کاربر:سردشتی/صفحه تمرین: تفاوت میان نسخه‌ها

از ایران پدیا
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(اصلاح ارقام)
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
'''تظاهرات ۳۰ خرداد ۱۳۶۰'''
'''تظاهرات ۳۰ خرداد ۱۳۶۰'''


'''تظاهرات سی خرداد سال ۱۳۶۰'''، مشروعیت سیاسی رژیم خمینی با سرکوب عریان و آتش‌گشودن پاسداران به روی تظاهرات مسالمت‌آمیز نیم‌میلیون تن از مردم تهران، به‌پایان رسید. از آن پس مقاومت مسلحانهٌ انقلابی برای سرنگون ساختن رژیم آخوندها به‌عنوان یک ضرورت تردید‌ناپذیر پیش روی مجاهدین خلق و همهٌ نیروهای انقلابی و مردمی قرار گرفت. اما باید دانست که ۳۰خرداد به‌عنوان سرآغاز مقاومت سراسری در برابر رژیم خمینی یک‌باره به‌وجود نیامد. بلکه حاصل دوسال‌ونیم مبارزهٌ سیاسی‌‌ـ افشاگرانه با ارتجاع حاکم از بهمن۵۷ تا ۳۰خرداد۶۰ است. برای شناخت بیشتر زمینه‌های شکل‌گیری ۳۰خرداد، و آغاز مقاومت مسلحانهٌ انقلابی، بررسی وقایعی که به سرفصل تاریخی ۳۰خرداد منتهی شد، ضروری است
'''تظاهرات سی خرداد سال ۱۳۶۰'''، مشروعیت سیاسی رژیم خمینی با سرکوب عریان و آتش‌گشودن پاسداران به روی تظاهرات مسالمت‌آمیز نیم‌میلیون تن از مردم تهران، به‌پایان برد. از آن پس مقاومت مسلحانهٌ انقلابی برای سرنگون ساختن رژیم جمهوری‌اسلامی به‌عنوان یک ضرورت تردید‌ناپذیر پیش روی مجاهدین خلق و همهٌ نیروهای انقلابی و مردمی قرار گرفت. اما باید دانست که ۳۰خرداد به‌عنوان سرآغاز مقاومت سراسری در برابر جمهوری‌اسلامی یک‌باره به‌وجود نیامد. بلکه حاصل دوسال‌ونیم مبارزهٌ سیاسی‌‌ـ افشاگرانه با آن، از بهمن۵۷ تا ۳۰خرداد۶۰ است. برای شناخت بیشتر زمینه‌های شکل‌گیری ۳۰خرداد، و آغاز مقاومت مسلحانهٌ انقلابی، بررسی وقایعی که به تظاهرات۳۰خرداد ۱۳۶۰منتهی شد، ضروری است


== '''تظاهرات ۳۰ خرداد ۱۳۶۰''' ==
== '''تظاهرات ۳۰ خرداد ۱۳۶۰''' ==

نسخهٔ ‏۲۲ فوریهٔ ۲۰۱۸، ساعت ۲۰:۵۷

تظاهرات ۳۰ خرداد ۱۳۶۰

تظاهرات سی خرداد سال ۱۳۶۰، مشروعیت سیاسی رژیم خمینی با سرکوب عریان و آتش‌گشودن پاسداران به روی تظاهرات مسالمت‌آمیز نیم‌میلیون تن از مردم تهران، به‌پایان برد. از آن پس مقاومت مسلحانهٌ انقلابی برای سرنگون ساختن رژیم جمهوری‌اسلامی به‌عنوان یک ضرورت تردید‌ناپذیر پیش روی مجاهدین خلق و همهٌ نیروهای انقلابی و مردمی قرار گرفت. اما باید دانست که ۳۰خرداد به‌عنوان سرآغاز مقاومت سراسری در برابر جمهوری‌اسلامی یک‌باره به‌وجود نیامد. بلکه حاصل دوسال‌ونیم مبارزهٌ سیاسی‌‌ـ افشاگرانه با آن، از بهمن۵۷ تا ۳۰خرداد۶۰ است. برای شناخت بیشتر زمینه‌های شکل‌گیری ۳۰خرداد، و آغاز مقاومت مسلحانهٌ انقلابی، بررسی وقایعی که به تظاهرات۳۰خرداد ۱۳۶۰منتهی شد، ضروری است

تظاهرات ۳۰ خرداد ۱۳۶۰

سابقه تاریخی

 موسی خیابانی :خط ما این بود که تا آن‌جا که ممکن و مقدور است ضمن یک حرکت و مبارزه مسالمت‌آمیز، سازمان، هدفها، آرمانها و برنامه‌های خود را به‌میان توده‌های مردم ببریم و پایگاه اجتماعیمان را در بین توده‌های مردم گسترش بدهیم

خمینی قبل وبعد از ۳۰ خرداد

مجاهدین و موضع گیری هایشان قبل از ۳۰ خرداد

واقعیت این است که ۲/۵سال مبارزه سیاسی افشاگرانه مجاهدین و سرفصل پایانی آن یعنی ۳۰خرداد، سرمایه نفیس و زیربنای تعیین‌کننده‌یی بود که بنای مقاومت استوار و ماندگار و خطوط مجاهدین از آن بهره برده است. 

اعدامهای قبل وبعد از ۳۰ خرداد

مجاهدین، طی دوسال‌ونیم فعالیت سیاسی و افشاگرانه برای ایجاد یک زندگی مسالمت‌آمیز تلاش کردند.آنها بیش‌از ۷۰ شهید و هزاران مجروح داشتند.

روز ۳۱خرداد، روزنامه‌های رسمی رژیم، عکس گروهی از دختران نوجوان مجاهد را که دژخیمان خمینی، آنها را با قساوت تمام تیرباران کرده‌اند به‌منظور احراز هویت چاپ می‌کنند و با وقاحت ویژه جلادان از پدرو مادرهای آنان خواسته می‌شود که برای شناسایی و تحویل‌گیری فرزندانشان به‌اوین مراجعه کنند. 

