کاربر:M.reza/صفحه تمرین: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱۲: خط ۱۲:
|جبهه      =
|جبهه      =
}}
}}
'''[https://www.youtube.com/watch?v=3iNQpDnzKcg چلچراغ]''' نام عملیاتی است که در آخرین دقایق شنبه‌ شب بیست‌ و هشتم خرداد سال ۱۳۶۷ توسط یکانهای «[[ارتش آزادی‌بخش ملی ایران|ارتش آزادیبخش ملی ایران]]» «بال نظامی [[شورای ملی مقاومت ایران]]» در منطقه شهر مهران و ارتفاعات اطراف آن انجام شد.
'''[https://www.youtube.com/watch?v=3iNQpDnzKcg چلچراغ]''' نام عملیاتی است که در آخرین دقایق شنبه‌ شب بیست‌ و ۸ خرداد سال ۱۳۶۷ توسط یکانهای «[[ارتش آزادی‌بخش ملی ایران|ارتش آزادیبخش ملی ایران]]» «بال نظامی [[شورای ملی مقاومت ایران]]» در منطقه شهر مهران و ارتفاعات اطراف آن انجام شد.


== هدف از عملیات چلچراغ  ==
== هدف از عملیات چلچراغ  ==
هدف از عملیات چلچراغ تسخیر مراکز فرماندهی و استحکامات سنگین و گسترده سپاه و ارتش جمهوری اسلامی ایران در منطقه معروف به ‌دژ تسخیرناپذیر مهران [https://event.mojahedin.org/events/5334 ذکر شده است].
هدف از عملیات چلچراغ تسخیر مراکز فرماندهی و استحکامات سنگین و گسترده سپاه و ارتش جمهوری اسلامی ایران در منطقه معروف به ‌دژ تسخیرناپذیر مهران [https://event.mojahedin.org/events/5334 ذکر شده است].


عمليات چلچراع همچنين ،مقدمه‏‌ای براى فتح تهران توصیف شده است. چرا که مدت کوتاهی پس از آن عملیات فروغ جاویدان با هدف فتح تهران توسط ارتش آزادیبخش ملی ایران انجام شد.   
عمليات چلچراع همچنين ، مقدمه‏‌ای براى فتح تهران توصیف شده است. چرا که مدت کوتاهی پس از آن ، عملیات فروغ جاویدان با هدف فتح تهران توسط ارتش آزادیبخش ملی ایران انجام شد.   


این عملیات در زمانی انجام گرفت که تمامی ارتفاعات و نقاط استراتژیک مهران تحت‌ کنترل نیروهای جمهوری اسلامی ایران بود.
این عملیات در زمانی انجام گرفت که تمامی ارتفاعات و نقاط استراتژیک مهران تحت‌ کنترل نیروهای جمهوری اسلامی ایران بود.


عملیات چلچراغ در راستای سیاست صلح و آزادی مجاهدین خلق و مقاومت ایران ، و در ادامه هفت سال تلاش مستمر آنها بر علیه سیاست جنگ‌طلبی آیت الله روح الله خمینی ، رهبر وقت جمهوری اسلامی که در آن زمان با کشور عراق در جنگ بود صورت گرفته است.  
عملیات چلچراغ در راستای سیاست صلح و آزادی مجاهدین خلق و مقاومت ایران ، و در ادامه هفت سال تلاش مستمر آنها بر علیه سیاست جنگ‌طلبی آیت الله روح الله خمینی ، رهبر وقت جمهوری اسلامی که در آن زمان با کشور عراق در جنگ بود صورت گرفته است.  
چند روز پس از تسخير شهر مهران در عمليات چلچراغ ، دولت ايران برهبری آيت الله خمينی قطعنامه ۵۹۸ را در تاریخ ۲۷ تیر۱۳۶۷پذیرفت. یعنی بفاصله ۵۰ روز بعد از عملیات چلچراغ! 
آیت الله خمینی از پذیرش این قطعنامه با عنوان «[https://fa.wikipedia.org/wiki/%D9%86%D9%88%D8%B4%DB%8C%D8%AF%D9%86_%D8%AC%D8%A7%D9%85_%D8%B2%D9%87%D8%B1 نوشیدن جام زهر]» یاد کرد. چرا که این قطعنامه در ۲۹ تیر ۱۳۶۶ توسط شورای امنیت سازمان ملل برای پایان دادن به جنگ ایران و عراق صادر شد ، اما علیرغم اینکه قطعنامه بلافاصله از سوی عراق پذیرفته شد ، آیت الله خمینی بر ادامه جنگ اصرار داشت و حاضر به پذیرش قطعنامه نبود.


