۷ خرداد: تفاوت میان نسخه‌ها

از ایران پدیا
پرش به ناوبری پرش به جستجو
بدون خلاصۀ ویرایش
 
(۲۱ نسخهٔ میانی ویرایش شده توسط ۴ کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
'''۷ خرداد''' - از آغاز سال در تقویم رسمی ایران ۶۹ روز گذشته و به پایان آن ۲۹۶ روز (در سال عادی) یا ۲۹۷ روز (در سال کبیسه) مانده است.
'''۷ خرداد''' - از آغاز سال در تقویم رسمی ایران ۶۹ روز گذشته و به پایان آن ۲۹۶ روز (در سال عادی) یا ۲۹۷ روز (در سال کبیسه) مانده است.


{{شهریور}}
{{خرداد}}


== رویدادها ==
== رویدادها ==
* ۸۸۶ - (۷ محرم ۹۱۳ قمری) وقوع جنگ بادغیس میان شیبک خان ازبک و پسران سلطان حسین میرزا تیموری. در این جنگ ازبکان بر تیموریان پیروز شدند و بر فرارود و مرکز آن - سمرقند - چیره شدند. ازبکان پس از نابود کردن تیموریان، به جای آنها نشستند و خراسان را نیز با کشتار و غارت تصرف کردند.
* ۸۸۶ - (۷ محرم ۹۱۳ قمری) وقوع جنگ بادغیس میان شیبک‌خان ازبک و پسران سلطان حسین‌میرزا تیموری، در این جنگ ازبکان بر تیموریان پیروز شدند و بر فرارود و مرکز آن - سمرقند - چیره شدند. ازبکان پس از نابود کردن تیموریان، به جای آن‌ها نشستند و خراسان را نیز با کشتار و غارت تصرف کردند.
* ۱۳۳۱ - در اين روز در سال ۱۳۳۱ [[دكتر محمد مصدق]] نخست وزير وقت عازم لاهه شد تا از حقانيت ايران در ملی كردن نفت خود دفاع كند.
* ۱۸۶۸ - راه افتادن خط تلگراف برلين ـ تهران
* ۱۹۰۱ - امضای قرارداد نفتی "دارسی" بين ايران و انگليس.بر طبق این قرارداد حق استخراج كليه معادن ايران و از جمله نفت طی امتيازنامه‏ ای به بارون دورويتر بازرگان انگليسی واگذار شد، اما تأخير وی در عملی كردن مفاد قرار داد، باعث لغو حق انحصاری وی گرديد.
* ۱۳۳۱ - در اين روز در سال ۱۳۳۱ '''[[دکتر محمد مصدق|دكتر محمد مصدق]]''' نخست‌وزير وقت عازم لاهه شد تا از حق ايران در ملی كردن نفت دفاع كند.
* ۱۹۰۱ - امضای قرارداد نفتی "دارسی" بين ايران و انگليس.بر طبق این قرارداد حق استخراج كليه معادن ايران و از جمله نفت طی امتيازنامه‏‌ای به بارون دورويتر بازرگان انگليسی واگذار شد، اما تأخير وی در عملی كردن مفاد قرار داد، باعث لغو حق انحصاری وی گرديد.
* ۱۳۵۹- افتتاح اولين مجلس شورای ملی بعد از [[انقلاب ضد سلطنتی|'''انقلاب ضدسلطنتی''']] بدون حضور [[سازمان مجاهدین خلق ایران|'''مجاهدین''']] که خود از بانیان انقلاب بودند.
 
