کاربر:علیرضا/صفحه تمرین: تفاوت میان نسخه‌ها

از ایران پدیا
پرش به ناوبری پرش به جستجو
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
 
(۳۹ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۲ کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
{{جعبه اطلاعات کتاب
| عنوان          =
| عنوان اصلی      =
| برگرداننده      =
| ویراستار          =
| به کوشش    =
| تصویر          =جان‌باختگان ضربه ۱۲ اردیبهشت.jpg
| زیرنویس تصویر  =جان‌باختگان ضربه ۱۲ اردیبهشت
| نویسنده        =
| تصویرگر        =
| طراح جلد        =
| زبان            =
| مجموعه          =
| موضوع          =
| سبک            =
| ناشر            =
| ناشر فارسی      =
| محل انتشارات    =
| تاریخ نشر      =
| تاریخ نشر فارسی =
| محل ناشر فارسی  =
| تاریخ نگارش =
| نوع رسانه      =
| صفحه            =
| قطع            =
| اندازه وزن                =
| شمارگان        =
| نوبت چاپ    =
| تعداد جلد      =
| شابک            =
| کتاب‌خانهٔ ملی ایران    =
|دیوئی  =
|کتابخانه کنگره =
| پس از          =
| پیش از          =
}}
ضربه ۱۲ اردیبهشت ۶۱، تهران شاهد نبردهای عظیمی بود که از شرق تا غرب و از شمال تا بخشهایی از مرکز شهر را دربر می‌گرفت.


از ساعت 2بعدازظهر با اولین‌شلیک، تهاجم هم‌زمان پاسداران به‌چندین‌پایگاه مجاهدین شروع شد. نبرد تا ساعتهایی پس‌از نیمه‌شب ادامه داشت و رشیدترین فرزندان ایران، با مقاومت دلیرانه خود درسی فراموشی‌ناپذیر به‌خمینی‌دجال و مزدوران آدمکش او دادند. دشمن از زمین و هوا با سلاحهای نیمه‌سنگین و حتی سلاح سنگین و شلیک‌با هلیکوپتر، پایگاهها را می‌کوبید. شهر درهاله‌یی از انفجار و دود و آتش غرق شده بود. بیش‌از 60زن و مرد مجاهدخلق، ایستاده بودند تا آنطور که شایسته مجاهدخلق است، رایت شرف یک‌خلق را تا آخرین نفس و تا آخرین قطره خون برافراشته نگاه دارند.
علی‌اکبر هاشمی رفسنجانی بهرمانی


روز ۱۲اردیبهشت، مجاهدان قهرمان با پایمردی و حماسه شورانگیز فرمانده والامقام محمد ضابطی و سایر همرزمان قهرمانش یک‌آزمایش بزرگ را باموفقیت پشت‌سر گذاشتند و سربلند و سرافراز درخاطره خلق و میهن جاودانه شدند.
== تولد و دوران جوانی ==
اکبر هاشمی رفسنجانی در سوم شهریور ۱۳۱۳ در روستای بهرمان شهرستان رفسنجان و در خانواده‌ای نسبتاً ثروتمند به دنیا آمد. پدرش با نام میرزاعلی با اندکی تحصیلات حوزوی از باغ‌داران و تاجران پسته بهرمان از توابع بخش نوق رفسنجان بود و 9 فرزند داشت. اکبر هاشمی در سن ۱۴ سالگی به قم رفت و به تحصیل علوم دینی پرداخت.


مجاهد قهرمان محمد ضابطی، همواره نامش همراه با بزرگترین حرکتها‌ی مردمی علیه ارتجاع خمینی؛ از مبارزات سیاسی سالهای 60 و میتینگ بزرگ امجدیه گرفته تا تظاهرات 7اردیبهشت و خیزش عظیم سازمان‌یافته مردمی در30خرداد60 عجین شده است. او به‌مثابه‌ی یک‌ انقلابی تمام‌عیار و یک‌مجاهد فداکار، خطوط استراتژیک‌سازمان را دربرخورد با ارتجاع پیاده می‌کرد و با ابتکار و خلاقیت، دستاوردهای سیاسی ‌آن‌را‌ بیشتر و افزون‌تر می‌نمود. این‌خلاقیتها برای پیاده‌کردن خطوط سازمان از فردای 30خرداد60 اهمیت بیشتری یافت. محمد ضابطی در رأس بخش اجتماعی سازمان، توانست به‌سرعت روابط و مناسبات علنی را با مرحله و فضای جدید منطبق نماید و تشکیلات بسیار گسترده‌یی را وارد مناسبات مخفی، نظامی و تهاجمی‌کند.
هاشمی رفسنجانی با خمینی آشنا شد
هاشمی رفسنجانی از اواخر دهه سی خورشیدی که برای طلبگی به قم رفته بود با خمینی آشنا شد. با تبعید خمینی، رفسنجانی در ایران به زندگی‌اش ادامه داد. عمده فعالیت وی پیش از انقلاب علاوه بر روضه خوانی، کارهای انتشاراتی بود. هاشمی رفسنجانی در مجموع از سال ۱۳۳۷ تا سال ۱۳۵۷ ۷ بار و مجموعاً ۴ سال و ۵ ماه به جرم هواداری از خمینی یا سازمان مجاهدین خلق ایران به زندان افتاد. هاشمی رفسنجانی همچنین پیوندهای عمیقی با حزب مؤتلفه اسلامی داشت. حزب مؤتلفه علاوه بر ترور حسنعلی منصور نخست‌وزیر شاه، به ترور رجال ملی و نویسندگان نیز شهرت داشت. از جمله ترور ناموفق شهید دکتر حسین فاطمی یار مصدق و ترور احمد کسروی نویسنده کتاب ارجمند تاریخ مشروطه ایران و جنبش 18ساله آذربایجان.<ref>[https://news.mojahedin.org/i/news/136637 علی اکبر هاشمی رفسنجانی بهرمانی]</ref>


درروزهای پرتلاطم مقاومت درسالهای 60 و 61، در شرایطی که دژخیمان و سردمداران خونخوار رژیم تلاش می‌کردند، با موج شقاوت‌بار اعدامها و شکنجه‌های قرون‌وسطایی، مقاومت مجاهدان و مبارزان را درهم بشکنند و با انواع تبلیغات رذیلانه و یا پخش ندامت برخی عناصر درهم‌شکسته و بخصوص برخی از مدعیان از تلویزیون، گرد یأس و انفعال در جامعه بپاشند، ناگهان خروش پایداری مجاهدان و شعله‌های مقاومت حماسی آنان در چندین‌نقطه تهران زبانه کشید، تهران گرمای ‌آن‌را‌حس کرد و مجاهدان پاکباز درپایان آن‌نبرد نابرابر، تنها پیکرهای سوخته و متلاشی‌شده و پایگاههای ویران‌شده خود را برای دشمن باقی گذاشتند. اگر‌چه خمینی و خیل رجالگان و دژخیمانش به‌صحنه‌گردانی لاجوردی، از شهادت تنی‌چند ‌از ارزنده‌ترین کادرهای سازمان، شادمانیها نمودند و اگر‌چه مردم ستمدیده ما، به‌خاطر ازدست‌دادن تعدادی از رشیـدترین فرزنـدان دلاور خـود گریستـند، اما در گرماگـرم یأس‌پراکنیهای تلویزیونی رژیم، مردم ایران، روح سرخ و پرصلابت مقاومت و انقلاب را به‌چشم دیدند و سرشار از افتخار و امید شدند.
== هاشمی رفسنجانی و سازمان مجاهدین خلق ایران ==
هاشمی رفسنجانی در آغاز دهه پنجاه در زندان با سازمان مجاهدین خلق ایران آشنا شد و از هواداران سازمان مجاهدین خلق ایران شد، اما ضربه خیانت‌بار اپورتونیستی که در سال‌54 سازمان مجاهدین را در آن مقطع متلاشی کرد سرآغاز پیدایش جریان راست ارتجاعی شد که به سرعت به مهمترین تهدید کل جنبش تبدیل و نهایتاً به‌ همسویی و نزدیکی با ساواک شاه کشیده شد. زندانیان سیاسی زمان شاه به‌یاد دارند که رفسنجانی در جلسات هفتگی با رسولی، سربازجوی ساواک شرکت می‌کرد و بقیه نیز برای خلاصی از زندان هیچ ابایی از دست شستن از مواضع مبارزاتی پیشین نداشتند. رفسنجانی بعد از خروج از زندان و تا شروع انقلاب به فعالیت اقتصادی بساز و بفروشی آپارتمان در تهران روی آورد.
هاشمی رفسنجانی: فرزندان
رفسنجانی ۵ فرزند دارد به نامهای فاطمه، محسن، فائزه، مهدی و یاسر. از بین دختران او تنها فائزه هاشمی وارد سیاست شد و یک بار نماینده مجلس رژیم شد. فاطمه هاشمی نیز در بنیاد امور بیماریهای خاص فعالیت دارد و محسن هاشمی رئیس سابق مترو تهران بود. مهدی هاشمی نیز مسئولیتهایی مانند ریاست سازمان بهینه‌سازی مصرف سوخت و ریاست مرکز تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی را برعهده داشته‌است.


