کاربر:Mohsen/صفحه تمرین: تفاوت میان نسخه‌ها

از ایران پدیا
پرش به ناوبری پرش به جستجو
بدون خلاصۀ ویرایش
 
(۱۱۹ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۲ کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
'''قیام دی‌ماه ۱۳۹۶''' قیامی فراگیر بود که
'''دارایی‌های خامنه‌ای''' همواره در هاله‌ای از ابهام قرار داشته‌است. علی خامنه‌ای تلاش کرده که دارایی‌هایش مخفی بماند و توسط نفراتی از دفتر او اداره شوند که در سایه‌ قرار دارند. این موضوع به جنگ جناح‌های حاکمیت هم کشیده شده، اساتید دانشگاه‌های ایران نیز خواهان شفافیت و پاسخگویی و اصلاحات ساختاری نهادهای زیرنظر علی خامنه‌ای شدند. این موضوع در اوج خود به صورت «لایحه شفافیت دارایی‌های رهبر ایران» به تصویب نمایندگان کنگره آمریکا رسید.


== پیشینهٔ قیام دی‌ماه ۱۳۹۶ ==
برآورد میزان ثروت خامنه‌ای عملاً‌ امری دشوار است، اما اطلاعات درز کرده از درون دستگاه خامنه‌ای بخشی از ثروت او را برملا کرده است.
قیام دی‌ماه ۱۳۹۶، یک خیزش خلق‌الساعه نبود، بلکه این قیام ریشه‌‌ در تاریخ ۴ دهه حاکمیت جمهوری اسلامی در ایران دارد. این قیام  حاصل «انباشت نارضایتی»‌هایی بود که هر جا فرصت بروز پیدا کند؛ علنی می‌شود.<ref>[http://www.iran-newspaper.com/?nid=6738&type=0 روزنامه‌‌ی دولتی ایران ۲۰ اسفند ۱۳۹۶]</ref> ریشه‌ی قیام دی‌ماه ۱۳۹۶ را می‌توان در اعتراضات و تظاهرات ابتدای انقلاب بهمن ۱۳۵۷ دانست.


عبد‌الرضا رحمانی فضلی وزیر کشور دولت حسن روحانی در مصاحبه‌ با روزنامه‌ی دولتی ایران در این خصوص گفت:‌<blockquote>چون سطح انباشتگی نارضایتی‌ها بالا رفته و عمومی شده بود و در هر کجایی که امکان بروز پیدا می‌کرد، ابراز می‌شد.<ref>[http://www.iran-newspaper.com/?nid=6738&type=0 روزنامه‌‌ی دولتی ایران ۲۰ اسفند ۱۳۹۶]</ref></blockquote>این انباشتگی نارضایتی به نخستین‌ روزهای حکومت مذهبی ایران برمی‌گردد؛ یعنی یک نارضایتی شدید در جامعه وجود دارد، این نارضایتی مانند بخار فشرده‌ شده از هر منفذی که پیدا کند، بیرون می‌زند. قیام دی‌ماه ۱۳۹۶ یکی از آن فرصت‌ها بود.
در خصوص دارایی‌های خامنه‌‌ای سفارت آمریکا در عراق در حساب توییتر رسمی خودش اعلام کرد، ثروت علی خامنه ای ۲۰۰ میلیارد دلار است. این سفارت همچنین اعلام کرد چهل سال پس از «حکومت آخوندها» و در زمانی که بسیاری از افراد ملت ایران به دلیل اوضاع اقتصادی ناگوار در زیر خط فقر زندگی می‌کنند، دارایی‌های رهبر ایران به تنهایی ۲۰۰ میلیارد دلار برآورد می‌شود. <ref>حساب رسمی توییتر سفارت آمریکا در عراق  </ref>


=== گستردگی قیام دی‌ماه ۱۳۹۶ ===
ثروت پسران و دختران خامنه‌ای میلیاردها دلار برآورد می‌شود که در بانک‌های ونزوئلا، انگلستان و سوریه سپرده شده‌اند.<ref>روزنامه عرب زبان القدس العربی روز ۱۶ تیرماه ۱۳۹۴</ref>
یکی از ویژگی‌های قیام دی‌ماه ۱۳۹۶ گسترد‌گی جغرافیایی آن بود، رحمانی فضلی در این خصوص گفت:<blockquote>اعتراض‌های دی ماه در ۱۰۰ شهر بود؛ و در ۴۰ شهر به خشونت تبدیل شد. خیلی با سال ۸۸ فرق می‌کرد. از یک جنس نبود.<ref name=":0">[http://www.iran-newspaper.com/?nid=6738&type=0 روزنامه‌‌ی دولتی ایران ۲۰ اسفند ۱۳۹۶]</ref></blockquote>اما آمار‌‌ها نشان می‌داد که قیام دی‌ماه ۱۳۹۶ به ۱۴۲ شهر کشیده شد، البته علی ربیعی وزیر سابق کار حسن روحانی میزان گسترگی را این طور بیان کرد:‌<blockquote>در دی ماه ۹۶ اعترضات در ۱۶۰ شهر خود را نشان داد. <ref>خبرگزاری دولتی ایسنا ۲۴ دی‌ماه ۱۳۹۷</ref></blockquote>گستردگی قیام دی‌ماه ۱۳۹۶ و استمرار آن وضعیت خطیری برای دولت ایران بوجود آورد، علی‌ربیعی که علاوه بر وزارت کار، از معاونان وزارت اطلاعات بوده و در زمینه‌ی اطلاعات خبره است، او در این خصوص می‌گوید:‌ قیام دی‌ماه ۱۳۹۶ خطرناک بود و آژیر خطری را به صدا درمی‌آورد که می‌تواند گسترده‌تر شود. <ref>خبرگزاری دولتی ایسنا ۲۴ دی‌ماه ۱۳۹۷</ref>


=== شهرهای بپاخاسته ===
همچنین خامنه‌ای نظارت بر سازمانی را به نام «ستاد اجرایی فرمان خمینی» برعهده دارد که میزان دارایی‌های این سازمان «بالغ بر ۹۵ میلیارد دلار» تخمین زده می‌شود.
اسامی شهرهای بپاخاسته  توسط خبرگزاری‌ها به صورت زیر اعلام شد:


مشهد، نیشابور، شاهرود، سبزوار، یزد، بیرجند، کاشمر، رشت، ساری، قم، ارومیه، کرمانشاه، همدان، خرم‌آباد، قوچان، تهران، شهرکرد، اصفهان، تربت حیدریه، شاهین‌شهر، ابهر، ساوه، زنجان، اردبیل، اراک، ملایر، شهرضا، خرم‌آباد، کاشان، اهواز، بندرعباس، زاهدان، ایذه، نجف‌آباد، دورود لرستان، ارومیه، قهدریجان، سمنان، سنندج، چابهار و...
<ref>خبرگزاری رویترز  ۲۰ آبان ۱۳۹۲</ref>این میزان دارایی حدود ۴۰ درصد بیشتر از صادرات نفتی ایران در سال ۱۳۹۱ بوده‌است. 


== گاه‌شمار قیام در ایران ==
== روش‌های جمع‌آوری ثروت توسط علی خامنه‌ای ==
قیام دی‌ماه ۱۳۹۶ ادامه و استمرار قیام‌ها و خیزش‌هایی بود که از دهه‌ی ۱۳۶۰ به این سو شروع شده بود.  
بعد از مرگ روح‌الله خمینی علی خامنه‌ای جانشین او و رهبر این حکومت شد. در سال‌های اولیه و دهه‌ی ۷۰ خورشیدی خامنه‌ای تلاش کرد که قدرت خودش را متسحکم کند. همزمان به ثروت‌اندوزی هم می‌پرداخت، اما دهه‌ی ۸۰ خورشیدی شروع جمع‌آوری ثروت‌‌های کلان برای علی خامنه‌ای بود.


انقلاب ۵۷  برای آزادی، استقلال، عدالت اجتماعی و حاکمیت مردمی بود. خواسته‌هایی که در برنامه مکتوب و اعلام‌شده مطالبات یکصد‌ساله تمامی قیام‌ها و انقلاب‌های مردم ایران به‌روشنی دیده می‌شوند؛ از دوران مبارزات ستارخان و میرزا کوچک‌خان و کلنل محمدتقی‌خان پسیان تا نهضت ملی به رهبری مصدق'''،''' تا انقلاب ضدسلطنتی سال ۵۷ و البته تا امروز. اما به محض این که [[روح‌الله خمینی|خمینی]] حکومتش را مستقر کرد، تمام این خواسته‌ها به فراموشی سپرده شد؛ اما این مطالبات برای مردم ایران فراموش شدنی نبود.
به این منظور علی خامنه‌ای سه سیاست عمده بکار گرفت:
* تصرف بنگاه‌های دولتی


=== قیام در دهه‌ی ۶۰ ===
* کنترل و تسلط بر بازار پولی
دهه‌ی ۶۰ خورشیدی مصادف بود با سالهای [[جنگ ایران و عراق]]، سرو صدای این جنگ بقدری مهیب بود که فریاد اعتراض‌های مردم به گوش جهان نرسید؛ اعتراضات به راحتی سرکوب می‌شدند. فضایی آکنده از رعب و وحشت در زندگی مردم ایجاد شده بود، تا کسی نتواند اعتراضی داشته باشد. با این حال اعتراضات مهمی از دهه‌ی ۶۰ به ثبت رسیده‌است.


در آذرماه سال ۱۳۶۳ بیش از ۲۰ هزار تن از کارگران دوب‌‌آهن اصفهان دست به اعتصاب قهر‌آمیز زدند، در آن واقعه، کارگران اعتصابی، برای آزاد کردن همکاران بازداشت‌شده خود ناگزیر از گروگان گرفتن افرادی شدند که وابسته به ارگان‌های حکومتی بودند،  اما این ماجرا مطلقاً در هیچ رسانه‌ای بازتاب نیافت و هیچ کس خبردار نشد که در اصفهان چه خبر است و در کارخانه ذوب‌آهن اصفهان چه غوغایی برپاست. مدیرعامل پیشین این کارخانه، مهندس محمدعلی متقی که منتخب و محبوب کارگران بود سال ۶۰ توسط حکومت اعدام شده بود، اعدام او در شکل‌گیری این اعتراض قهر‌آمیز مؤثر بود.
* حذف یارانه‌ها با عنوان هدفمند کردن یارانه‌ها


در یک نمونه‌ی دیگر در مرداد سال ۱۳۶۴  اعتصاب ۳۰۰۰نفر از کارگران ماشین‌سازی اراک، یک واقعه مهم اجتماعی و یک قیام بزرگ کارگری بود. کارگران اراکی در مقابله با نیروهای دولتی، یک حرکت مهم اعتراضی پیروزمند به‌وجود آوردند.''' '''در آن واقعه، کارگران ماشین‌سازی اراک در اعتراض به اضافه شدن ساعت شیفت کاری، خط تولید کارخانه را به کنترل خود در آورده و مانع از ورود عوامل دولتی به کارخانه شدند تا نهایتاً حرف خود را به کرسی نشاندند. وابستگان حکومت، حکم کرده بودند کارگران با اضافه کردن ساعت شیفت‌های کاری و اضافه کردن شیفتها به‌صورت فوق‌العاده، برای پاسداران ادوات جنگی و مهندسی بسازند؛ اما کارگران در مقابله با سیاست جنگ ضدملی خمینی و در دفاع از ساعت کار اعلام شده و رسمی، از همراهی با این وابستگان حکومتی سر باززدند و از تغییر خط تولید و تغییر ساعت کار خودداری کردند. کارگران برای به کرسی نشاندن حرف خود، کلیه خطوط تولید را به کنترل درآوردند و نهایتاً کار را به جایی رساندند که این برنامه لغو شد.  
=== تصرف بنگاه‌‌های دولتی ===
حکومت ایران از سال ۱۳۷۰ در دورة رفسنجانی، به خصوصی سازی رو آورد، که این سیاست در سایه‌ی تفسیر اصل ۴۴ قانون اساسی این حکومت بود. اما در دوران  رفسنجانی و خاتمی به کندی  پیش رفت. در سال ۱۳۸۴ خامنه‌ای دستوری برای خصوصی سازی روی آورد که امر خصوصی سازی را متحول کرد.


این اعتراض کارگران ماشین‌سازی اراک یک وجه سیاسی دیگر هم داشت، و آن این که بطور عملی در برابر [[جنگ ایران و عراق|جنگ ضد ملی ایران و عراق]] ایستادند که این جنگ خواست حاکمیت و شخص خمینی بود.
علی خامنه‌ای در اول خرداد ۱۳۸۴ در ابلاغیه‌ای سیاست‌های کلی اصل ۴۴ را  تعیین کرد.<ref>وبسایت [http://www.maslehat.ir/Contents.aspx?p=c4eaa3d8-2de0-45c5-8ad9-9004a79af493 مجمع تشخیص مصلحت نظام] </ref> 


=== قیام در دهه‌ی ۷۰ ===
در این ابلاغیه دولت  موظف شد که تا پایان برنامه‌‌ی چهارم یعنی  تا سال ۱۳۸۸، ۸۰ درصد فعالیت‌های اقتصادی خود را به بخش‌های تعاونی و خصوصی و عمومی غیر دولتی واگذار کند.
در دهه‌ی ۷۰ خورشیدی، جنگ خارجی در کار نبود، در نتیجه فرصت بیشتری برای بروز اعتراضات و خیزش‌ها در جامعه ایجاد شد. قیام تیرماه ۱۳۷۸ که از کوی دانشگاه شروع شد و در ادامه مردم هم به دانشجویان پیوستند. مهمترین‌ قیام‌هایی دهه‌ی ۷۰ که خصلت قهر‌آمیز داشت به شرح زیر است:
* ۲۴مرداد ۱۳۷۰ قیام ۳۰هزار نفره مردم زنجان
* ۲۶فروردین ۱۳۷۱ قیام  مردم شیراز
* ۳۰اردیبهشت ۱۳۷۱ تظاهرات قهرآمیز مردم اراک
* ۹خرداد ۷۱ قیام سترگ مردم مشهد و تصرف مسلحانه کلانتریهای ۳ و ۴ مشهد توسط جوانان رزمنده خراسان
* ۱۹خرداد ۱۳۷۱ تظاهرات قهرآمیز مردم دلاور بوکان و کشته و مجروح شدن دهها تن
* ۱۲مرداد ۱۳۷۳ قیام قهرآمیز مردم قزوین
* ۱۲بهمن ۱۳۷۲ قیام قهرآمیز مردم زاهدان (ایرانشهر، خاش، زابل، بیرجند و تربت جام)
* ۱۵فروردین ۱۳۷۴ قیام قهرآمیز اهالی اسلام‌شهر تهران و بستن راه تهران ساوه
* ۱۸تیر ۱۳۷۸ قیام دانشجویی


=== قیام در دهه‌ی ۸۰ ===
این واگذاری‌ها شامل حوزه‌های زیر است:  
دهه‌ی ۸۰ هم شاهد اعتراضات و قیام‌های قهر‌آمیز زیادی در ایران بودیم، که مهمترین آن قیام ۸۸ بود که حکومت ایران را به لبه‌ی سرنگونی کشاند. مهمترین قیام‌ها در دهه‌ی ۸۰:
* معادن بزرگ  
* ۱۳اردیبهشت ۱۳۸۳ اعتصاب سراسری معلمان در بسیاری شهرهای کشور
* اول خرداد ۱۳۸۵ حرکت اعتراضی هموطنان آذری به اهانت روزنامه حکومتی ایران
* ۲۲خرداد ۱۳۸۵ تظاهرات اعتراضی زنان در تهران به تبعیض جنسیتی
* ۳۰خرداد ۱۳۸۸ خیزش بزرگ مردم ایران معروف به قیام ۸۸
* ۶دی ۱۳۸۸ قیام بزرگ عاشورای ۱۳۸۸
* ۲۵بهمن ۱۳۸۹ قیام بزرگ مردم تهران با شعارهای براندازی


=== قیام در دهه‌ی ۹۰ ===
* صنایع بزرگ و مادر (از جمله بخش پایین دستی نفت و گاز)،
قیام‌ در سال‌های دهه‌ی ۹۰ می‌توان به دو بخش قبل از قیام دی‌ماه ۱۳۹۶ و بعد از آن تقسیم بندی کرد:


==== قیام‌های دهه‌ی ۹۰ تا دی‌ماه ۱۳۹۶ ====
* بازرگانی خارجی،
* ۲۵بهمن ۱۳۹۲ حرکت سراسری بختیاریها در ۵استان در اعتراض به یک توهین  قومی تلویزیون دولتی
* قیام‌ ۷دی ۱۳۹۶


==== قیام‌های دهه‌ی ۹۰ بعد از قیام دی‌ماه ۱۳۹۶ ====
* بانکداری،
* روز دوم فروردین ۹۷ در فولاد اهواز و کارخانه پوپلین رشت کارگران دست به اعتصاب زدند.
* ۸فروردین تظاهرات اعتراضی هموطنان عرب اهوازی.
* ۲۰فروردین اوج‌گیری مجدد اعتصاب کشاورزان اصفهان.
* ۳۰فروردین تظاهرات گسترده اهالی کازرون که تا ۳۰اردیبهشت ادامه یافت و به یک شورش شهری گسترده با جلوه‌هایی از دفاع قهرآمیز مردم تکامل پیدا کرد.
* ۱۱اردیبهشت روز جهانی کارگر، کارگران مراسمی را که از طرف دولت برگزار شده بود را به یک تظاهرات ضددولتی تبدیل کردند. 
* ۲۰اردیبهشت اعتصاب سراسری معلمان در ۳۴شهر کشور.
* ۲۳اردیبهشت اعتصاب سراسری بازاریان و کسبه.
* اول خرداد اولین اعتصاب سراسری رانندگان کامیون.
* ۲۲خرداد اوج‌گیری تظاهرات کارگران فولاد اهواز که تا ۲۸خرداد ادامه یافت.
* ۴ تا ۷تیر اعتصاب بزرگ بازاریان و کسبه تهران که به یک شورش گسترده شهری همراه با دفاع متقابل مردم در برابر سرکوبگران حکومتی تبدیل شد.
* ۸تیر قیام اهالی خرمشهر و آبادان در اعتراض به نبود آب آشامیدنی؛ خرمشهری‌ها بخشی از محوطه موزه [[جنگ ایران و عراق]]  را به آتش کشیدند.
* ۱۶تیر تظاهرات مردم برازجان در اعتراض به نبود آب آشامیدنی.
* ۲۹تیر تا ۱۷مرداد اعتصاب منطقه‌ای کارگران خط و ابنیه راه‌آهن در نواحی مختلف کشور.
* اول مرداد آغاز دور دوم اعتصاب سراسری رانندگان کامیون در ۳۰۰شهر کشور؛ این اعتصاب یکی از مهم‌ترین اعتصاب‌های این دوره بود.
* ۸مرداد تحصن کارگران خط و ابنیه راه‌آهن تبریز که به تظاهرات شهری نیز کشیده شد.
* ۹مرداد اوج‌گیری سومین دور قیام با جلوداری صنعت‌گران منطقه شاپور اصفهان و در همبستگی با اعتصاب سراسری رانندگان که در همان زمان در جریان بود.
* ۲۰مرداد اعتصاب بازار کفاش‌های تهران.
* ۳شهریور اعتصاب محدود رانندگان کامیون در ۲۶شهر.
* ۳شهریور دور دوم اعتصاب سراسری کارگران خط و ابنیه فنی راه‌آهن، این اعتصاب تا ۵شهریور ادامه یافت.
* ۳۱شهریور آغاز دور سوم اعتصاب رانندگان کامیون در تمامی استانهای کشور که تا ۲۱مهر ادامه یافت و با عقب‌نشینی‌هایی از سوی دولت پایان یافت.
* ۱۶مهر آغاز اعتصاب سراسری بازاریان و کسبه در بیش از ۵۰شهر کشور که تا ۱۸مهر ادامه یافت.
* ۲۲مهر اعتصاب سراسری معلمان در ۱۰۳شهر کشور(این اعتصاب ۲روزه بود).
* ۲۴مهر تظاهرات بازنشستگان سراسر کشور در تهران.
* ۵آبان اعتصاب سراسری سوم کارگران خط و ابنیه فنی راه‌آهن که تا ۱۰آبان ادامه یافت.
* ۷آبان روز بزرگداشت کوروش با ممانعت رژیم به تنش‌هایی در جاده‌های منتهی به پاسارگاد انجامید.
* ۱۰آبان آغاز چهارمین دور اعتصاب سراسری رانندگان کامیون در سراسر کشور.
* ۱۳آبان اوج‌گیری اعتصاب و تظاهرات کارگران قهرمان هفت‌تپه که تا ۱۱آذر ادامه یافت و تجارب ذی‌قیمتی برای قیام و همچنین برای جنبش کارگری به ارمغان آورد.
* ۱۹آبان اعتصاب سراسری بازارها.
* ۲۲آبان آغاز دور جدید اعتصاب سراسری معلمان به مدت ۲روز.
* ۲۲آذر آغاز اعتصاب‌های منطقه‌ای و استانی معلمان که با همدان و کرمانشاه کلید خورد؛ در این اعتصاب دانش‌آموزان نیز فعال وارد شدند.
* ۲۹دی تظاهرات معلمان اصفهان و یزد.
* اول دی آغاز پنجمین دور اعتصاب سراسری رانندگان به مدت ۱۰روز که با موفقیت انجام شد و تقریباً تمامی استانهای کشور را فراگرفت و وزیر راه حسن روحانی را نیز ناگزیر از پاسخگویی کرد.
* ۷دی تظاهرات معلمان آزاده تبریز در سرمای زیر صفر.
* ۸دی مراسم ختم دانشجویان جان‌باخته در حادثه اتوبوس [[دانشگاه آزاد - واحد علوم و تحقیقات]] به یک تظاهرات اعتراضی تبدیل شد.
* ۱۲دی تظاهرات بزرگ کشاورزان خوراسگان با شلیک هوایی و تهاجم وحشیانه پاسداران، مجروح و مصدوم به‌جا گذاشت اما تظاهرات ادامه یافت و در روزهای بعد نیز استمرار پیدا کرد.
* ۱۴دی نامه افشاگرانه اسماعیل بخشی کارگر هفت‌تپه مبنی بر شکنجه شدن توسط وزارت اطلاعات بازتاب جهانی پیدا کرد و به مشکل روی میز مجلس ایران تبدیل شد.
* ۱۶دی تظاهرات سراسری صدها تن از کارمندان صندوق بیمه کشاورزی در تهران بازتاب خبری گسترده‌ای یافت.
* حرکات اعتراضی در بهبهان، عسلویه و کشاورزان ورزنه و خوراسگان و مالباختگان کماکان ادامه دارد.


