کاربر:Abbas/صفحه تمرین5: تفاوت میان نسخه‌ها

پرش به ناوبری پرش به جستجو
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
'''حذف چهار صفر از پول ایران'''
'''حذف چهار صفر از پول ایران'''
== پیشینه حذف صفر از واحد پول در ایران ==
تصمیم به حذف صفرها از واحد پول ایران به دولت احمدی نژاد برمی‌گردد. تجربه حذف صفر از واحد پول کشورهای دیگر، در آن دوره دولت را به این صرافت انداخت تا چند صفر را از واحد پول کشور بردارد اما علی‌رغم تبلیغات بسیار این نظر دولت در حد حرف باقی ماند. این واقعیت که حذف صفرها باید در دوره ای صورت بگیرد که تورم مهار شده باشد، موضوعی بود که باعث مخالفت‌های بسیار با تصمیمات دولت احمدی نژاد برای حذف صفرها بود. دولت احمدی نژاد ، در سال 1390 مصوبه ای مبنی بر حذف چهار صفر از واحد پول داشت و پس از آن ، عنوان واحد پول جدید را به نظرسنجی گذاشت تا شاید بتواند با استفاده از اهرم تبلیغات و تکیه بر افکار عمومی، داستان را به پیش ببرد اما شکل گیری تورم کمرشکن بخصوص در سال 1391 و ناتوانی دولت در کنترل آن، باعث شد موضوع به فراموشی سپرده شود.
حذف صفرها از واحد پول بار دیگر در سال 1397 از سوی دولت حسن روحانی مطرح شد؛ دقیقا در زمانی که همچون سال‌های 1390 و 1391، تورم بار دیگر شدت گرفته بود. با این حال دولت، در مرداد ماه 1398 لایحه حذف ۴ صفر از واحد پول کشور را تصویب کرد. پس از این مصوبه؛ رئیس کل بانک مرکزی در موراد متعدد سعی کرد چگونگی این تغییر و فواید آن را تشریح کند، اما همچنان بسیاری با این اقدام مخالف بودند.
با ارسال لایحه دولت به مجلس، در مهر ماه سال۱۳۹۸، یک فوریت بررسی این لایحه به رای گذاشته شد و همتی رئیس کل بانک مرکزی در آن جلسه فرصت یافت که به بعضی انتقادات پاسخ دهد.
در آن زمان نهایتا نمایندگان مجلس با 124 رأی موافق، 76 رأی مخالف و 3 رأی ممتنع با درخواست یک فوریت برای لایحه اصلاح نظام پولی و بانکی (حذف 4 صفر از واحد پول کشور) موافقت کردند؛ اما علی رغم این یک فوریت ، لایحه در صف طولانی طرح و تصویب در صحن علنی مجلس ماند و نهایتا رای نهایی مجلس در جلسه دوشنبه 15 اردیبهشت داده شد. تفاوتی که مصوبه‌ی مجلس با مصوبه دولت داشت، در نامگذاری واحد خرد پول کشور است که دولت قبلا نام آن را «پارسه» گذاشته بود اما مجلس نام آن را «قران» کرد.<ref name=":0">[https://www.pishkhan.com/news/179283/ روزنامه‌ی مردم سالاری] - ۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۹</ref>
== مصوبه‌ی مجلس در مورد تغییر واحد پول ==
روز ۱۵ اردیبهشت‍۳۹۹ مجلس ایران قانون تغییر واحد پول و حذف ۴ صفر از پول ایران را در یک ماده واحده و ۵ تبصره تصویب کرد.
ماده واحده – ماده (1) قانون پولی و مالی کشور مصوب 18 تیر 1351 و بندهای آن با اصلاحات بعدی به شرح زیر اصلاح می‌شود:
ماده 1- واحد پول ایران تومان است و هر تومان برابر 10 هزار ریال جاری و معادل یکصد قِران است.
تبصره 1- برابری پول‌های خارجی نسبت به تومان و نرخ خرید و فروش ارز توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران در چارچوب نظام ارزی حاکم و با رعایت ذخایر ارزی و تعهدات کشور در مقابل صندوق بین‌المللی پول محاسبه و تعیین می‌شود.