* ۸۱۴ - پايان دوره تاريخی قرون وسطی با سقوط قسطنطنيه امروز سالگرد ورود جهان به دوران «عهد جديد» و پايان دوران تاريخی «قرون وُسطی» محمد دوم معروف به «فاتح» شهر قسطنطنيه را تصرف كرد، آن را اسلامبول ناميد و تاريخ نگاران اين روز را پايان قرون وسطی قرارداده‌اند.
* ۲۳۵ - ابتكار نظامی اشكانيان، برپايه اين تاكتيک، دسته‌های سوار سبک اسلحه، نيروی دشمن را با جنگ و گريز به ميدانی كه از پيش تعيين شده بود و واحدهای اصلی ارتش ايران در آنجا کمين کرده و آماده جنگ بودند می‌كشاندند و به دست آنان می‌سپردند تا درهم بكوبند.
* ۱۹۰۱ -  امضای قرارداد نفتی "دارسی" بين ايران و انگليس
* ۱۹۴۰ - در اولین پیروزی قوای زمینی نیروی‌های متفقین در طول جنگ جهانی دوم سربازان نروژی ، فرانسوی، لهستانی و بریتانیایی موفق به بازپس‌گیری شهر نارویک در نروژ شدند.
* ۱۹۴۲ - در تلافی ترور راینهارد هایدریش یکی از اعضای برجسته حزب نازی ، قوای آلمانی در چک اسلواکی دست به کشتار ۱۸۰۰ نفر زدند.
* ۱۹۶۱ - سازمان عفو بین‌الملل، با هدف آگاهی افکار عمومی از وضعیت حقوق بشر در دنیا و تسریع آزادی زندانیان سیاسی، در لندن تأسیس شد.
* ۱۹۹۳ - با سقوط آدیس آبابا به دست شورشی‌ها و دولت نظامی سوسیالیست موقت جنگ داخلی اتیوپی به پایان رسید.
* ۱۹۸۵ - دیوید جاکوبسن، مدیر بیمارستان دانشگاه آمریکایی در بیروت، لبنان، توسط آدم ربایان طرفدار ایران ربوده شد. او ۱۷ ماه بعد آزاد شد.
* ۲۰۱۲- شناسایی بدافزار فلیم


== زادروزها ==
== زادروزها ==
* ۱۳۲۴ - امیر نادری، کارگردان، تهیه‌کننده و نویسنده
* ۱۳۰۱ - امیرهوشنگ کاووسی، کارگردان، نویسنده و منتقد سینما
* ۱۹۲۳ - هنری کیسینجر، دانشمند سیاسی و سیاستمدار آلمانی، آمریکایی ۲۷ می


== مرگ‌ها ==
== درگذشت‌ها ==
* ۱۳۷۳ - دکتر مهدی آذر، وزیر فرهنگ کابینه دکتر مصدق، دکتر آذر از نخستین دسته محصلان اعزامی به فرنگ است در اروپا (فرانسه و انگلستان) درس پزشکی خواند و طرح ادغام وزارت بهداری، سازمانهای بهداشتی و دانشکده‌های پزشکی و پرستاری از اوست که پس از انقلاب به اجرا درآمد.
* ۱۴۰۲ - باقر پرهام، نویسنده
* ۱۳۷۹ - احمد خیامی، کارآفرین، صنعتگر، نخبه اقتصادی و پدر صنعت خودرو ایران، مؤسس شرکت ایران ناسیونال، بانک صنعت و معدن و فروشگاه‌های کوروش. محمود خیامی برادر اوست.
* ۱۳۷۵ - ترور  (نام مستعارکوروش آریامنش)، نویسنده، پژوهشگر، استاد دانشگاه بدست عوامل جمهوری اسلامی ایران
* ۱۳۹۷ - ناصر یمین مردوخی‌کردستانی، شاعر، نویسنده، خبرنگار، روزنامه‌نگار، پیشکسوت عرصه رسانه و مطبوعات و فعال سیاسی، اجتماعی
* ۱۹۶۳ - گریگوریس لامبراکیس، سیاستمدار چپگرای یونانی در یک سوء قصد ترور شد و پنج روز بعد درگذشت. ۲۷ می
* ۱۵۶۴- ژان کالون، مصلح و متکلم فرانسوی، بنیانگذار کالونیسم ۲۷ می
* ۱۸۴۰ - نیکولو پاگانینی، آهنگساز ایتالیایی ۲۷ می
* ۱۹۱۰ - رابرت کخ، پزشک آلمانی و میکروبیولوژیست، برنده جایزه نوبل ۲۷ می
* ۱۹۶۴ - [[جواهر لعل نهرو]]، وکیل و سیاستمدار هندی ۲۷ می
* ۲۰۰۷ - اد یوست، مخترع آمریکایی، بالون هوای گرم را ساخت. ۲۷ می


