محسن نگهبان

از ایران پدیا
پرش به ناوبری پرش به جستجو
محسن نگهبان
محسن نگهبان؛.JPG
محسن نگهبان
زادروز۱۳۳۹
شیراز
درگذشت۲۵ آذر ۱۴۰۲
آلبانی
ملیتایرانی
سال‌های فعالیتاز سال ۱۳۵۷ تا ۱۴۰۲
دیناسلام

محسن نگهبان، (زاده سال ۱۳۳۹، شیراز – درگذشته ۲۵ دی‌ماه ۱۴۰۲، آلبانی) در سال ۱۳۵۷، که هم‌زمان بود با قیام‌های مردم علیه دیکتاتوری سلطنتی شرکت داشت و در همین ایام با سازمان مجاهدین خلق ایران آشنا شد. محسن نگهبان در سال ۱۳۵۸، در ارتباط با تشکیلات دانش‌آموزی سازمان مجاهدین در شهر شیراز فعالیت می‌کرد. محسن نگهبان در اسفندماه ۱۳۶۰، توسط مأموران حکومتی دستگر و به زندان سپاه پاسداران منتقل شد. او به یک‌سال و نیم حبس محکوم گردید و تا شهریورماه ۱۳۶۲، در زندان مرکزی عادل‌آباد شیراز محبوس بود. محسن نگهبان در زندان شیراز یکی از اعضای تشکیلات مخفی مجاهدین بود. او در سال ۱۳۶۶، از ایران خارج شد و عازم قرارگاه اشرف گردید. محسن نگهبان پس از پیوستن به ارتش آزادی‌بخش ملی در عملیات‌های ارتش آزادی‌ مانند عملیات آفتاب، عملیات عین‌خوش، عملیات چلچراغ و عملیات فروغ جاویدان شرکت داشت. محسن نگهبان سرانجام پس از ۴۴ سال مبارزه، در ۲۵ آذرماه ۱۴۰۲، بر اثر عارضه تنفسی و ریوی در آلبانی درگذشت.

آشنایی با مجاهدین

محسن نگهبان در سال ۱۳۳۹، در شهر شیراز به دنیا آمد. او در دوران دانش‌آموزی در سال ۱۳۵۷، که هم‌زمان بود با قیام‌های مردم علیه دیکتاتوری سلطنتی شرکت داشت و در همین ایام با سازمان مجاهدین خلق ایران آشنا شد. محسن نگهبان در سال ۱۳۵۸، در ارتباط با تشکیلات دانش‌آموزی سازمان مجاهدین در شهر شیراز فعالیت می‌کرد. او در این باره نوشته است:

«در سال چهارم دبیرستان که بودم یکی از دوستانم که از قدیم با هم بودیم و هوادار شده بود و خیلی سعی می‌کرد مرا هم هوادار کند تا این‌که من هم کم کم به‌سازمان علاقه پیدا کردم، به‌خصوص با خواندن زندگینامه‌ی شهدا خیلی انگیزه می‌گرفتم و دیگر به‌طور فعال از زمان کاندیداتوری برادر برای ریاست‌جمهوری فعالیت می‌کردم و یک مدتی در انجمن دانش‌آموزان بودم. همین‌طور برای کاندیداهای سازمان جهت مجلس».

دستگیری و زندان

محسن نگهبان در اسفندماه ۱۳۶۰، توسط مأموران حکومتی دستگر و به زندان سپاه پاسداران منتقل شد. او به یک‌سال و نیم حبس محکوم گردید و تا شهریورماه ۱۳۶۲، در زندان مرکزی عادل‌آباد شیراز محبوس بود. محسن نگهبان در زندان شیراز یکی از اعضای تشکیلات مخفی مجاهدین بود.

پیوستن به ارتش آزادی‌بخش

محسن نگهبان در پس از تلاش‌های فراوان توانست با سازمان مجاهدین ارتباط برقرار کند. او در سال ۱۳۶۶، از ایران خارج شد و عازم قرارگاه اشرف گردید. محسن نگهبان پس از پیوستن به ارتش آزادی‌بخش ملی در عملیات‌های ارتش آزادی‌ مانند عملیات آفتاب، عملیات عین‌خوش، عملیات چلچراغ و عملیات فروغ جاویدان شرکت داشت.