تبصره 2- دوره گردش موازی و اعتبار همزمان تومان و ریال که در این قانون دوره گذار نامیده می‌شود حداکثر 3 سال با رعایت تبصره 4 این ماده می‌باشد. طریقه جمع‌آوری و شرایط خروج اسکناس‌ها و سکه‌های ریال از جریان، بر طبق مفاد بند (ب) ماده (3) و بند (ج) ماده (4) این قانون حسب مورد تعیین یا اجرا می‌شود.
تبصره 3- پس از پایان دوره گذار تعهداتی که پیش از این براساس واحد پول ریال ایجاد شده است تنها با واحد پول تومان و یا اجزای آن قابل ایفا است.
تبصره 4- بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران موظف است ظرف مدت دو سال از تاریخ لازم‌الاجرا شدن این قانون، ترتیبات اجرایی لازم را جهت آغاز دوره گذار فراهم کند.
تبصره 5- آیین‌نامه اجرایی این ماده ظرف مدت 3 ماه از تاریخ لازم‌الاجرا شدن توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تهیه می‌شود و به تصویب هیأت وزیران می‌رسد.<ref name=":0" />
== تجربه حذف صفر از پول در جهان ==
موفق ترین موارد جذف صفر، متعلق به کشورهایی است که بعد از یک دوره تورم طولانی توانسته بودند تورم را کنترل کنند و پس از آن اقدام به حذف یک یا چند صفر کردند؛ وگرنه حذف صفرها در دوره تورم باعث می‌شد بعد از چند نسل دوباره صفرهای اضافی و مزاحم به واحدهای پولی برگردند. مثلا فرانسه پانزده سال بعد از جنگ جهانی دوم و گذر از بحران‌های آن جنگ، در سال ۱۹۶۰ دو صفر از واحد پولی خود حذف کرد و «فرانک جدید» جای «فرانک» را گرفت. هلند نیز در دهه ۱۹۶۰ میلادی، چهار صفر از پول خود حذف کرد. کره جنوبی هم بعد از جنگ دو کره در سال ۱۹۵۷، دو صفر از پول خود حذف کرد و در سال ۱۹۶۳ که مجدداً با تورم روبه‌رو شد، یک صفر دیگر را نیز حذف کرد. اما موفق ترین موردی که برای ایرانی‌ها ملموس است، اقدام ترکیه به حذف 6 صفر از واحد پول خود بود که در آغاز احیای اقتصاد ترکیه در سال 2005 صورت گرفت و جان دوباره ای به لیر ترکیه داد.
در کنار این تجربه‌های موفق، تجربه‌های ناموفقی هم وجود دارد؛ مثلا زیمباوه در سال ۲۰۰۶، سه صفر از پول خود حذف کرد. در سال ۲۰۰۸ با تورم شدید مجبور به حذف ۱۰ صفر دیگر شد و در سال ۲۰۰۹ نیز ۱۲ صفر دیگر از پول خود حذف کرد. اما در تورم نجومی زیمباوه، این اقدامات هیچ افاقه ای نکرد و امروز دیگر واحد پول این کشور اصلا ارزشی ندارد و از دلار آمریکا در مبادلات داخلی این کشور استفاده می‌شود.<ref name=":0" />
== علت حذف صفر و تغییر واحد پول ==
عبدالناصر همتی رئیس کل بانک مرکزی حذف صفرها را "هماهنگی با عرف جامعه" توصیف کرد و افزود مردم چک پول‌های ۵۰ هزار تومانی را ۵۰ تومان و اسکناس ۱۰ هزار تومانی را ۱۰ تومان می‌خوانند.
رئیس کل بانک مرکزی یکی از مزایای تغییر واحد پول به تومان را صرفه‌جویی در هزینه هنگفت چاپ و امحاء اسکناس عنوان کرد و گفت با این کار سکه که در عمل امروز هیچ ارزشی ندارد دوباره وارد معاملات می‌شود و مثلا سکه یک تومانی جایگزین اسکناس ۱۰ هزار ریالی یا هزار تومانی کنونی خواهد شد.
