کاربر:علیرضا/صفحه تمرین: تفاوت میان نسخه‌ها

از ایران پدیا
پرش به ناوبری پرش به جستجو
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
{{جعبه زندگینامه
{{جعبه زندگینامه
|نام_شخص=مریم میرزاخانی
|نام_شخص=عزیز رضایی
|تصویر  =مریم میرزاخانی.jpg
|تصویر  =عزیز رضایی.jpg
|عرض_تصویر=170پیکسل
|عرض_تصویر=250پیکسل
|توضیح_تصویر=
|توضیح_تصویر=
|تاریخ_تولد=۲۲ اردیبهشت ۱۳۵۶
|تاریخ_تولد=۱۳۰۸
|محل_تولد=تهران  
|محل_تولد=تهران  
|تاریخ_مرگ=۲۳ تیر ۱۳۹۶
|ملیت= ایرانی
|ملیت= ایرانی
|محل_مرگ=کالیفرنیا
|مدفن=  
|مدفن=  
|علت مرگ=بیماری سرطان
|شناخته‌شده برای    = مبارزه طولانی علیه دو دیکتاتوری شاه و شیخ
|شناخته‌شده برای    = ریاضی‌دانان و دانشمندان
|همسر=خلیل رضایی
|همسر=یان واندراک
}}'''عزيز رضایی'''، با اسم اصلی '''«زهرا نوروزی»''' (زاده ۱۳۰۸ خورشیدی، تهران) مادر رضايي‌هاي شهيد است. او سه پسر خود یعنی احمد، رضا و مهدی و سه دختر خود یعنی صدیقه، آذر و مهین را که اعضای سازمان مجاهدین خلق ایران بودند از دست داده است. علاوه بر سه پسر و سه دختر، علي زركش همسر مهين رضايي، شهيد سردار موسي خياباني همسر شهيد آذر رضايي نيز از جمله شهدای خانواده رضايي‌ها هستند.  
|والدین= احمد میرزاخانی
}}
'''مریم میرزاخانی''' (متولد ۲۲ اردیبهشت ۱۳۵۶، تهران - درگذشته ۲۳ تیر ۱۳۹۶، کالیفرنیا) ریاضیدان نخبه ایرانی و نخستین زن و ریاضیدان برنده جایزه فیلدز بود. او در سال‌های ۱۳۷۳ و ۱۳۷۴ (سال سوم و چهارم دبیرستان) از دبیرستان فرزانگان تهران موفق به کسب مدال طلای المپیاد ریاضی کشوری شد. در سال ۱۹۹۴ در المپیاد جهانی ریاضی هنگ‌کنگ با امتیاز ۴۱ از ۴۲ مدال طلای جهانی گرفت. یک سال بعد در ۱۹۹۵، در المپیاد جهانی ریاضی کانادا، مدال طلای جهانی را به دست آورد و اولین دانش‌آموز ایرانی بود که نمره کامل گرفت. هم‌چنین اولین دختر ایرانی بود که در المپیاد ریاضی طلا گرفت و اولین کسی بود که دو سال مدال طلا گرفت.  


میرزاخانی پس از دوره کارشناسی در دانشگاه صنعتی شریف مهاجرت کرد و به دانشگاه هاروارد رفت. بعد از دکترا، استادیار دانشگاه پرینستون شد. مریم میرزاخانی در ۲۳ تیر ۱۳۹۶ در ۴۰ سالگی به‌دلیل سرطان در بیمارستانی در کالیفرنیا درگذشت.
عزیز چندی قبل در دهه دهم زندگی خود با نوشتن نقشه مسیر مجددا برای مبارزه تجدید پیمان کرد.


== کودکی مریم میرزاخانی ==
== تولد ==
[[پرونده:کودکی مریم میرزاخانی.jpg|بندانگشتی|کودکی مریم میرزاخانی|جایگزین=|215x215پیکسل]]
 زهرا نوروزي ( عزيز ) سال 1929 در تهران و در خانواده اي مذهبي و خوشنام، فاقد سواد اما بسيار انساندوست چشم به جهان گشود. پدر با مغازه اي درناصر خسرو به­كسب و كار اشتغال داشت و بعدا مغازه لولافروشي باز كرد كه يگانه برادر عزيز و فرزندان او هنوز هم آن را همراه با يك مغازه پرده فروشي اداره مي­كنند. مادر زني خانه­دار، فقط با سواد خواندن قران و چنان در باورهاي مذهبي متعصب بود كه حتي رفتن دختران  به­ مدرسه را نيز به­ علت بودن فراش مرد در آنجا به­ هيچوجه صلاح نمي­دانست اما عزيز به­‌عنوان اولين فرزند خانواده به­ هر­حال و به­ اصرارخودش  توانست تا كلاس ششم ابتدايي را به­تحصيل ادامه دهد گرچه به­علت قانون اجباري عدم حجاب و اين­كه خانواده نيز با نصب عكس بدون حجاب او در گواهينامه به­هيچوجه موافق نبود، عزيز نتوانست گواهينامه پايان تحصيلات ابتدايي را بدست آورد و  براي ساير خواهران نيز معلم سرخانه آوردند تا اين­كه به­تدريج  با رفتن فرزندان عزيز به­مدرسه و تغيير محيط فرهنگي خانه، يگانه برادر و ساير خواهران عزيز نيز اجازه يافتند در مدرسه ­تحصيل كنند. عزيز در باره آن دوران مي­گويد: ” مدرسه رفتن و درس خواندن را خيلي دوست  داشتم اما جوّ خانواده با آنكه بسيار صميمي و مهربان اما از آنجا كه بدون سواد بود، من براي دانستن پاسخ سؤالاتي كه داشتم با دختر همسايه كه تحصيل­كرده و باسواد بود، دوست شدم.
مریم میرزاخانی در ۲۲ اردیبهشت ۱۳۵۶ (۱۲ مه ۱۹۷۷) در تهران متولد شد، پدرش احمد میرزاخانی مهندس برق و رئیس هیئت مدیره مجتمع آموزشی نیکوکاری رعد بود. پدر مریم میرزاخانی اهل طالقان استان البرز است. مریم با اتمام تحصیلات ابتدایی با شرکت در آزمون ورودی مدارس سمپاد (سازمان ملی پرورش استعدادهای درخشان‌) وارد دبیرستان فرزانگان تهران شد.