== مناسبت‌ها ==
== مناسبت‌ها ==
== پیوند به بیرون ==


== منابع ==
== منابع ==
{{ماه‌های خورشیدی}}
{{ماه‌های خورشیدی}}

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۷ مهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۰۶:۵۸

۷ خرداد - از آغاز سال در تقویم رسمی ایران ۶۹ روز گذشته و به پایان آن ۲۹۶ روز (در سال عادی) یا ۲۹۷ روز (در سال کبیسه) مانده است.

<<  خرداد  >>
ش ی د س چ پ ج
۱ ۲ ۳ ۴
۵ ۶ ۷ ۸ ۹ ۱۰ ۱۱
۱۲ ۱۳ ۱۴ ۱۵ ۱۶ ۱۷ ۱۸
۱۹ ۲۰ ۲۱ ۲۲ ۲۳ ۲۴ ۲۵
۲۶ ۲۷ ۲۸ ۲۹ ۳۰ ۳۱
۱۴۰۳ خورشیدی


رویدادها

  • ۸۸۶ - (۷ محرم ۹۱۳ قمری) وقوع جنگ بادغیس میان شیبک‌خان ازبک و پسران سلطان حسین‌میرزا تیموری، در این جنگ ازبکان بر تیموریان پیروز شدند و بر فرارود و مرکز آن - سمرقند - چیره شدند. ازبکان پس از نابود کردن تیموریان، به جای آن‌ها نشستند و خراسان را نیز با کشتار و غارت تصرف کردند.
  • ۱۸۶۸ - راه افتادن خط تلگراف برلين ـ تهران
  • ۱۳۳۱ - در اين روز در سال ۱۳۳۱ دكتر محمد مصدق نخست‌وزير وقت عازم لاهه شد تا از حق ايران در ملی كردن نفت دفاع كند.
  • ۱۹۰۱ - امضای قرارداد نفتی "دارسی" بين ايران و انگليس.بر طبق این قرارداد حق استخراج كليه معادن ايران و از جمله نفت طی امتيازنامه‏‌ای به بارون دورويتر بازرگان انگليسی واگذار شد، اما تأخير وی در عملی كردن مفاد قرار داد، باعث لغو حق انحصاری وی گرديد.
  • ۱۳۵۹- افتتاح اولين مجلس شورای ملی بعد از انقلاب ضدسلطنتی بدون حضور مجاهدین که خود از بانیان انقلاب بودند.
  • ۸۱۴ - پايان دوره تاريخی قرون وسطی با سقوط قسطنطنيه امروز سالگرد ورود جهان به دوران «عهد جديد» و پايان دوران تاريخی «قرون وُسطی» محمد دوم معروف به «فاتح» شهر قسطنطنيه را تصرف كرد، آن را اسلامبول ناميد و تاريخ نگاران اين روز را پايان قرون وسطی قرارداده‌اند.
  • ۲۳۵ - ابتكار نظامی اشكانيان، برپايه اين تاكتيک، دسته‌های سوار سبک اسلحه، نيروی دشمن را با جنگ و گريز به ميدانی كه از پيش تعيين شده بود و واحدهای اصلی ارتش ايران در آنجا کمين کرده و آماده جنگ بودند می‌كشاندند و به دست آنان می‌سپردند تا درهم بكوبند.
  • ۱۹۰۱ -  امضای قرارداد نفتی "دارسی" بين ايران و انگليس
  • ۱۹۴۰ - در اولین پیروزی قوای زمینی نیروی‌های متفقین در طول جنگ جهانی دوم سربازان نروژی ، فرانسوی، لهستانی و بریتانیایی موفق به بازپس‌گیری شهر نارویک در نروژ شدند.
  • ۱۹۴۲ - در تلافی ترور راینهارد هایدریش یکی از اعضای برجسته حزب نازی ، قوای آلمانی در چک اسلواکی دست به کشتار ۱۸۰۰ نفر زدند.
  • ۱۹۶۱ - سازمان عفو بین‌الملل، با هدف آگاهی افکار عمومی از وضعیت حقوق بشر در دنیا و تسریع آزادی زندانیان سیاسی، در لندن تأسیس شد.
  • ۱۹۹۳ - با سقوط آدیس آبابا به دست شورشی‌ها و دولت نظامی سوسیالیست موقت جنگ داخلی اتیوپی به پایان رسید.
  • ۱۹۸۵ - دیوید جاکوبسن، مدیر بیمارستان دانشگاه آمریکایی در بیروت، لبنان، توسط آدم ربایان طرفدار ایران ربوده شد. او ۱۷ ماه بعد آزاد شد.
  • ۲۰۱۲- شناسایی بدافزار فلیم

