جواد معروفی: تفاوت میان نسخه‌ها

از ایران پدیا
پرش به ناوبری پرش به جستجو
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
 
(۹ نسخهٔ میانیِ ایجادشده توسط همین کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
جواد معروفی استاد جواد معروفی، موسیقی دان معاصر در سال 1297 ش در تهران به دنیا آمد. وی یکی از معروف‌ترین و بهترین شاگردان درویش خان و علینقی وزیری و از موسیقی‌دانان زمان، بود. جواد معروفی از 14 سالگی به مدرسه موسیقی رفت و پس از فراگیری تار و ویولون به پیانو روی آورد و تحولی در شیوه نواختن پیانو در ایران به وجود آورد. او در نواختن پیانو، شیوه‌ای ویژه و یکتا داشت که تکنیک، در آن آشکار بود. معروفی از سال 1319 ش، همزمان با گشایش رادیو به این مؤسسه پیوست و سال‌ها تک نواز پیانو بود. جواد معروفی سال‌ها عضو شورای عالی موسیقی رادیو بود و موفق به اخذ گواهی نامه عالی از هنرستان عالی موسیقی شد. وی سرانجام در 78 سالگی در تهران درگذشت.<ref>[https://www.todaytime.ir/events/80-%D8%AF%D8%B1%DA%AF%D8%B0%D8%B4%D8%AA-%D8%AC%D9%88%D8%A7%D8%AF-%D9%85%D8%B9%D8%B1%D9%88%D9%81%DB%8C-%D8%A2%D9%87%D9%86%DA%AF-%D8%B3%D8%A7%D8%B2 درگذشت جواد معروفی آهنگ ساز]</ref>


== زندگی نامه ==
{{جعبه اطلاعات هنرمند موسیقی
| نام            =جواد معروفی


== فعالیت هنری ==
| تصویر          = جواد_معروفی.jpg


   سال هـزار و دويست و نود و يك در تهران چشم بر جهان گشود. مادرش "عـذرا" و پدرش "موسی معـروفی" از شاگردان برگزیده درویش خان و از موسيقی دانان بزرگ دوره خود بود. پنج سال داشت که خواهـرش "نرگس" به دنیا آمد. چند سال بعـد در هـمان دوره کودکی مادرش را از دست داد و در خانواده پدری بزرگ شد. ابتدا موسيقی را از پدر می آموخت و تار می نواخت و با نواختن ويولن نيز آشنا شد .بعـد از دوره ابتدایی، در چهارده سالگی در دوره ای که وزيری مدير هـنرستان موسيقی بود، به آنجا رفـت و به تحصيل مشغول شد. به پيانو روی آورد و نزد خانم تاتیانا خاراطیان به یادگـیری تکـنیک نوازندگی پیانوی کلاسیک مشغول شد. اتودها و پرلودهای شوپن، سوناتهای موتسارت، بتهوون، شوبرت و فـوگ های باخ را با مهارت می نواخت. در کناد موسیقی کلاسیک، موسیقی ایرانی را هـم ادامه داد و تحصيلات موسيقی را نزد عـلی نقی وزيری کامل کرد.
| توضیح_تصویر    = جواد معروفی
| اندازه_تصویر    =
| دورنما          =
| پس‌زمینه        =
| نام_اصلی        = جواد معروفی
| نام_مستعار      =
| تولد            = مولد تهران ۱۲۹۱


     در هجده سالگی با "شـمس زمان" ازدواج کـرد که حاصل این ازدواج چهـار فــرزند بود. "منوچهر" ،" شکوه زمان ( گـیتی )" ، "ژیلا" و "فـرهاد".
| مرگ            = درگذشت ۱۶آذر۱۳۷۲ تهران
|علت مرگ          =
| ملیت            = ایرانی


     درسال هـزار و سيصد و دوازده (در بيست و يك سالگی) به دليل استعداد شگـرفـش در موسيقی به استخـدام وزارت فـرهـنگ وقـت در آمد و معـلم موسيقی مدارس تهران شد و به آموزش سلفـژ و ديکته موسيقی در هـنرستان پرداخت. او از سال هـزار و سيصد و نوزده هـم زمان با افـتتاح راديو به اين موسسه پيوست و سال ها تک نواز پيانو بود. از سال هـزار و سيصد و سی و دو به سرپرستی موسيقی راديو منصوب شد و هـمزمان با آن به عـضويت شورای عـالی موسيقی نيز در آمد. معـروفی هـمچنين رهـبر ارکستر شماره يک و رهـبر ارکستر بزرگ گـلها بود. او تنظيم آهنگ های شيدا، عارف، رکن الدين خان و درويش خان و بسياری ديگـر از آهـنگسازان معـروف ايرانی را به عـهـده داشت. خودش می گويد: 
| ساز            = پیانو


'''     "از بدو تاسيس راديو در سال هـزار و سیصد و نوزده در آنجا هـم مشغول شدم. در آن موقع سنی نداشتم ولی هـم نوازنده پيانو بودم و هـم رهـبر ارکستر شماره يک. سال اولی که راديو تاسيس شد، در اولين ارکستر راديو اين نوازنده ها بودند: صبا، حبيب سماعی، حسين تهرانی، مرتضی نی داوود و خود من. بعدها که برنامه گلها تاسيس شد من رهـبر ارکستر آن شدم و نوازنده پيانو و سوليست هـم بودم. برای ارکستر گـلها هـم قطعاتی تنظيم می کردم."'''
| سبک            =


     او در نواختن پيانو برای موسيقی ايرانی، از روش مشير هـمايون بيشتر از مرتضی محجوبی اقـتباس می کرد. اما شيوه ای ويژه و يکتا داشت که تکـنيک در آن آشکار بود. معـروفی بيش از چهل سال سابقـه فعاليت در زمينه آهـنگسازی دارد. معـروفی و پدرش نخستين کسانی محسوب می شوند که قـطعاتی در دامنه موسيقی ايرانی برای پيانو ساخته و تنظيم کرده اند. اولين قـطعه ای که مـعروفی ساخت "ترانه های خیام" بر اساس رباعـيات خيام بود که در سال هـزار و سيصد و پانزده اجرا شد.
| حرفه            = پیانو- (تار، ویولن )


     از جمله خدمات فـرهـنگی و آموزشی استاد می توان به سال های تدريسش در دانشگاه تهران اشاره كرد. در آن زمان روش ساخت آهـنگ و فرم های اصيل موسيقی را تدريس می كرد. استاد در سال های عـمرش در دانشگاه تهران و هـنرستان موسيقی شاگـردان بسياری تربيت كرد كه خودشان از هـنرمندان به نام كشور هستند. اردشير روحانی، افـليا پرتو، انوشيروان روحانی، پرويز اتابيگی (اتابـكی)، مهين زرين پنجه و ساسان محبی. خودش می گويد: 
| زمینه فعالیت    =آهنگسازی، نوازنده پیانو، رهبر ارکستر
                  =
| هنرمندان همکار  = صبا، حبیب سماعی، حسین تهرانی، مرتضی نی داوود


'''     "سبک من را انوشيروان روحانی، اردشير روحانی، افـليا پرتو، مهين زرين پنجه و ساسان محبی خوب می نوازند. آنها شاگردان خوبـم بوده اند. آنها هم موسيقی ايرانی را می دانند و هـم موسيقی غـربی را. موسيقی ايرانی را وقتی به شاگرد درس می دهـيـم که دست روان داشته باشد و موسيقی کلاسيک را زده باشد. چون موسيقی کلاسيک دست را روان و نت خوانی را قوی می کند. بعدا موسيقی ايرانی به او درس می دهـيـم، چون موسيقی ايرانی تکنيک مفصلی دارد.''' "
| تحصیلات          =
| دانشگاه        =
| شاگرد          = اردشیر روحانی، افلیا پرتو، انوشیروان روحانی، پرویز اتابیگی (اتابکی)، مهین زرین پنجه و ساسان محبی،
| علت معروف‌شدن    =
| بنیانگذار      =
| آلبوم معروف    = آلبوم‌های صوتی ـ انتظار ـ شکـوفه‌هاـ بهـار گلـها ـ طلـوعـ پرستـوها ـ عاشورا، راز خلقت، فراقـ جان عشـاق ـ دل شکسـته ـ چه شورها ـ راز غروب ـ خزان، روزگار من ـ راز گلـهاـ خوابهـای طلائی ـ رومانس یک تا هشـت و...


جواد معروفی فردی فروتن، خوش مشرب و صمیمی بود. شاید بتوان گفت از جمله کسانی بود که درطول عمرهنری خود سعی وافری درآشتی موسیقی سنتی و غربی داشت.
|  سابقه        = چهل سال سابقه و فعالیت در زمینه آهنگسازی
}}


  جواد معـروفی در بامداد روز سه شنبه شانزدهـم آذر ماه هـزار و سيصد و هـفـتاد و دو در تهران در گـذشت.
استاد جواد معروفی، موسیقی دان معاصر (مولد تهران ۱۲۹۱- درگذشت ۱۶آذر۱۳۷۲ تهران) وی یکی از شاگردان درویش خان و علینقی وزیری بود. جواد معروفی از ۱۴ سالگی به مدرسه موسیقی رفت و پس از فراگیری تار و ویولون به پیانو روی آورد و از سال ۱۳۱۹ همزمان با گشایش رادیو به این مؤسسه پیوست و سال‌ها عضو شورای عالی موسیقی رادیو بود و موفق به اخذ گواهی نامه عالی از هنرستان عالی موسیقی شد. در ۷۸ سالگی در تهران درگذشت.<ref>[https://www.todaytime.ir/events/80-درگذشت-جواد-معروفی-آهنگ-ساز درگذشت جواد معروفی آهنگ ساز]</ref>
 
== زندگی‌نامه ==
استاد جواد متولد ۱۲۹۱ فرزند (موسی معروفی و مادر ش عذرا) در آغاز نواختن ویولن را نزد پدر آموخت، در ۱۴ سالگی زمانی که وزیری مدیر هنرستان موسیقی بود، جهت تحصیل موسیقی پیوست و در عین حال به پیانو روی آورد نزد خانم تاتیانا خاراطیان به یادگیری تکنیک نوازندگی پیانوی کلاسیک مشغول شد. اتودها و پرلودهای شوپن، سوناتهای موتسارت، بتهوون، شوبرت و فوگ‌های باخ را با مهارت می‌نواخت. در کناد موسیقی کلاسیک، موسیقی ایرانی را هم ادامه داد و تحصیلات موسیقی را نزد علی نقی وزیری کامل کرد. در ۱۳۱۲ در بیست و یک سالگی به دلیل استعداد شگرفش در موسیقی به استخدام وزارت فرهنگ درآمد و معلم موسیقی مدارس تهران شد و به آموزش سلفژ و دیکته موسیقی در هنرستان پرداخت در ۱۳۱۹هم زمان با افتتاح رادیو به این مؤسسه پیوست و سال‌ها تک نواز پیانو بود. در ۱۳۱۹ به سرپرستی موسیقی رادیو منصوب شد و همزمان به عضویت شورای عالی موسیقی درآمد. وی رهبر ارکستر شماره یک و رهبر ارکستر بزرگ گلها بود. او تنظیم آهنگ‌های شیدا، عارف، رکن الدین خان و درویش خان و بسیاری دیگر از آهنگسازان معروف ایرانی را به عهـده داشت. خودش می‌گوید: '''<small>«از بدو تأسیس رادیو در سال هزار و سیصد و نوزده در آنجا هم مشغول شدم. در آن موقع سنی نداشتم ولی هم نوازنده پیانو بودم و هم رهبر ارکستر شماره یک. سال اولی که رادیو تأسیس شد، در اولین ارکستر رادیو این نوازنده‌ها بودند: صبا، حبیب سماعی، حسین تهرانی، مرتضی نی داوود و خود من. بعدها که برنامه گلها تأسیس شد من رهبر ارکستر آن شدم و نوازنده پیانو و سولیست هم بودم. برای ارکستر گلها هم قطعاتی تنظیم می‌کردم».</small>''' استاد معروفی در نواختن پیانو برای موسیقی ایرانی، از روش مشیر همایون بیشتر از مرتضی محجوبی اقتباس می‌کرد. او بیش از چهل سال سابقه فعالیت در زمینه آهنگسازی داشت. وی بهمراه پدرش نخستین کسانی هستند که قطعاتی در دامنه موسیقی ایرانی برای پیانو ساخته و تنظیم کرده‌اند. اولین قطعه ای که معروفی ساخت بر اساس رباعیات خیام بود که در سال ۱۳۱۵ اجرا شد. هنرجویان زیادی از خدمات آموزشی این استاد بهره بردند. از جمله، اردشیر روحانی، افلیا پرتو، انوشیروان روحانی، پرویز اتابیگی (اتابکی)، مهین زرین پنجه و ساسان محبی، معروفی خود می‌گوید: '''<small>«سبک من را انوشیروان روحانی، اردشیر روحانی، افلیا پرتو، مهین زرین پنجه و ساسان محبی خوب می‌نوازند. آنها شاگردان خوبم بوده‌اند. آنها هم موسیقی ایرانی را می‌دانند و هم موسیقی غربی را، موسیقی ایرانی را وقتی به شاگرد درس می دهیـم که دست روان داشته باشد و موسیقی کلاسیک را زده باشد. چون موسیقی کلاسیک دست را روان و نت خوانی را قوی می‌کند. بعداً موسیقی ایرانی به او درس می دهیـم، چون موسیقی ایرانی تکنیک مفصلی دارد».</small>''' جواد معروفی در بامداد روز سه شنبه شانزدهم آذر ماه هزار و سیصد و هفـتاد و دو در تهران در گذشت.<ref>جاست موزیک - [https://just-music.ir/البوم-موسیقی-خواب-های-طلایی-جواد-معروف/ جواد معروفی]</ref>


== آثار ==
== آثار ==
[[پرونده:استاد جواد معروفی.jpg|بندانگشتی|استاد جواد معروفی]]
'''ترانه‌های خیام''' ـ آهنگ اول تا پنجم،


سال هـزار و دویست و نود و یک در تهران چشم بر جهان گشود. مادرش “عـذرا” و پدرش “موسی معـروفی” از شاگردان برگزیده درویش خان و از موسیقی دانان بزرگ دوره خود بود. پنج سال داشت که خواهـرش “نرگس” به دنیا آمد.
'''آلبـوم آهنـگهـای جواد معـروفی''' ـ خوابهای طلائی ـ فانتزی ژیلا ـ رومی ـ کوکو ـ ساری گلین ـ پیـش درآمد اصفـهان (ساختـه: رضا محـجوبی، تنظیـم: جواد معـروفی) ـ پرلود شمـاره پنـج


چند سال بعـد در هـمان دوره کودکی مادرش را از دست داد و در خانواده پدری بزرگ شد. ابتدا موسیقی را از پدر می آموخت و تار می نواخت و با نواختن ویولن نیز آشنا شد .بعـد از دوره ابتدایی، در چهارده سالگی در دوره ای که وزیری مدیر هـنرستان موسیقی بود، به آنجا رفـت و به تحصیل مشغول شد.
== گزیده از آثار استاد جواد معروفی برای پیانو ==
ـ راست پنـجگـاه ـ چهـارگاه ـ پرلود شمـاره پنج ـ پرلود شمـاره شش ـ راپسـودی در ماهور ـ ماهور ـ همـایون


به پیانو روی آورد و نزد خانم تاتیانا خاراطیان به یادگـیری تکـنیک نوازندگی پیانوی کلاسیک مشغول شد. اتودها و پرلودهای شوپن، سوناتهای موتسارت، بتهوون، شوبرت و فـوگ های باخ را با مهارت می نواخت. در کناد موسیقی کلاسیک، موسیقی ایرانی را هـم ادامه داد و تحصیلات موسیقی را نزد عـلی نقی وزیری کامل کرد.
ـ رنگ چهـارگاه ـ رنگ همـایون - پرنگ ماهور ـ فانتـزی شماره دو ـ راپسودی اصفـهان ـ رنگ اصفـهان (ساختـه: درویش خان، تنظیـم: جواد معـروفی) ـ پیـش درآمد چهـارگاه (ساختـه: رکن الدین مخـتاری، تنظیـم: جواد معـروفی) ـ چهـار مضـراب چهـارگاه ـ کرشمه چهـارگاه ـ ضربی چهـارگاه ـ غمـگیـن (ساختـه: علـینـقی وزیری، تنظیـم: جواد معـروفی)


در هجده سالگی با “شـمس زمان” ازدواج کـرد که حاصل این ازدواج چهـار فــرزند بود. “منوچهر” ،” شکوه زمان ( گـیتی )” ، “ژیلا” و “فـرهاد”.
ـ مرغک (ساختـه: علـینـقی وزیری، تنظیـم: جواد معـروفی) ـ دو بل بل (ساختـه: علـینـقی وزیری، تنظیـم: جواد معـروفی) ـ پرلود و اتود شمـاره دو


درسال هـزار و سیصد و دوازده (در بیست و یک سالگی) به دلیل استعداد شگـرفـش در موسیقی به استخـدام وزارت فـرهـنگ وقـت در آمد و معـلم موسیقی مدارس تهران شد و به آموزش سلفـژ و دیکته موسیقی در هـنرستان پرداخت. او از سال هـزار و سیصد و نوزده هـم زمان با افـتتاح رادیو به این موسسه پیوست و سال ها تک نواز پیانو بود.
== ردیف موسیقی ایرانی برای پیانو ==
ـ شور ـ همـایون


از سال هـزار و سیصد و سی و دو به سرپرستی موسیقی رادیو منصوب شد و هـمزمان با آن به عـضویت شورای عـالی موسیقی نیز در آمد. معـروفی هـمچنین رهـبر ارکستر شماره یک و رهـبر ارکستر بزرگ گـلها بود. او تنظیم آهنگ های شیدا، عارف، رکن الدین خان و درویش خان و بسیاری دیگـر از آهـنگسازان معـروف ایرانی را به عـهـده داشت. خودش می گوید:
ـ دشتـی ـ بیـات اصفـهان


“از بدو تاسیس رادیو در سال هـزار و سیصد و نوزده در آنجا هـم مشغول شدم. در آن موقع سنی نداشتم ولی هـم نوازنده پیانو بودم و هـم رهـبر ارکستر شماره یک. سال اولی که رادیو تاسیس شد، در اولین ارکستر رادیو این نوازنده ها بودند: صبا، حبیب سماعی، حسین تهرانی، مرتضی نی داوود و خود من. بعدها که برنامه گلها تاسیس شد من رهـبر ارکستر آن شدم و نوازنده پیانو و سولیست هـم بودم. برای ارکستر گـلها هـم قطعاتی تنظیم می کردم.”
ـ ابوعطا ـ نوا


او در نواختن پیانو برای موسیقی ایرانی، از روش مشیر هـمایون بیشتر از مرتضی محجوبی اقـتباس می کرد. اما شیوه ای ویژه و یکتا داشت که تکـنیک در آن آشکار بود. معـروفی بیش از چهل سال سابقـه فعالیت در زمینه آهـنگسازی دارد. معـروفی و پدرش نخستین کسانی محسوب می شوند که قـطعاتی در دامنه موسیقی ایرانی برای پیانو ساخته و تنظیم کرده اند. اولین قـطعه ای که مـعروفی ساخت “ترانه های خیام” بر اساس رباعـیات خیام بود که در سال هـزار و سیصد و پانزده اجرا شد.
ـ افشـاری ـ سه گاه


از جمله خدمات فـرهـنگی و آموزشی استاد می توان به سال های تدریسش در دانشگاه تهران اشاره کرد. در آن زمان روش ساخت آهـنگ و فرم های اصیل موسیقی را تدریس می کرد. استاد در سال های عـمرش در دانشگاه تهران و هـنرستان موسیقی شاگـردان بسیاری تربیت کرد که خودشان از هـنرمندان به نام کشور هستند. اردشیر روحانی، افـلیا پرتو، انوشیروان روحانی، پرویز اتابیگی (اتابـکی)، مهین زرین پنجه و ساسان محبی. خودش می گوید:
ـ بیات ترک ـ ماهور


“سبک من را انوشیروان روحانی، اردشیر روحانی، افـلیا پرتو، مهین زرین پنجه و ساسان محبی خوب می نوازند. آنها شاگردان خوبـم بوده اند. آنها هم موسیقی ایرانی را می دانند و هـم موسیقی غـربی را. موسیقی ایرانی را وقتی به شاگرد درس می دهـیـم که دست روان داشته باشد و موسیقی کلاسیک را زده باشد. چون موسیقی کلاسیک دست را روان و نت خوانی را قوی می کند. بعدا موسیقی ایرانی به او درس می دهـیـم، چون موسیقی ایرانی تکنیک مفصلی دارد. ”
ـ چهـارگاه ـ راست پنـجگـاه


جواد معروفی فردی فروتن، خوش مشرب و صمیمی بود. شاید بتوان گفت از جمله کسانی بود که درطول عمرهنری خود سعی وافری درآشتی موسیقی سنتی و غربی داشت.
== آلبوم‌های صوتی ==
ـ انتظار ـ شکـوفه‌ها
[[پرونده:آرامگاه استاد معروفی.jpg|بندانگشتی|آرامگاه استاد معروفی]]
ـ بهـار گلـها ـ طلـوع


جواد معـروفی در بامداد روز سه شنبه شانزدهـم آذر ماه هـزار و سیصد و هـفـتاد و دو در تهران در گـذشت. 
ـ پرستـوها ـ عاشورا، راز خلقت، فراق


== آثار جواد معروفی ==
ـ جان عشـاق ـ دل شکسـته
•  '''ترانه های خیام'''


ـ آهنگ اول تا پنجـم
ـ چه شورها ـ راز غروب


• '''آلـبـوم آهـنـگـهـای جـواد مـعـروفـــی'''
ـ خزان، روزگار من ـ راز گلـها


ـ خـوابهای طـلائـی
ـ خوابهـای طلائی ـ رومانس یک تا هشـت


ـ فـانـتزی ژیلا
ـ خوابهـای طلائی دو ـ رومینا، طبیعت


ـ رومی
ـ شکـوفه‌ها ـ سده یک و دو


ـ کوکو
ـ شبنم صبحگاهی ـ کاروان عشـق


ـ ساری گلین
ـ شفـق ـ نغـمه آبشـار


ـ پـیـش درآمـد اصـفـهـان ( ساخـتـه : رضـا مـحـجـوبـی ، تـنظـیـم : جـواد مـعـروفـی )
== درگذشت ==
 
استاد جواد معروفی در بامداد روز سه شنبه شانزدهم آذر ماه هزار و سیصد و هفـتاد و دو در تهران در گذشت.
ـ پـرلـود شـمـاره پـنـج
 
•  '''گزیده آثار استاد جواد معروفی برای پیانو''' ( قـطـعـات ساخـتـه و تـنظـیـم شـده ایـرانـی بـرای پـیـانـو )
 
ـ راسـت پـنـجـگـاه
 
ـ چـهـارگـاه
 
ـ پـرلـود شـمـاره پـنـج
 
ـ پـرلـود شـمـاره شش
 
ـ راپـسـودی در مـاهـور
 
ـ مـاهـور
 
ـ هـمـایـون
 
ـ رنگ چـهـارگـاه
 
ـ رنگ هـمـایـون
 
ـ رنگ مـاهـور
 
ـ فـانـتـزی شـماره دو
 
ـ راپـسودی اصـفـهـان
 
ـ رنگ اصـفـهـان ( ساخـتـه : درویـش خـان، تـنظـیـم : جـواد مـعـروفـی )
 
ـ پـیـش درآمـد چـهـارگـاه ( ساخـتـه : رکـن الـدیـن مـخـتـاری، تـنظـیـم : جـواد مـعـروفـی )
 
ـ چـهـار مـضـراب چـهـارگـاه
 
ـ کـرشـمه چـهـارگـاه
 
ـ ضـربـی چـهـارگـاه
 
ـ غـمـگـیـن  ( ساخـتـه : عـلـیـنـقـی وزیـری ، تـنظـیـم : جـواد مـعـروفـی )
 
ـ مـرغـک   ( ساخـتـه : عـلـیـنـقـی وزیـری ، تـنظـیـم : جـواد مـعـروفـی )
 
ـ دو بـل بـل ( ساخـتـه : عـلـیـنـقـی وزیـری ، تـنظـیـم : جـواد مـعـروفـی )
 
ـ پـرلـود و اتـود شـمـاره دو
 
• '''ردیـف مـوسـیـقـی ایـران بـرای پـیـانـو'''
 
ـ شـور
 
ـ دشـتـی
 
ـ ابـوعـطا
 
ـ افـشـاری
 
ـ بـیات تـرک
 
ـ چـهـارگـاه
 
ـ هـمـایـون
 
ـ بـیـات اصـفـهـان
 
ـ نـوا
 
ـ سـه گـاه
 
ـ مـاهـور
 
ـ راسـت پـنـجـگـاه
 
• '''آلـبـوم هـای صـوتـی'''
 
ـ انـتظـار
 
ـ بـهـار گـلـهـا
 
ـ پـرسـتـوهـا
 
ـ جـان عـشـاق
 
ـ چـه شـورهـا
 
ـ خـزان ، روزگـار مـن
 
ـ خـوابـهـای طـلائـی
 
ـ خـوابـهـای طـلائی دو
 
ـ دل شکـسـتـه
 
ـ راز غـروب
 
ـ راز گـلـهـا
 
ـ رومـانـس یک تا هـشـت
 
ـ رومـینا ، طبـیعـت
 
ـ سـده یک و دو
 
ـ شبنـم صـبحگـاهـی
 
ـ شـفـق
 
ـ شـکـوفـه ها
 
ـ طـلـوع
 
ـ عـاشـورا ، راز خـلقـت ، فـراق
 
ـ کـاروان عـشـق
 
ـ نـغـمـه آبـشـار
 
و صـدهـا اثـر جـاویـدان در بـرنـامـه هـای گـلـها
 
منبع :(وب سایت جواد معروفی)
 
=== مشخصات: ===
{| class="wikitable"
|آهنگساز (ARTIST)
|جواد معروفی Javad Maroufi
|-
|آلبوم (TITLE)
|خواب های طلایی Golden Dreams
|-
|سبک (GENRE)
|Piano Solo
|-
|سال انتشار (YEARS OF RELEASE)
|1973
|-
|حجم (SIZE)
|89MB
|-
|مدت زمان (TIME)
| --:--:--
|-
|کیفیت (BITRATE)
|320<sub>kbps</sub>
|-
|فرمت (FILE TYPE)
|mp3
|-
|تعداد قطعات (TOTAL TRACKS)
|10
|-
|آهنگ برتر (BEST TRACK)
| -
|-
|<ref>جاست موزیک - [https://just-music.ir/%D8%A7%D9%84%D8%A8%D9%88%D9%85-%D9%85%D9%88%D8%B3%DB%8C%D9%82%DB%8C-%D8%AE%D9%88%D8%A7%D8%A8-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%B7%D9%84%D8%A7%DB%8C%DB%8C-%D8%AC%D9%88%D8%A7%D8%AF-%D9%85%D8%B9%D8%B1%D9%88%D9%81/ جواد معروفی] </ref>
|}


== درگذشت ==
جستارهای وابسته
جستارهای وابسته


== منابع ==
== منابع ==
{{پانویس}}
{{پانویس}}
[[رده:رهبران ارکستر اهل ایران]]
[[رده:استادان موسیقی اهل ایران]]
[[رده:پیانیستان اهل ایران]]
[[رده:نوازندگان پیانو اهل ایران]]
[[رده:نوازندگان تار اهل ایران]]
[[رده:نوازندگان ویولن اهل ایران]]
[[رده:آموزگاران موسیقی اهل ایران]]
[[رده:زادگان ۱۲۹۱]]
[[رده:درگذشتگان ۱۳۷۲]]

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۰ آوریل ۲۰۱۸، ساعت ۱۴:۲۳

جواد معروفی
جواد معروفی.jpg
جواد معروفی
اطلاعات
نام اصلیجواد معروفی
تولدمولد تهران ۱۲۹۱
ملیتایرانی
مرگدرگذشت ۱۶آذر۱۳۷۲ تهران
حرفه(ها)پیانو- (تار، ویولن )
ساز(ها)پیانو
زمینهٔ فعالیتآهنگسازی، نوازنده پیانو، رهبر ارکستر =
هنرمندان همکارصبا، حبیب سماعی، حسین تهرانی، مرتضی نی داوود
شاگرد(ها)اردشیر روحانی، افلیا پرتو، انوشیروان روحانی، پرویز اتابیگی (اتابکی)، مهین زرین پنجه و ساسان محبی،
آلبوم معروفآلبوم‌های صوتی ـ انتظار ـ شکـوفه‌هاـ بهـار گلـها ـ طلـوعـ پرستـوها ـ عاشورا، راز خلقت، فراقـ جان عشـاق ـ دل شکسـته ـ چه شورها ـ راز غروب ـ خزان، روزگار من ـ راز گلـهاـ خوابهـای طلائی ـ رومانس یک تا هشـت و...

استاد جواد معروفی، موسیقی دان معاصر (مولد تهران ۱۲۹۱- درگذشت ۱۶آذر۱۳۷۲ تهران) وی یکی از شاگردان درویش خان و علینقی وزیری بود. جواد معروفی از ۱۴ سالگی به مدرسه موسیقی رفت و پس از فراگیری تار و ویولون به پیانو روی آورد و از سال ۱۳۱۹ همزمان با گشایش رادیو به این مؤسسه پیوست و سال‌ها عضو شورای عالی موسیقی رادیو بود و موفق به اخذ گواهی نامه عالی از هنرستان عالی موسیقی شد. در ۷۸ سالگی در تهران درگذشت.[۱]

زندگی‌نامه

استاد جواد متولد ۱۲۹۱ فرزند (موسی معروفی و مادر ش عذرا) در آغاز نواختن ویولن را نزد پدر آموخت، در ۱۴ سالگی زمانی که وزیری مدیر هنرستان موسیقی بود، جهت تحصیل موسیقی پیوست و در عین حال به پیانو روی آورد نزد خانم تاتیانا خاراطیان به یادگیری تکنیک نوازندگی پیانوی کلاسیک مشغول شد. اتودها و پرلودهای شوپن، سوناتهای موتسارت، بتهوون، شوبرت و فوگ‌های باخ را با مهارت می‌نواخت. در کناد موسیقی کلاسیک، موسیقی ایرانی را هم ادامه داد و تحصیلات موسیقی را نزد علی نقی وزیری کامل کرد. در ۱۳۱۲ در بیست و یک سالگی به دلیل استعداد شگرفش در موسیقی به استخدام وزارت فرهنگ درآمد و معلم موسیقی مدارس تهران شد و به آموزش سلفژ و دیکته موسیقی در هنرستان پرداخت در ۱۳۱۹هم زمان با افتتاح رادیو به این مؤسسه پیوست و سال‌ها تک نواز پیانو بود. در ۱۳۱۹ به سرپرستی موسیقی رادیو منصوب شد و همزمان به عضویت شورای عالی موسیقی درآمد. وی رهبر ارکستر شماره یک و رهبر ارکستر بزرگ گلها بود. او تنظیم آهنگ‌های شیدا، عارف، رکن الدین خان و درویش خان و بسیاری دیگر از آهنگسازان معروف ایرانی را به عهـده داشت. خودش می‌گوید: «از بدو تأسیس رادیو در سال هزار و سیصد و نوزده در آنجا هم مشغول شدم. در آن موقع سنی نداشتم ولی هم نوازنده پیانو بودم و هم رهبر ارکستر شماره یک. سال اولی که رادیو تأسیس شد، در اولین ارکستر رادیو این نوازنده‌ها بودند: صبا، حبیب سماعی، حسین تهرانی، مرتضی نی داوود و خود من. بعدها که برنامه گلها تأسیس شد من رهبر ارکستر آن شدم و نوازنده پیانو و سولیست هم بودم. برای ارکستر گلها هم قطعاتی تنظیم می‌کردم». استاد معروفی در نواختن پیانو برای موسیقی ایرانی، از روش مشیر همایون بیشتر از مرتضی محجوبی اقتباس می‌کرد. او بیش از چهل سال سابقه فعالیت در زمینه آهنگسازی داشت. وی بهمراه پدرش نخستین کسانی هستند که قطعاتی در دامنه موسیقی ایرانی برای پیانو ساخته و تنظیم کرده‌اند. اولین قطعه ای که معروفی ساخت بر اساس رباعیات خیام بود که در سال ۱۳۱۵ اجرا شد. هنرجویان زیادی از خدمات آموزشی این استاد بهره بردند. از جمله، اردشیر روحانی، افلیا پرتو، انوشیروان روحانی، پرویز اتابیگی (اتابکی)، مهین زرین پنجه و ساسان محبی، معروفی خود می‌گوید: «سبک من را انوشیروان روحانی، اردشیر روحانی، افلیا پرتو، مهین زرین پنجه و ساسان محبی خوب می‌نوازند. آنها شاگردان خوبم بوده‌اند. آنها هم موسیقی ایرانی را می‌دانند و هم موسیقی غربی را، موسیقی ایرانی را وقتی به شاگرد درس می دهیـم که دست روان داشته باشد و موسیقی کلاسیک را زده باشد. چون موسیقی کلاسیک دست را روان و نت خوانی را قوی می‌کند. بعداً موسیقی ایرانی به او درس می دهیـم، چون موسیقی ایرانی تکنیک مفصلی دارد». جواد معروفی در بامداد روز سه شنبه شانزدهم آذر ماه هزار و سیصد و هفـتاد و دو در تهران در گذشت.[۲]

آثار

استاد جواد معروفی

ترانه‌های خیام ـ آهنگ اول تا پنجم،

آلبـوم آهنـگهـای جواد معـروفی ـ خوابهای طلائی ـ فانتزی ژیلا ـ رومی ـ کوکو ـ ساری گلین ـ پیـش درآمد اصفـهان (ساختـه: رضا محـجوبی، تنظیـم: جواد معـروفی) ـ پرلود شمـاره پنـج

گزیده از آثار استاد جواد معروفی برای پیانو

ـ راست پنـجگـاه ـ چهـارگاه ـ پرلود شمـاره پنج ـ پرلود شمـاره شش ـ راپسـودی در ماهور ـ ماهور ـ همـایون

ـ رنگ چهـارگاه ـ رنگ همـایون - پرنگ ماهور ـ فانتـزی شماره دو ـ راپسودی اصفـهان ـ رنگ اصفـهان (ساختـه: درویش خان، تنظیـم: جواد معـروفی) ـ پیـش درآمد چهـارگاه (ساختـه: رکن الدین مخـتاری، تنظیـم: جواد معـروفی) ـ چهـار مضـراب چهـارگاه ـ کرشمه چهـارگاه ـ ضربی چهـارگاه ـ غمـگیـن (ساختـه: علـینـقی وزیری، تنظیـم: جواد معـروفی)

ـ مرغک (ساختـه: علـینـقی وزیری، تنظیـم: جواد معـروفی) ـ دو بل بل (ساختـه: علـینـقی وزیری، تنظیـم: جواد معـروفی) ـ پرلود و اتود شمـاره دو

ردیف موسیقی ایرانی برای پیانو

ـ شور ـ همـایون

ـ دشتـی ـ بیـات اصفـهان

ـ ابوعطا ـ نوا

ـ افشـاری ـ سه گاه

ـ بیات ترک ـ ماهور

ـ چهـارگاه ـ راست پنـجگـاه

آلبوم‌های صوتی

ـ انتظار ـ شکـوفه‌ها

آرامگاه استاد معروفی

ـ بهـار گلـها ـ طلـوع

ـ پرستـوها ـ عاشورا، راز خلقت، فراق

ـ جان عشـاق ـ دل شکسـته

ـ چه شورها ـ راز غروب

ـ خزان، روزگار من ـ راز گلـها

ـ خوابهـای طلائی ـ رومانس یک تا هشـت

ـ خوابهـای طلائی دو ـ رومینا، طبیعت

ـ شکـوفه‌ها ـ سده یک و دو

ـ شبنم صبحگاهی ـ کاروان عشـق

ـ شفـق ـ نغـمه آبشـار

درگذشت

استاد جواد معروفی در بامداد روز سه شنبه شانزدهم آذر ماه هزار و سیصد و هفـتاد و دو در تهران در گذشت.

جستارهای وابسته

منابع