کاربر:Javad/صفحه تمرین: تفاوت میان نسخه‌ها

پرش به ناوبری پرش به جستجو
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۶۴: خط ۶۴:


== یکشنبه ۲۰تیر: ==
== یکشنبه ۲۰تیر: ==
هزاران دانشجو شعار «مرگ بر استبداد، زنده‌باد آزادی می‌دادند.
یکشنبه ۲۰ تیرماه هزاران دانشجو شعار «مرگ بر استبداد، زنده‌باد آزادی می‌دادند. دانشجویان به دلیل این که تعدادی از همکلاسی‌هایشان بدست نیروهای نظامی حکومتی کشته شده بودند، بسیار عصابی و خشمگین بودند، آنها  با شعار مرگ بر خامنه‌ای، لباس شخصی‌هایی را که قصد تهاجم به ‌تظاهرات داشتند، کتک زدند و فراری دادند و موتورهایشان را به ‌آتش کشیدند‌.[[پرونده:تصاویری بعد از حمله نیروهای انتظامی به کوی دانشگاه.JPG|جایگزین=تصاویری بعد از حمله نیروهای انتظامی به کوی دانشگاه|بندانگشتی|تصاویری بعد از حمله نیروهای انتظامی به کوی دانشگاه]]رویتر گزارش داد:<blockquote> «دانشجویان شعار می‌دهند: ”ما دولت زور نمی‌خواهیم، پلیس مزدور نمی‌خواهیم" ».</blockquote> رویتر افزود: <blockquote>«‌پیامدهای این درگیریها جمهوری اسلامی را تکان داده است»</blockquote>دانشجویان دانشگاههای تبریز، اصفهان، رشت، شیراز و مشهد نیز در حمایت از خیزش دانشجویان در تهران دست به‌ تظاهرات زدند‌.
 
دانشجویان با شعار مرگ بر خامنه‌ای، لباس شخصیهایی را که قصد تهاجم به ‌تظاهرات داشتند، کتک زدند و فراری دادند و موتورهایشان را به ‌آتش کشیدند‌.
[[پرونده:تصاویری بعد از حمله نیروهای انتظامی به کوی دانشگاه.JPG|جایگزین=تصاویری بعد از حمله نیروهای انتظامی به کوی دانشگاه|بندانگشتی|تصاویری بعد از حمله نیروهای انتظامی به کوی دانشگاه]]
رویتر گزارش داد: «دانشجویان شعار می‌دهند: ”ما دولت زور نمی‌خواهیم، پلیس مزدور نمی‌خواهیم" ». رویتر افزود: «‌پیامدهای این درگیریها جمهوری اسلامی را تکان داده است»
 
دانشجویان دانشگاههای تبریز، اصفهان، رشت، شیراز و مشهد نیز در حمایت از خیزش دانشجویان در تهران دست به‌ تظاهرات زدند‌.


در تهاجم ماموران به‌ تظاهرات دانشجویان تبریز بیش‌ از هشت‌صد نفر زخمی‌شده و تعداد زیادی از دانشجویان دستگیر یا مفقود می‌شوند.
در تهاجم ماموران به‌ تظاهرات دانشجویان تبریز بیش‌ از هشت‌صد نفر زخمی‌شده و تعداد زیادی از دانشجویان دستگیر یا مفقود می‌شوند.


با برقراری حکومت نظامی در شهر تبریز، تانکها در خیابانها مستقر می‌شوند، مردم به ‌حمایت از دانشجویان، دفتر هواپیمایی، بانک صادرات، و یک پمپ‌بنزین را به‌ آتش می‌کشند‌.
در شهر تبریز با حضور تانک‌ها در خیابان حکومت نظامی برقرار شد، مردم به ‌حمایت از دانشجویان، دفتر هواپیمایی، بانک صادرات، و یک پمپ‌بنزین را به‌ آتش کشیدند. بازار تبریز هم در حمایت از  دانشجویان بسته شد.


د‌ر حمایت از دانشجویان دانشگاه تبریز، بازار تبریز بسته می‌شود‌.
دانشجویان مشهد هم در حمایت از دانشجویان دانشگاه تهران دست به تظاهرات زدند، در این اعتراضات یک دانشجوی دختر جان خود زا از دست داد.


در تظاهرات دانشجویان دانشگاه مشهد، یک دانشجوی دختر کشته می‌شود.
در شهر اهواز ۳۰۰۰ و در رشت ۱۰۰۰نفر از دانشجویان در حمایت از تظاهرات تهران و تبریز دست به ‌راهپیمایی زدند. همچنین دانشجویان د‌انشگاههای شیراز، ارومیه، اردبیل، سمنان، شاهرود، یاسوج، همدان، یزد، خرم‌آباد، بندرعباس، زنجان، گرگان، مراغه و اراک نیز دست به ‌راهپیمایی و تظاهرات زدند.  


در شهر اهواز ۳۰۰۰ و در رشت ۱۰۰۰نفر از دانشجویان در حمایت از تظاهرات تهران و تبریز دست به ‌راهپیمایی می‌زنند. همچنین دانشجویان د‌انشگاههای شیراز، ارومیه، اردبیل، سمنان، شاهرود، یاسوج، همدان، یزد، خرم‌آباد، بندرعباس، زنجان، گرگان، مراغه و اراک نیز دست به ‌راهپیمایی و تظاهرات زدند.
انتظار این می‌رفت که این تظاهرات به  سراسر کشور گسترش پیدا کند، روزنامه کیهان در این خصوص نوشت:<blockquote> «دانشجویان آشکارا می‌گویند مسأله ما کل ایران است‌!»<ref>سایت مجاهد حمله به کوی [https://event.mojahedin.org/i/events/5026 دانشگاه]</ref></blockquote>


روزنامه کیهان: دانشجویان آشکارا می‌گویند مسأله ما کل ایران است‌!<ref>سایت مجاهد حمله به کوی [https://event.mojahedin.org/i/events/5026 دانشگاه]</ref>
== دوشنبه ۲۱تیر ۷۸: ==
دوشنبه ۲۱ تیرماه تظاهرات صدهزار تن در تهران با شعار ”توپ، تانک، بسیجی، دیگر اثر ندارد“ همچنان ادامه دارد‌.[[پرونده:تیتر بعضی از روزنامه‌ها ۱۸تیر۷۸.JPG|جایگزین=تیتر بعضی از روزنامه‌ها ۱۸تیر۷۸|بندانگشتی|تیتر بعضی از روزنامه‌ها ۱۸تیر۷۸]]رادیو و تلویزیون (به‌نقل از گزارشگر صحنه در ساعت ۴.۳۰بامداد) اعلام کرد که علاوه بر آتش‌زدن خودروها و ساختمانها «تظاهرکنندگان با توسل به ‌زور وارد دانشگاه تهران شده‌اند و اقدام به ‌تخریب و آتش‌زدن جایگاه نمازجمعه کردند» ‌.


