عملیات فروغ جاویدان: تفاوت میان نسخه‌ها

۱٬۴۹۵ بایت اضافه‌شده ،  ‏۲۴ ژوئیهٔ ۲۰۲۰
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱۱: خط ۱۱:
|سازمان    =مجاهدین خلق ایران-ارتش آزادیبخش ملی ایران
|سازمان    =مجاهدین خلق ایران-ارتش آزادیبخش ملی ایران
}}
}}
'''عملیات فروغ جاویدان''' عملیات بزرگ ارتش آزادیبخش ملی ایران بود که در تاریخ سوم مرداد ۱۳۶۷ آغاز و ۴ روز بعد، در هفتم مرداد به پایان رسید. در عملیات فروغ جاویدان ارتش آزادیبخش ملی ایران توانست در تهاجمی تا عمق ۱۵۰ کیلومتری خاک ایران پیشروی کند و به ۱۵ کیلومتری کرمانشاه برسد. بنا به گزارش ستاد فرماندهی ارتش آزادیبخش ملی ایران در عملیات فروغ جاویدان ۱۳۰۴ تن از رزمندگان این ارتش جان باختند و ۵۵ هزار نفر از نیروهای رژیم ایران کشته یا زخمی شدند. مجاهدین خلق دربارهٔ هدف و علت عملیات فروغ جاویدان در آن فاصله کوتاه زمانی معتقد بودند، خمینی با پذیرش ناگهانی آتش‌بس تلاش داشت تا ارتش آزادیبخش ملی ایران را زاییده جنگ ایران و عراق معرفی کند و با پذیرش آتش‌بسی که تا آن زمان ازآن سرباز زده بود؛ سعی در ایجاد مانع در برابر عملیات ارتش آزادیبخش علیه مراکز رژیم ایران درداخل خاک کشور شود؛ و به این وسیله راه ارتش آزادیبخش ملی ایران را سد کند. در این زمان بود که ارتش آزادیبخش ملی ایران با اجرایی کردن عملیات فروغ جاویدان، پس از پذیرش آتش‌بس توسط خمینی، به دنیا نشان دهد که، علیرغم تبلیغات منفی علیه مجاهدین خلق توسط رژیم ایران مبنی بر اینکه مجاهدین خلق و ارتش آزادیبخش ملی، زائیده جنگ در عراق هستند، استقلال سیاسی دارند و نه تنها زائیده جنگ ایران و عراق نیستند بلکه برای مجبور کردن رژیم ایران به صلح و نجات مردم ایران از دست رژیم ایران به عراق آمده‌اند.
'''عملیات فروغ جاویدان''' عملیات بزرگ مجاهدین خلق بود که در تاریخ سوم مرداد ۱۳۶۷ آغاز و ۴ روز بعد، در هفتم مرداد به پایان رسید. ین عملیات از طرف جمهوری اسلامی «مرصاد» نامیده می‌شود. در این عملیات ارتش آزادیبخش (مجاهدین خلق) با هدف فتح تهران وارد ایران شد و توانست تا عمق ۱۵۰ کیلومتری خاک ایران پیشروی کند. در عملیات فروغ جاویدان ۱۳۰۴ تن از مجاهدین خلق و ۵۵ هزار نفر از نیروهای سپاه و پسیج کشته شدند. تصاویر نشان می‌دهد برخی از مردم در مسیر با انگیزه سرنگونی رژیم ایران به مجاهدین خلق پیوستند. عملیات فروغ جاویدان از ماه‌ها قبل طراحی شده بود اما قرار نبود در چنین تاریخی انجام شود. چند ماه پیش از آن،  مجاهدین در [[عملیات چلچراغ]] تسخیر شهر مهران را تسخیر کرده بودند. در این عملیات دو لشکر کامل و یک تیپ بزرگ جمهوری اسلامی متلاشی شد و مجاهدین خلق ۲ میلیارد دلار غنیمت گرفتند. شعار مجاهدین این بود: امروز مهران! فردا تهران!
 
این عملیات زنگ خطر سرنگونی برای خمینی بود و بسیاری از تحلیل‌گران معتقد بودند که مجاهدین خلق در گام بعدی به تهران خواهند رسید.
 
به همین دلیل خمینی که پیش از آن، گفته‌ بود تا «فتح قدس» دست از جنگ نخواهد کشید، به ناگهان اعلام کرد که قصد آتش بس دارد. آتش بس منجر به بسته شدن مرزها به لحاظ قوانین بین‌المللی می‌شد و مجاهدین دیگر نمی‌توانستند برای عملیات بعدی به قصد فتح تهران خود را آماده کنند. از سویی با پذیرش آتش بس، ارتش مجاهدین چشم‌انداز  عملیات سرنگونی را از دست می‌داد و پیش از آن که حتی یکبار برای آن اقدام کرده و توان خود را به نمایش بگذارد، متوقف می‌شد. در نتیجه خمینی می‌توانست آن را تنها زاییده‌ی جنگ ایران و عراق معرفی نماید.
 
به همین دلیل مجاهدین با پذیرش ریسک بسیار، به محض آن‌که زمزمه‌‌ی پذیرش آتش بس را شنیدند، پیش از به تصویب رسیدن آن، در حالی که هنوز آماده‌سازی‌های خود را انجام نداده و تازه از عملیات پیشین بازگشته بودند، برای تسخیر تهران اقدام کردند و عملیات فروغ جاویدان را که گویا قرار بود در مهرماه صورت پذیرد، در مرداد ماه اجرایی کردند. در این عملیات نقش زنان مجاهدین بسیار برجسته بود. برخی از آن‌ها در صحنه‌هایی که توسط سران سپاه گزارش شد، به تنهایی با انبوهی از نیروهای مسلح رژیم ایران مقابله می‌کردند. مجاهدین خلق در عملیات فروغ جاویدان ۱۵۰کیلومتر، یعنی تا ۱۰ کیلومتری کرمانشاه پیشروی کردند. آنها در گردنه‌ی چهارزبر متوقف شدند.  


== پیش از آغاز عملیات فروغ جاویدان ==
== پیش از آغاز عملیات فروغ جاویدان ==