کاربر:Khosro/صفحه تمرین قرارداد ۲۵ ساله ایران و چین: تفاوت میان نسخه‌ها

پرش به ناوبری پرش به جستجو
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱۰: خط ۱۰:
|هدف=
|هدف=
}}
}}
'''قرداد ۲۵ ساله ایران و چین'''،  یک قرارداد با ابعاد سیاسی، اقتصادی و نظامی است که بین نظام جمهوری اسلامی ایران و چین بسته شده است. مردم ایران به‌شدت عصبانی هستند و این قرارداد را خیانت به منافع ملی توصیف می‌کنند. عده‌ای آن را با قراداد ترکمانچای مقایسه کرده‌اند که به خاطر دادن امتیازهای زیاد به کشور خارجی، در تاریخ ایران به عنوان  ''قرارداد ننگین'' از آن یاد می‌شود. این قرارداد برای نخستین بار در تاریخ ۲۳ ژانویه ۲۰۱۶، و هم‌زمان با سفر شی‌جین پینگ رئیس جمهور چین به ایران، در بیانیه‌ای مشترک مطرح شد. این قرارداد دارای ابعاد سیاسی، اقتصادی، نظامی و امنیتی است. قرارداد مورد نظر رژیم ایران برای قرارداد جامع و راهبردی ۲۵ ساله با جمهوری خلق چین دارای تهدیدات راهبردی گسترده برای کشور بوده و با شئونات ملی، منافع ملی و امنیت ملی ایران تعارض دارد. طبق این قرارداد ۵ هزار پرسنل امنیتی چینی در ایران برای حفاظت از پروژه‌های چینی مستقر خواهند شد. به دنبال این قرارداد از نهم نوامبر آینده، یعنی از ۱۹ آبان‌ماه ۱۳۹۹، جنگنده‌های روسیه و چین، به پایگاه‌های هوایی ایران در همدان، بندرعباس، چابهار و آبادان دسترسی کامل خواهند داشت. در ازای این هم‌کاری‌های نظامی و اطلاعاتی، نظام جمهوری اسلامی ایران امتیازات اقتصادی گسترده‌ای به‌ویژه در حوزه انرژی به چین می‌دهد… هم‌چنین دولت چین تمامی فرآوردهای نفتی ایران را حداقل ٣٢ درصد ارزانتر از بهای واقعی آن‌ها در بازارهای جهانی خریداری خواهد کرد.
'''قرداد ۲۵ ساله ایران و چین'''،  یک قرارداد با ابعاد سیاسی، اقتصادی و نظامی است که بین نظام جمهوری اسلامی ایران و چین بسته شده است. مردم ایران به‌شدت عصبانی هستند و این قرارداد را خیانت به منافع ملی توصیف می‌کنند. عده‌ای آن را با قراداد ترکمانچای مقایسه کرده‌اند که به خاطر دادن امتیازهای زیاد به کشور خارجی، در تاریخ ایران به عنوان  ''قرارداد ننگین'' از آن یاد می‌شود. این قرارداد برای نخستین بار در تاریخ ۲۳ ژانویه ۲۰۱۶، و هم‌زمان با سفر شی‌جین پینگ رئیس جمهور چین به ایران، در بیانیه‌ای مشترک مطرح شد. این قرارداد دارای ابعاد سیاسی، اقتصادی، نظامی و امنیتی است. قرارداد مورد نظر رژیم ایران برای قرارداد جامع و راهبردی ۲۵ ساله با جمهوری خلق چین دارای تهدیدات راهبردی گسترده برای کشور بوده و با شئونات ملی، منافع ملی و امنیت ملی ایران تعارض دارد. طبق این قرارداد ۵ هزار پرسنل امنیتی چینی در ایران برای حفاظت از پروژه‌های چینی مستقر خواهند شد. به دنبال این قرارداد از نهم نوامبر آینده، یعنی از ۱۹ آبان‌ماه ۱۳۹۹، جنگنده‌های روسیه و چین، به پایگاه‌های هوایی ایران در همدان، بندرعباس، چابهار و آبادان دسترسی کامل خواهند داشت. در ازای این هم‌کاری‌های نظامی و اطلاعاتی، نظام جمهوری اسلامی ایران امتیازات اقتصادی گسترده‌ای به‌ویژه در حوزه انرژی به چین می‌دهد. هم‌چنین دولت چین تمامی فرآوردهای نفتی ایران را حداقل ٣٢ درصد ارزانتر از بهای واقعی آن‌ها در بازارهای جهانی خریداری خواهد کرد.


== پیشینه قرارداد ۲۵ ساله ==
== پیشینه قرارداد ۲۵ ساله ==
خط ۱۷: خط ۱۷:
آنچه با چهارمین سفر وزیر خارجه رژیم ایران به پکن به موضوعی جنجالی بدل شده، ۵ سال پیش در تاریخ ۲۳ ژانویه ۲۰۱۶، در دیدار شی‌جین پینگ، رئیس جمهوری خلق چین و علی خامنه‌ای، رهبر رژیم ایران، کلید خورد. یعنی کمتر از دو هفته مانده به امضای برجام در تهران. خامنه‌ای با «حکمت‌آمیز» خواندن گفت‌وگوهایی که به توافق رئیسان جمهوری دو کشور منتهی شد؛ به «هم‌کاری‌های چین در دوران تحریم» اشاره نموده و گفته بود که این هم‌کاری‌ها را هیچ‌گاه فراموش نخواهد کرد.
آنچه با چهارمین سفر وزیر خارجه رژیم ایران به پکن به موضوعی جنجالی بدل شده، ۵ سال پیش در تاریخ ۲۳ ژانویه ۲۰۱۶، در دیدار شی‌جین پینگ، رئیس جمهوری خلق چین و علی خامنه‌ای، رهبر رژیم ایران، کلید خورد. یعنی کمتر از دو هفته مانده به امضای برجام در تهران. خامنه‌ای با «حکمت‌آمیز» خواندن گفت‌وگوهایی که به توافق رئیسان جمهوری دو کشور منتهی شد؛ به «هم‌کاری‌های چین در دوران تحریم» اشاره نموده و گفته بود که این هم‌کاری‌ها را هیچ‌گاه فراموش نخواهد کرد.


