجوي راههاي جدیدي واداشت. کومه له هیچگاه اردوگاه موسوم به سوسیالیستی را قبول نداشته و نظام شوروي را الگوي خود نمیدانست بلکه بیشتر مظهر یک چپ مستقل و واقعگرا بود كە نقد نظام شوروي و مرزبندي صریح با استالینیسم را از همان کنگره دوم خود درفروردین ۱۳۶۰ تبیین و آشکارا ابراز داشته بود.»  


== زمینه هاي اجتماعی و سیاسی شکل گیري کومه له ==
== زمینه هاي اجتماعی و سیاسی شکل گیري کومه له ==
این حزب بنا به تعریفی که از خود ارائه می دهد: «در پائیز سال 1348 خورشیدي، در شرائط کردستانی، ایرانی و جهانی ویژه اي عمدتا در میان دانشجویان کرد دانشگاهها به عنوان یک سازمان سیاسی چپ پا به عرصه وجود گذاشت و با توجه به شرائط دیکتاتوري و استبداد سلطنتی، همچون یک سازمان زیرزمینی آغاز به فعالیت کرد. تأسیس کومه له در آن برهه زمانی، از یک رشته تحولات اجتماعی، سیاسی و فرهنگی عمیق درجامعه کردستان و ایران نشأت گرفته و از سوي دیگر خود پاسخگوئی به نیازهائی بود که براثر این تحولات خلق شده بود. با تشکیل کومه له، و سپس با حضور فعال و رهبري کننده آن در جریان انقلاب ایران و به دنبال آن در جنبش مقاومت مردمی کردستان و جنبش رهائیبخش خلق کرد، مبارزات سیاسی و اجتماعی در کردستان وارد مرحله کاملا نوینی شد و محتوا و شکل جدیدي به خود گرفت. رفرمهاي اقتصادي ابتداي دهه چهل خورشیدي که در رژیم سلطنتی سابق و تحت تأثیر عوامل اقتصادي و سیاسی داخلی و جهانی آن دوره انجام گرفت، تحولات بزرگی را موجب شد و پیامدهاي اقتصادي، سیاسی و فرهنگی عمیق و دیرپائی در جامعه ایران به دنبال داشت که انقلاب ایران در سال 1357 یکی از آنها بود... تحولات یادشده در جامعه ایران با توجه به تشدید استبداد و انسداد سیاسی از سوي نظام حاکم، موجب تغییرات اساسی در مفاهیم و روشهاي مبارزه سیاسی و در ترکیب و آرایش اپوزیسیون سیاسی در ایران شد... کومه له به عنوان یک بازیگر جدید عرصه سیاسی و روشنفکري در کردستان ایران از این تحولات و روندها تأثیر می پذیرفت و واکنش نشان میداد و در عین حال تأثیر خود را عمیقا بر نسل جوان آن دوره کردستان برجاي میگذاشت.»
این حزب بنا به تعریفی که از خود ارائه می دهد: «در پائیز سال ۱۳۴۸ خورشیدي، در شرائط کردستانی، ایرانی و جهانی ویژه اي عمدتا در میان دانشجویان کرد دانشگاهها به عنوان یک سازمان سیاسی چپ پا به عرصه وجود گذاشت و با توجه به شرائط دیکتاتوري و استبداد سلطنتی، همچون یک سازمان زیرزمینی آغاز به فعالیت کرد. تأسیس کومه له در آن برهه زمانی، از یک رشته تحولات اجتماعی، سیاسی و فرهنگی عمیق درجامعه کردستان و ایران نشأت گرفته و از سوي دیگر خود پاسخگوئی به نیازهائی بود که براثر این تحولات خلق شده بود. با تشکیل کومه له، و سپس با حضور فعال و رهبري کننده آن در جریان انقلاب ایران و به دنبال آن در جنبش مقاومت مردمی کردستان و جنبش رهائیبخش خلق کرد، مبارزات سیاسی و اجتماعی در کردستان وارد مرحله کاملا نوینی شد و محتوا و شکل جدیدي به خود گرفت. رفرمهاي اقتصادي ابتداي دهه چهل خورشیدي که در رژیم سلطنتی سابق و تحت تأثیر عوامل اقتصادي و سیاسی داخلی و جهانی آن دوره انجام گرفت، تحولات بزرگی را موجب شد و پیامدهاي اقتصادي، سیاسی و فرهنگی عمیق و دیرپائی در جامعه ایران به دنبال داشت که انقلاب ایران در سال ۱۳۵۷ یکی از آنها بود... تحولات یادشده در جامعه ایران با توجه به تشدید استبداد و انسداد سیاسی از سوي نظام حاکم، موجب تغییرات اساسی در مفاهیم و روشهاي مبارزه سیاسی و در ترکیب و آرایش اپوزیسیون سیاسی در ایران شد... کومه له به عنوان یک بازیگر جدید عرصه سیاسی و روشنفکري در کردستان ایران از این تحولات و روندها تأثیر می پذیرفت و واکنش نشان میداد و در عین حال تأثیر خود را عمیقا بر نسل جوان آن دوره کردستان برجاي میگذاشت.»


