کاربر:Khosro/صفحه تمرین سازمان آزادیبخش فلسطین: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
(اصلاح املا، اصلاح سجاوندی، اصلاح ارقام، اصلاح نویسه‌های عربی)
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
'''سازمان آزادیبخش فلسطین''' (ساف)، در سال ۱۹۶۴، در نخستین اجلاس سران کشورهای عربی در قاهره تأسیس شد، جایی که رهبران ۱۳ کشور عرب متعهد شدند که نقش فعال‌تری برای آزادسازی فلسطین ایفا کنند. سازمان الفتح از آن زمان خود را نماینده مردم فلسطین و خواسته‌های ملی‌گرایانه آن‌ها معرفی کرده است. سازمان آزدیبخش فلسطین عمدتاً به عنوان یک سازمان، چتری برای ۶ گروه فلسطینی که برجسته‌ترین آن‌ها، جنبش فتح با رهبری '''[[یاسر عرفات]]'''، عمل کرده است. در سال ۱۹۶۹، یاسر عرفات به عنوان رئیس ساف انتخاب شد و فتح به حزب مسلط در ساف تبدیل شد. جنبش الفتح پیش از این در سال ۱۹۵۹، توسط یاسر عرفات و گروه کوچکی از ملی‌گرایان فلسطینی تأسیس شد. اساسنامه ساف در جلسه ۲ ژوئن ۱۹۶۴ به تصویب شورای ملی رسید این اساسنامه شامل ۵ فصل و ۳۲ ماده است. مصر یکی از کشورهای عربی بود که بیشترین حمایت را از تأسیس سازمان آزادیبخش فلسطین داشت و '''[[جمال عبدالناصر]]''' رئیس جمهور وقت مصر، نقش مهمی در تأسیس این سازمان ایفا کرد. پس از پیروزی در جنگ کرامه که اسرائیل به سرعت عقب‌نشینی کرد، جنبش الفتح محبوبیت و  قدرت مضاعفی پیدا کرد و تنها ۴۸ ساعت پس از پایان جنگ کرامه، ۵ هزار فلسطینی تقاضای عضویت در سازمان الفتح کردند. از سال ۱۹۶۸، مرحله جدیدی از وحدت ملی با ورود سازمان‌های مقاومت در چارچوب سازمان آزادیبخش فلسطین آغاز شد. جنبش فتح توانست شبکه اداری و مالی و ارتش آزادیبخش را که شامل ۱۲ هزار نفر از یگان‌های عادی بود، در کنترل خود درآورد. سازمان آزادیبخش فلسطین، ابتدا عمدتاً در اردن مستقر بود، اما پس از جنگ بین چریک‌های ساف و ارتش اردن در سال ۱۹۷۰ (درگیری معروف به سپتامبر سیاه)، ساف مجبور به خروج از اردن شد. یاسر عرفات و اغلب چریک‌ها در لبنان مستقر شدند. با مرگ یاسر عرفات در نوامبر ۲۰۰۴، محمود عباس، دبیرکل قدیمی ساف، رئیس جدید ساف شد و پس از آن به عنوان رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین انتخاب شد.
'''سازمان آزادیبخش فلسطین''' (ساف)، در سال ۱۹۶۴، در نخستین اجلاس سران کشورهای عربی در قاهره تأسیس شد، جایی که رهبران ۱۳ کشور عرب متعهد شدند که نقش فعال‌تری برای آزادسازی فلسطین ایفا کنند. سازمان الفتح از آن زمان خود را نماینده مردم فلسطین و خواسته‌های ملی‌گرایانه آن‌ها معرفی کرده است. سازمان آزدیبخش فلسطین عمدتاً به عنوان یک سازمان، چتری برای ۶ گروه فلسطینی که برجسته‌ترین آن‌ها، جنبش فتح با رهبری '''[[یاسر عرفات]]'''، عمل کرده است. در سال ۱۹۶۹، یاسر عرفات به عنوان رئیس ساف انتخاب شد و فتح به حزب مسلط در ساف تبدیل شد. جنبش فتح پیش از این در سال ۱۹۵۹، توسط یاسر عرفات و گروه کوچکی از ملی‌گرایان فلسطینی تأسیس شد. اساسنامه ساف در جلسه ۲ ژوئن ۱۹۶۴ به تصویب شورای ملی رسید این اساسنامه شامل ۵ فصل و ۳۲ ماده است. مصر یکی از کشورهای عربی بود که بیشترین حمایت را از تأسیس سازمان آزادیبخش فلسطین داشت و '''[[جمال عبدالناصر]]''' رئیس جمهور وقت مصر، نقش مهمی در تأسیس این سازمان ایفا کرد. پس از پیروزی در جنگ کرامه که اسرائیل به سرعت عقب‌نشینی کرد، جنبش فتح محبوبیت و  قدرت مضاعفی پیدا کرد و تنها ۴۸ ساعت پس از پایان جنگ کرامه، ۵ هزار فلسطینی تقاضای عضویت در سازمان الفتح کردند. از سال ۱۹۶۸، مرحله جدیدی از وحدت ملی با ورود سازمان‌های مقاومت در چارچوب سازمان آزادیبخش فلسطین آغاز شد. جنبش فتح توانست شبکه اداری و مالی و ارتش آزادیبخش را که شامل ۱۲ هزار نفر از یگان‌های عادی بود، در کنترل خود درآورد. سازمان آزادیبخش فلسطین، ابتدا عمدتاً در اردن مستقر بود، اما پس از جنگ بین چریک‌های ساف و ارتش اردن در سال ۱۹۷۰ (درگیری معروف به سپتامبر سیاه)، ساف مجبور به خروج از اردن شد. یاسر عرفات و اغلب چریک‌ها در لبنان مستقر شدند. با مرگ یاسر عرفات در نوامبر ۲۰۰۴، محمود عباس، دبیرکل قدیمی ساف، رئیس جدید ساف شد و پس از آن به عنوان رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین انتخاب شد.