منابع

۳۰ خرداد سال ۱۳۶۰ به روایت سازمان مجاهدین/ ۳۰خرداد، انتخاب شرف ایستادگی بر ذلت تسلیم سایت سازمان مجاهدین

پانویس:

اشرف ربیعی (رجوی )

اشرف ربیعی (۱۳۲۹-۱۳۶۰) .او در تهران دانشجوی دانشگاه صنعتی شریف بود. ازسال ۱۳۵۰تا ۱۳۵۵درسازمان مجاهدین فعالیت می کرد. اشرف ربیعی درسال ۱۳۵۵دستگیر شد و وبه حبس ابد باضافه ۳۵سال زندان محکوم شد. او درسال ۱۳۵۷اززندان آزاد. شد ودرسال ۱۳۶۰ در درگیری با نیروهای جمهوری اسلامی در خانه‌ای درزعفرانیه به همراه همرزمانش کشته شد.

زندگینامه اشرف ربیعی

اشرف ربیعی دانشجوی  دانشگاه صنعتی شریف بود.

اشرف ربیعی در تیر ماه ۱۳۵۸ با مسعود رجوی ازدواج کرد. او سرانجام در سپیده دم روز ۱۹ بهمن ۱۳۶۰، که طی آن نیروهای کمیته انقلاب اسلامی ،مرکز اصلی مجاهدین در تهران، محله زعفرانیه را محاصره و پس از چند ساعت درگیری کشته شد.

سابقه مبارزاتی اشرف ربیعی

۱ـ اشرف ربیعـی در سـال ۱۳۵۰ در دوره دانـشجویی در دانـشگاه صـنعتی شـریف از طریـق خلیـل طباطبایی به سازمان مجاهدین خلق مرتبط شد و به عضویت آن سـازمان در آمـد. بـه دنبـال دسـتگیری طباطبایی در سال ۵۱ او نیز دستگیر و به زندان افتاد، اما چندی بعـد آزاد شـد و دوبـاره در سـال ۵۲ از طریق علی اکبر نبوی نوری به سازمان پیوست و فعالیت سیاسی و مبـارزاتی خـود را شـدت بخـشید. در اواخر سال ۵۲ ربیعی و نبوی هر دو دستگیر و به شدت شکنجه شـدند. ایـن دو پـس از آزادی بـا هـم ازدواج کردند و به فعالیت مبارزاتی خود ادامه دادند. اشرف در اردیبهشت ۱۳۵۵ براثر انفجـار در خانـه پایگاهی قزوین به شدت زخمی و به دست مأمورین کمیته مشترک دستگیر شد، ابتـدا بـه بیمارسـتان و بعد به زندان منتقل شد. پس از انحراف ایدئولوژیک سازمان، ربیعی به همراه نبوی و تعدادی دیگر از اعضای مسلمان از آن انشعاب کرده گروه «فریاد خلق خاموش نـشدنی اسـت» را تـشکیل دادنـد. نبـوی در اسـفند ۱۳۵۵ در درگیری مسلحانه جان سپرد و اشرف چهارماهه حامله بود که دستگیر شد و فرزندش را سقط کـرد، او در زندان به دنبال سیاستها و مواضع مسعود رجوی بود و در زندان زنان به عنوان لیـدر جنـاح طرفـدار رجوی به حساب میآمد. او در دادگاه به «حبس ابد به اضافه ۳۵ سال زندان» محکوم شد. اشرف ربیعی با پیروزی انقلاب اسلامی از زندان رهایی یافت و در تیرماه ۱۳۵۸ با مـسعود رجـوی ازدواج کرد و از او صاحب فرزندی شد. پس از جریانات ۳۰ خرداد ۱۳۶۰ و آغاز حرکتهای مسلحانه سازمان مجاهدین علیه جمهوری اسلامی و خروج رجوی و بنی‌صدر از کشور، اشرف به همراه موسـی خیابانی هدایت عملیات مسلحانه داخل کشور را به عهده گرفتنـد و سـرانجام در ۱۹ بهمـن ۱۳۶۰ در خانه‌ای تیمی درزعفرانیه تهران، در درگیری با نیروهای جمهوری‌اسلامی کشته شد.

منابع:خاطرات عزت شاهی ص۶۳۸

پانویس:

ریحانه جباری

(۱۳۶۶- ۱۳۹۳)

ریحانه جباری دختر ۲۶ ساله‌ای است که به اتهام قتل عمد در آستانه اعدام قرار گرفت . او در تمام جلسات گفته بود: که قتل در دفاع از خود در برابر تجاوز جنسی صورت گرفته است. وکیل ریحانه تنها راه نجات او را بخشش خانواده مقتول می‌دانست. ریحانه جباری، سحرگاه شنبه ۳ آبان‌ماه ۱۳۹۳در زندان رجایی‌شهر کرج به دار آویخته شد.

زندگینامه ریحانه جباری کیست؟

به گزارش نامه نیوز به نقل از روزنو، ریحانه جباری، متولد ۱۳۶۶، طراح دکوراسیون داخلی یک شرکت تبلیغاتی و دکوراسیون، ۲۰ ساله بود

«قتل در دفاع از ناموس»

به گزارش نامه نیوز به نقل از روزنو، ریحانه جباری، متولد ۱۳۶۶، طراح دکوراسیون داخلی یک شرکت تبلیغاتی و دکوراسیون، ۲۰ ساله بود .که به طور اتفاقی با شخصی به نام "مرتضی سربندی”، پزشک ۴۷ ساله، متاهل، دارای سه فرزند آشنا شد.

آشنایی سربندی با ریحانه بر اساس شنیدن مکالمه تلفنی ریحانه در یک بستنی فروشی از سوی سربندی آغاز شد. در این مکالمه، ریحانه به شغلش اشاره می‌کند و سربندی که گویا به دنبال یک طراح دکوراسیون برای مطب جدیدش بوده، پس از شنیدن این مکالمه تلفنی، باب آشنایی با ریحانه را باز می‌کند.