ستایش خامنه‌ای از این برنامه ۲۵ ساله در صورتی است که بر اساس اصل ۷۷ قانون اساسی، «عهدنامه‌ها، مقاوله‌نامه‌ها، قراردادها و موافقت‌نامه‌های بین‌المللی باید به تصویب مجلس شورای اسلامی برسد.» بنابراین مجلس یازدهم که از نظر گرایش سیاسی، مجلسی یک‌دست و متشکل از طیف‌های اصول‌گرایان است، بدون اشاره به پشتیبانی خامنه‌ای، دولت حسن روحانی را سرزنش می‌کنند. «سایت بی‌بی‌سی2»
ستایش خامنه‌ای از این برنامه ۲۵ ساله در صورتی است که بر اساس اصل ۷۷ قانون اساسی، «عهدنامه‌ها، مقاوله‌نامه‌ها، قراردادها و موافقت‌نامه‌های بین‌المللی باید به تصویب مجلس شورای اسلامی برسد.» بنابراین مجلس یازدهم که از نظر گرایش سیاسی، مجلسی یک‌دست و متشکل از طیف‌های اصول‌گرایان است، بدون اشاره به پشتیبانی خامنه‌ای، دولت حسن روحانی را سرزنش می‌کنند.<ref>[https://www.bbc.com/persian/iran-features-53324843 سند همکاری ایران و چین؛ حکمت‌آمیز یا قرارداد ترکمن‌چای - بی.بی.سی. فارسی]</ref>


طبق ماده ششم این توافقنامه، دو کشور نسبت به افزایش روابط و هم‌کاری در حوزه‌های انرژی، زیرساخت‌ها، صنایع و فناوری تفاهم کرده‌اند. رژیم ایران و چین توافق کرده‌اند که مذاکرات و مشاوره‌های لازم برای دست‌یابی به قرارداد ۲۵ ساله، هم‌کاری‌های جامع مورد نظر دو کشور برگزار شود.
طبق ماده ششم این توافقنامه، دو کشور نسبت به افزایش روابط و هم‌کاری در حوزه‌های انرژی، زیرساخت‌ها، صنایع و فناوری تفاهم کرده‌اند. رژیم ایران و چین توافق کرده‌اند که مذاکرات و مشاوره‌های لازم برای دست‌یابی به قرارداد ۲۵ ساله، هم‌کاری‌های جامع مورد نظر دو کشور برگزار شود.<ref name=":0">[https://www.bbc.com/persian/iran-features-53351303 پیمان شیر و اژدها - بی.بی.سی. فارسی]</ref>


علی خامنه‌ای، در دیدار با رئیس‌جمهور چین، ضمن اشاره به سیاست‌های برتری‌طلبانه بعضی کشورها، مخصوصاً ایالات متحده گفت: «دلیل علاقه کشورهای مستقل به هم‌کاری با یک‌دیگر همین وضعیت است، و قرارداد ۲۵ ساله همکاری راهبردی بین ایران و چین باید توسط هر دو طرف با جدیت در این چارچوب دنبال شود.» «سایت بی‌بی‌سی فارسی»
خبرگزاری اسپوتنیک نیز در گزارشی با عنوان  ''معامله هسته‌ای شرقی،'' به اطلاعاتی که در سپتامبر سال ۲۰۱۹ در مجله  ''پترولیوم اکونومیست'' منتشر شده بود اشاره کرده است. مجله پترولیوم اکونومیست، با استناد به منابع آگاه نزدیک به وزارت نفت ایران نوشته بود که این توافق‌نامه در سال ۲۰۱۶ امضا شد؛ اما مقررات مخفی در سال ۲۰۱۹ اضافه شد که شامل تعدادی امتیازات به چین است. به‌طور مثال، مطابق با شرایط توافق‌نامه جدید، به چین حق تعویق پرداخت‌ها در عوض محصولات ایرانی تا ۲ سال داده خواهد شد. چین هم‌چنین قادر خواهد بود، نفت ایران را نه به دلار بلکه به یوان یا ارزهای نرم پرداخت کند.<ref>[https://www.dw.com/fa-ir/%D9%82%D8%B1%D8%A7%D8%B1%D8%AF%D8%A7%D8%AF-%D9%87%D9%85%DA%A9%D8%A7%D8%B1%DB%8C-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D9%88-%DA%86%DB%8C%D9%86-%D8%B3%D9%86%D8%AF-%D8%AA%D9%88%D8%B3%D8%B9%D9%87-%DB%8C%D8%A7-%D8%AE%DB%8C%D8%A7%D9%86%D8%AA سند توسعه یا خیانت به منافع ملی - سایت دویچه وله فارسی]</ref>


خبرگزاری اسپوتنیک نیز در گزارشی با عنوان  ''معامله هسته‌ای شرقی،'' به اطلاعاتی که در سپتامبر سال ۲۰۱۹ در مجله  ''پترولیوم اکونومیست'' منتشر شده بود اشاره کرده است. مجله پترولیوم اکونومیست، با استناد به منابع آگاه نزدیک به وزارت نفت ایران نوشته بود که این توافق‌نامه در سال ۲۰۱۶ امضا شد؛ اما مقررات مخفی در سال ۲۰۱۹ اضافه شد که شامل تعدادی امتیازات به چین است. به‌طور مثال، مطابق با شرایط توافق‌نامه جدید، به چین حق تعویق پرداخت‌ها در عوض محصولات ایرانی تا ۲ سال داده خواهد شد. چین هم‌چنین قادر خواهد بود، نفت ایران را نه به دلار بلکه به یوان یا ارزهای نرم پرداخت کند. «دویچه وله فارسی»
=== نقش علی خامنه‌ای در قرارداد ۲۵ساله با چین ===
انتشار یک ویدیویی کوتاه از پشت صحنه یک برنامه تلویزیونی، جنجال‌های تازه‌ای درباره‌ی قراداد ۲۵ساله رژیم ایران و چین به وجود آورده است. در پشت صحنه‌ی کوتاهی که از این برنامه در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده است، مجیدرضا حریری رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین می‌گوید:


