کاربر:Abbas/صفحه تمرین5

از ایران پدیا
نسخهٔ تاریخ ‏۱۷ فوریهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۲۱:۵۴ توسط Abbas (بحث | مشارکت‌ها)
پرش به ناوبری پرش به جستجو

انتخابات یازدهمین دوره مجلس

پیشینه انتخابات مجلس در جمهوری اسلامی

نقش مجلس در رژیم ولایت فقیه

انتخابات دوره‌ی یازدهم مجلس

زمینه چینی خامنه‌ای برای حذف رقبا

خامنه‌ای در سخنرانی روز اول خرداد ۱۳۹۸ درجمع دانشجویان در برابر شکایت آنان از دولت روحانی، برای انتخابات و حذف رقبا زمینه چینی کرد. خامنه‌ای گفت:

«اگر چنان‌چه ان‌شاءالله شما جوان‌ها با این حرکت‌ها پیش بروید و زمینه را برای روی کار آوردن یک دولت جوان و حزب‌اللهی آماده کنید، بنده معتقدم که بسیاری از این نگرانی‌های شما و دغدغه‌های شما و غصه‌های شما پایان خواهد پذیرفت؛ این غصه‌ها هم البته فقط مخصوص شماها نیست.»[۱]

حذف گسترده باندهای رقیب توسط خامنه‌ای

تشتت در جبهه اصولگرایان

شورای نگهبان که خط و خطوط ولی فقیه را در حذف کاندیداهای رقیب پیش می‌برد کاندیداهای جناح مقابل اصول‌گرایان را به شکل گسترده‌ای از صحنه انتخابات حذف کرد. به رغم قلع و قمع باند رقیب، اختلاف در باند اصول‌گرایان شدت گرفت و آنها نتوانستند به لیست مشترکی برای تهران که اصلی‌ترین حوزه انتخابات است برسند.

دستجات مختلف این باند تابه‌حال ۷لیست جداگانه داده‌اند و نتوانسته‌اند در مورد لیست و سر لیست واحد توافق کنند.[۲]

لیست انتخاباتی اصولگرایان بسیاری از چهره‌های این جریان را ناراضی و ناراحت کرده است. روز دوشنبه۲۱ بهمن ۱۳۹۸ شورای ائتلاف نیرو‌های انقلاب که ائتلاف اصلی اصول‌گرایان است لیست ۳۰ نفره نامزد‌های انتخابات مجلس را اعلام کرد. پس از آن جنجال میان اصولگرایان ایجاد شد و فضای مجازی پر شد از اظهار نظر‌های انتقادی درباره این لیست. حتی محمد باقر قالیباف که لیدر لیست منتشر شده بود نیز این لیست را رد کرد. حتی حمید رسایی در لیست اصول‌گرایان جایی نداشت.

انتقادات آنقدر زیاد بود که ساعتی پس از بالا گرفتن اعتراضات دبیرخانه شورای مزبور اعلام کرد:

«با توجه به گمانه‌زنی‌های مختلف و انتشار فهرست‌های متفاوت با عنوان لیست شورای ائتلاف در تهران، اسامی نهایی ۳۰ نامزد ائتلاف در تهران به زودی از طریق این شورا رسماً به اطلاع عموم خواهد رسید.»

رائفی پور سخنران معروف باند اصول‌گرا در اعتراض به این لیست در توئیتی نوشت:

«مردم این روز‌ها و این آدم‌ها را به خاطر بسپارید! صد نفر را واسطه فرستادند که شما لیست مجزا نده و وحدت را حفظ کن، قول می‌دهیم شرایط شما (شفافیت، کارآمدی و جوان‌گرایی) لحاظ شود! حالا هرکه از مادرش قهر کرده می‌خواهد لیست جداگانه‌ای بدهد. ظاهراً فقط من می‌توانم وحدت را به هم بزنم!»

پس از انتشار لیست اصولگرایان منصور ارضی سردسته مداحان حکومتی نیز نارضایتی خود را از لیست منتشر شده اعلام کرد. او یک گام از رائفی پور هم پیشتر رفت و تاکید کرد که لیست جداگانه‌ای منتشر خواهد کرد.[۳]

لیست‌های اصلی جناح‌ها برای انتخابات یازدهم

تأثیر قیام آبان بر انتخابات دوره یازدهم

واکنش مردم به انتخابات دوره یازدهم

صحبت‌های روحانی در مورد انتخابات

روز یکشنبه ۲۷بهمن، حسن روحانی در یک نشست خبری برای ترغیب مردم به شرکت در انتخابات، صحبت‌های قبلی خود را که گفته بود این انتخابات نیست و انتصابات است، انکار کرد و گفت:

«اگر انتصابات است که دیگر این همه اصرار و التماس نمی‌خواهد... آن انتخاباتی که انتصابات بود مال قبل از انقلاب بود...۳گزینه بیشتر وجود ندارد؛ انتخاب مطلوب، انتخاب محدود و شرکت نکردن و قهر. اگر انتخاب مطلوب نبود، انتخاب محدود را هم کنار بگذاریم؟... این‌که ضرر است».

روحانی هم‌چنین گفت که گزارش قبلی وزارت کشور حاکی از این بود که ۷۰حوزهٔ غیررقابتی وجود دارد؛ اما امروز فقط ۴۴حوزهٔ غیررقابتی هست؛ او وعده داد که اکثر حوزه‌ها رقابتی است و مردم حضور پیدا می‌کنند... اگر رقابتی نباشد،‌ باز هم به‌نظر من مردم باید حضور پیدا بکنند.[۴]

پیام مریم رجوی در رابطه با انتخابات دوره یازدهم مجلس

مریم رجوی، در ۱۶بهمن ۱۳۹۸ در رابطه با انتخابات دوره یازدهم مجلس در جمهوری اسلامی گفت:

«قلع و قمع کامل کاندیداهای باند مغلوب نظام ولایت فقیه نشانه روشنی از انقباض ناگزیر دیکتاتوری دینی در برابر قیام‌های توفنده مردمی و بحران سرنگونی است... مردم ایران که رأی واقعی خود را در قیام‌های آبان و دی با شعارهای مرگ بر اصل ولایت فقیه و مرگ بر خامنه‌ای ابراز کرده‌اند، انتخابات نامشروع مجلس آخوندها را بسا بیشتر از گذشته تحریم می‌کنند. بایکوت این انتخابات یک فریضه ملی و پیمان ملت ایران با کهکشان شهیدان مردم ایران به‌ویژه ۱۵۰۰شهید قیام آبان و اقتضای خواست‌های مردم و دانشجویان به‌پاخاسته در قیام دی‌ماه ۹۸ برای سرنگونی تمامیت رژیم نامشروع ولایت فقیه است. مردم و دانشجویانی که با فریادهای مرگ بر خامنه‌ای و مرگ بر دیکتاتور و مرگ بر اصل ولایت فقیه و مرگ بر ستمگر چه شاه و چه رهبر، نشان دادند که خواستار آینده‌ای بدون شیخ و شاه و مبتنی بر دموکراسی و حاکمیت جمهور مردم هستند.»[۵]

سرخوردگی باندهای مغلوب از انتخابات یازدهم مجلس