== دوران دانش‌آموزی ==
== خانواده ==
مریم میرزاخانی در سال‌های ۱۳۷۳ و ۱۳۷۴ (سال سوم و چهارم دبیرستان) از دبیرستان فرزانگان تهران موفق به کسب مدال طلای المپیاد ریاضی کشوری شد و بعد از آن در سال ۱۹۹۴ در المپیاد جهانی ریاضی هنگ کنگ با امتیاز ۴۱ از ۴۲ مدال طلای جهانی گرفت. سال بعد، در المپیاد جهانی ریاضی کانادا میرزاخانی با نمرهٔ کامل، رتبهٔ اول طلای جهانی را به دست آورد.
عزيز سپس به عقد ازدواج خليل ­الله رضايي ( پدر رضائيهاي شهيد ) كه شاگرد مغازه ” حاج آقا “ ( پدر عزيز ) بود، درمي­‌آيد.  


مریم میرزاخانی به همراه رؤیا بهشتی اولین دخترانی بودند که به تیم المپیاد ریاضی ایران راه یافتند. مریم اولین دختری بود که در المپیاد ریاضی ایران طلا گرفت. وی اولین کسی بود که دو سال مدال طلا گرفت و اولین دانش‌آموز شرکت‌کننده از ایران بود که در آزمون المپیاد ریاضی نمره کامل گرفت.<ref>همه چیز درباره مریم میرزاخانی + علت مرگ و افتخارات [https://www.imna.ir/news/433336/%D9%87%D9%85%D9%87-%DA%86%DB%8C%D8%B2-%D8%AF%D8%B1%D8%A8%D8%A7%D8%B1%D9%87-%D9%85%D8%B1%DB%8C%D9%85-%D9%85%DB%8C%D8%B1%D8%B2%D8%A7%D8%AE%D8%A7%D9%86%DB%8C-%D8%B9%D9%84%D8%AA-%D9%85%D8%B1%DA%AF-%D9%88-%D8%A7%D9%81%D8%AA%D8%AE%D8%A7%D8%B1%D8%A7%D8%AA]</ref>
پدر عزيز طي ده روز اول عاشورا مجلس روضه­خواني ترتيب مي­داد و از نوه­هاي خود به­خصوص پسران عزيز مي­خواست حتما در اين مجالس شركت كنند. عزيز در اين باره مي­گويد: احمد اما به­سبب تيزهوشي و انگيزه­هاي سياسي ـ مبارزاتي اما با برگزاري مراسم سوگواري عاشورا بدون تكيه بر وجوه حماسي و  انساني آن مخالف و معتقد بود: ” اين­كه پيرمردها در يك اتاق جمع ­شده براي امام حسين گريه­زاري كنند و جوانهايشان هم در اتاق ديگر جمع شده و راجع به شكل و شمايل دخترها حرف بزنند، مفهوم فلسفه عاشورا و شهادت امام حسين كه از قضا جوهره مراسم سوگواري­ست، در اين ميان گم­شده از دست ميرود.


== حادثه تصادف مریم میرزاخانی ==
طي دوران اقامت عزيز و بچه­ها در خانه ” حاج آقا “، والدين عزيز به­خصوص مادربزرگ كه زني مذهبي و بسيار فهميده بود، در پرورش اخلاق مذهبي، نظم و احساس انساني نسبت به ديگران در بچه­ها تأثير به­سزايي داشتند زيرا خودشان نيز بسيار انساندوست و كمك­رسان ديگران بودند طوري كه نيازمندان اغلب به­خانه آنها آمده و مادر عزيز به­آنها كمك مي­كرد و در اين زمينه چنان دست باز داشت كه پدر عزيز اغلب مي­گفت: ” اگر صد تومان هم به خانم بدهم براي خريد برود به خانه كه برمي­گردد هيچ ندارد همه را به اين و آن كمك كرده يا چيزي برايشان خريده “
در اسفند ۱۳۷۶، اتوبوس حامل دانشجویان ریاضی شرکت‌کننده در بیست و دومین دورهٔ مسابقات ریاضی دانشجویی از اهواز، محل برگزاری مسابقه، راهی تهران بود. تیمِ متشکل از میرزاخانی، ایمان افتخاری و حسین نمازی در مسابقه رتبهٔ اول کشور را کسب کرده بودند. در حادثه‌ای که پیش آمد، اتوبوس به دره سقوط کرد. شش دانشجوی ریاضی دانشگاه شریف، که اغلب از برگزیدگان المپیادهای ریاضی ملی و بین‌المللی بودند، جان باختند. مریم میرزاخانی از جمله بازماندگانِ این سانحه بود.


== ضریب هوشی «مریم میرزاخانی» ==
خانواده رضايي پس از حدود 20 سا ل زندگي در منزل پدري عزيز و بعد از اين­كه او برايشان در ميدان شاه خيابان درختي خانه­اي خريد، به­آنجا نقل مكان نمودند. اما با ضربه سال 1350 به مجاهدين، جمع صميمي خانواده عزيز از هم پاشيد و با دستگيري رضا رضايي ساير فرزندانش نيز ناچار مخفي گرديدند.  
در سال اول دبیرستان وضعیت ریاضی میرزاخانی چندان جالب نبود، طوری که معلم ریاضی او را صاحب نبوغ خاصی تشخیص نمی‌داد. میرزاخانی به همین خاطر علاقه‌اش را به ریاضی از دست داد. سال بعد او معلمی داشت که مشوق‌ او بود و عملکردش در ریاضی به میزان چشمگیری بهتر شد. در سال دوم دیگر او تبدیل به یک ستاره شده بود.