دیدار بعدی اما منجر به قتل سربندی توسط ریحانه می‌شود. بر اساس گزارش‌های دادگاه، روز قرار، سربندی ریحانه را در جایی نزدیک محل قرار سوار خودروی خود می‌کند و قبل از رسیدن به محل نیز جلوی یک داروخانه توقف کرده و مقداری جنس می‌خرد که بعدا معلوم می‌شود کاندوم بوده است. یکی از دو لیوان آب میوه‌ای هم که روی میز محل قرار بوده، حاوی داروی خواب‌آور بوده است. به گفته عبدالصمد خرمشاهی، وکیل ریحانه جباری، همه این‌ها دلایلی برای قصد قبلی تجاوز از سوی سربندی بوده‌اند.

با رسیدن به محل قرار، ریحانه متوجه می‌شود که آنجا آپارتمانی مسکونی و خالی از سکنه است که به گفته سربندی قرار بوده به مطب او تبدیل شود و دکوراسیون داخلی آن هم توسط ریحانه انجام شود. طبق گزارش دادگاه بنا بر اظهارات متهم، "سربندی پس از حمله به ریحانه با قصد تجاوز به او، از سوی ریحانه مورد اصابت چاقو در ناحیه کتف راست قرار می‌گیرد و ریحانه نیز بلافاصله از محل فرار می‌کند.”

سربندی در اثر تقلای زیاد و خونریزی ناشی از جراحت فوت می‌کند. دادگاه اتهام قتل عمد با قصد قبلی را برای ریحانه اعلام و او را به اعدام محکوم می‌کند. این در حالی است که بنا به اظهارات وکیل ریحانه جباری در دادگاه و یادداشتی که او پس از صدور حکم نوشت، نه قتل عمدی بوده و نه ضربه وارده مرگبار، ضمنا ریحانه در تمامی مراحل بازجویی و دادگاه اعلام کرده که صرفا برای دفاع از خودش دست به حمله زده است.

عبدالصمد خرمشاهی، وکیل ریحانه، در یادداشتی که در آذر ۱۳۸۸ پس از پایان محاکمه ریحانه در روزنامه "اعتماد” منتشر کرد، بر این نکته تاکید داشت که ریحانه به دلیل شرایط روحی لحظه وقوع جرم، امکان کمک طلبیدن از نیروی انتظامی را نداشته و بنابراین دست به دفاع شخصی زده و عمل او تنها به منظور "دفاع از ناموسش” بوده است.

خرمشاهی در یادداشت خود آورده بود: «قتل در مقام دفاع از ناموس جرمی است که از منظر عرف و جامعه هرگز مورد سرزنش قرار نگرفته است و وجدان جمعی هر چند مجری قانون، مرتکب را مجرم بشناسد و دفاع او را متناسب نداند او را تبرئه می‌کند و بر همین اساس است که در اکثر کشورهای جهان در موارد مشابه پس از بررسی کلی پرونده و ظواهر امر حتی اگر دفاع مشروع ثابت نشود اما مرد بیگانه از حدود متعارف گذشته باشد یا قصد شومی را داشته باشد و زن به دلیل ترس ناشی از شرایط یا تصورات غلط دیگر فرد مهاجم را به قتل برساند، در مجازاتش تخفیف قائل می‌شوند.».

حکم اعدام ریحانه جباری

ریحانه جباری اعدام شد 

 رادیو فردا:‌ ریحانه جباری، زن ۲۶ ساله‌ای که از شش سال پیش به اتهام قتل مرتضی سربندی، از کارکنان پیشین وزارت اطلاعات، در زندان به سر می‌برد، صبح امروز در زندان رجایی‌شهر اعدام شد.

به گزارش خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی ایران، ایرنا، حکم قصاص ریحانه جباری سحرگاه امروز با حضور اولیای دم و همچنین خانواده جباری به اجرا گذاشته شد.

خبرگزاری ایرنا همچنین اطلاعیه دادسرای عمومی و انقلاب تهران را منتشر کرده که به قتل مرتضی عبدالعلی سربندی توسط ریحانه جباری پرداخته است. در این اطلاعیه، دلایل مردود بودن دفاعیات خانم جباری و همچنین جزئیاتی از این پرونده درج شده است.

ریحانه جباری در زمان قتل ۱۹ سال داشت و از ۲۰ سالگی نیز در زندان به سر می‌برد.

 بی بی سی: به گفته وی، با وجود اصرار اعضای خانواده، مسئولان زندان درباره زمان و مکان اعدام احتمالی خانم جباری چیزی نگفته‌اند.

حکم اعدام ریحانه جباری در دیوان عالی کشور تایید شده بود.

پیش از این، روز هفتم مهر ماه گزارش شد که ریحانه جباری در آستانه اعدام قرار دارد، ولی این حکم اجرا نشد. شعله پاکروان گفت: "از هفتم مهر تاکنون هر روز مرده‌ایم و هر روز در این مدت، برای ما روز اجرای حکم بوده است."

او همچنین از مسئولانی که به رسانه‌ها گفته بودند پرونده ریحانه جباری "ختم به خیر" خواهد شد، انتقاد کرد.

مصطفی پورمحمدی، وزیر دادگستری ایران در آخرین واکنش به روند تحولات مربوط به پرونده ریحانه جباری، روز اول آبان ماه، به خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی (ایرنا) گفته بود: "انتظار داریم این پرونده به نحوی ختم به خیر شود."

طبق قوانین ایران، رضایت خانواده مقتول تنها راه اجرا نشدن حکم اعدام ریحانه جباری بود. مادر او هم با اشاره به اقداماتی که فعالان حقوق بشر برای کسب رضایت از خانواده مقتول کرده‌اند، گفت: "نمی‌خواهم کسی به دفاع از ریحانه، به فرزندان سربندی (مقتول) حرف بدی بزند، آنها هم تحت فشار هستند و روزهای سختی را می‌گذرانند."