نقش علی خامنه‌ای در قرارداد ۲۵ساله با چین
«ما پیام نظام را به چینی‌ها دادیم نه پیام دولت. چینی‌ها می‌دانند که دولت هیچ‌کاره است. واقعیتی که اکثر نیروها در داخل و خارج می‌دانند ولی بعضی از روی جهل و یا غرض آن را نفی می‌کنند… علی لاریجانی با پیام کتبی علی خامنه‌ای به چین رفته است… رهبری، علی‌لاریجانی و حسین آقامحمدی مشاور اقتصادی‌اش را به چین فرستاد تا پیام نظام برای بازسازی روابط اقتصادی را ببرند. سرنخ مذاکرات با چین علی لاریجانی بوده است. آقای لاریجانی به همراه آقای آقامحمدی نمایندگان  ''بیت رهبری'' در مذاکرات با چین بوده‌اند. کلمه به کلمه مذاکرات با رهبر چک می‌شده».<ref>[https://www.independentpersian.com/node/73326/%D8%A7%D9%81%D8%B4%D8%A7%DA%AF%D8%B1%DB%8C-%D8%AF%D8%B1%D8%A8%D8%A7%D8%B1%D9%87-%D9%86%D9%82%D8%B4-%D8%B9%D9%84%DB%8C-%D8%AE%D8%A7%D9%85%D9%86%D9%87%E2%80%8C%D8%A7%DB%8C-%D8%AF%D8%B1-%D9%82%D8%B1%D8%A7%D8%B1%D افشاگری نقش خامنه‌ای درباره قرارداد ۲۵ ساله - سایت ایندپندنت]</ref>
 
انتشار یک ویدیویی کوتاه از پشت صحنه یک برنامه تلویزیونی، جنجال‌های تازه‌ای درباره‌ی قراداد ۲۵ساله رژیم ایران و چین به وجود آورده است. در پشت صحنه‌ی کوتاهی که از این برنامه در شبکه‌های اجتماعی منتشر شده است، مجیدرضا حریری رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین می‌گوید:


«ما پیام نظام را به چینی‌ها دادیم نه پیام دولت. چینی‌ها می‌دانند که دولت هیچ‌کاره است. واقعیتی که اکثر نیروها در داخل و خارج می‌دانند ولی بعضی از روی جهل و یا غرض آن را نفی می‌کنند… علی لاریجانی با پیام کتبی علی خامنه‌ای به چین رفته است… رهبری، علی‌لاریجانی و حسین آقامحمدی مشاور اقتصادی‌اش را به چین فرستاد تا پیام نظام برای بازسازی روابط اقتصادی را ببرند. سرنخ مذاکرات با چین علی لاریجانی بوده است. آقای لاریجانی به همراه آقای آقامحمدی نمایندگان  ''بیت رهبری'' در مذاکرات با چین بوده‌اند. کلمه به کلمه مذاکرات با رهبر چک می‌شده». «ایندیپندنت فارسی»
علی خامنه‌ای، در دیدار با رئیس‌جمهور چین، ضمن اشاره به سیاست‌های برتری‌طلبانه بعضی کشورها، مخصوصاً ایالات متحده گفت: <blockquote>«دلیل علاقه کشورهای مستقل به هم‌کاری با یک‌دیگر همین وضعیت است، و قرارداد ۲۵ ساله همکاری راهبردی بین ایران و چین باید توسط هر دو طرف با جدیت در این چارچوب دنبال شود.»<ref name=":0" /></blockquote>


== محتوای قرارداد ۲۵ ساله ==
== محتوای قرارداد ۲۵ ساله ==
براساس گزارش رویداد ۲۴، قرارداد ۲۵ ساله ایران و چین به موضوع جنجال‌برانگیز روز کشور تبدیل شده است. نمایندگان مجلس می‌گویند از محتوای این قرارداد که به گفته وزیر خارجه هنوز نهایی نشده، بی‌خبرند و همین موضوع صدای انتقاد آن‌ها را بلند کرده است. قراردادی که شواهد و قرائن بیانگر آن است که با اطلاع، توافق، تأیید و هم‌راهی مسئولان ارشد کشور، اکنون به مراحل پایانی نزدیک شده است. «پایگاه خبری روزهای بروجرد»
براساس گزارش رویداد ۲۴، قرارداد ۲۵ ساله ایران و چین به موضوع جنجال‌برانگیز روز کشور تبدیل شده است. نمایندگان مجلس می‌گویند از محتوای این قرارداد که به گفته وزیر خارجه هنوز نهایی نشده، بی‌خبرند و همین موضوع صدای انتقاد آن‌ها را بلند کرده است. قراردادی که شواهد و قرائن بیانگر آن است که با اطلاع، توافق، تأیید و هم‌راهی مسئولان ارشد کشور، اکنون به مراحل پایانی نزدیک شده است.<ref name=":1">[https://borujerdtimes.ir/1399/04/%D9%87%D9%85%D9%87-%D8%A2%D9%86%DA%86%D9%87-%D8%AF%D8%B1%D8%A8%D8%A7%D8%B1%D9%87-%D9%82%D8%B1%D8%A7%D8%B1%D8%AF%D8%A7%D8%AF-%DB%B2%DB%B5-%D8%B3%D8%A7%D9%84%D9%87-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D9%88/ آنچه درباره قرارداد ۲۵ ساله ایران و چین باید بدانید - پایگاه خبری روزهای بروجرد]</ref>


