کاربر:Safa/2صفحه تمرین

نسخهٔ تاریخ ‏۲۶ دسامبر ۲۰۲۱، ساعت ۱۰:۴۲ توسط Safa (بحث | مشارکت‌ها)
احمد تفضلی
احمد تفضلی.JPG
استاد دانشگاه تهران
زادروز۱۶ آذر ۱۳۱۶
اصفهان
ناپدیدشدنشمیران
درگذشت۲۴ دی ۱۳۷۵
جسد با جمجمه شکسته کنار اتومبیل در باغ فیض تهران
علت مرگقتل توسط ماموران وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی
محل زندگیتهران
ملیتایرانی
تابعیتایران
شناخته‌شده برایمردم ایران و فرهنگیان و دانشجویان و محققین زبانهای باستانی
نقش‌های برجستهنخستین استاد ایرانی دارای دکترای افتخاری دانشگاه سن پترزبورگ و برنده جایزه گیرشمن از آکادمی کتیبه‌ها و ادبیات فرانسه
تأثیرپذیرفتگانمردم ایران

حیدر قربانی ، 10 خرداد 1352 در روستای بزوش از توابع بخش مرکزی شهرستان کامیاران در استان کردستان متولد شد.

ازدواج کرده بود و دو فرزند پسر دارد که یکی از فرزندان در خارج از کشور به سر می برد.

پدر حیدر قربانی سال ٥٨ در یک درگیری با پاسداران خمینی در کوردستان بە شهادت رسید و حیدر آن زمان تنها ٧ سال داشت. پدر علی قربانی در ۱۷ آذر ۱۳۶۰ و پسر حیدر قربانی ۲٨ آذر ۱۴۰۰

حکم اعدام حیدر قربانی، ساعت ٤ صبح امروز یکشنبه ۲۸ آذر ماه، در حالی به طور مخفیانه در زندان مرکزی سنندج اجرا شد که به خانواده وی اجازه آخرین ملاقات و وداع با او داده نشده بود.

دادگستری کل استان کردستان اعلام کرد: حکم اعدام حیدر قربانی به اتهام بغی، مشارکت در قتل عمدی سه نفر از شهروندان کرد اهل سنت کردستان و عضویت در گروهک دموکرات امروز 28 آذر 1400 در زندان سنندج اجرا گردید.

زندگی احمد تفضلی

روایت ژاله آموزگار

به گزارش شبکه حقوق بشر کردستان، صالح نیکبخت، وکیل آقای قربانی در روزهای اخیر با توجه به رد درخواست اعاده دادرسی در خصوص پرونده این زندانی سیاسی گفته است که «حکم قطعی شده و در آستانه اجرا است.»

آقای نیکبخت همچنین با اشاره به این که حکم صادره بر اساس اتهام «بَغی» برای آقای قربانی صادر شده، گفت: «شرط تحقق بزه بغی عضویت فرد در یک گروه مسلح و استفاده از سلاح در برابر جمهوری اسلامی است، اما موکل من هیچ‌گاه اقراری در این رابطه نداشته و تنها دلیل اثبات این اتهام ادعای اداره اطلاعات سنندج و کامیاران بوده است.»

حیدر قربانی به همراه محمود صادقی برادر زنش در مهر ٩٥ به اتهام «همکاری و معاونت در قتل چند عضو سپاه پاسداران» بازداشت شد.

او از زمان بازداشت برای اعتراف اجباری تحت فشار بوده و شبکه «پرس تی‌وی»، وابسته به حکومت ایران نیز پیشتر فیلمی از اعترافات این زندانی سیاسی کُرد را پخش کرده بود.

عفو بین‌الملل روز ۲۷ مرداد امسال با اشاره به این که اعترافات اجباری آقای حیدری تحت شکنجه بوده، خواستار لغو حکم اعدام او و برگزاری یک دادگاه منصفانه شده بود.

فعالیت‌های احمد تفضلی

"حیدر قربانی" فرزند علی اهل روستای "بزوه ش- بزوش" از توابع کامیاران، پس از سه سال بازداشت، در بلاتکلیفی بسر می برد و سرنوشت وی همچنان در هاله ای از ابهام قرار دارد و نامبرده تا کنون دادگاهی نشده است. حیدر قربانی هم اکنون در زندان مرکزی سنندج بسر میبرد.

قابل توضیح است که، این شهروند کُرد به اتهام همکاری با یکی از احزاب کورد اپوزیسیون بازداشت شده و تا کنون، دادگاهی جهت محاکمه وی تشکیل نشده است. گفتنی ست که، اعمال نفوذ و دخالت اطلاعات و سپاه در پرونده حیدر قربانی، موجب عدم تشکیل دادگاه شده است.