 ریحانه جباری، سحرگاه شنبه ۳ آبان‌ماه در زندان رجایی‌شهر کرج به دار آویخته شد.

رادیو زمانه ـ دادستانی تهران با صدور اطلاعیه‌ای اعلام کرد که حکم قصاص ریحانه جباری را سحرگاه امروز به اجرا گذاشته است. در اطلاعیه داستانی تهران آمده: «دادستانی در جهت حصول سازش و کسب رضایت اولیای دم تلاش نموده و با وجود برگزاری جلسه‌ای با حضور اولیای دم و قاتل و خانوادهٔ وی، اولیای دم در ‌‌نهایت خواستار اجرای حکم قصاص شدند که حکم صادره سحرگاه روز جاری به موقع اجرا گذارده شد.»

شعله پاکروان، مادر ریحانه جباری در فیسبوکش، آخرین دیدار با دخترش را شرح داده است. او می‌نویسد: « تازه به خانه برگشته‌ام. خسته و پریشان. به ملاقات ریحانه رفتیم. من و پدرش، دو خواهر، پدربزرگ و مادربزرگش و خواهرم. ملاقات در دفتر رئیس زندان شهرری انجام شد. با حضور چندین نفر از مسئولین. ریحانه تب داشت. ولی آرام بود. تا اواسط ملاقات همه‌مان خودمان را کنترل کردیم اما بالاخره بغض‌ها ترکید و اشک‌ها جاری شد. هر چه اصرار کردیم که مسئولین بگویند او را به کجا می‌برند و کی، جواب ندادند. محرمانه بود.»

ریحانه جباری در سال ۱۳۸۶، هنگامی که فقط ۱۹ سال داشت، به اتهام قتل مرتضی عبدالعلی سربندی بازداشت شد. او گفته بود برای دفاع از خود در برابر تجاوز جنسی مرتکب قتل شده است. مرتضی عبدالعلی سربندی هنگام وقوع قتل ۴۷ سال داشت.

ریحانه جباری، طراح دکوراسیون داخلی یک شرکت تبلیغاتی و طراحی داخلی بود و برای طراحی دکوراسیون مطب مقتول به آنجا رفته بود.

آخرین «جلسه صلح و سازش» در پرونده ریحانه جباری روز چهارشنبه ۲۳ مهر در دادسرای امور جنایی ویژه قتل برگزار شد و بدون نتیجه پایان یافت.

حکم اعدام ریحانه جباری در دیوان عالی کشور تایید شده بود.

ریحانه جباری، به رغم ابهاماتی که در پرونده‌اش وجود داشت، دوشنبه ۷ مهرماه برای اجرای حکم به زندان رجایی‌شهر کرج منتقل شده بود.

شعله پاکروان، مادر ریحانه جباری در فیس‌بوک خود نوشته بود، مسئولان زندان رجایی‌شهر به او گفته بودند که صبح روز سه‌شنبه، ۸ مهر ماه برای گرفتن جسد ریحانه به زندان مراجعه کند. حکم اعدام ریحانه جباری اما در آن روز اجرا نشد و او به زندان شهرری (قرچک ورامین) بازگردانده شد.

برای جلوگیری از اجرای حکم اعدام ریحانه جباری، تعدادی از فعالان حقوق بشر کمپینی تشکیل دادند و بیش از صد هزار امضاء هم در مخالفت با اجرای این حکم جمع‌آوری کردند.

مینا احدی و نازنین افشین جم از فراخوان‌دهندگان برای این کمپین بودند. آنها امضاهای جمع شده در مخالفت با اعدام ریحانه را که بیش ۲۳۰۰ صفحه بود، در سه نسخه چاپ و برای احمد شهید، بان کی مون و کاترین اشتون ارسال کردند.

مارتین شولتز، رئیس پارلمان اروپا و عضو حزب سوسیال دموکرات آلمان، با ارسال نامه‌ای به علی لاریجانی، رئیس مجلس ایران، خواهان توقف اجرای حکم اعدام ریحانه جباری شده بود.

***

اطلاعیه دادستان تهران درباره اعدام ریحانه جباری

تهران - ايرنا - دادستان تهران صبح امروز (شنبه) بعد از اجرای حکم قصاص ريحانه جباری، اطلاعيه ای درباره روند پرونده وی منتشر کرد.

به گزارش ايرنا به نقل از پايگاه اطلاع رسانی دادسرای عمومی و انقلاب تهران، متن کامل اين اطلاعيه به شرح زير است:

در پی انتشار مطالبی در برخی سايتهای خبری در خصوص پرونده موضوع محکوميت ريحانه جباری ملايری فرزند فريدون و با عنايت به اجرای حکم قصاص نفس در خصوص وی در تاريخ ۳/۸/۱۳۹۳، پايگاه اطلاع رسانی دادستانی تهران برای تنوير افکار عمومی، شرحی از پرونده قضايی نامبرده را اعلام می کند.

در پی گزارش ارتکاب يک فقره قتل عمد فردی به نام مرحوم مرتضی عبدالعلی سربندی در تاريخ شانزدهم تيرماه سال ۱۳۸۶ و پس از کشف تلفن همراه مقتول و دسترسی به آخرين تماس وی با فردی به نام ريحانه جباری، نامبرده به عنوان مظنون ارتکاب قتل تحت تعقيب قرار می گيرد. با مراجعه ماموران به محل اقامت ريحانه جباری، از منزل او يک عدد کارد آشپزخانه ی آغشته به خون و جلد آن و يک عدد روسری آغشته به خون کشف می گردد.

ريحانه جباری متولد ۱۳۶۶ در تمام مراحل تحقيق نزد ضابطان، بازپرس و دادگاه به ارتکاب قتل از سوی خود اقرار نموده و برای توجيه اقدام خود مدعی شده بود مرحوم قصد تجاوز به وی را داشته، اين در حالی است که:

۱ - اظهارات بعدی متهمه خلاف اين ادعا را ثابت نموده است؛

۲ - محل اصابت ضربه کارد به مرحوم (ميان دو کتف) نشان از آن دارد که قتل در حالت دفاع نبوده است.