درآخرین ساعتهای نبرد، مزدوران رژیم که انتظار چنین مقاومت جانانه‌یی را نداشتند، به‌ستوه آمده و در نهایت خشم و استیصال، با مسلسل و تیربار به‌سوی پایگاهها شلیک‌می‌کردند. عملیاتی که به‌زعم آنها و باآن‌همه پیش‌بینی و تدارکات قبلی می‌بایست درکوتاه‌مدت با «موفقیت» به‌پایان برسد، اینک ساعتهای متمادی به‌درازا کشیده و در تمام شهر توفان به‌پا کرده بود و خشم و اعتراض مردم را نسبت به‌رژیم و ستایش و تحسین آنان را نسبت به‌فرزندان دلیر و پاکبازشان برانگیخته بود. سرانجام، مزدوران درمانده که گمان نمی‌کردند تسخیر پایگاههای مجاهدین چنین بهایی را بطلبد، با شلیک‌وحشیانه موشکهای آر.پی.جی و رگبار مسلسلهای سنگین توسط هلیکوپتر، «دژهای تسخیرناپذیر شرف» را به‌آتش کشیدند و به‌این‌ترتیب، نبرد را درآن‌نقطه به‌پایان بردند.
== هاشمی رفسنجانی از پیروزی انقلاب تا مرگ خمینی ==
هاشمی رفسنجانی پس از پیروزی انقلاب یکی از اعضای شورای انقلاب شد. همچنین او مدتی سرپرستی وزارت کشور را برعهده گرفت. او یکی از ۲۸ عضو اولیه و مؤسس جامعه به‌اصطلاح روحانیت مبارز (یک تشکل راست‌گرای سنتی) و همچنین یکی از اعضای مؤسس حزب جمهوری در سال اول پس از انقلاب بود. راه‌اندازی این جریانهای دست‌ساز توسط رفسنجانی و بهشتی با اشاره و موافقت خمینی بود که به‌منظور مقابله با محبوبیت توده‌یی و روزافزون سازمان مجاهدین خلق ایران صورت می‌گرفت. در آن دوره او نزدیک‌ترین فرد به خمینی بود و نقش «چشم و گوش» او را ایفا می‌کرد. به کمک او سپاه پاسداران در سال ۱۳۵۷ شکل گرفت. سرکوبهای خونین هموطنان عرب، کرد، ترکمن و بلوچ از اولین مأموریتهای این ارگان ضد‌مردمی بود که هاشمی رفسنجانی پیوسته از مدافعان آن بوده است.


اگر‌چه جای سردارضابطی و یارانش خالی است، اما یادشان در قلب و ضمیر هزاران مجاهدخلق و رزمنده ‌ارتش آزادی در شهر شرف، اشرف و درهرکجای جهان و در قلوب مردم مجاهدپرور، جاودانه است.
== هاشمی رفسنجانی و تسخیر سفارت آمریکا ==
هاشمی رفسنجانی از بحران گروگان‌گیری در سفارت آمریکا به‌عنوان «یکی از بزرگترین اقدامات سازنده در تاریخ کشور» یاد کرد و این در حالی بود که در نتیجه این مذاکرات (که به‌عنوان قرارداد الجزیره معروف است) رژیم امتیازات زیادی به آمریکا داد. من‌جمله از بسیاری دعاوی مالی خود علیه آمریکا صرفنظر کرد. به‌همین خاطر، خیلی‌ها قرارداد الجزائر را به‌عنوان یک قرارداد استعماری می‌شناسند که به منافع ملی ایران لطمات زیادی زد. هاشمی رفسنجانی بعد از مرگ خمینی و شکستن شاخ جنگ‌طلبی رژیم در دهمین سالگرد ربودن انقلاب مردم توسط خمینی، در یک مصاحبه گفت که با توجه به تجارب این سالها گروگان‌گیری اشتباه بود.


== کانون اصلی مقاومت ==
هاشمی رفسنجانی و نقش او در مهم‌ترین نقاط سرفصلی رژیم
اوج درگیریهای روز ۱۲اردیبهشت و کانون اصلی مقاومت در پایگاه فرمانده ضابطی (واقع در کامرانیه) بود. در آن‌پایگاه، مجاهدان قهرمانی چون '''نصرت رمضانی،''' شیرزن جنگاوری که به‌گواه همسایگان و مردم محل با شجاعت و صلابت شگفت‌انگیزی ازاین‌سو به‌آن‌سو می‌دوید، عملیات دفاع را فرماندهی می‌کرد و برای شکستن حلقه محاصره و دورکردن کادرهای مستقر درپایگاه از آن‌معرکه راه باز می‌کرد.
هاشمی رفسنجانی با آغاز کار مجلس در ۷ خرداد ۱۳۵۹ اولین رئیس مجلس خمینی ساخته شد. مجلسی که خمینی با تقلبات نجومی اجازه نداد حتی یک مجاهد خلق پایش به این مجلس برسد.
هاشمی رفسنجانی در بهار سال ۱۳۶۰ در عزل ابوالحسن بنی‌صدر از فرماندهی کل قوا و سپس تصویب طرح عدم کفایت سیاسی او نقشی تعیین کننده داشت.
هاشمی رفسنجانی نقش فعالی در ماجرای ایران-کنترا در بهار ۱۳۶۵ داشت. ولی این مذاکرات با افشاگری سیدمهدی هاشمی با شکست مواجه شد. افشای این روابط پنهانی که به «ایران‌گیت» معروف شد رسوایی رژیم نیرنگ کار را باز هم بیشتر کرد. سیدمهدی هاشمی مدتی بعد اعدام شد.
هاشمی در دوره جنگ، علاوه بر ریاست مجلس از جمله ائمه جمعه موقت تهران، نماینده (خمینی) در شورای عالی دفاع (بعد از کشته شدن مصطفی چمران در سال ۱۳۶۰)، و جانشین فرمانده کل قوا در ماه‌های پایانی جنگ ایران و عراق بود. سه ماه بعد از آن‌که هاشمی رفسنجانی در خرداد ۱۳۶۷ از سوی خمینی به جانشینی فرماندهی کل قوا منصوب شد، خمینی به قول خودش جام زهر آتش‌بس را سرکشید و آبرویش را با خدا معامله کرد و قطعنامه ۵۹۸ شورای امنیت را پذیرفت.


درآن‌پایگاه همچنین مجاهدان قهرمان '''قاسم باقرزاده، حمید جلال‌زاده، سوسن میرزایی، پری یوسفی، زکیه محدث، احمد کلاهدوز، محمد تواناییان‌فرد، فاطمه (تاجی) مهدوی‌کرمانی، اقدس تقوی، امیرهوشنگ آق‌بابا''' نیز دلیرانه دربرابر تهاجم پاسداران ظلمت و تباهی ایستاده بودند و حماسه می‌آفریدند. آنان چنان صحنه‌های پرشوری از مقاومت و دلاوری را در مقابل چشمان شگفت‌زده مردم آفریدند که هرگز از خاطره‌ها نخواهد رفت.


== گزارش یک‌شاهد از صحنه ==
هاشمی رفسنجانی از آمران و عاملان اصلی کشتار زندانیان سیاسی در تابستان 67:
این‌گزارش توسط یکی از زنان مجاهدخلق که درمیان جمعیت محل، شاهد صحنه‌هایی از حماسه ۱۲اردیبهشت بوده به‌ثبت رسیده است:
خمینی پس از سرکشیدن جام زهر قطعنامه 598 فتوای کشتار فجیع و بی‌سابقه زندانیان سیاسی در تابستان 1367 را داد. آمران و عاملان این کشتار به‌طور عمده: رفسنجانی، خامنه‌ای، ری شهری (وزیر اطلاعات رژیم) علی فلاحیان (قائم مقام وزیر اطلاعات) موسوی اردبیلی (رئیس شورای عالی قضایی) و اعضای «کمیسیون موسوم به مرگ» بودند.


«از صبح، پشت ”صامت“ (بی‌سیم مزدوران دادستانی و کمیته‌چیهای جنایتکار) بودم. ساعت یازده بود که پیامی در ”صامت“ شنیدم و چرتم پاره شد. مرکز منطقه‌یک‌با ”دادستانی اوین“ تماس می‌گرفت و راجع به‌ ”مورد“ ی با او حرف می‌زد. بعداز آن‌هم به‌ستادهای ”منطقه‌یک“ پیام داده شدکه «برادران، امروز برنامه داریم، ‌آماده باشید». سپس ستادها با واحدهایشان تماس گرفتند و از واحدها خواستند که هرچه سریعتر به‌ستادهای خود مراجعه کنند و بعد صدایی به‌خنده بلند شد: ”قربون امام“ ! ظاهراً ضحاک جماران خون می‌خواست و باید هرچه سریعتر به‌او می‌رسید! آن‌هم خون پاکترین و رشیدترین فرزندان این‌میهن.


