کاربر:دانا/صفحه تمرین: تفاوت میان نسخه‌ها

از ایران پدیا
پرش به ناوبری پرش به جستجو
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
{{جعبه اطلاعات شهر ایران
ناهيد همت آبادي مرداد ماه 1319 در يكي از قديم­ترين محلات تهران ( ميدان حسن‌­آباد) چشم به جهان گشود. پدر بزرگ ( آيت­اله شيخ محمدعلي همت آبادي ) از جمله روحانيوني بود كه در نجف اشرف به درجه اجتهاد نايل آمده، صاحب دفتر ازدواج و طلاق و پيش‌نماز مسجد همت آباد در كوچه­‌اي به همين نام در محله يادشده بالا بود.  
| نام‌رسمی        = کازرون
| نام محلی      =
| نام‌های قدیمی  =
| نام‌های دیگر    =
| فتوکلاژ = <!-- اگر از چندین تصویر در پارامتر تصویر استفاده می‌کنید، مقدار «بله» به این پارامتر بدهید. -->«بله»
| تصویر          =[[پرونده:مناظر طبیعی کازرون.jpg]]
| اندازه تصویر  =
| عنوان تصویر    = نقشه کازرون و قسمتی که در طرح جداسازی بود
| عرض‌جغرافیایی  =
| طول‌جغرافیایی  =
| استان          = فارس
| شهرستان        =کازرون
| جمعیت          = ۹۶۶۸۳
| رشد جمعیت      = ۲.۳ دهم درصد
| تراکم جمعیت    = ۴۲ نفر بر کیلومتر مربع
| مساحت          = ۲۵۷۰ هکتار
| ارتفاع        = ۸۶۰ متر
| میانگین دما    = ۲۱/۷۸
| میانگین بارش  = ۵۲۲ میلی‌لیتر
| روزهای یخبندان =۱۵
|نماینده مجلس    = حسین رضازاده
| شهردار        = علی باقری
| پیش‌شماره      = ۰۷۱۴
| پلاک اتومبیل  = {{IRN}}
| وبگاه          = http://kazeroon.ir/
}}


به دنبال طرح تقسیم شهرستان کازرون در استان فارس، اعتراضات گسترده‌ای در این شهر شکل گرفت که در پی این تظاهرات تعداد زیادی کشته ومجروح و دستگیر شدند.
پدر كارمند وزارت دارايي و مادر بانويي بسيار فرهيخته و در زمره بانواني بود كه در زمان خود پس از يازده سال تحصيل، به دريافت ديپلم متوسطه نايل مي­‌شدند كه او نيز پس از پايان تحصيلات و اخذ ديپلم از ” درّه­‌المدارس“  در تهران، مدتي نيز سمت ناظم را در همين دبيرستان بر عهده گرفت. اين دبيرستان بعداً آزرم ناميده شد. مادر در نواختن تار نيز دستي داشت و به­ گفته خودش تحت شرايط دوران و با ممنوعيت موسيقي براي بانوان، ساز را نيز بايد هنگام رفتن نزد استاد ناچار زير چادر و چاقچور پنهان و حمل نموده و آموزش و فراگيري آن هم نه با متد علمي متداول بلكه از طريق گوش و به­ اصطلاح، سينه به سينه بوده است. پدر نيز از صوتي بسيار خوش و دلنشين برخودار بود كه بستگان و خود او نيز به شوخي آن را حاصل روضه­‌خواني ­پدر دانسته و به اين بهانه  پدر بزرگ را نيز با دانش گسترده و تسلط بسيار او به علوم، معارف و شعر به طنزگويي درباره آخوندها ترغيب مي­‌نمودند.


این طرح که مورد پسند مردم نبود و باعث جداسازی کازرون می‌شد بدون کسب اجازه از مردم و پرسیدن نظرات آنها در دفتر تقسیمات کشوری به تصویب رسیده بود.
علاقه وافر مادر به موسيقي او را اما سرانجام واداشت تا يگانه دختر خود را نيز در يازده سالگي و با خريد ساز ويلن به معلم خصوصي موسيقي بسپارد و گرچه گذشت زمان نيز شاهد هيچ پيشرفت چشمگيري در آموختن يا خوش­نوازي ساز فرزند نبود اما مادر بي­اندكي سرخوردگي و نوميدي چاره كار را تنها در انتخاب هنرآموزي جديد دانسته و موضوع را مصرانه پي گرفته به انجام رساند، البته همچنان بدون نتيجه و بي آنكه هنرجوي جوان حتي يكي از دستگاه­­هاي موسيقي ايراني را به درستي فراگرفته يا به خوبي بنوازد.


شجاعت مردم کازرون و استمرار تظاهرات آنها وپیروزی آنها در به شکست کشاندن طرح‌های استاندار به الگویی در قیام سال ۹۶ تبدیل شد.
ناهيد همت آبادي پس از اخذ ديپلم متوسطه با شركت در آزمون پذيرش هنرستان عالي موسيقي، بعنوان هنرآموز رشته آواز اپرا در كلاس ئولين باغچه­بان پذيرفته و در كلاسهاي روزانه هنرستان مشغول تحصيل گرديد. پس از گذشت حدود دو سه سال و با افتتاح مركز راديو تلويزيون ملي ايران كه در ابتداي تأسيس به نام ” تلويزيون ثابت پاسال“ ناميده ميشد، در چندين برنامه تك­خواني با همراهي پيانو يا به همراهي كُر و اركستر هنرستان عالي موسيقي در اين فرستنده ـ كه برنامه­هايش در دوران اوليه به طور زنده و بدون ضبط قبلي پخش ميشد ـ شركت نمود.


== موقعیت جغرافیایی و پیشینه‌ی مبارزاتی ==
قطعه ” STABAT  MATER  رنجهاي حضرت مريم “ اثر معروف ” PERGOLEZI پرگولزي“ براي صداي سوپرانو و آلتو به همراهي آواز جمعي و اركستر سازهاي زهي از جمله برنامه­هايي بودند كه به همراهي كُر و اركستر سازهاي زهي هنرستان عالي موسيقي به رهبري ” واحه خوجايان “ هنرآموز ويلن در هنرستان، علاوه بر تلويزيون ملي ايران در دانشگاه تهران و باشگاه ارامنه نيز بارها به اجرا درآمده و مورد توجه بسيار و استقبال قرار گرفتند. تك­خواني آوازها را در اين قطعه سودابه صفائيه ( سوپرانو ) و ناهيد همت آباي ( آلتو ) برعهده داشتند.
کازرون دومین شهر بزرگ استان فارس؛ و پنجاه و سومین شهر ایران است، با قدمتی چند هزار ساله که در یک مقطع نیز پایتخت ساسانیان بوده است.


کازرون از دیرباز به فرهنگ سرشار و مردم روشن‌بین و مبارزش شهره بوده است.
آبان ماه سال 1346 در مراسم افتتاح تالار رودكي ( اپراي تهران ) و طي اجراي اپراي” زال و رودابه“ اثر” ثمين باغچه بان“ ناهيد همت آبادي نيز فراز كوتاهي را خوانده و بعداً در اپراي ” آتوسا “ اثر توماس كريستيان داويد نيز كه علاوه بر منصوره قصري ( داويد ) كه نقش سوليست اول را در اين اپرا بر عهده داشت، وي نيز فرازهاي كوتاهي را از اين اپرا اجرا نمود. آشنايي پروفسور داويد و منصوره قصري با نوع صداي ناهيد همت آبادي موجب جلب توجه ايشان و سبب تداوم آشنايي بعدي، ايجاد علايق مشترك و همكاري خصوصي هنري تا سالها پس از آن در وين گرديد.


اولین مدرسه به سبک جدید که نظام آموزشی آخوندی را درکازرون کنار زد در سال 1279خورشیدی یعنی قبل از انقلاب مشروطه پایه‌گذاری شد. مدرسه هدایت توسط مرحوم خسرو مودب سومین مدرسه مدرن ایران پس از دارالفنون و  مدرسه رشدیه تبریز  به‌ شمار می‌رود.
ناهيد همت آبادي پيوسته ياد و خاطره هنرآموزان و هنرمنداني را كه در مكتب هنري، علمي و فضيلت انساني­ آنان بر حسب درك و استعداد خويش كم يا بيش آموخته و توشه برداشته، بسيار گرامي داشته و ارج مينهد. هوشنگ استوار، شفيقه صدقي( استاد هنرآموز پيانو در هنرستان عالي موسيقي )، ئولين باغچه بان، مصطفي كمال پورتراب و يوسف يوسف زاده از جمله كساني هستند كه از جمع ديگران، در ياد و خاطرات او جايگاه خاصي را به­خود اختصاص داد­ه­اند.