== آماری از حرکات اعتراضی در دهه‌ی ۹۰ ==
* بیمه،
اگر به حرکات اعتراضی در سطح جامعه در سال‌های قبل از سال ۹۶ نگاهی بیندازیم، تقریباً روزی نیست که در ایران قیام یا حرکت اعتراضی وجود نداشته باشد.


به عنوان نمونه در سال ۱۳۹۴ حداقل ۵۷۴۹ حرکت اعتراضی در سراسر ایران ثبت شد.
* تأمین نیرو،
* کارگران ۱۶۴۸حرکت اعتراضی، اعتصاب یا تظاهرات داشتند
* کارمندان ۳۲۹حرکت
* معلمان ۴۴۲حرکت
* دانشجویان ۴۶۲حرکت
* بازاریان ۴۲۶حرکت
* زندانیان ۳۵۶حرکت
* کادرهای درمانی، کشاورزان و دستفروشان نیز دهها حرکت اعتراضی برپا کردند.
* ۲۱۶ مورد هم درگیری جوانان با نیروهای دولتی و لباس شخصی.
در سال ۱۳۹۵ هم اوضاع به همین منوال بود، به عنوان مثال در آذرماه ۱۳۹۵ بیش از ۲۱۰حرکت اعتراضی ثبت شد، اهمیت این عدد وقتی بهتر قابل درک است وقتی بدانیم که ماه قبل از آن یعنی آبان‌ماه ۱۳۹۵ دولت ایران بیش از ۴۷ نفر را اعدام کرده است.


حسین ذوالفقاری معاون امنیتی وزیر کشور دولت روحانی در خصوص آمار اعتراضات سال ۹۶ گفت:‌<blockquote>«تا آخر آذرماه حدود ۵هزار تجمع عمده در کشور برگزار شد... ۸۴درصد معترضان زیر ۳۵سال سن و فاقد سابقه امنیتی بودند».<ref>۱۷اسفند ۹۶،  همایش استانداران کشور</ref></blockquote> در سال ۱۳۹۶ حداقل ۵۷۶۲ مورد حرکت اعتراض صورت گرفت، یعنی ماهانه ۴۸۰حرکت اعتراضی.
* پست، راه و راه‌آهن،


سید سلمان سامانی، سخنگوی وزارت کشور حسن روحانی در اشاره به قیام و پیشینه‌ی آن گفت:‌<blockquote>«از ابتدای دولت تدبیر و امید، ۴۳هزار تجمع را شاهد بودیم که برخی با مجوز و برخی بدون مجوز برگزار شده است».<ref>خبرگزاری دولتی تسنیم -  ۲۳دی ۱۳۹۶</ref></blockquote>در یک حساب سرانگشتی، ابتدای دولت حسن روحانی، روز ۱۲مرداد سال ۱۳۹۲ بوده که تا تاریخی که سخنگوی وزارت کشور، این آمار را علنی کرد یعنی روز ۲۳دی ۱۳۹۶، ۱۶۲۴روز فاصله است(سال ۱۳۹۵کبیسه بوده است). یعنی به استناد گواهی سخنگوی رسمی وزارت کشور دولت روحانی، در آن بازه زمانی،‌ در ایران روزانه تقریباً ۲۶حرکت اعتراضی  انجام شده است. یعنی تقریباً هر ۵۵دقیقه یک تظاهرات یا تجمع اعتراضی. این آمار و ارقام دما و وضعیت انقلابی جامعه را نشان می‌‌دهد؛ دمای سیاسی جامعه در یک روند شتابان بالا رفت تا دیگ جامعه جوشید و در نمود و شکل قیام سرریز کرد.
* هواپیمایی و کشتیرانی.
گزارش وزارت اقتصاد و دارایی دولت ایران تأیید می‌کند که اجرای سیاست‌های کلی اصل ۴۴ راه  را برای علی خامنه‌ای برای ثروت‌اندوزی فراهم می‌کند. در این گزارش آمده است:


قیام دی‌ماه ۱۳۹۶ یک نقطه تحول کیفی در سلسله قیام‌های پیش از خودش می‌باشد.
«سیاستهای کلی اصل ۴۴، ... سنگ‌بنای اقتصاد کشور، ... منشور اداره اقتصاد کشور... و مهم‌ترین اولویت مدیریت کلان اقتصاد کشور است». <ref>وزارت امور اقتصاد و دارایی، دومین گزارش عملکرد قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل ۴۴</ref>


== شروع قیام دی‌ماه ۱۳۹۶ ==
براساس گزارش وزارت اقتصاد و دارایی ایران،‌ سهام واگذار شده قبل از ابلاغ سیاست‌های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی، از سال ۱۳۷۰ تا سال ۱۳۸۳ کمی بیش از ۲۷ هزار سهم بوده است، اما از سال ۱۳۸۴ تا سال ۱۳۸۷ یعنی بعد از ابلاغ سیاست‌های کلی اصل ۴۴ سهام واگذار شده به بیش از ۳۷۰ هزار سهم رسید. <ref>وزارت امور اقتصادی و دارایی، گزارش اول درباره اجرای قانون برنامه چهارم</ref>
قیام دی‌ماه ۱۳۹۶ یک قیام آنی و خلق‌الساعه‌ نبود، روند بلوغ هزاران خیزش و اعتراضی بود که در سراسر ایران شکل گرفته بود. قیام دی‌ماه ۱۳۹۶ نوک کوه یخ اعتراضات و خواسته‌های مردم ایران بود که از فردای انقلاب ۵۷ دنبال آن بودند. 


قیام دی‌ماه ۱۳۹۶ در روز ۷ دی‌ماه در اعتراض به گرانی تخم مرغ با شعار «مرگ بر گرانی» آغاز شد و بلافاصله شعارهای صنفی به شعارهای سیاسی تبدیل شد.
این گزارش نشان می‌دهد، که ۹۲ تا ۹۳ درصد واگذاری‌ها در دورة دولت اول احمدی‌نژاد انجام شد.


«جوان» روزنامه سپاه پاسداران در این خصوص نوشت: <blockquote>«در فتنه ۹۶ خیلی سریع‌تر از آنچه فکر می‌شد تنها به فاصله یک روز، آشوب‌ها از پیگیری مطالبات مردم(به‌عنوان بهانه اغتشاش‌گری) به سمت تقابل با نظام و تصرف اماکن نظامی و انتظامی... تغییر مسیر داد».<ref>روزنامه‌ی جوان ارگان سپاه پاسداران - ۱۸ دی‌ماه ۱۳۹۶</ref></blockquote>
در تحقیقی که در سال۱۳۹۱ به عمل آمد، نشان داد که عملکرد سیاست خصوصی‌سازی در ارتباط با «بنگاههای واگذار‌ شده تحت عنوان واگذاری به بخش خصوصی» در دوره یازده ‌ساله منتهی به پایان سال ۱۳۹۰، به‌گونه‌یی بوده است که بخش عمومی غیردولتی با ۷۸/ ۳۵ درصد، بیشترین سهم از ارزش جاری بنگاه‌های مذکور را در اختیار دارد. بخش دولتی با سهم ۲۷/ ۲۵ درصد در جایگاه دوم، بخش تعاون و سهام عدالت در مجموع با سهم ۱۱/ ۲۱ درصد در جایگاه سوم و در نهایت بخش خصوصی با سهم ۹۱/ ۴ درصد در جایگاه آخر قرار گرفته است. <ref>هفته‌نامه تجارت،«تحقیق آخوندی، متمول و همکاران»، ۲۲ اسفند ۱۳۹۳</ref>


=== نمونه‌ای از شعار‌های قیام دی‌ماه ۱۳۹۶ ===
بر طبق تحقیق بالا، نزدیک به ۳۶ درصد بنگاه‌‌‌های اقتصادی را اهرم‌های ولایت فقیه نظیر ستاد اجرایی، قوای مسلح و بنیاد‌های وابسته به آن به کنترل خود در‌آورده‌اند. و به دلیل نفوذ تقریباً مطلق خود بر روند‌های قانون‌گذاری، تصمیم‌گیری و اطلاعاتی به لحاظ کمی و کیفی برترین نیروی اقتصاد ایران محسوب می‌شوند. <ref>هفته‌نامه تجارت،«تحقیق آخوندی، متمول و همکاران»، ۲۲ اسفند ۱۳۹۳</ref>
* اصلاح‌طلب، اصول‌گرا، دیگه تمومه ماجرا!
* مرگ بر خامنه‌ای روحانی!
* اسلامو پله کردید، مردمو ذله کردید!
* حکومت آخوندی، نمی‌خوایم! نمی‌خوایم!
* سیدعلی حیا کن، مملکتو رها کن!
* ملت گدایی می‌کنه، آقا خدایی می‌کنه!
* آخوندها حیا کنید، مملکتو رها کنید!
* وای به روزی که مسلح شویم!
* مرگ بر حزب‌الله!
* سیدعلی ببخشید، دیگه باید بلند شید!
* مرگ بر دیکتاتور!
* بسیجی!‌ داعشی!
* می‌کشم، می‌کشم، آن که برادرم کشت!‌ 
* ما بچه‌های جنگیم، بجنگ تا بجنگیم‌!
* مرگ بر ارتجاع


=== تعرض جوانان در قیام دی‌ماه ۱۳۹۶ ===
==== قطب‌های ۱۴ گانة اقتصاد ایران ====
در قیام دی‌ماه ۱۳۹۶ جوانان و قیام‌‌کنندگان در مقابل نیروهای سرکوب حکومتی ایستادند و آنها را پس زدند. در این خصوص محمدباقر فرزانه در نماز جمعه مشهد گفت: <blockquote>«به دفاتر ۶۰امام‌جمعه در شهرهای مختلف حمله شده است». <ref>نماز جمعه مشهد -  ۲۲دی ۱۳۹۶</ref></blockquote>احمد خاتمی عضو مجلس خبرگان هم گفت:‌<blockquote>«اغتشاشگران به ۲۰حوزه علمیه حمله کردند».<ref>خبرگزاری دولتی تسنیم - ۲۸ دی ۱۳۹۶</ref></blockquote>
علی خامنه‌ای به عنوان بالاترین مقام این حکومت، بخشی از ثروت‌های مردم را  با استفاده از قدرت خودش مصادره کرده و به ثروت خودش افزوده است که این بخش از ثروت و دارایی علی خامنه‌ای ربطی به خصوصی سازی ندارد.  


== اقدامات دولت ایران برای جلوگیری از گسترش قیام دی‌ماه ==
به عنوان نمونه رویتر درسال ۱۳۹۲ در گزارشی به نمونه‌‌هایی از تصرف عدوانی خانه‌‌ها و املاک مردم اشاره می‌‌کند که این کار به بهانة متروکه بودن یا  تعلق آن به بهاییان و اقلیت‌های دینی انجام شده است. این مصادرة اموال توسط «ستاد اجرایی فرمان خمینی» انجام شده است.
درمقابل گسترش لحظه‌مره‌ی قیام، در دی‌ماه ۱۳۹۶ دولت حاکم درایران برای مقابله با قیام دست به اقدامات زیر زد:
# در گام اول حاکمیت تلاش کرد شبکه‌های اجتماعی بخصوص خبر رسان تلگرام را فیلتر کند. حتی صحبت از قطع اینترنت هم در میان بود.
# راه اندازی ضد تظاهرات که موفق نبود؛ چون قیام ادامه پیدا کرد.
# در خواست‌ از کشورهای اروپایی و خارجی بخصوص فرانسه برای کمک رسانی:
پنج - شش روز از قیام گذشته بود که حسن روحانی با دولت فرانسه تماس گرفت و از فعالیت‌های [[سازمان مجاهدین خلق ایران|سازمان مجاهدین خلق]] شکایت کرد و تلاش کرد توسط آنها جلوی پیشروی مجاهدین خلق را بگیرد.


خبرگزاری فرانسه در این زمینه گزارش کرد حسن روحانی در تماس خود با ماکرون با اشاره به [[سازمان مجاهدین خلق ایران|مجاهدین خلق]] گفته است: <blockquote>«ما انتقاد داریم که یک گروه تروریستی پایگاهی در فرانسه داشته با شد و علیه ایران عمل کند و دست به خشونت بزند. ما از دولت فرانسه می‌خواهیم علیه این گروهک تروریستی اقدام کند».<ref>خبرگزاری فرانسه - ۱۳ دی‌ماه ۱۳۹۶</ref></blockquote>
طبق یک تحقیق دیگر «از حدود ده‌هزار پرونده پیگیری شده در ستاد اجرایی در هفده سال گذشته، … حدود ۵۰ درصد به ایرانیان مسلمان سفرکرده مربوط می‌شد که… صرفاً به‌دلیل اقامت در خارج از کشور، همه یا بخشی از اموال آنان، مصادره شده است». <ref>وبسایت بازتاب ۲ آذر ۱۳۹۲</ref>


== موتور محرک قیام دی‌ماه ۱۳۹۶ چه کسانی بودند؟ ==
آرایش جدید بنگاه‌های اقتصادی ایران (بدون در نظر گرفتن آنچه که در اختیار دولت است) عمدتاً در قطب‌های ۱۴ گانه زیر سازمان‌یافته است:
در راه‌اندازی یک قیام عوامل مختلفی نقش دارند، اما یک پارامتر نقش موتور محرک را بازی می‌کند، که اگر این موتور را حذف کنیم، استمرار قیام بوقع نخواهد پیوست. برای شناخت این عامل باید ببینیم دیدگاه حاکمیت در این پهنه‌ چیست؟


علی خامنه‌ای ولی فقیه این حاکمیت قیام را این طور توصیف می‌‌کند:<blockquote>«قرائن و شواهد اطلاعاتی نشان می‌دهد که این قضایا سازماندهی‌شده بوده و در شکل‌گیری آن، یک مثلث فعال بوده است... چند ماه بر روی این طراحی کار کردند و بنای آنها این بود که حرکتها از شهرهای کوچک شروع شود تا به مرکز برسد... رأس سوم... پادوها بودند که مربوط به سازمان آدمکش منافقین ([[سازمان مجاهدین خلق ایران]]) هستند و از ماه‌ها قبل آماده بودند... در این فراخوانها، شعار «نه به گرانی» مطرح شده بود که شعاری جذاب بود تا عده‌ای را به‌دنبال خود وارد صحنه کنند... کسی که پادوی منافقین ([[سازمان مجاهدین خلق ایران]]) است و آدم می‌کشد حسابش جداست».<ref>سایت خامنه‌ای روز ۱۶دی ۱۳۹۶</ref></blockquote>تلویزیون حکومتی در زمینه‌ی قیام گفت:‌<blockquote>«منافقین ([[سازمان مجاهدین خلق ایران]]) یک ستاد اجتماعی تشکیل دادند وارد حوزه شبکه‌سازی شدند تا به‌سرعت آشوب به‌ عملیات مسلحانه تبدیل شود و به سمت تسخیر و تصرف نیل پیدا بکند. در ابتدا این تجمعات توی این ۳۲نقطه شکل گرفت. شعارها به سمت ساختارشکنی و درگیری و آشوب حرکت کرد. برای روز شنبه در ۷۲نقطه فراخوان زدند و ۴۰نقطه شاید هم بیشتر تقریباً درگیری به‌وجود آمد. خیلی تلاش کردند تا وارد عملیات مسلحانه در شهرهای کوچک بشوند. روز یکشنبه فراخوانشان را بردند به سمت ۱۲۰نقطه».<ref>تلویزیون دولتی ایران  ۱۲دی ۱۳۹۶</ref></blockquote>وبسایت «ذاکر نیوز» به‌نقل از محمدعلی جعفری فرمانده سپاه پاسداران ''' '''نوشت:<blockquote>''' '''«اگر منافقین ([[سازمان مجاهدین خلق ایران]]) دست نیروهای امنیتی و بسیجی را نبسته بودند... شیطنت‌ها بسیار زودتر در نطفه خفه می‌شد»!<ref>وبسایت ذاکر نیوز -  ۱۵ اسفند ۱۳۹۶</ref></blockquote>احمد علم الهدی روز ۸دی ۹۶ با اشاره به مریم رجوی رئیس جمهور برگزیده‌ی شورای ملی مقاومت برای دوران انتقال، گفت:<blockquote>«یک عده اراذل اوباش جمع بشن، اینها بگن سوریه رو ول کن، مشکل ما رو تمام کن، حاضرید این شعار رو بدهند'''، '''آنها هم به‌خاطر مطالبه است، به‌خاطر گرانی است، این درسته، این درسته که یک منافقینی که رهبرشون یک زن بیاد تشکر می‌کنم از شما... یک زن رهبر منافقینه بگه من تشکر می‌کنم... یک گروه تروریست آدمکشی که ۱۷هزار انسان رو به خاک و خون کشانده... طبیعی است که عربده‌کشی یک مشت خائنی که وسط یک عده مطالبه‌گر برحق آمدند وضعیت مطالبات اونها رو ابزار کنند او رو به‌عنوان صدای ملت در مشهد و نیشابور و کاشمر و بیرجند نمایش می‌دهند».</blockquote>روزنامه دولتی وطن امروز هم دراین باره نوشت: <blockquote>«نفرات سازمان ([[سازمان مجاهدین خلق ایران]]) شهرها را بین خودشان تقسیم کرده‌ و نخبگان و معترضان کف را سازماندهی کرده‌اند. در یک شهر کوچک بیش از ۵هزار عضو گروه‌های مختلف هستند...».<ref>روزنامه‌ی دولتی وطن امروز - ۱۲ اسفند ۱۳۹۶</ref></blockquote>علی خامنه‌ای در سخنرانی علاوه بر سازمان مجاهدین خلق، پای آمریکا و یک کشور منطقه‌ای را هم وسط کشید، اما رحمانی فضلی این حرف خامنه‌ای راتلویحاً رد کرد؛ وی گفت:<blockquote>«بر اساس گزارشی که از سوی شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی ایران تهیه شده و با استناد به گزارشهای دستگاههای اطلاعاتی، امنیتی و انتظامی عوامل نارضایتی‌ها داخلی و بدون هیچ‌گونه دخالت از خارج کشور است». او گفت: «یک جرقه کافی است تا اعتراضات شعله‌ور شود».</blockquote>نشریه فرانسوی لوموند  نوشت:''' «'''یک محقق فرانسوی به‌نام «استفن دودوآنون» که به‌تازگی از ایران بازگشته در لوموند ۲ژانویه نوشت:<blockquote>«حکومت اسلامی ایران... کاملاً غافلگیر شده... آنچه در ایران امروز می‌گذرد یک انقلاب به‌معنای حقیقی کلمه است... رویدادهای جاری ایران یک انقلاب بزرگ ملی است... و مستقیماً و به‌طور رادیکال رأس حکومت اسلامی ایران را نشانه گرفته است. توده‌های اصلی انقلاب حاضر در ایران را مردم پابرهنه محلات و مناطق فقیرنشین تشکیل می‌دهند... جمهوری اسلامی ایران دچار یک فروپاشی اجتماعی و ایدئولوژیک شده است... انقلاب مردم ایران... کلیت نظام اسلامی ایران را هدف گرفته است».<ref>نشریه‌ی فرانسوی لوموند - ۱۲دی ۱۳۹۶</ref></blockquote>در نتیجه هم علی خامنه‌‌ای و هم حسن روحانی نقش اصلی را برای [[سازمان مجاهدین خلق ایران]] قائل هستند؛ که این گروه در سازماندهی و استمرار قیام نقش اصلی را داشته است.
یک ـ «ستاد اجرایی فرمان امام»


