کاربر:Omid/صفحه تمرین1: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۹: خط ۹:
نخستین بار فردی به نام آل کاپون گروهی به نام آل‌کاپون‌ها تشکیل داد. این گروه به زور از مردم اخاذی می‌کردند. آنان برای پنهان‌سازی شیوه عمل خود، رخت‌شوی‌خانه‌ای تأسیس کردند و وانمود می‌کردند درآمد خود را از این راه به‌دست می‌آورند، نه از راه نامشروع. اصطلاح پول‌شویی این‌چنین شکل گرفت.
نخستین بار فردی به نام آل کاپون گروهی به نام آل‌کاپون‌ها تشکیل داد. این گروه به زور از مردم اخاذی می‌کردند. آنان برای پنهان‌سازی شیوه عمل خود، رخت‌شوی‌خانه‌ای تأسیس کردند و وانمود می‌کردند درآمد خود را از این راه به‌دست می‌آورند، نه از راه نامشروع. اصطلاح پول‌شویی این‌چنین شکل گرفت.


هم‌اکنون در ایران بزرگترین افرادی که به این اعمال مجرمانه اقدام می‌کنند، با استفاده از روش‌های متفاوت هم‌چون جعل اسناد و استفاده از افراد خاص در بدنهٔ ادارهٔ ثبت احوال کشور اقدام به ایجاد هویت‌های متفاوت می‌نمایند تا اعمال خلاف‌کارانهٔ خود را از دید مأموران دور نگه دارند تا بتوانند آزادانه مقدار حجم انبوه مالی را که از راه غیرقانونی به دست آورده‌اند موجه جلوه دهند
=== پول کثیف ===
 
پول کثیف، پولی است که از طریق گروه‌های جنایی سازمان‌یافته، تروریسم از جمله تامین مالی تروریسم، قاچاق انسان و قاچاق مهاجر، قاچاق مواد مخدر، قاچاق کالا، استثمار جنسی، قاچاق اسلحه، قاچاق اشیای مسروقه و فساد و رشوه حاصل می‌شود و سپس با فرآیندهای پیچیده‌ صاحبان دارایی‌های غیرقانونی، تغییر چهره می‌دهد و آن‌ها این تصور را ایجاد می‌کنند پولی را که خرج می‌کنند در واقع متعلق به خود آن‌ها بوده و از راه قانونی به دست آمده است.<ref>[https://way2pay.ir/122043/ حجم پولشویی در ایران چقدر است]</ref>
جرم پول‌شویی وابسته به جرم اصلی ازقبیل قاچاق مواد مخدر اختلاس  ارتشاء و… است.
 
پول‌شویی موجب اختلال در نظام اقتصادی جامعه می‌شود که پیامدهای زیان‌بار فراوانی در جامعه به دنبال دارد.


== انواع پولشویی ==
== انواع پولشویی ==
خط ۴۷: خط ۴۴:


== پولشویی در ایران ==
== پولشویی در ایران ==
میانگین حجم پول‌های کثیف در طول دوره ۱۳۵۲ تا ۱۳۸۰ معادل ۱۱.۸ درصد نسبت به حجم نقدینگی کل کشور است.
مرتضی سرمدی، قائم‌مقام وقت وزارت خارجه، روز سه‌شنبه ۲۹ آبان ۱۳۹۷ به خبرگزاری ایسنا گفت که رقم قاچاق کالا، مواد مخدر و سوخت ۱۰ تا ۱۵ میلیارد دلار است که قسمت عمده این مبلغ با پولشویی وارد سیستم مالی ایران می‌شود.<ref>[https://www.radiofarda.com/a/f4_sarmadi_iran_moneylondering_10to15_billion_dollar/29611374.html قائم مقام وزیر خارجه ایران: سالانه در کشور ۱۰ تا ۱۵ میلیارد دلار پولشویی می‌شود]، سایت رادیو فردا</ref>