کازرون در حقیقت یکی از گاهواره‌های فرهنگی ایران‌زمین است که در هر دوره تاریخی نقش خود را در پیشبرد اجتماعی ایران و شکستن سدهای ارتجاعی استعماری به‌خوبی ایفا کرده است.
 با افتتاح تالار رودكي و شركت ئولين باغچه بان در برنامه­هاي اپرا كه علاوه بر تدريس آواز، رهبري كُر هنرستان را نيز به عهده داشت و همچنين تقابل ساعات تشكيل كلاسهاي روزانه هنرستان با زمان كار دولتي كه ناهيد همت آبادي مدتي پس از شروع تحصيل موسيقي به آن پرداخته بود، وي را ناچار به انتقال به كلاسهاي شبانه نمود كه اين نيز با اشتغال روزافزون هنري و چند جانبه ئولين باغچه بان به­اضافه اختلاف نظرهاي موجود، عملاً موجب گرديد تا ناهيد همت آبادي هنرستان را كلاً ترك نمايد.


مردم کازرون در انقلاب ضدسلطنتی سال ۵۷ نیز نقشی برجسته داشته و در شمار شهرهای پیشتاز آن انقلاب بزرگ بودند. انقلابی که رهبری‌ و آرمانهایش توسط خمینی و آخوندهایش به سرقت رفت و تحریف شد. حماسه مردم کازرون در روزهای 19و 20اردیبهشت 1357در مقابله با گارد سرکوبگر شاه که خون حداقل سه تن از جوانان این شهر را بر زمین ریخت، یکی دیگر از برگ‌های زرین مبارزات آزادیخواهانه مردم کازرون است.
نابسامانيها و سرگردانيهاي ناخواسته در هنرستان اما روزهاي پيش رو را از جمله مطبوع­ترين دوران زندگي ناهيد همت آبادي برايش رقم زدند. آشنايي با علي اكبر رضازاده فرهمند خواننده ارزشمند تنور كه قبل و در زمان جنگ جهاني دوم در آلمان نزد بهترين معلمين آواز تحصيل و سپس در همان كشور پروسه خوانندگي خود را در تأترها، كنسرتها و با ضبط صفحات موسيقي آوازي به انجام رسانده بود، ناهيد همت آبادي را طي حدود هشت سال و ساعتهاي طولاني فراگيري تكنيك آواز همراه با تمرين و تكرار ترانه و آرياهاي اپرا نزد خواننده و استاد بزرگ، به پيشرفت چشمگيري در تكنيك آوازخواني رساند كه ضمن تحسين منقدين، سالها پس از آن در تبعيد ناگزير نيز پيشنهاد استخدام در چهار اپرا در شهرهاي بزرگ آلمان را برايش به ازمغان آورد گرچه اتفاقات ناخواسته پس از آن اما به اسف فرصت بهره­وري كامل هنري از آموخته­ها را از او دريغ داشت.  


این شهر در تاریخ معاصر ایران نیز تاریخچه پرافتخار و روشنی دارد. احمد بوستانی، از مسئولان سازمان مجاهدین خلق ایران در شمار همین گروه از دلاوران کازرونی است که سابقه سالها مبارزه با دیکتاتوری سلطنتی را در پرونده خود دارد. مجاهدی که پس از پیروزی انقلاب سردبیر نشریه بازوی انقلاب بود و پس از حدود ۴دهه مبارزه بی‌امان با دیکتاتوری شاه و شیخ سرانجام در شهریور 1391 در قرارگاه اشرف توسط نیروهای عراقی وابسته به جمهوری اسلامی به‌ قتل رسید.
ناهيد همت آبادي هم­زمان با فراگيري زير و بم آوازخواني نزد هنرمند بزرگ علي اكبر رضازاده، در چندين برنامه تالار رودكي نيز شركت و نقشهايي را اجرا نمود.  


== ناصر‌دیوان کازرونی ==
با ايفاي نقش ” فئودور “ در اپراي” بوريس گودونوف“ اثر” مودست موسورسكي “ و در كنار خواننده باس معروف جهان” نيكلاي گيوزلف “ در نقش تزار، منقد روزنامه فرانسوي زبان ژورنال دو تهران ” دومينيك بلانش “  با انتشار مطلبي راجع به­اجراي اين اپرا همراه با چاپ عكسي از دو خواننده يادشده در صحنه­اي از اپراي مزبور، درباره ناهيد همت آبادي نوشت: ” تزار جوان “ ( ناهيد همت آبادي ) نقش خود را با احساس فراوان، تكنيك عالي و موزيكاليته درخشان اجرا نمود “
«ناصر دیوان کازرونی»، رهبر قیام مردم کازرون علیه استعمارگران انگلیسی بود که همراه با سردار عشایر صولت الدوله قشقایی در جنگ اول جهانی علیه انگلیسی‌ها جنگید.


این رهبر مردمی، در بين مردم کازرون به ناصر لشکر معروف بود.
محل عكس روزنامه ژورنال دو تهران


ناصر لشکر مردی متوسط قامت و چهار شانه، بسيار بردبار و صبور بود که داراي چهره‌ای ايرانی با سبيل‌های پر بود و هميشه در ميدان‌ها با لباس جنگی حاضر مي‌شد. ناصر ديوان برای مردم کازرون دارای جایگاه ویژه‌ای بوده و هست و دليل اين امر بی‌طمعی وی نسبت به مال و منال عنوان گرديده و به همين دليل مورد اعتماد مردم کازرون قرار گرفته بود و در بين مردم کسی وجود نداشته است که با وی به مخالفت برخيزد.
ناهيد همت آبادي با صدايي بسيار زيبا و كمياب به وسعت بيش از سه اكتاو اما با گراميداشت خاطره زنده ياد علي اكبر رضازاده پيوسته گفته و نوشته است كه: ” داشتن صداي زيبا، نعمتي خداداد، طبيعي يا هرچه اسمش را بگذاريد است و از آنجا كه عواملي مانند نوع تغذيه، زبان تكلم، شرايط آب و هوا و نظاير اينها نيز در كيفيت و نوع آن تأثير دارد بنابراين داشتن صداي خوب نه تنها امتيازي براي” اصحاب اصوات داودي“ محسوب نشده و جاي هيچ­گونه خود ”برجسته­بيني“ نيز باقي نمي­گذارد بلكه آن را چون هديه­اي آسماني و روحاني بايد قدر دانست و ارج نهاد. آنچه اما البته جاي ارزش­گزاري و توجه دارد، وقت و زحمتي­ست كه به<sub>­</sub>پاي پرورش آن صرف مي­شود تا آن را رنگ و جلاي هنري بخشد. صداي خوب ارثي و خداداد من نيز اگر به آوازي خوش تكامل يافته باشد، آن را تنها مديون استاد بي­همتاي از دست رفته­ام علي اكبر رضازاده فرهمند ميدانم كه ( شيوه خواندن ) را در حد كمال ميدانست و به شاگردان نيز آن را مشتاقانه مي­آموخت“


بزرگترين دليل محبوبيت ناصر ديوان جنگ‌های وی با استعمار بريتانيا مي باشد. که مهمترين آنها در سال 1336 ه . ق به مدت بيشتر از هفت ماه ادامه داشت.نبردهایی که در کازرون، تنگ ترکان، کمارج، قله چنگ، خان زنيان، دشت ارژن و شيراز به همراه همه‌ی ياران کازرونی‌اش می‌جنگيد. این قهرمان مبارزات ضداستعماری تاریخ کازرون، فارس و ايران در سال 1320 خورشيدی در کازرون ديده از جهان فروبست و درهمان جا به خاک سپرده شد. 
ناهيد همت آبادي نقش ميرابلّا ( براي صداي متزوسوپرانو ) را در اپراي” بارون كولي“ اثر يوهان اشتراوس (پسر) چندين بار بر عهده داشته و در اپراي” هنزل و گرتل“ اثر” هومپردينگ“ نيز به مدت نه شب نقش” هنزل“ ( متزوسوپرانو ) را اجرا نموده است. نقش ” گرتل“ ( سوپرانو ) را اما هر سه شب يكبار خواننده ( سوپرانو ) ديگري  عهده­دار بوده است.   