=== آمار جانباختگان قیام دی‌ماه ۱۳۹۶ ===
دو ـ بنیاد مستضعفان
از جانباختگان قیام دی‌ماه ۱۳۹۶ هیچ گاه آمار رسمی و دقیقی جایی منتشر نشد؛ اما دست کم ۳۰ تن از قیام کنندگان در شهر‌‌های مختلف با شلیک مستقیم نیروهای دولتی جان خود را از دست دادند.<ref>وبسایت [https://news.mojahedin.org/i/%DB%8C%D8%A7%D8%AF%DB%8C-%D8%B4%D9%87%DB%8C%D8%AF%D8%A7%D9%86-%D8%B1%D8%A7%D9%87-%D8%A2%D8%B2%D8%A7%D8%AF%DB%8C-%D9%82%DB%8C%D8%A7%D9%85 سازمان مجاهدین خلق ایران] </ref> در شهر درود نام ۶ جوان جزو جان‌باختگان قیام دی‌ماه بود.


حمزه لشنی زند، حسین رشنو، محمد چوباک، احسان خیری، محسن ویرایشی و محمد کهزادی به‌خاک افتادند.
سه ـ آستان قدس رضوی


در تویسرکان یک هموطن جان خودش را در تظاهرات از دست داد.
چهار ـ بنیاد شهید


در نور‌آباد علی مؤمنی با شلیک نیروهای دولتی جانش را از دست داد. خبر جان باختن ۲ تن هم در شهر ایذه تأیید شد.
پنج ـ کمیته امداد


محمد ابراهیمی، حسین شفیع زاده، نعمت‌الله شفیعی، شهاب حسینی(اهل قهدریجان)، نعمت‌الله صالحی(اهل جوی‌آباد اصفهان) و اصغر هارون رشیدی(از همایون‌شهر) در شمار جان‌باختگان هستند. در شهرهای قهدریجان در استان اصفهان، درود، ایذه، تویسرکان، شاهین‌شهر، همدان، اراک و نور‌آباد و شهرهای دیگر بیش از ۳۰ در تظاهرات دی‌ماه ۹۶ جان خودشان را از دست دادند.
شش ـ بنیاد تعاونی سپاه پاسداران


تعدادی از این دستگیرشدگان قیام در بازداشتگاه‌ها به قتل رسیدند که بعدها دولت ایران مدعی شد که آنها در بازداشتگاه خودکشی کردند.
هفت ـ قرارگاه خاتم‌الانبیا


غلامحسین محسنی اژه‌ای، سخنگوی قوه قضائیه، اعلام کرد که ۲۵ تن در جریان اعتراض‌های دی‌ماه ۹۶ در خیابان کشته شده‌اند؛ وی ادامه داد که دلیل مرگ دو نفر هم در زندان‌های اوین و اراک خودکشی بوده‌است.<ref>خبرگزاری دولتی ایسنا  ۲۴ دی‌ماه ۱۳۹۶</ref>
هشت ـ بنیاد تعاونی بسیج


== چرا قیام دی‌ماه ۱۳۹۶ بوقوع پیوست؟ ==
نه ـ شرکت سرمایه‌گذاری غدیر
سه تغییر بزرگ در شکل گیری اعتراضات دی‌ماه ۱۳۹۶ نقش داشت که عبارتند از:
* شکاف برداشتن دیوار ترس در شهر‌‌های ایران. در طول قیام شجاعت و تهور در جوانان مشاهده‌ می‌شد.
* مات شدن نیروهای حکومتی بخصوص سپاه پاسداران، که نتوانستند از بروز قیام جلوگیری کنند.
* بروز و ایجاد یک نیروی جوان و جدید که آزادی‌خواه و برابر طلب بودند.<ref>وبسایت ایران ما - [https://irane-ma.com/%DA%AF%D8%B2%D8%A7%D8%B1%D8%B4-%DB%8C%DA%A9-%D8%B3%D8%A7%D9%84-%D9%82%DB%8C%D8%A7%D9%85-%D9%88-%D8%A7%D8%B9%D8%AA%D8%B1%D8%A7%D8%B6-%D8%AF%D8%B1-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86/ یک سال قیام و اعتراض در ایران]</ref>
البته نقش سازماندهی در این قیام بسیار مؤثر بود و عامل استمرار آن همین سازماندهانه بودن قیام ۹۶ بود. علی خامنه‌ای در این خصوص گفت:‌<blockquote>«این قضایا سازماندهی شده بود». سازمان منافقین ([[سازمان مجاهدین خلق ایران]] ) آن را به اجرا درآورد. او گفت: مجاهدین «از ماهها قبل آماده بودند» و رسانه‌های مجاهدین برای آن فراخوان داده بودند.<ref>سخنرانی علی خامنه‌ای در روز ۱۹ دی‌ماه ‍۱۳۹۶</ref></blockquote>


== تفاوت بین قیام دی‌ماه ۱۳۹۶ و قیام ۱۳۸۸ ==
ده ـ سازمان تأمین اجتماعی نیروهای مسلح (ساتا)


قیام دی‌ماه ۹۶ با قیام ۸۸ اساساً متفاوت بود، رحمانی فضلی وزیر کشور حسن روحانی هم بر این تفاوت انگشت گذاشت و گفت از یک جنس نبودند.<blockquote>اعتراض‌های دی ماه در ۱۰۰ شهر بود؛ و در ۴۰ شهر به خشونت تبدیل شد. خیلی با سال ۸۸ فرق می‌کرد. از یک جنس نبود.<ref>[http://www.iran-newspaper.com/?nid=6738&type=0 روزنامه‌‌ی دولتی ایران ۲۰ اسفند ۱۳۹۶]</ref></blockquote>قیام ۱۳۸۸ ناشی از شکاف در حاکمیت بود، اما قیام دی‌ماه ۹۶ خیزش مردم علیه‌ حاکمیت بود؛‌ تمام حاکمیت در شعار‌های مردم  زیر ضرب بود، قیام ۹۶ ویژگی‌های زیر را داشت:
یازده ـ قرارگاه خاتم‌الاوصیا
# شعارهای صبغه‌ای از جناح‌های درو حکومت نداشت.
# خواسته‌ها بسیار رادیکال و تند بود؛ به نحوی که مردم خواستار سرنگونی بودند.
# سازمان یافتگی در قیام دیده می‌شد؛ به دلیل این که استمرار پیدا کرد.


== شعاری که شاخص قیام دی‌ماه شد ==
دوازده ـ بنیاد تعاون نیروی انتظامی (ناجا)
روز ۱۵ دی ۱۳۹۶ دانشجویان شعار سردادند که اصلاح طلب، اصولگرا، دیگه تمومه ماجرا! این شعار به نماد قیام دی‌ماه ۱۳۹۶ تبدیل شد؛ با این شعار قیام اوج تازه‌ای گرفت و از تمامی‌ جناح‌های سیاسی در ایران گذر کرد و به اپوزیسیون اصلی این نظام یعنی شورای ملی مقاومت پیوند خورد؛ چون تنها گروهی که هیچ جناحی را در درون حکومت ایران به رسمیت نمی‌شناسد، شورای ملی‌ مقاومت است.


=== بحران مشروعیت واقعی یا شعار؟ ===
سیزده ـ بنیاد تعاون ارتش (بتاجا)
درباره‌ی عدم مشروعیت این نظام، مقامات این حکومت هم به آن اذعان دارند:


علی شمخانی در این باره می‌گوید: «سلب اعتماد مردم به نظام آغاز سقوط» حکومت است.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=4RVGirlo_ag سخنرانی علی شمخانی دریوتیوب] </ref>
چهارده ـ بنیاد تعاون ستاد کل نیروهای مسلح (ودجا)


اسحاق جهانگیری هم در باره‌ی نفرت مردم از این حکومت گفت:‌ «آن‌چه ما را باید نگران کند نفرت، خشم و کینه مردم نسبت به مسئولان و نظام است.»<ref>سخنرانی اسحاق جهانگیری در همایش ۵روزه استانداران و فرمانداران- ۱۵ اسفند ۱۳۹۶</ref>
در بین بنگا‌ه‌‌های اقتصادی خامنه‌ای ۴ مجموعة، گروه توسعه اقتصادی تدبیر (مربوط به «ستاد اجرایی فرمان امام» )، تعاونی سپاه (و مشخصاً بانک انصار)، شرکت سرمایه‌گذاری غدیر و شرکت سرمایه‌گذاری مهر اقتصاد ایرانیان (جریان اصلی تعاونی بسیج) نقش مهم و تعیین کننده‌ای دارند به نحوی که آنها را می‌توان پیشران بقیه‌ی بنگاه‌‌ها و دارایی‌های علی خامنه‌ای دانست.


عباس آخوندی، وزیر سابق راه و شهرسازی، صحبت از «زوال اجتماعی» می‌کند، و این که دولت دیگر نمی‌تواند «مشکلات بنیادی خود را رفع» و «امید را تزریق کند.» <ref>خبرگزاری دولتی ایسنا  ۵ اسفند ۱۳۹۶</ref>
=====  «ستاد اجرایی فرمان امام» =====
بخشی از شرکت‌‌ها و کارخانه‌‌هایی که تحت کنترل این ستاد است به شرح زیر است:


مسعود نیلی از مشاوران سابق حسن روحانی به خطر گسترده‌ شدن اعتراضات می‌پردازد و می‌گوید: «ممکن است دفعه بعد فرصت در اختیار شما نباشد»و هشدار می‌دهد: «اگر همین‌طور ادامه دهیم...، در معرض خطر خواهیم بود.»<ref>وبسایت دولتی با اقتصاد  ۲۳ اسفند ۱۳۹۶</ref>
====== یکم ـ گروه توسعه اقتصادی تدبیر ======
شامل هلدینگ‌های(هلدینگ یا شرکت مادر شرکتی است که دارنده سهام شرکت دیگری باشد یا مالک شرکت‌های دیگر است.) زیر:


عباس عبدی از مهره‌های کارکشته‌ وزارت اطلاعات هم در این خصوص می‌نویسد:‌ سال ۹۶ یک سال ویژه در تاریخ سیاسی ایران است و جامعه ایران از یک مرحله به مرحله دیگری وارد شده است. یک تحول کیفی رخ داد و آن، اینکه حکومت و ساختار سیاسی دیگر قادر به کنترل مردم از طریق ابزارها و شیوه‌ها و نهادهای قبلی نیست.
'''ـ هلدینگ «توسعه انرژی تدبیر»'''


وی با تاکید براین که «نه نیروی نظامی و انتظامی و  نه سازوکار ایدئولوژیک و فکری» نظام، دیگر قادر به کنترل جامعه نیستند، افزود: از یک طرف جامعه و مردم تقویت شده‌اند واز آنطرف نیز قدرت لزوماً به گونه‌ای عمل نمی‌کند که مطلوب جامعه باشد. در نتیجه میان این دو ناسازگاری پیدا شده و اینکه این جامعه با شیوه‌های گذشته حفظ شود دیگر امکان‌پذیر نیست.<ref>خبرگزاری دولتی ایسنا  ۱۲ اسفند ۱۳۹۶</ref>
حوزه کار این مجموعه اکتشاف و تولید نفت و گاز، پالایشگاه، پتروشیمی و بازرگانی است. پروژه ساخت پالایشگاه هرمز (۸۰% ) و قرارداد توسعه «میدان نفتی منصوری» را برعهده دارد.


== '''حرف‌های وزیر کشور ''' ==
شرکتهای تابعه این هلدینگ عبارتند از:


رحمانی فضلی تعداد بازداشت‌شدگان را بیش از ۵هزار نفر خواند و گفت که تظاهرات به‌سرعت در روزهای ابتدایی به ۱۰۰شهر رسید و در ۴۲شهر هم درگیری اتفاق افتاد. او گفت: «طی این تظاهرات گسترده ۶۰دفتر امام جمعه در سراسر کشور تخریب و به آتش کشیده شد»
ـ نفت پارس (۷۵٫۵% )
 
ـ بازرگانی نفت پارس (۱۰۰% )
 
ـ حفاری شمال (۱۰% )
 
ـ نفت و گاز پرشیا (۱۰۰% )  این شرکت در اولین قراردادش، قرارداد ۶۰۰ میلیون ‌دلاری توسعه «میدان نفتی یاران» را منعقد کرد
 
ـ «شیمیایی مدیران شیمی» (صددرصد)
 
ـ «پالایش نفت هرمز» (۸۰ درصد)
 
ـ «پتروشیمی قائد بصیر» (۸۰ درصد)
 
ـ «حفاری تدبیر» (صددرصد)
 
ـ «ری نیرو» (صددرصد)
 
'''هلدینگ شرکت «گسترش الکترونیک مبین ایران»'''
 
ـ مخابرات (۱۹% )
 
ـ شرکت‌ «توسعه اعتماد مبین»
 
ـ «تالیا» (اپراتور تلفن همراه) که بخشی از آن در سال ۹۱ توسط شر کت مبین ایران خریداری شده
 
ـ «ارتباطات جامعه مبین»
 
ـ «مبین وان»
 
ـ شرکت ارتباطات سیار
 
این شرکت ارائه دهنده سرویس همراه اول است. بخشی از آن متعلق به تعاونی سپاه نیز می‌باشد.
 
'''ـ هلدینگ «توسعه صنعت و معدن تدبیر»'''
 
'''ـ هلدینگ «شرکت دارویی برکت»'''
 
دارای ۶۰٫۶% سهام گروه سرمایه‌گذاری البرز، دومین دومین هلدینگ برزگ دارویی کشور است. شرکتهای تابعه این مجموعه عبارتند از:
 
شرکت البرز دارو
 
شرکت سبحان دارو (تولید کننده قرص)
 
شرکت ایران دارو
 
شرکت داروسازی تولید دارو
 
شرکت سبحان انکولوژی
 
این شرکت داروی پاکلی تاکسل را تحت لیسانس شرکت استراژن سوئیس تولید می‌کند.
 
شرکت کی بی‌سی (واردات)
 
شرکت پخش البرز (توزیع دارو)
 
شرکت سرمایه‌گذاری اعتلا البرز
 
شرکت البرز بالک
 
داروسازی فارابی (۱۷ درصد)
 
داروسازی رازک (۱۲ درصد)
 
شرکت آتی فارمد (۵۱ درصد)
 
این شرکت در سال ۱۳۹۰ تحت سرمایه‌گذاری مشترک با شرکت استراژن STRAGEN سوئیس برای تولید داروهای هورمونی ایجاد شد.
 
شرکت بیوسان (۲۰ درصد)
 
شرکت البرز ـ زاگرس
 
'''ـ هلدینگ «گروه مشاوران مدیریت و مطالعات راهبردی تدبیر»'''
 
'''ـ هلدینگ «گروه توسعه ساختمان تدبیر»'''
 
ساخت و ساز پروژه‌های مسکونی، تجاری اداری و توریستی را انجام می‌دهد و چهار شرکت بزرگ و فعال ساختمانی را تحت پوشش خود دارد.
 
====== دوم ـ سازمان اموال و املاک ستاد اجرایی ======
این سازمان، مستغلات، اراضی، املاک‌، خانه‌ها، مجموعه‌های تاریخی و فرهنگی، و اموال بسیاری را به‌خصوص در یک دهه اخیر تصاحب کرده است.
 
======  سوم ـ بازار مالی ======
ـ بانک برکت
 
ـ بیمه ملت (۱۵ درصد)
 
ـ بانک کارآفرین (۱۱ درصد)
 
ـ بانک پارسیان (۱۶ درصد)
 
سهامدار اصلی این بانک ایران خودرو است. بخشی از ایران خودرو نیز متعلق به «ستاد اجرایی»... است.
 
ـ هلدینگ «شرکت سرمایه‌گذاری تدبیر»
 
این مجموعه در زمینه بورس، واسطه‌گری مالی و اوراق بهادار فعالیت می‌کند و دارای ۶ شرکت است.
 
======  چهارم ـ سایر شرکت‌‌ها ======
ـ ایران خودرو (۵ درصد)
 
ـ شرکت سرمایه‌گذاری ری
 
ـ شرکت مبین ایران
 
ـ شرکت سرمایه‌گذاری مدبر
 
ـ بنیاد برکت
 
===== بنیاد مستضعفان =====
بنیاد مستضعفان، زیر نظر مستقیم علی خامنه‌ای اداره می‌شود. در سال ۱۳۷۶ محسن  رفیق‌دوست رئیس پیشین این مجموعه گفت: بنیاد مستضعفان، حدود ۴۰۰ شرکت بازرگانی و تجاری دارد و ۲۸ درصد نساجی کشور، ۲۲ درصد سیمان، حدود ۴۵ درصد نوشابه غیرالکلی، ۲۸ درصد لاستیک و ۲۵ درصد شکر ایران را تولید می‌کند.
 
بخشی از مهم‌ترین بنگاههای این بنیاد از این قرار است.
 
====== هلدینگ‌ها ======
گسترش کشاورزی پیوند فردوس پارس
 
گسترش صنایع معدنی کاوه پارس
 
خدمات مهندسی و شهرسازی علوی
 
گسترش پایا صنعت سینا
 
صنایع مادر تخصصی انرژی گستر سینا
 
صنایع برق و انرژی صبا
 
مادر تخصصی پایا سامان پارس
 
عمران و مسکن ایران
 
تخصصی مالی و سرمایه‌گذاری سینا
 
تخصصی سیاحتی و مراکز تفریحی پارسیان
 
بنیاد علوی
 
فناوری و ارتباطات سینا
 
تخصصی گسترش صنایع غذایی سینا
 
====== موسسات ======
ـ مؤسسه فرهنگی موزه‌های بنیاد
 
ـ مؤسسه تحقیق و توسعه نوین دانشمند
 
ـ مؤسسه حسابرسی و بازرسی هادی بینات
 
ـ مؤسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران
 
ـ مؤسسه سینمایی نور تابان
 
====== سایر شرکت‌ها ======
ـ کشت و صنعت شهید مطهری
 
ـ آزاد راه تهران شمال
 
ـ سیمان تهران
 
====== بازار پولی ======
بانک سینا (با ۲۷۰ شعبه)
 
مؤسسه مالی و اعتباری آینده
 
===== آستان قدس رضوی =====
آستان قدس رضوی یک امپراتوری مالی با میلیارد‌ها دلار سرمایه است که تحت نظر علی‌ خامنه‌ای اداره می‌شود. این امپراتوری مالی در زمینه‌‌های مختلف از دامداری تا چاپخانه، از کارگزاری بورس تا خودروسازی از کشاورزی تا خدمات اینترنتی فعالیت می‌کند.
 