== دوشنبه ۲۱تیر ۷۸: ==
تظاهرات  و درگیری‌ها به قدری اوج می‌گیرد که علی خامنه‌ای پس‌از چندروز سکوت، ‌طی سخنانی درباره‌ تظاهرات دانشجویان و قیام مردم تهران ‌گفت:
تظاهرات صدهزار تن در تهران با شعار ”توپ، تانک، بسیجی، دیگر اثر ندارد“ همچنان ادامه دارد‌.


رادیو و تلویزیون  (به‌نقل از گزارشگر صحنه در ساعت ۴.۳۰بامداد) اعلام کرد که علاوه بر آتش‌زدن خودروها و ساختمانها «تظاهرکنندگان با توسل به ‌زور وارد دانشگاه تهران شده‌اند و اقدام به ‌تخریب و آتش‌زدن جایگاه نمازجمعه کردند» ‌.
«دشمن، امنیت ملی ما را هدف گرفته است، امنیت ملی از همه ‌چیز واجب‌تر است». ‌خامنه‌ای گفت: «مراقب دشمن باشید. مبادا غفلت کنید از دشمن. دشمنان اصلی ما طراحان این قضایا هستند».
[[پرونده:تیتر بعضی از روزنامه‌ها ۱۸تیر۷۸.JPG|جایگزین=تیتر بعضی از روزنامه‌ها ۱۸تیر۷۸|بندانگشتی|تیتر بعضی از روزنامه‌ها ۱۸تیر۷۸]]
خامنه‌ای پس‌از چندروز سکوت، ‌طی سخنانی درباره‌ تظاهرات دانشجویان و قیام مردم تهران ‌گفت: «دشمن، امنیت ملی ما را هدف گرفته است، امنیت ملی از همه ‌چیز واجب‌تر است». ‌خامنه‌ای گفت: «مراقب دشمن باشید. مبادا غفلت کنید از دشمن. دشمنان اصلی ما طراحان این قضایا هستند».


ظهر دوشنبه دههاهزار دانشجو در ادامه جنبش اعتراضی‌خود در دانشگاه تهران تجمع می‌کنند. دانشجویان آزاده هنگام پخش سخنرانی خامنه‌ای که از بلندگوهای مسجد دانشگاه تهران پخش می‌شود، خامنه‌ای را هو‌ می‌کنند.
ظهر دوشنبه ده‌هاهزار دانشجو در ادامه جنبش اعتراضی‌خود در دانشگاه تهران تجمع می‌کنند. دانشجویان آزاده هنگام پخش سخنرانی خامنه‌ای که از بلندگوهای مسجد دانشگاه تهران پخش می‌شود، خامنه‌ای را هو‌ کردند.


دانشجویان، ابطحی، رئیس‌دفتر خاتمی و اتومبیلش را سنگباران می‌کنند که موجب شکسته‌شدن شیشه اتومبیل وی و فراری‌شدن خود او می‌گردد.
محمدعلی ابطحی رئیس دفتر محمد خاتمی تلاش کرد با حضور بین دانشجویان اوضاع را آرام کند اما دانشجویان، ابطحی و اتومبیلش را سنگباران کردند که موجب شکسته‌شدن شیشه اتومبیل وی و فراری‌شدن خود او گردید.


استادان دانشگاه تهران در حمایت از دانشجویان اعلام اعتصاب می‌کنند.
استادان دانشگاه تهران در حمایت از دانشجویان اعلام اعتصاب می‌کنند.


نظام در هراس از گسترش تظاهرات و جهت آمادگی برای سرکوب، دو هلیکوپتر را بالای سردر دانشگاه به‌ پرواز درمی‌آورد.
فشار و سرکوب هر روز بیشتر می‌شد، تا جایی که نیروهای امنیتی هلی‌کوپتر ها را هم بکار گرفتند؛ دو هلیکوپتر را بالای سردر دانشگاه به‌ پرواز درآمد.


روزنامه‌ نشاط اعلام کرد: محمد فرجی، دانشجوی دانشکده حقوق در ناآرامیهای روزهای گذشته به‌ شهادت رسیده است.
یک دانشجو به نام محمد فرجی در میان جان باختگان شناسایی شد.


مردم تهران از حوالی ظهر در نقاط مختلف شهر از بهارستان و میدان توحید و ولی‌عصر تا خیابان انقلاب و دانشگاه وارد می‌شوند. مردم از سراسر شهر دسته‌دسته به‌سمت چهارراه ولی‌عصر دست به‌ راهپیمایی می‌زنند و در اعتراض به ‌سرکوب خونین دانشجویان به ‌تظاهرکنندگان می‌پیوندند.
روزنامه‌ نشاط نوشت:


از چهارراه امیرآباد تا اتوبان آل‌احمد، دانشجویان و مردم شعار می‌دهند: «ای مردم باغیرت حمایت حمایت»، «مرگ بر بسیجی»، «لحظه‌به‌لحظه گویم، زیر شکنجه گویم، یا مرگ یا آزادی»، «20سال سکوت تمام شده، مردم قیام شروع شده»
 محمد فرجی، دانشجوی دانشکده حقوق در ناآرامیهای روزهای گذشته به‌ شهادت رسیده است.


در اکثر نقاط تهران از‌جمله میدان توپخانه، لاله‌زار، ‌ناصرخسرو و چهارراه استانبول مردم دست به‌ اعتراض زده و ساختمانهای دولتی را مورد حمله قرار می‌دهند. 40هزارنفر در چهارراه ولی‌عصر جمع می‌شوند، تظاهرکنندگان یک ماشین راهنمایی رانندگی، بانک سپه و ایستگاه شرکت واحد را به ‌آتش کشیده و ساختمانهای دولتی را مورد حمله قرار می‌دهند.
مردم تهران از حوالی ظهر در نقاط مختلف شهر از بهارستان و میدان توحید و ولی‌عصر تا خیابان انقلاب و دانشگاه وارد می‌شوند. مردم از سراسر شهر دسته‌دسته به‌سمت چهارراه ولی‌عصر دست به‌ راهپیمایی زدند و در اعتراض به ‌سرکوب خونین دانشجویان به ‌تظاهرکنندگان پیوستند.