محتوای قرارداد ۲۵ ساله بین رژیم ایران و چین نزد وزارت خارجه و احتمالاً مقام‌های بالاتر ایران از جمله علی خامنه‌ای است که با کلیات این تفاهم موافقت کرده‌اند. در حال حاضر ۴ روایت کُلی و عمده از این سند و توافق هم‌کاری وجود دارد.
محتوای قرارداد ۲۵ ساله بین رژیم ایران و چین نزد وزارت خارجه و احتمالاً مقام‌های بالاتر ایران از جمله علی خامنه‌ای است که با کلیات این تفاهم موافقت کرده‌اند. در حال حاضر ۴ روایت کُلی و عمده از این سند و توافق هم‌کاری وجود دارد.
خط ۴۱: خط ۴۰:
* سوم''':''' روایت منتقدان قرارداد که آن را واگذاری منابع طبیعی ایران می‌دانند. از واگذاری جزایر جنوبی ایران گرفته تا حق ماهیگیری نامحدود و بهره‌برداری از نفت و گاز و سایر منابع.
* سوم''':''' روایت منتقدان قرارداد که آن را واگذاری منابع طبیعی ایران می‌دانند. از واگذاری جزایر جنوبی ایران گرفته تا حق ماهیگیری نامحدود و بهره‌برداری از نفت و گاز و سایر منابع.


* چهارم: متنی که به تازگی در چند رسانه منتشر شده و گفته شده است که در ژانویه ۲۰۱۶ تنظیم شده، اما کلیات تفاهم را مفصل‌تر از متن انگلیسی دولت شرح می‌دهد. این متن که در آن عدد و رقم وجود ندارد، نشان دهنده وسعت دربرگیری قرارداد از تفاهم اقتصادی، زیرساخت‌های حمل و نقل، نفت و انرژی، شیلات، کشاورزی تا بانکداری و تفاهم امنیتی نظامی است. «سایت بی‌بی‌سی1»
* چهارم: متنی که به تازگی در چند رسانه منتشر شده و گفته شده است که در ژانویه ۲۰۱۶ تنظیم شده، اما کلیات تفاهم را مفصل‌تر از متن انگلیسی دولت شرح می‌دهد. این متن که در آن عدد و رقم وجود ندارد، نشان دهنده وسعت دربرگیری قرارداد از تفاهم اقتصادی، زیرساخت‌های حمل و نقل، نفت و انرژی، شیلات، کشاورزی تا بانکداری و تفاهم امنیتی نظامی است.<ref name=":2">[https://www.bbc.com/persian/iran-53334115 از توافق قرارداد ۲۵ ساله ایران و چین، چه درز کرده - بی.بی.سی. فارسی]</ref>


== مفاد قرارداد ۲۵ ساله ==
== مفاد قرارداد ۲۵ ساله ==
مطابق گزارش رویداد ۲۴، یک منبع ایرانی در رابطه با مفاد قرارداد ۲۵ ساله ایران و چین به پترولیوم اکونومیست اطلاع داده است که ۵ هزار پرسنل امنیتی چینی در ایران برای حفاظت از پروژه‌های چینی مستقر خواهند شد؛ و این تعداد علاوه بر پرسنل و مواد اولیه‌ای است که برای حفاظت از زنجیره توزیع مواد نفتی، گازی و پتروشیمی از ایران به چین در نظر گرفته شده است. یکی از مکان‌هایی که حضور نیروهای چینی که در آن ضروری است، خلیج‌فارس است.
مطابق گزارش رویداد ۲۴، یک منبع ایرانی در رابطه با مفاد قرارداد ۲۵ ساله ایران و چین به پترولیوم اکونومیست اطلاع داده است که ۵ هزار پرسنل امنیتی چینی در ایران برای حفاظت از پروژه‌های چینی مستقر خواهند شد؛ و این تعداد علاوه بر پرسنل و مواد اولیه‌ای است که برای حفاظت از زنجیره توزیع مواد نفتی، گازی و پتروشیمی از ایران به چین در نظر گرفته شده است. یکی از مکان‌هایی که حضور نیروهای چینی که در آن ضروری است، خلیج‌فارس است.


هم‌چنین، چین قادر است تمام محصولات نفتی، گازی و پتروشیمی را با حداقل تخفیف تضمین شده خریداری کند. بر اساس توافق جدید که جزییات آن در سال ۲۰۱۹، به‌دست پترولیوم اکونومیست رسیده است، جمهوری چین حق دارد در ازای خرید محصولات ایرانی تا ۲ سال در بازپرداخت بدهی‌اش تأخیر داشته باشد. چین هم‌چنین می‌تواند بدهی‌هایش را به ارزهای موسوم به  ''نرم ارز'' پرداخت کند. نرم‌ارزها به واحد پولی کشورهایی گفته می‌شود که با نوسان بالایی همراه هستند، مثل ایران. این نوسان می‌تواند ناشی از بی‌ثباتی سیاسی و اقتصادی کشورها باشد. دولت چین توافق کرده است که بدهی‌هایش را به رژیم ایران با ارز کشورهایی مانند کشورهای آفریقایی و اقمار شوروی سابق پرداخت کند؛ به این معنی که در تبادلات دو طرف، هیچ تبادل دلاری وجود نخواهد داشت. «پایگاه خبری روزهای بروجرد»
هم‌چنین، چین قادر است تمام محصولات نفتی، گازی و پتروشیمی را با حداقل تخفیف تضمین شده خریداری کند. بر اساس توافق جدید که جزییات آن در سال ۲۰۱۹، به‌دست پترولیوم اکونومیست رسیده است، جمهوری چین حق دارد در ازای خرید محصولات ایرانی تا ۲ سال در بازپرداخت بدهی‌اش تأخیر داشته باشد. چین هم‌چنین می‌تواند بدهی‌هایش را به ارزهای موسوم به  ''نرم ارز'' پرداخت کند. نرم‌ارزها به واحد پولی کشورهایی گفته می‌شود که با نوسان بالایی همراه هستند، مثل ایران. این نوسان می‌تواند ناشی از بی‌ثباتی سیاسی و اقتصادی کشورها باشد. دولت چین توافق کرده است که بدهی‌هایش را به رژیم ایران با ارز کشورهایی مانند کشورهای آفریقایی و اقمار شوروی سابق پرداخت کند؛ به این معنی که در تبادلات دو طرف، هیچ تبادل دلاری وجود نخواهد داشت.<ref name=":1" />