گزارش معاينه جسد در سراسر بدن و دست ها آثار ضرب و جرح را گواهی کرده است. در پشت تنه يک بريدگی عرضی به طول هشت سانتی متر، در سمت راست ناحيه ميانی خلف تنه و فاصله دو سانتی متر از خلف وسط و هشت سانتی متری در استخوان کتف راست ديده شده است.

۳ - خريدن کارد به منظور ارتکاب قتل، پيش از حادثه حکايت از سبق تصميم ريحانه جباری بر قتل دارد. در بازرسی از منزل متهمه، جلد مقوايی کارد آشپزخانه کشف می شود که نشان می دهد آلت قتاله را خود خريداری کرده است. وی به خريد کارد آشپزخانه دو روز پيش از جنايت اقرار کرده است.

۴ - مفاد پيامک ارسالی از سوی ريحانه جباری برای دوست خود مبنی بر اين که قصد کشتن فردی را دارد، دلالت بر سبق تصميم وی برای قتل و نيز کذب بودن ادعای دفاع در مقابل تجاوز است. قاتل در تاريخ ۱۳/۴/۱۳۸۶ (سه روز پيش از ارتکاب قتل)، با ارسال پيامکی به يکی از دوستان خود نوشته است: «فکر کنم امشب بکشمش»؛

۵- ساکنان مجتمع محل ارتکاب جنايت اظهار داشته اند که با شنيدن سر و صدا، بيرون آمده و مشاهده کرده اند مقتول در حالی که زخمی و خون آلود بوده، با فرياد «دزد دزد» از طبقه پنجم به پايين آمده و در جلوی واحد طبقه سوم بيهوش می شود. اين در حالی است که در صورت صحت ادعای قاتل، موجبی برای فرار وی نبوده و نامبرده می بايست با ايجاد سر و صدا، همسايگان را آگاه می کرده و با حضور آن ها احساس امنيت می نموده است.

۶- درب آپارتمان از نظر قفل فاقد تخريب بوده و اين امر نشان می دهد که قصد تجاوزی در ميان نبوده است. متهم در خصوص بسته بودن درب و عدم امکان فرار می گويد: «در ابتدای ورود درب را باز گذاشتم. ولی او بعد از آمدن به سمت من درب را بست، اما قفل نکرد».

متعاقبا در ادامه تحقيقات ريحانه جباری مدعی گرديده قتل از ناحيه فردی به نام شيخی برنامه ريزی شده بود. متهمه هم چنين مدعی گرديده که پس از ايراد ضربه به پشت مقتول، شيخی وارد خانه شده و با مقتول درگير شده است.

وی می گويد: «شيخی فقط دنبال مدارکی در منزل مقتول می گشته و نقشی در قتل نداشته است». در اين راستا بازپرس اقدامات بسياری را در جهت شناسايی شخص مذکور به عمل آورده و پس از شناسايی افرادی با نام های مشابه و مواجهه حضوری بين ريحانه جباری با آن ها، در نهايت جباری با اعلام اين که افراد مذکور را نمی شناسد، اقرار نموده که اظهاراتش در خصوص فردی به نام شيخی صرفاً به منظور انحراف مسير پرونده بوده است.

گرچه ادعای ريحانه جباری در خصوص شيخی به هيچ وجه اثبات نشده و در مرحله ای نيز توسط محکوم انکار گرديده، اما با فرض صحت موضوع ، وی نقش نامبرده را صرفاً حضور در محل جنايت اعلام کرده و به صراحت ارتکاب قتل به تنهايی از ناحيه ی خود را پذيرفته است.

متهمه اقرار نموده برای قتل از پيش کارد تهيه کرده بود. هم چنين فروشنده ی کارد ضمن مواجهه ی حضوری با جباری، او را شناسايی کرده بود.

در ادامه تحقيقات صاحب کار و همکاران متهمه به دروغگو بودن وی اذعان نموده و گفته اند در روز وقوع قتل اعلام کرد که پدرش يک اتومبيل تويوتا کمری خريده اين درحالی است که خودروی مذکور متعلق به مرحوم بوده است. آنها وی را فردی دروغگو توصيف کرده اند که دوست داشت خود را بزرگ تر از آنچه که هست نشان دهد.

پس از انجام تحقيقات توسط بازپرس ويژه قتل و برگزاری جلسات رسيدگی در دادگاه کيفری استان، دادگاه نهايتاً با اعلام ختم رسيدگی با احراز اتهام قتل عمد، ريحانه جباری را به قصاص نفس محکوم نمود که رای صادره از سوی شعبه ۲۷ ديوان عالی کشور نيز ابرام گرديد.

نظر بر اين که طی چند ماه اخير و پس از قرار گرفتن پرونده در مرحله ی اجرا، قاتل ادعاهای قبلی خود را که در جهت احراز صحت يا سقم آن ها، تحقيقات بسياری صورت گرفته و برای مدت زمان طولانی نيز پرونده را از مسير اصلی منحرف نموده بود، بار ديگر مطرح کرده و به اين طريق تلاشی وافر در جهت مظلوم نمايی و ايجاد شائبه ی اشتباه در صدور حکم صورت داد، اعلام می گردد تمامی ادعاهای فوق در جريان پرونده بررسی شده و کذب بودن آن ها در مراحل مختلف دادرسی توسط بازپرس، قضات دادگاه کيفری استان (پنج نفر) و قضات ديوان عالی کشور احراز گرديده است.

به رغم موارد فوق اين دادستانی در جهت حصول سازش و کسب رضايت اوليای دم تلاش نموده و با وجود برگزاری جلسه ای با حضور اوليای دم و قاتل و خانواده ی وی، اوليای دم در نهايت خواستار اجرای حکم قصاص شدند که حکم صادره سحرگاه روز جاری به موقع اجرا گذارده شد.

