مهر (ماه): تفاوت میان نسخه‌ها

پرش به ناوبری پرش به جستجو
۴۶۲ بایت حذف‌شده ،  ‏۲۰ سپتامبر ۲۰۲۰
بدون خلاصۀ ویرایش
(صفحه‌ای تازه حاوی «{{مهر}} '''مِهر'''، هفتمین ماه سال هجری خورشیدی است و ۳۰ روز دارد و از روز ۱۸۷م...» ایجاد کرد)
 
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
{{مهر}}
{{مهر}}
'''مِهر'''، هفتمین ماه سال [[هجری خورشیدی]] است و ۳۰ روز دارد و از روز ۱۸۷م سال آغاز شده و در روز ۲۱۶م سال پایان می‌یابد و نخستین ماه فصل [[پاییز]] است. برج فلکی مهرماه [[برج میزان]] است.
'''مِهر'''، هفتمین ماه سال هجری خورشیدی است. مهرماه ۳۰ روز دارد و از روز ۱۸۷م سال آغاز شده و در روز ۲۱۶ سال پایان می‌یابد. این ماه اولین ماه فصل [[پاییز]] است. برج فلکی مهرماه برج میزان است.


در [[گاه‌شماری رسمی ایران]] نام این ماه از نام ماه هفتم [[گاه‌شماری اوستایی نو]] که در اوستایی ''میثرَ'' و در پهلوی ''میتْرْ'' نام دارد، برگرفته شده‌است. [[مهر (ایزد)|مهر]] نام یکی از [[ایزد]]ان است.
در گاه‌شماری رسمی ایران نام این ماه از نام ماه هفتم گاه‌شماری اوستایی نو که در اوستایی ''میثرَ'' و در پهلوی ''میتْرْ'' نام دارد، گرفته شده است. مهر همچنین به معنای مهربانی و نیکی است. معنای دیگر واژه مهر «خورشید» است. ایرانیان پیش از گرایش به زردشت، مهرپرست یعنی خورشیدپرست بودند.  
در گاه‌شماری زرتشتی شانزدهمین روز هرماه نیز به این ایزد تعلق دارد و روز شانزدهم مهرماه، جشن [[مهرگان]] برگزار می‌شود.


== ریشه ==
== ریشه ==
واژهٔ مهر به واژهٔ هندوایرانی miθra برمی‌گردد که نام ایزدی ودایی، ایرانی و زرتشتی است. این نام در [[ودا]] هم به صورت mitra (اسم خنثی) و Mitra (اسم مذکر) به کار رفته‌است. در [[اوستا]] صورت miθra (اسم مذکر) کاربرد دارد. [[آنتوان میه]] این واژه را «پیمان» معنا کرد. [[ولفگانگ لنتس]] معنی «احترام، دین داری» را در ارتباط با اجرای مراسم آیینی و دینی و رعایت حقوق همسایه مطرح کرد. دلیل او بیشتر واژهٔ فارسی «مهر» در معنی امروزی آن «محبت و دوستی» است که با معنای سنتی آن در هندی کهن به معنی «دوست» مطابق است. [[هرمان لومل]] به جنبهٔ دینی و انسان انگارانهٔ میترا تأکید دارد که به عنوان «داور»، «ایزد نور» و «جنگجو» ستایش می‌شود و از همین رو، «پیمان» جنبهٔ اخلاقی این شخصیت شده‌است.<ref>{{یادکرد وب |نویسنده =بهار مختاریان |نشانی =http://anthropology.ir/node/3907 |عنوان =مهر و مهرگان |ناشر =پایگاه انسان‌شناسی و فرهنگ |تاریخ =۱ مهر ۱۳۹۱ |تاریخ بازبینی = |archiveurl =https://web.archive.org/web/20131004215623/http://anthropology.ir/node/3907 |archivedate =۴ اکتبر ۲۰۱۳ |dead-url =yes}}</ref>
واژهٔ مهر به واژهٔ هندوایرانی miθra برمی‌گردد که نام ایزدی ودایی، ایرانی و زرتشتی است. این نام در [[ودا]] هم به صورت mitra (اسم خنثی) و Mitra (اسم مذکر) به کار رفته‌است. در [[اوستا]] صورت miθra (اسم مذکر) کاربرد دارد. [[آنتوان میه]] این واژه را «پیمان» معنا کرد. [[ولفگانگ لنتس]] معنی «احترام، دین داری» را در ارتباط با اجرای مراسم آیینی و دینی و رعایت حقوق همسایه مطرح کرد. دلیل او بیشتر واژهٔ فارسی «مهر» در معنی امروزی آن «محبت و دوستی» است که با معنای سنتی آن در هندی کهن به معنی «دوست» مطابق است. [[هرمان لومل]] به جنبهٔ دینی و انسان انگارانهٔ میترا تأکید دارد که به عنوان «داور»، «ایزد نور» و «جنگجو» ستایش می‌شود و از همین رو، «پیمان» جنبهٔ اخلاقی این شخصیت شده‌است.


== مهر در زبان و گاه‌شماری دیگر ==
== مهر در زبان و گاه‌شماری دیگر ==
در [[گاه‌شماری میلادی]] این ماه با شروع ماه [[سپتامبر]] آغاز می‌شود و در تقویم شمسی افغانستان میزان نامیده می‌شود.
در [[گاه‌شماری میلادی]] این ماه با شروع ماه [[سپتامبر]] آغاز می‌شود و در تقویم شمسی افغانستان میزان نامیده می‌شود.

منوی ناوبری