ناصر‌دیوان کازرونی در بخشی از سخنانش گفته بود:<blockquote>« من به پشتیبانی شما [مردم کازرون] با دولت مقتدر بیگانه [انگلیس] وارد جنگ شده‌ام، زیرا می‌دانم شما همهشجاعت‌پیشه و وطن‌دوست هیچ‌وقت راضی نیستید که پای اجنبی به شهر شما باز شود».</blockquote>در اواخر پاییز سال 1295  خورشیدی ابتدا تمامی سلاح و مهمات یک پادگان پلیس جنوب را به‌طور کامل مصادره کرد و در دی ماه همان‌ سال با چریک‌های دلاور کازرونی در منطقه دشت ارژن، بزرگترین نیروی نظامی پلیس جنوب را شکست داد.
عكس صحنه اي از هنزل و گرتل


دردآور آن که درست در همان سالهایی که مردم کازرون و ناصر دیوان به دفاع از ایران و استقلال آن درگیر جنگ با انگلیسی‌ها بودند، در تهران رضا خان، یک قزاق بیسواد،در حال ساخت و پاخت با انگلیسی‌ها بود تا مقدمات کودتا و به‌دست گرفتن قدرت را فراهم کند.
در اپراي كلاه قرمزي اثر جيري پاور آهنگساز چك ناهيد همت آبادي نقش مادر بزرگ ( صداي آلتو ) را به­اتفاق سودابه صفا‌ئيه ( سوپرانو ) در رل كلاه قرمزي به مدت چندين شب اجرا نمودند.


و از آن دردآور‌تر آن که در کنار رضا خان،  آخوند سیدابوالقاسم کاشانی قرار داشت که عاشق سینه چاک حکومت رضا خان بود.
 با انتخاب بيژن آصف جاه به مديريت اپراي تهران ـ كمي پيش از ايام انقلاب ـ و به پيشنهاد وي اكثر خوانندگان دائم و مهمان تالار رودكي براي ارزيابي چگونگي كارشان بايد قطعه­اي را در برابر مدير اپراي برلين طي اقامت وي درتهران، اجرا مي­كردند. ناهيد همت آبادي نيز با خواندن دو آريا، براي اجراي نقشهاي متزوسوپرانوي ليريك در اپراهاي موتسارت و سپس نقش اول ” سانتوزّا “ در اپراي ” شواليه روستايي“ پيشنهاد گرديد اما با هجوم ايلغار خميني به ايران كه قبل از تجاوز به ساير مراكز هنري و فرهنگي و قبل از همه اپراي تهران را هدف گرفت علاوه بر هنرمندان خارجي اعم از خواننده و نوازنده كه طبيعتاً به­كشورهاي خود بازگشتند، اكثر هنرمندان ايراني به­خصوص خوانندگان نيز با ممنوعيت آوازخواني زنان، ناچار به­مهاجرت گرديدند.  


درست 102سال بعد فرزندان دلاور ناصر دیوان، در شهر کازرون، راه او را ادامه دادند و به قیام و اعتراض علیه نظام جمهوری اسلامی برخاستند.
در آشوب ” بازار هنركشي“ ملايان، مديريت اپراي تهران نيز به مكري ( پسر سفير رژيم در آن زمان در شوروي ) سپرده شده و با ممنوعيت اجراي كامل اپراها و غيبت اكثر خوانندگان زن، به­منظور عدم تعطيل مطلق برنامه­هاي موسيقي، نوازندگان اركستر تالار اجراي قطعات مذهبي مانند آثار باخ را با آواز ناهيد همت آبادي به سرپرست تالار پيشنهاد مي­كنند اما پاسخ ” تراز نوين “ مكري به اين پيشنهاد نقل به مضمون چنين است: ” اين آثار به اندازه لازم در رژيم شاه اجرا شده و حال زمان موسيقي انقلابي­ست“ ؟!


== طرح جداسازی کازرون ==
سه ماه پس از خردادماه سال 1360 با شروع مقاومت مسلحانه و به­دنبال كشتار بي امان مبارزان و آزاديخواهان به­فرمان خميني خون­آشام، منزل مسكوني ناهيد همت آبادي و بهرام عاليوندي ابتدا تا مرداد ماه سال 1361 بعنوان مخفيگاه در اختيار قهرمان شهيد مجاهد فرهاد فتح پور پاكزاد و در ادامه تا سال 1362 به­تناوب مخفيگاه ديگر مجاهدان و روزهاي پنجشنبه­ هر هفته نيز پذيراي مادران مجاهد و مسئول آنان بوده است.
نخستین تجمع اعتراضی مردم کازرون ۸ مرداد۹۶ در پی اعلام طرح تقسیم شهرستان کازرون برگزار شد و در این اعتراض بازار تعطیل و معترضان مقابل دفتر محمد خرسند، امام جمعه کازرون، تجمع کردند.


این طرح را حسین رضازاده، نماینده کازرون در مجلس، در زمان انتخاباتش وعده داده بود. رضازاده در ۱۷ مردادماه سال گذشته در پیامی تلگرامی خبر از تشکیل شهرستان جدید داد.
ناهيد همت آبادي از سال 1373 ­عضو شوراي ملي مقاومت ايران ميباشد.


معترضان به این طرح در نامه‌ای از علی لاریجانی، رئیس مجلس، خواستند تا به صورت نیابتی نمایندگی کازرون را قبول کند، و آنها  رضازاده را به عنوان نماینده شهرشان قبول ندارند.
تبعيد ناگزير و حوادث ناخواسته برآمده از آن نيز گرچه امكان پذيرش پيشنهاد استخدام در چهار تأتر آلمان و شهر كلاگن فورت اتريش را از ناهيد همت آبادي دريغ داشت اما وي در اغلب نمايشگاه هاي نقاشي بهرام عاليوندي در اتريش، فرانسه و آلمان و طي برنامه هاي افتتاحيه آن با اجراي ترانه­هايي از آهنگسازان اروپايي و ايراني، ضمن معرفي آثار هنرمندان معروف ايراني به شنوندگان اروپايي، استقبال و توجه آنان را نيز به­ اين آثار  جلب نموده است.


معترضان این طرح می‌گویند که رضازاده متعلق به همان منطقه‌ای است که خواستار شهرستان شدن آن شده و این به آن معنا است که می‌خواهد امکانات محدود کازرون را محدودتر کرده و شرایط شهرستان جدید را بهبود بخشد.
عكس برنامه در گالري منگ


شهرستان جدید که طرح آن به مجلس ارائه شد، "کوه چنار" نام دارد، ترکیبی از دو نام "کوهمره نودان" و "چنار شیجان" دو شهر از توابع شهرستان کازرون. در تقسیمات ارائه شده به مجلس، "بیشاپور" و "امامزاده سید حسین" که جزو مناطق تاریخی، مذهبی و تفریحی شهرستان کازرون است در شهرستان جدید قرار می‌گیرد.
طي برنامه فرهنگي ايران به­مناسبت افتتاح نمايشگاه نقاشي عاليوندي در گرفنبرگ آلمان كه توسط شهردار شهر ترتيب داده شده بود، روزنامه محلي استان در آور1974 علاوه بر نقد مفصلي راجع به آثار عاليوندي، ضمنا نوشت: ” ناهيد همت آبادي به همراهي پيانو اريش نيت ترانه ” تنها آن كس كه اشتياق را ميشناسد ميداند چگونه رنج ميبرم .... اثر شوبرت “ و نيز دو قطعه ايراني كه يكي از آنها بر اساس شعري از سعدي تصنيف شده است را اجرا نمود. اما تجربه هولناك در اين ميان، آگاهي بر اين امر بود كه خواننده ارزنده اپرا در ميهن خود تحت حاكميت رژيم خميني عملاً ممنوع الشغل است زيرا متعصبين مذهبي به زنان اجازه نميدهند به عنوان حرفه هنري يا به قصد كسب درآمد علناً آواز بخوانند“