مردم شعار می‌دهند:‌ «استقلال، آزادی»، «انصار جنایت می‌کند، رهبر حمایت می‌کند»، «توپ تانک بسیجی، دیگر اثر ندارد»
از چهارراه امیرآباد تا اتوبان آل‌احمد، دانشجویان و مردم شعار می‌دادند: «ای مردم باغیرت حمایت حمایت»، «مرگ بر بسیجی»، «لحظه‌به‌لحظه گویم، زیر شکنجه گویم، یا مرگ یا آزادی»، «۲۰ سال سکوت تمام شده، مردم قیام شروع شده»


درگیریهای گسترده بین ماموران حکومت و مردم از ساعت 2بعدازظهر در میدان ولی‌عصر آغاز می‌شود.
در اکثر نقاط تهران از‌جمله میدان توپخانه، لاله‌زار، ‌ناصرخسرو و چهارراه استانبول مردم دست به‌ اعتراض زده و ساختمانهای دولتی را مورد حمله قرار می‌دهند. جمعیت حاضر در میدان ولی‌عصر ۴۰ هزار نفر نخمین زده شد.  تظاهرکنندگان یک ماشین راهنمایی رانندگی، بانک سپه و ایستگاه شرکت واحد را به ‌آتش کشیده و ساختمانهای دولتی را مورد حمله قرار دادند.


حوالی ساعت 4بعدازظهر جمعیت تظاهرکننده دربرابر دانشگاه تهران به‌ هزار تن می‌رسد. دورتادور دانشگاه تهران نیز نیروی انتظامی مستقر است.
مردم خطاب انصار حزب‌الله یک گروه لباس شخصی افراطی که در سرکوب دانشجویان نقش فعال داشت شعار سردادند،‌


به‌ دستور شورای عالی امنیت ملی، عوامل  نیروی انتظامی وارد کار می‌شوند. تظاهرکنندگان از زمین و هوا مورد هجوم قرار میگیرند. دهها تن کشته و صدها تن مجروح می‌شوند. نیروی انتظامی در میدان ولی‌عصر تهران دهها نفر را دستگیر می‌کنند.
«انصار جنایت می‌کند، رهبر حمایت می‌کند»، «توپ تانک بسیجی، دیگر اثر ندارد»


درمسیر حرکت جمعیت به‌سوی دانشگاه صنعتی شریف، حوالی کارخانه پپسی‌کولا نیز، عوامل نیروی انتظامی با گلوله و گاز اشک‌آور به ‌طرف مردم شلیک می‌کنند. در تقاطع خوش نیز یک‌بار دیگر تظاهرکنندگان مورد حمله نیروهای سپاه و نیروی انتظامی قرار می‌گیرند.
درگیری‌های گسترده بین ماموران حکومت و مردم از ساعت 2بعدازظهر در میدان ولی‌عصر آغاز شد.حوالی ساعت 4بعدازظهر جمعیت تظاهرکننده دربرابر دانشگاه تهران به‌ هزار تن می‌رسید. نیروی انتظامی اطراف دانشگاه تهران مستقر شده و آن جا را به محاصره‌ی خودش در آورده بود. با دستور شورای عالی امنیت ملی که محمد خاتمی آن زمان ریاست آن را به عهده داشت، نیروی انتظامی به مردم یورش برد، دهها تن کشته و زخمی و تعداد زیادی هم دستگیر شدند.


کلانتری هشت در چهارراه رودکی مورد حمله مردم قرار می‌گیرد.
درمسیر حرکت جمعیت به‌سوی دانشگاه صنعتی شریف، حوالی کارخانه پپسی‌کولا نیز، عوامل نیروی انتظامی با گلوله و گاز اشک‌آور به ‌طرف مردم شلیک کردند. در تقاطع خوش نیز یک‌بار دیگر تظاهرکنندگان مورد حمله نیروهای سپاه و نیروی انتظامی قرار گرفتند.


۴تن از تظاهرکنندگان به ‌نامهای رضا حیدری، روزیتا حیدری، علی کریمی و محمد محمدی در خیابان انقلاب با شلیک گلوله توسط نیروی انتظامی کشته میشوند.
کلانتری هشت در چهارراه رودکی مورد حمله مردم قرار گرفت.


خیابان آزادی تهران به‌ هنگام شب نیز صحنه درگیریهای خونین میان عوامل سپاه، نیروی انتظامی و سایر نیروها در مقابل دانشجویان معترض است.
۴تن از تظاهرکنندگان به ‌نامهای رضا حیدری، روزیتا حیدری، علی کریمی و محمد محمدی در خیابان انقلاب با شلیک گلوله توسط نیروی انتظامی جان خود را از دست دادند.


ساعت 6بعدازظهر‌ ماموران، مردمی را که از درب شرقی دانشگاه خارج می‌شوند، به ‌رگبار گلوله می‌بندند. 50 تا 60نفر از مردم و دانشجویان کشته میشوند. اجساد کشته شدگان را در مسجد دانشگاه جمع می‌کنند. صدای آمبولانسها قطع نمی‌شود. هلیکوپترهای نیروهای انتظامی و امنیتی بر بالای دانشگاه درپروازند.
خیابان آزادی تهران به‌ هنگام شب نیز صحنه درگیریهای خونین میان عوامل سپاه، نیروی انتظامی و سایر نیروها در مقابل دانشجویان معترض بود.


دانشجویان شعار می‌دهند«بچه‌ها قیام شروع شد، 20سال سکوت تمام شد»، «وای به‌ روزی که مسلح شویم»
ساعت 6بعدازظهر‌ ماموران، مردمی را که از در شرقی دانشگاه خارج می‌شدند، به ‌رگبار بستند. 50 تا 60نفر از مردم و دانشجویان در این شلیک‌ها جان خود را از دست دادند، و اجساد کشته شدگان را در مسجد دانشگاه جمع کردند. 