این نهاد، بنیاد تولید ۱۰ درصد قند، ۱۱ درصد سنگ‌های تزئینی، ۳.۷ درصد اتوبوسهای درون شهری و بین‌شهری و یک ششم ظرفیت تولید نان صنعتی کشور را در اختیار دارد.
 
بخش وسیعی از اراضی کشاورزی شمال شرق ایران که حداقل ۴۰۰ هزار هکتار به ارزش ۲۰ میلیارد دلار برآورد می‌شود، متعلق به همین بنیاد است. افزون بر آن ۴۳.۵ درصد از زمینهای شهری مشهد در اختیار این بنیاد است. همچنین در چهارده استان دارای موقوفه و در بیست شهرستان دارای دفتر معاونت املاک است و سیصد هزار مستاجر دارد.
 
فهرست بخشی از شرکتها و هلدینگ‌های این مجموعه به شرح زیر است:
 
====== هلدینگ عمران و ساختمان ======
* شرکت ساختمانی بتن و ماشین قدس رضوی
* شرکت مسکن و عمران قدس رضوی
* شرکت مهندسان مشاور و شهرسازی آستان قدس رضوی
* شرکت مهندسی آب و خاک قدس رضوی
* شرکت کارخانه‌ها بنای سبک قدس رضوی
 
====== هلدینگ خودرو سازی ======
* شرکت شهاب خودرو
 
* شرکت شهاب بار
 
* کمباین سازی
 
====== هلدینگ صنایع غذایی ======
* شرکت آرد قدس رضوی
 
* شرکت خمیرمایه رضوی
 
* شرکت فرآورده‌های غذایی رضوی
 
* شرکت فرآورده‌های لبنی رضوی
 
* شرکت نان قدس رضوی
 
====== هلدینگ صنایع قند ======
* شرکت قند آبکوه
 
* شرکت قند تربت حیدریه
 
* شرکت قند چناران
 
====== هلدینگ کشاورزی ======
* شرکت کشاورزی رضوی
* شرکت کشاورزی و موقوفات چناران
* شرکت کشت و صنعت اسفراین
 
* شرکت کشت و صنعت انابد
 
* شرکت کشت و صنعت سرخس
 
* مؤسسه باغات آستان قدس رضوی
 
* مؤسسه کشت و صنعت مزرعه نمونه
 
* مؤسسه موقوفات و کشاورزی جنوب خراسان
 
* مؤسسه موقوفات و کشاورزی سمنان
 
====== هلدینگ نساجی ======
* شرکت تهیه و تولید فرش آستان قدس رضوی
 
* شرکت نخ‌ریسی و نساجی خسروی
 
====== هلدینگ فناوری اطلاعات و ارتباطات رضوی ======
 
====== هلدینگ داروسازی ======
* داروسازی ثامن
 
====== هلدینگ مالی ======
* مؤسسه اعتباری رضوی
 
* شرکت کارگزاری رضوی
 
====== سایر ======
* شرکت نفت و گاز رضوی
 
* شرکت کارخانه‌ها صنایع چوب آستان قدس رضوی
 
* شرکت معادن قدس رضوی
 
* مؤسسه منطقه ویژه اقتصادی سرخس
 
* مؤسسه دامپروری صنعتی قدس رضوی با بیش از ۱۳۰۰۰ رأس گاو
 
* دانشگاه علوم اسلامی رضوی
 
* دانشگاه امام رضا (ع) 
 
===== بنیاد شهید =====
بخشی از شرکتها و مؤسسات تحت کنترل این بنیاد به شرح زیر است.<blockquote>ـ شرکت سرمایه‌گذاری توسعه صنایع و معادن کوثر</blockquote><blockquote>ـ شرکت سرمایه‌گذاری ذخیره شاهد</blockquote><blockquote>ـ شرکت سرمایه‌گذاری سبحان</blockquote><blockquote>ـ شرکت گسترش صنایع و خدمات کشاورزی (در زنجان) </blockquote><blockquote>ـ دانشگاه شاهد</blockquote><blockquote>ـ مرکز جامع علمی کاربردی امام خمینی</blockquote><blockquote>ـ صندوق قرض‌الحسنه شاهد</blockquote>
 
====== بانک دی (با ۴۷ شعبه) ======
این بانک دست‌کم ۱۳ شرکت دارد شامل:
* شرکت توسعه دیدار
 
* شرکت تجارت الکترونیک دی
 
* شرکت آتیه‌سازان دی
 
* شرکت کارگزاری بانک دی
 
* شرکت بیمه دی
 
* شرکت لیزینگ دی
 
* شرکت سرمایه‌گذاری بوعلی
 
* شرکت تجارت گستر فرداد
 
* شرکت صرافی دی
 
* صندوق سرمایه‌گذاری بانک دی
 
* شرکت رویای روز کیش
 
* شرکت عمران مسکن آبادی
 
* شرکت خدمات مالی دی ایرانیان
 
===== کمیته امداد =====
بخشی از شرکتها و مؤسسات تحت کنترل کمیته امداد به شرح زیر است:‌
 
====== هلدینگ عمران و مسکن ======
شرکت عمران گستر بصیر
 
====== هلدینگ کشاورزی و صنایع غذایی ======
* شرکت کشت و صنعیت بهار رفسنجان
 
* شرکت کشاورزی سبزدشت فارس
 
* شرکت کشت و صنعت فتح و نصر کرمان
 
* شرکت کشت و دام امداد اصفهان
 
* شرکت کشت و صنعت زرین خوشه اراک
 
* شرکت کشت و صنعت رضوان امداد گلستان
 
* شرکت کشاورزی و دامپروری بازوی کشاورز کرمانشاه
 
* شرکت کشت و صنعت امداد سبز هگمتانه
 
* شرکت کشت و صنعت جلگه سبز امداد
 
* شرکت کشت و صنعت میثاق امداد
 
* شرکت بهاران بهشت البرز (کشاورزی و دامپروری)
 
* شرکت کشت و صنعت نار مهریز یزد
 
* شرکت کشت و صنعت سپاهان گلدشت امداد
 
====== هلدینگ معدن و صنایع معدنی ======
شرکت تعاونی معدنی امداد
 
شرکت معدن فرآور امداد
 
====== هلدینگ بازرگانی ======
مدیریت املاک
 
زمینهای تحت تصرف کمیته امداد در استانهای مختلف از این قرار است:
 
در استان فارس ۱۳۴۹ هکتار املاک و مستغلات و زمین
 
در استان خوزستان: ۳۸ هکتار املاک و مستغلات و زمین
 
در استان گیلان ۱۵۵ هکتار
 
در استان گلستان: ۱۵۸ هکتار
 
در استان مازندران: ۲۷۵ هکتار
 
در استان هرمزگان: ۳۹ هکتار
 
در استان کرمان: ۲۱۴۵ هکتار
 
در استان یزد: ۱۰۵ هکتار
 
استان مرکزی: ۱۳۹ هکتار
 
در استانهای تهران، اصفهان، همدان، سمنان، البرز، خراسان، قزوین، ایلام، کرمانشاه، آذرباییجان، لرستان، چهارمحال بختیاری و اردبیل نیز کمیته امداد صاحب اراضی و مستغلات وسیعی است.
 
===== بنیاد تعاونی سپاه =====
بخشی از شرکتهای و گروه‌های تجاری و مالی زیر مجموعه بنیاد تعاونی سپاه عبارتند از:
 
====== یکم ـ گروه خودروسازی بهمن ======
بخش مهمی از این مجموعه (۴۵% ) متعلق به تعاونی سپاه و بخشی نیز متعلق به شرکت سرمایه‌گذاری غدیر است.
 
این مجموعه خود شامل شرکتهای زیر ا ست:<blockquote>'''الف ـ شرکت سایپا'''</blockquote><blockquote>سایپا دومین تولیدکننده اتومبیل در ایران است. اگر‌چه ۱۷ درصد از این شرکت متعلق به سپاه پاسداران است اما تصمیم‌گیرنده و سود برنده اصلی شرکت در عمل سپاه است. شرکتهای متعلق به سایپا از جمله عبارتند‌از:</blockquote><blockquote>ـ پارس خودرو</blockquote><blockquote>ـ زامیاد</blockquote><blockquote>ـ سایپا دیزل</blockquote><blockquote>ـ ایران کاوه</blockquote><blockquote>ـ سایپا آذین</blockquote><blockquote>ـ سایپا شیشه</blockquote><blockquote>ـ رادیاتور ایران</blockquote><blockquote>ـ سایپا پرس</blockquote><blockquote>ـ سایپا پیستون</blockquote><blockquote>ـ پویا صنعت</blockquote><blockquote>ـ نیروساز اراک</blockquote><blockquote>ـ لیزینگ رایان سایپا</blockquote><blockquote>ـ بیمه ملت</blockquote><blockquote>ـ خدمات بیمه‌یی سایان</blockquote><blockquote>ـ خدمات بیمه‌یی رایان سایپا</blockquote><blockquote>ـ شرکت سرمایه‌گذاری کارکنان سایپا</blockquote><blockquote>ـ سرمایه‌گذاری رنا</blockquote><blockquote>ـ سرمایه‌گذاری سایپا</blockquote><blockquote>ـ شرکت توسعه سرمایه رسا</blockquote><blockquote>ـ حمل و نقل سایپا</blockquote><blockquote>ـ شرکت مهندسی و مشاور سازه‌گستر سایپا</blockquote><blockquote>ـ شرکت توسعه صادرات صنعتی</blockquote><blockquote>ـ سایپا تور</blockquote><blockquote>ـ شرکت ساختمانی دهکده پاسارگاد</blockquote><blockquote>ـ شرکت فرهنگی ورزشی سایپا</blockquote><blockquote>'''ب ـ شرکت سرمایه‌گذاری ملی ایران'''</blockquote><blockquote>'''ج ـ شرکت سرمایه‌گذاری بهمن'''</blockquote><blockquote>'''د ـ شرکت بهمن لیزینگ'''</blockquote><blockquote>'''ه ـ شرکت بهمن دیزل''' - این شرکت سازنده کامیونهای شرکت ژاپنی ایسوزو است.</blockquote><blockquote>'''وـ سرمایه‌گذاری اعتبار ایران (۷۹ درصد)'''</blockquote><blockquote>'''ز ـ شرکت کارگزاری بهمن'''</blockquote><blockquote>'''ح ـ شرکت سرمایه‌گذاری توسعه اعتما'''د</blockquote>
 
====== دوم ـ مؤسسه مالی و اعتباری ثامن الائمه ======
[با نام تعاونی اعتبار ثامن الائمه هم شناخته می‌شود] . این مؤسسه ۵۰۰ شعبه دارد. این مؤسسه به تنهایی تا پایان سال ۸۸ بیش از ۴۳ هزار میلیارد تومان تسهیلات به متقاضیان پرداخت کرده است.
 
====== سوم ـ شرکتهای سرمایه‌گذاری ======
ـ شرکت سرمایه‌گذاری صنعتی بهشهر (۱۶ درصد)
 
ـ شرکت سرمایه‌گذاری نگین خاتم ایرانیان از سهامداران بانک انصار
 
ـ سرمایه‌گذاری سامان مجد
 
این شرکت وابسته به مؤسسه اعتباری ثامن است.
 
ـ شرکت سرمایه‌گذاری ایاک
 
====== چهارم ـ بانک انصار ======
این بانک با ۶۰۰ شعبه در سرتاسر کشور، چهارمین شرکت بزرگ ایران محسوب می‌شود و از خودش از چندین شرکت تشکیل شده است. شامل:<blockquote>'''الف ـ هلدینگ سرمایه‌گذاری ایرانیان اطلس'''</blockquote>این مجموعه دست‌اندر کار امور ساختمانی و خدماتی است و خود شرکتهای زیر را در برمی‌گیرد:<blockquote>شرکت مهندسان مشاور طرح و اندیشه شیوا اطلس</blockquote><blockquote>شرکت ستاره اطلس پارس</blockquote><blockquote>شرکت باغ فردوس ایرانیان</blockquote><blockquote>شرکت ستاره آرمان توس</blockquote><blockquote>شرکت طرح و توسعه آریا عمران پارس (۳۳% )</blockquote><blockquote>شرکت بناگستران هشتم توس (۳۰% )</blockquote><blockquote>شرکت پردیس اطلس پارس (۵۰% )</blockquote><blockquote>شرکت مهندسان مشاور طرح و اندیشه شیوا اطلس</blockquote><blockquote>شرکت عمران اطلس ایرانیان</blockquote><blockquote>شرکت آ اس پ</blockquote><blockquote>شرکت سرمایه‌گذاری و توسعه شهری توس گستر</blockquote><blockquote>شرکت شهرسازی و خانه‌سازی باغمیشه</blockquote><blockquote>پردیس اطلس پارس</blockquote><blockquote>شرکت بازرگانی و صنعتی ایران اطلس کیش</blockquote><blockquote>'''ب ـ شرکت سامانه الکترونیک انصار'''</blockquote><blockquote>'''ج ـ شرکت سامانه الکترونیکی هوشمند راهبرد ایرانیان'''</blockquote><blockquote>'''د ـ شرکت نوین پدیده انصار'''</blockquote><blockquote>'''ه ـ شرکت مادر تخصصی کارکنان بانک انصار'''</blockquote><blockquote>'''و ـ سرمایه‌گذاری دانایان پارس'''</blockquote><blockquote>'''ز ـ سرمایه‌گذاری ایرانیان اطلس'''</blockquote><blockquote>'''ح ـ فناوران حفیظ سامانه'''</blockquote><blockquote>'''ط ـ صرافی انصار'''</blockquote>
 
====== پنجم ـ پتروشیمی ======
ـ پتروشیمی کرمان (۲۵ درصد)
 
ـ صنایع پتروشیمی کرمانشاه
 
====== ششم ـ مخابرات ======
ـ «شرکت گسترش الکترونیک مبین ایران»
 
ـ شرکت تالیا (اپراتور تلفن همراه که بخشی از آن در سال ۹۱ خریداری شده)
 
ـ شرکت مخابراتی و الکترونیکی موج نصرگستر
 
ـ کنسرسیوم توسعه اعتماد مبین
 
ـ شرکت ارتباطات سیار (ارائه دهنده سرویس همراه اول)
 
به گفته مسعود مهردادی مغز متفکر فعالیت‌های تجاری و مالی سپاه پاسداران، درآمد این شرکت در سال ۹۱ از محل فروش سیم کارت و شارژ تلفن و... . ۸ هزار میلیارد تومان بوده است.
 
ـ ایران سل (سیم کارت)
 
====== هفتم ـ صنایع غذایی و کشاورزی ======
ـ صنایع شاداب خراسان
 
ـ شرکت غذایی مائده
 
ـ شرکت کشت و صنعت شاداب خراسان
 
ـ مواد غذایی خمیرمایه چهارمحال و بختیاری
 
====== هشتم ـ ساختمانی ======
ـ شرکت مهندسی مشاور سازه‌های پیش ساخته سبک
 
ـ شرکت جهاد خانه‌سازی در ۲۰ استان کشور
 
شرکت مجتمع خانه‌سازی سپاهان
 
مجتمع خانه‌سازی رزمنده
 
====== نهم ـ گروه مالی پاسارگاد ======
گروه مالی پاسارگاد از بانک پاسارگاد و مجموعه‌یی از شرکتها تشکیل گردیده که در زمینه‌های فن‌آوری اطلاعات و ارتباطات، خدمات پرداخت الکترونیک، بیمه، بیمه اتکایی، کارگزاری سهام، لیزینگ ماشین‌آلات، لیزینگ ساختمان، صنعت ساختمان، صنعت و معدن، انرژی و سایر امور خدماتی مشغول به فعالیت می‌باشند.
 
سایر شرکتهای این گروه عبارتند از:<blockquote>شرکت مادر تخصصی (هلدینگ) توسعه معادن و صنایع معدنی خاورمیانه (سهامی عام)</blockquote><blockquote>شرکت فناوری اطلاعات و ارتباطات پاسارگاد آریان (فناب)</blockquote><blockquote>شرکت بیمه پاسارگاد (سهامی عام)</blockquote><blockquote>شرکت بیمه اتکایی ایرانیان (سهامی عام)</blockquote><blockquote>شرکت لیزینگ ماشین‌آلات و تجهیزات پاسارگاد</blockquote><blockquote>شرکت لیزینگ پاسارگاد</blockquote><blockquote>شرکت ارزش آفرینان پاسارگاد</blockquote><blockquote>شرکت مبنای خاورمیانه</blockquote><blockquote>شرکت گسترش انرژی پاسارگاد</blockquote><blockquote>شرکت پرداخت الکترونیک بانک پاسارگاد</blockquote><blockquote>شرکت خدمات ارزی و صرافی پاسارگاد</blockquote><blockquote>شرکت کارگزاری بانک پاسارگاد</blockquote><blockquote>شرکت ساختمان شهر سازی هشتم</blockquote><blockquote>شرکت توسعه انبوه سازی پاسارگاد</blockquote><blockquote>مؤسسه مطالعات و توسعه مدیریت و سرمایه انسانی پاسارگاد</blockquote><blockquote>شرکت مشاور سرمایه‌گذاری ارزش پرداز آریان (آیکو)</blockquote><blockquote>شرکت مدیریت ساختمانی نظام مهندسی آرین</blockquote><blockquote>شرکت مدیریت ساختمانی آریان پاسارگاد</blockquote><blockquote>شرکت سرمایه‌گذاری پارس آریان</blockquote><blockquote>شرکت مالی و سرمایه‌گذاری بانک پاسارگاد</blockquote><blockquote>شرکت سرمایه‌گذاری بانک پاسارگاد</blockquote><blockquote>شرکت مدبران ساخت آریان</blockquote><blockquote>شرکت مشاوره رتبه‌بندی اعتباری ایران</blockquote><blockquote>شرکت سامان ساخت آریان</blockquote><blockquote>شرکت خدمات پشتیبان پاسارگاد آریان</blockquote><blockquote>شرکت تأمین آتیه کارکنان گروه مالی پاسارگاد</blockquote><blockquote>شرکت توسعه تجارت اندیشه نگر پاسارگاد</blockquote><blockquote>شرکت تدبیرگران پاسارگاد</blockquote><blockquote>شرکت مدیریت بازرگانی آینده نگر پاسارگاد</blockquote><blockquote>شرکت توسعه و گسترش بازرگانی بین‌المللی گروه پاسارگاد</blockquote><blockquote>شرکت ساختمانی گسترش و نوسازی صنایع ایرانیان مانا [سهامی خاص]</blockquote><blockquote>شرکت فولاد زرند ایرانیان [سهامی خاص]</blockquote><blockquote>شرکت بازرگانی آفتاب درخشان خاورمیانه [سهامی خاص]</blockquote><blockquote>شرکت فولاد سیرجان ایرانیان [سهامی خاص]</blockquote><blockquote>شرکت مهندسی معیار صنعت خاورمیانه [سهامی خاص]</blockquote><blockquote>شرکت سرمایه‌گذاری پارس حافظ</blockquote>
 
====== دهم ـ سایر شرکتهای تعاونی سپاه ======
ـ فولاد زاگرس
 
ـ صنایع جوشکاری ایران
 
ـ هواپیمایی پارس
 
ـ شرکت عصر بهمن
 
ـ صنایع شاسی سازی ایران
 
ـ شرکت صنایع ارزش آفرینان
 
ـ شرکت نگار نصر سهامی‌ خاص
 
ـ شرکت تعاونی مصرف کارکنان انصار
 
ـ داروسازی سینا (بیش از ۳% متعلق به «سرمایه‌گذاری ایرانیان» است)
 
ـ پیمانکاری نفتی (نفت و گاز در پارس جنوبی)
 
ـ شرکت بهرستان کیش
 
ـ مؤسسه فرهنگی خدماتی ثامن‌الائمه
 
ـ شرکت آلاله کبود کویر
 
ـ صنایع معدنی شهاب سنگ
 
ـ مؤسسه خدمات بازرگانی مشاوره‌یی راهیان کمیل
 
ـ شرکت اندیشه و عمران محیط
 
ـ مهندسی افق توسعه صابرین
 
ـ شرکت ذوب روی اصفهان
 
ـ شرکت خدمات هوایی پارس
 
ـ شرکت پشمبافی بهار یزد
 
ـ شرکت بهاران
 
ـ نوید بهمن
 
ـ مهندسی آماده بهینه ساز
 
ـ مؤسسه کوثران
 
ـ مؤسسه میثاق بصیرت
 
===== قرارگاه خاتم‌الانبیا =====
قرارگاه خاتم‌الانبیا (قرب) بزرگ‌ترین پیمان‌کار پروژه‌های دولتی در ایران محسوب می‌شود.
 