در مقطع دبیرستان میرزاخانی و دوستش رویا بهشتی «استاد ریاضی دانشگاه واشنگتن در سنت لوئیس» به دبیرستان فرزانگان رفتند و در آنجا بود که آن دو تصمیم گرفتند که مسئله‌های المپیاد انفورماتیک را با هم حل کنند، آنها می‌خواستند ببینند که چقدر توانایی حل این دست مسائل را دارند، برای همین به صورت مشترک روی آنها کار کردند و توانستند سه مسئله از شش مسئله را ظرف چند روز حل کنند، البته در آزمون واقعی، هر شرکت‌کننده تنها ۳ ساعت وقت برای حل کردن مسائل داشت.
سايه سنگين خاطرات دور شهادت فرزندان و يادمان آنها را كه عزيز هنگام بازگو به ملاحظه احساس شنونده، در پنهان كردنشان سخت ميكوشد را اما در پيچ و تاب قطره­هاي اشكي كه در لابلاي پلكها پيچيده يا در شيار چينهاي صورت گم مي­شوند خوب ميتوان ديد و صعوبت آنها را به­سهولت فهميد.  


با هدف کشف توانایی‌های خودشان در رقابت‌های مشابه، آن دو پیش مسئولان دبیرستان رفتند و خواستند که کلاس‌هایی برای حل مسائل المپیاد‌ها در دبیرستان تشکیل شود. مدیر دبیرستان به میرزاخانی اطمینان داد که با وجود اینکه تا آن زمان هیچ دختری نتوانسته بود وارد تیم المپیاد ریاضی ایران شود، میرزاخانی شایستگی ورود به این تیم را دارد. در سال ۱۹۹۴، میرزاخانی و بهشتی در ۱۷ سالگی وارد تیم المپیاد ریاضی ایران شدند. میرزاخانی در نهایت مدال طلای المپیاد را دریافت کرد. پروفسور میرزاخانی به عنوان یکی از ۱۰ ذهن جوان برگزیده سال ۲۰۰۵ از سوی نشریه "پاپیولار ساینس" در آمریکا و به عنوان «ذهن برتر» در رشته ریاضیات تجلیل شد.
== شهادت احمد رضایی اولین شهید سازمان مجاهدین ==
عزيز درباره شهادت اولين فرزند خود احمد، اولين شهيد سازمان مجاهدين خلق مي­گويد: ” احمد سال پنجاه شهيد شد كه بعد از فرار رضا بود. نبايد سر قرار مي­رفت چون يك قرار احتياط بود. رضا هم به او گفته بود نرود اما احمد در جوابش مي­گويد؛ خون ما بايد ريخته شود تا راه باز شود و رفته بود سر قراري كه با دوستش در چهارراه غفاری داشت كه يكهو مي­بيند در محاصره­اند و شروع به تيراندازي مي­كند تا دوستش را فرار دهد و بعد كه تيرش تمام مي­شود عمدا به­حالت تسليم مي­ايستد تا مأموران ساواك براي دستگيري به او نزديك شوند. آن وقت نارنجكش را مي­كشد.... در رايو گفتند در چهارراه غفاري  يك خرابكار كشته شده. آن موقع رضا از زندان فرار كرده و با مهدي مخفي بودند. صبح روز بعد من چند بسته براي پدر و محسن كه در زندان بودند درست كردم كه به آنجا بروم. تاكسي گرفتم و به راننده كه گفتم قزل قلعه، پرسيد زنداني داري ؟ گفتم بله. پرسيد مواد داشته ؟ گفتم نه، سياسي بوده، گفت خدا به فريادت برسد. گفتم آن كسي كه ديروز سر چهارراه غفاري كشته شد پسر من بوده، پسر 24 ساله مرا كشته­اند. راننده دوباره گفت خدا به دادت برسد. آن­وقت خانمي كه در تاكسي بود رو كرد به من كه خوب چرا اين كارها را مي­كنند كه هم خودشان و هم ديگران را به­كشتن بدهند كه راننده تاكسي در جوابش گفت: خوب به­خاطر من، به­خاطر تو، به­خاطر خلق و اميدوارم كه يك روز با مشتهايمان در زندان را باز كنيم. بعد كه رسيديم جلوي زندان، راننده هم پياده شد و ايستاد به تماشا كه جمعيت زيادي از خانواده­هاي زندانيان سياسي كه مقابل زندان جمع بودند تا چشمشان به من افتاد يكهو همگي گريه­كنان آمدند بطرف من، اما من به آنها گفتم احمد سفارش كرده كه بعد از شهادت او مبادا كسي گريه كند. تازه شماها بايد انتقام اينها را هم بگيريد. آن روز به هرحال به­من ملاقات ندادند اما جمعيت با من به­خانه ما آمد و مراسمي گرفتيم. شهادت احمد در يازدهم بهمن0135، يك روز برفي خيلي سرد بود و جريان آن را روزنامه­هاي عصر نوشته و راديو هم خبرش را پخش كرد كه ولوله­اي انداخت ميان مردم و خون احمد از سال پنجاه به­بعد راه مبارزه را باز كرد.


