کاربر:Safa/صفحه تمرین

از ایران پدیا
نسخهٔ تاریخ ‏۱۶ دسامبر ۲۰۲۰، ساعت ۲۰:۳۸ توسط Safa (بحث | مشارکت‌ها)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
عباس عمانی
عباس عمانی.JPG
زادروز۱۳۳۹
تهران
درگذشت۲۸ دی ۱۳۵۸
تهران
محل زندگیتهران
پیشهکارگر
تأثیرپذیرفتگاناعضا وهواداران سازمان مجاهدین خلق ایران
حزب سیاسیمجاهدین خلق


صادق لاریجانی، ۵۷ ساله (زاده‌ی ۱۳۳۹ در شهر نجف عراق) است.

وی چهارمین فرزند «میرزا هاشم آملی» است که هجده ماه پس از تولدش به همراه خانواده‌اش از نجف به قم مهاجرت کردند.

صادق لاریجانی تحصیلات جدید را از سال ۱۳۴۵ آغاز کرد و در سال ۱۳۵۶ به پایان رساند.

هنگام وارد شدن به سال چهارم دبیرستان با فراهم آمدن بورس تحصیلی از دانشگاه صنعتی شریف عازم تحصیل در یکی از کشورهای غربی بود که به طور ناگهانی به دروس دینی رو آورد.

صادق لاریجانی در سال ۱۳۵۶ به حوزه‌ی علمیه‌ی قم رفت و بیشتر دروس مقدمات و سطح و سپس درس خارج را در فرصتی کوتاه در نزد آخوندهایی که گاه از نزدیکان وی بودند، به پایان رساند. صادق لاریجانی از سال‌های نخست انقلاب هر نوع تفکر مترقی و آزادی‌خواهانه را تحت عنوان تهاجم فرهنگی رد می‌کرد و در این زمینه‌ها فعالیت گسترده‌ای داشت.

صادق لاریجانی از سال ۱۳۶۸ به تدریس خارج فقه و اصول اشتغال داشت و سپس به عضویت هیات علمی دانشگاه قم در آمد. علاوه بر این به تدریس در دانشگاه تربیت مدرس قم و دانشگاه رضوی مشهد در سطح کارشناسی ارشد و دکترا نیز پرداخت.

صادق لاریجانی در سال ۱۳۷۷ به عنوان نماینده‌ی دوره‌ی سوم مجلس خبرگان از استان مازندران به مجلس خبرگان رفت و در سال ۱۳۸۰ با حکم خامنه‌ای به عنوان عضوی از فقهای شورای نگهبان گمارده شد.

پس از مرگ محمود هاشمی شاهرودی عراقی صبح روز شنبه ۲۴ مرداد سال ۱۳۸۸ در بحبوحه‌ی دستگیری‌ها و کشتار قیام کنندگان همان سال با حکم خامنه‌ای به ریاست قوه‌ی قضاییه جمهوری اسلامی منصوب شد.

صادق لاریجانی ۱۰ سال پر از اعدام و دستگیری را در قوه‌ی قضائیه سپری کرد. او در کوران قیام مردم در سال ۸۸، درگیر دعواهای جناحی با جریان احمدی نژاد، بحث مبارزه با مفاسد اقتصادی و ۶۳ حساب قوه‌ی قضائیه و چند مورد امنیتی و سیاسی از جمله موضوع جاسوسی دخترش برای سفارت انگلیس بود.اریخچه‌ی خانواده‌ی لاریجانی

ریشه‌ی این خانواده به روستای «پردمه» لاریجان در ۷۰ کیلومتری شهر آمل برمی‌گردد.

میرزا هاشم آملی، پدر لاریجانی در ۱۳ سالگی به مدرسه‌ی «سپهسالار» رفت تا علوم حوزوی را فرا گیرد. در همین مدرسه با «سید حسن مدرس» آشنا شد.

خودش در باره‌ی حمایت‌های مدرس گفته است: «حجره‌ی مناسبی به من داد که به تنهایی از آن استفاده می‌کردمو ماه ۵ تومان هم برایم مقرری تعیین کرده و به خادم مدرسه گفته بود در شستن لباس‌ها و تهیه خوراک به من کمک کند.

پدر بزرگ مادری آن‌ها محسن اشرفی است که از اشخاص معروف بهشهر بوده است.

اعضای خانواده‌ی لاریجانی

نامه‌ی عباس عمانی به مجاهدین خلق ایران. دی ماه ۱۳۵۸
نامه‌ی عباس عمانی به سازمان مجاهدین خلق ایران دی ماه ۱۳۵۸

پدر: میرزا هاشم آملی

مادر: نامی از مادر در منابع نیست فقط به عنوان دختر محسن اشرفی شناسایی شده است.