محمد خرسند، امام جمعه کازرون در واکنش به این طرح گفته بود: <blockquote>":امامزاده سید حسین، بیشاپور، دشت برم و انارستان متعلق به شهرستان کازرون از قبل بوده و خواهد بود و اگر قرار باشد طرحی هم انجام شود این مناطق در کازرون باقی خواهد ماند و جدا نخواهند شد."</blockquote>شهر چنار شاهیجان در مسیر ارتباطی بین استان‌های فارس، خوزستان و کهگیلویه و بویراحمد قرار دارد، شهری توسعه نیافته و فقیر است و موافقان این طرح علت این وضع را تبعیض اعمال شده از سوی مدیران بخش مرکزی یعنی کازورن علیه این شهر می‌دانند. به همین دلیل خواستار جدایی شده‌اند.
عكس با اريش نيت حين برنامه


دراستان فارس نیز پیش از موضوع ایجاد شهرستان جدید در کازرون، درگیری‌های دیگری نیز درباره موضوعات تقسیمات کشوری وجود داشته که از جمله آنها درگیری درباره ایجاد شهرستان گراش در جنوب استان فارس بود.
بزرگداشت فردوسي از زمان حكومت سابق تاكنون اغلب در شهرهاي مختلف جهان برگزار شده است. در بزرگداشت هزاره فردوسي در وين اما كه توسط دبيركل يونسكو و طي دو شب ترتيب داده شده بود علاوه بر دهها تابلوي نقاشي رنگ روغن و گرافيك اثر بهرام عاليوندي كه بنا بر افسانه­ها و اساطير شاهنامه خلق شد­ه­اند، قطعه ” به ياد فردوسي كبير“ بر اساس اشعار شاهنامه براي آواز سلو و همراهي پيانو اثر مرتضي حنانه نيز براي اولين بار توسط ناهيد همت آبادي اجرا و مورد استقبال بسيار قرار گرفته و گزارش آن متعاقباً در بولتن ماهانه يونسكو منتشر و طي يك گزارش كوتاه تلويزيوني نيز پخش گرديد.


این در حالی‌ است که عده‌ای این اعتراضان را در چارچوب مشکلات اقتصادی و معیشتی مردم تعبیر می کنند.
عكس اجراي قطعه حنانه


بهرام پارسایی نژاد، نماینده شیراز در مجلس، پیشتر در اظهاراتی عامل اصلی این ناآرامی‌ها را اعتراض به تقسیمات کشوری ندانسته و گفته بود: <blockquote>"همان اعتراضاتی است که به طور کلی در بخش‌های دیگر جامعه هم می‌بینیم و شاهدیم که مردم نسبت به وضعیت معیشتی و اقتصادی و همچنین اوضاع اشتغال اعتراض دارند و به نظر می‌رسد مردم سعی می‌کنند با اتکا به این بهانه‌ها صدای خود را به گوش مسئولان برسانند."</blockquote>در همین حال نیز پیشتر رسانه‌های ایران گزارش دادند که اسحاق جهانگیری، معاون‌اول رئیس‌جمهور، و همجنین استاندار فارس طرح موسوم به "انتزاع کازرون" (تقسیم کازرون) را منتفی اعلام کرده‌اند.
شهر تاريخي ـ هنري اورسوراواز در فرانسه نيز طي دو” شب فرهنگي ايران“ با حضور مريم رجوي و شهردار شهر، شاهد نمايشگاهي از آثار بهرام عاليوندي بود كه در شب اول آن ناهيد همت آبادي با اجراي سه ترانه­ بلبل و گل سرخ به زبان فرانسه، كاروان و جام و ماه به زبان فارسي از آثار امين اله حسين مورد استقبال فراوان شنوندگان قرار گرفت.  


امام‌جمعه کازرون نیز که خود یکی از معترضان جدی به طرح "انتزاع کازرون" هست، در خطبه‌های سه هفته پیش نمازجمعه این شهرستان با ارائه گزارشی از سفر یک هفته‌ای خود به تهران و دیدار با مسؤولان گفته بود: <blockquote>"دیگر هیچ تجمعی نباید در کازرون شکل بگیرد، چراکه مسوولان قول پیگیری دغدغه‌ها را داده‌ و بحث تشکیل شهرستان جدید هم متوقف شده است."</blockquote>
عكس برنامه
 
== تصویب طرح جداسازی کازرون در دفتر تقسیمات کشوری ==
طرح ایجاد یک شهرستان جدید در استان فارس،‌حواشی به دنبال داشته است.
 
بر اساس این طرح بخش‌های «قائمیه» و «کوهمره نودان» از کازرون جدا می‌شود و با نام «شهرستان کوه چنار» در تقسیمات کشوری به شهرستان جداگانه‌ای تبدیل خواهد شد.
 
این طرح در دفتر تقسیمات کشوری به تصویب رسیده و در هیئت دولت منتظر تصویب نهایی است.
 
مردم کازرون هویت تاریخی این شهر و شهرستان را در شهر باستانی بیشاپور، دهستان شاپور، امامزاده سیدحسین و جنگل‌های دشت برم می‌بینند و جدا شدن این مناطق را به معنی از دست رفتن کارزون می‌دانند.
 
از سویی مردم بخش‌هایی که قرار است شهرستان بشوند عقیده دارند که این مسئله باعث رونق گرفتن کسب و کار در شهرستان جدید می‌شود و راه‌ برای انجام کارهای اداری کوتاه می‌شود و کارهای عمرانی باعث ایجاد شغل در منطقه می‌شود.
 
تجربه نشان داده است که این مسائل جز با گفت‌وگو حل نمی‌شود. این طرح حتما مزایایی برای هر دو منطقه و معایبی هم برای هر دو منطقه دارد.
 
= تجمع اعتراضی گسترده مردم کازرون در اعتراض به جدایی بخش‌هایی از شهر =
روز دوشنبه ۲۷فروردین 97 مردم کازرون در اعتراض به جدایی بخشهایی از شهر و ایجاد شهرستان جدید در میدان اصلی این شهر تجمع کردند.
 
تجمع‌کنندگان اعلام کرده‌اند در صورت بی‌توجهی به خواسته‌شان، فردا نیز تجمع خواهند داشت. تجمع‌کنندگان خواستار حضور استاندار رژیم جهت پاسخگویی به خواسته‌شان شدند.
 
روز  یکشنبه 26 فروردین مردم کازرون به فرمانداری رژیم در این شهرستان هجوم آوردند و با شعارهای بی غیرت بی غیرت و بی‌شرف بی‌شرف و الله اکبر از غیرت مردم مانع از خروج یکی از کارگزاران رژیم از فرمانداری شدند.
 
=== تجمع اعتراضی مردم کازرون در مقابل مصلی کازرون ===
مردم کازرون روز پنجشنبه 13اردیبهشت 97  مقابل مصلی این شهر تجمع کردند و بار دیگر به  طرح تقسیم این شهر اعتراض کردند.
 
مردم به اظهارات استاندار رژیم مبنی بر اصلاح طرح تقسیم کارزون و تلاش مذبوحانه عوامل رژیم برای جلوگیری از طرح خواسته‌های مردم اعتراض کرده و اعلام کرده اند که از خواسته خود برای یکپارچگی این شهرستان کوتاه نخواهند آمد.
 
بنا‌به گزارشها پنجشنبه 30فروردین ۹۷مردم کازرون به‌رغم گسیل ماموران و خودروهای ضدشورش، برای چندمین روز متوالی در اعتراض به طرح تقسیم این شهرستان، در میدان اصلی این شهر تجمع  کردند. حضور زنان در این تجمع چشمگیر بود.
 
این تجمع در حالی انجام می‌شد که رژیم آخوندی با فرستادن امام جمعه‌ی این شهرستان در جمع تظاهر کنندگان از انجام طرح تفکیک شهرستان کازرون عقب‌نشینی کرده و خواستار آن شده بود که مردم به تجمعات خود پایان بدهند.
 