حالا با گذشت شش سال از وقوع قتل و چهار سال پس از صدور حکم اعدام ریحانه رجباری، رئیس قوه قضائیه این حکم را تایید کرده و حکم برای اجرا به دایره اجرای احکام رفته است. اما ریحانه جباری بی‌خبر است که به زودی حکمش اجرا خواهد شد.

شعله پاکروان، مادر ریحانه جباری، دانش‌آموخته رشته تئاتر است و در حال حاضر به بازیگری و کارگردانی مشغول است. او در آخرین پست فیس بوکش ضمن تشکر از کسانی که به فکر کمک به ریحانه هستند از مردم تقاضا کرده تا "بدون اغراق و دروغ تنها به ریحانه کمک کنند که از اعدام نجات پیدا کند”. او با تاکید بر اینکه زندگی دخترش در دست خانواده سربندی است، نوشته است: «بخشش یا انتقام از دخترم صرفا در دستان خانواده سربندی است. با فرافکنی، بند دل مرا پاره نکنید. چیزی نگویید که زنگار بر دل خانواده سربندی بنشیند که نه خدا می‌پسندد و نه خلق خدا. حتما راهی هست که با زیبایی و فرهنگ به جنگ اعدام، بی‌عدالتی و رفتار زشت رفت. دست تک تک انسان‌های با شرفی را که در این روز‌ها یاریم می‌دهند به گرمی می‌فشارم و قدردان زحماتشان هستم.»

یکی از دوستان مادر ریحانه جباری به نام "فاطی محمدی” در یادداشتی نوشته است که ریحانه در ۹ سالگی در یک تئا‌تر عروسکی و سپس در سریال "چشم به راه” به کارگردانی اصغر فرهادی بازی کرده است. وی در این یادداشت می‌نویسد: «دختربچه‌ای که در ۹ سالگی بر روی صحنه رفت تا نقش اصلی نمایش عروسکی "رویای شبانه” را در فستیوال بین المللی نمایش عروسکی تهران بازی کند. سخنم با بازیگر نقش دخترکی است که از تنهایی و شب می‌ترسید و در یکی از شب‌هایی که تنها بود و وحشت‌زده، ماه و ستاره‌ها به دیدنش می‌آیند و با رقص و سرود و صحبت به دخترک ثابت می‌کنند که شب ترسناک نیست.»

منابع :پژاک/ رادیو فردا / بی بی سی /ایرانا/رادیو زمانه

پانویس:

شورای ملی مقاومت ایران

شورای ملی مقاومت ایران در۳۰ تیر ۱۳۶۰ ، سالروز قیام مردم ایران در حمایت از دکتر محمد مصدق، و یک ماه پس از آغاز اعدامهای دستجمعی مخالفان تشکیل شورای ملی مقاومت توسط آقای مسعود رجوی، رهبر وقت سازمان مجاهدین خلق ایران، در تهران برای ائتلاف همه نیروهای دمکراتیک مخالف رژیم ولایت فقیه به منظور سرنگونی این رژیم و استقرار دمکراسی در ایران اعلام شد.

تاریخچه شورا

در ۳۰ تیر ۱۳۶۰ ، سالروز قیام مردم ایران در حمایت از دکتر محمد مصدق، و یک ماه پس از آغاز اعدامهای دستجمعی مخالفان تشکیل شورای ملی مقاومت توسط آقای مسعود رجوی، رهبر وقت سازمان مجاهدین خلق ایران، در تهران برای ائتلاف همه نیروهای دمکراتیک مخالف رژیم ولایت فقیه به منظور سرنگونی این رژیم و استقرار دمکراسی در ایران اعلام شد.

ده روز بعد آقای رجوی بعنوان مسئول شورای ملی مقاومت به پاریس رفت. محل اقامت او در اورسوراواز در شمال پاریس به مرکز توجه و مراجعه خبرنگاران و مقامهای سیاسی فرانسوی و دیگر کشورها تبدیل شد. 

در نیمه دوم سال ۱۳۶۰ شورا در یک رشته اجلاسهای فشرده، برنامه و اساسنامة شورا و دولت موقت 

وظایف این دولت را تصویب و منتشر نمود و و همچنین آیین نامة داخلی شورا را به تصویب رساند. 

شورا تصویب کرد که دولت موقت حداکثر ۶ماه پس از سرنگونی رژیم آخوندی انتخابات برای تشکیل ”مجلس مؤسسان و قانونگذاری ملی” را برگزار کند. پس از تشکیل این مجلس وظیفه شورای ملی مقاومت و موجودیت آن خاتمه می یابد و دولت موقت استعفای خود را به مجلس مؤسسان تقدیم می کند.

مجلس مؤسسان وظیفة تدوین قانون اساسی جمهوری جدید و تعیین دولت جدید و قانونگذاری برای اداره امورکشور تا قبل از تصویب قانون اساسی جدید را برعهده دارد . دورة مجلس مؤسسان حداکثر دو سال است.

طرحهای شورا برای آیندة ایران:

شورا طرحهای مختلفی برای آیندة ایران تصویب کرده است از جمله:

طرح صلح شورای ملی مقاومت

طرح خودمختاری کردستان ایران

طرح رابطه ٌدولت با دین و مذهب

طرح آزادیها و حقوق زنان

ـ در سال ۱۳۷۲ به‌ پیشنهاد مسئول شورا، شیروخورشید، نشان باستانی ایرانیان به‌عنوان آرم رسمی شورا مورد تصویب قرار گرفت و پرچم سه رنگ ایران به آن مزین شد.

ـ در سال ۱۳۷۲ شورای ملی مقاومت به اتفاق آراء مریم رجوی را به عنوان رئیس جمهور دوران انتقال برگزید.

ـ در سال ۱۳۸۱ شورا، طرح جبهه همبستگی ملی برای سرنگونی استبداد مذهبی را اعلام کرد. و در چارچوب این جبهه آمادگی خود را برای همکاری با دیگر نیروهای سیاسی ابراز نمود. 