او می‌گوید در حال حاضر سرانه مصرف اسکناس در جهان بسیار اندک و سرانه استفاده از سکه بین ۲۰۰ تا ۳۰۰ است در حالی که در ایران سرانه مصرف اسکناس ۱۰۲ و سرانه استفاده از سکه ۲۶ قطعه بیشتر نیست.
به گفته همتی به دلیل استفاده ناچیز از سکه و میزان بالای استفاده از اسکناس میزان فرسودگی پول کاغذی زیاد است و هر سال حدود ۴۰۰ میلیارد تومان هزینه امحاء یک میلیارد قطعه اسکناس فرسوده می‌شود.
مقابله با "افت حیثیت پول ملی"
رئیس بانک مرکزی یکی دیگر از علت‌های حذف چهار صفر را مقابله با "افت حیثیت پول ملی کشور" عنوان کرد. مطابق گزارش سامانه نظارت ارز (سنا) در روز ۱۵ اردیبهشت هر دلار آمریکا معادل ۱۵۵ هزار ریال ایران بوده است.
همتی مرداد ۹۷ و زمانی ریاست بانک مرکزی را بر عهده گرفت که آمریکا چند ماه پیش از آن از توافق هسته‌ای خارج شده بود و با اعمال مجدد تحریم‌ها، وضعیت اقتصادی ایران رو به وخامت گذاشت و تلاطم بازار ارز و سقوط شدید ارزش ریال که از مدتی پیش آغاز شده بود شتاب می‌گرفت.<ref name=":1">[https://www.dw.com/fa-ir/%D9%85%D8%AC%D9%84%D8%B3-%D8%AA%D8%BA%DB%8C%DB%8C%D8%B1-%D9%88%D8%A7%D8%AD%D8%AF-%D9%BE%D9%88%D9%84-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D8%A8%D9%87-%D8%AA%D9%88%D9%85%D8%A7%D9%86-%D8%B1%D8%A7-%D8%AA%D8%B5%D9%88%DB%8C%D8%A8-%DA%A9%D8%B1%D8%AF/a-53327128 مجلس تغییر واحد پول ایران به تومان را تصویب کرد]- دویچه وله </ref>
== شرایط موفقیت حذف صفر از واحد پول ==
ولی‌الله سیف، رئیس سابق بانک مرکزی آذر ماه ۹۵ و زمانی که بار دیگر بحث حذف چند صفر از پول ملی مطرح شده بود یکی از پیش‌شرط‌های این کار را "استمرار و پایداری تورم تک‌رقمی" عنوان کرد.
در چهار دهه‌ای که از عمر جمهوری اسلامی می‌گذرد میزان تورم در اغلب سال‌ها دو رقمی بوده است. تک رقمی شدن تورم در دوره ریاست جمهوری حسن روحانی نیز چند ماه بیشتر دوام نیاورد.
مرکز آمار ایران اول اردیبهشت میزان تورم در ماه ابتدایی سال جاری را اندکی بیش از ۳۲ درصد اعلام کرد. صندوق بین‌المللی پول برآورد کرده میزان تورم در ایران در سال جاری میلادی حدود ۳۴ درصد و همراه با رشد منفی شش درصدی اقتصاد باشد.<ref name=":1" />
== پیامدهای حذف چهار صفر از واحد بول ==
== نظر کارشناسان در مورد حذف صفر از پول ==
برخی کارشناسانی که با اصلاح قانون پولی به طور اصولی مخالف نیستند معتقدند این کار به ویژه در شرایط رکود اقتصادی می‌تواند به افزایش تورم منجر شود.
در مجموع شاید یک نکته باشد که بسیاری در مورد آن اتفاق نظر دارند؛ حذف صفر و تغییر واحد پول ملی اگر با اصلاحات گسترده اقتصادی، سیاسی و اجتماعی همراه نباشد الزاما به نتیجه مثبتی نخواهد رسید و چه بسا تاثیر منفی بر اقتصاد و وضعیت مردم داشته باشد.
بر این پایه مهم‌ترین پیش‌شرط اجرای مصوبه مجلس در مورد تغییر پول ملی به تومان برون‌رفت از بحران کنونی اقتصادی است که چشم‌انداز آن چندان روشن نیست<ref name=":1" />