کاربر:Khosro/صفحه تمریش شعبان بی‌مخ: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۷۲: خط ۷۲:
| پانویس            =
| پانویس            =
}}
}}
'''شعبان جعفری''' ، معروف به '''شعبان بی‌مخ''' (زاده فروردین‌ماه ۱۳۰۰، تهران – درگذشته ۲۸ مرداد ۱۳۸۵، کالیفرنیا، آمریکا)، یکی از بازیگران کودتای ۲۸ مرداد سال ۱۳۳۲، بود. شعبان جعفری در میان لات‌ها و محله‌گردان‌های آن زمان به شعبان بی‌مخ و شعبان درخونگاه شهرت داشت. لمپنیسم سیاسی جریانی است که شاهان پهلوی به کمک آن توانستند فرایند دموکراسی‌خواهی را در ایران سالیان درازی به عقب بیندازند، در این بین نقش شعبان جعفری در کودتای ۲۸ مرداد سال ۱۳۳۲، بیش از همه شناخته شده‌تر است. شعبان جعفری شاه‌دوست بود و خود را مرید آیت‌الله کاشانی می‌دانست. در ماجرای ۹ اسفند ۱۳۳۱ که به پیشنهاد دکتر [[دکتر محمد مصدق|'''محمد مصدق''']]، [[محمدرضا پهلوی|'''محمدرضا شاه''']] قصد خروج از کشور و سفر به عتبات را داشت، شعبان جعفری به همراه دسته‌ای از لات‌ها و نوچه‌های خود، با تجمع در مقابل کاخ مرمر از خروج شاه جلوگیری کردند؛ و با تهدید بازاریان، بازار تعطیل شد و این دسته به مقابل خانه [[دکتر محمد مصدق|'''دکتر محمد مصدق''']] رفته و اقدام به شکستن در منزل او کردند. هم‌چنین در اسفند ۱۳۳۲، هنگامی که دکتر [[سیدحسین فاطمی|'''حسین فاطمی''']] دست‌گیر شد؛ شعبان جعفری که از او کینه داشت با دسته خود به مقابل شهربانی رفت و موقعی که دکتر فاطمی از شهربانی خارج شد، به وی یورش برد و او را مورد ضرب و شتم قرار داد و با چاقو به او حمله‌ور شد. او سپس از [[انقلاب ضد سلطنتی|'''انقلاب ضدسلطنتی''']] از ایران گریخت و نهایتاً در آمریکا ساکن شد. شعبان جعفری سرانجام در سن ۸۵ سالگی و در روز ۲۸ مرداد، ۱۳۸۵، یعنی درست در سال‌گرد کودتای ۲۸ مرداد در شهر لس‌آنجلس واقع در ایالات متحده آمریکا درگذشت.
'''شعبان جعفری''' ، معروف به '''شعبان بی‌مخ''' (زاده فروردین‌ماه ۱۳۰۰، تهران – درگذشته ۲۸ مرداد ۱۳۸۵، کالیفرنیا، آمریکا)، یکی از بازیگران کودتای ۲۸ مرداد سال ۱۳۳۲ علیه دولت دکتر محمد مصدق بود. شعبان جعفری در میان لات‌ها و محله‌گردان‌های آن زمان به شعبان بی‌مخ و شعبان درخونگاه شهرت داشت. لمپنیسم سیاسی جریانی است که اغلب دیکتاتورها به کمک آن به مقابله با آزادی‌خواهان می‌پردازند. این پدیده در تاریخ اغلب کشورها شاهدان مثال بسیاری دارد. در ایران نیز هم پیش از انقلاب و هم پس از انقلاب از لات‌های حامی حاکمیت برای سرکوب استفاده شده است. در ایران نقش شعبان جعفری در کودتای ۲۸ مرداد سال ۱۳۳۲، بسیار شناخته شده است. شعبان جعفری از حامیان محمدرضا شاه  و همچنین خود را مرید آیت‌الله کاشانی می‌دانست.  
 
با نخست وزیری مجدد مصدق پس از قیام ۳۰ تیر محمدرضا شاه [[محمدرضا پهلوی|'''محمدرضا شاه''']] اعلام نمود برای زیارت عتبات از کشور خارج می‌شود. شعبان جعفری به همراه دسته‌ای از لات‌ها و نوچه‌های خود، با تجمع در مقابل کاخ مرمر قصد داشتند  دکتر مصدق را در هنگام خروج از کاخ به قتل برسانند.این عمل پیشاپیش توسط دربار هماهنگ شده و مبالغی برای انجام این کار پرداخت شده بود. دکتر مصدق به درخواست شاه برای خداحافظی به دیدار وی رفته بود اما هنگام خروج با فداکاری محافظان مصدق وی توانست از مهلکه بگریزد اما شعبان جعفری مجددا به مقابل خانه [[دکتر محمد مصدق|'''دکتر محمد مصدق''']] رفته و اقدام به شکستن در منزل او کردند که مصدق بار دیگر از طریق پشت‌بام توانست از خانه خارج شود.
 
سرانجام در تاریخ ۲۸ مرداد ۱۳۳۲ شعبان جعفری به عنوان مهره‌ای در پیشبرد یک کودتا بکار گرفته شد. این کودتا توسط سیا طراحی شد. پیش از آن اشرف پهلوی برای مقدمات آن به ایران آمد. از دیگر مهره‌های این کودتا آیت‌الله کاشانی بود. در کودتای ۲۸ مرداد دکتر مصدق که یک ماه پیش از آن با تظاهرات گسترده مردم بر سر کار آمده بود، دستگیر و از نخست وزیری خلع گردید. دکتر مصدق حامی یک حکومت مشروطه دموکراتیک بود که شاه در آن نقشی سمبلیک و نه اقدارگرا داشته باشد.
 
۶۰ سال بعد وزارت خارجه آمریکا بخاطر شرکت در این کودتا و سرنگونی کردن یک دولت ملی در ایران از مردم ایران عذرخواهی نمود و اسنادی را فاش نمود که پول‌های هنگفتی را به آیت‌الله کاشانی، شعبان جعفری و دیگر مهره‌های این کودتا پرداخت کرده است.
 
در اسفند ۱۳۳۲، هنگامی که دکتر [[سیدحسین فاطمی|'''حسین فاطمی''']] همکار دکتر محمد مصدق دست‌گیر شد؛ شعبان جعفری مجددا با نوچه‌های خود به مقابل شهربانی رفت تا هنگام خروج او را به قتل برساند. شعبان جعفری پس از [[انقلاب ضد سلطنتی|'''انقلاب''']] از ایران رفت و در آمریکا ساکن شد. شعبان جعفری در سن ۸۵ سالگی درست در روز ۲۸ مرداد، ۱۳۸۵، یعنی درست در سال‌گرد کودتای ۲۸ مرداد در شهر لس‌آنجلس درگذشت.


== تحصیلات و دوران جوانی ==
== تحصیلات و دوران جوانی ==