کاربر:Safa/2صفحه تمرین

از ایران پدیا
نسخهٔ تاریخ ‏۲۵ دسامبر ۲۰۲۱، ساعت ۲۲:۴۶ توسط Safa (بحث | مشارکت‌ها)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
احمد تفضلی
احمد تفضلی.JPG
استاد دانشگاه تهران
زادروز۱۶ آذر ۱۳۱۶
اصفهان
ناپدیدشدنشمیران
درگذشت۲۴ دی ۱۳۷۵
جسد با جمجمه شکسته کنار اتومبیل در باغ فیض تهران
علت مرگقتل توسط ماموران وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی
محل زندگیتهران
ملیتایرانی
تابعیتایران
شناخته‌شده برایمردم ایران و فرهنگیان و دانشجویان و محققین زبانهای باستانی
نقش‌های برجستهنخستین استاد ایرانی دارای دکترای افتخاری دانشگاه سن پترزبورگ و برنده جایزه گیرشمن از آکادمی کتیبه‌ها و ادبیات فرانسه
تأثیرپذیرفتگانمردم ایران

حیدر قربانی ، 10 خرداد 1352 در روستای بزوش از توابع بخش مرکزی شهرستان کامیاران در استان کردستان متولد شد.

ازدواج کرده بود و دو فرزند پسر دارد که یکی از فرزندان در خارج از کشور به سر می برد.

زندگی احمد تفضلی

دادگستری کل استان کردستان اعلام کرد : حکم اعدام حیدر قربانی به اتهام بغی ، مشارکت در قتل عمدی سه نفر از شهروندان کرد اهل سنت کردستان و عضویت در گروهک دموکرات امروز 28 آذر 1400 در زندان سنندج اجرا گردید.

روایت ژاله آموزگار

به گزارش شبکه حقوق بشر کردستان، صالح نیکبخت، وکیل آقای قربانی در روزهای اخیر با توجه به رد درخواست اعاده دادرسی در خصوص پرونده این زندانی سیاسی گفته است که «حکم قطعی شده و در آستانه اجرا است.»

آقای نیکبخت همچنین با اشاره به این که حکم صادره بر اساس اتهام «بَغی» برای آقای قربانی صادر شده، گفت: «شرط تحقق بزه بغی عضویت فرد در یک گروه مسلح و استفاده از سلاح در برابر جمهوری اسلامی است، اما موکل من هیچ‌گاه اقراری در این رابطه نداشته و تنها دلیل اثبات این اتهام ادعای اداره اطلاعات سنندج و کامیاران بوده است.»

حیدر قربانی به همراه محمود صادقی برادر زنش در مهر ٩٥ به اتهام «همکاری و معاونت در قتل چند عضو سپاه پاسداران» بازداشت شد.

او از زمان بازداشت برای اعتراف اجباری تحت فشار بوده و شبکه «پرس تی‌وی»، وابسته به حکومت ایران نیز پیشتر فیلمی از اعترافات این زندانی سیاسی کُرد را پخش کرده بود.

عفو بین‌الملل روز ۲۷ مرداد امسال با اشاره به این که اعترافات اجباری آقای حیدری تحت شکنجه بوده، خواستار لغو حکم اعدام او و برگزاری یک دادگاه منصفانه شده بود.

فعالیت‌های احمد تفضلی

"حیدر قربانی" فرزند علی اهل روستای "بزوه ش- بزوش" از توابع کامیاران، پس از سه سال بازداشت، در بلاتکلیفی بسر می برد و سرنوشت وی همچنان در هاله ای از ابهام قرار دارد و نامبرده تا کنون دادگاهی نشده است. حیدر قربانی هم اکنون در زندان مرکزی سنندج بسر میبرد.

قابل توضیح است که، این شهروند کُرد به اتهام همکاری با یکی از احزاب کورد اپوزیسیون بازداشت شده و تا کنون، دادگاهی جهت محاکمه وی تشکیل نشده است. گفتنی ست که، اعمال نفوذ و دخالت اطلاعات و سپاه در پرونده حیدر قربانی، موجب عدم تشکیل دادگاه شده است.

حیدر قربانی در سال 1395 خورشیدی همراه با دو شهروند کُرد دیگر با اسامی "حسین روحانی و حسن قربانی" بازداشت شده بودند. حیدر قربانی به اتهام دست داشتن در مرگ و ترور چند تن از نیروهای سپاه و بسیج در روستای "تختی زنگی" از توابع کامیاران در سال1395 خورشیدی متهم شده است.

خانواده قربانی بارها اتهامات وارده بر علیه فرزندشان "حیدر قربانی" را رد کرده، و بر این باورند که وی تحت شکنجه های شدید جسمی و روحی وادار به اعتراف اجباری شده است. پیشتر نیز در همین ارتباط رسانه های حکومتی وابسته به اطلاعات و سپاه مستندی را با نام "راننده مرگ" مبنی بر اعتراف این شهروند کُرد را منتشر کرده بودند.

آثار احمد تفضلی

کتابهای زیر بخشی از آثار احمد تفضلی است.

واژه‌نامه مینوی خرد، بنیاد فرهنگ ایران ۱۳۴۸

ترجمهٔ مینوی خرد چاپ اول بنیاد فرهنگ ایران ۱۳۵۴، چاپ دوم، انتشارات توس، ۱۳۶۴

نمونه‌های نخستین انسان و نخستین شهریار در تاریخ افسانه‌ای ایران (کتاب) جلد ۱ از آرتور کریستن سن با همکاری ژاله آموزگار (ترجمه و تحقیق)، تهران، نشر نو، ۱۳۶۴

نمونه‌های نخستین انسان و نخستین شهریار در تاریخ افسانه‌ای ایران (کتاب) جلد ۲ از آرتور کریستن سن با همکاری ژاله آموزگار (ترجمه و تحقیق)، تهران، نشر نو، ۱۳۶۸

شناخت اساطیر ایران (کتاب) از جان هینلز (ترجمه) با همکاری ژاله آموزگار، تهران، نشر چشمه و فرهنگسرای بابل، چاپ اول ۱۳۶۸

اسطوره زندگی زرتشت با همکاری ژاله آموزگار، تهران، نشر چشمه و فرهنگسرای بابل، چاپ اول ۱۳۷۰

زبان پهلوی ادبیات و دستور آن (کتاب) با همکاری ژاله آموزگار، تهران، نشر معین، چاپ اول ۱۳۷۳

از احمد تفضلی ۵۳ مقاله به فارسی در دانشنامه‌ ایران و اسلام، دایره‌المعارف بزرگ اسلامی، دانشنامه‌ جهان اسلام و در نشریات معتبر علمی و جشن‌نامه‌ها و یادنامه‌های دانشمندان منتشر شده است. همچنین از وی ۸۳ مقاله به زبانهای انگلیسی و فرانسوی در نشریات معتبر خارجی همچون مجله آسیایی، مجموعه شرق‌شناسی، مطالعات ایرانی، دانشنامه ایرانیکا و در مجموعه‌ها و یادنامه‌های ایران‌ شناسان بزرگ به چاپ رسیده است. از وی پانزده نقد کتاب به زبان فارسی، دو نقد کتاب به زبان انگلیسی در BSOAS و یک نقد به زبان فرانسه در مجله‌ مطالعات ایرانی در ۱۹۹۲ به چاپ رسیده است.

منابع