از نمره ضریب هوشی میرزاخانی اطلاعاتی در دست نیست با این وجود با نگاهی به پرونده افتخار‌ات علمی او و همچنین خواندن تاریخچه تلاش‌های او برای حل معادلات سخت ریاضی که باعث شد بسیاری به او لقب بانوی جبر دهند به این نتیجه می‌رسیم که هر چند مریم میرزاخانی از هوش بالایی برخوردار بوده است با این وجود بیشترین علت موفقیت او را باید در کار، تلاش و ممارست او جستجو کرد.<ref>[https://www.alef.ir/news/3990423086.html]</ref>
عزيز غرقه در غرفه عميق خاطراتي كه انگار روزي پيشتر روي داده تعريف مي­كند:  


== دوران دانشگاه ==
” سال 1350 رضا و بنيانگزاران در زندان بودند. گفتند برويم منزل آيت­الله خوانساري كه در بازار فرش­فروشها بود. به­مادران گفتند ابتدا در مسجد شاه جمع شوند و از آنجا به­اتفاق برويم منزل خوانساري. مادرها همگي رفتيم منزل او اما آن روز ما را راه ندادند. دوباره قرار گذاشتيم. من رفتم مسجد شاه ديدم هيچ­كس نيست خيال كردم دير آمده­ام و مادران ديگر رفته­اند. به­تنهايي رفتم منزل خوانساري. در كه زدم پيشخدمت در را باز كرد و پرسيد چكار داري؟ گفتم براي حساب و كتاب خمس آمده­ام خدمت آقا. در را باز كرد و گفت بفرماييد. رفتم ديدم هيچ­كس نيامده. نشستم توي اتاق. يك عده بدبخت بيچاره نشسته بودند دورتادور اتاق. من هم نشستم. يكي يكي مي­رفتند پيش آقا. نوبت من كه رسيد پسر خوانساري، سيد جعفر مرا صدا زد و پرسيد چكار داريد؟ گفتم بچه­هاي من و پدرشان در زندان هستند خواستم شما كاري براي آنها انجام دهيد. رفت يك مقدار پول آورد كه به من بدهد. گفتم من احتياج به­پول ندارم من از شما مي­خواهم اقدامي كنيد لااقل پدرشان را آزاد كنند. گفت ما براي همه اقدام مي­كنيم. ديدم نمي­خواهد كاري كند خواستم از منزل خارج شوم كه صداي همهمه­اي به­گوشم رسيد. پيشخدمت گفت صبر كن و رفت در را باز كرد ديد جمعيت زيادي­ست. در را بست و به­ من گفت قدري صبر كن تا اينها بروند. من ايستادم توي حياط و بعد رفتم از در ديگر كه توي ساختمان بود در را باز كردم و همه مادران آمدند تو   طوري كه حياط و پله­ها پر از جمعيت شد و مجبور شدند جمعيت را ببرند پيش آقا. مادران از زندان گفتند، از شكنجه‌­ها گفتند، از بچه‌­هايشان تعريف كردند كه اين بچه­‌ها مسلمانند بايد كاري كنيد كه اينها را اعدام نكنند، آقا به­‌ظاهر قدري متأثر شد كه پسرش به او گفت آقا وقت نماز است. آقا از جا بلند شد، ما صبر كرديم آقا وضو گرفت تا از در رفت بيرون، ما هم دنبالش حركت كرديم به‌­طرف مسجد سيد عزيزاله. آن روزها مصادف با عاشورا بود و بازار هم بسته بود اما آقاي خوانساري كه به‌­طرف مسجد و پيشاپيش جمعيت راه افتاد ما 60 ـ 50 مادر هم به­دنبالش حركت كرديم و جمعيت هم در دو طرف ايستاده بود و تماشا مي­كرد. آن­وقت من ديدم ما مادران با بودن اين­ جماعت خيلي ساكت هستيم كه يكهو با صداي بلند گفتم آهاي بازاريها بيشتر شما احمد رضايي را مي­شناسيد، او را كشتند حالا هم بچه­‌هاي ما در زندان زير شكنجه هستند. بعد مادر بديع زادگان گفت بچه مرا چهار ساعت روي اجاق برقی سوزانده­‌اند، مادران ديگر هم هركدام در اين باره چيزي گفتند كه جمعيتي هم كه در دو طرف ايستاده بود همه گريه مي­كردند و به مسجد كه رسيديم ديگر خيلي شلوغ شده بود، مادرها هم گريه مي­‌کردند و بعضي حالشان به هم خورد. من هم كناري ايستاده بودم اما جمعيت سراغم آمده سؤال مي­كردند چه خبر شده و من به­‌آنها مي­گفتم من مادر احمد رضايي هستم و اين مادران هم فرزندانشان در زندان زير شكنجه هستند.... “<blockquote>حميد اسديان گفته است: توجه كنيم كه اين خاطرات متعلق به­ سال 1350 است يعني زماني كه بر اثر حاكميت ساواك هيچ خبري از اعتراضات زنان نبوده و راه انداختن چنين تظاهراتي با 60 ـ 50 مادر در واقع پديده جديدي بود كه قبلا نمو­نه­اش را نداشتيم بلكه مهم­تر اين­كه عزيز به­عنوان مادر اولين شهيد سازمان مجاهدين خلق، فرزند خود را پرچمي ساخته تا زندانيان ديگر را كه زير شكنجه هستند مطرح كند.</blockquote>
میرزاخانی دورهٔ کارشناسی را در دانشگاه صنعتی شریف طی کرد. در این دوره، میرزاخانی اثبات ساده‌ای برای قضیهٔ شُر یافت که در ماه‌نامهٔ انجمن ریاضی آمریکا چاپ شد.


== مهاجرت از ایران ==
== دستگیری مهدی رضایی گل‌سرخ انقلاب ==
[[پرونده:مریم میرزاخانی در حال تدریس.jpg|بندانگشتی|مریم میرزاخانی در حال تدریس]]
” مهدي سال 1351 در درگيري دستگير شد. قرصش را مي­خورد اما اثر نكرده بود، سلاحش را مي­كشد كه آن هم گير كرده عمل نمي­كند. بعد از دستگيري چهار ماه زير شديدترين  شكنجه­ها  بود ملاقات هم نمي­دادند تا يك شب خواب ديدم و فكر كردم شايد ملاقات بدهند.....من با سایر  فرزندانم رفتم كميته.  مهدي را با دو مأمور ساواك آوردند. با آن كه خيلي شكنجه شده بود اما با خنده شروع به صحبت كرد و روحيه خيلي بالايي داشت و گفت آخرين  تير تركشم را هم مي­كشم. گفته­ام دادگاهم علني باشد و آقاجون و محسن را آزاد كنند. نگهبانان هم خيلي تحت تأثير او بودند حتي بازجوهاي وحشي در مقابلش زانو زده التماس مي­كردند كه فقط يك كلمه هم كه شده بگويد ولي مهدي با آن­كه همه امكانات آن دوران سخت سازمان را مي­دانست اما قهرمانانه همه اسرار سازمان را در سينه حفظ كرده و حتي يك هم  كلمه نيز درباره آنها فاش نگفته بود. “ 
مریم هم در سیل جمعیت مهاجرین از ایران استثنا بود و به خارج از کشور و دانشگاه هاروارد رفت و آن‌جا بر سر کلاس‌های کورتیس مک‌مولن (از برندگان جایزه فیلدز) حاضر می‌شد. مک‌مولن او را در این دوران این‌طور به یاد می‌آورد که بر سر کلاس‌هایش سوال‌های زیادی می‌پرسید و با عجله به فارسی یادداشت برمی‌داشت. او سرانجام در سال ۲۰۰۴ از دانشگاه هاروارد و به سرپرستی مک‌مولن دکترا گرفت.