در گوشه‌‌ای از میدان جوانان غیور کازرون رو در روی ماموران نیروی انتظامی  جمهوری اسلامی شعار می‌دادند:
 
غیرت کازرونی همینه همینه
 
الله اکبر از غیرت مردم
 
== واکنش‌های مسؤلان استان ==
واکنش ررئیس دادگستری استان فارس به تظاهرات:
 
رئیس دادگستری در استان فارس به گوشه‌یی از جنایات نظام جمهوری اسلامی در حمله علیه تجمع اعتراضی مردم  کازرون اعتراف کرد و گفت: <blockquote>در حوادث اخیر متأسفانه در مجموع 2نفر فوت و 48نفر مجروح شدند.</blockquote>علی القاصی‌مهر طی سخنانی که روز 29اردیبهشت97 در خبرگزاری حکومتی فارس منتشر شده به تهدید مردم کازرون پرداخت و گفت:<blockquote>تجمعات اخیر بدون مجوز و غیرقانونی بوده و به پرونده مرتکبین و کسانی که... اموال عمومی، دولتی و خصوصی را تخریب یا آتش زده‌اند در اسرع وقت رسیدگی و برخورد قاطع و قانونی با آنان انجام خواهد گرفت.</blockquote><blockquote>وی گفت: تجمعات... هزینه‌های زیادی برای... نظام در پی داشت.</blockquote>این مقام قضاییه جمهوری اسلامی مدعی شد تظاهرات مردم کازرون نتیجه فعالیت‌های افراد ضد انقلاب و همراهی افراد اثرگذار در شهرستان کازرون علیه تصمیم دولت در خصوص تقسیمات کشوری بوده است.
 
وی گفت:<blockquote>روز چهارشنبه 15نفر به اتهام اخلال در نظم و تجمعات غیرقانونی دستگیر و به مقر پلیس منتقل شدند. در ادامه همان شب به‌دنبال تجمعات بعدی تعدادی از افراد ضمن هجوم به مقر پلیس اقدام به تخریب اموال عمومی می‌کنند و با تعرض به مأمورین، امنیت و آسایش عمومی را سلب و در نتیجه … یک نفر در اثر اصابت گلوله فوت کرده و 7نفر ازمأموران و مردم با چاقو مصدوم و زخمی شده‌اند. در این بین فرد دیگری نیز با اصابت گلوله زخمی که در مرکز درمانی تحت درمان قرار می‌گیرد.در ادامه این تجمعات در روز پنجشنبه با وجود هشدارهای پلیس ومأموران در صحنه، اخلاگران به اقدامات تخریبی ادامه داده و بخشی از اموال... دولتی را تخریب و آتش زدند که در این تجمعات نیز فرد دیگری بر اثر اصابت گلوله فوت و تعدادی نیز مجروح و مصدوم شدند.</blockquote>رئیس دادگستری استان فارس با نگرانی از انتشار اخبار واقعی خیزش مردم کازرون گفت: <blockquote>در حال حاضر از سوی شبکه‌های معاند خبری و به‌ویژه در فضای مجازی اطلاعات غلط و غیرواقعی درباره تعداد مجروحان و فوت‌شدگان منتشر می‌شود که معاندین از این طریق به‌دنبال تحریک مجدد مردم هستند.</blockquote>
 
==== استاندار فارس: درگیریهای پراکنده در کازرون هم‌چنان وجود دارد ====
اسماعیل تبادار،استاندار فارس در گفتگو با خبرگزاری حکومتی ایسنا  در حالی که اعتراضات برحق مردم کازرون را غیرقانونی می‌نامید گفت: <blockquote>درگیریهای پراکنده‌ای هم‌چنان وجود دارد اما شرایط تحت کنترل است.</blockquote>وی مدعی شد:‌ <blockquote>«کسانی که در تجمعات شرکت کرده‌ یا افراد را برای شرکت در چنین تجمع‌هایی تحریک کرده‌اند هواخواه مردم این شهرستان نیستند.»</blockquote>استاندار  استان فارس به یورش وحشیانه و شلیک مستقیم مأموران نیروی انتظامی به روی تظاهرات مسالمت‌آمیز مردم کازرون اشاره‌یی نکرد.
 
در جریان این یورش شماری از جوانان دلیر کازرون به‌شهادت رسیدند و تعدادی مجروح شدند. همچنین تعداد زیادی دستگیر شدند.
 
بر اساس آخرین گزارشها از صبح  پنجشنبه ۳۰ فروردین  نیز مردم کازرون به خیابانها ریختند و با آتش زدن لاستیک به مقابله با یورش گارد ویژه می‌پردازند. نظام جمهوری اسلامی از شیراز نیروهای سرکوبگر را روانه کازرون کرده است. با وجود غلظت نظامی شهر و محاصره مرکز اصلی این شهر تظاهر کنندگان به اعتراض خود ادامه دادند.
 
جمهوری اسلامی از ترس انعکاس خبر خیزش مردم کازرون خطوط اینترنت این شهر را قطع کرد.
 
== اطلاعیه وزارت کشور جمهوری اسلامی: ==
'''حوادث کازرون ریشه در عوامل دیگری دارد'''
وزارت کشور دولت  روحانی روز جمعه ۲۸اردیبهشت ۹۷ طی اطلاعیه‌ای که در پایگاه اطلاع‌رسانی دولت در مورد تظاهرات مردم کازرون منتشر کرد، بدون این‌که به درگیریهای خونین و شهادت چندین تن از جوانان این شهر اشاره کند اعلام کرد:‌<blockquote>«با اعلام تأسف از حوادث شب گذشته در شهرستان کازرون، معتقدیم؛ این حوادث، بیش از آن که جنبه تقسیماتی داشته باشد ریشه در عوامل دیگری دارد که باید مورد شناسایی دقیق قرار گیرد. به منظور بررسی دقیق و لحاظ پیشنهادات مردمی و رفع کاستیهای موجود، طرح پیشنهادی تا تأمین خواسته‌های کارشناسی و منطقی مردم منطقه در دفتر تقسیمات کشوری متوقف شده است».</blockquote>اطلاعیه وزارت کشور با نگرانی از عواقب قیام مردم کازرون افزود:<blockquote>مردم کازرون مراقب دسیسه‌های معاندان و سایتهای ضد انقلاب و اهداف شوم دشمنان این آب و خاک باشند و اجازه ندهند امنیت اجتماعی منطقه مختل و فضای ناامنی حاکم شود.</blockquote>در این اطلاعیه با لحن تهدیدی آمیزی آمده است: <blockquote>در این راستا با عناصری که با اهداف دیگری سعی در برهم زدن نظم و امنیت عمومی داشته‌اند برخورد قاطع قانونی انجام خواهد شد.هرچند، مسیر طی شده در بحث تقسیمات کشوری، مبتنی بر قانون، عقلانیت و منطق است، لکن، بر همین اساس، یقیناً مصالح و ملاحظات منطقه مبتنی بر تعامل و همفکری مورد توجه جدی خواهد بود.</blockquote>
 
== انعکاسات تظاهرات کازرون در رسانه‌ها و شخصیتهای بین‌المللی ==
 
=== دویچه وله: کازرون به شهری جنگ‌‌‌زده می‌ماند ===
کازرون به شهری جنگ‌‌‌زده می‌ماند
 
دویچه وله از قیام مردم کازرون گزارش داد: کازرون هم‌چنان ناآرام است و چهره شهر به منطقه‌یی جنگ‌زده می‌ماند. تصاویر منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی از برخورد شدید اهالی این شهر با مأموران امنیتی حکایت دارد. به تصاویری در این رابطه توجه کنید.
 