نیروی انتظامی در تبریز اجتماع دانشجویان را به‌ رگبار گلوله بستند و دانشجویی به ‌نام کاوه محمدی، دانشجوی رشته عمران به ‌ضرب گلوله کشته میشود و دهها نفر دیگر را زخمی می‌کنند. حال برخی مجروحان وخیم گزارش‌شده است.  اوضاع دانشگاه تبریز بسیار متشنج است.
با وجود شدت سرکوب اما دانشجویان به  اعتراضات خودشان ادامه می‌دهند، دانشجویان شعار می‌دهند«بچه‌ها قیام شروع شد، 20سال سکوت تمام شد»، «وای به‌ روزی که مسلح شویم»


حکومت در نقاط مختلف شهر زره‌پوش و بعضاً در نقاطی مانند سه‌راه خانی‌آباد در نزدیکی خزانه واحدهای تانک مستقر می‌نماید<ref>سایت مجاهد  گاه شمار قیام ۱۸ [https://event.mojahedin.org/i/events/5026 تیر]</ref>.
نیروی انتظامی در تبریز اجتماع دانشجویان را به‌ رگبار گلوله بستند و دانشجویی به ‌نام کاوه محمدی، دانشجوی رشته عمران به ‌ضرب گلوله کشته میشود و دهها نفر دیگر را زخمی می‌کنند. اوضاع دانشگاه تبریز بسیار متشنج است.
 
حکومت در نقاط مختلف شهر زره‌پوش و بعضاً در نقاطی مانند سه‌راه خانی‌آباد در نزدیکی خزانه واحدهای تانک مستقر کرد.<ref>سایت مجاهد  گاه شمار قیام ۱۸ [https://event.mojahedin.org/i/events/5026 تیر]</ref>


== سه‌شنبه ۲۲تیر ۷۸: ==
== سه‌شنبه ۲۲تیر ۷۸: ==
تظاهرات مردمی برضد حکومت در تهران از ساعت ۱۱صبح سه‌شنبه در چهارراه ولی‌عصر آغاز می‌شود.
تظاهرات ضد حکومتی در تهران از ساعت ۱۱صبح سه‌شنبه در چهارراه ولی‌عصر آغاز شد. گشت‌‌های نیروی انتظامی ابتدا شلیک هوایی و سپس شلیک زمینی می‌کردند؛ مردم بدون واهمه به این گشت‌ها حمله می‌کردند.
 
مردم به ‌خودروهای گشت نیروی انتظامی که ابتدا تیراندازی هوایی و سپس تیراندازی زمینی می‌کردند،حمله کردند.
 
هزاران بسیجی و پاسدار که گفته میشد از قرارگاه ثارالله به ‌صحنه آمده بودند و زره‌پوشها در اطراف خیابان انقلاب و ولی‌عصر مستقر می‌شوند.


در مرکز شهر جمعیت کثیری به‌ جانب وزارت کشور در حرکت هستند. آتش‌سوزیهای میدان توپخانه و چهارراه استانبول از فاصله دور دیده می‌شود.
هزاران بسیجی و پاسدار که از قرارگاه ثارالله آمده بودند در اطراف خیابان ولی‌عصر مستقر شدند.


دامنه تظاهرات مردم تهران در مناطق جنوبی شهر بسیار وسعت گرفته است. همچنین در نارمک و میدان ۷تیر نیز میان تظاهرکنندگان و نیروهای حکومتی، درگیری روی داده‌ است.
در مرکز شهر جمعیت زیادی به‌ جانب وزارت کشور به حرکت د‌ر‌آمد. مردم در برخی نقاط شهر لاستیک و مواد قابل اشتعال روشت کرده بودند، در میدان توپخانه و چهارراه استانبول آتش سوزی‌ها از فاصله‌ی دور دیده می‌شد.  


در نازی‌آباد تهران نیز مردم خشمگین دست ‌به تظاهرات می‌زنند.
در مناطق جنوبی شهر تهران هم دامنه‌ی تظاهرات گسترش یافته بود. همچنین در نارمک و میدان ۷تیر نیز میان تظاهرکنندگان و نیروهای حکومتی، درگیری روی داد. مردم در نازی‌‌آباد تهران هم دست  به  تظاهرات زدند.


خبرگزاری رویتر از مجروح و مصدوم‌شدن تعداد زیادی از زنان خبر می‌دهد که درجریان قیام مردم تهران توسط نیروی انتظامی و انصار حزب‌الله به‌شدت زخمی‌شده‌اند.‌
خبرگزاری رویتر از مجروح و مصدوم‌شدن تعداد زیادی از زنان خبر می‌دهد که درجریان قیام مردم تهران توسط نیروی انتظامی و انصار حزب‌الله به‌شدت زخمی‌شده‌اند.‌
خط ۱۵۰: خط ۱۴۰:
شب مردم تهران کلانتری بهارستان را تصرف کردند.
شب مردم تهران کلانتری بهارستان را تصرف کردند.


بنابر یک بخشنامه محرمانه که ازسوی موسوی لاری وزیر کشور خاتمی خطاب به ‌نیروهای انتظامی در تهران صادر شد، کلیه تظاهرات در تهران باید سرکوب شود و نیروهای انتظامی نباید در این ‌رابطه ”به کسی رحم کنند“. به‌ نیروهای انتظامی اجازه داده شده که به‌ روی تظاهرکنندگان شلیک کنند<ref>وبلاگ پرواز پرستوها  روز تاريخي هيجده تير قيام در برابر سراب اصلاح طلبي را فراموش [http://parvaze-parastohaie-asheqh.blogspot.com/2011/07/blog-post_07.html نكنيم]!</ref>.   
بنابر یک بخشنامه محرمانه که ازسوی موسوی لاری وزیر کشور محمد خاتمی خطاب به ‌نیروهای انتظامی در تهران صادر شد، کلیه تظاهرات در تهران باید سرکوب شود و نیروهای انتظامی نباید در این ‌رابطه «به کسی رحم کنند». به‌ نیروهای انتظامی اجازه داده شده که به‌ روی تظاهرکنندگان شلیک کنند.<ref>وبلاگ پرواز پرستوها  روز تاريخي هيجده تير قيام در برابر سراب اصلاح طلبي را فراموش [http://parvaze-parastohaie-asheqh.blogspot.com/2011/07/blog-post_07.html نكنيم]!</ref>  


سید محمد خاتمی رئیس جمهور وقت در مصاحبه با تلویزیون به ‌صراحت تظاهرکنندگان را تهدید به ‌دستگیری و سرکوب می‌کند.
محمد خاتمی رئیس جمهور وقت در مصاحبه با تلویزیون به ‌صراحت تظاهرکنندگان را تهدید به ‌دستگیری و سرکوب کرد.