جبهه همبستگی ملی، نیروهای جمهوری خواهی را که با التزام به نفی کامل نظام ولایت فقیه و همه جناحها و دسته بندیهای درونی آن، برای استقرار یک نظام سیاسی دموکراتیک و مستقل و مبتنی بر جدایی دین از دولت مبارزه می کنند، در برمیگیرد.

تعهدات شورای ملی مقاومت برای ایران فردا

ـ در سال ۱۳۸۴ رئیس جمهور برگزیده شورای ملی مقاومت، اعلام کرد: « ما در ایران آزاد شده از ستم ملایان، از لغو حکم اعدام و از امحاء همة انواع و اشکال مجازاتهای وحشیانه، دفاع می‌کنیم و نسبت به آن متعهدیم. 

ما تعهد خود را به کنوانسیون منع شکنجه و قوانین بین‌المللی انساندوستانه و کنوانسیون رفع تبعیض از زنان، یکبار دیگر مورد تأکید قرار می‌دهیم».

اعضای شورا

شورا در حکم یک پارلمان در تبعید و مجلس قانونگذاری عمل می‌کند. بیش از ۵۳۰ عضو دارد که. ۵۲٪ آنها را زنان تشکیل می‌دهند. ۲۵ کمیسیون دارد.

بر اساس آیین نامه داخلی شورا، جلسات شورا با نصف بعلاوه یک عضو تشکیل میشود و تصمیمات با رای نصف بعلاوه یک حاضران تصویب میشود.

اما شورا در دوران حیات خود اساساً در تصمیم‌گیری‌ها بنا را بر اقناع کامل همه اعضا گذاشته و کوشیده است آراء گوناگون و نظرات مخالف را در تصمیم‌ها و مصوبات خود دخیل کند.

شورای ملی مقاومت در برگیرندهٌ تنوع مذهبی و قومی ایران‌زمین از کرد و بلوچ و عرب تا ترک و فارس و ترکمن و مسلمان و غیر مسلمان می‌باشد.

این شورا نمایندگان قشرهای وسیعی از مردم ایران با گرایش ها و اندیشه ها و پیروان ادیان و مذاهب مختلف و کسانی که به هیچ مذهبی معتقد نیستند (آتئیست ها) را در خود جمع کرده است 

اعضای شورا از جمله شامل هنرمندان و نویسندگان، پزشکان، تجار و بازاریان، استادان دانشگاه، نظامیان، ورزشکاران، سیاستمداران، کارشناسان ، صاحبان صنایع می‌باشند.

کمیسیون های شورا

کمیسیون امنیت و ضد تروریسم

کمیسیون خارجه

کمیسیون زنان

کمیسیون قضایی و آزادی ادیان

کمیسیون کار

کمیسیون صنایع

اساسنامه شورای ملی مقاومت ایران

مصوب نخستین اجلاس شورا در بهمن و اسفند ۱۳۶۰  به اتفاق آراء–اصلاح شده در ۸ مهر ۱۳۷۶ به اتفاق آراء)
  1. شورای ملی مقاومت برای سرنگونی رژیم خمینی و استقرار دولت موقت تشکیل شده است.
  2. این شورا  تا تشکیل و اعلام آمادگی مجلس مؤسسان و قانونگذاری ملی، موقتاً‌ وظایف قانونگذاری و نظارت بر ادارهٌ امور کشور را بر عهده دارد.
  3. هر شخصیت یا جریان سیاسی که به عضویت شورا پذیرفته شود دارای یک رأی است.
  4. جلسات شورا با شرکت لااقل نصف به علاوه یک اعضای رسمیت می‌یابد. تصمیمات با اکثریت نصف به علاوه یک اعضای حاضر اتخاذ می‌گردد.
  5. پذیرش هر عضو جدید در شورا، مستلزم التزام به برنامه شورا و دولت موقت و وظایف مبرم آن و سایر مصوبات شوراست که بایستی همراه با تقاضای پیوستگی به شورا کتباً به مسئول شورا اعلام شود. این تقاضا پس از رسیدگی مقدماتی، توسط مسئول شورا در فرصت مقتضی در نشست شورا مطرح و درصورت تصویب (مطابق ماده ۴)، متقاضی از آن پس "عضوشورا" محسوب می‌شود.
  6. تصمیمات شورا، برای اعضای شورا و برای دولت موقت الزام‌آور است.
  7. مسئولیت تشکیل دولت موقت و تعیین وزرا  بر عهدهٌ‌ آقای مسعود رجوی نمایندهٌ‌ سازمان مجاهدین خلق ایران است.‌این دولت مطابق برنامه و وظایف مبرم دولت موقت و سایر مصوبات شورا عمل خواهد نمود.
  8. در چارچوب مصوبات شورا، حق سؤال و استیضاح از دولت موقت و یا هر یک از اعضای آن برای همهٌ اعضای شورا محفوظ است.
  9. شخصیتهای عضو شورا شخصاً در جلسات شورا شرکت می‌نمایند و حق اعزام نماینده یا جانشین ندارند.
  10. مخارج شورا از طریق حق عضویت اعضا و کمکهای داوطلبانهٌ علاقمندان به آزادی و استقلال ایران تأمین می‌شود. مسئول شورا میزان تعهد مالی هر یک از اعضا را با توافق خود آنها تعیین و گزارش مالی را به شورا تقدیم خواهد نمود.

آئین نامه داخلی شورا

(مصوب نخستین اجلاس شورا در بهمن و اسفند ۱۳۶۰  به اتفاق آرا–اصلاح شده در ۸ مهر ۱۳۷۶ به اتفاق آرا)

۱-به پیشنهاد هر یك از اعضای شورا و موافقت مسئول شورا و یا به پیشنهاد لااقل سه تن از اعضای می‌توان موضوعی را با مراعات نوبت در دستور جلسات شورا قرار داد. طرح مطالب قبل از دستور به ترتیب نوبت مجموعاً به میزان حداكثر یكساعت بلامانع است.