==== استیو بلوک وزیر خارجه هلند ====
استیو بلوک وزیر خارجه هلند در گفتگو با فاکس‌نیوز در پاسخ به سؤالی درباره تظاهراتهای مرگبار در کازرون گفت:<blockquote>از حق مردم برای «تظاهرات علیه هر دولتی» حمایت می‌کنیم.</blockquote>وزیر خارجه هلند روز پنجشنبه ۲۸اردیبهشت ۹۷ تأکید کرد:<blockquote>مردم باید برای انجام اینکار آزاد باشند و نباید با آنها با خشونت رفتار شود.»،</blockquote>سخنگوی دبیرکل ملل متحد: <blockquote>از تظاهرات کازرون مطلع هستیم، حق مردم باید محترم شمرده شود.</blockquote>فرحان حق سخنگوی آنتونیو گوترز دبیرکل سازمان ملل نیز به فاکس‌نیوز گفت:<blockquote>سازمان ملل‌متحد از گزارشات تظاهرات کازرون ایران مطلع است، ما می‌خواهیم مطمئن شویم حقوق مردم برای تجمع و تظاهرات مسالمت‌آمیز محترم شمرده می‌شود.</blockquote>
 
== جان‌باختگان آزادی کازرون ==
یکی از اولین شهرهايی که پس از پیروزی انقلاب ضدسلطنتی دفتر هواداران سازمان مجاهدین خلق ایران در آن گشایش یافت، کارزون بود. شهری که بیشمار جوانان مجاهدش، پیوسته سدی محکم در برابر یکه‌تازیهای ارتجاعی آخوندها بودند. جوانانی که بعدها بسیاریشان به دست آخوندها اعدام شدند اما از آرمان آزادیخواهی خود پا پس نکشیدند.
 
در روزهای خونین پس از سی خرداد سال 1360، تنها سدی که مانع هجوم و دست درازی آخوندها به مردم می‌شد همان جوانان مجاهد و مبارز شهر بودند که خود را سپر سینه مردمشان کرده بودند.
 
در تمامی سالهای پس از دهه خونین ۶۰، ماهی و سالی نبوده که فرزندان مجاهد و مبارزکازرون با خون خود درخت آزادی را آبیاری نکرده باشند.
 
اما کازرون پایدار، راه فرزندان قهرمانش را ادامه داد و بسیاری مجاهدان و فداییان پاکباز را فدیه راه رهایی خلقش کرد تا به قیام بزرگ دیماه 96 رسید.
 
=== شهدای تظاهرات کازرون در سال ۹۷ ===
۱- رضا(بهنام) اژدری، از جوانان کازرونی بود که با شلیک گلوله جنگی مأموران ضدشورش طی روزهای اردیبهشت ۹۷، به‌شدت مجروح شد و به‌ شهادت رسید.
 
۲- مهدی(هادی) جهان‌تاب، از جوانان کازرونی بود که با شلیک گلوله جنگی مأموران ضدشورش طی روزهای اردیبهشت ۹۷، در قیام کازرون به‌شدت مجروح شد و به‌ شهادت رسید.
 
۳- علی محمدیان، از جوانان کازرونی بود که با شلیک گلوله جنگی مأموران ضدشورش طی روزهای اردیبهشت ۹۷، در اعتراض به تجزیه کازرون به‌شدت مجروح شد و به‌ شهادت رسید.
 
۴- امیدرضا یوسفیان، با شلیک گلوله جنگی مأموران ضدشورش طی روزهای اردیبهشت ۹۷، در اعتراض به تجزیه کازرون به‌شدت مجروح شده بود و در روز شنبه ۲۹اردیبهشت ۹۷، به‌دلیل شدت جراحات وارده، در بیمارستان به‌ شهادت رسید و جان باخت.
 
==== کازرون - شهیدان دهه ۶۰ کازرون ====
برخی از  شهیدان دهه‌ی۶۰ عبارتند از:
 
1.   ابراهیم داوودی
 
2.   سعید صادقپور
 
3.   سعید گلستانه
 
4.   سعید مختاری
 
5.   سیدکاظم عابدی
 
6.   شیرعلی ابونصری
 
7.   صدیقه صادقپور
 
8.   کاظم عبادی
 
9.   پروین ربیعی
 
10.  مجید کشنی
 
11. محمدحسن جهانگیری
 
12. محمدحسن فرصت
 
13.محمدحسین خرمیان
 
14. محمود فرهادپور
 
15.  مهدی شیخیان
 
16. ناصر خیر 
 
در جریان قتل‌عام 67که خمینی دستور اعدام تمامی اعضای سازمان مجاهدین در اسارت که بر مواضع و دیدگاه‌های خودشان مبنی بر  آزادی و آبادی ایران و برابری مردمشان اصرار داشتند را داد، باز هم  تعداد زیادی از قهرمانان کازرون روانه‌ی میدان‌های اعدام و تیرباران شدند. 
 
===== '''شهیدان قتل‌عام زندانیان سیاسی در سال ۱۳۶۷ در کازرون''' =====
1.   هوشنگ رستمی شهادت در کازرون
 
2.   سهام کیانی شهادت در کازرون
 
3.   احمد نیاکان  شهادت در کازرون
 
4.   علی اعتمادی شهادت در کازرون
 
5.   خداداد معزنی متولد کازرون شهادت در شیراز
 
6.   محمد جواد ایرانی متولد کازرون شهادت در شیراز
 
7.   شهین پناهی متولد کازرون شهادت در تهران
 
8.   پرویز توحیدی متولد کازرون شهادت در شیراز
 
9.   سیدکاظم عابدی متولد کازرون و شهادت در شیراز
 
10.   محمدجواد فرصت متولد کازرون شهادت در شیراز
 
11. عباس عابدینی متولد کازرون شهادت در تهران
 
12. بیژن قصاب‌نژاد متولد کازرون شهادت در شیراز
 
13. محمدرضا کازرونیان متولد کازرون شهادت در کرج
 
14.سیدعباس عابدی متولد تهران شهادت در شیراز
 
15.محسن آزادمنش متولد کازرون شهادت در تهران
 
16. خداداد معزنی متولد کازرون شهادت در تهران
 
و این خط سرخ و درخشان در تاریخچه کازرون پس از سال 67و قتل‌عام معروفش باز هم ادامه یافت.
 
'''مهدی عابد فرزند  مردم کازرون که در جریان موشک‌باران به لیبرتی به‌شهادت رسید'''
 
مهدی عابد نیز یکی دیگر از مجاهدان نامدار و چهره‌یی محبوب در کازرون بود که پس از پیوستن به مجاهدین در شهر خود، راه مجاهدت در پیش گرفت و به مبارزه در هر شرایطی ادامه داد. به ارتش آزادیبخش ملی ایران را بپیوست و به‌عنوان یک فرمانده در این ارتش راه آزادی را ادامه داد تا این سرانجام در 1391 در قرارگاه لیبرتی در بغداد و در  جریان حمله موشکی خامنه‌ای به مجاهدین، جان خود را فدای آزادی مردم و آبادی میهنش نمود و به دیگر شهیدان کازرون پیوست.
 
'''مجاهد شهید احمد بوستانی'''
 
این شهر در تاریخ معاصر ایران نیز تاریخچه پرافتخار و روشنی دارد. مجاهدخلق احمد بوستانی، از مسئولان سازمان مجاهدین خلق ایران در شمار همین گروه از دلاوران کازرونی است که سابقه سالها مبارزه با دیکتاتوری سلطنتی را در پرونده خود دارد. مجاهدی که پس از پیروزی انقلاب سردبیر نشریه بازوی انقلاب بود و پس از حدود ۴دهه مبارزه بی‌امان با دیکتاتوری شاه و نظام جمهوری اسلامی سرانجام در شهریور 1391 در قرارگاه اشرف توسط نیروهای عراقی وابسته به جمهوری اسلامی به‌شهادت رسید.
 
از تاریخ باستانی کازرون شروع کردیم تا به نبردهای آزادیبخش ناصردیوان رسیدیم از دیکتاتوری سیاه رضا خان گذشتیم تا به انقلاب ضدسلطنتی رسیدیم و پس از آن از روزهای تیربارانهای 60و قتل‌عام 67  گذشتیم تا به امروز رسیدیم

نسخهٔ ‏۲۷ ژانویهٔ ۲۰۱۹، ساعت ۲۲:۲۰

ناهيد همت آبادي مرداد ماه 1319 در يكي از قديم­ترين محلات تهران ( ميدان حسن‌­آباد) چشم به جهان گشود. پدر بزرگ ( آيت­اله شيخ محمدعلي همت آبادي ) از جمله روحانيوني بود كه در نجف اشرف به درجه اجتهاد نايل آمده، صاحب دفتر ازدواج و طلاق و پيش‌نماز مسجد همت آباد در كوچه­‌اي به همين نام در محله يادشده بالا بود.