== مجازات پولشویی در ایران ==
== مجازات پولشویی در ایران ==
بر اساس ماده سه لایحه «مبارزه با جرم پولشویی» مجلس شورای اسلامی، اشخاصی که مرتکب جرم پولشویی می شوند اعم از مباشر یا شریک، علاوه بر ضبط دارایی با منشاءغیرقانونی و منافع حاصل از آن ، به جزای نقدی معادل یک چهارم ارزش دارایی مذکور محکوم می شوند. ارائه ندادن اطلاعاتی که برحسب وظایف قانونی یا حرفه ای خود، منجر به کسب دارایی با منشأ غیرقانونی می شود، در این لایحه به عنوان کمک یا تسهیل جرم پولشویی تعریف شده است . طبق ماده چهار این لایحه ، انجام اقدامات اداری مانند ثبت در ادارات ثبت اسناد و املاک ، دفاتر اسناد رسمی و شهرداری ها و عملیات بانکی در بانکها، موسسه های مالی و اعتباری و صندوق های قرض الحسنه از سوی هرشخص که بطور عمد برای کمک یا تسهیل جرم پولشویی انجام شود، جرم محسوب می شود.
بر اساس ماده سه لایحه «مبارزه با جرم پولشویی» مجلس شورای اسلامی، اشخاصی که مرتکب جرم پولشویی می‌شوند اعم از مباشر یا شریک، علاوه بر ضبط دارایی با منشاء غیرقانونی و منافع حاصل از آن، به جزای نقدی معادل یک چهارم ارزش دارایی مذکور محکوم می‌شوند. ارائه ندادن اطلاعاتی که برحسب وظایف قانونی یا حرفه‌ای خود، منجر به کسب دارایی با منشاء غیرقانونی می‌شود، در این لایحه به عنوان کمک یا تسهیل جرم پولشویی تعریف شده است. طبق ماده چهار این لایحه، انجام اقدامات اداری مانند ثبت در ادارات ثبت اسناد و املاک، دفاتر اسناد رسمی و شهرداری‌ها و عملیات بانکی در بانک‌ها، موسسه‌های مالی و اعتباری و صندوق‌های قرض الحسنه از سوی هرشخص که به طور عمد برای کمک یا تسهیل جرم پولشویی انجام شود، جرم محسوب می‌شود.
 
بر اساس ماده هفت این لایحه ، شورای مبارزه با پولشویی به ریاست معاون اول رئیس جمهور و عضویت وزیران امور اقتصادی و دارایی ، بازرگانی ، اطلاعات و دادگستری و رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور و رئیس کل بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و دادستان کل کشور تشکیل می شود.به هر صورت پولشویی از جمله جرایم جدید مطرح شده در حوزه مسائل و امور اقتصادی است. لایحه مبارزه با پولشویی مشتمل بر هشت ماده و پنج تبصره در جلسه علنی روز یکشنبه مورخ ششم اردیبهشت ماه ۱۳۸۳ به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید. عدم تائید این لایحه در شورای نگهبان به ارسال آن به مجمع تشخیص مصلحت نظام انجامید. کمیسیون اقتصاد کلان دبیرخانه مجمع، بررسی های اولیه را بر روی آن انجام داده و گزارش مقدماتی آن در نشست روز شنبه ۲۷ آبان ماه ۱۳۸۵ درکمیسیون اصلی اقتصاد کلان مجمع مطرح و کلیات مورد بحث و بررسی از سوی اعضا قرار گرفت و در نهایت مجددا به مجلس برگردانده شد.
 
ماده یک این لایحه در تعریف پولشویی چنین آورده است که: پولشویی عبارتست از:
 
الف) تحصیل، تملک، نگهداری یا استفاده از عواید حاصل از فعالیت های غیر قانونی با علم به این که به طور مستقیم یا غیر مستقیم در نتیجه ارتکاب جرم به دست آمده باشد.
 
ب) تبدیل، مبادله یا انتقال عوایدی به منظور پنهان کردن منشا غیر قانونی آن با علم به این که به طور مستقیم یا غیر مستقیم ناشی از ارتکاب جرم بوده یا کمک به مرتکب به نحوی که وی مشمول آثار و تبعات قانونی ارتکاب آن نگردد.
 
ج) اخفا یا پنهان یا کتمان کردن ماهیت واقعی، منشا، منبع، محل، نقل و انتقال، جا به جایی یا مالکیت عوایدی که به طور مستقیم یا غیر مستقیم در نتیجه جرم تحصیل شده باشد.
 
