کاربر:Safa/1صفحه تمرین: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۳: خط ۳:
ائتلاف در فرهنگ سیاسی برای افزایش توان جمعی در تحقق اهداف سیاسی و نظامی و به منظور تسریع در تحقق این اهداف بین احزاب و کشورها بوجود می‌آید. مثلا: احزابی که در آستانه انتخابات دست به تشکیل ائتلاف می‌زنند و یا برای تشکیل دولت افدام به ائتلاف می‌کنند قصدشان تضمین پیروزی در تحقق این اهداف است. در جنگ جهانی دوم بدلیل ابعاد عظیم جنگ و نیروهای درگیر در آن نیاز به تشکیل ائتلافی بین کشورها برای پیروزی در این نبردها بود که دو ائتلاف عمده در جریان این جنگ تشکیل شد. یکی ائتلاف متفقین بین انگلستان، فرانسه، شوروی و امریکا از یک سو و دیگری ائتلاف متحدین بین آلمان، ایتالیا و ژاپن از سوی دیگر بود که نهایتا منجر به شکست ائتلاف متحدین گردید.   
ائتلاف در فرهنگ سیاسی برای افزایش توان جمعی در تحقق اهداف سیاسی و نظامی و به منظور تسریع در تحقق این اهداف بین احزاب و کشورها بوجود می‌آید. مثلا: احزابی که در آستانه انتخابات دست به تشکیل ائتلاف می‌زنند و یا برای تشکیل دولت افدام به ائتلاف می‌کنند قصدشان تضمین پیروزی در تحقق این اهداف است. در جنگ جهانی دوم بدلیل ابعاد عظیم جنگ و نیروهای درگیر در آن نیاز به تشکیل ائتلافی بین کشورها برای پیروزی در این نبردها بود که دو ائتلاف عمده در جریان این جنگ تشکیل شد. یکی ائتلاف متفقین بین انگلستان، فرانسه، شوروی و امریکا از یک سو و دیگری ائتلاف متحدین بین آلمان، ایتالیا و ژاپن از سوی دیگر بود که نهایتا منجر به شکست ائتلاف متحدین گردید.   


== تاریخچه ائتلاف ==
== تعریف ائتلاف ==
 
ائتلاف به اتحاد موقت بین نیروهای سیاسی یک یا چند کشور که هدف مشخصی را دنبال می‌کنند گفته می‌شود. این اتحاد یا برای مقاصد صرفا سیاسی مانند انتخابات و یا تشکیل دولت مربوط است و یا اتحاد گروه‌های سیاسی برای کسب قدرت و یا در سطح بین‌المللی اتحاد عمل چند کشور برای تحقق یک هدف سیاسی یا نظامی است. ائتلاف مبارزه با تروریسم پس از وقایع ۱۱ سپتامبر در آمریکا که منجر به جنگ در افغانستان و عراق شد از جمله این موارد است. در جریان جنگ خلیج‌فارس بر علیه دولت عراق ائتلافی متشکل از ۲۷ کشور وارد عمل شدند و پس از پایان جنگ فقط تعداد محدودی از این کشورها در ائتلاف ماندند و نیروی اصلی این ائتلاف که ارتش آمریکا بود تا تشکیل و پس از تشکیل دولت جدید عراق همجنان در بخش‌هایی از عراق مستقر است.  
 
ائتلاف ها دارای اشکال مختلفی همچون دو جانبه و چند جانبه، سری و علنی، ساده یا دارای سازمان پیچیده؛ و کوتاه مدت یا درازمدت می باشند. همچنین کاربرد ائتلاف در دو سطح سیاست داخلی و بین المللی رایج است.
 
در سطح بین المللی منظور از ائتلاف همبستگی و همکاری چند کشور مختلف برای نیل به یک یا چند هدف مشترک است. ائتلاف های بین المللی زمانی شکل می گیرد که چند کشور عمدتا همفکر برای تحقق اهداف مورد نظر با هم به همکاری بپردازند. کشورهای عضو ائتلاف ممکن است برای همکاری با هم یک موافقتنامه رسمی امضا کنند یا این که بدون وجود هرگونه توافق مکتوب در پی تحقق اهداف مورد نظر برآیند.
 