بعد از اخذ دکترا، میرزاخانی با عنوان استادیار در دانشگاه پرینستون به تدریس مشغول شد. یک سال بعد در سال ۲۰۰۵ نشریه پاپیولار ساینس آمریکا او را به عنوان یکی از ۱۰ ذهنِ جوان جهان برگزید. میرزاخانی تا سال ۲۰۰۸ در پرینستون ماند و در این مدت به درجهٔ استاد تمامی ارتقا یافت. سپس او به استنفورد رفت، و از اول سپتامبر ۲۰۰۸ در ۳۱ سالگی به عنوان استاد تمام در این دانشگاه به کار مشغول شد.
حميد اسديان: ” مادر رضاييها “ كه بيشتر در ادبيات سياسي خودمان به­كار مي­بريم، حاوي پيام مشخصي­ست از ” مادر “ي هم­چون مادران ديگر كه يك، دو، سه، چهار، يا چند فرزند خود را در مسير مبارزه از دست داده­اند


مهاجرت وی از ایران یکی از مثالهای بارز فرار مغزها و استعدادهای درخشان ایرانی است.
گذشت زمان و عبور ايام بر خاطرات عزيز از فرزندان شهيدش و يادمان آنان پس از اين­همه سالها اما نه اندك غبار فراموشي پاشيده ونه جاپاي خود را گم كرده است و مي­گويد:          


== دریافت مدال فیلدز ==
''” احمد سال 1350 هنگام جابه­جاييها يا ترددهاي مخفيانه، گاهگاهي هم براي دادن خبر سلامتي خود، تلفني با عزيز تماس مي­گرفت. پس از تصميم و طرح سازمان براي فرار رضا و حضور او در معيت نفرات ساواك در خانه، رضا به­نوعي عزيز را در جريان موضوع فرار قرار مي­دهد طوري كه عزيز نيز در تماس بعدي احمد با او، با تيزهوشي و تجارب مبارزاتي آموخته، آنا احمد را نيز به­هرصورت  از قصد فرار رضا آگاه نموده و او را نسبت به­حضور رضا در خانه هوشيار مي­نمايد كه احمد از همان موقع به­سرعت در تدارك آماده­سازيهاي ضروري براي فرار او برمي­آيد. طرح فرار رضا ابتدا با موفقيت كامل به­انجام رسيده و او توانست پس از گريختن از چنگ ساواك، انبوهي از تجارب گرانبهاي مبارزاتي پيشتازان، امكانات مبارزه مسلحانه، شيوه­هاي بازجويي و تاكتيكهاي ساواك و نيز گزارشي از شرايط سخت زندانها را به خارج از زندان منتقل نمايد اما رضا بعدا در خرداد ماه 1352 در مخفي­گاه خود واقع  در خيابان  غياثي توسط  ماموران ساواك محاصره و به شهادت ­رسيد. “''
مریم میرزاخانی در سال ۲۰۱۴ موفق به دریافت مدال ' فیلدز ' اتحادیه جهانی ریاضیات (IMU) شد. فیلدز، مدالی ارزشمند و مهمترین جایزه برای ریاضیدانان در جهان بشمار می‌رود که هر چهار سال یک بار در جریان کنگره اتحادیه جهانی ریاضیات به ریاضیدانان جوان (کمتر از ۴۰ سال) که کار ارزنده‌ای در ریاضی انجام داده باشند، اهدا می‌شود.
[[پرونده:همسر مریم میرزاخانی.jpg|بندانگشتی|یان واندراک، همسر مریم میرزاخانی.]]


== همسر مریم میرزاخانی ==
''العربيه: منزل عزيز در تهران پناهگاه خانواده­هايي كه فرزندانشان هدف زنجيره­اي قتل فرزندنشان قرار گرفته بودند گرديد. در تبعيد اما منزل عزيز قبله­گاه زوار نيست بلكه به­موزه تصوير و اشك تبديل شده است   ''
مریم میرزاخانی در سال ۱۳۸۴ با همسرش یان واندراک ازدواج کرد، یان نیز دانشیار ریاضی دانشگاه استنفورد و پژوهشگر سابق علوم رایانه نظری مرکز تحقیقات آی‌بی‌ام و اهل جمهوری چک است.


== فرزند مریم میرزاخانی ==
بهمن ماه سال 1353 ساواك در يك حمله به­خانواده رضاييها همه اعضاي خانواده حتي بچه­هاي کوچك و ميهمانان آنها را نيز دستگير كرده و با خود مي­برد.
مریم میرزاخانی و یان واندراک دارای یک فرزند به نام آناهیتا هستند.