خبرگزاری انصاف‌نیوز و چند رسانه دیگر متنی را منتشر کرده‌اند و نوشته‌اند که پیش‌نویس «برنامه همکاری‌های جامع بین جمهوری خلق چین و جمهوری اسلامی ایران» در سال ۲۰۱۶ است. این متن تقریباً با متن انگلیسی که سایت دولت ۴ سال پیش منتشر کرد، هماهنگی دارد اما مفصل‌تر از آن است که به شرح زیر است:
خبرگزاری انصاف‌نیوز و چند رسانه دیگر متنی را منتشر کرده‌اند و نوشته‌اند که پیش‌نویس «برنامه همکاری‌های جامع بین جمهوری خلق چین و جمهوری اسلامی ایران» در سال ۲۰۱۶ است. این متن تقریباً با متن انگلیسی که سایت دولت ۴ سال پیش منتشر کرد، هماهنگی دارد اما مفصل‌تر از آن است که به شرح زیر است:
خط ۷۱: خط ۷۰:
* سرمایه‌گذاری در حوزه آموزش و تبادل دانشجو.
* سرمایه‌گذاری در حوزه آموزش و تبادل دانشجو.
* سرمایه‌گذاری و توسعه بخش بهداشت و درمان.
* سرمایه‌گذاری و توسعه بخش بهداشت و درمان.
در قبال این امتیازها، رژیم ایران امیدوار است رابطه‌اش را با متحد سیاسی خود، یعنی چین که از طرف‌های امضای توافق هسته‌ای است حفظ و تقویت کند؛ و به توسعه میادین نفت و گاز خود سرعت بخشد و سرانجام در دوران تحریم، صادرات نفت را افزایش دهد. «سایت بی‌بی‌سی1»
در قبال این امتیازها، رژیم ایران امیدوار است رابطه‌اش را با متحد سیاسی خود، یعنی چین که از طرف‌های امضای توافق هسته‌ای است حفظ و تقویت کند؛ و به توسعه میادین نفت و گاز خود سرعت بخشد و سرانجام در دوران تحریم، صادرات نفت را افزایش دهد.<ref name=":2" />


== قراداد ۲۵ ساله، فاجعه‌ای برای ایران ==
== قراداد ۲۵ ساله، فاجعه‌ای برای ایران ==
قرارداد ۲۵ ساله ایران و چین، تأثیرات مخربی برای ایران دارد و با توجه به ویژگی اقتدارگرایانه دولت چین و تمایل آن به تثبیت الگوی توسعه آمرانه در جهان به‌عنوان بدیل دمکراسی و نادیده گرفتن موازین حقوق بشری، مانع جدی دیگری را به گذار دمکراسی در ایران تحمیل می‌کند.
قرارداد ۲۵ ساله ایران و چین، تأثیرات مخربی برای ایران دارد و با توجه به ویژگی اقتدارگرایانه دولت چین و تمایل آن به تثبیت الگوی توسعه آمرانه در جهان به‌عنوان بدیل دمکراسی و نادیده گرفتن موازین حقوق بشری، مانع جدی دیگری را به گذار دمکراسی در ایران تحمیل می‌کند.


اگر قرارداد ۲۵ ساله بین رژیم ایران و چین منعقد شود؛ موقعیت سیاسی ایران در داخل و خارج تضعیف می‌شود. مطابق این قرارداد، قرار است چین فرصت‌ها و موقعیت‌هایی را در خلیج فارس و دریای عمان پیدا کند و به‌ویژه در جزیره جاسک تأسیساتی را ایجاد کند. این اتفاق به‌خصوص که بخشی از قرارداد شامل هم‌کاری‌های امنیتی و نظامی است، موقعیت ژئوپلتیک ایران در خاورمیانه را تضعیف می‌کند و پیامد آن تشدید بی‌ثباتی در منطقه با افزایش رقابت ایالات متحده آمریکا و چین خواهد بود. سیاست مطلوب برای رژیم ایران افزایش هم‌کاری‌های منطقه‌ای و کاربست موازنه منفی برای قدرت‌های خارجی و بیرون از منطقه است، نه این‌که پای قدرت دیگر را برای ایجاد موازنه با آمریکا باز کرد. نتیجه این رویکرد در درازمدت  مشکل‌سازتر از وضعیت فعلی است. قرارداد مورد نظر رژیم ایران برای قرارداد جامع و راهبردی ۲۵ ساله با جمهوری خلق چین دارای تهدیدات راهبردی گسترده برای کشور بوده و با شئونات ملی، منافع ملی و امنیت ملی ایران تعارض دارد. «رادیو فردا»
اگر قرارداد ۲۵ ساله بین رژیم ایران و چین منعقد شود؛ موقعیت سیاسی ایران در داخل و خارج تضعیف می‌شود. مطابق این قرارداد، قرار است چین فرصت‌ها و موقعیت‌هایی را در خلیج فارس و دریای عمان پیدا کند و به‌ویژه در جزیره جاسک تأسیساتی را ایجاد کند. این اتفاق به‌خصوص که بخشی از قرارداد شامل هم‌کاری‌های امنیتی و نظامی است، موقعیت ژئوپلتیک ایران در خاورمیانه را تضعیف می‌کند و پیامد آن تشدید بی‌ثباتی در منطقه با افزایش رقابت ایالات متحده آمریکا و چین خواهد بود. سیاست مطلوب برای رژیم ایران افزایش هم‌کاری‌های منطقه‌ای و کاربست موازنه منفی برای قدرت‌های خارجی و بیرون از منطقه است، نه این‌که پای قدرت دیگر را برای ایجاد موازنه با آمریکا باز کرد. نتیجه این رویکرد در درازمدت  مشکل‌سازتر از وضعیت فعلی است. قرارداد مورد نظر رژیم ایران برای قرارداد جامع و راهبردی ۲۵ ساله با جمهوری خلق چین دارای تهدیدات راهبردی گسترده برای کشور بوده و با شئونات ملی، منافع ملی و امنیت ملی ایران تعارض دارد.<ref>[https://www.radiofarda.com/a/commentary-on-iran-china-economic-cooperation/30746744.html قرارداد ۲۵ ساله و زوال رؤیای ایرانی - سایت رادیو فردا]</ref>
 