حیدر قربانی در سال 1395 خورشیدی همراه با دو شهروند کُرد دیگر با اسامی "حسین روحانی و حسن قربانی" بازداشت شده بودند. حیدر قربانی به اتهام دست داشتن در مرگ و ترور چند تن از نیروهای سپاه و بسیج در روستای "تختی زنگی" از توابع کامیاران در سال1395 خورشیدی متهم شده است.

خانواده قربانی بارها اتهامات وارده بر علیه فرزندشان "حیدر قربانی" را رد کرده، و بر این باورند که وی تحت شکنجه های شدید جسمی و روحی وادار به اعتراف اجباری شده است. پیشتر نیز در همین ارتباط رسانه های حکومتی وابسته به اطلاعات و سپاه مستندی را با نام "راننده مرگ" مبنی بر اعتراف این شهروند کُرد را منتشر کرده بودند.

صدها نفر از مردم شهرستان کامیاران، روز یکشنبه ۲۸ آذر ماه، در اعتراض به اجرای حکم اعدام حیدر قربانی تجمع برگزار کردند.

حضور گسترده مردم کامیاران علیرغم تهدیدهای مکرر اداره اطلاعات، نشان‌دهنده خشم و انزجار مردم از اجرای حکم اعدام حیدر قربانی است.

روز جمعه ۳ دی‌ماه ۱۴۰۰؛ "ملا میرزا محمد رحمانی"  شهروند ۵۰ ساله اهل اهل روستای"لون سادات" کامیاران، پس از سخنرانی در مراسم ختم حیدر قربانی، روز چهارشنبه ۱ دی‌ماه به اداره اطلاعات این شهر احضار و بازداشت شد.

"ملا میرزا محمد رحمانی" در مراسم ختم حیدر قربانی ضمن محکوم کردن اجرای حکم اعدام این زندانی سیاسی نسبت به وضعیت سیاسی موجود در کردستان و همچنین عدم احقاق حقوق شهروندان کرد در حکومت فاشیستی اسلامی ایران اعتراض کرده بود.

روز سه‌شنبه ۳۰ آذرماه نیز "آمانج قربانی" از فعالین محیط‌زیست، به اتهام شرکت در مراسم ختم حیدر قربانی، پس از احضار به این نهاد امنیتی بازداشت شده است.

به نقل از منابع محلی، طی دو روز گذشته بیش از ۱۵۰ نفر از شهروندان کامیارانی توسط اداره اطلاعات احضار مورد بازجویی قرار گرفته و از آنها تعهد کتبی اخذ شده است.

پیام حیدر قربانی از زندان

روایت حیدر قربانی از شکنجه شدنش در زندان‌های ایران

٢٤ ساعت تمام اداره آگاهی کامیاران، کرمانشاه و سنندج ما را شکنجه و اذیت و تهدید کردند، ما را شلاق زدند و به ما بی احترامی و هتاکی کردند.

دست و پای ما را بسته بودند و و در حالت به اصطلاح خودشان (جوجه کباب) نایلونی را بر سر ما انداخته بودند و نایلون را فشار میدادند تا نفس ما قطع شود. من نارحتی قلبی دارم اما برای آنها مهم نیست کسی زیر شکنجه جان بدهد یا جان ندهد.

یک شهروند با هویت جبار محبی اهل میان دربند در کرمانشاه تنها به دلیل اینکه با من تماس تلفنی داشته بازداشت و به اداره آگاهی منتقل شده بود و تا سر حد مرگ شکنجه شد. سرهنگ علی اشرف کریمی خودش به بیمارستان رفته و به پزشک‌ها گفته بود مسکن بزنید و فوراً به زندان منتقل شود تا خونش به گردن ما نیفتد. آری اداره آگاهی اینچنین شکنجه می‌کند.

اگر کسی به خاطر یک فقره دزدی بازداشت و به اداره آگاهی منتقل شود، انقدر شکنجه می‌شود که به هزار فقره دزدی اعتراف می‌کند.

حیدر قربانی در یکی از تماس‌های تلفنی از زندان سنندج به برادر خود حسن قربانی می‌گوید:

«به خداوند قسم اگر هزاران جان دیگر هم داشتم، فدای مردم باشرافت کُرد می‌کردم، اراده‌ من پولادین است و صدور حکم اعدام یک ذره‌ هم تاثیری بر اراده‌ من نگذاشته است.

وی تاکید می‌کند: اگر هم من را اعدام کنند، برای من افتخار است، چون به دلیل اختلاس و فساد در  زندان نیستم، خانواده و اطرافیان من هم نباید نگران من باشند و باید اینگونه فکر کنند.»

منابع