شماری از شرکتهای تابعه عبارتند از:
 
ـ شرکت تهران گستر
 
ـ شرکت اورینتال اویل
 
ـ طرح توسعه فازهای ۱۵ و ۱۶ پارس جنوبی
 
ـ شرکت مهندسی نفت و گاز سپانیر
 
این شرکت عضو هیأت مد‌یره بانک انصار است
 
ـ شرکت مهندسی سپاسد (سد سازی و پروژه‌های زیربنایی)
 
ـ مؤسسه نور
 
این مؤسسه تملک زمین‌ها و فروش آنها را برعهده دارد
 
ـ مؤسسه سماء
 
ـ مؤسسه مهندسان مشاور ایمن‌سازان (تونل سازی و پدافند غیرعامل)
 
ـ مؤسسه مکین (سازه‌های دریایی)
 
ـ مؤسسه رهاب (تونل‌سازی و حفاری)
 
ـ مؤسسه فاطر (تونل سازی)
 
ـ مؤسسه عمران ساحل (خط آهن) 
 
===== بنیاد تعاونی بسیج =====
این بنیاد متعلق به نیروی شبه‌نظامی بسیج، است. تعدادی از هلدینگ‌ها و مؤسسات این بیناد عبارتند از:
 
'''شرکت سرمایه‌گذاری مهر اقتصاد ایرانیان که در بازار بورس فعالیت دارد'''
 
برخی از بنگاههای شرکت سرمایه‌گذاری مهر اقتصاد، عبارتند از:
 
====== الف ـ هلدینگ توسعه معادن روی ======
شرکت کالسیمین
 
تولید روی بندر عباس
 
اسیدسازان زنجان و رویین‌کاران الوند
 
شرکت ملی سرب و روی ایران
 
ذوب روی بافق
 
فرآوری مواد معدنی ایران
 
تولید روی ایران
 
شیمیایی کاتالیست پارسیان
 
صنعت روی زنگان
 
معدن‌کاران انگوران
 
بازرگانی توسعه صنعت روی
 
سرمایه‌گذاری اندیشه محوران
 
مهندسی و تحقیقاتی فلزات غیرآهنی
 
آلفا ماشین پویا
 
صنعتی و معندی شمال‌شرقی شاهرود
 
جام امید البرز
 
====== ب ـ شرکت تجلی مهر ایرانیان ======
این شرکت یک هولدینگ عمران و ساختمان است و مجموعه‌یی از جمله شرکتهای زیر را در برمی‌گیرد:
 
ـ شرکت فراسوی شرق
 
ـ شرکت سازندگی انصار
 
ـ شرکت مهندسی مشاور کوشاپایدار
 
ـ شرکت کوثر آذربایجان
 
ـ شرکت افتخار خوزستان
 
ـ شرکت تکنوتار (سازنده پمپ‌های توزیع سوخت و مخازن سوخت)
 
======  '''ج ـ تراکتورسازی ایران (تبریز)''' ======
این شرکت خود شامل چند شرکت زیر است:
 
شرکت موتورسازان
 
شرکت خودروسازان دیزلی آذرباییجان
 
تراکتور سازی کردستان
 
تراکتور سازی ارومیه
 
تراکتورسازی اوگیران
 
تراکتورسازی ونیران
 
شرکت ریخته‌گری تراکتورسازی ایران
 
خدمات صنعتی تراکتور سازی
 
ماشین‌آلات صنعتی تراکتور سازی
 
ریخته‌گری تراکتور سازی
 
موتورسازان تراکتور سازی
 
آهنگری تراکتور سازی
 
مهندسی و تأمین قطعات تراکتور سازی
 
ساخت ماشین و ابزار تراکتور سازی
 
سیبا موتور
 
تاجیران
 
موتیرا
 
====== د ـ بانک پارسیان ======
 
====== ه ـ شرکت صنایع آلومینیوم ایران (ایرالکو) ======
 
====== و ـ فولاد مبارکه اصفهان ======
 
======  زـ شرکت تاید واتر خاورمیانه ======
[این شرکت در اسکله رجایی بندرعباس فعالیت می‌کند. و ۶۰ درصد صادرات و واردات را انجام می دهد]
 
====== ح ـ بانک مهر اقتصاد ایران ======
این بانک سابقاً «مؤسسه مالی و اعتباری مهر (قرض الحسنه بسیجیان سابق) نامه داشت.
 
====== ط ـ سایر ======
<blockquote> ـ شرکت سرمایه‌گذاری توسعه صنعتی</blockquote><blockquote>ـ شرکت سرمایه‌گذاری توسعه آذربایجان</blockquote><blockquote>شرکت سرمایه‌گذاری مسکن و عمران مهر</blockquote><blockquote>ـ شرکت توسعه معدن انگوران</blockquote><blockquote>ـ شرکت توس‌گستر</blockquote><blockquote>ـ شرکت لوله و تجهیزات سدید</blockquote><blockquote>ـ شرکت داروسازی جابر ابن حیان</blockquote><blockquote>ـ باشگاه فوتبال تراکتور سازی تبریز</blockquote><blockquote>ـ کارگزاری مهر اقتصاد ایرانیان</blockquote><blockquote>ـ شرکت کوشا پایدار</blockquote><blockquote>ـ شرکت کوثر آذرباییجان</blockquote><blockquote>ـ شرکت خدمات بازرگانی آینده‌نگر مهر</blockquote><blockquote>ـ شرکت تدبیرگران آتیه</blockquote>
 
===== سرمایه‌گذاری غدیر =====
غدیر یکی از بزرگترین شرکت‌های سرمایه‌گذاری در ایران محسوب می‌شود. این شرکت وابسته به وزارت دفاع و تحت کنترل علی خامنه‌ای است. شرکت‌های این مجموعه از جمله عبارتند از:
 
====== گروه گسترش نفت و گاز پارسیان شامل: ======
شرکت پالایش نفت تبریز
 
شرکت پالایش نفت شیراز
 
شرکت پتروشیمی پردیس
 
شرکت پتروشیمی زاگرس
 
شرکت پتروشیمی کرمانشاه
 
شرکت پتروشیمی شیراز
 
شرکت پتروشیمی تبریز
 
شرکت پتروشیمی خراسان
 
شرکت پتروشیمی کیان
 
شرکت پتروشیمی پارس
 
سرمایه‌گذاری هامون سپاهان
 
شرکت پتروشیمی بازرگانی بین‌المللی
 
شرکت حمل و نقل ریلی نیرو
 
====== شرکت بین‌المللی توسعه ساختمان با زیرمجموعه‌های متعدد ======
شرکت آ اس پ
 
شرکت خانه‌سازی باغمیشه
 
شرکت کیش رویای زندگی
 
مهندسین مشاور پیمان غدیر
 
مهندسی و ساخت پارس سازه
 
شرکت تیسا کیش
 
شرکت سرپناه فارس
 
ساختمان غدیر خوزستان
 
شرکت ساختمانی آذرباییجان
 
شرکت افق سازه پایا
 
شرکت نارنجستان گستر
 
شرکت بهستان پارس
 
====== شرکت توسعه سرمایه و صنعت غدیر (هلدینگ سیمان) شامل: ======
شرکت سیمان شرق
 
شرکت سیمان سپاهان
 
شرکت سیمان کردستان
 
شرکت سیمان دشتستان
 
شرکت سرمایه‌گذاری دی
 
شرکت سرمایه‌گذاری آذر
 
شرکت سیمان ساروج بوشهر
 
مهندسی تحقیقات غدیر مهر ایرانیان
 
====== شرکت بین‌المللی توسعه صنایع و معادن غدیر ======
سرمایه‌گذاری غدیر در چارچوب این هلدینگ معادن گوهر زمین، معدن غنی طلای ایران به نام معدن زرشوران (بزرگترین معدن طلای ایران) در محدوده آذربایجان غربی، معدن تیتانیوم در کهنوج کرمان و معدن روی مهدی آباد در استان سمنان را خریداری کرده است. شرکتهای مهم این مجموعه عبارتند از:
 
شرکت فولادی آلیاژی
 
سنگ آهن گهر زمین
 
آهن و فولاد ایرانیان
 
مجتمع صنایع آلومینیوم جنوب
 
توسعه بین‌المللی صنعت پارس
 
موتوژن
 
داروسازی شهید قاضی
 
تخته شهید باهنر
 
====== شرکت صنعتی و بازرگانی غدیر (هلدینگ مالی و تجاری) شامل: ======
شرکت کاسپین فولاد غدیر
 
خدمات مدیرت و بازرگانی غدیر
 
شرکت پیمان تجارت پایدار
 
شرکت واسپاری سپهر پارس
 
سرمایه‌گذاری اعتضاد غدیر
 
خدمات بیمه‌ای سپهر ایرانیان
 
مدیریت تجهیز و تأمین منابع آرمان
 
شرکت مدیریت کارآمد
 
سرمایه‌گذاری زرین پرشیا
 
شرکت مصادر جبل علی
 
کارگزاری بانک صادرات
 
خدمات انفورماتیک راهبر
 
====== شرکت سرمایه‌گذاری برق و انرژی غدیر (هلدینگ برق و انرژی) شامل ======
شرکت توسعه مسیر برق گیلان
 
شرکت مدیریت تولید برق گیلان
 
شرکت توسعه برق غدیر اکسن
 
تولید برق خوزستان مپنا  ''(مپنا واژه اختصاری «مدیریت پروژه‌های نیروگاهی ایران» است. )''
 
غدیر انرژی هامون ابوموسی
 
تولید نیروی برق لامرد
 
====== شرکت بین‌المللی توسعه ساحل و فراساحل نگین کیش (هلدینگ دریایی و حمل و نقل غدیر) شامل ======
کشتیرانی ایران مارین سرویسز
شرکت دریابان جنوب ایران کیش
شرکت سپهر ترابر غدیر
 
===== سازمان تأمین اجتماعی نیروهای مسلح (ساتا) =====
ساتا دربرگیرنده طیف وسیعی از شرکتهای صنعتی و سرمایه‌گذاری است. از جمله:
 
شرکت سرمایه‌گذاری نیروهای مسلح شامل:
# مجتمع پتروشیمی مارون
# مجمتع پتروشیمی یارس
# شرکت حفاری شمال بخشی از این شرکت به «ستاد اجرایی»... نیز تعلق دارد.
# مجتمع پتروشیمی بوشهر
# نیروگاه سیکل ترکیبی گیلان
# شرکت مدیریت بهره‌برداری گیلان
 
===== قرارگاه خاتم‌الاوصیاء =====
این قرارگاه وابسته به وزارت دفاع که در سال ۸۹ به‌وجود آمد، برخی شرکت‌های تابعه عبارتند از:
 
واگن پارس اراک
 
هلدینگ عمران و شهرسازی
 
===== بنیاد تعاون ناجا =====
این بنیاد مربوط به نیروی انتظامی است. اما خارج از نظارت وزارت کشور است. تعاونی ناجا که امروز یکی از بزرگترین هلدینگ‌های کشور محسوب می‌شود، بیشترین گسترش خود را از سال ۱۳۸۴ به بعد یافته است. در سال ۹۳ رسانه‌های حکومتی، میزان سرمایه واقعی این تعاونی را بیش از ۱۰ هزار میلیارد تومان ارزیابی کردند. <ref>«پایش پرس» ۲ مهر ۱۳۹۳</ref>
 
شماری از بنگاههای اقتصادی زیر مجموعه ‌این بنیاد عبارتند از:
 
====== بانک قوامین ======
دربرگیرنده تعداد زیادی شرکت از جمله:
 
عمران نقش پردازان امین،
 
سایان کارت،
 
افق توسعه قرن،
 
سرمایه‌گذاری مهرگان،
 
مؤسسه فرهنگی، ورزشی و آموزشی یاس،
 
سرمایه‌گذاری مهرگان، (با ۲ هزار میلیارد تومان سرمایه)
 
======  گروه اقتصادی مهرگان ======
ـ مؤسسه صندوق بیمه امید ناجا
 
ـ مؤسسه علمی آموزشی رفاهی ناجا
 
ـ مؤسسه تأمین اقلام مصرفی ناجا
 
ـ مؤسسه صندوق تعاون و سرمایه‌گذاری مسکن
 
ـ شرکت ناجی پاس
 
ـ عمران و مسکن سازه پایدار قرن [مالک ۵۱ شرکت که هشت شرکت آن در استان تهران و ۳۱ شرکت در سایر استانهاست و در زمینه‌های عمرانی و ۱۲ شرکت در امور تخصصی فعالیت می‌کنند]
 
ـ شرکت مهندسی عمران و تولیدی نیرو (فعالیت در زمینه پالایشگاهی و نیرو)
 
ـ شرکت ساختمانی
 
ـ شرکت واردات خودرو
 
ـ ناجی‌سازان امین (فعالیت ساختمانی)
 
ـ صنایع مفتولی تهران گستر (پیمانکاری)
 
ـ شرکت فولاد و سیم تاکستان
 
ـ انبوه سازان سبزاندیشان (صنعت و ساختمان)
 
ـ ناجی نشر (انتشارات)
 
ـ ناجی هنر (فیلم‌سازی و سینما)
 
ـ ناجی پوشش
 
ـ لاله کامپیوتر
 
ـ چاپ و انتشارات راه فردا
 
ـ شرکت زاگرس نوش مهرگان (تولید نوشابه)
 
ـ هتل‌های پارس (مالک هتل‌های ثامن‌الحجج، باختر، صدر، نگین، زمرد، پارسا در مشهد) بوستان، باغچه، باغ پردیس (تهران) ـ ملاصدرا در شیراز، نرگس زیبا کنار در رشت و مجتمع خزرآباد در ساری و هتل کاروانسرای آبادان.
 
ـ مؤسسه راهگشا (پیمانکار در حوزه‌های راهنمایی و رانندگی)
 
ـ مگامال، هاپیرمی، یاس (سوپرمارکت داری)
 
ـ فروشگاه نجم و چیت ری (نساجی)
 
ـ شرکت پژوهش و توسعه ناجی
 
ـ افق توسعه انرژی خلیج فارس
 
ـ سیمان عرش نطنز
 
ـ دفتر توسعه مساجد
 
===== بنیاد تعاون ارتش (بتاجا) =====
بنگاههای اقتصادی مربوط به این بنیاد از جمله به این شرح است:
 
بانک حکمت ایرانیان
 
مؤسسه اعتباری نیروهای مسلح
 
مؤسسه صندوق تعاون و سرمایه‌گذاری بنیاد تعاون ارتش
 
مؤسسه مسکن‌سازان بنیاد تعاون ارتش
 
مؤسسه صندوق بیمه بنیاد تعاون
 
بنیاد بیمه صبا
 
صندوق سرمایه‌گذاری و توسعه
 
قرارگاه سازندگی قائم (عج)
 
کارخانه‌های گروه صنعتی اسپادانا (اصفهان)
 
تولید درب و پنجره‌های UPVC۱۴۴۰، آلومینیومی
 
تولید شیشه دوجداره
 
تولید درهای چوبی
 
تولید نمای آلومینیومی (کامپوزیت)
 
مؤسسه آموزشهای آزاد
 
===== بنیاد تعاون ستاد کل نیروهای مسلح (ودجا) =====
این بنیاد شرکتهای متعددی را در برمی‌گیرد. به گفته رئیس سابق این بنیاد «منابع بنیاد تعاون (ودجا) از 100میلیارد تومان در سال ۸۸ به ۷ هزار میلیارد تومان در سال ۹۲ رسیده و بودجه آن نیز از ۶۵ میلیارد تومان در سال ۸۸ به ۱۵۰۰ میلیارد تومان در سال ۹۲ رسیده است».<ref>احمد وحیدی وزیر دفاع سابق ایران ، باشگاه خبرنگاران جوان، ۲۷ مرداد ۱۳۹۲</ref>
 
=== کنترل و تسلط بر بازار پولی ===
فهرست شرکت‌‌‌ها و هلدینگ‌ها، اراضی، مستغلات و انواع دارایی‌های علی خامنه‌ای بسیار زیاد است، اما برای افزایش سود‌آوری این شرکت‌ها علی‌ خامنه‌ای و نهاد‌های زیر دستش، کنترل بازار‌های پولی و مالی را نیز در کنترل خود درآوردند. این کنترل و تسلط به اسم «تعاونی‌ها» انجام شده است.
 
علی خامنه‌ای در یک ابلاغیه «در خصوص سیاستهای کلی توسعه بخش‌های غیردولتی» برای سازمان دادن اقتصاد کشور در قالب تعاونی‌‌های سپاه و بسیج و بنیادهای تحت کنترل خودش را به روشنی تشریح کرد. منبع علی‌ خامنه‌ای ۱۲ تیرماه ۱۳۸۵
 
در این ابلاغیه که برای اقتصاددانان جای تعجب بود، محل هزینه‌ کردن درآمد حاصل از واگذاری‌ها تعیین شد.
 
ـ اختصاص ۳۰درصد از درآمدهای حاصل از واگذاری به تعاونی‌ها
 
ـ اعطای تسهیلات (وجوه اداره شده) برای تقویت تعاونی‌ها
 
البته این درآمدها و مصارفشان با هاله‌ای از ابهام روبرو بوده است.
 
در این خصوص اسحاق جهانگیری معاون اول حسن روحانی گفت:‌ یکی از موارد اصل ۴۴، واگذاری‌ها بود که به آن شیوه فروخته و پولش را گرفتند، و نمی‌دانم چه شد؟ ۱۰۰ میلیارد دلار از مخابرات تا پالایشگاه‌ها و کارخانه‌‌ها و معادن مس فروخته شد. <ref>وبسایت خبری انتخاب ۱۹ خرداد ۱۳۹۴</ref>
 
عباس آخوندی وزیر سابق راه و شهرسازی دولت حسن روحانی هم در این باره گفت: به جای خصوصی‌سازی واقعی، رانت در جامعه توزیع کردیم، ۱۰۰ میلیارد دلار خصوصی شده که معلوم نیست خروجی آن، چه بوده است؟ <ref>خبرگزاری دولتی میزان ۱۴ دی ۱۳۹۳</ref>
 
آخوندی همچنین به خبرگزاری دولتی ایسنا هم گفت:‌ طی ده سال اخیر ۱۰۰ میلیارد دلار خصوصی‌سازی صورت گرفته و معلوم نیست این حجم کجا رفته و چگونه مدیریت شده و هاله‌یی از ابهام است.<ref>خبرگزاری دولتی ایسنا ۱۴ دی ۱۳۹۳</ref>
 
در سال ۱۳۸۷ طرح «تحول نظام بانکی» در ایران انجام شد، که به عقیدة‌ ناظران بی‌طرف، این طرح بانک‌های کشور را  به صندوق تأمین نهاد‌‌های تحت کنترل علی‌ خامنه‌ای تبدیل کرد.
 