پیش‌نویس قرارداد ۲۵ ساله رژیم ایران و چین که از سوی منابع غربی منتشر شده است به طور کلی، سرمایه‌گذاری حدود ۴۰۰ میلیاد دلاری چین و ورود این کشور به بازار ایران در کلیه بخش‌ها، از کشاورزی تا انرژی و ارتباطات تا حمل و نقل را شامل می شود. چین که در طول این روند از ایران انرژی با قیمت پایین خریداری خواهد کرد، به علاوه برخی از بنادر استراتژیک را نیز به صورت اجاره بلند مدت در اختیار خواهد داشت؛ و اقدام به احداث راه‌های آهن در مسیر پاکستان تا لبنان خواهد کرد. هم‌چنین برخی ادعاهای تأیید نشده از احتمال حضور هزاران تن از نیروهای نظامی چین در خاک ایران حکایت دارد. «سایت تی.آر. تی»


بر اساس گزارش رادیو فرانسه، علی خامنه‌ای با پیشنهاد فرماندهان سپاه پاسداران و سرویس‌های امنیتی سپاه، مبنی بر افزودن هم‌کاری‌های گسترده نظامی و اطلاعاتی به توافق ۲۵ساله ایران و چین موافقت کرد. قرار است در دومین هفته ماه اوت ۲۰۲۰، برابر با نیمه مهرماه ۱۳۹۹، نمایندگان نظامی و اطلاعاتی حکومت‌های ایران، چین و روسیه با یکدیگر ملاقات و در مورد جزئیات این بخش از هم‌کاری‌ها با یک‌دیگر گفتگو کنند. به دنبال این گفت‌وگوها از نهم نوامبر آینده، یعنی از ۱۹ آبان‌ماه ۱۳۹۹، جنگنده‌های روسیه و چین، به پایگاه‌های هوایی ایران در همدان، بندرعباس، چابهار و آبادان دسترسی کامل خواهند داشت. در ازای این هم‌کاری‌های نظامی و اطلاعاتی، نظام جمهوری اسلامی ایران امتیازات اقتصادی گسترده‌ای به‌ویژه در حوزه انرژی به چین می‌دهد… هم‌چنین دولت چین تمامی فرآوردهای نفتی ایران را حداقل ٣٢ درصد ارزانتر از بهای واقعی آن‌ها در بازارهای جهانی خریداری خواهد کرد. (رادیو فرانسه۱۷تیر) «سایت ایران ما»
پیش‌نویس قرارداد ۲۵ ساله رژیم ایران و چین که از سوی منابع غربی منتشر شده است به طور کلی، سرمایه‌گذاری حدود ۴۰۰ میلیاد دلاری چین و ورود این کشور به بازار ایران در کلیه بخش‌ها، از کشاورزی تا انرژی و ارتباطات تا حمل و نقل را شامل می شود. چین که در طول این روند از ایران انرژی با قیمت پایین خریداری خواهد کرد، به علاوه برخی از بنادر استراتژیک را نیز به صورت اجاره بلند مدت در اختیار خواهد داشت؛ و اقدام به احداث راه‌های آهن در مسیر پاکستان تا لبنان خواهد کرد. هم‌چنین برخی ادعاهای تأیید نشده از احتمال حضور هزاران تن از نیروهای نظامی چین در خاک ایران حکایت دارد.<ref>[https://www.trt.net.tr/persian/brnmh-h/2020/07/09/ay-khrjyn-my-twnnd-z-hll-hmr-trkhyh-khmkh-nqdy-dryft-khnnd-1452270 نگاهی به قرارداد ۲۵ ساله همکاریهای مشترک ایران و چین - سایت تی. آر. تی]</ref>