کروبی، گفت: «همه ‌ما در کشتی نشسته‌ایم و این حرکتها برای همه ‌ما نگران‌کننده ‌است».
کروبی، گفت: «همه ‌ما در کشتی نشسته‌ایم و این حرکتها برای همه ‌ما نگران‌کننده ‌است».


تا ساعت سه و نیم بعدازظهر سه‌شنبه، درگیریها در چهارراه ولی‌عصر، میدان ولی‌عصر، خیابان فردوسی و خیابان جمهوری تهران ادامه می‌یابد.
تا ساعت سه و نیم بعدازظهر سه‌شنبه، درگیریها در چهارراه ولی‌عصر، میدان ولی‌عصر، خیابان فردوسی و خیابان جمهوری تهران ادامه داشت.


مردم مغازه لاجوردی رئیس سابق زندان اوین که دو سال پیش کشته شده بود و همچنین یک مرکز اطلاعاتی در لاله‌زار را به‌آتش‌کشیدند.
مردم مغازه لاجوردی رئیس سابق زندان اوین که دو سال پیش کشته شده بود و همچنین یک مرکز اطلاعاتی در لاله‌زار را به‌آتش‌کشیدند.
خط ۱۶۲: خط ۱۵۲:
بخش فارسي بي.بي.سي اعلام کرد: «مقامات گمان مي‌کنند سازمان‌مجاهدين خلق ايران در ايجاد ناآراميها نقش دارد».
بخش فارسي بي.بي.سي اعلام کرد: «مقامات گمان مي‌کنند سازمان‌مجاهدين خلق ايران در ايجاد ناآراميها نقش دارد».


روزنامه‌هایی مانند ابرار با تيترهاي درشت از «شناسايي و دستگيري مجاهدين و افراد شرور در تجمع ميدان ولي‌عصر و فاش‌شدن ”طرح براندازی“ ‌آنها خبر مي‌دهند
روزنامه ابرار در خصوص نقش سازمان مجاهدین خلق در این تظاهرات خبر از «شناسايي و دستگيري مجاهدين و افراد شرور در تجمع ميدان ولي‌عصر و فاش‌شدن ”طرح براندازی“ ‌آنها خبر داد.
 
کارگران کارخانه پلاسکو در تهران با دانشجویان اعلام همبستگی می‌کنند.


حکومت برای مقابله با قیام مردم ایران، تمام سربازانی را که به‌ مرخصی رفته‌اند، به‌خدمت فرا می‌خواند<ref>وبلاگ گنجینه میهنی برای ایران  18تیر: حمله به کوی دانشگاه [http://ganjinehiran455mihan.blogspot.com/2017/07/18.html تهران] </ref>.
حکومت برای مقابله با قیام مردم ایران، تمام سربازانی را که به‌ مرخصی رفته‌اند، به‌خدمت فرا‌خواند.<ref>وبلاگ گنجینه میهنی برای ایران  18تیر: حمله به کوی دانشگاه [http://ganjinehiran455mihan.blogspot.com/2017/07/18.html تهران] </ref>


== چهارشنبه ۲۳تیر: ==
== چهارشنبه ۲۳تیر: ==
 حکومت ایران، برای سرکوب جنبش دانشجویان و مردم تهران توسط عوامل خود، یک تظاهرات در حمایت از نظام به راه می‌اندازد. که برای جلب هرچه بیشتر افرادش، در رستورانهای اطراف میدان انقلاب و دانشگاه غذای مجانی می‌دهد. و انبوهی از عوامل خودش را با اتوبوس کارخانجات به خیابان انقلاب آورد و در آنجا مستقر کرد
 حکومت ایران، برای سرکوب تظاهرات دانشجویان و مردم تهران، یک تظاهرات در حمایت از نظام به راه انداخت. ارگان‌‌های حکومتی تعداد زیادی  از عوامل خودش را با اتوبوس کارخانجات به خیابان انقلاب آورد و در آنجا مستقر کرد.


روزنامه نیویورک ‌تایمز نیز نوشت: «دیکتاتوری مذهبی خفقان‌آور در ایران هرگز یک بافت مناسب برای یک جامعه پیچیده و جوان ۷۰میلیونی نبوده است». آنهایی که نیروهای امنیتی را کنترل می‌کنند، اگر فکر می‌کنند که با گاز اشک‌آور، گلوله و اوباش می‌توانند جلوی تغییر را بگیرند، به‌ همان درجه‌یی که شاه در دو دهه قبل عمل کرد، با تهدید یک اشتباه‌ محاسبه روبه‌رو هستند»<ref>وبلاگ پرواز پرستوها روز تاريخي هيجده تير قيام در برابر سراب اصلاح طلبي را فراموش [http://parvaze-parastohaie-asheqh.blogspot.com/2011/07/blog-post_07.html نكنيم]!</ref>.
روزنامه نیویورک ‌تایمز دراین خصوص نوشت: <blockquote>«دیکتاتوری مذهبی خفقان‌آور در ایران هرگز یک بافت مناسب برای یک جامعه پیچیده و جوان ۷۰میلیونی نبوده است». آنهایی که نیروهای امنیتی را کنترل می‌کنند، اگر فکر می‌کنند که با گاز اشک‌آور، گلوله و اوباش می‌توانند جلوی تغییر را بگیرند، به‌ همان درجه‌یی که شاه در دو دهه قبل عمل کرد، با تهدید یک اشتباه‌ محاسبه روبه‌رو هستند».<ref>وبلاگ پرواز پرستوها روز تاريخي هيجده تير قيام در برابر سراب اصلاح طلبي را فراموش [http://parvaze-parastohaie-asheqh.blogspot.com/2011/07/blog-post_07.html نكنيم]!</ref></blockquote>