در آن‌روز هوا هم با روزهای قبل فرق داشت بااین‌که رو به‌تابستان می‌رفت ولی خنک بود. پس‌از شنیدن پیامها فکر کردم شاید ”مورد“ مربوط به‌پایگاه ما باشد؛ بنابراین‌سریع آماده شدیم تا به‌موقع، عکس‌العمل مناسب را انجام دهیم. برای اطمینان کامل و نیز تحقیقات لازم به‌گشت در اطراف پایگاه پرداختم، خبری نبود. دوباره برگشتم و ”صامت“ را روشن کردم. ساعت یک‌بعدازظهر، پیام‌دهنده در صامت اعلام کرد: «برادران، دیگر پشت شبکه کسی پیام نفرسته. ازاین‌به‌بعد شبکه قطع میشه». در این‌موقع ”حسن“ از راه رسید، پرسیدم: بیرون چه خبر؟ گفت: به‌نظرم غیرعادی آمد. چند‌واحد گشتی در خیابان بودند. گفتم: امروز خبری هست، باید هم خیلی مهم باشد چون انرژی زیادی روی آن‌گذاشته‌اند. بعداز تقسیم مسئولیتها قرار شد برادر دوازده‌ساله‌ام در جای امنی قرار بگیرد تا در موقع درگیری، آسیب نبیند. درهمین‌حال صدای تک‌تیر کلتی بلند شد و بلافاصله رگبار تیربار، سکوت منطقه را درهم‌شکست. با این‌صدا همه ‌مردم سراسیمه بیرون‌آمدند. کم‌کم محل شلوغ می‌شد و مردم داشتند به‌کوچه ‌محل حادثه نزدیک‌می‌شدند که یک‌بیوک آبی‌رنگ با 4سرنشین مسلح به‌ژ3 که ظاهراً هماهنگ‌کننده ‌واحدها بود با بلندگو اعلام کرد: «از اهالی می‌خواهیم سریع محل را ترک کنند و به‌خانه‌هایشان برگردند».
هاشمی رفسنجانی جاده صاف کن خامنه‌ای در جانشینی خمینی
بعد از مرگ خمینی، هاشمی رفسنجانی با کمک خامنه‌ای، تغییرات لازم در قانون اساسی را به‌گونه‌یی اعمال کرد تا با شرایط علی خامنه‌ای تطابق داشته باشد. برای نمونه شرط مرجعیت برای رهبر با تلاش او از قانون اساسی ۱۳۵۸ حذف شد. همزمان با آغاز دوران رهبری علی خامنه‌ای، هاشمی رفسنجانی نیز به‌ریاست مجمع تشخیص مصحلت نظام منصوب شد.


درگیری در منظریه، کامرانیه و فرمانیه به‌شدت ادامه داشت و آمبولانسها مرتب در رفت‌وآمد بودند. ساعت شش‌ونیم سروکله‌ آمبولانس پیدا شد و دوباره چند جسد دیگر! ساختمانی را از دو‌کوچه قبل، بسته و محاصره کرده بودند. راهها و تمام پشت‌بامها را قرق کرده بودند و اجازه ‌هیچ ترددی حتی به‌اهل کوچه نمی‌دادند. یکی از همسایه‌ها می‌گفت: ”اول صدای شلیک‌کلت آمد و بعدش صدای تیربار. دوتا از مجاهدین توانستند محاصره را بشکنند ولی در آخرین لحظه پاسدارهای جلاد آنها را زدند“. من هنوز بین جمعیت بودم. احساس عجیبی داشتم. بغض گلویم را گرفته بود، در عین‌حال احساس غرور می‌کردم. احساس غرور ازاین‌که همرزمانم آن‌طور دلیرانه مقاومت می‌کردند، بچه‌هایی که آن‌طور با سلاح سنگین مورد هجوم دشمن قرار گرفته بودند.


چند‌تا از دخترهای جوان محل، کنار هم ایستاده بودند و پچ‌پچ می‌کردند. یکی می‌گفت:‌ «توی خونه بنزین داریم. کوکتل هم بلدم درست کنم». پسر هفت‌ساله‌یی که آن‌جا بود گفت: من جلو ماشین پاسدارها ایستاده بودم که یک‌پاسدار از بی‌سیم‌چی پرسید انبار اسلحه رسید یا نه؟ و مأمور بی‌سیم با عصبانیت جواب داد: آره رسیده و بعد با دستش به‌وانت سربسته ‌کنار خیابان اشاره کرد. دختر جوان گفت: ما که کاری برای مجاهدین نمی‌توانیم انجام بدهیم. حداقل برویم و انبار اسلحه را آتش بزنیم. کم‌کم داشت غروب می‌شد. از نقاط دیگر هم با همان‌شدت، صدای درگیری می‌آمد. ناگهان با صدای انفجاری مهیب، دود غلیظی از ساختمان ـ‌پایگاه‌ـ واقع در منظریه بلند شد و بعد درگیری به‌کلی قطع شد. مزدوران خمینی که دیگر قادر به‌دادن تلفات بیشتر نبودند، سرانجام با آر.پی.جی آن‌پایگاه را مورد حمله قرار دادند. ولی هنوز چندی نگذشته بود که دوباره مقاومت از داخل پایگاه ادامه یافت. گویا هنوز یک‌نفر زنده بود و می‌رزمید. یکه و تنها روی پشت‌بام و در کنار اجساد همرزمانش، تنهای تنها، درحالی‌که پاسداران جنایتکار بی‌وقفه به‌سویش شلیک‌می‌کردند و او تا آخرین نفس پایداری می‌کرد.
هاشمی رفسنجانی 8سال در پست ریاست جمهوری:
هاشمی رفسنجانی بعد از مرگ خمینی با این هدف بر کرسی ریاست‌جمهوری نشست که چهرهٴ رژیم را از ننگ امام پلیدش خمینی بشوید تا برای طرف حسابهای غربی قابل مماشات شود. با این‌که این انتخابات از سوی مردم ایران با سردی و بی‌اعتنایی روبه‌رو شد، برخی محافل غربی به‌آن امید بسیار بستند و در این پندار بودند که در پی انتخابات تحولات چشمگیر و تعیین‌کننده‌یی روی خواهد داد. ولی این واقعیت سرسخت و آشکار بار دیگر خود را نشان داد که هرگز «افعی کبوتر نمی‌زاید». هاشمی رفسنجانی برای دامن زدن به توهّم «استحاله» برای چشم به راهان «گشایش سیاسی» پیامها روانه کرد و فرستادگان او با بنی‌صدر، مدنی، بختیار و... دیدار و گفتگو کردند» (خبرگزاری فرانسه، 15شهریور 67)
ابوالحسن بنی‌صدر بدون پرده‌پوشی اعلام کرد که «به‌طور مرتّب با او تماس گرفته شده است» (تلویزیون فرانسه کانال 5، 6مهر 67).
رشد قدرت هاشمی رفسنجانی در سالهای پس از مرگ خمینی حداقل تا سال ۱۳۷۴ ادامه یافت قدرت اجرایی کشور منحصراً در دست او بود و خامنه‌ای ضعیف‌تر از آن بود تا بتواند نقشی که پیش از او خمینی بازی می‌کرد را ایفا کند و در واقع این هاشمی بود که در آن دوره سیاستهای کلی رژیم را تعیین می‌کرد.


ساعت نه‌وسی‌دقیقه‌شب، درگیری فرمانیه به‌پایان رسید. مردم تا ساعت11 درکوچه‌ها بودند. زنی که پسرش پاسدار بود، می‌گفت: به‌ما اجازه دادند که برویم و خانه‌ها را ببینیم. اجساد مجاهدین مثل ذغال شده بود. آخر این‌جوانها چه کرده‌اند که این‌طوری باید به‌خاک‌وخون کشیده شوند؟! امیدوارم روزی خدا انتقام این‌خونهای به‌ناحق‌ریخته‌شده را بگیرد».


== در خیابان ستارخان ==
هاشمی رفسنجانی دارنده سیاه‌ترین کارنامه نقض حقوق‌بشر و صدور تروریسم:
در خیابان ستارخان نیز هم‌زمان با درگیری پایگاه کامرانیه، مجاهدین قهرمان '''حمید خادمی، حسن رحیمی، حسن صادق، فرشته ازهدی، مهین ابراهیمی، معصومه میرمحمد و مادر مجاهد ایران بازرگان''' و تعداد دیگری از مجاهدین در‌برابر پاسداران خمینی به‌مقابله برخاسته بودند. شکوه صحنه‌های نبرد در خیابان ستارخان، تمامی مردم را در شگفتی از دلاوریهای مجاهدین و در خشم و نفرت از جلادان خمینی فرو‌برده بود.
دوره اول ریاست‌جمهوری هاشمی رفسنجانی یکی از دوره‌های تاریک از نظر نقض حقوق‌بشر است. بخش عمده ترورهای برون مرزی رژیم در همین دوران به‌وقوع پیوسته است.
ترور دکتر کاظم رجوی:
در نیمروز سه‌شنبه 4اردیبهشت 1369 (24آوریل 1990)، دفتر مجاهدین خلق در اطلاعیه‌یی اعلام کرد: «دکتر کاظم رجوی برادر رهبر مقاومت ایران آقای مسعود رجوی و نماینده مقاومت ایران در سوئیس توسط مزدوران تروریست رژیم خمینی به‌شهادت رسید.»..