پدر كارمند وزارت دارايي و مادر بانويي بسيار فرهيخته و در زمره بانواني بود كه در زمان خود پس از يازده سال تحصيل، به دريافت ديپلم متوسطه نايل مي­‌شدند كه او نيز پس از پايان تحصيلات و اخذ ديپلم از ” درّه­‌المدارس“  در تهران، مدتي نيز سمت ناظم را در همين دبيرستان بر عهده گرفت. اين دبيرستان بعداً آزرم ناميده شد. مادر در نواختن تار نيز دستي داشت و به­ گفته خودش تحت شرايط دوران و با ممنوعيت موسيقي براي بانوان، ساز را نيز بايد هنگام رفتن نزد استاد ناچار زير چادر و چاقچور پنهان و حمل نموده و آموزش و فراگيري آن هم نه با متد علمي متداول بلكه از طريق گوش و به­ اصطلاح، سينه به سينه بوده است. پدر نيز از صوتي بسيار خوش و دلنشين برخودار بود كه بستگان و خود او نيز به شوخي آن را حاصل روضه­‌خواني ­پدر دانسته و به اين بهانه  پدر بزرگ را نيز با دانش گسترده و تسلط بسيار او به علوم، معارف و شعر به طنزگويي درباره آخوندها ترغيب مي­‌نمودند.

علاقه وافر مادر به موسيقي او را اما سرانجام واداشت تا يگانه دختر خود را نيز در يازده سالگي و با خريد ساز ويلن به معلم خصوصي موسيقي بسپارد و گرچه گذشت زمان نيز شاهد هيچ پيشرفت چشمگيري در آموختن يا خوش­نوازي ساز فرزند نبود اما مادر بي­اندكي سرخوردگي و نوميدي چاره كار را تنها در انتخاب هنرآموزي جديد دانسته و موضوع را مصرانه پي گرفته به انجام رساند، البته همچنان بدون نتيجه و بي آنكه هنرجوي جوان حتي يكي از دستگاه­­هاي موسيقي ايراني را به درستي فراگرفته يا به خوبي بنوازد.

ناهيد همت آبادي پس از اخذ ديپلم متوسطه با شركت در آزمون پذيرش هنرستان عالي موسيقي، بعنوان هنرآموز رشته آواز اپرا در كلاس ئولين باغچه­بان پذيرفته و در كلاسهاي روزانه هنرستان مشغول تحصيل گرديد. پس از گذشت حدود دو سه سال و با افتتاح مركز راديو تلويزيون ملي ايران كه در ابتداي تأسيس به نام ” تلويزيون ثابت پاسال“ ناميده ميشد، در چندين برنامه تك­خواني با همراهي پيانو يا به همراهي كُر و اركستر هنرستان عالي موسيقي در اين فرستنده ـ كه برنامه­هايش در دوران اوليه به طور زنده و بدون ضبط قبلي پخش ميشد ـ شركت نمود.

قطعه ” STABAT  MATER  رنجهاي حضرت مريم “ اثر معروف ” PERGOLEZI پرگولزي“ براي صداي سوپرانو و آلتو به همراهي آواز جمعي و اركستر سازهاي زهي از جمله برنامه­هايي بودند كه به همراهي كُر و اركستر سازهاي زهي هنرستان عالي موسيقي به رهبري ” واحه خوجايان “ هنرآموز ويلن در هنرستان، علاوه بر تلويزيون ملي ايران در دانشگاه تهران و باشگاه ارامنه نيز بارها به اجرا درآمده و مورد توجه بسيار و استقبال قرار گرفتند. تك­خواني آوازها را در اين قطعه سودابه صفائيه ( سوپرانو ) و ناهيد همت آباي ( آلتو ) برعهده داشتند.

آبان ماه سال 1346 در مراسم افتتاح تالار رودكي ( اپراي تهران ) و طي اجراي اپراي” زال و رودابه“ اثر” ثمين باغچه بان“ ناهيد همت آبادي نيز فراز كوتاهي را خوانده و بعداً در اپراي ” آتوسا “ اثر توماس كريستيان داويد نيز كه علاوه بر منصوره قصري ( داويد ) كه نقش سوليست اول را در اين اپرا بر عهده داشت، وي نيز فرازهاي كوتاهي را از اين اپرا اجرا نمود. آشنايي پروفسور داويد و منصوره قصري با نوع صداي ناهيد همت آبادي موجب جلب توجه ايشان و سبب تداوم آشنايي بعدي، ايجاد علايق مشترك و همكاري خصوصي هنري تا سالها پس از آن در وين گرديد.

ناهيد همت آبادي پيوسته ياد و خاطره هنرآموزان و هنرمنداني را كه در مكتب هنري، علمي و فضيلت انساني­ آنان بر حسب درك و استعداد خويش كم يا بيش آموخته و توشه برداشته، بسيار گرامي داشته و ارج مينهد. هوشنگ استوار، شفيقه صدقي( استاد هنرآموز پيانو در هنرستان عالي موسيقي )، ئولين باغچه بان، مصطفي كمال پورتراب و يوسف يوسف زاده از جمله كساني هستند كه از جمع ديگران، در ياد و خاطرات او جايگاه خاصي را به­خود اختصاص داد­ه­اند.

 با افتتاح تالار رودكي و شركت ئولين باغچه بان در برنامه­هاي اپرا كه علاوه بر تدريس آواز، رهبري كُر هنرستان را نيز به عهده داشت و همچنين تقابل ساعات تشكيل كلاسهاي روزانه هنرستان با زمان كار دولتي كه ناهيد همت آبادي مدتي پس از شروع تحصيل موسيقي به آن پرداخته بود، وي را ناچار به انتقال به كلاسهاي شبانه نمود كه اين نيز با اشتغال روزافزون هنري و چند جانبه ئولين باغچه بان به­اضافه اختلاف نظرهاي موجود، عملاً موجب گرديد تا ناهيد همت آبادي هنرستان را كلاً ترك نمايد.

نابسامانيها و سرگردانيهاي ناخواسته در هنرستان اما روزهاي پيش رو را از جمله مطبوع­ترين دوران زندگي ناهيد همت آبادي برايش رقم زدند. آشنايي با علي اكبر رضازاده فرهمند خواننده ارزشمند تنور كه قبل و در زمان جنگ جهاني دوم در آلمان نزد بهترين معلمين آواز تحصيل و سپس در همان كشور پروسه خوانندگي خود را در تأترها، كنسرتها و با ضبط صفحات موسيقي آوازي به انجام رسانده بود، ناهيد همت آبادي را طي حدود هشت سال و ساعتهاي طولاني فراگيري تكنيك آواز همراه با تمرين و تكرار ترانه و آرياهاي اپرا نزد خواننده و استاد بزرگ، به پيشرفت چشمگيري در تكنيك آوازخواني رساند كه ضمن تحسين منقدين، سالها پس از آن در تبعيد ناگزير نيز پيشنهاد استخدام در چهار اپرا در شهرهاي بزرگ آلمان را برايش به ازمغان آورد گرچه اتفاقات ناخواسته پس از آن اما به اسف فرصت بهره­وري كامل هنري از آموخته­ها را از او دريغ داشت.

ناهيد همت آبادي هم­زمان با فراگيري زير و بم آوازخواني نزد هنرمند بزرگ علي اكبر رضازاده، در چندين برنامه تالار رودكي نيز شركت و نقشهايي را اجرا نمود.