== پنجشنبه ۲۴تیر: ==
== پنجشنبه ۲۴تیر: ==
نظام در وحشت از تداوم تظاهرات مردم، عملاً در سطح تهران حکومت نظامی برقرار کرده است. از روز پنجشنبه در اکثر نقاط شهر تهران، نیروهای نظامی مستقر کرد.
[[پرونده:مادرسعید زینالی دانشجوی مفعود شده ۱۸تیر۷۸سالهاست که چشم‌انتظار است.jpg|جایگزین=مادرسعید زینالی دانشجوی مفعود شده ۱۸تیر۷۸سالهاست که چشم‌انتظار است|بندانگشتی|مادرسعید زینالی دانشجوی مفعود شده ۱۸تیر۷۸سالهاست که چشم‌انتظار است]]
پنج شنبه ۲۴ تیرماه، هنوز فضای شهر تهران ملتهب بود، حکومت در وحشت از تداوم تظاهرات مردم، عملاً در سطح تهران حکومت نظامی برقرار کرد. و در اکثر نقاط شهر تهران، نیروهای نظامی مستقر کرد.


سازمان عفو بین‌الملل طی بیانیه‌یی درمورد ابعاد وسیع دستگیریهای خودسرانه احساس خطر نموده و از مقامات رژیم ایران می‌خواهد تا تمامی زندانیان سیاسی را آزاد کرده و اسامی سایر متهمان را نیز اعلام نماید.
سازمان عفو بین‌الملل طی بیانیه‌یی درمورد ابعاد وسیع دستگیریهای خودسرانه احساس خطر نموده و از مقامات رژیم ایران می‌خواهد تا تمامی زندانیان سیاسی را آزاد کرده و اسامی سایر متهمان را نیز اعلام نماید.


دانشجویان دانشگاه کرمانشاه در دانشگاه رازی یک تجمع اعتراضی در حمایت از اعتراضات دانشجویان دانشگاه تهران برگزار می‌کنند.
دانشجویان دانشگاه کرمانشاه در دانشگاه رازی یک تجمع اعتراضی در حمایت از اعتراضات دانشجویان دانشگاه تهران برگزار کردند.
[[پرونده:مادرسعید زینالی دانشجوی مفعود شده ۱۸تیر۷۸سالهاست که چشم‌انتظار است.jpg|جایگزین=مادرسعید زینالی دانشجوی مفعود شده ۱۸تیر۷۸سالهاست که چشم‌انتظار است|بندانگشتی|مادرسعید زینالی دانشجوی مفعود شده ۱۸تیر۷۸سالهاست که چشم‌انتظار است]]
رفسنجانی درباره تظاهرات دانشجویان بخصوص شعارهای آنها علیه خامنه ای می‌گوید: «تلخ‌ترین موضوع این حوادث، اهانت به‌ عمود خیمه انقلاب و ولایت ‌فقیه بود»<ref>خبرنامه گویا هاشمی رفسنجانی و علی خامنه‌ای، متن کامل مقاله اکبر گنجی در [https://news.gooya.com/politics/archives/2011/03/119715.php بی‌بی‌سی]</ref>
 
به گزارش رادیو فردا رهبران قیام ۱۸ تیرماه ۷۸، هزاران دانشجو و مردم معترضی بودند که در خیابان های تهران و تبریز اساس حکومت ولایت فقیه را به چالش کشیدند. شعار «مرگ بر خامنه‌ای» و «قاتلین فروهر، زیرعبای رهبر» سر دادند و سقف مطالباتشان نه برکناری رییس پلیس و حضور خاتمی در کوی دانشگاه، بلکه تغییر نظام سیاسی دیکتاتوری دینی در ایران بود<ref>سایت رادیو فردا  بازخوانی یک [https://www.radiofarda.com/a/f9-iran-student-protests-july-1999/28651853.html قیام]</ref>.


چنانچه مشخص است عامل اصلی اعلام فراخوان تجمع دانشجویان جانباخته شامگاه ۱۸ تیر و دو دانشجوی دیگر ذکر شده هیچ گونه وابستگی سیاسی و تشکیلاتی به دفتر تحکیم وحدت نداشته‌اند. این در حالی است که جناح‌های مختلف درون نظام از جمله اصلاح طلبان حکومتی همصدا با دستگاه‌های امنیتی، گروه‌های مستقل دانشجویی و گروه‌های سیاسی سابقه‌دار را عامل اصلی اعتراضات خیابانی قلمداد کرده و آنها را «آشوبگر» و «افراطی» قلمداد می‌کنند<ref>سایت رادیو فردا  بازخوانی یک [https://www.radiofarda.com/a/f9-iran-student-protests-july-1999/28651853.html قیام]</ref>.
رفسنجانی درباره تظاهرات دانشجویان بخصوص شعارهای آنها علیه خامنه ای گفت:<blockquote>«تلخ‌ترین موضوع این حوادث، اهانت به‌ عمود خیمه انقلاب و ولایت ‌فقیه بود»<ref>خبرنامه گویا هاشمی رفسنجانی و علی خامنه‌ای، متن کامل مقاله اکبر گنجی در [https://news.gooya.com/politics/archives/2011/03/119715.php بی‌بی‌سی]</ref></blockquote>به گزارش رادیو فردا رهبران قیام ۱۸ تیرماه ۷۸، هزاران دانشجو و مردم معترضی بودند که در خیابان های تهران و تبریز اساس حکومت ولایت فقیه را به چالش کشیدند. شعار «مرگ بر خامنه‌ای» و «قاتلین فروهر، زیرعبای رهبر» سر دادند و سقف مطالباتشان نه برکناری رییس پلیس و حضور خاتمی در کوی دانشگاه، بلکه تغییر نظام سیاسی دیکتاتوری دینی در ایران بود<ref>سایت رادیو فردا  بازخوانی یک [https://www.radiofarda.com/a/f9-iran-student-protests-july-1999/28651853.html قیام]</ref>.