شکوه مقاومت مجاهدین قهرمانی که با فریادهای مرگ بر خمینی، آخرین دقایق حیات خود را می‌گذراندند، شکوه نبرد مادری ۶۰ساله که در کنار فرزندانش، می‌رزمید و وفاداری عنصر مجاهد را به‌خلق و انقلاب به‌اثبات می‌رساند، شکوه خونهایی که بر خاک می‌ریخت تا شرف یک‌خلق بر‌خاک نریزد و شکوه اسلام عشق و انسانیت و رحمت و رهایی مجاهدین دربرابر ارتجاع ضدبشری خمینی که دجالانه برآن، ‌نام اسلام گذاشته بود.
ترور محمدحسین نقدی:
پیش از ظهر روز 25اسفند1371 (16مارس1993) آقای محمدحسین نقدی نمایندهٴ شورای ملی مقاومت در ایتالیا در رم هنگامی که عازم دفتر کارش بود توسط مزدوران آدمکش رژیم مورد هدف اصابت گلوله از ناحیه سر و گردن قرار گرفت و به‌شهادت رسید.


== در خیابان ۲۱ متری جی ==
ترور شاهپور بختیار آخرین نخست‌وزیر شاه
کانون دیگر مقاومت، در ۲۱متری جی، کوچه ‌رازیانه بود که هم‌زمان با دیگر کانونها مقاومت می‌کرد. در این‌پایگاه، مجاهدان قهرمان '''غلامعلی صادقی نیستانی و همسرش مژگان''' '''موفق''' به‌همراه یک‌ یا دو مجاهد دیگر به‌فرماندهی مجاهد قهرمان '''سعید منبری،''' در زیر رگبار گلوله‌های پاسداران خمینی تا آخرین نفس مقاومت کردند و سرانجام هنگامی‌که پاسداران به‌حریم پایگاه ویران‌شده‌ مجاهدین پای نهادند چیزی جز چند پیکر بی‌جان به‌دست نیاوردند.
تروریستهای اعزامی رژیم آخوندی شاپور بختیار را در اوت1991 در منزلش در پاریس، ترور کردند.


== در نارمک (شرق تهران) ==
ترور رهبران کرد ایران توسط مأموران دولت هاشمی رفسنجانی
[[پرونده:خدیجه مسیح.jpg|بندانگشتی|180x180پیکسل|خدیجه مسیح]]
عبدالرحمان قاسملو دبیر اول حزب دموکرات کردستان ایران را در سال1989 در وین بر سر میز مذاکره با رژیم کشانده و به قتل رساندند. چهار مخالف کرد ایرانی را در رستوران میکونوس برلین در سپتامبر 1992 به رگبار بستند. دادگاه آلمان بر نقش هاشمی رفسنجانی، خامنه‌ای، علی اکبر ولایتی و فلاحیان در ترورها انگشت گذاشت.
درهمان‌روز یک‌ پایگاه دیگر مجاهدین در نارمک (شرق تهران)، مورد حمله قرار گرفت. در این‌پایگاه، تنها یک‌شیرزن مجاهدخلق، '''خدیجه مسیح،''' حضور داشت که یک‌تنه به‌حملات گرگهای هار خمینی که از چندسو هجوم آورده بودند، پاسخ می‌گفت.


این‌مجاهد قهرمان، آن‌چنان دلیر و بی‌باک جنگید و به‌دفاع دربرابر حملات پاسداران برخاست که پاسداران فکر می‌کردند با تعداد زیادی از مجاهدین سروکار دارند. بدین‌ترتیب، دشمن هر‌لحظه نیروهای تازه‌تری را برای حمله و هجوم بسیج می‌کرد. اما هنگامی‌که در پایان نبرد تنها یک‌جسم بی‌جان یعنی پیکر سوراخ‌سوراخ یک‌زن را از پایگاه خارج کردند؛ حقیقت روشن شد و جلادان خمینی، زبونانه سعی کردند هرچه زودتر پیکر بی‌جان شهید قهرمان خدیجه مصباح را از‌برابر چشمان حیرت‌زده‌ مردم دور کنند تا شاید بر‌ رسواییها و ددمنشیهای خود پرده بیفکنند.
هاشمی رفسنجانی و طرحهای عظیمش برای ترور رهبران مقاومت ایران آقای مسعود رجوی و خانم مریم رجوی
بر اساس تحقیقات پلیس بلژیک بعد از کشف سه خمپاره‌انداز عظیم 320میلیمتری در داخل یک کشتی ایرانی در بندر آنتورپ بلژیک در سال1996 وزارت اطلاعات رژیم طبق طرح مصوب در شورای امنیت رژیم به‌ریاست رفسنجانی، قصد داشت محل اقامت خانم مریم رجوی را در شمال پاریس هدف قرار دهد.
در بغداد هم خمپاره‌های شلیک شده به مقر شورای ملی مقاومت و سازمان مجاهدین خلق ایران محل اقامت آقای مسعود رجوی را هدف گرفته بودند که خسارتهای سنگینی به شهروندان عراقی وارد کردند.
هاشمی رفسنجانی در تابستان سال 72 زمانی که برای دومین بار موفق به تصاحب کرسی ریاست‌جمهوری ایران شد هنگام معرفی کابینه دوم خود به مجلس ارتجاع در دفاع از علی فلاحیان وزیر اطلاعات که در کابینه قبلی هم عهده‌دار همین سمت بود تنها به یک جمله اکتفا کرد: ”آقای فلاحیان هم که کسی جرأت ندارد به ایشان رأی اعتماد ندهد“ ! فلاحیان که در جلسه مزبور حاضر بود ظاهراً از این شیوه معرفی خشنود شد و عکس‌العمل خود را تنها با تبسمی مقتدرانه به هاشمی نشان داد.
اما پس از دوم خرداد سال 1376و با قتلهای زنجیره‌یی روشنفکران و مخالفان رژیم در پاییز 1377 سوراخی در کف این شبکه ایجاد شد و دیوارهای رعب و وحشت ترک خورد و مشخص شد «شاه کلید» قتلهای زنجیره‌یی (علی فلاحیان) از دست پروردگان مدرسه حقّانی قم که بهشتی از بنیانگذاران آن بود می‌باشد.
باند رفسنجانی اجرای تمامی این قتل‌های زنجیره‌یی را به سعید امامی نسبت دادند و به‌طرز مشکوکی در زندان وزارت اطلاعات او را به قتل رساندند.


== آخرین تلفن به‌خانواده ==
[[پرونده:مهین خیابانی و تقی اوسطی.jpg|بندانگشتی|مهین خیابانی و تقی اوسطی]]
مجاهد خلق '''مهین خیابانی،''' خواهر سردار‌شهید خلق «'''موسی'''» نیز در زمره‌شهیدان ۱۲اردیبهشت بود. در یکی دیگر از پایگـاهها، مجاهدان قهرمان '''مهین خیابانی و تقی اوسطی''' تا آخرین نفس ایستادند و جنگیدند و به‌شهادت رسیدند. مجاهدشهید مهین خیابانی در آخرین دقایق حیاتش به‌خانه ‌یکی از نزدیکانش تلفن زد و جریان حمله‌پاسداران و آخرین وضعیت خود را تشریح کرد. این‌دو‌مجاهد دلیر پس‌از ساعتها مقاومت، در شعله‌های آتشی که از انفجار موشکهای آر.پی.جی برخاسته بود، پروانه‌وار سوختند و به‌شهادت رسیدند، به‌طوری‌که مزدوران رژیم تا هفته‌ها بعد نتوانسته بودند هویت این‌دو قهرمان مجاهد را شناسایی کنند.


<references />
هاشمی رفسنجانی سردمدار «قتلهای زنجیره‌یی» :
هاشمی رفسنجانی که در تمام دوران ریاست جمهوری‌اش قتلهای زنجیره‌یی بی‌وقفه ادامه داشت تا جایی که توانست حتی از اشاعهٴ اخبار این قتلها جلوگیری کرد. عصر روز اول آذر ماه 1377 در خانه‌یی در محله فخرآباد تهران داریوش فروهر و همسرش به طرز فجیعی به قتل رسیدند. با این ترور وحشیانه پرونده‌یی گشوده شد که به پرونده‌ قتلهای زنجیره‌یی معروف شد.
 
