کاربر:Sayfe/آخوند بهشتی

از ایران پدیا
< کاربر:Sayfe
نسخهٔ تاریخ ‏۳۰ ژانویهٔ ۲۰۲۱، ساعت ۱۷:۲۴ توسط Sayfe (بحث | مشارکت‌ها) (محمد حسین بهشتی)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)
پرش به ناوبری پرش به جستجو

آیت‌الله محمد حسینی بهشتی (زاده ۲ آبان ۱۳۰۷ و درگذشته ۷ تیر ۱۳۶۰ در تهران) از روحانیون طرفدار خمینی بود که پس از سقوط دیکتاتوری پادشاهی محمدرضا پهلوی در سال ۱۳۵۷ توسط وی به‌عضویت شورای انقلاب در آمد.

بهشتی از نزدیکان روح‌الله خمینی و از نظریه پردازان ولایت فقیه  و طرفدار سرسخت تشکیل حکومت اسلامی بود و در برپایی جمهوری اسلامی در ایران نقش بسیار مهمی داشت. وی بعنوان نایب رییس مجلس خبرگان از اصلی‌ترین نفرات حامی تصویب  لایحه‌ی قصاص در قانون اساسی جمهوری جدید پس از سقوط سیستم سلطنتی در ایران بود. آیت‌الله بهشتی  برغم مخالفت‌های عد‌ه‌ي کثیری از نمایندگان با این قانون، آن‌را به تصویب رساند؛ قانونی که امروزه بر اساس قوانین حقوق بشر در جهان منسوخ گشته‌است؛  با این وجود کماکان در ایران به‌اجرا در می‌آید.

بهشتی که از  مناصب متعددی در حاکمیت ولایت‌فقیه برخوردار بود، همراه با علی‌اکبر هاشمی رفسنجانی و علی خامنه‌ای از موسسین حزب جمهوری اسلامی در ایران بود. حزبی که پس از سقوط نظام سلطنتی اداره و سرپرستی  اکثریت مطلق مناصب و مقامات سه قوه  مجریه و مقننه و قضاییه به اعضای آن  واگذار شده بود. مناصبی مشتمل بر وزرا، وکلا و مقامات عالی‌رتبه‌ی  قضایی و معاونت‌های مختلف از جمله اداره‌ي نیروهای نظامی جدید‌التأسیس مانند سپاه پاسداران و کمیته‌های انقلاب اسلامی را نیز در بر می‌گرفت. به این لحاظ بود که بهشتی بعد از روح‌الله خمینی، جزو قدرتمند‌ترین کارگزاران نظام جدید به شمار می‌رفت و حتی برخی او را مقام پس از خمینی به‌حساب می‌آوردند.

بهشتی در سن ۵۳ سالگی در اثر یک انفجار در محل دفتر حزب جمهوری اسلامی  که در تاریخ ۷ تیر ۱۳۶۰ بوقوع پیوست، کشته شد.

زندگینامه بهشتی (۱۳۰۷ ـ ۱۳۵۷)

زندگی و فعالیت‌های بهشتی پس از انقلاب ۱۳۵۷

اختلاف با جناح لیبرال و دولت مهندس بازرگان و ریاست جمهوری ابوالحسن بنی صدر                

ملاقات های جنجالی بهشتی با مقامات آمریکایی

مرگ بهشتی

منابع