با ايفاي نقش ” فئودور “ در اپراي” بوريس گودونوف“ اثر” مودست موسورسكي “ و در كنار خواننده باس معروف جهان” نيكلاي گيوزلف “ در نقش تزار، منقد روزنامه فرانسوي زبان ژورنال دو تهران ” دومينيك بلانش “  با انتشار مطلبي راجع به­اجراي اين اپرا همراه با چاپ عكسي از دو خواننده يادشده در صحنه­اي از اپراي مزبور، درباره ناهيد همت آبادي نوشت: ” تزار جوان “ ( ناهيد همت آبادي ) نقش خود را با احساس فراوان، تكنيك عالي و موزيكاليته درخشان اجرا نمود “

محل عكس روزنامه ژورنال دو تهران

ناهيد همت آبادي با صدايي بسيار زيبا و كمياب به وسعت بيش از سه اكتاو اما با گراميداشت خاطره زنده ياد علي اكبر رضازاده پيوسته گفته و نوشته است كه: ” داشتن صداي زيبا، نعمتي خداداد، طبيعي يا هرچه اسمش را بگذاريد است و از آنجا كه عواملي مانند نوع تغذيه، زبان تكلم، شرايط آب و هوا و نظاير اينها نيز در كيفيت و نوع آن تأثير دارد بنابراين داشتن صداي خوب نه تنها امتيازي براي” اصحاب اصوات داودي“ محسوب نشده و جاي هيچ­گونه خود ”برجسته­بيني“ نيز باقي نمي­گذارد بلكه آن را چون هديه­اي آسماني و روحاني بايد قدر دانست و ارج نهاد. آنچه اما البته جاي ارزش­گزاري و توجه دارد، وقت و زحمتي­ست كه به­پاي پرورش آن صرف مي­شود تا آن را رنگ و جلاي هنري بخشد. صداي خوب ارثي و خداداد من نيز اگر به آوازي خوش تكامل يافته باشد، آن را تنها مديون استاد بي­همتاي از دست رفته­ام علي اكبر رضازاده فرهمند ميدانم كه ( شيوه خواندن ) را در حد كمال ميدانست و به شاگردان نيز آن را مشتاقانه مي­آموخت“

ناهيد همت آبادي نقش ميرابلّا ( براي صداي متزوسوپرانو ) را در اپراي” بارون كولي“ اثر يوهان اشتراوس (پسر) چندين بار بر عهده داشته و در اپراي” هنزل و گرتل“ اثر” هومپردينگ“ نيز به مدت نه شب نقش” هنزل“ ( متزوسوپرانو ) را اجرا نموده است. نقش ” گرتل“ ( سوپرانو ) را اما هر سه شب يكبار خواننده ( سوپرانو ) ديگري  عهده­دار بوده است.   

عكس صحنه اي از هنزل و گرتل

در اپراي كلاه قرمزي اثر جيري پاور آهنگساز چك ناهيد همت آبادي نقش مادر بزرگ ( صداي آلتو ) را به­اتفاق سودابه صفا‌ئيه ( سوپرانو ) در رل كلاه قرمزي به مدت چندين شب اجرا نمودند.

 با انتخاب بيژن آصف جاه به مديريت اپراي تهران ـ كمي پيش از ايام انقلاب ـ و به پيشنهاد وي اكثر خوانندگان دائم و مهمان تالار رودكي براي ارزيابي چگونگي كارشان بايد قطعه­اي را در برابر مدير اپراي برلين طي اقامت وي درتهران، اجرا مي­كردند. ناهيد همت آبادي نيز با خواندن دو آريا، براي اجراي نقشهاي متزوسوپرانوي ليريك در اپراهاي موتسارت و سپس نقش اول ” سانتوزّا “ در اپراي ” شواليه روستايي“ پيشنهاد گرديد اما با هجوم ايلغار خميني به ايران كه قبل از تجاوز به ساير مراكز هنري و فرهنگي و قبل از همه اپراي تهران را هدف گرفت علاوه بر هنرمندان خارجي اعم از خواننده و نوازنده كه طبيعتاً به­كشورهاي خود بازگشتند، اكثر هنرمندان ايراني به­خصوص خوانندگان نيز با ممنوعيت آوازخواني زنان، ناچار به­مهاجرت گرديدند.

در آشوب ” بازار هنركشي“ ملايان، مديريت اپراي تهران نيز به مكري ( پسر سفير رژيم در آن زمان در شوروي ) سپرده شده و با ممنوعيت اجراي كامل اپراها و غيبت اكثر خوانندگان زن، به­منظور عدم تعطيل مطلق برنامه­هاي موسيقي، نوازندگان اركستر تالار اجراي قطعات مذهبي مانند آثار باخ را با آواز ناهيد همت آبادي به سرپرست تالار پيشنهاد مي­كنند اما پاسخ ” تراز نوين “ مكري به اين پيشنهاد نقل به مضمون چنين است: ” اين آثار به اندازه لازم در رژيم شاه اجرا شده و حال زمان موسيقي انقلابي­ست“ ؟!

سه ماه پس از خردادماه سال 1360 با شروع مقاومت مسلحانه و به­دنبال كشتار بي امان مبارزان و آزاديخواهان به­فرمان خميني خون­آشام، منزل مسكوني ناهيد همت آبادي و بهرام عاليوندي ابتدا تا مرداد ماه سال 1361 بعنوان مخفيگاه در اختيار قهرمان شهيد مجاهد فرهاد فتح پور پاكزاد و در ادامه تا سال 1362 به­تناوب مخفيگاه ديگر مجاهدان و روزهاي پنجشنبه­ هر هفته نيز پذيراي مادران مجاهد و مسئول آنان بوده است.

ناهيد همت آبادي از سال 1373 ­عضو شوراي ملي مقاومت ايران ميباشد.

تبعيد ناگزير و حوادث ناخواسته برآمده از آن نيز گرچه امكان پذيرش پيشنهاد استخدام در چهار تأتر آلمان و شهر كلاگن فورت اتريش را از ناهيد همت آبادي دريغ داشت اما وي در اغلب نمايشگاه هاي نقاشي بهرام عاليوندي در اتريش، فرانسه و آلمان و طي برنامه هاي افتتاحيه آن با اجراي ترانه­هايي از آهنگسازان اروپايي و ايراني، ضمن معرفي آثار هنرمندان معروف ايراني به شنوندگان اروپايي، استقبال و توجه آنان را نيز به­ اين آثار  جلب نموده است.

عكس برنامه در گالري منگ

طي برنامه فرهنگي ايران به­مناسبت افتتاح نمايشگاه نقاشي عاليوندي در گرفنبرگ آلمان كه توسط شهردار شهر ترتيب داده شده بود، روزنامه محلي استان در آور1974 علاوه بر نقد مفصلي راجع به آثار عاليوندي، ضمنا نوشت: ” ناهيد همت آبادي به همراهي پيانو اريش نيت ترانه ” تنها آن كس كه اشتياق را ميشناسد ميداند چگونه رنج ميبرم .... اثر شوبرت “ و نيز دو قطعه ايراني كه يكي از آنها بر اساس شعري از سعدي تصنيف شده است را اجرا نمود. اما تجربه هولناك در اين ميان، آگاهي بر اين امر بود كه خواننده ارزنده اپرا در ميهن خود تحت حاكميت رژيم خميني عملاً ممنوع الشغل است زيرا متعصبين مذهبي به زنان اجازه نميدهند به عنوان حرفه هنري يا به قصد كسب درآمد علناً آواز بخوانند“

عكس با اريش نيت حين برنامه

بزرگداشت فردوسي از زمان حكومت سابق تاكنون اغلب در شهرهاي مختلف جهان برگزار شده است. در بزرگداشت هزاره فردوسي در وين اما كه توسط دبيركل يونسكو و طي دو شب ترتيب داده شده بود علاوه بر دهها تابلوي نقاشي رنگ روغن و گرافيك اثر بهرام عاليوندي كه بنا بر افسانه­ها و اساطير شاهنامه خلق شد­ه­اند، قطعه ” به ياد فردوسي كبير“ بر اساس اشعار شاهنامه براي آواز سلو و همراهي پيانو اثر مرتضي حنانه نيز براي اولين بار توسط ناهيد همت آبادي اجرا و مورد استقبال بسيار قرار گرفته و گزارش آن متعاقباً در بولتن ماهانه يونسكو منتشر و طي يك گزارش كوتاه تلويزيوني نيز پخش گرديد.

عكس اجراي قطعه حنانه

شهر تاريخي ـ هنري اورسوراواز در فرانسه نيز طي دو” شب فرهنگي ايران“ با حضور مريم رجوي و شهردار شهر، شاهد نمايشگاهي از آثار بهرام عاليوندي بود كه در شب اول آن ناهيد همت آبادي با اجراي سه ترانه­ بلبل و گل سرخ به زبان فرانسه، كاروان و جام و ماه به زبان فارسي از آثار امين اله حسين مورد استقبال فراوان شنوندگان قرار گرفت.

عكس برنامه