== تسخیر مهران ==
== تسخیر مهران ==
خط ۱۴۷: خط ۱۵۱:


=== عملیات چلچراغ عامل تغییر تعادل نظامی و پذیرش قطعنامه ۵۹۸ توسط [[روح‌الله خمینی|آیت الله خمینی]]: ===
=== عملیات چلچراغ عامل تغییر تعادل نظامی و پذیرش قطعنامه ۵۹۸ توسط [[روح‌الله خمینی|آیت الله خمینی]]: ===
پس از فتح مهران توسط [[ارتش آزادی‌بخش ملی ایران]] در عملیات چلچراغ ،خمینی که تا آن زمان حاضر به پذیرش قطعنامه‌های شورای امنیت برای پایان دادن به جنگ بین کشورهای عراق و ایران نشده بود ، در ۲۷ تیرماه ۱۳۶۷ قطعنامه ۵۹۸ شورای امنیت را رسما پذیرفت.
پس از فتح مهران توسط [[ارتش آزادی‌بخش ملی ایران]] در عملیات چلچراغ ،خمینی که تا آن زمان حاضر به پذیرش قطعنامه‌های شورای امنیت برای پایان دادن به جنگ بین کشورهای عراق و ایران نشده بود ، در ۲۷ تیرماه ۱۳۶۷ قطعنامه ۵۹۸ شورای امنیت را رسما پذیرفت. یعنی بفاصله ۵۰ روز بعد از عملیات چلچراغ!
 
'''لازم به ذکر است که  خمینی پس از پذیرش [https://fa.wikipedia.org/wiki/%D9%82%D8%B7%D8%B9%D9%86%D8%A7%D9%85%D9%87_%DB%B5%DB%B9%DB%B8_%D8%B4%D9%88%D8%B1%D8%A7%DB%8C_%D8%A7%D9%85%D9%86%DB%8C%D8%AA قطعنامه ۵۹۸] خواستار اعدام فرماندهان مقصر 'شکست' در جنگ شد؟''' <blockquote>[http://www.bbc.com/persian/iran/2014/09/140923_l39_file_iran_iraq_war '''چرا خمینی خواستار اعدام فرماندهان مقصر 'شکست' در جنگ شد؟'''] </blockquote><blockquote>«فرمان آیت الله خمینی در مورد اعدام مقصران جنگ، چهار روز قبل از دستور دیگر او برای اعدام زندانیان عضو مجاهدین خلق صادر شده و این در حالی است که بر خلاف اجرای سریع دستور دوم، فرمان اول عملا بلااجرا مانده است. پدیده ای که ظاهرا، میانجیگری های برخی مسئولان سیاسی در آن بی تاثیر نبوده است.»</blockquote><blockquote>«احمد وحیدی، که در زمان ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد به وزارت دفاع رسید، در زمان عملیات مرصاد فرماندهی نظامی کرمانشاه را بر عهده داشت و دادگاه نظامی، خواستار محاکمه او به علت عملکرد ضعیفش در هنگام عملیات نیروهای عراقی و سازمان مجاهدین خلق در استان کرمانشاه بود.</blockquote><blockquote>جانشین فرمانده کل قوا، در سوم مرداد ۱۳۶۷، در توصیف عقب نشینی نیروهای نظامی ایران در این مناطق از عبارت "مفتضحانه" استفاده کرده و می افزاید شدت عقب نشینی به حدی بوده که "مردم عشایر منطقه در جاده ها جلوی آنها را گرفته و معترض آنها شده اند.»</blockquote>علت این چرخش سیاسی ، تغییر معادلات نظامی در صحنه نبرد به نفع ارتش آزادیبخش ملی ایران ذکر شده است.<blockquote>'''سخنان آیت الله [[روح‌الله خمینی|خمینی]] در رابطه با علت پذیرش قطعنامه ۵۹۸:''' </blockquote>«به واسطه حوادث و عواملی که از ذکر آن فعلا خودداری می‌کنم ؛ با قبول قطعنامه آتش بس موافقت نمودم... قبول این مسٔله برای من از زهر کشنده‌تر است... بدا به حال من که هنوز مانده‌ام و جام زهر آلود قبول قطعنامه را سر کشیده‌ام»