== تأسیس سازمان آزادیبخش فلسطین ==
== تأسیس سازمان آزادیبخش فلسطین ==
خط ۲۶: خط ۲۶:
این درحالی بود که در سال ۱۹۶۴، ایالات متحده آمریکا تأسیس این سازمان را رد کرد و با ارسال یادداشتی به برخی کشورهای عربی نسبت به آن هشدار داد. آمریکا  قول داد که مسئله فلسطین را از طریق سازمان ملل حل و فصل کند!. '''«خبرگزاری وفا»'''
این درحالی بود که در سال ۱۹۶۴، ایالات متحده آمریکا تأسیس این سازمان را رد کرد و با ارسال یادداشتی به برخی کشورهای عربی نسبت به آن هشدار داد. آمریکا  قول داد که مسئله فلسطین را از طریق سازمان ملل حل و فصل کند!. '''«خبرگزاری وفا»'''


== تأسیس جنبش الفتح ==
== تأسیس جنبش فتح ==
جنبش الفتح در سال ۱۹۵۹، پیش از تأسیس سازمان آزادیبخش فلسطین، توسط یاسر عرفات و گروه کوچکی از ملی‌گرایان فلسطینی تأسیس شده بود.
جنبش فتح در سال ۱۹۵۹، پیش از تأسیس سازمان آزادیبخش فلسطین، توسط یاسر عرفات و گروه کوچکی از ملی‌گرایان فلسطینی تأسیس شده بود.


'''»npr «'''  
'''»npr «'''  


یاسر عرفات جنبش ملی آزادی فلسطین (جنبش الفتح) را در کویت تأسیس  کرد که با سازمان آزادیبخش فلسطین پیوند چندانی به شکل کنونی آن نداشت.
یاسر عرفات جنبش ملی آزادی فلسطین (جنبش فتح) را در کویت تأسیس  کرد که با سازمان آزادیبخش فلسطین پیوند چندانی به شکل کنونی آن نداشت.


خانم هلگا باومگارتن، کارشناس علوم سیاسی در دانشگاه بیرزید فلسطین، درباره‌ی جنبش فتح گفته است:
خانم هلگا باومگارتن، کارشناس علوم سیاسی در دانشگاه بیرزید فلسطین، درباره‌ی جنبش فتح گفته است:<blockquote>«فتح در آغاز کار خود، سازمانی سیاسی بود که در گام‌های بعدی تسلیم روح زمان خود شد و به مبارزه‌های مسلحانه روی آورد. چنین رویکردی پیرو کنش‌های سازمان‌های رهایی‌بخشی از جمله در کوبا بود که براساس آن‌ها تنها با مبارزه‌ی مسلحانه می‌شد کشور را نجات داد.»</blockquote>


'''«فتح در آغاز کار خود،''' سازمانی سیاسی بود که در گام‌های بعدی تسلیم روح زمان خود شد و به مبارزه‌های مسلحانه روی آورد. چنین رویکردی پیرو کنش‌های سازمان‌های رهایی‌بخشی از جمله در کوبا بود که براساس آن‌ها تنها با مبارزه‌ی مسلحانه می‌شد کشور را نجات داد.»
=== نخستین عملیات فتح ===
 
جنبش فتح به رهبری یاسر عرفات در سال ۱۹۶۳، یک گروه تکاوری منظم واقع در کرانه باختری رود اردن تشکیل داد. این گروه تکاوری نخستین عملیات خود را با انفجار یک کارخانه‌ی تصفیه آب در خاک اسرائیل انجام دادند. '''«سایت ذوب آهن اصفهان»'''
=== نخستین عملیات الفتح ===
جنبش الفتح به رهبری یاسر عرفات در سال ۱۹۶۳، یک گروه تکاوری منظم واقع در کرانه باختری رود اردن تشکیل داد. این گروه تکاوری نخستین عملیات خود را با انفجار یک کارخانه‌ی تصفیه آب در خاک اسرائیل انجام دادند. '''«سایت ذوب آهن اصفهان»'''


