کاربر:Javad/9صفحه تمرین: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۹: خط ۹:


=== اپوزیسیون در دوران پیش از انقلاب ۵۷ ===
=== اپوزیسیون در دوران پیش از انقلاب ۵۷ ===
پیش از انقلاب ۵۷ در ایران، خاندان پهلوی در ایران سلطنت می‌کردند. ابتدا رضا شاه بود و پس از رضا شاه پسرش محمد رضا شاه پهلوی در ایران به عنوان شاه به تخت سلطنت نشست. در دوره محمدرضا شاه اپوزیسیون‌هایی که به دلیل تبعیض و اختلاف طبقاتی و فقر و بیکاری مردم ایران، مخالف نظام سلطنت و طبعا به دنبال براندازی نظام شاهنشاهی و سقوط محمد رضا شاه بودند.   
پیش از انقلاب ۵۷ در ایران، خاندان پهلوی در ایران سلطنت می‌کردند. ابتدا رضا شاه و پس از رضا شاه پسرش محمد رضا شاه پهلوی در ایران به عنوان شاه به تخت سلطنت نشستند. در دوره محمدرضا شاه دو گروه از اپوزیسیون‌هایی که به دلیل تبعیض و اختلاف طبقاتی و فقر و بیکاری مردم ایران، مخالف نظام سلطنت و طبعا به دنبال براندازی نظام شاهنشاهی و سقوط محمد رضا شاه بودند در صحنه سیاسی اجتماعی فعال بودند، مانند چریک‌های فدایی خلق و سازمان مجاهدین خلق ایران.   


==== چریک‌های فدایی و مجاهدین خلق ====
==== چریک‌های فدایی و مجاهدین خلق ====
از میان اپوزیسیون‌های جدی و مدعی در آن زمان، می‌توان از دو گروه که نقش عمده و فعالی در سرنگون کردن نظام شاهنشاهی بر عهده داشتند نام برد. از جمله آنها، چریک‌های فدایی خلق و سازمان مجاهدین خلق ایران بودند که در مسیر سرنگونی نظام شاهنشاهی بسیاری از رهبران آنها کشته شدند یا در زندان‌ها شکنجه و به حبس ابد محکوم شدند. این دو سازمان چریکی دارای تشکیلاتی مخفی بودند که عملیات‌هایی نیز علیه نظام شاهنشاهی انجام دادند. جلسات دادگاه رهبران و اعضای این دو سازمان به صورت فیلم یا فایل صوتی یا به شکل متن باقی مانده است. این دو گروه چریکی در دوران فعالیت‌های خود در زمان شاه با تحمل شکنجه و زندان و اعدام، ثابت کردند که در هدف خود جدی و دارای برنامه هستند و جهت و سمت کارهایشان نیز حکایت از این داشت که آنها توانستند رژیم شاهنشاهی را بین مردم و جامعه جهانی نامشروع بسازند و چهره واقعی رژیم را افشا کنند. نتیجه این مبارزات سرنگونی رژیم شاه و فرار شاه از ایران بود.   
از میان اپوزیسیون‌های جدی و مدعی در پیش از انقلاب، می‌توان از دو گروه که نقش عمده و فعالی در سرنگون کردن نظام شاهنشاهی بر عهده داشتند نام برد. از جمله آنها، چریک‌های فدایی خلق و سازمان مجاهدین خلق ایران بودند که در مسیر سرنگونی نظام شاهنشاهی بسیاری از رهبران آنها کشته شدند یا در زندان‌ها شکنجه و به حبس ابد محکوم شدند. این دو سازمان چریکی دارای تشکیلاتی مخفی بودند که عملیات‌هایی نیز علیه نظام شاهنشاهی انجام دادند. جلسات دادگاه رهبران و اعضای این دو سازمان به صورت فیلم یا فایل صوتی یا به شکل متن باقی مانده است. این دو گروه چریکی در دوران فعالیت‌های خود در زمان شاه با تحمل شکنجه و زندان و اعدام، ثابت کردند که در هدف خود جدی و دارای برنامه هستند و جهت و سمت کارهایشان نیز حکایت از این داشت که آنها توانستند رژیم شاهنشاهی را بین مردم و جامعه جهانی نامشروع بسازند و چهره واقعی رژیم را افشا کنند. نتیجه این مبارزات سرنگونی رژیم شاه و فرار شاه از ایران بود.   