خواهر: به نام فاضله همسر سید مصطفی محقق داماد

برادران: محمد‌جواد، علی، صادق، فاضل و باقر

به گفته «علی مطهری»، نماینده مجلس شورای اسلامی، میرزا هاشم آملی اصرار داشته است که پسرانش در سن نوجوانی و با دختران خانواده‌های بانفوذ ازدواج کنند. علی لاریجانی نیز در حالی که حدود ۲۰ سال سن داشت، با «فریده مطهری»، دختر «مرتضی مطهری» که حدود ۱۵ سال سن داشت، ازدواج کرد. صادق لاریجانی داماد «وحید خراسانی»، و باقر داماد «حسن حسن‎زاده آملی»، از آخوندها‌ی مطرح حوزه است.

محمدجواد لاریجانی با دخترعمه خود ازدواج کرده و در پاسخ به سوالی درباره این که در چه سنی این ازدواج انجام شده، گفته است: «خودم هم نمی‌دانم. فکر کنم۱۶ یا ۱۷ ساله بودم.»

«مصطفی محقق داماد»، رییس سازمان بازرسی کل کشور در دوره‌ی خمینی و از روحانیون شاخص نیز با خواهر بزرگ برادران لاریجانی به نام فاضله ازدواج کرده است.

عبدالله جوادی آملی از بستگان مادری آن‌ها و احمد توکلی فرزند دخترخالهٔ آن‌هاست.

این برادران دارای تحصیلات حوزوی هستند و جز باقر و فاضل تا سطح و خارج تحصیل کرده‌اند در زمان تصدی مناصب به شدت مورد اعتماد سیدعلی خامنه‌ای بودند. صادق لاریجانی، هم اکنون رئیس مجمع تشخیص مصلت نظام و عضو شورای نگهبان است. مناسب سابق اعضای این خانواده صادق لاریجانی رئیس قوه قضاییه، علی لاریجانی رئیس مجلس شورای اسلامی، محمدجواد لاریجانی دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضاییه، باقر لاریجانی معاون سابق آموزشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی و فاضل لاریجانی رئیس دانشگاه آزاد اسلامی واحد آمل بوده است. این برادران دارای تحصیلات دانشگاهی مختلفی هستند.

سوابق لاریجانی

صادق لاریجانی آخوندی ۴۹ ساله بدون هیچ سابقه‌ی قضایی بود و مانند محمود هاشمی شاهرودی، جایگاهی در حوزه‌ی علمیه نداشت و همچنین مانند محمد یزدی از سابقه‌ی سیاسی و تشکیلاتی برخوردار نبود. اما به واسطه نمایندگی در مجلس خبرگان و عضویت در شورای نگهبان، با عملکرد مطلوب خامنه‌ای اعتماد و توجه وی را جلب کرد.

در زمان ریاستش بر قوه‌ی قضاییه،‌ موضع گیری‌ها و اقداماتش بیش از آنکه قضایی باشد، سیاسی بود. به طور مداوم وارد مجادلات کلامی می‌شد و درباره موضوعات متنوعی از علوم انسانی و شبکه های اجتماعی تا مسائل بین‌المللی اظهار نظر می‌کرد. خامنه‌ای بارها در سخنانش از عملکرد و «مواضع بسیار خوب، متقن، مستدل و منطقی صادق آملی لاریجانی در مسائل گوناگون» ابراز رضایت کرد.

مناظره او با عبدالکریم سروش در مورد مقاله مشهور «قبض و بسط»، از مباحثات مشهور وی است.

صادق لاریجانی همچنین کتابهایی با عناوین فلسفه‌ی اخلاق در قرن حاضر، انسان از آغاز تا انجام، سرمایه‌ی ایمان، ‏معرفت دینی، قبض و بسط در قبض و بسطی دیگر، واجب مشروط، زبان دین، فلسفه‌ی اخلاق و غیره به ‏صورت تألیف و ترجمه نوشته است. ‏

مشاغل صادق لاریجانی

برخی از مهمترین مشاغل صادق لاریجانی عبارتند از:

  • عضویت در مجلس خبرگان (از مازندران در دوره‌ی سوم، چهارم و پنجم از سال ۱۳۷۷ تاکنون)
  • رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام (از نهم دی ۱۳۹۷ تاکنون)
  • عضو فقهای شورای نگهبان (دوره‌ی چهارم و پنجم تاکنون)
  • رئیس قوه‌ی قضائیه (دو دوره از مرداد ۱۳۸۸ تا اسفند ۱۳۹۷)
  • عضو جامعه مدرسین حوزه‌ی علمیه قم
  • عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی (از اعضای حقوقی شورا در دوران ریاست قوه‌ی قضائیه)
  • عضو شورای عالی امنیت ملی (از اعضای حقوقی شورا در دوران ریاست قوه‌ی قضائیه)
  • عضو شورای عالی فضای مجازی (از اعضای حقوقی شورا در دوران ریاست قوه‌ی قضائیه)

کارنامه‌ی صادق لاریجانی

منابع