در این لایحه مرتکبین پولشویی علاوه بر استرداد درآمد و عواید حاصل از ارتکاب جرم مشتمل بر اصل و منافع حاصل (و اگر موجود نباشد مثل یا قیمت آن) به جزای نقدی به میزان یک چهارم عواید حاصل از جرم محکوم می شوند.


.اگر مایل هستید در مورد مسائل حقوقی جرائم و مجازات ها و یا امور مهاجرت با وکلای مجرب مشورت نمایید موسسه حقوقی ملک پور میتوند بهترین گزینه انتخابی شما باشد.شما میتوانید بهترین و دقیق ترین اطلاعات حقوقی را از وکلا و مشاوران موسسه حقوقی ملک پور بخواهید.
ماده یک این لایحه در تعریف پولشویی چنین آورده است که: پولشویی عبارت است از:
* الف) تحصیل، تملک، نگهداری یا استفاده از عواید حاصل از فعالیت های غیر قانونی با علم به این که به طور مستقیم یا غیر مستقیم در نتیجه ارتکاب جرم به دست آمده باشد.
* ب) تبدیل، مبادله یا انتقال عوایدی به منظور پنهان کردن منشا غیر قانونی آن با علم به این که به طور مستقیم یا غیر مستقیم ناشی از ارتکاب جرم بوده یا کمک به مرتکب به نحوی که وی مشمول آثار و تبعات قانونی ارتکاب آن نگردد.
* ج) اخفا یا پنهان یا کتمان کردن ماهیت واقعی، منشا، منبع، محل، نقل و انتقال، جا به جایی یا مالکیت عوایدی که به طور مستقیم یا غیر مستقیم در نتیجه جرم تحصیل شده باشد.
در این لایحه مرتکبین پولشویی علاوه بر استرداد درآمد و عواید حاصل از ارتکاب جرم مشتمل بر اصل و منافع حاصل (و اگر موجود نباشد مثل یا قیمت آن) به جزای نقدی به میزان یک چهارم عواید حاصل از جرم محکوم می‌شوند.


<nowiki>*</nowiki>عنصر مادی جرم پولشویی در قانون ایران چیست؟
'''عنصر مادی جرم پولشویی در قانون ایران'''


طبق ماده ۲ قانون مبارزه با پولشویی  ایران جرم پولشویی عبارت است از:
طبق ماده ۲ قانون مبارزه با پولشویی ایران جرم پولشویی عبارت است از:
# تحصیل، تملک، نگهداری یا استفاده از عواید حاصل از فعالیت‌های غیرقانونی با علم به این که به طور مستقیم یا غیر مستقیم در نتیجهٔ ارتکاب جرم به دست آمده باشد؛
# تحصیل، تملک، نگهداری یا استفاده از عواید حاصل از فعالیت‌های غیرقانونی با علم به این که به طور مستقیم یا غیر مستقیم در نتیجه ارتکاب جرم به دست آمده باشد؛
# تبدیل، مبادله، یا انتقال عوایدی به منظور پنهان کردن منشاء غیرقانونی آن با علم به این که به طور مستقیم یا غیرمستقیم ناشی از ارتکاب جرم بوده یا کمک به مرتکب به نحوی که وی مشمول آثار و تبعات قانونی ارتکاب آن جرم نگردد؛
# تبدیل، مبادله، یا انتقال عوایدی به منظور پنهان کردن منشاء غیرقانونی آن با علم به این که به طور مستقیم یا غیرمستقیم ناشی از ارتکاب جرم بوده یا کمک به مرتکب به نحوی که وی مشمول آثار و تبعات قانونی ارتکاب آن جرم نگردد؛
# اخفاء یا پنهان یا کتمان کردن ماهیت واقعی، منشاء، منبع، محل، نقل و انتقال، جابه‌جایی، یا مالکیت عوایدی که به‌طور مستقیم یا غیرمستقیم درنتیجهٔ جرم تحصیل شده باشد.
# اخفاء یا پنهان یا کتمان کردن ماهیت واقعی، منشاء، منبع، محل، نقل و انتقال، جابه‌جایی، یا مالکیت عوایدی که به‌طور مستقیم یا غیرمستقیم درنتیجه جرم تحصیل شده باشد.


== جستارهای وابسته ==
== جستارهای وابسته ==
۱٬۶۵۱

ویرایش