از جمله ائتلاف های بزرگ بین المللی که در سال های اخیر در سطح جهان شکل گرفته ائتلاف جهانی مبارزه با تروریسم است. در شرایط پس حوادث ۱۱سپتامبر کشورهای جهان برای مبارزه جدی با تروریسم به نوعی توافق دست یافتند که نمود عملی این امر در جنگ افغانستان آشکار شد.
 
البته آمریکا که خود را سردمدار این ائتلاف جهانی تصور می کرد سعی نمود تا از این توافق جهانی علیه تروریسم برای حمله به عراق بهره جوید اما با مخالفت بسیاری از کشورهای عضو این ائتلاف مواجه شد و تعداد کشورهای عضو ائتلاف مهاجم به عراق به شدت کاهش یافت.
 
در عرصه سیاست داخلی کشورها نیز ائتلاف احزاب و جناح های سیاسی یک امر مرسوم است. این مسئله به ویژه در نظام های سیاسی پارلمانی که دولت از درون پارلمان بیرون می آید از اهمیت ویژه برخوردار است.
 
از آنجا که در نظام سیاسی پارلمانی حزبی که اکثریت کرسی های مجلس را به دست گیرد خودبخود دولت را تشکیل می دهد، احزابی که از آن جایگاه سیاسی برای کسب اکثریت برخوردار نیستند برای بدست گرفتن قدرت اجرایی با سایر احزابی که از نظر ایدئولوژی نزدیکی بیشتری با آنها دارند ائتلاف می کنند. البته این ائتلاف ممکن است قبل از برگزاری انتخابات و در دوران مبارزات انتخاباتی شکل بگیرد یا این که بعد از برگزاری انتخابات و مشخص شدن تعداد کرسی های احزاب.
 
مصادیق ائتلاف در عرصه سیاست داخلی کشورها را می توان در انتخابات  گوناگون پارلمانی یا ریاست جمهوری مشاهده کرد. در بسیاری از این انتخابات  معمولا دو یا چند حزب که در یک جناح فکری قرار دارند  برای کسب قدرت و پیروزی بر رقبا دست به ائتلاف می زنند. به عنوان نمونه در آخرین انتخابات پار لمانی هند که سه سال قبل برگزار شد دو حزب بزرگ «کنگره» و «بی جی پی» قبل از برگزاری انتخابات با تعداد دیگری از احزاب دست به ائتلاف زدند. وقتی در پایان شمارش آراء ائتلاف کنگره اکثریت را بدست آورد اما از تعداد کرسی های لازم برای تشکیل دولت برخوردار نشد بار دیگر این حزب ائتلاف با احزاب دیگر از جمله حزب کمونیست را مد نظر قرار داد تا بتواند با همکاری آن حزب، اکثریت کرسی های پارلمان هند را در اختیار خود قرار دهد و دولت را تشکیل دهد.
 
https://www.hamshahrionline.ir/news/24415/%D9%85%D9%81%D8%A7%D9%87%DB%8C%D9%85-%D8%A7%D8%A6%D8%AA%D9%84%D8%A7%D9%81-%DA%86%DB%8C%D8%B3%D8%AA


شکل و ترکیب این ائتلاف‌ها و قدرت آن بستگی به بزرگی و کوچکی نیروی تشکیل دهنده آن متفاوت است. همچنین ائتلاف ممکن است دو یا چند جانبه باشد. گاهی برای تشکیل ائتلاف موافقتنامه‌ای رسمی تنظیم می‌شود و گاه بدون وجود چنین توافق مکتوبی ائتلاف شکل می‌گیرد. در کشورهایی که تنوع احزاب وجود دارد معمولا در آستانه‌ی انتخابات ائتلافی از احزاب اصلی با شرکت احزاب کوچکتر تشکیل می‌شود چه برای پیروزی در انتخابات و چه برای تشکیل دولت، نمونه این کشورها ایتالیا و هند هستند. گاهی ائتلاف شکل علنی و رسمی ندارد و گاهی درازمدت است. آخرین مورد،‌ ائتلاف اعضای اروپایی عضو ناتو و آمریکا در حمایت از اوکراین در جنگ علیه روسیه می‌باشد.<ref>[https://www.hamshahrionline.ir/news/24415/%D9%85%D9%81%D8%A7%D9%87%DB%8C%D9%85-%D8%A7%D8%A6%D8%AA%D9%84%D8%A7%D9%81-%DA%86%DB%8C%D8%B3%D8%AA سایت روزنامه‌ی همشهری]</ref>