علی خامنه‌‌ای در بازار‌های پولی ایران به اقدامات زیر دست زد:
* تعدار بسیاری مؤسسه‌های مالی و اعتباری در چارچوب تعاونی‌‌ها بوجود آورد. در مراحل بعد تعدادی از این مؤسسات به بانک‌های خصوصی تبدیل شد. در سال ۵۷ ایران دارای ۳۶ بانک و صندوق بود. در سال ۹۳ بنا‌ به گزارش رسمی، شمار این مؤسسات به ۳۱ بانک دولتی و خصوصی، نزدیک به هزار تعاونی اعتبار مجاز و هفت هزار مؤسسه مالی و اعتباری غیرمجاز رسید. شمار بانکها و مؤسسات مالی و اعتباری در سایت بانک مرکزی ایران با دسته‌بندی زیر اعلام شده است:
سه بانک‌ تجاری دولتی ـ ۵ بانک‌ تخصصی دولتی ـ ۲۰ بانک غیردولتی ـ ۲ بانک قرض‌الحسنه ـ یک بانک مشترک ایرانی، خارجی ـ ۱۵۸ شرکت تعاونی اعتبار گروه شغلی ـ ۸۲۱ تعاونی اعتبار مجاز ـ ۳۵ شرکت واسپاری (لیزینگ) ـ ۴۳۴ شرکت صرافی دارای مجوز معتبر ـ ۷ صندوق قرض‌الحسنه بانکها و مؤسسات اعتباری ـ ۴ مؤسسه اعتباری.<ref>وبسایت [http://www.cbi.ir/simplelist/1541.aspx بانک مرکزی ایران] </ref>
 
مؤسسات مالی غیر مجاز هم به بیش از ۷ هزار مؤسسه رسید. <ref>پایگاه تحلیلی خبری نفت، حمید تهرانفر، معاون نظارت بانک مرکزی، همایش همدلی دولت و بخش خصوصی، ۲۴ اردیبهشت ۱۳۹۴،</ref>
* این مؤسسات و بانک‌ها با استفاده از حمایت‌های دولتی، سپرده‌های مالی جامعه را جذب کردند
 
* این مؤسسات مالی حجم نقدینگی را در کشور به صورت تصاعدی در کشور افزایش دادند.
 
* با توجه به این که شرایط تورمی بر اقتصاد ایران حاکم بود و هنوز هم هست، جذب این سپرده‌‌ها بخش مهمی از اموال مردم را به بنیاد‌های مالی علی‌ خامنه‌ای منتقل کرد چون بهرة بانکی در مقابل تورم، ناچیز بود و همین امر باعث می‌شد که سپرده‌های مردم ذوب شده و از بین می‌‌رفت و در مقابل اندوخته‌های بانکها بالا می‌رفت
 
=== حذف یارانه‌ها با عنوان هدفمند کردن یارانه‌ها ===
بسیاری اجرای قانون حذف یارانه‌ها را  پس از  اصلاحا ارضی توسط شاه، بزرگترین تحول اقتصادی می‌دانند. اجرای این قانون از سال ۱۳۸۹ شروع شد.
 
با حذف یارانه‌ها قیمت حامل‌های  انرژی افزایش یافت. قیمت گازوییل ۲۱ برابر و قیمت گاز ۷ برابر شد. با این افزایش قیمت هزینه‌های تولید بطور چشمگیری افزایش یافت. در نتیجه بخش مهمی از واحد‌‌های تولیدی تعطیل شد، آمار‌ها نشان می‌دهد که بیش از ۶۰ درصد واحد‌های تولیدی تعطیل و یا ظرفیت تولیدشان به یک سوم کاهش یافت.
 
بنابر‌این حذف یارانه‌ها از دو مسیر دارایی‌های مردم ایران را به سود نهاد‌های تحت کنترل علی‌ خامنه‌ای از دست آنان خارج کرد:
# از دور خارج کردن بخش عمده واحدهای تولیدی
# افزایش تورم.


==پانویس==
==پانویس==
{{پانویس|۲|اندازه=ریز}}<references />
{{پانویس|۳|اندازه=ریز}}{{پانویس|۳|اندازه=ریز}}<references />

نسخهٔ کنونی تا ‏۸ ژوئیهٔ ۲۰۱۹، ساعت ۱۷:۱۳

دارایی‌های خامنه‌ای همواره در هاله‌ای از ابهام قرار داشته‌است. علی خامنه‌ای تلاش کرده که دارایی‌هایش مخفی بماند و توسط نفراتی از دفتر او اداره شوند که در سایه‌ قرار دارند. این موضوع به جنگ جناح‌های حاکمیت هم کشیده شده، اساتید دانشگاه‌های ایران نیز خواهان شفافیت و پاسخگویی و اصلاحات ساختاری نهادهای زیرنظر علی خامنه‌ای شدند. این موضوع در اوج خود به صورت «لایحه شفافیت دارایی‌های رهبر ایران» به تصویب نمایندگان کنگره آمریکا رسید.

برآورد میزان ثروت خامنه‌ای عملاً‌ امری دشوار است، اما اطلاعات درز کرده از درون دستگاه خامنه‌ای بخشی از ثروت او را برملا کرده است.

در خصوص دارایی‌های خامنه‌‌ای سفارت آمریکا در عراق در حساب توییتر رسمی خودش اعلام کرد، ثروت علی خامنه ای ۲۰۰ میلیارد دلار است. این سفارت همچنین اعلام کرد چهل سال پس از «حکومت آخوندها» و در زمانی که بسیاری از افراد ملت ایران به دلیل اوضاع اقتصادی ناگوار در زیر خط فقر زندگی می‌کنند، دارایی‌های رهبر ایران به تنهایی ۲۰۰ میلیارد دلار برآورد می‌شود. [۱]

ثروت پسران و دختران خامنه‌ای میلیاردها دلار برآورد می‌شود که در بانک‌های ونزوئلا، انگلستان و سوریه سپرده شده‌اند.[۲]

همچنین خامنه‌ای نظارت بر سازمانی را به نام «ستاد اجرایی فرمان خمینی» برعهده دارد که میزان دارایی‌های این سازمان «بالغ بر ۹۵ میلیارد دلار» تخمین زده می‌شود.

[۳]این میزان دارایی حدود ۴۰ درصد بیشتر از صادرات نفتی ایران در سال ۱۳۹۱ بوده‌است. 

روش‌های جمع‌آوری ثروت توسط علی خامنه‌ای

بعد از مرگ روح‌الله خمینی علی خامنه‌ای جانشین او و رهبر این حکومت شد. در سال‌های اولیه و دهه‌ی ۷۰ خورشیدی خامنه‌ای تلاش کرد که قدرت خودش را متسحکم کند. همزمان به ثروت‌اندوزی هم می‌پرداخت، اما دهه‌ی ۸۰ خورشیدی شروع جمع‌آوری ثروت‌‌های کلان برای علی خامنه‌ای بود.

به این منظور علی خامنه‌ای سه سیاست عمده بکار گرفت:

  • تصرف بنگاه‌های دولتی
  • کنترل و تسلط بر بازار پولی
  • حذف یارانه‌ها با عنوان هدفمند کردن یارانه‌ها

تصرف بنگاه‌‌های دولتی

حکومت ایران از سال ۱۳۷۰ در دورة رفسنجانی، به خصوصی سازی رو آورد، که این سیاست در سایه‌ی تفسیر اصل ۴۴ قانون اساسی این حکومت بود. اما در دوران  رفسنجانی و خاتمی به کندی  پیش رفت. در سال ۱۳۸۴ خامنه‌ای دستوری برای خصوصی سازی روی آورد که امر خصوصی سازی را متحول کرد.

علی خامنه‌ای در اول خرداد ۱۳۸۴ در ابلاغیه‌ای سیاست‌های کلی اصل ۴۴ را  تعیین کرد.[۴]

در این ابلاغیه دولت  موظف شد که تا پایان برنامه‌‌ی چهارم یعنی  تا سال ۱۳۸۸، ۸۰ درصد فعالیت‌های اقتصادی خود را به بخش‌های تعاونی و خصوصی و عمومی غیر دولتی واگذار کند.

این واگذاری‌ها شامل حوزه‌های زیر است:

  • معادن بزرگ
  • صنایع بزرگ و مادر (از جمله بخش پایین دستی نفت و گاز)،
  • بازرگانی خارجی،
  • بانکداری،
  • بیمه،
  • تأمین نیرو،
  • پست، راه و راه‌آهن،
  • هواپیمایی و کشتیرانی.

گزارش وزارت اقتصاد و دارایی دولت ایران تأیید می‌کند که اجرای سیاست‌های کلی اصل ۴۴ راه  را برای علی خامنه‌ای برای ثروت‌اندوزی فراهم می‌کند. در این گزارش آمده است:

«سیاستهای کلی اصل ۴۴، ... سنگ‌بنای اقتصاد کشور، ... منشور اداره اقتصاد کشور... و مهم‌ترین اولویت مدیریت کلان اقتصاد کشور است». [۵]

براساس گزارش وزارت اقتصاد و دارایی ایران،‌ سهام واگذار شده قبل از ابلاغ سیاست‌های کلی اصل ۴۴ قانون اساسی، از سال ۱۳۷۰ تا سال ۱۳۸۳ کمی بیش از ۲۷ هزار سهم بوده است، اما از سال ۱۳۸۴ تا سال ۱۳۸۷ یعنی بعد از ابلاغ سیاست‌های کلی اصل ۴۴ سهام واگذار شده به بیش از ۳۷۰ هزار سهم رسید. [۶]

این گزارش نشان می‌دهد، که ۹۲ تا ۹۳ درصد واگذاری‌ها در دورة دولت اول احمدی‌نژاد انجام شد.

در تحقیقی که در سال۱۳۹۱ به عمل آمد، نشان داد که عملکرد سیاست خصوصی‌سازی در ارتباط با «بنگاههای واگذار‌ شده تحت عنوان واگذاری به بخش خصوصی» در دوره یازده ‌ساله منتهی به پایان سال ۱۳۹۰، به‌گونه‌یی بوده است که بخش عمومی غیردولتی با ۷۸/ ۳۵ درصد، بیشترین سهم از ارزش جاری بنگاه‌های مذکور را در اختیار دارد. بخش دولتی با سهم ۲۷/ ۲۵ درصد در جایگاه دوم، بخش تعاون و سهام عدالت در مجموع با سهم ۱۱/ ۲۱ درصد در جایگاه سوم و در نهایت بخش خصوصی با سهم ۹۱/ ۴ درصد در جایگاه آخر قرار گرفته است. [۷]

بر طبق تحقیق بالا، نزدیک به ۳۶ درصد بنگاه‌‌‌های اقتصادی را اهرم‌های ولایت فقیه نظیر ستاد اجرایی، قوای مسلح و بنیاد‌های وابسته به آن به کنترل خود در‌آورده‌اند. و به دلیل نفوذ تقریباً مطلق خود بر روند‌های قانون‌گذاری، تصمیم‌گیری و اطلاعاتی به لحاظ کمی و کیفی برترین نیروی اقتصاد ایران محسوب می‌شوند. [۸]

قطب‌های ۱۴ گانة اقتصاد ایران

علی خامنه‌ای به عنوان بالاترین مقام این حکومت، بخشی از ثروت‌های مردم را  با استفاده از قدرت خودش مصادره کرده و به ثروت خودش افزوده است که این بخش از ثروت و دارایی علی خامنه‌ای ربطی به خصوصی سازی ندارد.

به عنوان نمونه رویتر درسال ۱۳۹۲ در گزارشی به نمونه‌‌هایی از تصرف عدوانی خانه‌‌ها و املاک مردم اشاره می‌‌کند که این کار به بهانة متروکه بودن یا  تعلق آن به بهاییان و اقلیت‌های دینی انجام شده است. این مصادرة اموال توسط «ستاد اجرایی فرمان خمینی» انجام شده است.

طبق یک تحقیق دیگر «از حدود ده‌هزار پرونده پیگیری شده در ستاد اجرایی در هفده سال گذشته، … حدود ۵۰ درصد به ایرانیان مسلمان سفرکرده مربوط می‌شد که… صرفاً به‌دلیل اقامت در خارج از کشور، همه یا بخشی از اموال آنان، مصادره شده است». [۹]

آرایش جدید بنگاه‌های اقتصادی ایران (بدون در نظر گرفتن آنچه که در اختیار دولت است) عمدتاً در قطب‌های ۱۴ گانه زیر سازمان‌یافته است:

یک ـ «ستاد اجرایی فرمان امام»

دو ـ بنیاد مستضعفان

سه ـ آستان قدس رضوی

چهار ـ بنیاد شهید

پنج ـ کمیته امداد

شش ـ بنیاد تعاونی سپاه پاسداران

هفت ـ قرارگاه خاتم‌الانبیا

هشت ـ بنیاد تعاونی بسیج

نه ـ شرکت سرمایه‌گذاری غدیر

ده ـ سازمان تأمین اجتماعی نیروهای مسلح (ساتا)

یازده ـ قرارگاه خاتم‌الاوصیا

دوازده ـ بنیاد تعاون نیروی انتظامی (ناجا)

سیزده ـ بنیاد تعاون ارتش (بتاجا)

چهارده ـ بنیاد تعاون ستاد کل نیروهای مسلح (ودجا)

در بین بنگا‌ه‌‌های اقتصادی خامنه‌ای ۴ مجموعة، گروه توسعه اقتصادی تدبیر (مربوط به «ستاد اجرایی فرمان امام» )، تعاونی سپاه (و مشخصاً بانک انصار)، شرکت سرمایه‌گذاری غدیر و شرکت سرمایه‌گذاری مهر اقتصاد ایرانیان (جریان اصلی تعاونی بسیج) نقش مهم و تعیین کننده‌ای دارند به نحوی که آنها را می‌توان پیشران بقیه‌ی بنگاه‌‌ها و دارایی‌های علی خامنه‌ای دانست.

«ستاد اجرایی فرمان امام»

بخشی از شرکت‌‌ها و کارخانه‌‌هایی که تحت کنترل این ستاد است به شرح زیر است:

یکم ـ گروه توسعه اقتصادی تدبیر

شامل هلدینگ‌های(هلدینگ یا شرکت مادر شرکتی است که دارنده سهام شرکت دیگری باشد یا مالک شرکت‌های دیگر است.) زیر:

ـ هلدینگ «توسعه انرژی تدبیر»

حوزه کار این مجموعه اکتشاف و تولید نفت و گاز، پالایشگاه، پتروشیمی و بازرگانی است. پروژه ساخت پالایشگاه هرمز (۸۰% ) و قرارداد توسعه «میدان نفتی منصوری» را برعهده دارد.

شرکتهای تابعه این هلدینگ عبارتند از:

ـ نفت پارس (۷۵٫۵% )

ـ بازرگانی نفت پارس (۱۰۰% )

ـ حفاری شمال (۱۰% )

ـ نفت و گاز پرشیا (۱۰۰% )  این شرکت در اولین قراردادش، قرارداد ۶۰۰ میلیون ‌دلاری توسعه «میدان نفتی یاران» را منعقد کرد

ـ «شیمیایی مدیران شیمی» (صددرصد)

ـ «پالایش نفت هرمز» (۸۰ درصد)

ـ «پتروشیمی قائد بصیر» (۸۰ درصد)

ـ «حفاری تدبیر» (صددرصد)

ـ «ری نیرو» (صددرصد)

هلدینگ شرکت «گسترش الکترونیک مبین ایران»

ـ مخابرات (۱۹% )

ـ شرکت‌ «توسعه اعتماد مبین»

ـ «تالیا» (اپراتور تلفن همراه) که بخشی از آن در سال ۹۱ توسط شر کت مبین ایران خریداری شده

ـ «ارتباطات جامعه مبین»

ـ «مبین وان»

ـ شرکت ارتباطات سیار

این شرکت ارائه دهنده سرویس همراه اول است. بخشی از آن متعلق به تعاونی سپاه نیز می‌باشد.

ـ هلدینگ «توسعه صنعت و معدن تدبیر»

ـ هلدینگ «شرکت دارویی برکت»

دارای ۶۰٫۶% سهام گروه سرمایه‌گذاری البرز، دومین دومین هلدینگ برزگ دارویی کشور است. شرکتهای تابعه این مجموعه عبارتند از:

شرکت البرز دارو

شرکت سبحان دارو (تولید کننده قرص)

شرکت ایران دارو

شرکت داروسازی تولید دارو

شرکت سبحان انکولوژی

این شرکت داروی پاکلی تاکسل را تحت لیسانس شرکت استراژن سوئیس تولید می‌کند.

شرکت کی بی‌سی (واردات)

شرکت پخش البرز (توزیع دارو)

شرکت سرمایه‌گذاری اعتلا البرز

شرکت البرز بالک

داروسازی فارابی (۱۷ درصد)

داروسازی رازک (۱۲ درصد)

شرکت آتی فارمد (۵۱ درصد)

این شرکت در سال ۱۳۹۰ تحت سرمایه‌گذاری مشترک با شرکت استراژن STRAGEN سوئیس برای تولید داروهای هورمونی ایجاد شد.

شرکت بیوسان (۲۰ درصد)

شرکت البرز ـ زاگرس

ـ هلدینگ «گروه مشاوران مدیریت و مطالعات راهبردی تدبیر»

ـ هلدینگ «گروه توسعه ساختمان تدبیر»

ساخت و ساز پروژه‌های مسکونی، تجاری اداری و توریستی را انجام می‌دهد و چهار شرکت بزرگ و فعال ساختمانی را تحت پوشش خود دارد.

دوم ـ سازمان اموال و املاک ستاد اجرایی

این سازمان، مستغلات، اراضی، املاک‌، خانه‌ها، مجموعه‌های تاریخی و فرهنگی، و اموال بسیاری را به‌خصوص در یک دهه اخیر تصاحب کرده است.

سوم ـ بازار مالی

ـ بانک برکت

ـ بیمه ملت (۱۵ درصد)

ـ بانک کارآفرین (۱۱ درصد)

ـ بانک پارسیان (۱۶ درصد)

سهامدار اصلی این بانک ایران خودرو است. بخشی از ایران خودرو نیز متعلق به «ستاد اجرایی»... است.

ـ هلدینگ «شرکت سرمایه‌گذاری تدبیر»

این مجموعه در زمینه بورس، واسطه‌گری مالی و اوراق بهادار فعالیت می‌کند و دارای ۶ شرکت است.

چهارم ـ سایر شرکت‌‌ها

ـ ایران خودرو (۵ درصد)

ـ شرکت سرمایه‌گذاری ری

ـ شرکت مبین ایران

ـ شرکت سرمایه‌گذاری مدبر

ـ بنیاد برکت

بنیاد مستضعفان

بنیاد مستضعفان، زیر نظر مستقیم علی خامنه‌ای اداره می‌شود. در سال ۱۳۷۶ محسن  رفیق‌دوست رئیس پیشین این مجموعه گفت: بنیاد مستضعفان، حدود ۴۰۰ شرکت بازرگانی و تجاری دارد و ۲۸ درصد نساجی کشور، ۲۲ درصد سیمان، حدود ۴۵ درصد نوشابه غیرالکلی، ۲۸ درصد لاستیک و ۲۵ درصد شکر ایران را تولید می‌کند.

بخشی از مهم‌ترین بنگاههای این بنیاد از این قرار است.