== نظرات کسانی که مستقیم در سرکوب دانشجویان در ۱۸ تیر ۱۳۷۸ نقش به عهده داشتند ==
== نظرات کسانی که مستقیم در سرکوب دانشجویان در ۱۸ تیر ۱۳۷۸ نقش به عهده داشتند ==
فیروز آبادی رئیس سابق ستادکل نیروهای مسلح گفت: مقابله نیروهای مسلح با شورش‌های خیابانی در جریان ۱۸ تیر سال ۷۸ با مجوز شورای عالی امنیت ملی و شخص رئیس شورای عالی امنیت ملی که خود آقای خاتمی بود، صورت گرفت. فیروزآبادی ادامه داد: آن زمان جلوی خود بنده آقای روحانی با آقای خاتمی تماس گرفتند و گفتند وضع اینگونه و جمع‌بندی این است و ایشان گفتند که دیگر هر تصمیمی که گرفتید انجام دهید، از این به بعد هم همینطور خواهد بود. وی افزود: خودشان تصویب کردند، خود شورای عالی امنیت ملی اجازه برخورد را داد و بعد دبیر شورای عالی امنیت ملی بیانیه داد و آن را محکوم کرد و تصور می‌شد که سپاه یا نیروهای مسلح مسئول آن بوده در صورتی که اینطور نبود، این تصمیم شورای عالی امنیت ملی و تائید رئیس جمهور بود.<ref>خبرگزاری فارس  برخورد سپاه با شورش‌های 18 تیر با مجوز شورای عالی امنیت و شخص خاتمی [https://www.farsnews.com/news/13960418000670/%D8%A8%D8%B1%D8%AE%D9%88%D8%B1%D8%AF-%D8%B3%D9%BE%D8%A7%D9%87-%D8%A8%D8%A7-%D8%B4%D9%88%D8%B1%D8%B4%E2%80%8C%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%AA%DB%8C%D8%B1-%D8%A8%D8%A7-%D9%85%D8%AC%D9%88%D8%B2-%D8%B4%D9%88%D8%B1%D8%A7%D بود]</ref>
[[پرونده:پاسدار حسن فیروزآبادی.jpg|جایگزین=پاسدار حسن فیروزآبادی: جریان ١٨ تیر سال ٧٨ با مجوز شورای عالی امنیت ملی و شخص رئیس شورای عالی امنیت ملی که خود آقای خاتمی بود، صورت گرفت|بندانگشتی|پاسدار حسن فیروزآبادی: جریان ١٨ تیر سال ٧٨ با مجوز شورای عالی امنیت ملی و شخص رئیس شورای عالی امنیت ملی که خود آقای خاتمی بود، صورت گرفت]]
فیروز آبادی رئیس پیشین ستاد کل نیروهای مسلح ایران گفت: مقابله نیروهای مسلح با شورش‌های خیابانی در جریان ۱۸ تیر سال ۷۸ با مجوز شورای عالی امنیت ملی و شخص رئیس شورای عالی امنیت ملی که خود آقای خاتمی بود، صورت گرفت. فیروزآبادی ادامه داد: آن زمان جلوی خود بنده آقای روحانی با آقای خاتمی تماس گرفتند و گفتند وضع اینگونه و جمع‌بندی این است و ایشان گفتند که دیگر هر تصمیمی که گرفتید انجام دهید، از این به بعد هم همینطور خواهد بود. وی افزود: خودشان تصویب کردند، خود شورای عالی امنیت ملی اجازه برخورد را داد و بعد دبیر شورای عالی امنیت ملی بیانیه داد و آن را محکوم کرد و تصور می‌شد که سپاه یا نیروهای مسلح مسئول آن بوده در صورتی که اینطور نبود، این تصمیم شورای عالی امنیت ملی و تائید رئیس جمهور بود.<ref>خبرگزاری فارس  برخورد سپاه با شورش‌های 18 تیر با مجوز شورای عالی امنیت و شخص خاتمی [https://www.farsnews.com/news/13960418000670/%D8%A8%D8%B1%D8%AE%D9%88%D8%B1%D8%AF-%D8%B3%D9%BE%D8%A7%D9%87-%D8%A8%D8%A7-%D8%B4%D9%88%D8%B1%D8%B4%E2%80%8C%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%AA%DB%8C%D8%B1-%D8%A8%D8%A7-%D9%85%D8%AC%D9%88%D8%B2-%D8%B4%D9%88%D8%B1%D8%A7%D بود]</ref>


جملاتی که در تاریخ ۱۸ تیر ثبت شد
سرلشکر حسن فیروزآبادی در خصوص سرکوب تظاهرات ۱۸ تیر گفت: جریان ١٨ تیر سال ٧٨ با مجوز شورای عالی امنیت ملی و شخص رئیس شورای عالی امنیت ملی که خود آقای خاتمی بود، صورت گرفت.  
 
قالیباف: مجوز حضور نظامی و تیراندازی برای ناجا در کوی دانشگاه در سال ٨٢ را من از شورای امنیت کشور با امضای آقای موسوی لاری و آقای معین گرفتم. (وزیر‌كشور و وزیر علوم دولت خاتمی)<ref>وبلاگ [http://bazaferinieazad.blogspot.com/2013/07/blog-post_12.html بازآفرینی] واقعیتها  مرور تصاویری از قیام ۱۸ تیر سال ۷۸</ref>
[[پرونده:پاسدار حسن فیروزآبادی.jpg|جایگزین=پاسدار حسن فیروزآبادی: جریان ١٨ تیر سال ٧٨ با مجوز شورای عالی امنیت ملی و شخص رئیس شورای عالی امنیت ملی که خود آقای خاتمی بود، صورت گرفت|بندانگشتی|پاسدار حسن فیروزآبادی: جریان ١٨ تیر سال ٧٨ با مجوز شورای عالی امنیت ملی و شخص رئیس شورای عالی امنیت ملی که خود آقای خاتمی بود، صورت گرفت]]
سید محمد خاتمی رئیس جمهور وقت در مصاحبه با تلویزیون به ‌صراحت تظاهرکنندگان را تهدید به ‌دستگیری و سرکوب می‌کند.