 ۲- برای طرح پیشنهادات فوری و خارج از نوبت موافقت یك‌سوم آرای اعضای حاضر لازم است. رای‌گیری پس از استماع توضیحات پیشنهاد دهنده به عنوان موافق و توضیحات یك نفر مخالف انجام می‌شود مگر آنكه موافقت كتبی ۱۰ نفر از اعضا قبلا جلب شده باشد.

 ۳- به پیشنهاد هر یك از اعضا می‌توان برای كفایت مذاكرات رای‌گیری نمود و چنانچه اكثریت مطلق (اعضای حاضر در جلسه) حاصل باشد كفایت مذاكرات اعلام می‌شود.

 ۴- تصمیمات و مذاكرات شورا تا استقرار دولت موقت در خاك كشور سری است باستثنای مطالبی كه انتشار آن از جانب مسئول شورا بلامانع اعلام می‌شود.

 ۵- در موقع اظهار نظر از هرسازمان سیاسی فقط یك نماینده حق صحبت دارد.

۶- تاریخ برگزاری و محل و دستور جلسه از طرف مسئول شورا تعیین و لااقل دوهفته قبل به اطلاع اعضا خواهد رسید. جلسات فوق‌العاده به پیشنهاد مسئول شورا یا لااقل ۳۰ نفر از اعضا  تشكیل می‌شود.

 تبصره ۱- در شرایط اضطراری كه برگزاری جلسهٌ شورا با حضور مسئول آن امكان‌پذیر نیست، جلسات شورا با حضور رئیس‌جمهور برگزیده شورا  رسمیت یافته و اداره می‌شود.

تبصره ۲- در شرایطی كه امكان دعوت و گردهمایی و شور اعضای شورا وجود نداشته باشد، تصمیمات با نظرپرسی مكتوب از كلیه اعضای شورا با رای موافق حداقل دوسوم آنان اتخاذ می‌شود. برگه‌های نظرپرسی به آخرین نشانی موجود اعضاء در دبیرخانه ارسال می‌شود. درصورتیكه پس از یك هفته از تاریخ ارسال برگه‌ها هیچگونه پاسخی دریافت نشود عضو مزبور در نظرپرسی غایب محسوب می‌گردد.

تبصره ۳ – در موارد فوق العاده مسئول شورا میتواند اعضا را برای شورا و اخذ تصمیم به تشكیل جلسه و مذاكره از طریق تلفن دعوت كند. حدّ نصاب رسمیت این جلسات و اعتبار تصمیمات آن طبق ماده ۴ اساسنامه شورا (مصوب ۸ مهر ۱۳۷۶) خواهد بود.

۷- ادارهٌ امور جاری شورا و كمیسیونهای آن و تنظیم روابط درونی برطبق مقررات شورا برعهدهٌ دبیر ارشد شوراست. بدین‌منظور دبیرارشد جلسات لازم را با دعوت از اعضایی كه ضروری تشخیص می‌دهد تشكیل خواهد داد.

 ۸- تكذیب متناسب اتهامات عنوان شده علیه شورا یا  اعضای آن برعهدهٌ  عضو یا ارگان ذیربط شوراست.

 ۹- اخراج عضو متخلف از شورا برطبق ماده ٌ یك این آئین‌نامه و ماده ٌ ۴ اساسنامه صورت می‌گیرد. موارد تخلف عبارتند از:

الف-نقض موارد التزام مصرح در مادهٌ ۵ اساسنامهٌ شورا، بویژه نقض مرزبندیهای سیاسی با رژیم شاه و رژیم خمینی.

 ب- عدم رعایت تصمیمات شورا كه به موجب ما‌دهٌ ۶ اساسنامه الزام‌آور شناخته شده است.

ج- عدم رعایت مادهٌ  ۴ آئین‌نامه شورا.

 د- غیبت از جلسات شورا در مدتی بیش از سه جلسه متوالی بدون اطلاع قبلی و عذر موجه.

هـ-فعالیت مستمر علیه مبانی وحدت و انسجام شورا و پیشبرد اهداف آن.

 تبصره: دربارهٌ  موارد پنجگانهٌ تخلف یاد شده، مسئول شورا به سئوال كردن و دادن تذكر و اخطار مجاز شناخته می‌شود؛ اما عضو مربوطه می‌تواند آنرا در نخستین جلسه شورا مطرح و تقاضای بررسی جمعی نماید.

 ۱۰-ادامهٌ عضویت كسانی كه به اعتبار تعلق به یكی از سازمانها به عضویت شورا پذیرفته شده‌اند، منوط به استمرار عضویت آنها در سازمان مربوطه است. 

۱۱-(ماده مصوب ۱۳ مهر ۱۳۹۳) ترتیبات اجرایی استعفاء از عضویت در شورا به شرح زیر است :

الف-اگر علت  استعفاء شخصی است، طبق ماده ۷ آئین نامه  با دبیر ارشد حل و فصل می شود.

ب-اگر استعفاء انگیزه و داعیه سیاسی دارد، عضو مستعفی در اجلاس شورا شركت و دلایل خود را توضیح میدهد.گفتگوها ثبت و جهت اطلاع عموم منتشر می شود.فرد ذیربط همچنین می تواند طبق ماده ۷ آیین نامه داخلی متقاضی جلسات محدود شود.

ج-همزمان عضو مستعفی مسئولیت ها و وظایفی را كه به عهده داشت به دبیرخانه شورا تحویل میدهد و طبق ماده ۱۰ اساسنامه تسویه حساب مالی می كند.

این ترتیبات، استعفای طبیعی و شرافتمندانه را از ندامت، خیانت ، خودفروشی سیاسی و خنجر زدن از پشت كه مصداق چنگ انداختن رژیم ولایت فقیه به تنها جایگزین دموكراتیك است، متمایز می كند.

طرح‌ها و مصوبات

بیانیه‌ها

پیام‌های رئیس‌جمهور برگزیده شورا

پیام‌های مسئول شورا

منابع:

سایت شورای ملی مقاومت ایران