'''لازم به ذکر است که  خمینی پس از پذیرش قطعنامه ۵۹۸ خواستار اعدام فرماندهان مقصر 'شکست' در جنگ شد؟''' <blockquote>[http://www.bbc.com/persian/iran/2014/09/140923_l39_file_iran_iraq_war '''چرا خمینی خواستار اعدام فرماندهان مقصر 'شکست' در جنگ شد؟'''] </blockquote><blockquote>«فرمان آیت الله خمینی در مورد اعدام مقصران جنگ، چهار روز قبل از دستور دیگر او برای اعدام زندانیان عضو مجاهدین خلق صادر شده و این در حالی است که بر خلاف اجرای سریع دستور دوم، فرمان اول عملا بلااجرا مانده است. پدیده ای که ظاهرا، میانجیگری های برخی مسئولان سیاسی در آن بی تاثیر نبوده است.»</blockquote><blockquote>«احمد وحیدی، که در زمان ریاست جمهوری محمود احمدی نژاد به وزارت دفاع رسید، در زمان عملیات مرصاد فرماندهی نظامی کرمانشاه را بر عهده داشت و دادگاه نظامی، خواستار محاکمه او به علت عملکرد ضعیفش در هنگام عملیات نیروهای عراقی و سازمان مجاهدین خلق در استان کرمانشاه بود.</blockquote><blockquote>جانشین فرمانده کل قوا، در سوم مرداد ۱۳۶۷، در توصیف عقب نشینی نیروهای نظامی ایران در این مناطق از عبارت "مفتضحانه" استفاده کرده و می افزاید شدت عقب نشینی به حدی بوده که "مردم عشایر منطقه در جاده ها جلوی آنها را گرفته و معترض آنها شده اند.»</blockquote>علت این چرخش سیاسی ، تغییر معادلات نظامی در صحنه نبرد به نفع ارتش آزادیبخش ملی ایران ذکر شده است.<blockquote>سخنان [[روح‌الله خمینی|خمینی]] در رابطه با علت پذیرش قطعنامه ۵۹۸: </blockquote>«به واسطه حوادث و عواملی که از ذکر آن فعلا خودداری می‌کنم ؛ با قبول قطعنامه آتش بس موافقت نمودم... قبول این مسٔله برای من از زهر کشنده‌تر است... بدا به حال من که هنوز مانده‌ام و جام زهر آلود قبول قطعنامه را سر کشیده‌ام»
=== اظهارات برخی از مسولین سیاسی و نظامی جمهوری اسلامی ایران در رابطه با عملیات چلچراغ و علل پذیرش قطعنامه ۵۹۸ از طرف ایران: ===
<blockquote>'''اسماعیل کوثری از فرماندهان جنگ''':</blockquote><blockquote>«دشمنان، توطئه‌های واقعاً گسترده‌یی را طرح‌ریزی کرده بودند؛ چون مجاهدین قبل از عملیات فروغ جاویدان ، در مهران ، عملیاتی به‌زعم خود موفقیت‌آمیز انجام داده بودند و شعار ”امروز مهران فردا تهران“ را هم یکی دو ماه قبل، مطرح کرده بودند. بنابراین، با در اختیار گرفتن انواع سلاحهای سنگین و نیمه سنگین هم‌چون نفربر و غیره ، خود را سازماندهی کرده بودند. پذیرش قطعنامه از سوی حضرت امام، تمام این توطئه‌ها را خنثی کرد». روزنامه جوان ۱۹ تیرماه ۱۳۸۷</blockquote><blockquote>'''علی اکبر هاشمی رفسنجانی:'''</blockquote><blockquote>«الان مصلحت نیست به مردم بگویم چرا ختم شد. امام دنبال صلحند، ما دنبال صلحیم، تصمیم گرفتیم. حالا دلیلش چی است؟ بعضیها را شما می‌دانید، بعضیها را هم نمی‌دانید و هنوز هم نمی‌توانیم همه چیز را بگوئیم و یک فرماندهٴ نظامی، یک عنصر نظامی، این حقیقت را باید بپذیرد که همیشه همه چیز برای گفتن جامعه مصلحت نیست! در زمان خودش گفته خواهد شد. ملت ما ممکن است بپرسد چرا پارسال نپذیرفتید؟ چرا سه سال پیش نپذیرفتید؟ که این را البته ما توضیح دادیم که چرا نپذیرفتیم و در وقت مناسب هم قابل توضیح است. بعد از این‌که جنگ تمام شد و صلح شد خیلی بهتر می‌شود توضیح داد. الآن مصلحت نیست به مردم توضیح بدهیم!  ». [https://www.mojahedin.org/i/news/164149 سایت سازمان مجاهدین خلق ایران]</blockquote><blockquote>'''پاسدار سعید قاسمی:''' </blockquote><blockquote>نامردها، پست فطرتها، قبول کردیم قطعنامه بین‌المللی کثیف شما را ۵۹۸ را، که چه بشود؟ با آتش‌بس، سلاح را زمین گذاشتیم دستها بالا...تا آنجایی که من یادم است در دیدار با شیخ عیسی- حاج عیسی، همان آبدارچی آقا روح الله را می‌گویم- گفت: ”تا دو روز پس از پذیرش قطعنامه هیچی نخورد. روز اول یا دوم وقتی برایش چایی بردم و گذاشتم جلویش، گفتم آقاجان هیچی نخوردی. یک مرتبه بغضش ترکید. توی بغلم افتاد و یکساعت تمام گریه کرد. گفت: حاج عیسی چه کار کنم؟ ... در یک سال آخر جنگ، صبح که از خواب بیدار می‌شدیم می‌گفتند خبر داری؟ چه شده؟ مهران را گرفتند. بعد از گذشت ۷سال از جنگ، اسیر و غنیمت می‌گیرند و افتضاحی است جنگ! سازمان مجاهدین خلق وقت نمی‌کرد غنیمتیهای شما را جمع کند!»</blockquote><blockquote>منبع: سایت آپارات</blockquote>


== پانویس ==
== پانویس ==
# تلویزیون سیمای آزادی «[https://www.youtube.com/watch?v=3iNQpDnzKcg عمليات بزرگ چلچراغ - ارتش آزاديبخش درسال 66]»
# تلویزیون سیمای آزادی «[https://www.youtube.com/watch?v=3iNQpDnzKcg عمليات بزرگ چلچراغ - ارتش آزاديبخش درسال 66]»
۲۰۸

ویرایش