== تاریخچه ائتلاف ==


ائتلاف به معنای عام آن در تاریخ بشریت مخصوصا در جنگ‌ها همیشه شکل گرفته و پس از رسیدن به هدف مورد نظر منتفی شده است. برخی ائتلاف‌ها موقتی بودند و برخی استمرار داشتند. بطور مثال: در جریان جنگ خلیج‌فارس بر علیه دولت عراق ائتلافی متشکل از ۲۷ کشور وارد عمل شدند و پس از پایان جنگ فقط تعداد محدودی از این کشورها در ائتلاف ماندند و نیروی اصلی این ائتلاف که ارتش آمریکا بود تا تشکیل و پس از تشکیل دولت جدید عراق همجنان در بخش‌هایی از عراق مستقر است.
=== ائتلاف کشورهای اروپایی برای مقابله با فرانسه ===
 
ائتلاف کشورهای اروپایی برای مقابله با فرانسه


=== ائتلاف متفقین در جنگ جهانی دوم ===
=== ائتلاف متفقین در جنگ جهانی دوم ===
=== ائتلاف جهانی مبارزه با تروریسم ===
=== ائتلاف جهانی مبارزه با تروریسم ===


 
=== ائتلاف در ایران ===
 
== ائتلاف چیست؟ آیا ائتلاف برای انتخابات مفید است یا ضرر دارد؟ ==
به معنی اتحاد موقت گروه‌ها و نیروهای سیاسی است که هدف‌های معینی را دنبال می‌کنند. این اصطلاح غالباً ًدر سه سطح بکار می رود<sup>:</sup>
 
# دربارۀ احزاب سیاسی برای مقاصد پارلمانی و انتخاباتی
# در مورد گروه‌بندی‌های خارج از خطوط حزبی
# در مورد دولت‌های ملی به منظور اقدام به عمل مشترک
 
ائتلاف می تواند به اشکال گوناگونی صورت گیرد. از جمله<sup>:</sup>
 
ممکن است یک گروه (حزب، دولت، گروه و...) بزرگ تر به منظور دستیابی به اکثریت با چند گروه کوچک‌تر ائتلاف کند.
 
* ممکن است چند گروه کوچک با هم ائتلاف کنند تا گروهی بزرگ‌تر را از کسب توان سیاسی بازدارند. بایستی میان ائتلاف و اتحاد تفاوت قائل شد به این صورت که غالباً ًائتلاف در مقایسه با اتحاد موقتی‌تر و محدودتر و غیررسمی‌تر است.
* ائتلاف ها دارای اشکال مختلفی همچون دو جانبه و چند جانبه، سری و علنی، ساده یا دارای سازمان پیچیده؛ و کوتاه مدت یا درازمدت می باشند. همچنین کاربرد ائتلاف در دو سطح سیاست داخلی و بین المللی رایج است.
* در سطح بین المللی منظور از ائتلاف همبستگی و همکاری چند کشور مختلف برای نیل به یک یا چند هدف مشترک است. ائتلاف های بین المللی زمانی شکل می گیرد که چند کشور عمدتا همفکر برای تحقق اهداف مورد نظر با هم به همکاری بپردازند. کشورهای عضو ائتلاف ممکن است برای همکاری با هم یک موافقتنامه رسمی امضا کنند یا این که بدون وجود هرگونه توافق مکتوب در پی تحقق اهداف مورد نظر برآیند.
* مصادیق ائتلاف در عرصه سیاست داخلی کشورها را می توان در انتخابات  گوناگون پارلمانی یا ریاست جمهوری مشاهده کرد. در بسیاری از این انتخابات  معمولا دو یا چند حزب که در یک جناح فکری قرار دارند  برای کسب قدرت و پیروزی بر رقبا دست به ائتلاف می زنند. به عنوان نمونه در آخرین انتخابات پار لمانی هند که سه سال قبل برگزار شد دو حزب بزرگ «کنگره» و «بی جی پی» قبل از برگزاری انتخابات با تعداد دیگری از احزاب دست به ائتلاف زدند. وقتی در پایان شمارش آراء ائتلاف کنگره اکثریت را بدست آورد اما از تعداد کرسی های لازم برای تشکیل دولت برخوردار نشد بار دیگر این حزب ائتلاف با احزاب دیگر از جمله حزب کمونیست را مد نظر قرار داد تا بتواند با همکاری آن حزب، اکثریت کرسی های پارلمان هند را در اختیار خود قرار دهد و دولت را تشکیل دهد.
*
*