 
بخشی از کارنامه قتلهای زنجیره‌یی‌هاشمی رفسنجانی:
1-سید خسرو بشارتی که در پاییز 1369 به‌خاطر دیدگاههای خاص مذهبی به قتل رسید.
2-دکتر تفتی و فرزندش که در سال 1372 کشته شدند.
3-مهندس برازنده که در سال 1373 کشته شد.
4-انفجار بمب در حرم امام رضا که موجب شهادت 26تن و مجروح شدن 290تن دیگر شد. این انفجار در طرح مشترک هاشمی رفسنجانی و خامنه‌ای در اساس برای بدنام کردن مجاهدین ترتیب داده شد. که مدتی بعد در دعواهای باندی بهزاد نبوی به نقش وزارت اطلاعات در این جنایت اعتراف کرد.
5-سعیدی سیرجانی در سال 1373 با تزریق شیافی پتاسیم به قتل رسید.
6-کشیشهای مسیحی دیباج و میکائیلیان و هوسپیان مهر در [مردادماه] سال 1373 کشته شدند.
7-احمد میرعلایی نویسنده و مترجم در سال 74 ربوده شد و به قتل رسید.
8-دکتر احمد صیاد یکی از متفکران اهل سنت که در سال 1374 مدتی پس از دستگیری در فرودگاه بندرعباس کشته شد.
9-ماموستا محمد ربیعی امام جمعه اهل سنت کرمانشاه که با تزریق هوا یا پتاسیم که منجر به سکته می‌شود کشته شد.
10-ماموستا فاروق فرساد که در تبعیدگاه خود با همان روش کشته شد.
11-دکتر تفضلی که در سال 1375 در تهران کشته شد.
12-دکتر عبدالعزیز به‌جد استاد اهل سنت دانشگاه زاهدان که پس از یک سخنرانی انتقادی از سریال امام علی در سال 1375 به قتل رسید.
 
 
هاشمی رفسنجانی و «حساب بانکی دویست میلیون دلاری» برای تأمین تروریستها:
روزنامه سوئیسی «تریبون دو ژنو» در شمارهٴ 17ژوئن 2004 نوشت: «یک حساب بانکی به‌مبلغ دویست میلیون دلار افشا شد که ممکن است هزینهٴ 400 عملیات تروریستی در اروپا را تأمین کرده باشد... این حساب بانکی که چند تن از سران رژیم ایران حق برداشت از آن را دارند با کارلوس منم، رئیس‌جمهور پیشین آرژانتین هم ارتباط پیدا می‌کند. تحقیقات نشان می‌دهد که از این حساب دویست میلیون دلاری برای تأمین چهارصد عملیات تروریستی در اروپا استفاده شده است. سرویسهای مخفی رژیم ایران فرمان این عملیات را صادر کرده‌اند... . از این حساب ده میلیون دلار به حساب کارلوس منم، رئیس‌جمهور پیشین آرژانتین واریز شده تا او در برابر آن از ادامه تحقیقات پیرامون انفجار مرکز آمیا متعلق به یهودیان در بوئنوس‌آیرس که در آن 86تن کشته و 200تن مجروح شدند جلوگیری کند.
 
 
هاشمی رفسنجانی در کانون جنگ قدرت با خامنه‌ای
خامنه‌ای در جهت‌گیریهای سیاست خارجی با هاشمی اختلافات پیدا کرد. چرا که او نگران فروپاشی نظام ولایت در اثر عادی‌سازی روابط با غرب بود. در چنین شرایطی بود که گروه شبه‌نظامی انصار حزب‌الله به‌تدریج شکل گرفت گروهی که با جناح راست و سیدعلی خامنه‌ای ارتباط داشت. خامنه‌ای که از تابستان ۱۳۷۱ و همزمان با طرح مبحث تهاجم فرهنگی، در تلاش بود تا از قدرت هاشمی به نفع خود بکاهد در اختلافات میان هاشمی با محافظه‌کاران، طرف محافظه‌کاران را گرفت و مهره‌های نزدیک به هاشمی را یکی‌یکی برکنار کرد. هاشمی رفسنجانی با نزدیک شدن به پایان دور دوم ریاست جمهوری‌اش، تلاش کرد موانع قانونی باقیماندنش در پست ریاست‌جمهوری را کنار بزند، کمسیون فرهنگ و ارشاد مجلس، به اشارهٴ او تلاش کرد تا اصلاحیه‌ای را به تصویب برساند که بر اساس آن، هاشمی بتواند برای سومین بار پیاپی در انتخابات ریاست‌جمهوری شرکت کند. این اقدام بی‌درنگ مورد اعتراض باند خامنه‌ای قرار گرفت.
او دو سال پس از اتمام دوران ریاست‌جمهوری خود و در سال ۱۳۷۸ در انتخابات مجلس ششم خیز ریاست مجلس را برداشت اما باند خامنه‌ای، با حرکتی تحقیر‌آمیز او را به‌عنوان نفر سی‌ام تهران، از صندوق درآورد و به او لقب «آقاسی» دادند. هاشمی رفسنجانی قبل از تحلیف به‌عنوان نماینده از این پست استعفا داد.
قدرت اکبر هاشمی رفسنجانی در دوره ریاست‌جمهوری محمد خاتمی کاملاً رو به افول بود و هدف حمله تندروهای هر دو جناح قرار داشت در جریان قتل‌های زنجیره‌ای، اکبر گنجی در مقاله عالیجناب سرخپوش و عالیجنابان خاکستری به بررسی نقش او در این قتل‌ها پرداخت. غلامحسین کرباسچی، شهردار تهران و یکی از متحدان کلیدی او به زندان محکوم شد. با این‌حال به‌رغم کاهش چشمگیر قدرت وی، هم‌چنان ریاست مجمع تشخیص نظام را که ارگانی مهم بود برعهده داشت.
 
هاشمی رفسنجانی بار دیگر در نمایش انتخابات ریاست‌جمهوری رژیم در سال ۱۳۸۴ به‌زور آزمایی با خامنه‌ای و کاندید مطلوبش پاسدار احمدی‌نژاد پرداخت. اما باند خامنه‌ای به خواسته ولی‌فقیه ارتجاع، احمدی‌نژاد را از صندوقهای نمایش انتخابات ریاست‌جمهوری درآوردند و هاشمی رفسنجانی پس از انتخابات با صدور بیانیه‌یی اعلام کرد پاره‏ای اقدامات و دخالتهای سازمان‌یافته، انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۱۳۸۴ را آلوده کرده‌ است.
تنش بین هاشمی و احمدی‌نژاد در جریان به‌اصطلاح انتخابات ریاست‌جمهوری در سال ۱۳۸۸ به‌صورت علنی خود را نشان داد، در مناظره تلویزیونی احمدی‌نژاد و میرحسین موسوی در تاریخ ۱۳ خرداد ۱۳۸۸، احمدی‌نژاد اتهاماتی را به خانواده رفسنجانی وارد ساخت. هاشمی رفسنجانی نیز تنها سه روز قبل از انتخابات و در یک نامه سرگشاده به خامنه‌ای، ادعاهای احمدی‌نژاد را «دروغ، تهمت و خلاف‌گویی» خواند. نتایج انتخابات را از دید مردم مشکوک و تردیدآمیز خواند.
هاشمی پس از آن در مناسبت دیگری گفت: حکومت پول دارد. نیرو دارد می‌تواند در خیابان آدم جمع کند ولی گروه مقابل یک عده استاد، دانشجو، کارگر، مدیر، صنعتگر هستند و درست نبود که بسیج و سپاه در مقابل مردم قرار داده شوند... چطور می‌شود میلیونها نفر در خیابان بیانند و بگویند در انتخابات تقلب شده‌است و به انتخابات تردید نکرد؟
هاشمی رفسنجانی از آن پس از سوی باند خامنه‌ای همسو با سران فتنه خوانده شد نزدیکانش به‌ویژه فائزه هاشمی و مهدی هاشمی دستگیر و یا تهدید به دستگیری شدند و کنترل او بر دانشگاه آزاد اسلامی به چالش کشیده شد از سوی دیگر با اعلام کاندیداتوری مهدوی کنی برای ریاست خبرگان در سال ۱۳۸۹، هاشمی از کاندیداتوری برای این سمت نیز استعفا داد و ریاست مجلس خبرگان را به مهدوی کنی واگذار کرد.
 
 
دارایی‌های هاشمی رفسنجانی:
هاشمی رفسنجانی از بنیانگذاران و رئیس هیأت امنای دانشگاه آزاد است. این دانشگاه بیش از ۲۰۰ میلیارد دلار دارایی دارد. بر اساس یک گزارش کنگره آمریکا، تنها تجارت پسته تعاونی پسته‌کاران رفسنجان که باغ‌های پسته او را زیر نظر پسرعموی او اداره می‌کند، سالانه بالغ بر ۷۴۶ میلیون دلار است امروزه او و خانواده‌اش، کنترل میلیاردها دلار دارایی را در دست دارند. مجلهٴ آمریکایی «فوربز» که «از معتبرترین نشریات اقتصادی جهان» به‌شمار می‌رود و هر ساله فهرستی از میلیاردهای جهان را منتشر می‌کند هاشمی رفسنجانی را به اعتبار سرمایه‌های قابل محاسبه‌اش در میان صد میلیاردر تراز اول جهان قرار داد.
 