محسن نگهبان در حملات نیروی قدس سپاه پاسداران به قرارگاه اشرف در ۶ و ۷ مردادماه سال ۱۳۸۸، از ناحیه‌ی پا و کمر مجروح شد. او خودش در این باره نوشته بود که به این یقین رسیدم در جنگی که در آن قرار داریم، هر نتیجه‌ای که داشته باشد، سرانجام برای ما جز پیروزی چیز دیگری نیست و شکستی برای ما متصور نخواهد بود و در مقابل خدا و خلقمان و تاریخ، سربلند و روسفید خواهیم بود.

پیمان و نقشه مسیرها

محسن نگهبان در کمپ لیبرتی و در شرایط محاصره و موشک‌باران‌های نیروی قدس به لیبرتی، در نقشه مسیر خود در سال ۱۳۹۲، نوشته بود:

«در این شرایط که رژیم و مالکی و کوبلر، مجاهدین را به لیبرتی آورده و دور دور تا آن‌ها را دیوار کشیده و محصور و زندانی کرده‌اند تا به خیال خودشان ما را به تسلیم بکشانند، ما مجاهدین عزم جزم کرده‌ایم تا درس درخشان دیگری از مقاومت و ایستادگی و تسلیم‌ناپذیری به دشمن و عواملش بدهیم. در شرایطی که رژیم از یک‌طرف با حمله نظامی و موشک‌باران لیبرتی کمر به نابودی مجاهدین بسته است و از طرف دیگر در خارجه با توطئه‌های کثیف سیاسی توسط عوامل خود فروخته‌اش و خنجر از پشت زدن‌های خائنان می‌خواهد عرصه را بر مقاومت و مجاهدین تنگ کند، ما مجاهدین در لیبرتی با تکیه بر انقلاب خواهر مریم و تشکیلاتمان، صفوف خود را فشرده‌تر و عزممان را جزم‌تر کرده‌ایم تا بند از بند این رژیم بگسلیم و ریش و ریشه‌اش را بسوزانیم.»

او در نقشه مسیر سال ۱۳۹۳، نیز بر عهد و پیمان خود در مبارزه علیه رژیم ایران تأکید کرده و نوشته بود که از آرمان سرنگونی رژیم و آزادی مردم ذره‌ای کوتاه نخواهیم آمد. محسن نگهبان در آخرین نقشه مسیر خود در فروردین ۱۴۰۲، نوشته بود:

«در شرایط حساس کنونی که مردم ایران با پیشتازی مجاهدین و کانون‌های شورشی می‌روند تا بند از بند رژیم تبهکار آخوندی بگسلند و ریش و ریشه‌اش را بسوزانند و خاکستر آنرا به باد دهند، بورژوازی هم‌دست شیخ که در طول تاریخ همیشه به‌مثابه زور و تزویر زوج جدایی ناپذیر یکدیگر بوده‌اند، دوباره سربزنگاه سر و کله‌اش پیدا شده تا به نجات شیخ بپردازد. ولی هیهات که این بار مقاومتی خونبار و رزمنده وجود دارد که نمی‌گذارد تاریخ تکرار شود و دوباره همان برود که در مشروطه و انقلاب ۵۷ رفت.»

درگذشت

محسن نگهبان سرانجام پس از ۴۴ سال مبارزه، در ۲۵ آذرماه ۱۴۰۲، بر اثر عارضه تنفسی و ریوی در آلبانی درگذشت.

پیام تسلیت مریم رجوی

خانم مریم رجوی، رئیس جمهور برگزیده‌ی شورای ملی مقاومت، طی پیامی درگذشت مجاهد خلق محسن نگهبان را تسلیت گفت و نوشت:

«درود به قهرمان مجاهد خلق محسن نگهبان، فرزند دلاور مردم شیراز، که ۴۴ سال رزم بی‌امان او نمونه دیگری از پاکبازی فرزندان پیشتاز مردم ایران در مصاف تاریخی با فاشیسم دینی حاکم بر ایران است. مقاومت او در برابر دژخیمان خمینی در شکنجه‌گاه عادل آباد، جنگاوری او در سلسله عملیات ارتش آزادی و در دوران پایداری و هم‌چنین اعتلای آرمانی او در انقلاب درونی مجاهدین فرازهای درخشان زندگی مبارزاتی این مجاهد صدیق و سرفراز است. با تسلیت به‌خاطر فقدان مجاهد قهرمان محسن نگهبان، یقین دارم که راه و رسم جنگاوری و پایداری محسن نگهبان را جوانان شورشگر شیراز پایتخت شورش در قیام ۹۸ ادامه می‌دهند و همرزمانش در اشرف ۳ جای خالی او را با رزم مضاعف پر خواهند کرد.»[۱]

منابع: