فریدون ژورک: تفاوت میان نسخه‌ها

بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۷۵: خط ۷۵:
| پانویس            =
| پانویس            =
}}
}}
'''فریدون ژورک''' با نام هنری مهدی ژورک زاده‌ی ۳۱ اردیبهشت‌ماه ۱۳۲۰ - تهران، نام فریدون را دایی او، احمد قدکچیان که یکی ازهنرپیشگان مطرح آن زمان بود برایش انتخاب کرد؛ ولی شناسنامه او با نام مهدی صادر شد. فریدون ژورک، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تهیه‌کننده، تدوین‌گر، فیلم‌بردار، صدابردار، صداگذار، ترانه‌سرا و بازیگر ایرانی است. وی همسر [[مرجان]] خواننده معروف ایران است. آن‌ها هم‌اکنون ساکن آمریکا هستند. فریدن ژورک در دوران فعالیت هنری خود با بسیاری از چهره‌های سرشناس سینمای ایران مثل مثل فردین و بهروز وثوقی و رضا بیک‌ایمانوردی هم‌کاری داشته‌است. فریدون ژورک، در سحرگاه سی‌ام اردیبهشت ماه۱۳۶۱، به دلیل هواداری و هم‌یاری با [[سازمان مجاهدین خلق ایران]]، دستگیر و پس ازبازجویی‌های مکرر در شعبه هفت اوین، زندانی شد. فریدون ژورک در سال ۱۳۶۵، از زندان آزاد گردید. او و همسرش، خانم [[مرجان]] از مخالفان جمهوری اسلامی به شمار می‌روند و در جلسات [[شورای ملی مقاومت ایران|شورای ملی مقاومت]] و تظاهرات‌ و فعالیت‌های مختلف سیاسی علیه جمهوری اسلامی شرکت می‌کنند.
'''فریدون ژورک،''' با نام هنری مهدی ژورک زاده‌ی ۳۱ اردیبهشت‌ماه ۱۳۲۰ - تهران، نام فریدون را دایی او، احمد قدکچیان که یکی ازهنرپیشگان مطرح آن زمان بود برایش انتخاب کرد؛ ولی شناسنامه او با نام مهدی صادر شد. فریدون ژورک، کارگردان، فیلم‌نامه‌نویس، تهیه‌کننده، تدوین‌گر، فیلم‌بردار، صدابردار، صداگذار، ترانه‌سرا و بازیگر ایرانی است. وی همسر [[مرجان]] خواننده معروف ایران است. فریدن ژورک در دوران فعالیت هنری خود با بسیاری از چهره‌های سرشناس سینمای ایران مثل فردین و بهروز وثوقی و رضا بیک‌ایمانوردی هم‌کاری داشته‌است. فریدون ژورک، در سحرگاه سی‌ام اردیبهشت ماه۱۳۶۱، به دلیل هواداری و هم‌یاری با [[سازمان مجاهدین خلق ایران]]، دستگیر و پس ازبازجویی‌های مکرر در شعبه هفت اوین، زندانی شد. فریدون ژورک در سال ۱۳۶۵، از زندان آزاد گردید. او و همسرش، خانم [[مرجان]] از مخالفان جمهوری اسلامی به شمار می‌روند و در جلسات [[شورای ملی مقاومت ایران|شورای ملی مقاومت]] و تظاهرات‌ و فعالیت‌های مختلف سیاسی علیه جمهوری اسلامی شرکت می‌کنند.


== دوران کودکی و نوجوانی ==
== دوران کودکی و نوجوانی ==
فریدون ژورک، درمحله عباسی، واقع درخیابان قزوین تهران، به دنیا آمد. او دوران ابتدائی را دردبستان‌های صائب ونظامی ودوران دبیرستان را تا مرحله نهایی، در دبیرستان‌های ابومسلم و ایران گذراند. فریدون ژورک تا ده سالگی تعطیلات تابستانی مدارس را در حجره فرش فروشی پدربزرگش، حاج ابولقاسم قدکچی واقع دربازارعباس آباد تهران منتهی به میدان اعدام وخیابان شوش با عنوان شاگرد، به فراگیری راه و رسم کاسبی گذراند، بعد ازمرگ پدربزرگ، دو سه سالی تعطیلات را درباغ گلستان تازه تأسیس که مرکزی تفریحی درغرب تهران آن زمان بود، با عنوان دستیار آپاراتچی، نمایش دهنده فیلم‌های سینمایی، مشغول به کارشد.     
فریدون ژورک، درمحله عباسی، واقع درخیابان قزوین تهران، به دنیا آمد. او دوران ابتدائی را دردبستان‌های صائب ونظامی ودوران دبیرستان را تا مرحله نهایی، در دبیرستان‌های ابومسلم و ایران گذراند. فریدون ژورک تا ده سالگی تعطیلات تابستانی مدارس را در حجره فرش فروشی پدربزرگش، حاج ابولقاسم قدکچی واقع دربازارعباس آباد تهران منتهی به میدان اعدام وخیابان شوش با عنوان شاگرد، به فراگیری راه و رسم کاسبی گذراند، بعد ازمرگ پدربزرگ، دو سه سالی تعطیلات را درباغ گلستان تازه تأسیس که مرکزی تفریحی درغرب تهران آن زمان بود، با عنوان دستیار آپاراتچی، نمایش‌دهنده فیلم‌های سینمایی، مشغول به کارشد.     


== فعالیت‌های هنری ==
== فعالیت‌های هنری ==
فریدون ژورک تابستان سال ۱۳۳۴، به توصیه مادرش، بانوخدیجه قدکچی'''،''' جهت کسب آموزش‌های فنی درامور سینمائی توسط دائی‌اش، به آقای محمود نوذری کارگردان، فیلمبردار و مدیرفنی استودیوکاروان فیلم معرفی می‌شود.
فریدون ژورک تابستان سال ۱۳۳۴، به توصیه مادرش، بانو خدیجه قدکچی'''،''' جهت کسب آموزش‌های فنی درامور سینمائی توسط دائی‌اش، به آقای محمود نوذری کارگردان، فیلمبردار و مدیر فنی استودیو کاروان فیلم معرفی می‌شود.


تابستان سال ۱۳۳۸، فریدون ژورک دراین چهارسال (۱۳۳۸–۱۳۳۴) با ادامه تحصیل تا پایان بردن دوران دبیرستان علاوه براینکه دررشته بوکس باشگاه تاج واقع در بنای به‌جا مانده از نمایشگاه صنعتی چکسلواکی در پارک سنگلج تهران، به تمرین و خودسازی مشغول بود، آن‌چنان‌که تا مرحله کسب مقام سومی، در وزن اول بازی‌های بوکس انتخابی تیم ملی، برگ زیتون طلائی که درسالن محمد [[رضاشاه پهلوی|رضاشاه]] آن‌زمان، برگذار می‌شد، پیشرفت کرده بود، او هم‌زمان تعطیلات تابستانی مدارس را دراستودیو کاروان فیلم، زیرنظر استادش محمود نوذری به فراگیری صدابرداری و تدوین فیلم سپری کرد.
تابستان سال ۱۳۳۸، فریدون ژورک طی چهار سال (۱۳۳۸–۱۳۳۴) با ادامه تحصیل تا پایان بردن دوران دبیرستان علاوه براینکه در رشته بوکس باشگاه تاج واقع در بنای به‌جا مانده از نمایشگاه صنعتی چکسلواکی در پارک سنگلج تهران، به تمرین و خودسازی مشغول بود، آن‌چنان‌که تا مرحله کسب مقام سومی، در وزن اول بازی‌های بوکس انتخابی تیم ملی، برگ زیتون طلائی که درسالن [[محمدرضا شاه پهلوی|محمدرضا شاه]] آن‌زمان، برگزار می‌شد، پیشرفت کرده‌بود، او هم‌زمان تعطیلات تابستانی مدارس را دراستودیو کاروان فیلم، زیرنظر استادش محمود نوذری به فراگیری صدابرداری و تدوین فیلم سپری کرد.


تابستان ۱۳۳۸. علاوه بردستیاری تدوین، صداگذاری فیلم مرفین را نیز عهده دارشد و این اولین کار مستقل او در زمینه صداگذاری و تدوین نگاتیو فیلم هم است که برای اولین بار توانست از این بابت دست‌مزد قابل ملاحظه‌ای دریافت کند، فیلم مرفین توسط محمد علی جعفری، کارگردان، نویسنده و بازی‌گر تاتر و سینما تهیه شده بود که از فیلم‌های مطرح آن‌زمان بود.
تابستان ۱۳۳۸. علاوه بر دستیاری تدوین، صداگذاری فیلم مرفین را نیز عهد‌‌ه‌دار شد و این اولین کار مستقل او در زمینه صداگذاری و تدوین نگاتیو فیلم هم است که برای اولین بار توانست از این بابت دست‌مزد قابل ملاحظه‌ای دریافت کند، فیلم مرفین توسط محمد علی جعفری، کارگردان، نویسنده و بازی‌گر تاتر و سینما تهیه شده‌بود که از فیلم‌های مطرح آن‌زمان بود.


سال ۱۳۳۹، با پایان فیلم‌برداری فیلم لاله آتشین، محمود نوذری کارگردان و نویسند فیلم بر اثر سرطان خون چشم از جهان فروبست، دراین فیلم پوران شاپوری که در اوج شهرت و محبوبیت خود قرارداشت، نقش زن اول فیلم را عهده‌دار بود، فریدون ژورک که درصحنه‌های مربوط به فیلم‌برداری این فیلم، یکی از عناصر فعال بود، بنا به شرایط ایجاد شده، عهده‌دار بخش مهمی از آماده‌سازی فیلم تا مرحله نمایش گردید.   
سال ۱۳۳۹، با پایان فیلم‌برداری فیلم لاله آتشین، محمود نوذری کارگردان و نویسنده فیلم بر اثر سرطان خون چشم از جهان فروبست، دراین فیلم پوران شاپوری که در اوج شهرت و محبوبیت خود قرارداشت، نقش زن اول فیلم را عهده‌دار بود، فریدون ژورک که درصحنه‌های مربوط به فیلم‌برداری این فیلم، یکی از عناصر فعال بود، بنا به شرایط ایجاد شده، عهده‌دار بخش مهمی از آماده‌سازی فیلم تا مرحله نمایش گردید.   


در همین سال از طرف صاحبان استودیو مهرگان فیلم، آقایان رضاکریمی، نعمت‌الله رفیعی و مجید محسنی برای نظارت بر امور فنی در زمینه دوبله فیلم‌های خارجی و تدوین و صداگذاری فیلم‌های ایرانی، تولید شده در این استودیو، از فریدون ژورک جهت هم‌کاری دعوت به عمل آمد، که تا سال ۱۳۴۳ علاوه بر دوبله ده‌ها فیلم خارجی امثال، شب ژنرال‌ها…، صدا گذاری و تدوین چندین فیلم ایرانی را نیز عهده‌دار بود، عروس فرنگی به کارگردانی و بازی نصرت‌الله وحدت و پوری بنایی، قهرمان قهرمانان به کارگردانی و بازی محمدعلی فردین و ویدا قهرمانی، پرستوها به لانه بازمی‌گردند با بازی درخشان وکارگردانی مجید محسنی از آن جمله اند.
در همین سال از طرف صاحبان استودیو مهرگان فیلم، آقایان رضاکریمی، نعمت‌الله رفیعی و مجید محسنی برای نظارت بر امور فنی در زمینه دوبله فیلم‌های خارجی و تدوین و صداگذاری فیلم‌های ایرانی، تولید شده در این استودیو، از فریدون ژورک جهت هم‌کاری دعوت به عمل آمد، که تا سال ۱۳۴۳ علاوه بر دوبله ده‌ها فیلم خارجی امثال، شب ژنرال‌ها…، صداگذاری و تدوین چندین فیلم ایرانی را نیز عهده‌دار بود، عروس فرنگی به کارگردانی و بازی نصرت‌الله وحدت و پوری بنایی، قهرمان قهرمانان به کارگردانی و بازی محمدعلی فردین و ویدا قهرمانی، پرستوها به لانه بازمی‌گردند با بازی درخشان وکارگردانی مجید محسنی از آن جمله‌اند.


=== تهیه‌کننده و فیلمبردار ===
=== تهیه‌کننده و فیلمبردار ===
فریدون ژورک در سال ۱۳۴۴، براساس فیلمنامه‌ای نوشته‌ی مهدی رئیس‌فیروز، تصمیم به تولید فیلمی گرفت به نام دختر کدخدا'''،''' با توجه به تجربیات قبلی خود علاوه برفیلم‌برداری، تهیه کنندگی فیلم را نیز شخصاً به‌عهده گرفت. در این فیلم مهدی رئیس‌فیروز، کارگردان فیلم و منوچهر وثوق که اولین کار جدی و بلندش درسینما بود، فریبا خاتمی، داریوش طلایی، جواد تقدسی و داریوش اسدزاده، ایفای نقش کردند.   
فریدون ژورک در سال ۱۳۴۴، براساس فیلمنامه‌ای نوشته‌ی مهدی رئیس‌فیروز، تصمیم به تولید فیلمی گرفت به نام دختر کدخدا'''،''' با توجه به تجربیات قبلی خود علاوه بر فیلم‌برداری، تهیه‌کنندگی فیلم را نیز شخصاً به‌عهده گرفت. در این فیلم مهدی رئیس‌فیروز، کارگردان فیلم و منوچهر وثوق که اولین کار جدی و بلندش درسینما بود، فریبا خاتمی، داریوش طلایی، جواد تقدسی و داریوش اسدزاده، ایفای نقش کردند.   
[[پرونده:فریدون ژورک در یکی از فیلمهایش.jpg|جایگزین=فریدون ژورک در یکی از فیلمهایش|بندانگشتی|فریدون ژورک در یکی از فیلمهایش]]در پایان فیلمبرداری، فریدون ژورک به خاطر ضعف مالی، به ناچار از آقایان رضا نورسته‌فر و محمود زریباف که از مشتاقان مشارکت در زمینه سرمایه‌گذاری فیلم بودند، دعوت به هم‌کاری کرد؛ و به جبران این هم‌یاری، موافقت شد تا به خواست ایشان در تیتراژ فیلم، عنوان تهیه‌کننده به نام ایشان نوشته شود و این برای ژورک سنتی شد در تمامی طول حضورش در سینمای ایران، او جهت پرهیز از تکرار نامش در تیتراژ فیلم‌های تولید شده توسط خود و یا کمپانی‌های وابسته به او، چنین روشی را پیشه کرد. فریدون ژورک اکثر امور تولیدی و فنی فیلم‌ها را شخصاً به عهده داشت.
[[پرونده:فریدون ژورک در یکی از فیلمهایش.jpg|جایگزین=فریدون ژورک در یکی از فیلمهایش|بندانگشتی|فریدون ژورک در یکی از فیلمهایش]]در پایان فیلمبرداری، فریدون ژورک به خاطر ضعف مالی، به ناچار از آقایان رضا نورسته‌فر و محمود زریباف که از مشتاقان مشارکت در زمینه سرمایه‌گذاری فیلم بودند، دعوت به هم‌کاری کرد؛ و به جبران این هم‌یاری، موافقت شد تا به خواست ایشان در تیتراژ فیلم، عنوان تهیه‌کننده به نام ایشان نوشته شود و این برای ژورک سنتی شد در تمامی طول حضورش در سینمای ایران، او جهت پرهیز از تکرار نامش در تیتراژ فیلم‌های تولید شده توسط خود و یا کمپانی‌های وابسته به او، چنین روشی را پیشه کرد. فریدون ژورک اکثر امور تولیدی و فنی فیلم‌ها را شخصاً به عهده داشت.


=== تأسیس شرکت‌های تولید فیلم ===
=== تأسیس شرکت‌های تولید فیلم ===
اولین شرکتی که توسط فریدون ژورک با مشارکت و هم‌یاری رضا نورسته‌فر، و محمود زریباف، تأسیس گردید، اسکارفیلم نام داشت، این کمپانی بعد از نمایش فیلم دختر کدخدا راه اندازی شد، که اولین محصول آن فیلمی بود به نام خوشگل و قهرمان، این فیلم براساس فیلم‌نامه‌ای از فریدون ژورک ساخته شد، که اولین کار مستقل او در زمینه کارگردانی و فیلم‌برداری بود؛ و نمایش آن با اقبال نسبی زمان خود مواجه گردید. بنا به توافق قبلی، در تیتراژ تمامی تولیدات بعدی این کمپانی هم، نام رضا نورسته‌فر و محمود زریباف به‌عنوان تهیه‌کننده و به جای سرمایه‌گذار از عنوان «اسکارفیلم تقدیم می‌کند» استفاده می‌شد. پس از موفقیت چشم‌گیر و جنجالی فیلم تکخال که پنجمین کار مستقل فریدون ژورک در این کمپانی بود، و در نوروز سال ۱۳۴۸ در سراسر سینماهای ایران به نمایش گذارده شد، ژورک اقدام به تأسیس کمپانی دیگری کرد به نام سازمان سینمائی ژورک، که کل سهام آن متعلق به خودش بود، این کمپانی علاوه بر تولید فیلم‌های متعددی که تا قبل از ملاخور شدن انقلاب توسط آخوندها به تولید آن‌ها مشغول بود، مرکز پخشی نیز جهت توزیع فیلم در سینماهای سراسر کشور ایجاد کرد. دراین کمپانی نیز، بنا به سیاق گذشته، جهت پرهیز از تکرار نام ژورک با عناوین مختلف در تیتراژ فیلم‌ها، عنوان تهیه‌کننده، با موافقت آقای احمد قدکچیان که علاوه بر ایفای نقش دربعضی از فیلم‌ها، سرپرستی دفتری کمپانی را نیز عهده‌داربود، به ایشان اختصاص داده شد و عنوان «سازمان سینمائی ژورک تقدیم می‌کند»، جای‌گزین تولیدکننده، فیلم‌های تولیدی این کمپانی گردید.[[پرونده:نمایی از فریدون ژورک در یک فیلم.jpg|جایگزین=نمایی از فریدون ژورک در یک فیلم|بندانگشتی|نمایی از فریدون ژورک در یک فیلم]]
اولین شرکتی که توسط فریدون ژورک با مشارکت و هم‌یاری رضا نورسته‌فر، و محمود زریباف، تأسیس گردید، اسکارفیلم نام داشت، این کمپانی بعد از نمایش فیلم دختر کدخدا راه‌اندازی شد، که اولین محصول آن فیلمی بود به نام خوشگل و قهرمان، این فیلم براساس فیلم‌نامه‌ای از فریدون ژورک ساخته‌شد، که اولین کار مستقل او در زمینه کارگردانی و فیلم‌برداری بود؛ و نمایش آن با اقبال نسبی زمان خود مواجه گردید. بنا به توافق قبلی، در تیتراژ تمامی تولیدات بعدی این کمپانی هم، نام رضا نورسته‌فر و محمود زریباف به‌عنوان تهیه‌کننده و به جای سرمایه‌گذار از عنوان «اسکارفیلم تقدیم می‌کند» استفاده می‌شد. پس از موفقیت چشم‌گیر و جنجالی فیلم تکخال که پنجمین کار مستقل فریدون ژورک در این کمپانی بود، و در نوروز سال ۱۳۴۸ در سراسر سینماهای ایران به نمایش گذارده شد، ژورک اقدام به تأسیس کمپانی دیگری کرد به نام سازمان سینمائی ژورک، که کل سهام آن متعلق به خودش بود، این کمپانی علاوه بر تولید فیلم‌های متعددی که تا قبل از ملاخور شدن انقلاب توسط آخوندها به تولید آن‌ها مشغول بود، مرکز پخشی نیز جهت توزیع فیلم در سینماهای سراسر کشور ایجاد کرد. دراین کمپانی نیز، بنا به سیاق گذشته، جهت پرهیز از تکرار نام ژورک با عناوین مختلف در تیتراژ فیلم‌ها، عنوان تهیه‌کننده، با موافقت آقای احمد قدکچیان که علاوه بر ایفای نقش دربعضی از فیلم‌ها، سرپرستی دفتری کمپانی را نیز عهده‌داربود، به ایشان اختصاص داده شد و عنوان «سازمان سینمائی ژورک تقدیم می‌کند»، جای‌گزین تولیدکننده، فیلم‌های تولیدی این کمپانی گردید.[[پرونده:نمایی از فریدون ژورک در یک فیلم.jpg|جایگزین=نمایی از فریدون ژورک در یک فیلم|بندانگشتی|نمایی از فریدون ژورک در یک فیلم]]


=== تأسیس شرکت پاناسیت ===
=== تأسیس شرکت پاناسیت ===
۸٬۶۹۲

ویرایش