زادروزها

  • ۱۳۲۴ - امیر نادری، کارگردان، تهیه‌کننده و نویسنده
  • ۱۳۰۱ - امیرهوشنگ کاووسی، کارگردان، نویسنده و منتقد سینما
  • ۱۹۲۳ - هنری کیسینجر، دانشمند سیاسی و سیاستمدار آلمانی، آمریکایی ۲۷ می

درگذشت‌ها

  • ۱۳۷۳ - دکتر مهدی آذر، وزیر فرهنگ کابینه دکتر مصدق، دکتر آذر از نخستین دسته محصلان اعزامی به فرنگ است در اروپا (فرانسه و انگلستان) درس پزشکی خواند و طرح ادغام وزارت بهداری، سازمانهای بهداشتی و دانشکده‌های پزشکی و پرستاری از اوست که پس از انقلاب به اجرا درآمد.
  • ۱۴۰۲ - باقر پرهام، نویسنده
  • ۱۳۷۹ - احمد خیامی، کارآفرین، صنعتگر، نخبه اقتصادی و پدر صنعت خودرو ایران، مؤسس شرکت ایران ناسیونال، بانک صنعت و معدن و فروشگاه‌های کوروش. محمود خیامی برادر اوست.
  • ۱۳۷۵ - ترور (نام مستعارکوروش آریامنش)، نویسنده، پژوهشگر، استاد دانشگاه بدست عوامل جمهوری اسلامی ایران
  • ۱۳۹۷ - ناصر یمین مردوخی‌کردستانی، شاعر، نویسنده، خبرنگار، روزنامه‌نگار، پیشکسوت عرصه رسانه و مطبوعات و فعال سیاسی، اجتماعی
  • ۱۹۶۳ - گریگوریس لامبراکیس، سیاستمدار چپگرای یونانی در یک سوء قصد ترور شد و پنج روز بعد درگذشت. ۲۷ می
  • ۱۵۶۴- ژان کالون، مصلح و متکلم فرانسوی، بنیانگذار کالونیسم ۲۷ می
  • ۱۸۴۰ - نیکولو پاگانینی، آهنگساز ایتالیایی ۲۷ می
  • ۱۹۱۰ - رابرت کخ، پزشک آلمانی و میکروبیولوژیست، برنده جایزه نوبل ۲۷ می
  • ۱۹۶۴ - جواهر لعل نهرو، وکیل و سیاستمدار هندی ۲۷ می
  • ۲۰۰۷ - اد یوست، مخترع آمریکایی، بالون هوای گرم را ساخت. ۲۷ می

مناسبت‌ها

منابع