«نام حزب به فارسی حزب کومه له کردستان ایران است که در همه زبانها بجز کردی همین نام ترجمه می شود. نام کردی قدیمی «کومه له ی شورشگیری زه حمه تکیشانی کوردستانی ئیران»، بلاتغییر باقی می ماند که معمولاً در میان مردم مخفف آن یعنی کومه له به کار می رود.»
«نام حزب به فارسی حزب کومه له کردستان ایران است که در همه زبانها بجز کردی همین نام ترجمه می شود. نام کردی قدیمی «کومه له ی شورشگیری زه حمه تکیشانی کوردستانی ئیران»، بلاتغییر باقی می ماند که معمولاً در میان مردم مخفف آن یعنی کومه له به کار می رود.»
خط ۳۲: خط ۳۲:


== تجربه ناموفق حزب کمونیست ایران ==
== تجربه ناموفق حزب کمونیست ایران ==
«کومه له، با توجه به تلقیات آن روز خود تشکیل حزب کمونیست را جزو اهداف و در راستاي آرمانهاي خود داشت. حزب کمونیست ایران در شهریور ماه 1362 در شرائطی تشکیل شد که جمهوري اسلامی براي تثیبت حاکمیت ارتجاعی خود در سراسر ایران حمام خون به راه انداخته بود. کومه له بر این باور بود که با توجه به نفوذ و پایگاه مردمی وسیع خود در کردستان با تشکیل «حزب کمونیست ایران» باقیمانده نیروهاي چپ و آزاديخواه را از پراکندگی و تلاشی بدر خواهد آورد و مبارزه متحد با جمهوري اسلامی را به سرتاسر ایران گسترش خواهد داد. تجربه نشان داد که باوجود روحیه اخلاص و تلاشهاي صادقانه کومه له و صرف هزینه و اختصاص نیروي انسانی به آن، «حزب کمونیست ایران» هرگز در برآوردن آرزوهائی که دامن زده بود موفق و حتی به آنها نزدیک نیز نشد و نهایتا یک پروژه ناکام و شکست خورده از آب درآمد. حزب کمونیست ایران نیز، به جز در مراحل اولیه و آن هم به طور محدود، هرگز نیروئی به کومه له اضافه نکرد، هرگز پایه و پایگاهی در میان کارگران، زنان، دانشجویان، روشنفکران و هیچکدام از اقشار دیگر پیدا نکرد، هرگز در جنبشی ریشه ندوانید، مقاومتی سازمان نداد و منشاء اثري نشد. در یک کلام، در سطح کردستان، حزب کمونیست ایران نه فقط خدمتی به کومه له نکرد بلکه براي چندین سال کومه له را دچار ابتلائاتی کرد و دلسرديها و پراکندگیهائی به بار آورد که حتی هنوز هم عواقب آن کاملا از میان نرفته است.»
«کومه له، با توجه به تلقیات آن روز خود تشکیل حزب کمونیست را جزو اهداف و در راستاي آرمانهاي خود داشت. حزب کمونیست ایران در شهریور ماه ۱۳۶۲ در شرائطی تشکیل شد که جمهوري اسلامی براي تثیبت حاکمیت ارتجاعی خود در سراسر ایران حمام خون به راه انداخته بود. کومه له بر این باور بود که با توجه به نفوذ و پایگاه مردمی وسیع خود در کردستان با تشکیل «حزب کمونیست ایران» باقیمانده نیروهاي چپ و آزاديخواه را از پراکندگی و تلاشی بدر خواهد آورد و مبارزه متحد با جمهوري اسلامی را به سرتاسر ایران گسترش خواهد داد. تجربه نشان داد که باوجود روحیه اخلاص و تلاشهاي صادقانه کومه له و صرف هزینه و اختصاص نیروي انسانی به آن، «حزب کمونیست ایران» هرگز در برآوردن آرزوهائی که دامن زده بود موفق و حتی به آنها نزدیک نیز نشد و نهایتا یک پروژه ناکام و شکست خورده از آب درآمد. حزب کمونیست ایران نیز، به جز در مراحل اولیه و آن هم به طور محدود، هرگز نیروئی به کومه له اضافه نکرد، هرگز پایه و پایگاهی در میان کارگران، زنان، دانشجویان، روشنفکران و هیچکدام از اقشار دیگر پیدا نکرد، هرگز در جنبشی ریشه ندوانید، مقاومتی سازمان نداد و منشاء اثري نشد. در یک کلام، در سطح کردستان، حزب کمونیست ایران نه فقط خدمتی به کومه له نکرد بلکه براي چندین سال کومه له را دچار ابتلائاتی کرد و دلسرديها و پراکندگیهائی به بار آورد که حتی هنوز هم عواقب آن کاملا از میان نرفته است.»


== بازسازي کومه له و گشودن افقهاي جدید ==
== بازسازي کومه له و گشودن افقهاي جدید ==
«با پروژه بازسازي کومه له، که خود به دنبال سالها بحث و کار نظري و سیاسی در سال 1379 تحقق یافت، سومین مقطع مهم در حیات کومه له رقم خورد. در آن مقطع حزب کومه له کردستان ایران توانست با بازبینی انتقادي پاره اي از دیدگاهها، سیاستها و روشهاي گذشته، که طی سالهاي قبل اتخاذ شده بود، یک بار دیگر جایگاه شایسته خود را در جامعه کردستان و ایران احراز نماید.»  
«با پروژه بازسازي کومه له، که خود به دنبال سالها بحث و کار نظري و سیاسی در سال ۱۳۷۹ تحقق یافت، سومین مقطع مهم در حیات کومه له رقم خورد. در آن مقطع حزب کومه له کردستان ایران توانست با بازبینی انتقادي پاره اي از دیدگاهها، سیاستها و روشهاي گذشته، که طی سالهاي قبل اتخاذ شده بود، یک بار دیگر جایگاه شایسته خود را در جامعه کردستان و ایران احراز نماید.»  


== اهداف و سیاستهاي کومه له ==
== اهداف و سیاستهاي کومه له ==
۱٬۰۴۸

ویرایش