خط ۷۶: خط ۴۴:
* http://andishebidari.blogfa.com/post/38
* http://andishebidari.blogfa.com/post/38


== ائتلاف یعنی چه؟ ==
| آیا معنی ائتلاف و اتحاد یکسان است؟


✔ نگاهی دقیق‌تر به کلمات     ۲۵دیدگاه
با این توضیح، وقتی از «ائتلاف سیاسی چند کشور» یا «ائتلاف چند شرکت» و یا «ائتلاف احزاب» حرف می‌زنیم، منظورمان این است که کشورها، احزاب و شرکت‌ها با یکدیگر توافق کرده‌اند که به هم نزدیک‌تر شوند و سیاست‌های همسو اتخاذ کنند.
 
تفاوت ائتلاف و اتحاد چیست؟
 
حتماً تا کنون اصطلاح ائتلاف را شنیده‌اید. ائتلاف با بسیاری از واژه‌ها ترکیب می‌شود و اصطلاحات تازه می‌سازد: دولت ائتلافی، نیروهای ائتلاف، شورای ائتلاف، ائتلاف دو شرکت، ائتلاف سیاسی، ائتلاف انتخاباتی، ائتلاف اپوزیسیون‌های یک حکومت و ده‌ها ترکیب دیگر از این دست.
 
 
آشنایی با مفهوم ائتلاف برای کسانی که در زمینهٔ مدیریت، سیاست و استراتژی کار می‌کنند، ضروری است.
 
 
در این درس از سلسله درس‌های ظرافت‌های کلامی می‌خواهیم بگوییم ائتلاف یعنی چه و بعد از آشنایی با معنی ائتلاف، آن را با واژهٔ «اتحاد» که نزدیک به آن به نظر می‌رسد، مقایسه کنیم. امیدواریم بعد از این درس، تفاوت ائتلاف و اتحاد را به خاطر بسپارید و دیگر این دو اصطلاح را به جای یکدیگر به کار نبرید.
 
 
ائتلاف یعنی چه؟ آیا ائتلاف همان اتحاد است؟
 
در ادبیات روزمره، ما معمولاً ائتلاف و اتحاد را مترادف یکدیگر می‌دانیم و این جنس از معانی را برایشان در نظر می‌گیریم:
 
 
همراه شدن
 
یک‌دسته‌ شدن
 
قرار گرفتن در یک قالب
 
اما اگر در ادبیات سیاست، اقتصاد و مدیریت، این دو اصطلاح را با دو معنای متفاوت به کار می‌برند. اجازه بدهید ابتدا از معنی کلمه ائتلاف شروع کنیم و پس از آشنایی با معنی لغوی ائتلاف به سراغ کاربرد اصطلاحی آن برویم.
 
 
معنی ائتلاف
 
کلمه ائتلاف ریشهٔ عربی دارد. بر خلاف بعضی کلمات عربی که معنایشان در فارسی کاملاً‌ تغییر کرده، ائتلاف را در زبان فارسی تقریباً به همان معنایی می‌شناسند که اعراب می‌دانند و به کار می‌برند. در زبان انگلیسی هم واژه‌های Coalition و Alliance – بسته به فضای بحث و موضوع – به عنوان معادل ائتلاف در نظر گرفته می‌شود.


ائتلاف از ریشهٔ «الف» است؛ به معنای نزدیک کردن و نزدیک شدن و کنار هم قرار گرفتن. مثل واژهٔ اُلفت که ما در فارسی به کار می‌بریم (اُنس و اُلفت). کلمهٔ تألیف هم از همین ریشه است. مولف، کسی است که موضوعات مختلف را کنار هم می‌گذارد و در قالب کتاب به خوانندگان خود ارائه می‌دهد.
با این توضیح، وقتی از «ائتلاف سیاسی چند کشور» یا «ائتلاف چند شرکت» و یا «ائتلاف احزاب» حرف می‌زنیم، منظورمان این است که کشورها، احزاب و شرکت‌ها با یکدیگر توافق کرده‌اند که به هم نزدیک‌تر شوند و سیاست‌های همسو اتخاذ کنند.




۸٬۶۷۳

ویرایش