هاشمی رفسنجانی و رد صلاحیتش در نمایش انتخابات سال 1392:
اکبر هاشمی رفسنجانی در تاریخ ۲۱ اردیبهشت ۱۳۹۲ و در واپسین دقایق ثبت‌نام در نمایش انتخابات ریاست‌جمهوری رژیم نام نویسی کرد و به فاصله کوتاهی صلاحیت وی از سوی شورای نگهبان رژیم رد شد.
هاشمی رفسنجانی در مورد عدم احراز صلاحیتش گفت:
یک مقام ارشد امنیتی، برخلاف عرف و قانون، شخصاً در جلسه بررسی صلاحیتها در شورای نگهبان حضور یافت که ابتدا مورد اعتراض برخی از اعضای شورای نگهبان نیز قرار گرفت و نهایتاً به اعضای شورای نگهبان گفت: که حضور هاشمی در انتخابات می‌تواند موجب پیروزی قاطع و با رأی بالای مردم شود که با راه و رسم آنها سازگار نیست و لذا این شورا را متقاعد کرد که به بهانه شرایط جسمی رأی به عدم احراز صلاحیت بنده دهند. مقام امنیتی مورد اشاره هاشمی حیدر مصلحی وزیر اطلاعات است.
نهایتاً زور رفسنجانی در این نمایش به خامنه‌ای چربید و توانست حسن روحانی را به خامنه‌ای تحمیل کند.
 
== منابع ==

نسخهٔ کنونی تا ‏۸ ژانویهٔ ۲۰۲۲، ساعت ۰۷:۴۴

علی‌اکبر هاشمی رفسنجانی بهرمانی

تولد و دوران جوانی

اکبر هاشمی رفسنجانی در سوم شهریور ۱۳۱۳ در روستای بهرمان شهرستان رفسنجان و در خانواده‌ای نسبتاً ثروتمند به دنیا آمد. پدرش با نام میرزاعلی با اندکی تحصیلات حوزوی از باغ‌داران و تاجران پسته بهرمان از توابع بخش نوق رفسنجان بود و 9 فرزند داشت. اکبر هاشمی در سن ۱۴ سالگی به قم رفت و به تحصیل علوم دینی پرداخت.

هاشمی رفسنجانی با خمینی آشنا شد هاشمی رفسنجانی از اواخر دهه سی خورشیدی که برای طلبگی به قم رفته بود با خمینی آشنا شد. با تبعید خمینی، رفسنجانی در ایران به زندگی‌اش ادامه داد. عمده فعالیت وی پیش از انقلاب علاوه بر روضه خوانی، کارهای انتشاراتی بود. هاشمی رفسنجانی در مجموع از سال ۱۳۳۷ تا سال ۱۳۵۷ ۷ بار و مجموعاً ۴ سال و ۵ ماه به جرم هواداری از خمینی یا سازمان مجاهدین خلق ایران به زندان افتاد. هاشمی رفسنجانی همچنین پیوندهای عمیقی با حزب مؤتلفه اسلامی داشت. حزب مؤتلفه علاوه بر ترور حسنعلی منصور نخست‌وزیر شاه، به ترور رجال ملی و نویسندگان نیز شهرت داشت. از جمله ترور ناموفق شهید دکتر حسین فاطمی یار مصدق و ترور احمد کسروی نویسنده کتاب ارجمند تاریخ مشروطه ایران و جنبش 18ساله آذربایجان.[۱]

هاشمی رفسنجانی و سازمان مجاهدین خلق ایران

هاشمی رفسنجانی در آغاز دهه پنجاه در زندان با سازمان مجاهدین خلق ایران آشنا شد و از هواداران سازمان مجاهدین خلق ایران شد، اما ضربه خیانت‌بار اپورتونیستی که در سال‌54 سازمان مجاهدین را در آن مقطع متلاشی کرد سرآغاز پیدایش جریان راست ارتجاعی شد که به سرعت به مهمترین تهدید کل جنبش تبدیل و نهایتاً به‌ همسویی و نزدیکی با ساواک شاه کشیده شد. زندانیان سیاسی زمان شاه به‌یاد دارند که رفسنجانی در جلسات هفتگی با رسولی، سربازجوی ساواک شرکت می‌کرد و بقیه نیز برای خلاصی از زندان هیچ ابایی از دست شستن از مواضع مبارزاتی پیشین نداشتند. رفسنجانی بعد از خروج از زندان و تا شروع انقلاب به فعالیت اقتصادی بساز و بفروشی آپارتمان در تهران روی آورد. هاشمی رفسنجانی: فرزندان رفسنجانی ۵ فرزند دارد به نامهای فاطمه، محسن، فائزه، مهدی و یاسر. از بین دختران او تنها فائزه هاشمی وارد سیاست شد و یک بار نماینده مجلس رژیم شد. فاطمه هاشمی نیز در بنیاد امور بیماریهای خاص فعالیت دارد و محسن هاشمی رئیس سابق مترو تهران بود. مهدی هاشمی نیز مسئولیتهایی مانند ریاست سازمان بهینه‌سازی مصرف سوخت و ریاست مرکز تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی را برعهده داشته‌است.

هاشمی رفسنجانی از پیروزی انقلاب تا مرگ خمینی

هاشمی رفسنجانی پس از پیروزی انقلاب یکی از اعضای شورای انقلاب شد. همچنین او مدتی سرپرستی وزارت کشور را برعهده گرفت. او یکی از ۲۸ عضو اولیه و مؤسس جامعه به‌اصطلاح روحانیت مبارز (یک تشکل راست‌گرای سنتی) و همچنین یکی از اعضای مؤسس حزب جمهوری در سال اول پس از انقلاب بود. راه‌اندازی این جریانهای دست‌ساز توسط رفسنجانی و بهشتی با اشاره و موافقت خمینی بود که به‌منظور مقابله با محبوبیت توده‌یی و روزافزون سازمان مجاهدین خلق ایران صورت می‌گرفت. در آن دوره او نزدیک‌ترین فرد به خمینی بود و نقش «چشم و گوش» او را ایفا می‌کرد. به کمک او سپاه پاسداران در سال ۱۳۵۷ شکل گرفت. سرکوبهای خونین هموطنان عرب، کرد، ترکمن و بلوچ از اولین مأموریتهای این ارگان ضد‌مردمی بود که هاشمی رفسنجانی پیوسته از مدافعان آن بوده است.

هاشمی رفسنجانی و تسخیر سفارت آمریکا

هاشمی رفسنجانی از بحران گروگان‌گیری در سفارت آمریکا به‌عنوان «یکی از بزرگترین اقدامات سازنده در تاریخ کشور» یاد کرد و این در حالی بود که در نتیجه این مذاکرات (که به‌عنوان قرارداد الجزیره معروف است) رژیم امتیازات زیادی به آمریکا داد. من‌جمله از بسیاری دعاوی مالی خود علیه آمریکا صرفنظر کرد. به‌همین خاطر، خیلی‌ها قرارداد الجزائر را به‌عنوان یک قرارداد استعماری می‌شناسند که به منافع ملی ایران لطمات زیادی زد. هاشمی رفسنجانی بعد از مرگ خمینی و شکستن شاخ جنگ‌طلبی رژیم در دهمین سالگرد ربودن انقلاب مردم توسط خمینی، در یک مصاحبه گفت که با توجه به تجارب این سالها گروگان‌گیری اشتباه بود.

هاشمی رفسنجانی و نقش او در مهم‌ترین نقاط سرفصلی رژیم هاشمی رفسنجانی با آغاز کار مجلس در ۷ خرداد ۱۳۵۹ اولین رئیس مجلس خمینی ساخته شد. مجلسی که خمینی با تقلبات نجومی اجازه نداد حتی یک مجاهد خلق پایش به این مجلس برسد. هاشمی رفسنجانی در بهار سال ۱۳۶۰ در عزل ابوالحسن بنی‌صدر از فرماندهی کل قوا و سپس تصویب طرح عدم کفایت سیاسی او نقشی تعیین کننده داشت. هاشمی رفسنجانی نقش فعالی در ماجرای ایران-کنترا در بهار ۱۳۶۵ داشت. ولی این مذاکرات با افشاگری سیدمهدی هاشمی با شکست مواجه شد. افشای این روابط پنهانی که به «ایران‌گیت» معروف شد رسوایی رژیم نیرنگ کار را باز هم بیشتر کرد. سیدمهدی هاشمی مدتی بعد اعدام شد. هاشمی در دوره جنگ، علاوه بر ریاست مجلس از جمله ائمه جمعه موقت تهران، نماینده (خمینی) در شورای عالی دفاع (بعد از کشته شدن مصطفی چمران در سال ۱۳۶۰)، و جانشین فرمانده کل قوا در ماه‌های پایانی جنگ ایران و عراق بود. سه ماه بعد از آن‌که هاشمی رفسنجانی در خرداد ۱۳۶۷ از سوی خمینی به جانشینی فرماندهی کل قوا منصوب شد، خمینی به قول خودش جام زهر آتش‌بس را سرکشید و آبرویش را با خدا معامله کرد و قطعنامه ۵۹۸ شورای امنیت را پذیرفت.


هاشمی رفسنجانی از آمران و عاملان اصلی کشتار زندانیان سیاسی در تابستان 67: خمینی پس از سرکشیدن جام زهر قطعنامه 598 فتوای کشتار فجیع و بی‌سابقه زندانیان سیاسی در تابستان 1367 را داد. آمران و عاملان این کشتار به‌طور عمده: رفسنجانی، خامنه‌ای، ری شهری (وزیر اطلاعات رژیم) علی فلاحیان (قائم مقام وزیر اطلاعات) موسوی اردبیلی (رئیس شورای عالی قضایی) و اعضای «کمیسیون موسوم به مرگ» بودند.