== درگذشت مریم میرزاخانی ==
== دستگیری و شکنجه عزیز ==
در تیر ۱۳۹۶ اعلام شد میرزاخانی به دلیل ابتلاء به سرطان در بیمارستانی در آمریکا بستری شده‌است. وی از چهار سال پیش‌تر به سرطان پستان مبتلا بوده و این سرطان به مغز استخوان اوسرایت کرده بود. پدر و مادر وی برای مراقبت از او به آمریکا رفتند. سرانجام مریم میرزاخانی در ۲۳ تیر ۱۳۹۶ در ۴۰ سالگی در بیمارستانی در کالیفرنیا درگذشت.
عزيز در مصاحبه باسيماي آزادي مي­گويد:


== نامگذاری‌های مریم میرزاخانی ==
” اولش شكنجه خيلي زياد بود و چهار مرتبه مرا شلاق زدند كه كف پاهايم  آش و لاش شد مثل همه بچه­هايم يك پايم بهتر بود اما پاي چپم خيلي ناجور بود كه وقتي دفعه آخر شلاق زدند، ديگر جان در بدن نداشتم و فكر كردم الان مي­ميرم و اشهدم را گفتم. بعد كه ديدند من تكان نمي­خورم شلاق زدن پايم را قطع كردند ولي منوچهري توي سر و گوش و پشتم مرتب شلاق مي­زد كه بگو از كي پول گرفتي، به كي پول دادي؟ من هم گفتم نه از كسي پول گرفتم و نه به كسي پول دادم..... بعد يك شب دوباره مرا صدا زدند بالا توي اتاق رسولي و باز شلاق و شلاق.....كه پاهايم دوباره خونريزي كرد و من كه افتاده بودم روي زمين، منوچهري پايش را گذاشته بود روي پشتم و فشار مي­داد. بعد آويزانم كردند. دوتا دستم را به­پنجره بستند و صندلي را از زير پايم كشيدند و آن زندانيان شكنجه شده­اي كه شلاق­خوردن مرا ديده و خودشان هم قبلا به­شدت شكنجه شده و براي شلاق­زدن دوباره آنها را به­اجبار دور اتاق راه برده مي­چرخاندند، براي دادن قوت قلب به­من مرتب مي­گفتند مادر سلام، مادر سلام..... بعد منوچهري دوباره مرا با يك دست آويزان كرد كه خيلي ورم كرد و آوردم پايين و انداختند توي سلول و پاهايم شديدا عفونت كرده بود. چند ماهي هم در سلول كميته در انفرادي بودم، يك سال هم در اوين بدون كوچكترين خبري حتي از فرزندان كوچكم. بعد هم مرا در دادگاههاي مسخره خودشان محاكمه و به سه سال زندان محكوم كردند.“


=== کتابخانهٔ دانشکدهٔ ریاضیات دانشگاه شریف ===
عزيز اما از همه آن روزهاي سخت دردناك، روزي را كه در اتاق شكنجه رسولي، ” مسعود “ را كه سخت شكنجه شده پيچيده در پتويي مي­بيند، هنوز به­گونه­اي ­خاص در ياد دارد و از آن با اندوه بسيار ياد مي­كند.
* به افتخار پروفسور میرزاخانی دانشمند ایرانی کتابخانهٔ اصلی دانشکدهٔ ریاضیات شریف به نام ایشان نامگذاری شده‌است.
ساختمان آمفی‌تئاتر و کتابخانه دبیرستان فرزانگان ۱ تهران
* به افتخار مریم میرزاخانی، دانش‌آموخته این مرکز، در تیر ماه سال ۱۳۹۶ نام یکی از ساختمان‌های این دبیرستان موسوم به ساختمان آمفی‌تئاتر و کتابخانه، به ساختمان پروفسور مریم میرزاخانی تغییر یافت.


=== خانهٔ ریاضیات اصفهان ===
علاوه بر سه پسر عزيز و صديقه و آذر دختران او، شهيد علي زركش همسر شهيد مهين رضايي، شهيد سردار موسي خياباني همسر شهيد آذر رضايي نيز از جمله كهكشان خانواده رضاييها هستند. خانواده رضاييها و به­ويژه ” مادر رضاييها “ درد و داغ فرزندان را از دو ديكتاتوري شاه و شيخ يكسان بر تن و جان دارد اما.....
* خانه ریاضیات اصفهان، به افتخار این دانشمند زن بلند پایهٔ ایرانی، در بیستم مرداد ۱۳۹۵ هیئت امنای خانهٔ ریاضیات تصویب کرد تالار همایش‌ها و کنگره‌هایش در شهر علم اصفهان بنام وی، نامگذاری شود.


=== میکروماهواره میرزاخانی ===
اين ” عزيز “ مادر رضاييهاي شهيد و عزيز همه آزاديخواهان ايران و مجاهدين است كه هم­چنان  با سرافرازي و شأن شايسته خود مي­گويد: من به وجود فرزندان دليرم كه در راه آزادي ميهن و مردم­شان شهيد شده­اند افتحار مي­كنم، احساس غرور مي­كنم چون زندگي خود را در راه رهايي خلق و فديه آرمان عدالت و آزادي نموده­­اند. نسبت به­مادران ايران نيز احساس غرور مي­كنم و شجاعت و پايداريشان را آن­هم در چنين شرايط سخت فقر، سركوب، شكنجه و زندان مي­ستايم.
* در ۲ فوریه ۲۰۱۸ استلاجیک، شرکتی فعال در زمینهٔ تصویربرداری و تحلیل دیدبانی زمین، میکرو ماهواره‌ای از سری گنوست (به اسپانیایی: ÑuSat) را به فضا پرتاب کرد که به افتخار مریم میرزاخانی نام‌گذاری شده‌است.
 
=== سیارک میرزاخانی ===
* سیارک ۳۲۱۳۵۷ میرزاخانی به یاد او نامگذاری شد. نامگذاری افتخاری رسمی توسط مرکز بررسی ریز سیاره‌ها منتشر شد.
 