قراردادی که چینی‌ها با رژیم ایران بسته‌اند؛ از نظر انحصارهایی که چین توانسته بر رژیم تحمیل کند، در تمام قراردادها با کشورهای دیگر بی‌سابقه است؛ و در واقع با این قرارداد ایران را به مستعمره چین مبدل می کند. اما مقامات حکومتی ایران،  تلاش دارند که این سند را به سود مردم معرفی کنند. در حالی که مقامات رژیم ایران این قرارداد را توسعه ملی دانسته و به قول عباس موسوی سخنگوی وزارت خارجه رژیم ایران، آن را افتخاری برای ایران می داند، احمدرضا لاهیجان‌زاده، معاون سازمان محیط زیست، از نابودی زیستگاه آبزیان خلیج فارس و دریای عمان توسط  صید ترال چینی‌ها خبر داد و گفت:
بر اساس گزارش رادیو فرانسه، علی خامنه‌ای با پیشنهاد فرماندهان سپاه پاسداران و سرویس‌های امنیتی سپاه، مبنی بر افزودن هم‌کاری‌های گسترده نظامی و اطلاعاتی به توافق ۲۵ساله ایران و چین موافقت کرد. قرار است در دومین هفته ماه اوت ۲۰۲۰، برابر با نیمه مهرماه ۱۳۹۹، نمایندگان نظامی و اطلاعاتی حکومت‌های ایران، چین و روسیه با یکدیگر ملاقات و در مورد جزئیات این بخش از هم‌کاری‌ها با یک‌دیگر گفتگو کنند. به دنبال این گفت‌وگوها از نهم نوامبر آینده، یعنی از ۱۹ آبان‌ماه ۱۳۹۹، جنگنده‌های روسیه و چین، به پایگاه‌های هوایی ایران در همدان، بندرعباس، چابهار و آبادان دسترسی کامل خواهند داشت. در ازای این هم‌کاری‌های نظامی و اطلاعاتی، نظام جمهوری اسلامی ایران امتیازات اقتصادی گسترده‌ای به‌ویژه در حوزه انرژی به چین می‌دهد… هم‌چنین دولت چین تمامی فرآوردهای نفتی ایران را حداقل ٣٢ درصد ارزانتر از بهای واقعی آن‌ها در بازارهای جهانی خریداری خواهد کرد.<ref>رادیو فرانسه، هفدهم تیرماه ۱۳۹۹</ref><ref>[https://irane-ma.com/%D8%AC%D8%B2%DB%8C%DB%8C%D8%A7%D8%AA-%D9%82%D8%B1%D8%A7%D8%B1%D8%AF%D8%A7%D8%AF-%D9%88%D8%B7%D9%86-%D9%81%D8%B1%D9%88%D8%B4%D8%A7%D9%86%D9%87-%DB%B2%DB%B5%D8%B3%D8%A7%D9%84%D9%87-%D8%A8%DB%8C%D9%86/ جزئیات قرارداد وطن‌فروشانه ایران و چین - سایت ایران ما]</ref>


«یکی از بزرگترین جنایت محیط زیستی که در منطقه توسط چینی ها در حال گسترش است  باید متوقف شود. صید ترال روشی است که ماهی‌ها و هر آنچه در کف دریا است را قتل وعام می‌کند. در این روش تورهایی روانه کف دریا می‌شود و چند شناور آن را به دنبال خود می‌کشد که هر موجود زنده و غیر زنده‌ای که در مسیر باشد را جمع می‌کند و با خود از آب بیرون می‌کشد. قایق‌های صید ترال چینی‌ها در خلیج فارس و دریای عمان دارند با کشیدن ابزار سنگین ماهی‌گیری در کف دریا، نسل آبزیان در خلیج فارس را به نابودی می‌کشانند.»
قراردادی که چینی‌ها با رژیم ایران بسته‌اند؛ از نظر انحصارهایی که چین  توانسته بر رژیم تحمیل کند، در تمام قراردادها با کشورهای دیگر بی‌سابقه است؛ و در واقع با این قرارداد ایران را به مستعمره چین مبدل می کند. اما مقامات حکومتی ایران،  تلاش دارند که این سند را به سود مردم معرفی کنند. در حالی که مقامات رژیم ایران این قرارداد را توسعه ملی دانسته و به قول عباس موسوی سخنگوی وزارت خارجه رژیم ایران، آن را افتخاری برای ایران می داند، احمدرضا لاهیجان‌زاده، معاون سازمان محیط زیست، از نابودی زیستگاه آبزیان خلیج فارس و دریای عمان توسط  صید ترال چینی‌ها خبر داد و گفت: <blockquote>«یکی از بزرگترین جنایت محیط زیستی که در منطقه توسط چینی ها در حال گسترش است  باید متوقف شود. صید ترال روشی است که ماهی‌ها و هر آنچه در کف دریا است را قتل وعام می‌کند. در این روش تورهایی روانه کف دریا می‌شود و چند شناور آن را به دنبال خود می‌کشد که هر موجود زنده و غیر زنده‌ای که در مسیر باشد را جمع می‌کند و با خود از آب بیرون می‌کشد. قایق‌های صید ترال چینی‌ها در خلیج فارس و دریای عمان دارند با کشیدن ابزار سنگین ماهی‌گیری در کف دریا، نسل آبزیان در خلیج فارس را به نابودی می‌کشانند.»</blockquote>شماری از رسانه‌های اجتماعی نیز پیش‌تر فیلمی از صید ترال توسط قایق‌های چینی در شبکه‌های اجتماعی منتشر کردند که نشان می‌داد کشتی‌های چینی با استفاده از شوک برقی و تجهیزات صید ترال چه‌گونه آبزیان را در خلیج فارس صید می‌کنند. نکته‌ی جالب توجه این است که این گزارش توسط صدا و سیما هرمزگان تهیه شده بود. تاکنون هیچ‌یک از مقامات حکومتی ایران در این زمینه واکنشی نشان نداده‌اند.»<ref>[https://radis.org/%D9%82%D8%B1%D8%A7%D8%B1%D8%AF%D8%A7%D8%AF-%D9%87%D9%85%DA%A9%D8%A7%D8%B1%DB%8C-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D9%88-%DA%86%DB%8C%D9%86%D8%9B-%DB%8C%D8%A7-%D9%85%D8%B3%D8%AA%D8%B9%D9%85%D8%B1%D9%87/ قرارداد همکاری ایران و چین یا مستعمره شدن ایران برای ۲۵ سال - سایت پیام اسرائیل]</ref>
 
شماری از رسانه‌های اجتماعی نیز پیش‌تر فیلمی از صید ترال توسط قایق‌های چینی در شبکه‌های اجتماعی منتشر کردند که نشان می‌داد کشتی‌های چینی با استفاده از شوک برقی و تجهیزات صید ترال چه‌گونه آبزیان را در خلیج فارس صید می‌کنند. نکته‌ی جالب توجه این است که این گزارش توسط صدا و سیما هرمزگان تهیه شده بود. تاکنون هیچ‌یک از مقامات حکومتی ایران در این زمینه واکنشی نشان نداده‌اند. «رادیو پیام اسرائیل»