هلدینگ‌ها

گسترش کشاورزی پیوند فردوس پارس

گسترش صنایع معدنی کاوه پارس

خدمات مهندسی و شهرسازی علوی

گسترش پایا صنعت سینا

صنایع مادر تخصصی انرژی گستر سینا

صنایع برق و انرژی صبا

مادر تخصصی پایا سامان پارس

عمران و مسکن ایران

تخصصی مالی و سرمایه‌گذاری سینا

تخصصی سیاحتی و مراکز تفریحی پارسیان

بنیاد علوی

فناوری و ارتباطات سینا

تخصصی گسترش صنایع غذایی سینا

موسسات

ـ مؤسسه فرهنگی موزه‌های بنیاد

ـ مؤسسه تحقیق و توسعه نوین دانشمند

ـ مؤسسه حسابرسی و بازرسی هادی بینات

ـ مؤسسه مطالعات تاریخ معاصر ایران

ـ مؤسسه سینمایی نور تابان

سایر شرکت‌ها

ـ کشت و صنعت شهید مطهری

ـ آزاد راه تهران شمال

ـ سیمان تهران

بازار پولی

بانک سینا (با ۲۷۰ شعبه)

مؤسسه مالی و اعتباری آینده

آستان قدس رضوی

آستان قدس رضوی یک امپراتوری مالی با میلیارد‌ها دلار سرمایه است که تحت نظر علی‌ خامنه‌ای اداره می‌شود. این امپراتوری مالی در زمینه‌‌های مختلف از دامداری تا چاپخانه، از کارگزاری بورس تا خودروسازی از کشاورزی تا خدمات اینترنتی فعالیت می‌کند.

این نهاد، بنیاد تولید ۱۰ درصد قند، ۱۱ درصد سنگ‌های تزئینی، ۳.۷ درصد اتوبوسهای درون شهری و بین‌شهری و یک ششم ظرفیت تولید نان صنعتی کشور را در اختیار دارد.

بخش وسیعی از اراضی کشاورزی شمال شرق ایران که حداقل ۴۰۰ هزار هکتار به ارزش ۲۰ میلیارد دلار برآورد می‌شود، متعلق به همین بنیاد است. افزون بر آن ۴۳.۵ درصد از زمینهای شهری مشهد در اختیار این بنیاد است. همچنین در چهارده استان دارای موقوفه و در بیست شهرستان دارای دفتر معاونت املاک است و سیصد هزار مستاجر دارد.

فهرست بخشی از شرکتها و هلدینگ‌های این مجموعه به شرح زیر است:

هلدینگ عمران و ساختمان
  • شرکت ساختمانی بتن و ماشین قدس رضوی
  • شرکت مسکن و عمران قدس رضوی
  • شرکت مهندسان مشاور و شهرسازی آستان قدس رضوی
  • شرکت مهندسی آب و خاک قدس رضوی
  • شرکت کارخانه‌ها بنای سبک قدس رضوی
هلدینگ خودرو سازی
  • شرکت شهاب خودرو
  • شرکت شهاب بار
  • کمباین سازی
هلدینگ صنایع غذایی
  • شرکت آرد قدس رضوی
  • شرکت خمیرمایه رضوی
  • شرکت فرآورده‌های غذایی رضوی
  • شرکت فرآورده‌های لبنی رضوی
  • شرکت نان قدس رضوی
هلدینگ صنایع قند
  • شرکت قند آبکوه
  • شرکت قند تربت حیدریه
  • شرکت قند چناران
هلدینگ کشاورزی
  • شرکت کشاورزی رضوی
  • شرکت کشاورزی و موقوفات چناران
  • شرکت کشت و صنعت اسفراین
  • شرکت کشت و صنعت انابد
  • شرکت کشت و صنعت سرخس
  • مؤسسه باغات آستان قدس رضوی
  • مؤسسه کشت و صنعت مزرعه نمونه
  • مؤسسه موقوفات و کشاورزی جنوب خراسان
  • مؤسسه موقوفات و کشاورزی سمنان
هلدینگ نساجی
  • شرکت تهیه و تولید فرش آستان قدس رضوی
  • شرکت نخ‌ریسی و نساجی خسروی
هلدینگ فناوری اطلاعات و ارتباطات رضوی
هلدینگ داروسازی
  • داروسازی ثامن
هلدینگ مالی
  • مؤسسه اعتباری رضوی
  • شرکت کارگزاری رضوی
سایر
  • شرکت نفت و گاز رضوی
  • شرکت کارخانه‌ها صنایع چوب آستان قدس رضوی
  • شرکت معادن قدس رضوی
  • مؤسسه منطقه ویژه اقتصادی سرخس
  • مؤسسه دامپروری صنعتی قدس رضوی با بیش از ۱۳۰۰۰ رأس گاو
  • دانشگاه علوم اسلامی رضوی
  • دانشگاه امام رضا (ع) 
بنیاد شهید

بخشی از شرکتها و مؤسسات تحت کنترل این بنیاد به شرح زیر است.

ـ شرکت سرمایه‌گذاری توسعه صنایع و معادن کوثر

ـ شرکت سرمایه‌گذاری ذخیره شاهد

ـ شرکت سرمایه‌گذاری سبحان

ـ شرکت گسترش صنایع و خدمات کشاورزی (در زنجان)

ـ دانشگاه شاهد

ـ مرکز جامع علمی کاربردی امام خمینی

ـ صندوق قرض‌الحسنه شاهد

بانک دی (با ۴۷ شعبه)

این بانک دست‌کم ۱۳ شرکت دارد شامل:

  • شرکت توسعه دیدار
  • شرکت تجارت الکترونیک دی
  • شرکت آتیه‌سازان دی
  • شرکت کارگزاری بانک دی
  • شرکت بیمه دی
  • شرکت لیزینگ دی
  • شرکت سرمایه‌گذاری بوعلی
  • شرکت تجارت گستر فرداد
  • شرکت صرافی دی
  • صندوق سرمایه‌گذاری بانک دی
  • شرکت رویای روز کیش
  • شرکت عمران مسکن آبادی
  • شرکت خدمات مالی دی ایرانیان
کمیته امداد

بخشی از شرکتها و مؤسسات تحت کنترل کمیته امداد به شرح زیر است:‌

هلدینگ عمران و مسکن

شرکت عمران گستر بصیر

هلدینگ کشاورزی و صنایع غذایی
  • شرکت کشت و صنعیت بهار رفسنجان
  • شرکت کشاورزی سبزدشت فارس
  • شرکت کشت و صنعت فتح و نصر کرمان
  • شرکت کشت و دام امداد اصفهان
  • شرکت کشت و صنعت زرین خوشه اراک
  • شرکت کشت و صنعت رضوان امداد گلستان
  • شرکت کشاورزی و دامپروری بازوی کشاورز کرمانشاه
  • شرکت کشت و صنعت امداد سبز هگمتانه
  • شرکت کشت و صنعت جلگه سبز امداد
  • شرکت کشت و صنعت میثاق امداد
  • شرکت بهاران بهشت البرز (کشاورزی و دامپروری)
  • شرکت کشت و صنعت نار مهریز یزد
  • شرکت کشت و صنعت سپاهان گلدشت امداد
هلدینگ معدن و صنایع معدنی

شرکت تعاونی معدنی امداد

شرکت معدن فرآور امداد

هلدینگ بازرگانی

مدیریت املاک

زمینهای تحت تصرف کمیته امداد در استانهای مختلف از این قرار است:

در استان فارس ۱۳۴۹ هکتار املاک و مستغلات و زمین

در استان خوزستان: ۳۸ هکتار املاک و مستغلات و زمین

در استان گیلان ۱۵۵ هکتار

در استان گلستان: ۱۵۸ هکتار

در استان مازندران: ۲۷۵ هکتار

در استان هرمزگان: ۳۹ هکتار

در استان کرمان: ۲۱۴۵ هکتار

در استان یزد: ۱۰۵ هکتار

استان مرکزی: ۱۳۹ هکتار

در استانهای تهران، اصفهان، همدان، سمنان، البرز، خراسان، قزوین، ایلام، کرمانشاه، آذرباییجان، لرستان، چهارمحال بختیاری و اردبیل نیز کمیته امداد صاحب اراضی و مستغلات وسیعی است.

بنیاد تعاونی سپاه

بخشی از شرکتهای و گروه‌های تجاری و مالی زیر مجموعه بنیاد تعاونی سپاه عبارتند از:

یکم ـ گروه خودروسازی بهمن

بخش مهمی از این مجموعه (۴۵% ) متعلق به تعاونی سپاه و بخشی نیز متعلق به شرکت سرمایه‌گذاری غدیر است.

این مجموعه خود شامل شرکتهای زیر ا ست:

الف ـ شرکت سایپا

سایپا دومین تولیدکننده اتومبیل در ایران است. اگر‌چه ۱۷ درصد از این شرکت متعلق به سپاه پاسداران است اما تصمیم‌گیرنده و سود برنده اصلی شرکت در عمل سپاه است. شرکتهای متعلق به سایپا از جمله عبارتند‌از:

ـ پارس خودرو

ـ زامیاد

ـ سایپا دیزل

ـ ایران کاوه

ـ سایپا آذین

ـ سایپا شیشه

ـ رادیاتور ایران

ـ سایپا پرس

ـ سایپا پیستون

ـ پویا صنعت

ـ نیروساز اراک

ـ لیزینگ رایان سایپا

ـ بیمه ملت

ـ خدمات بیمه‌یی سایان

ـ خدمات بیمه‌یی رایان سایپا

ـ شرکت سرمایه‌گذاری کارکنان سایپا

ـ سرمایه‌گذاری رنا

ـ سرمایه‌گذاری سایپا

ـ شرکت توسعه سرمایه رسا

ـ حمل و نقل سایپا

ـ شرکت مهندسی و مشاور سازه‌گستر سایپا

ـ شرکت توسعه صادرات صنعتی

ـ سایپا تور

ـ شرکت ساختمانی دهکده پاسارگاد

ـ شرکت فرهنگی ورزشی سایپا

ب ـ شرکت سرمایه‌گذاری ملی ایران

ج ـ شرکت سرمایه‌گذاری بهمن

د ـ شرکت بهمن لیزینگ

ه ـ شرکت بهمن دیزل - این شرکت سازنده کامیونهای شرکت ژاپنی ایسوزو است.

وـ سرمایه‌گذاری اعتبار ایران (۷۹ درصد)

ز ـ شرکت کارگزاری بهمن

ح ـ شرکت سرمایه‌گذاری توسعه اعتماد

دوم ـ مؤسسه مالی و اعتباری ثامن الائمه

[با نام تعاونی اعتبار ثامن الائمه هم شناخته می‌شود] . این مؤسسه ۵۰۰ شعبه دارد. این مؤسسه به تنهایی تا پایان سال ۸۸ بیش از ۴۳ هزار میلیارد تومان تسهیلات به متقاضیان پرداخت کرده است.

سوم ـ شرکتهای سرمایه‌گذاری

ـ شرکت سرمایه‌گذاری صنعتی بهشهر (۱۶ درصد)

ـ شرکت سرمایه‌گذاری نگین خاتم ایرانیان از سهامداران بانک انصار

ـ سرمایه‌گذاری سامان مجد

این شرکت وابسته به مؤسسه اعتباری ثامن است.

ـ شرکت سرمایه‌گذاری ایاک

چهارم ـ بانک انصار

این بانک با ۶۰۰ شعبه در سرتاسر کشور، چهارمین شرکت بزرگ ایران محسوب می‌شود و از خودش از چندین شرکت تشکیل شده است. شامل:

الف ـ هلدینگ سرمایه‌گذاری ایرانیان اطلس

این مجموعه دست‌اندر کار امور ساختمانی و خدماتی است و خود شرکتهای زیر را در برمی‌گیرد:

شرکت مهندسان مشاور طرح و اندیشه شیوا اطلس

شرکت ستاره اطلس پارس

شرکت باغ فردوس ایرانیان

شرکت ستاره آرمان توس

شرکت طرح و توسعه آریا عمران پارس (۳۳% )

شرکت بناگستران هشتم توس (۳۰% )

شرکت پردیس اطلس پارس (۵۰% )

شرکت مهندسان مشاور طرح و اندیشه شیوا اطلس

شرکت عمران اطلس ایرانیان

شرکت آ اس پ

شرکت سرمایه‌گذاری و توسعه شهری توس گستر

شرکت شهرسازی و خانه‌سازی باغمیشه

پردیس اطلس پارس

شرکت بازرگانی و صنعتی ایران اطلس کیش

ب ـ شرکت سامانه الکترونیک انصار

ج ـ شرکت سامانه الکترونیکی هوشمند راهبرد ایرانیان

د ـ شرکت نوین پدیده انصار

ه ـ شرکت مادر تخصصی کارکنان بانک انصار

و ـ سرمایه‌گذاری دانایان پارس

ز ـ سرمایه‌گذاری ایرانیان اطلس

ح ـ فناوران حفیظ سامانه

ط ـ صرافی انصار

پنجم ـ پتروشیمی

ـ پتروشیمی کرمان (۲۵ درصد)

ـ صنایع پتروشیمی کرمانشاه

ششم ـ مخابرات

ـ «شرکت گسترش الکترونیک مبین ایران»

ـ شرکت تالیا (اپراتور تلفن همراه که بخشی از آن در سال ۹۱ خریداری شده)

ـ شرکت مخابراتی و الکترونیکی موج نصرگستر

ـ کنسرسیوم توسعه اعتماد مبین

ـ شرکت ارتباطات سیار (ارائه دهنده سرویس همراه اول)

به گفته مسعود مهردادی مغز متفکر فعالیت‌های تجاری و مالی سپاه پاسداران، درآمد این شرکت در سال ۹۱ از محل فروش سیم کارت و شارژ تلفن و... . ۸ هزار میلیارد تومان بوده است.

ـ ایران سل (سیم کارت)

هفتم ـ صنایع غذایی و کشاورزی

ـ صنایع شاداب خراسان

ـ شرکت غذایی مائده

ـ شرکت کشت و صنعت شاداب خراسان

ـ مواد غذایی خمیرمایه چهارمحال و بختیاری

هشتم ـ ساختمانی

ـ شرکت مهندسی مشاور سازه‌های پیش ساخته سبک

ـ شرکت جهاد خانه‌سازی در ۲۰ استان کشور

شرکت مجتمع خانه‌سازی سپاهان

مجتمع خانه‌سازی رزمنده

نهم ـ گروه مالی پاسارگاد

گروه مالی پاسارگاد از بانک پاسارگاد و مجموعه‌یی از شرکتها تشکیل گردیده که در زمینه‌های فن‌آوری اطلاعات و ارتباطات، خدمات پرداخت الکترونیک، بیمه، بیمه اتکایی، کارگزاری سهام، لیزینگ ماشین‌آلات، لیزینگ ساختمان، صنعت ساختمان، صنعت و معدن، انرژی و سایر امور خدماتی مشغول به فعالیت می‌باشند.

سایر شرکتهای این گروه عبارتند از:

شرکت مادر تخصصی (هلدینگ) توسعه معادن و صنایع معدنی خاورمیانه (سهامی عام)

شرکت فناوری اطلاعات و ارتباطات پاسارگاد آریان (فناب)

شرکت بیمه پاسارگاد (سهامی عام)

شرکت بیمه اتکایی ایرانیان (سهامی عام)

شرکت لیزینگ ماشین‌آلات و تجهیزات پاسارگاد

شرکت لیزینگ پاسارگاد

شرکت ارزش آفرینان پاسارگاد

شرکت مبنای خاورمیانه

شرکت گسترش انرژی پاسارگاد

شرکت پرداخت الکترونیک بانک پاسارگاد

شرکت خدمات ارزی و صرافی پاسارگاد

شرکت کارگزاری بانک پاسارگاد

شرکت ساختمان شهر سازی هشتم

شرکت توسعه انبوه سازی پاسارگاد

مؤسسه مطالعات و توسعه مدیریت و سرمایه انسانی پاسارگاد

شرکت مشاور سرمایه‌گذاری ارزش پرداز آریان (آیکو)

شرکت مدیریت ساختمانی نظام مهندسی آرین

شرکت مدیریت ساختمانی آریان پاسارگاد

شرکت سرمایه‌گذاری پارس آریان

شرکت مالی و سرمایه‌گذاری بانک پاسارگاد

شرکت سرمایه‌گذاری بانک پاسارگاد

شرکت مدبران ساخت آریان

شرکت مشاوره رتبه‌بندی اعتباری ایران

شرکت سامان ساخت آریان

شرکت خدمات پشتیبان پاسارگاد آریان

شرکت تأمین آتیه کارکنان گروه مالی پاسارگاد

شرکت توسعه تجارت اندیشه نگر پاسارگاد

شرکت تدبیرگران پاسارگاد

شرکت مدیریت بازرگانی آینده نگر پاسارگاد

شرکت توسعه و گسترش بازرگانی بین‌المللی گروه پاسارگاد

شرکت ساختمانی گسترش و نوسازی صنایع ایرانیان مانا [سهامی خاص]

شرکت فولاد زرند ایرانیان [سهامی خاص]

شرکت بازرگانی آفتاب درخشان خاورمیانه [سهامی خاص]

شرکت فولاد سیرجان ایرانیان [سهامی خاص]

شرکت مهندسی معیار صنعت خاورمیانه [سهامی خاص]

شرکت سرمایه‌گذاری پارس حافظ

دهم ـ سایر شرکتهای تعاونی سپاه

ـ فولاد زاگرس

ـ صنایع جوشکاری ایران

ـ هواپیمایی پارس

ـ شرکت عصر بهمن

ـ صنایع شاسی سازی ایران

ـ شرکت صنایع ارزش آفرینان

ـ شرکت نگار نصر سهامی‌ خاص

ـ شرکت تعاونی مصرف کارکنان انصار

ـ داروسازی سینا (بیش از ۳% متعلق به «سرمایه‌گذاری ایرانیان» است)

ـ پیمانکاری نفتی (نفت و گاز در پارس جنوبی)

ـ شرکت بهرستان کیش

ـ مؤسسه فرهنگی خدماتی ثامن‌الائمه

ـ شرکت آلاله کبود کویر

ـ صنایع معدنی شهاب سنگ

ـ مؤسسه خدمات بازرگانی مشاوره‌یی راهیان کمیل

ـ شرکت اندیشه و عمران محیط

ـ مهندسی افق توسعه صابرین

ـ شرکت ذوب روی اصفهان

ـ شرکت خدمات هوایی پارس

ـ شرکت پشمبافی بهار یزد

ـ شرکت بهاران

ـ نوید بهمن

ـ مهندسی آماده بهینه ساز

ـ مؤسسه کوثران

ـ مؤسسه میثاق بصیرت

قرارگاه خاتم‌الانبیا

قرارگاه خاتم‌الانبیا (قرب) بزرگ‌ترین پیمان‌کار پروژه‌های دولتی در ایران محسوب می‌شود.

شماری از شرکتهای تابعه عبارتند از:

ـ شرکت تهران گستر

ـ شرکت اورینتال اویل

ـ طرح توسعه فازهای ۱۵ و ۱۶ پارس جنوبی

ـ شرکت مهندسی نفت و گاز سپانیر

این شرکت عضو هیأت مد‌یره بانک انصار است

ـ شرکت مهندسی سپاسد (سد سازی و پروژه‌های زیربنایی)

ـ مؤسسه نور

این مؤسسه تملک زمین‌ها و فروش آنها را برعهده دارد

ـ مؤسسه سماء

ـ مؤسسه مهندسان مشاور ایمن‌سازان (تونل سازی و پدافند غیرعامل)

ـ مؤسسه مکین (سازه‌های دریایی)

ـ مؤسسه رهاب (تونل‌سازی و حفاری)

ـ مؤسسه فاطر (تونل سازی)

ـ مؤسسه عمران ساحل (خط آهن) 

بنیاد تعاونی بسیج

این بنیاد متعلق به نیروی شبه‌نظامی بسیج، است. تعدادی از هلدینگ‌ها و مؤسسات این بیناد عبارتند از:

شرکت سرمایه‌گذاری مهر اقتصاد ایرانیان که در بازار بورس فعالیت دارد

برخی از بنگاههای شرکت سرمایه‌گذاری مهر اقتصاد، عبارتند از:

الف ـ هلدینگ توسعه معادن روی

شرکت کالسیمین

تولید روی بندر عباس

اسیدسازان زنجان و رویین‌کاران الوند

شرکت ملی سرب و روی ایران

ذوب روی بافق

فرآوری مواد معدنی ایران

تولید روی ایران

شیمیایی کاتالیست پارسیان

صنعت روی زنگان

معدن‌کاران انگوران

بازرگانی توسعه صنعت روی

سرمایه‌گذاری اندیشه محوران

مهندسی و تحقیقاتی فلزات غیرآهنی

آلفا ماشین پویا

صنعتی و معندی شمال‌شرقی شاهرود

جام امید البرز

ب ـ شرکت تجلی مهر ایرانیان

این شرکت یک هولدینگ عمران و ساختمان است و مجموعه‌یی از جمله شرکتهای زیر را در برمی‌گیرد:

ـ شرکت فراسوی شرق

ـ شرکت سازندگی انصار

ـ شرکت مهندسی مشاور کوشاپایدار

ـ شرکت کوثر آذربایجان

ـ شرکت افتخار خوزستان

ـ شرکت تکنوتار (سازنده پمپ‌های توزیع سوخت و مخازن سوخت)

ج ـ تراکتورسازی ایران (تبریز)

این شرکت خود شامل چند شرکت زیر است:

شرکت موتورسازان

شرکت خودروسازان دیزلی آذرباییجان

تراکتور سازی کردستان

تراکتور سازی ارومیه

تراکتورسازی اوگیران

تراکتورسازی ونیران

شرکت ریخته‌گری تراکتورسازی ایران

خدمات صنعتی تراکتور سازی

ماشین‌آلات صنعتی تراکتور سازی

ریخته‌گری تراکتور سازی

موتورسازان تراکتور سازی

آهنگری تراکتور سازی

مهندسی و تأمین قطعات تراکتور سازی

ساخت ماشین و ابزار تراکتور سازی

سیبا موتور

تاجیران

موتیرا

د ـ بانک پارسیان
ه ـ شرکت صنایع آلومینیوم ایران (ایرالکو)
و ـ فولاد مبارکه اصفهان
زـ شرکت تاید واتر خاورمیانه

[این شرکت در اسکله رجایی بندرعباس فعالیت می‌کند. و ۶۰ درصد صادرات و واردات را انجام می دهد]

ح ـ بانک مهر اقتصاد ایران

این بانک سابقاً «مؤسسه مالی و اعتباری مهر (قرض الحسنه بسیجیان سابق) نامه داشت.