=== جایزه مریم میرزاخانی مرزهای نو ===
* در چهارم نوامبر ۲۰۱۹ بنیاد جایزه بریکترو اعلام کرد که جایزه جدیدی به نام جایزه مریم میرزاخانی مرزهای نو را ایجاد کردند که به زنان پیشتاز در علم ریاضی تقدیم خواهد شد. این جایزه به مبلغ ۵۰٬۰۰۰ دلار هرساله به زنان ریاضیدان تازه‌کار که دکترای خود را در دو سال قبل از تقدیم جایزه گرفته‌اند پرداخت می‌شود. جایزه ممکن است به دو نفر تعلق گیرد.
 
== روز جهانی زن در ریاضیات ==
روز تولد مریم میرزاخانی بیست و دوم اردیبهشت (دوازدهم مه) از سوی اتحادیه بین‌المللی انجمن‌های ریاضی جهان با پیشنهاد کمیته بانوان انجمن ریاضی ایران به عنوان روز جهانی زن در ریاضیات نامگذاری شد.
 
== نام مریم میرزاخانی بر یکی از خیابان‌های برلین ==
* در ۸ مارس و به مناسبت روز زن نام "مریم میرزاخانی" دانشمند ایرانی به پیشنهاد دانشجویان "دانشگاه فنی برلین" بر یکی از خیابان‌های این شهر گذاشته شد. به پیشنهاد گروهی از دانشجویان "دانشگاه فنی برلین"(TU Berlin) در آلمان، نام "مریم میرزاخانی"، دانشمند ایرانی و استاد "دانشگاه استنفورد"(Stanford University)، بر یکی از خیابان‌های منتهی به دانشکده ریاضی این دانشگاه گذاشته شد. این کار به صورت نمادین و به مناسبت روز جهانی زن صورت گرفته است.
 
== افتخارات مریم میرزاخانی ==
* مدال طلا. المپیاد جهانی ریاضی (هنگ‌کنگ ۱۹۹۴)
* مدال طلا (با نمرهٔ کامل). المپیاد جهانی ریاضی (کانادا ۱۹۹۵)
* همکار پژوهشگاه دانش‌های بنیادی، تهران، ایران از ۱۹۹۵ تا ۱۹۹۹
* جایزهٔ افتخاری دانشگاه هاروارد در سال ۲۰۰۳
* جایزهٔ برترین فارغ‌التحصیلان دانشگاه هاروارد در سال ۲۰۰۳
* جایزهٔ پژوهشگر برتر بنیاد ریاضیات کلی در سال ۲۰۰۴
* جایزهٔ ای‌ام‌اس بلومنتال در سال ۲۰۰۹
* دعوت به کنگره بین‌المللی ریاضیات در سال ۲۰۱۰ برای سخنرانی در مورد «توپولوژی و سیستم‌های پویا و معادله دیفرانسیل معمولی»
* جایزه ستر از طرف انجمن ریاضی آمریکا در سال ۲۰۱۳
* انتخاب به عنوان یکی از ده فرد مهم سال ۲۰۱۴ از سوی مجله نیچر
* جایزه بنیاد ریاضیات کلی در سال ۲۰۱۴
* سخنران مدعو کنگرهٔ بین‌المللی ریاضی (۲۰۱۴)
* مدال فیلدز سال ۲۰۱۴ سئول
* عضویت در فرهنگستان علوم فرانسه در سال ۲۰۱۵
* عضویت در مجمع فیلسوفان آمریکا در سال ۲۰۱۵
* عضویت در آکادمی ملی علوم آمریکا در سال ۲۰۱۶
* عضویت در فرهنگستان هنر و علوم در سال ۲۰۱۷

نسخهٔ ‏۱ ژوئن ۲۰۲۱، ساعت ۲۰:۲۰

عزیز رضایی
عزیز رضایی.jpg
زادروز۱۳۰۸
تهران
ملیتایرانی
شناخته‌شده برایمبارزه طولانی علیه دو دیکتاتوری شاه و شیخ
همسرخلیل رضایی

عزيز رضایی، با اسم اصلی «زهرا نوروزی» (زاده ۱۳۰۸ خورشیدی، تهران) مادر رضايي‌هاي شهيد است. او سه پسر خود یعنی احمد، رضا و مهدی و سه دختر خود یعنی صدیقه، آذر و مهین را که اعضای سازمان مجاهدین خلق ایران بودند از دست داده است. علاوه بر سه پسر و سه دختر، علي زركش همسر مهين رضايي، شهيد سردار موسي خياباني همسر شهيد آذر رضايي نيز از جمله شهدای خانواده رضايي‌ها هستند.

عزیز چندی قبل در دهه دهم زندگی خود با نوشتن نقشه مسیر مجددا برای مبارزه تجدید پیمان کرد.

تولد

 زهرا نوروزي ( عزيز ) سال 1929 در تهران و در خانواده اي مذهبي و خوشنام، فاقد سواد اما بسيار انساندوست چشم به جهان گشود. پدر با مغازه اي درناصر خسرو به­كسب و كار اشتغال داشت و بعدا مغازه لولافروشي باز كرد كه يگانه برادر عزيز و فرزندان او هنوز هم آن را همراه با يك مغازه پرده فروشي اداره مي­كنند. مادر زني خانه­دار، فقط با سواد خواندن قران و چنان در باورهاي مذهبي متعصب بود كه حتي رفتن دختران  به­ مدرسه را نيز به­ علت بودن فراش مرد در آنجا به­ هيچوجه صلاح نمي­دانست اما عزيز به­‌عنوان اولين فرزند خانواده به­ هر­حال و به­ اصرارخودش  توانست تا كلاس ششم ابتدايي را به­تحصيل ادامه دهد گرچه به­علت قانون اجباري عدم حجاب و اين­كه خانواده نيز با نصب عكس بدون حجاب او در گواهينامه به­هيچوجه موافق نبود، عزيز نتوانست گواهينامه پايان تحصيلات ابتدايي را بدست آورد و  براي ساير خواهران نيز معلم سرخانه آوردند تا اين­كه به­تدريج  با رفتن فرزندان عزيز به­مدرسه و تغيير محيط فرهنگي خانه، يگانه برادر و ساير خواهران عزيز نيز اجازه يافتند در مدرسه ­تحصيل كنند. عزيز در باره آن دوران مي­گويد: ” مدرسه رفتن و درس خواندن را خيلي دوست  داشتم اما جوّ خانواده با آنكه بسيار صميمي و مهربان اما از آنجا كه بدون سواد بود، من براي دانستن پاسخ سؤالاتي كه داشتم با دختر همسايه كه تحصيل­كرده و باسواد بود، دوست شدم.“

خانواده

عزيز سپس به عقد ازدواج خليل ­الله رضايي ( پدر رضائيهاي شهيد ) كه شاگرد مغازه ” حاج آقا “ ( پدر عزيز ) بود، درمي­‌آيد.