=== جایگاه اپوزیسیون پس از انقلاب ۵۷ ===
=== جایگاه اپوزیسیون پس از انقلاب ۵۷ ===
بعد از انقلاب ۵۷ و قرار گرفتن خمینی در رأس حاکمیت و برنامه‌هایی که در نظر داشت و پس از عملکرد خشنی که از همان ابتدا برای تثبیت جایگاه خود انجام داد به سرعت اپوزیسیون علیه خمینی شکل گرفت و جریان‌های بسیاری به عنوان اپوزیسیون نمایان شدند اما یکی پس از دیگری یا به دلیل قهر خمینی یا به دلیل وعده‌هایی که به آنها داده شد از صحنه خارج شدند و یا در اثر اختلافات درونی از هم پاشیدند، نظیر سازمان چریک‌های فدایی خلق که دچار انشعابات متعدد شد و در نهایت در صحنه تقابل با رژیم خمینی حاضر نبود و نقشی ایفا نمی‌کرد. در این میان تنها سازمان مجاهدین خلق ایران باقی ماند که به دلیل حفظ اصول و مبانی ماهیتی شکل‌گیری‌اش، در صحنه ماند و با شعار آزادی مقابل خمینی و اطرافیانش صف‌بندی کرد و منویات خمینی را افشا کرد. افشای ماهیت خمینی از این جهت مهم بود که به دلیل عدم شناخت خمینی و بروز ندادن ماهیت اصلی خود در ابتدای انقلاب، خمینی به عنوان رهبر و امام در بین مردمی که در شناخت او دچار مشکل بودند چهره‌ای خلاف آنچه که بود دیده می‌شد. مجاهدین خلق نیز با افشای چهره واقعی و خونریز خمینی به مردم موفق عمل کردند و با عمومی کردن شعار مرگ بر خمینی که برای این کار خون‌های بسیاری نیز دادند ماهیت اصلی خمینی را برملا کردند و به مردم نشان دادند. هزینه افشای ماهیت رژیم خمینی از ابتدا تا کنون نیز قتل‌عام سال ۱۳۶۷ اعضای مجاهدین در زندان‌های سراسر ایران بود. همچنین در مجموع کشتار ۱۲۰هزار نفر از جوانان توسط خمینی بود.
بعد از انقلاب ۵۷ و قرار گرفتن خمینی در رأس حاکمیت و برنامه‌هایی که برای تثبیت حکومت خود در نظر داشت و پس از به‌کارگیری قهر و خشونت برای مهار نیروهای آزادیخواه، علی‌رغم شعارهایی از همان ابتدا برای تثبیت جایگاه خود داده بود، به سرعت اپوزیسیون علیه خمینی شکل گرفت و جریان‌های بسیاری به عنوان اپوزیسیون نمایان شدند اما یکی پس از دیگری یا به دلیل قهر خمینی یا به دلیل وعده‌هایی که به آنها داده شد از صحنه خارج شدند و یا در اثر اختلافات درونی از هم پاشیدند، نظیر سازمان چریک‌های فدایی خلق که دچار انشعابات متعدد شد و در نهایت در صحنه تقابل با رژیم خمینی حاضر نبود یا اینکه بسیاری از هواداران و اعضایش در زندان بودند و بقیه مشغول درگیری‌های درونی خود و جایگاه خود بودن در نتیجه نقشی ایفا نکرد. در این میان تنها سازمان مجاهدین خلق ایران باقی ماند که به دلیل حفظ اصول و مبانی ماهیتی شکل‌گیری‌اش، در صحنه ماند و با شعار آزادی مقابل خمینی و اطرافیانش صف‌بندی کرد و منویات خمینی را افشا کرد. افشای ماهیت خمینی از این جهت مهم بود که به دلیل عدم شناخت خمینی و بروز ندادن ماهیت اصلی خود در ابتدای انقلاب، خمینی به عنوان رهبر و امام در بین مردمی که در شناخت او دچار مشکل بودند چهره‌ای خلاف آنچه که بود دیده می‌شد. مجاهدین خلق نیز با افشای چهره واقعی و خونریز خمینی به مردم موفق عمل کردند و با عمومی کردن شعار مرگ بر خمینی که برای این کار خون‌های بسیاری نیز دادند ماهیت اصلی خمینی را برملا کردند و به مردم نشان دادند. هزینه افشای ماهیت رژیم خمینی اعدام‌ها و کشتار اعضای مجاهدین در دهه‌۶۰ و قتل‌عام سال ۱۳۶۷ اعضای مجاهدین در زندان‌های سراسر ایران بود.


==== سازمان مجاهدین خلق ایران ====
==== سازمان مجاهدین خلق ایران ====
۱٬۶۶۴

ویرایش