=== جنگ کرامه ===
=== جنگ کرامه ===
ارتش اسرائیل در ۲۱ مارس ۱۹۶۸، به چریک‌های الفتح در روستای کرامه در اردن تهاجم کردند. در این جنگ حدود ۲۰۰ نفر از نیروهای سه طرف، یعنی نیروهای اسرائیل، الفتح و اردن کشته شدند. این نبرد با عقب‌نشینی سریع ارتش اسرائیل خاتمه یافت. این نبرد پس از شکست اعراب در مقابل اسرائیل در جنگ ۶ روزه، به عنوان یک پیروزی در جهان عرب یاد می‌شود. این پیروزی برای فلسطینیان ارزش زیادی داشت و آرمان ملی آن‌ها را تثبیت می‌کرد. جنبش فتح که مهم‌ترین و بزرگترین گروه سازمان آزادیبخش فلسطین بود، خود را فاتح این نبرد می‌دانست. این پیروزی باعث شد که جوامع بین‌المللی به مسئله فلسطین توجه بیشتری کنند. پس از این پیروزی، جنبش الفتح محبوبیت و  قدرت مضاعفی پیدا کرد و به گفته‌ی الفتح، تنها ۴۸ ساعت پس از پایان جنگ کرامه، ۵۰۰۰ فلسطینی تقاضای عضویت در سازمان الفتح کردند. '''«سایت ذوب آهن اصفهان»'''
ارتش اسرائیل در ۲۱ مارس ۱۹۶۸، به چریک‌های الفتح در روستای کرامه در اردن تهاجم کردند. در این جنگ حدود ۲۰۰ نفر از نیروهای سه طرف، یعنی نیروهای اسرائیل، الفتح و اردن کشته شدند. این نبرد با عقب‌نشینی سریع ارتش اسرائیل خاتمه یافت. این نبرد پس از شکست اعراب در مقابل اسرائیل در جنگ ۶ روزه، به عنوان یک پیروزی در جهان عرب یاد می‌شود. این پیروزی برای فلسطینیان ارزش زیادی داشت و آرمان ملی آن‌ها را تثبیت می‌کرد. جنبش فتح که مهم‌ترین و بزرگترین گروه سازمان آزادیبخش فلسطین بود، خود را فاتح این نبرد می‌دانست. این پیروزی باعث شد که جوامع بین‌المللی به مسئله فلسطین توجه بیشتری کنند. پس از این پیروزی، جنبش فتح محبوبیت و  قدرت مضاعفی پیدا کرد و تنها ۴۸ ساعت پس از پایان جنگ کرامه، ۵۰۰۰ فلسطینی تقاضای عضویت در سازمان فتح کردند. '''«سایت ذوب آهن اصفهان»'''


=== ابتکار عمل جنبش فتح ===
=== ابتکار عمل جنبش فتح ===
خط ۷۱: خط ۶۹:
'''»npr «'''  
'''»npr «'''  


== الفتح پس از مرگ یاسر عرفات ==
== جنبش فتح پس از مرگ یاسر عرفات ==
با مرگ یاسر عرفات در نوامبر ۲۰۰۴، محمود عباس، دبیرکل قدیمی ساف، رئیس جدید ساف شد و پس از آن به عنوان رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین انتخاب شد.
با مرگ یاسر عرفات در نوامبر ۲۰۰۴، محمود عباس، دبیرکل قدیمی ساف، رئیس جدید ساف شد و پس از آن به عنوان رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین انتخاب شد.


Adl
Adl


در انتخابات ۲۵ ژانویه ۲۰۰۶، الفتح اکثریت خود را در پارلمان فلسطین در مقابل حماس از دست داد، اما الفتح هم‌چنان ریاست جمهوری، بالاترین مقام منتخب در دولت، و هم‌چنین حدود ۷۰۰۰۰ پلیس و نیروی امنیتی در سراسر کرانه باختری و نوار غزه را در اختیار دارد. این نیروها همیشه با وفاداران حماس درگیر می‌شوند.
در انتخابات ۲۵ ژانویه ۲۰۰۶، جنبش فتح اکثریت خود را در پارلمان فلسطین در مقابل حماس از دست داد، اما فتح هم‌چنان ریاست جمهوری، بالاترین مقام منتخب در دولت، و هم‌چنین حدود ۷۰۰۰۰ پلیس و نیروی امنیتی در سراسر کرانه باختری و نوار غزه را در اختیار دارد. این نیروها همیشه با وفاداران حماس درگیر می‌شوند.


'''»npr «'''  
'''»npr «'''  


== رهبران الفتح ==
== رهبران جنبش فتح ==


=== محمود عباس ===
=== محمود عباس ===
۵٬۹۱۲

ویرایش