== جزئیات تکان‌دهنده قرارداد ۲۵ ساله ==
== جزئیات تکان‌دهنده قرارداد ۲۵ ساله ==
خط ۱۶۵: خط ۱۶۰:


شماری دیگر از نمایندگان مجلس هم با این انتقاد هم‌صدا شدند. هم‌چنین انتقادهای تندی از این توافق مطرح شده است؛ و حتی عده‌ای آن را با قراداد ترکمانچای مقایسه کرده‌اند که به خاطر دادن امتیازهای زیاد به کشور خارجی، در تاریخ ایران به عنوان قرارداد «ننگین» از آن یاد می‌شود. «سایت بی‌بی‌سی1»
شماری دیگر از نمایندگان مجلس هم با این انتقاد هم‌صدا شدند. هم‌چنین انتقادهای تندی از این توافق مطرح شده است؛ و حتی عده‌ای آن را با قراداد ترکمانچای مقایسه کرده‌اند که به خاطر دادن امتیازهای زیاد به کشور خارجی، در تاریخ ایران به عنوان قرارداد «ننگین» از آن یاد می‌شود. «سایت بی‌بی‌سی1»
قرارداد ۲۵ ساله و زوال رؤیای ایرانی «رادیو فردا»
<nowiki>https://www.radiofarda.com/a/commentary-on-iran-china-economic-cooperation/30746744.html</nowiki>


ــ
ــ
نگاهی به قرارداد ۲۵ ساله همکاری‌های مشترک ایران و چین «سایت تی.آر. تی»
<nowiki>https://www.trt.net.tr/persian/brnmh-h/2020/07/09/ay-khrjyn-my-twnnd-z-hll-hmr-trkhyh-khmkh-nqdy-dryft-khnnd-1452270</nowiki>


ــ
ــ
افشاگری درباره نقش علی خامنه‌ای در قرارداد ۲۵ساله با چین «ایندیپندنت فارسی»
<nowiki>https://www.independentpersian.com/node/73326/%D8%A7%D9%81%D8%B4%D8%A7%DA%AF%D8%B1%DB%8C-%D8%AF%D8%B1%D8%A8%D8%A7%D8%B1%D9%87-%D9%86%D9%82%D8%B4-%D8%B9%D9%84%DB%8C-%D8%AE%D8%A7%D9%85%D9%86%D9%87%E2%80%8C%D8%A7%DB%8C-%D8%AF%D8%B1-%D9%82%D8%B1%D8%A7%D8%B1%D8%AF%D8%A7%D8%AF-%DB%B2%DB%B5%E2%80%8C%D8%B3%D8%A7%D9%84%D9%87-%D8%A8%D8%A7-%DA%86%DB%8C%D9%86</nowiki>


ــ
ــ
خط ۱۹۵: خط ۱۷۸:


ــ
ــ
آنچه درباره‌ی قرارداد ۲۵ ساله ایران و چین باید بدانید «پایگاه خبری روزهای بروجرد»
<nowiki>https://borujerdtimes.ir/1399/04/%D9%87%D9%85%D9%87-%D8%A2%D9%86%DA%86%D9%87-%D8%AF%D8%B1%D8%A8%D8%A7%D8%B1%D9%87-%D9%82%D8%B1%D8%A7%D8%B1%D8%AF%D8%A7%D8%AF-%DB%B2%DB%B5-%D8%B3%D8%A7%D9%84%D9%87-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D9%88/</nowiki>


ــ
ــ
خط ۲۰۷: خط ۱۸۶:


ــ
ــ
جزییات قرارداد وطن فروشانه ۲۵ساله بین رژیم ایران و چین «سایت ایران ما»
<nowiki>https://irane-ma.com/%D8%AC%D8%B2%DB%8C%DB%8C%D8%A7%D8%AA-%D9%82%D8%B1%D8%A7%D8%B1%D8%AF%D8%A7%D8%AF-%D9%88%D8%B7%D9%86-%D9%81%D8%B1%D9%88%D8%B4%D8%A7%D9%86%D9%87-%DB%B2%DB%B5%D8%B3%D8%A7%D9%84%D9%87-%D8%A8%DB%8C%D9%86/</nowiki>


ــ
ــ
خط ۲۱۹: خط ۱۹۴:


ــ
ــ
سند توسعه یا خیانت به منافع ملی؟ «دویچه وله فارسی»
<nowiki>https://www.dw.com/fa-ir/%D9%82%D8%B1%D8%A7%D8%B1%D8%AF%D8%A7%D8%AF-%D9%87%D9%85%DA%A9%D8%A7%D8%B1%DB%8C-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D9%88-%DA%86%DB%8C%D9%86-%D8%B3%D9%86%D8%AF-%D8%AA%D9%88%D8%B3%D8%B9%D9%87-%DB%8C%D8%A7-%D8%AE%DB%8C%D8%A7%D9%86%D8%AA-%D8%A8%D9%87-%D9%85%D9%86%D8%A7%D9%81%D8%B9-%D9%85%D9%84%DB%8C/a-54082335</nowiki>


ــ
ــ
سند همکاری ایران و چین؛ 'حکمت‌آمیز' یا 'قرارداد ترکمن‌چای «سایت بی‌بی‌سی2»
<nowiki>https://www.bbc.com/persian/iran-features-53324843</nowiki>


ــ
ــ
خط ۲۳۷: خط ۲۰۴:


ــ
ــ
پیمان 'شیر و اژدها'؛ چین و ایران در برابر آمریکا؟ «سایت بی‌بی‌سی فارسی»
<nowiki>https://www.bbc.com/persian/iran-features-53351303</nowiki>


ــ
ــ


از توافق ۲۵ ساله ایران و چین چه درز کرده؟ «سایت بی‌بی‌سی1»
<nowiki>https://www.bbc.com/persian/iran-53334115</nowiki>
== منابع: ==
== منابع: ==