حسن روحانی،دبیر شورای امنیت ملی، ٢٣ تیر ماه ٧٨ از دستور قاطع برای سرکوب دانشجویان می گوید:«ادامه این وضع برای نظام ما کشور ما و ملت ما قابل تحمل نخواهد بود. دیروز نسبت به این عناصر دستور قاطع داده شد، دیروز غروب دستور قاطع صادر شد تا هر گونه حرکت این عناصر فرصت طلب، هر کجا که باشد با شدت و با قاطعیت برخورد شود و سرکوب شوند مردم ما شاهد خواهند بود که از امروز نیروی انتظامی، نیروی قهرمان بسیج حاضر در صحنه، با این عناصر فرصت طلب و آشوبگر- اگر جرأت ادامه حرکت مذبوحانه داشته باشند- چه خواهند کرد…  روحانی مطرح می کرد در آن زمان شورای عالی امنیت ملی اجازه ورود بسیج به مقابله با آشوب های خیابانی را نمی داد که ایشان با اجازه خود بسیج را وارد عرصه مقابله با فتنه گران کرد.<ref>وبلاگ بازآفرینی واقعیتها مرور تصاویری از قیام ۱۸ [http://bazaferinieazad.blogspot.com/2013/07/blog-post_12.html تیر] سال ۷۸</ref>
سید محمد خاتمی رئیس جمهور وقت رژیم ایران در مصاحبه با تلویزیون به ‌صراحت تظاهرکنندگان را تهدید به ‌دستگیری و سرکوب کرد.


موسوی لاری وزیر‌كشور خاتمی: "خوشبختانه با قوت و قدرت نیروهای امنیتی و انتظامی، جریان آشوبگر حادثه كوی مهار شدند<ref>وبلاگ باز آفرینی واقعیتها مرور تصاویر ۱۸ [http://bazaferinieazad.blogspot.com/2013/07/blog-post_12.html تیر]</ref>."
حسن روحانی،دبیر وقت شورای امنیت ملی، ٢٣ تیر ماه ٧٨ از دستور قاطع برای سرکوب دانشجویان می گوید:«ادامه این وضع برای نظام ما کشور ما و ملت ما قابل تحمل نخواهد بود. دیروز نسبت به این عناصر دستور قاطع داده شد، دیروز غروب دستور قاطع صادر شد تا هر گونه حرکت این عناصر فرصت طلب، هر کجا که باشد با شدت و با قاطعیت برخورد شود و سرکوب شوند مردم ما شاهد خواهند بود که از امروز نیروی انتظامی، نیروی قهرمان بسیج حاضر در صحنه، با این عناصر فرصت طلب و آشوبگر- اگر جرأت ادامه حرکت مذبوحانه داشته باشند- چه خواهند کرد… روحانی مطرح می کرد در آن زمان شورای عالی امنیت ملی اجازه ورود بسیج به مقابله با آشوب های خیابانی را نمی داد که ایشان با اجازه خود بسیج را وارد عرصه مقابله با فتنه گران کرد.<ref>وبلاگ بازآفرینی واقعیتها مرور تصاویری از قیام ۱۸ [http://bazaferinieazad.blogspot.com/2013/07/blog-post_12.html تیر] سال ۷۸</ref>


موسوی لاری وزیر‌كشور خاتمی:<blockquote>«خوشبختانه با قوت و قدرت نیروهای امنیتی و انتظامی، جریان آشوبگر حادثه كوی مهار شدند.»<ref>وبلاگ باز آفرینی واقعیتها  مرور تصاویر ۱۸ [http://bazaferinieazad.blogspot.com/2013/07/blog-post_12.html تیر]</ref></blockquote>[[پرونده:محاکمه عاملان حمله به دانشجویاه و تبرئه آنها.JPG|جایگزین=محاکمه عاملان حمله به دانشجویاه و تبرئه آنها|بندانگشتی|محاکمه عاملان حمله به دانشجویاه و تبرئه آنها]]
=== تبرئه عوامل سرکوب یکی پس از دیگری ===
=== تبرئه عوامل سرکوب یکی پس از دیگری ===
نکته قابل توجه درباره عواملی که مستقیم در سرکوب دانشجویان دست داشتند در گزارش رسمی شورای عالی امنیت ملی چنین آمده:
نکته قابل توجه درباره عواملی که مستقیم در سرکوب دانشجویان در تظاهرات ۱۸ تیر ۱۳۷۸ دست داشتند در گزارش رسمی شورای عالی امنیت ملی چنین آمده:<blockquote>«زمستان سال ۷۸ دادگاه رسیدگی به حوادث کوی دنشگاه تهران برای خاطیان انتظامی تشکیل شد و در کمال تعجب و بهت افکار عمومی سردار نظری جانشین فرمانده نیروی انتظامی تهران بزرگ که در گزارش شورای امنیت ملی، عدم تدبیر و قصور او بارها مورد تاکید قرار گرفته بود از اتهامات وارده تبرئه شد. اما در برابر عزت ابراهیم‌نژاد، مقتول حوادث کوی به روایت رسمی، تحت اتهام اقدام علیه امنیت ملی به دادگاه فراخوانده شد که به دلیل فوت وی، پرونده کیفری او مختومه اعلام شد».<ref>سایت سرپوش  واقعه کوی دانشگاه از دل گزارش رسمی شورای عالی [https://www.sarpoosh.com/politics/domestic-policy/domestic-policy970405140.html امنیت‌ملی]</ref></blockquote>
[[پرونده:محاکمه عاملان حمله به دانشجویاه و تبرئه آنها.JPG|جایگزین=محاکمه عاملان حمله به دانشجویاه و تبرئه آنها|بندانگشتی|محاکمه عاملان حمله به دانشجویاه و تبرئه آنها]]
بخشی از واقعه کوی دانشگاه از دل گزارش رسمی شورای عالی امنیت‌ملی: «زمستان سال ۷۸ دادگاه رسیدگی به حوادث کوی دنشگاه تهران برای خاطیان انتظامی تشکیل شد و در کمال تعجب و بهت افکار عمومی سردار نظری جانشین فرمانده نیروی انتظامی تهران بزرگ که در گزارش شورای امنیت ملی، عدم تدبیر و قصور او بارها مورد تاکید قرار گرفته بود از اتهامات وارده تبرئه شد. اما در برابر عزت ابراهیم‌نژاد، تنها مقتول حوادث کوی به روایت رسمی، تحت اتهام اقدام علیه امنیت ملی به دادگاه فراخوانده شد که به دلیل فوت وی، پرونده کیفری او مختومه اعلام شد»<ref>سایت سرپوش  واقعه کوی دانشگاه از دل گزارش رسمی شورای عالی [https://www.sarpoosh.com/politics/domestic-policy/domestic-policy970405140.html امنیت‌ملی]</ref>.


====== تأملی بر واقعه ۱۸ تیر ======
====== تأملی بر واقعه ۱۸ تیر ======