هاشمی رفسنجانی جاده صاف کن خامنه‌ای در جانشینی خمینی بعد از مرگ خمینی، هاشمی رفسنجانی با کمک خامنه‌ای، تغییرات لازم در قانون اساسی را به‌گونه‌یی اعمال کرد تا با شرایط علی خامنه‌ای تطابق داشته باشد. برای نمونه شرط مرجعیت برای رهبر با تلاش او از قانون اساسی ۱۳۵۸ حذف شد. همزمان با آغاز دوران رهبری علی خامنه‌ای، هاشمی رفسنجانی نیز به‌ریاست مجمع تشخیص مصحلت نظام منصوب شد.


هاشمی رفسنجانی 8سال در پست ریاست جمهوری: هاشمی رفسنجانی بعد از مرگ خمینی با این هدف بر کرسی ریاست‌جمهوری نشست که چهرهٴ رژیم را از ننگ امام پلیدش خمینی بشوید تا برای طرف حسابهای غربی قابل مماشات شود. با این‌که این انتخابات از سوی مردم ایران با سردی و بی‌اعتنایی روبه‌رو شد، برخی محافل غربی به‌آن امید بسیار بستند و در این پندار بودند که در پی انتخابات تحولات چشمگیر و تعیین‌کننده‌یی روی خواهد داد. ولی این واقعیت سرسخت و آشکار بار دیگر خود را نشان داد که هرگز «افعی کبوتر نمی‌زاید». هاشمی رفسنجانی برای دامن زدن به توهّم «استحاله» برای چشم به راهان «گشایش سیاسی» پیامها روانه کرد و فرستادگان او با بنی‌صدر، مدنی، بختیار و... دیدار و گفتگو کردند» (خبرگزاری فرانسه، 15شهریور 67) ابوالحسن بنی‌صدر بدون پرده‌پوشی اعلام کرد که «به‌طور مرتّب با او تماس گرفته شده است» (تلویزیون فرانسه کانال 5، 6مهر 67). رشد قدرت هاشمی رفسنجانی در سالهای پس از مرگ خمینی حداقل تا سال ۱۳۷۴ ادامه یافت قدرت اجرایی کشور منحصراً در دست او بود و خامنه‌ای ضعیف‌تر از آن بود تا بتواند نقشی که پیش از او خمینی بازی می‌کرد را ایفا کند و در واقع این هاشمی بود که در آن دوره سیاستهای کلی رژیم را تعیین می‌کرد.


هاشمی رفسنجانی دارنده سیاه‌ترین کارنامه نقض حقوق‌بشر و صدور تروریسم: دوره اول ریاست‌جمهوری هاشمی رفسنجانی یکی از دوره‌های تاریک از نظر نقض حقوق‌بشر است. بخش عمده ترورهای برون مرزی رژیم در همین دوران به‌وقوع پیوسته است. ترور دکتر کاظم رجوی: در نیمروز سه‌شنبه 4اردیبهشت 1369 (24آوریل 1990)، دفتر مجاهدین خلق در اطلاعیه‌یی اعلام کرد: «دکتر کاظم رجوی برادر رهبر مقاومت ایران آقای مسعود رجوی و نماینده مقاومت ایران در سوئیس توسط مزدوران تروریست رژیم خمینی به‌شهادت رسید.»..

ترور محمدحسین نقدی: پیش از ظهر روز 25اسفند1371 (16مارس1993) آقای محمدحسین نقدی نمایندهٴ شورای ملی مقاومت در ایتالیا در رم هنگامی که عازم دفتر کارش بود توسط مزدوران آدمکش رژیم مورد هدف اصابت گلوله از ناحیه سر و گردن قرار گرفت و به‌شهادت رسید.

ترور شاهپور بختیار آخرین نخست‌وزیر شاه تروریستهای اعزامی رژیم آخوندی شاپور بختیار را در اوت1991 در منزلش در پاریس، ترور کردند.

ترور رهبران کرد ایران توسط مأموران دولت هاشمی رفسنجانی عبدالرحمان قاسملو دبیر اول حزب دموکرات کردستان ایران را در سال1989 در وین بر سر میز مذاکره با رژیم کشانده و به قتل رساندند. چهار مخالف کرد ایرانی را در رستوران میکونوس برلین در سپتامبر 1992 به رگبار بستند. دادگاه آلمان بر نقش هاشمی رفسنجانی، خامنه‌ای، علی اکبر ولایتی و فلاحیان در ترورها انگشت گذاشت.

هاشمی رفسنجانی و طرحهای عظیمش برای ترور رهبران مقاومت ایران آقای مسعود رجوی و خانم مریم رجوی بر اساس تحقیقات پلیس بلژیک بعد از کشف سه خمپاره‌انداز عظیم 320میلیمتری در داخل یک کشتی ایرانی در بندر آنتورپ بلژیک در سال1996 وزارت اطلاعات رژیم طبق طرح مصوب در شورای امنیت رژیم به‌ریاست رفسنجانی، قصد داشت محل اقامت خانم مریم رجوی را در شمال پاریس هدف قرار دهد. در بغداد هم خمپاره‌های شلیک شده به مقر شورای ملی مقاومت و سازمان مجاهدین خلق ایران محل اقامت آقای مسعود رجوی را هدف گرفته بودند که خسارتهای سنگینی به شهروندان عراقی وارد کردند. هاشمی رفسنجانی در تابستان سال 72 زمانی که برای دومین بار موفق به تصاحب کرسی ریاست‌جمهوری ایران شد هنگام معرفی کابینه دوم خود به مجلس ارتجاع در دفاع از علی فلاحیان وزیر اطلاعات که در کابینه قبلی هم عهده‌دار همین سمت بود تنها به یک جمله اکتفا کرد: ”آقای فلاحیان هم که کسی جرأت ندارد به ایشان رأی اعتماد ندهد“ ! فلاحیان که در جلسه مزبور حاضر بود ظاهراً از این شیوه معرفی خشنود شد و عکس‌العمل خود را تنها با تبسمی مقتدرانه به هاشمی نشان داد. اما پس از دوم خرداد سال 1376و با قتلهای زنجیره‌یی روشنفکران و مخالفان رژیم در پاییز 1377 سوراخی در کف این شبکه ایجاد شد و دیوارهای رعب و وحشت ترک خورد و مشخص شد «شاه کلید» قتلهای زنجیره‌یی (علی فلاحیان) از دست پروردگان مدرسه حقّانی قم که بهشتی از بنیانگذاران آن بود می‌باشد. باند رفسنجانی اجرای تمامی این قتل‌های زنجیره‌یی را به سعید امامی نسبت دادند و به‌طرز مشکوکی در زندان وزارت اطلاعات او را به قتل رساندند.


هاشمی رفسنجانی سردمدار «قتلهای زنجیره‌یی» : هاشمی رفسنجانی که در تمام دوران ریاست جمهوری‌اش قتلهای زنجیره‌یی بی‌وقفه ادامه داشت تا جایی که توانست حتی از اشاعهٴ اخبار این قتلها جلوگیری کرد. عصر روز اول آذر ماه 1377 در خانه‌یی در محله فخرآباد تهران داریوش فروهر و همسرش به طرز فجیعی به قتل رسیدند. با این ترور وحشیانه پرونده‌یی گشوده شد که به پرونده‌ قتلهای زنجیره‌یی معروف شد.


بخشی از کارنامه قتلهای زنجیره‌یی‌هاشمی رفسنجانی: 1-سید خسرو بشارتی که در پاییز 1369 به‌خاطر دیدگاههای خاص مذهبی به قتل رسید. 2-دکتر تفتی و فرزندش که در سال 1372 کشته شدند. 3-مهندس برازنده که در سال 1373 کشته شد. 4-انفجار بمب در حرم امام رضا که موجب شهادت 26تن و مجروح شدن 290تن دیگر شد. این انفجار در طرح مشترک هاشمی رفسنجانی و خامنه‌ای در اساس برای بدنام کردن مجاهدین ترتیب داده شد. که مدتی بعد در دعواهای باندی بهزاد نبوی به نقش وزارت اطلاعات در این جنایت اعتراف کرد. 5-سعیدی سیرجانی در سال 1373 با تزریق شیافی پتاسیم به قتل رسید. 6-کشیشهای مسیحی دیباج و میکائیلیان و هوسپیان مهر در [مردادماه] سال 1373 کشته شدند. 7-احمد میرعلایی نویسنده و مترجم در سال 74 ربوده شد و به قتل رسید. 8-دکتر احمد صیاد یکی از متفکران اهل سنت که در سال 1374 مدتی پس از دستگیری در فرودگاه بندرعباس کشته شد. 9-ماموستا محمد ربیعی امام جمعه اهل سنت کرمانشاه که با تزریق هوا یا پتاسیم که منجر به سکته می‌شود کشته شد. 10-ماموستا فاروق فرساد که در تبعیدگاه خود با همان روش کشته شد. 11-دکتر تفضلی که در سال 1375 در تهران کشته شد. 12-دکتر عبدالعزیز به‌جد استاد اهل سنت دانشگاه زاهدان که پس از یک سخنرانی انتقادی از سریال امام علی در سال 1375 به قتل رسید.