ط ـ سایر

ـ شرکت سرمایه‌گذاری توسعه صنعتی

ـ شرکت سرمایه‌گذاری توسعه آذربایجان

شرکت سرمایه‌گذاری مسکن و عمران مهر

ـ شرکت توسعه معدن انگوران

ـ شرکت توس‌گستر

ـ شرکت لوله و تجهیزات سدید

ـ شرکت داروسازی جابر ابن حیان

ـ باشگاه فوتبال تراکتور سازی تبریز

ـ کارگزاری مهر اقتصاد ایرانیان

ـ شرکت کوشا پایدار

ـ شرکت کوثر آذرباییجان

ـ شرکت خدمات بازرگانی آینده‌نگر مهر

ـ شرکت تدبیرگران آتیه

سرمایه‌گذاری غدیر

غدیر یکی از بزرگترین شرکت‌های سرمایه‌گذاری در ایران محسوب می‌شود. این شرکت وابسته به وزارت دفاع و تحت کنترل علی خامنه‌ای است. شرکت‌های این مجموعه از جمله عبارتند از:

گروه گسترش نفت و گاز پارسیان شامل:

شرکت پالایش نفت تبریز

شرکت پالایش نفت شیراز

شرکت پتروشیمی پردیس

شرکت پتروشیمی زاگرس

شرکت پتروشیمی کرمانشاه

شرکت پتروشیمی شیراز

شرکت پتروشیمی تبریز

شرکت پتروشیمی خراسان

شرکت پتروشیمی کیان

شرکت پتروشیمی پارس

سرمایه‌گذاری هامون سپاهان

شرکت پتروشیمی بازرگانی بین‌المللی

شرکت حمل و نقل ریلی نیرو

شرکت بین‌المللی توسعه ساختمان با زیرمجموعه‌های متعدد

شرکت آ اس پ

شرکت خانه‌سازی باغمیشه

شرکت کیش رویای زندگی

مهندسین مشاور پیمان غدیر

مهندسی و ساخت پارس سازه

شرکت تیسا کیش

شرکت سرپناه فارس

ساختمان غدیر خوزستان

شرکت ساختمانی آذرباییجان

شرکت افق سازه پایا

شرکت نارنجستان گستر

شرکت بهستان پارس

شرکت توسعه سرمایه و صنعت غدیر (هلدینگ سیمان) شامل:

شرکت سیمان شرق

شرکت سیمان سپاهان

شرکت سیمان کردستان

شرکت سیمان دشتستان

شرکت سرمایه‌گذاری دی

شرکت سرمایه‌گذاری آذر

شرکت سیمان ساروج بوشهر

مهندسی تحقیقات غدیر مهر ایرانیان

شرکت بین‌المللی توسعه صنایع و معادن غدیر

سرمایه‌گذاری غدیر در چارچوب این هلدینگ معادن گوهر زمین، معدن غنی طلای ایران به نام معدن زرشوران (بزرگترین معدن طلای ایران) در محدوده آذربایجان غربی، معدن تیتانیوم در کهنوج کرمان و معدن روی مهدی آباد در استان سمنان را خریداری کرده است. شرکتهای مهم این مجموعه عبارتند از:

شرکت فولادی آلیاژی

سنگ آهن گهر زمین

آهن و فولاد ایرانیان

مجتمع صنایع آلومینیوم جنوب

توسعه بین‌المللی صنعت پارس

موتوژن

داروسازی شهید قاضی

تخته شهید باهنر

شرکت صنعتی و بازرگانی غدیر (هلدینگ مالی و تجاری) شامل:

شرکت کاسپین فولاد غدیر

خدمات مدیرت و بازرگانی غدیر

شرکت پیمان تجارت پایدار

شرکت واسپاری سپهر پارس

سرمایه‌گذاری اعتضاد غدیر

خدمات بیمه‌ای سپهر ایرانیان

مدیریت تجهیز و تأمین منابع آرمان

شرکت مدیریت کارآمد

سرمایه‌گذاری زرین پرشیا

شرکت مصادر جبل علی

کارگزاری بانک صادرات

خدمات انفورماتیک راهبر

شرکت سرمایه‌گذاری برق و انرژی غدیر (هلدینگ برق و انرژی) شامل

شرکت توسعه مسیر برق گیلان

شرکت مدیریت تولید برق گیلان

شرکت توسعه برق غدیر اکسن

تولید برق خوزستان مپنا  (مپنا واژه اختصاری «مدیریت پروژه‌های نیروگاهی ایران» است. )

غدیر انرژی هامون ابوموسی

تولید نیروی برق لامرد

شرکت بین‌المللی توسعه ساحل و فراساحل نگین کیش (هلدینگ دریایی و حمل و نقل غدیر) شامل

کشتیرانی ایران مارین سرویسز شرکت دریابان جنوب ایران کیش شرکت سپهر ترابر غدیر

سازمان تأمین اجتماعی نیروهای مسلح (ساتا)

ساتا دربرگیرنده طیف وسیعی از شرکتهای صنعتی و سرمایه‌گذاری است. از جمله:

شرکت سرمایه‌گذاری نیروهای مسلح شامل:

  1. مجتمع پتروشیمی مارون
  2. مجمتع پتروشیمی یارس
  3. شرکت حفاری شمال بخشی از این شرکت به «ستاد اجرایی»... نیز تعلق دارد.
  4. مجتمع پتروشیمی بوشهر
  5. نیروگاه سیکل ترکیبی گیلان
  6. شرکت مدیریت بهره‌برداری گیلان
قرارگاه خاتم‌الاوصیاء

این قرارگاه وابسته به وزارت دفاع که در سال ۸۹ به‌وجود آمد، برخی شرکت‌های تابعه عبارتند از:

واگن پارس اراک

هلدینگ عمران و شهرسازی

بنیاد تعاون ناجا

این بنیاد مربوط به نیروی انتظامی است. اما خارج از نظارت وزارت کشور است. تعاونی ناجا که امروز یکی از بزرگترین هلدینگ‌های کشور محسوب می‌شود، بیشترین گسترش خود را از سال ۱۳۸۴ به بعد یافته است. در سال ۹۳ رسانه‌های حکومتی، میزان سرمایه واقعی این تعاونی را بیش از ۱۰ هزار میلیارد تومان ارزیابی کردند. [۱۰]

شماری از بنگاههای اقتصادی زیر مجموعه ‌این بنیاد عبارتند از:

بانک قوامین

دربرگیرنده تعداد زیادی شرکت از جمله:

عمران نقش پردازان امین،

سایان کارت،

افق توسعه قرن،

سرمایه‌گذاری مهرگان،

مؤسسه فرهنگی، ورزشی و آموزشی یاس،

سرمایه‌گذاری مهرگان، (با ۲ هزار میلیارد تومان سرمایه)

گروه اقتصادی مهرگان

ـ مؤسسه صندوق بیمه امید ناجا

ـ مؤسسه علمی آموزشی رفاهی ناجا

ـ مؤسسه تأمین اقلام مصرفی ناجا

ـ مؤسسه صندوق تعاون و سرمایه‌گذاری مسکن

ـ شرکت ناجی پاس

ـ عمران و مسکن سازه پایدار قرن [مالک ۵۱ شرکت که هشت شرکت آن در استان تهران و ۳۱ شرکت در سایر استانهاست و در زمینه‌های عمرانی و ۱۲ شرکت در امور تخصصی فعالیت می‌کنند]

ـ شرکت مهندسی عمران و تولیدی نیرو (فعالیت در زمینه پالایشگاهی و نیرو)

ـ شرکت ساختمانی

ـ شرکت واردات خودرو

ـ ناجی‌سازان امین (فعالیت ساختمانی)

ـ صنایع مفتولی تهران گستر (پیمانکاری)

ـ شرکت فولاد و سیم تاکستان

ـ انبوه سازان سبزاندیشان (صنعت و ساختمان)

ـ ناجی نشر (انتشارات)

ـ ناجی هنر (فیلم‌سازی و سینما)

ـ ناجی پوشش

ـ لاله کامپیوتر

ـ چاپ و انتشارات راه فردا

ـ شرکت زاگرس نوش مهرگان (تولید نوشابه)

ـ هتل‌های پارس (مالک هتل‌های ثامن‌الحجج، باختر، صدر، نگین، زمرد، پارسا در مشهد) بوستان، باغچه، باغ پردیس (تهران) ـ ملاصدرا در شیراز، نرگس زیبا کنار در رشت و مجتمع خزرآباد در ساری و هتل کاروانسرای آبادان.

ـ مؤسسه راهگشا (پیمانکار در حوزه‌های راهنمایی و رانندگی)

ـ مگامال، هاپیرمی، یاس (سوپرمارکت داری)

ـ فروشگاه نجم و چیت ری (نساجی)

ـ شرکت پژوهش و توسعه ناجی

ـ افق توسعه انرژی خلیج فارس

ـ سیمان عرش نطنز

ـ دفتر توسعه مساجد

بنیاد تعاون ارتش (بتاجا)

بنگاههای اقتصادی مربوط به این بنیاد از جمله به این شرح است:

بانک حکمت ایرانیان

مؤسسه اعتباری نیروهای مسلح

مؤسسه صندوق تعاون و سرمایه‌گذاری بنیاد تعاون ارتش

مؤسسه مسکن‌سازان بنیاد تعاون ارتش

مؤسسه صندوق بیمه بنیاد تعاون

بنیاد بیمه صبا

صندوق سرمایه‌گذاری و توسعه

قرارگاه سازندگی قائم (عج)

کارخانه‌های گروه صنعتی اسپادانا (اصفهان)

تولید درب و پنجره‌های UPVC۱۴۴۰، آلومینیومی

تولید شیشه دوجداره

تولید درهای چوبی

تولید نمای آلومینیومی (کامپوزیت)

مؤسسه آموزشهای آزاد

بنیاد تعاون ستاد کل نیروهای مسلح (ودجا)

این بنیاد شرکتهای متعددی را در برمی‌گیرد. به گفته رئیس سابق این بنیاد «منابع بنیاد تعاون (ودجا) از 100میلیارد تومان در سال ۸۸ به ۷ هزار میلیارد تومان در سال ۹۲ رسیده و بودجه آن نیز از ۶۵ میلیارد تومان در سال ۸۸ به ۱۵۰۰ میلیارد تومان در سال ۹۲ رسیده است».[۱۱]

کنترل و تسلط بر بازار پولی

فهرست شرکت‌‌‌ها و هلدینگ‌ها، اراضی، مستغلات و انواع دارایی‌های علی خامنه‌ای بسیار زیاد است، اما برای افزایش سود‌آوری این شرکت‌ها علی‌ خامنه‌ای و نهاد‌های زیر دستش، کنترل بازار‌های پولی و مالی را نیز در کنترل خود درآوردند. این کنترل و تسلط به اسم «تعاونی‌ها» انجام شده است.

علی خامنه‌ای در یک ابلاغیه «در خصوص سیاستهای کلی توسعه بخش‌های غیردولتی» برای سازمان دادن اقتصاد کشور در قالب تعاونی‌‌های سپاه و بسیج و بنیادهای تحت کنترل خودش را به روشنی تشریح کرد. منبع علی‌ خامنه‌ای ۱۲ تیرماه ۱۳۸۵

در این ابلاغیه که برای اقتصاددانان جای تعجب بود، محل هزینه‌ کردن درآمد حاصل از واگذاری‌ها تعیین شد.

ـ اختصاص ۳۰درصد از درآمدهای حاصل از واگذاری به تعاونی‌ها

ـ اعطای تسهیلات (وجوه اداره شده) برای تقویت تعاونی‌ها

البته این درآمدها و مصارفشان با هاله‌ای از ابهام روبرو بوده است.

در این خصوص اسحاق جهانگیری معاون اول حسن روحانی گفت:‌ یکی از موارد اصل ۴۴، واگذاری‌ها بود که به آن شیوه فروخته و پولش را گرفتند، و نمی‌دانم چه شد؟ ۱۰۰ میلیارد دلار از مخابرات تا پالایشگاه‌ها و کارخانه‌‌ها و معادن مس فروخته شد. [۱۲]

عباس آخوندی وزیر سابق راه و شهرسازی دولت حسن روحانی هم در این باره گفت: به جای خصوصی‌سازی واقعی، رانت در جامعه توزیع کردیم، ۱۰۰ میلیارد دلار خصوصی شده که معلوم نیست خروجی آن، چه بوده است؟ [۱۳]

آخوندی همچنین به خبرگزاری دولتی ایسنا هم گفت:‌ طی ده سال اخیر ۱۰۰ میلیارد دلار خصوصی‌سازی صورت گرفته و معلوم نیست این حجم کجا رفته و چگونه مدیریت شده و هاله‌یی از ابهام است.[۱۴]

در سال ۱۳۸۷ طرح «تحول نظام بانکی» در ایران انجام شد، که به عقیدة‌ ناظران بی‌طرف، این طرح بانک‌های کشور را  به صندوق تأمین نهاد‌‌های تحت کنترل علی‌ خامنه‌ای تبدیل کرد.

علی خامنه‌‌ای در بازار‌های پولی ایران به اقدامات زیر دست زد:

  • تعدار بسیاری مؤسسه‌های مالی و اعتباری در چارچوب تعاونی‌‌ها بوجود آورد. در مراحل بعد تعدادی از این مؤسسات به بانک‌های خصوصی تبدیل شد. در سال ۵۷ ایران دارای ۳۶ بانک و صندوق بود. در سال ۹۳ بنا‌ به گزارش رسمی، شمار این مؤسسات به ۳۱ بانک دولتی و خصوصی، نزدیک به هزار تعاونی اعتبار مجاز و هفت هزار مؤسسه مالی و اعتباری غیرمجاز رسید. شمار بانکها و مؤسسات مالی و اعتباری در سایت بانک مرکزی ایران با دسته‌بندی زیر اعلام شده است:

سه بانک‌ تجاری دولتی ـ ۵ بانک‌ تخصصی دولتی ـ ۲۰ بانک غیردولتی ـ ۲ بانک قرض‌الحسنه ـ یک بانک مشترک ایرانی، خارجی ـ ۱۵۸ شرکت تعاونی اعتبار گروه شغلی ـ ۸۲۱ تعاونی اعتبار مجاز ـ ۳۵ شرکت واسپاری (لیزینگ) ـ ۴۳۴ شرکت صرافی دارای مجوز معتبر ـ ۷ صندوق قرض‌الحسنه بانکها و مؤسسات اعتباری ـ ۴ مؤسسه اعتباری.[۱۵]

مؤسسات مالی غیر مجاز هم به بیش از ۷ هزار مؤسسه رسید. [۱۶]

  • این مؤسسات و بانک‌ها با استفاده از حمایت‌های دولتی، سپرده‌های مالی جامعه را جذب کردند
  • این مؤسسات مالی حجم نقدینگی را در کشور به صورت تصاعدی در کشور افزایش دادند.
  • با توجه به این که شرایط تورمی بر اقتصاد ایران حاکم بود و هنوز هم هست، جذب این سپرده‌‌ها بخش مهمی از اموال مردم را به بنیاد‌های مالی علی‌ خامنه‌ای منتقل کرد چون بهرة بانکی در مقابل تورم، ناچیز بود و همین امر باعث می‌شد که سپرده‌های مردم ذوب شده و از بین می‌‌رفت و در مقابل اندوخته‌های بانکها بالا می‌رفت. 

حذف یارانه‌ها با عنوان هدفمند کردن یارانه‌ها

بسیاری اجرای قانون حذف یارانه‌ها را  پس از  اصلاحا ارضی توسط شاه، بزرگترین تحول اقتصادی می‌دانند. اجرای این قانون از سال ۱۳۸۹ شروع شد.

با حذف یارانه‌ها قیمت حامل‌های  انرژی افزایش یافت. قیمت گازوییل ۲۱ برابر و قیمت گاز ۷ برابر شد. با این افزایش قیمت هزینه‌های تولید بطور چشمگیری افزایش یافت. در نتیجه بخش مهمی از واحد‌‌های تولیدی تعطیل شد، آمار‌ها نشان می‌دهد که بیش از ۶۰ درصد واحد‌های تولیدی تعطیل و یا ظرفیت تولیدشان به یک سوم کاهش یافت.

بنابر‌این حذف یارانه‌ها از دو مسیر دارایی‌های مردم ایران را به سود نهاد‌های تحت کنترل علی‌ خامنه‌ای از دست آنان خارج کرد:

  1. از دور خارج کردن بخش عمده واحدهای تولیدی
  2. افزایش تورم.

پانویس

  1. حساب رسمی توییتر سفارت آمریکا در عراق 
  2. روزنامه عرب زبان القدس العربی روز ۱۶ تیرماه ۱۳۹۴
  3. خبرگزاری رویترز ۲۰ آبان ۱۳۹۲
  4. وبسایت مجمع تشخیص مصلحت نظام
  5. وزارت امور اقتصاد و دارایی، دومین گزارش عملکرد قانون اجرای سیاست‌های کلی اصل ۴۴
  6. وزارت امور اقتصادی و دارایی، گزارش اول درباره اجرای قانون برنامه چهارم
  7. هفته‌نامه تجارت،«تحقیق آخوندی، متمول و همکاران»، ۲۲ اسفند ۱۳۹۳
  8. هفته‌نامه تجارت،«تحقیق آخوندی، متمول و همکاران»، ۲۲ اسفند ۱۳۹۳
  9. وبسایت بازتاب ۲ آذر ۱۳۹۲
  10. «پایش پرس» ۲ مهر ۱۳۹۳
  11. احمد وحیدی وزیر دفاع سابق ایران ، باشگاه خبرنگاران جوان، ۲۷ مرداد ۱۳۹۲
  12. وبسایت خبری انتخاب ۱۹ خرداد ۱۳۹۴
  13. خبرگزاری دولتی میزان ۱۴ دی ۱۳۹۳
  14. خبرگزاری دولتی ایسنا ۱۴ دی ۱۳۹۳
  15. وبسایت بانک مرکزی ایران
  16. پایگاه تحلیلی خبری نفت، حمید تهرانفر، معاون نظارت بانک مرکزی، همایش همدلی دولت و بخش خصوصی، ۲۴ اردیبهشت ۱۳۹۴،