هاشمی رفسنجانی و «حساب بانکی دویست میلیون دلاری» برای تأمین تروریستها: روزنامه سوئیسی «تریبون دو ژنو» در شمارهٴ 17ژوئن 2004 نوشت: «یک حساب بانکی به‌مبلغ دویست میلیون دلار افشا شد که ممکن است هزینهٴ 400 عملیات تروریستی در اروپا را تأمین کرده باشد... این حساب بانکی که چند تن از سران رژیم ایران حق برداشت از آن را دارند با کارلوس منم، رئیس‌جمهور پیشین آرژانتین هم ارتباط پیدا می‌کند. تحقیقات نشان می‌دهد که از این حساب دویست میلیون دلاری برای تأمین چهارصد عملیات تروریستی در اروپا استفاده شده است. سرویسهای مخفی رژیم ایران فرمان این عملیات را صادر کرده‌اند... . از این حساب ده میلیون دلار به حساب کارلوس منم، رئیس‌جمهور پیشین آرژانتین واریز شده تا او در برابر آن از ادامه تحقیقات پیرامون انفجار مرکز آمیا متعلق به یهودیان در بوئنوس‌آیرس که در آن 86تن کشته و 200تن مجروح شدند جلوگیری کند.


هاشمی رفسنجانی در کانون جنگ قدرت با خامنه‌ای خامنه‌ای در جهت‌گیریهای سیاست خارجی با هاشمی اختلافات پیدا کرد. چرا که او نگران فروپاشی نظام ولایت در اثر عادی‌سازی روابط با غرب بود. در چنین شرایطی بود که گروه شبه‌نظامی انصار حزب‌الله به‌تدریج شکل گرفت گروهی که با جناح راست و سیدعلی خامنه‌ای ارتباط داشت. خامنه‌ای که از تابستان ۱۳۷۱ و همزمان با طرح مبحث تهاجم فرهنگی، در تلاش بود تا از قدرت هاشمی به نفع خود بکاهد در اختلافات میان هاشمی با محافظه‌کاران، طرف محافظه‌کاران را گرفت و مهره‌های نزدیک به هاشمی را یکی‌یکی برکنار کرد. هاشمی رفسنجانی با نزدیک شدن به پایان دور دوم ریاست جمهوری‌اش، تلاش کرد موانع قانونی باقیماندنش در پست ریاست‌جمهوری را کنار بزند، کمسیون فرهنگ و ارشاد مجلس، به اشارهٴ او تلاش کرد تا اصلاحیه‌ای را به تصویب برساند که بر اساس آن، هاشمی بتواند برای سومین بار پیاپی در انتخابات ریاست‌جمهوری شرکت کند. این اقدام بی‌درنگ مورد اعتراض باند خامنه‌ای قرار گرفت. او دو سال پس از اتمام دوران ریاست‌جمهوری خود و در سال ۱۳۷۸ در انتخابات مجلس ششم خیز ریاست مجلس را برداشت اما باند خامنه‌ای، با حرکتی تحقیر‌آمیز او را به‌عنوان نفر سی‌ام تهران، از صندوق درآورد و به او لقب «آقاسی» دادند. هاشمی رفسنجانی قبل از تحلیف به‌عنوان نماینده از این پست استعفا داد. قدرت اکبر هاشمی رفسنجانی در دوره ریاست‌جمهوری محمد خاتمی کاملاً رو به افول بود و هدف حمله تندروهای هر دو جناح قرار داشت در جریان قتل‌های زنجیره‌ای، اکبر گنجی در مقاله عالیجناب سرخپوش و عالیجنابان خاکستری به بررسی نقش او در این قتل‌ها پرداخت. غلامحسین کرباسچی، شهردار تهران و یکی از متحدان کلیدی او به زندان محکوم شد. با این‌حال به‌رغم کاهش چشمگیر قدرت وی، هم‌چنان ریاست مجمع تشخیص نظام را که ارگانی مهم بود برعهده داشت.

هاشمی رفسنجانی بار دیگر در نمایش انتخابات ریاست‌جمهوری رژیم در سال ۱۳۸۴ به‌زور آزمایی با خامنه‌ای و کاندید مطلوبش پاسدار احمدی‌نژاد پرداخت. اما باند خامنه‌ای به خواسته ولی‌فقیه ارتجاع، احمدی‌نژاد را از صندوقهای نمایش انتخابات ریاست‌جمهوری درآوردند و هاشمی رفسنجانی پس از انتخابات با صدور بیانیه‌یی اعلام کرد پاره‏ای اقدامات و دخالتهای سازمان‌یافته، انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۱۳۸۴ را آلوده کرده‌ است. تنش بین هاشمی و احمدی‌نژاد در جریان به‌اصطلاح انتخابات ریاست‌جمهوری در سال ۱۳۸۸ به‌صورت علنی خود را نشان داد، در مناظره تلویزیونی احمدی‌نژاد و میرحسین موسوی در تاریخ ۱۳ خرداد ۱۳۸۸، احمدی‌نژاد اتهاماتی را به خانواده رفسنجانی وارد ساخت. هاشمی رفسنجانی نیز تنها سه روز قبل از انتخابات و در یک نامه سرگشاده به خامنه‌ای، ادعاهای احمدی‌نژاد را «دروغ، تهمت و خلاف‌گویی» خواند. نتایج انتخابات را از دید مردم مشکوک و تردیدآمیز خواند. هاشمی پس از آن در مناسبت دیگری گفت: حکومت پول دارد. نیرو دارد می‌تواند در خیابان آدم جمع کند ولی گروه مقابل یک عده استاد، دانشجو، کارگر، مدیر، صنعتگر هستند و درست نبود که بسیج و سپاه در مقابل مردم قرار داده شوند... چطور می‌شود میلیونها نفر در خیابان بیانند و بگویند در انتخابات تقلب شده‌است و به انتخابات تردید نکرد؟ هاشمی رفسنجانی از آن پس از سوی باند خامنه‌ای همسو با سران فتنه خوانده شد نزدیکانش به‌ویژه فائزه هاشمی و مهدی هاشمی دستگیر و یا تهدید به دستگیری شدند و کنترل او بر دانشگاه آزاد اسلامی به چالش کشیده شد از سوی دیگر با اعلام کاندیداتوری مهدوی کنی برای ریاست خبرگان در سال ۱۳۸۹، هاشمی از کاندیداتوری برای این سمت نیز استعفا داد و ریاست مجلس خبرگان را به مهدوی کنی واگذار کرد.


دارایی‌های هاشمی رفسنجانی: هاشمی رفسنجانی از بنیانگذاران و رئیس هیأت امنای دانشگاه آزاد است. این دانشگاه بیش از ۲۰۰ میلیارد دلار دارایی دارد. بر اساس یک گزارش کنگره آمریکا، تنها تجارت پسته تعاونی پسته‌کاران رفسنجان که باغ‌های پسته او را زیر نظر پسرعموی او اداره می‌کند، سالانه بالغ بر ۷۴۶ میلیون دلار است امروزه او و خانواده‌اش، کنترل میلیاردها دلار دارایی را در دست دارند. مجلهٴ آمریکایی «فوربز» که «از معتبرترین نشریات اقتصادی جهان» به‌شمار می‌رود و هر ساله فهرستی از میلیاردهای جهان را منتشر می‌کند هاشمی رفسنجانی را به اعتبار سرمایه‌های قابل محاسبه‌اش در میان صد میلیاردر تراز اول جهان قرار داد.

هاشمی رفسنجانی و رد صلاحیتش در نمایش انتخابات سال 1392: اکبر هاشمی رفسنجانی در تاریخ ۲۱ اردیبهشت ۱۳۹۲ و در واپسین دقایق ثبت‌نام در نمایش انتخابات ریاست‌جمهوری رژیم نام نویسی کرد و به فاصله کوتاهی صلاحیت وی از سوی شورای نگهبان رژیم رد شد. هاشمی رفسنجانی در مورد عدم احراز صلاحیتش گفت: یک مقام ارشد امنیتی، برخلاف عرف و قانون، شخصاً در جلسه بررسی صلاحیتها در شورای نگهبان حضور یافت که ابتدا مورد اعتراض برخی از اعضای شورای نگهبان نیز قرار گرفت و نهایتاً به اعضای شورای نگهبان گفت: که حضور هاشمی در انتخابات می‌تواند موجب پیروزی قاطع و با رأی بالای مردم شود که با راه و رسم آنها سازگار نیست و لذا این شورا را متقاعد کرد که به بهانه شرایط جسمی رأی به عدم احراز صلاحیت بنده دهند. مقام امنیتی مورد اشاره هاشمی حیدر مصلحی وزیر اطلاعات است. نهایتاً زور رفسنجانی در این نمایش به خامنه‌ای چربید و توانست حسن روحانی را به خامنه‌ای تحمیل کند.

منابع