پدر عزيز طي ده روز اول عاشورا مجلس روضه­خواني ترتيب مي­داد و از نوه­هاي خود به­خصوص پسران عزيز مي­خواست حتما در اين مجالس شركت كنند. عزيز در اين باره مي­گويد: احمد اما به­سبب تيزهوشي و انگيزه­هاي سياسي ـ مبارزاتي اما با برگزاري مراسم سوگواري عاشورا بدون تكيه بر وجوه حماسي و  انساني آن مخالف و معتقد بود: ” اين­كه پيرمردها در يك اتاق جمع ­شده براي امام حسين گريه­زاري كنند و جوانهايشان هم در اتاق ديگر جمع شده و راجع به شكل و شمايل دخترها حرف بزنند، مفهوم فلسفه عاشورا و شهادت امام حسين كه از قضا جوهره مراسم سوگواري­ست، در اين ميان گم­شده از دست ميرود.“

طي دوران اقامت عزيز و بچه­ها در خانه ” حاج آقا “، والدين عزيز به­خصوص مادربزرگ كه زني مذهبي و بسيار فهميده بود، در پرورش اخلاق مذهبي، نظم و احساس انساني نسبت به ديگران در بچه­ها تأثير به­سزايي داشتند زيرا خودشان نيز بسيار انساندوست و كمك­رسان ديگران بودند طوري كه نيازمندان اغلب به­خانه آنها آمده و مادر عزيز به­آنها كمك مي­كرد و در اين زمينه چنان دست باز داشت كه پدر عزيز اغلب مي­گفت: ” اگر صد تومان هم به خانم بدهم براي خريد برود به خانه كه برمي­گردد هيچ ندارد همه را به اين و آن كمك كرده يا چيزي برايشان خريده “

خانواده رضايي پس از حدود 20 سا ل زندگي در منزل پدري عزيز و بعد از اين­كه او برايشان در ميدان شاه خيابان درختي خانه­اي خريد، به­آنجا نقل مكان نمودند. اما با ضربه سال 1350 به مجاهدين، جمع صميمي خانواده عزيز از هم پاشيد و با دستگيري رضا رضايي ساير فرزندانش نيز ناچار مخفي گرديدند.

سايه سنگين خاطرات دور شهادت فرزندان و يادمان آنها را كه عزيز هنگام بازگو به ملاحظه احساس شنونده، در پنهان كردنشان سخت ميكوشد را اما در پيچ و تاب قطره­هاي اشكي كه در لابلاي پلكها پيچيده يا در شيار چينهاي صورت گم مي­شوند خوب ميتوان ديد و صعوبت آنها را به­سهولت فهميد.

شهادت احمد رضایی اولین شهید سازمان مجاهدین

عزيز درباره شهادت اولين فرزند خود احمد، اولين شهيد سازمان مجاهدين خلق مي­گويد: ” احمد سال پنجاه شهيد شد كه بعد از فرار رضا بود. نبايد سر قرار مي­رفت چون يك قرار احتياط بود. رضا هم به او گفته بود نرود اما احمد در جوابش مي­گويد؛ خون ما بايد ريخته شود تا راه باز شود و رفته بود سر قراري كه با دوستش در چهارراه غفاری داشت كه يكهو مي­بيند در محاصره­اند و شروع به تيراندازي مي­كند تا دوستش را فرار دهد و بعد كه تيرش تمام مي­شود عمدا به­حالت تسليم مي­ايستد تا مأموران ساواك براي دستگيري به او نزديك شوند. آن وقت نارنجكش را مي­كشد.... در رايو گفتند در چهارراه غفاري  يك خرابكار كشته شده. آن موقع رضا از زندان فرار كرده و با مهدي مخفي بودند. صبح روز بعد من چند بسته براي پدر و محسن كه در زندان بودند درست كردم كه به آنجا بروم. تاكسي گرفتم و به راننده كه گفتم قزل قلعه، پرسيد زنداني داري ؟ گفتم بله. پرسيد مواد داشته ؟ گفتم نه، سياسي بوده، گفت خدا به فريادت برسد. گفتم آن كسي كه ديروز سر چهارراه غفاري كشته شد پسر من بوده، پسر 24 ساله مرا كشته­اند. راننده دوباره گفت خدا به دادت برسد. آن­وقت خانمي كه در تاكسي بود رو كرد به من كه خوب چرا اين كارها را مي­كنند كه هم خودشان و هم ديگران را به­كشتن بدهند كه راننده تاكسي در جوابش گفت: خوب به­خاطر من، به­خاطر تو، به­خاطر خلق و اميدوارم كه يك روز با مشتهايمان در زندان را باز كنيم. بعد كه رسيديم جلوي زندان، راننده هم پياده شد و ايستاد به تماشا كه جمعيت زيادي از خانواده­هاي زندانيان سياسي كه مقابل زندان جمع بودند تا چشمشان به من افتاد يكهو همگي گريه­كنان آمدند بطرف من، اما من به آنها گفتم احمد سفارش كرده كه بعد از شهادت او مبادا كسي گريه كند. تازه شماها بايد انتقام اينها را هم بگيريد. آن روز به هرحال به­من ملاقات ندادند اما جمعيت با من به­خانه ما آمد و مراسمي گرفتيم. شهادت احمد در يازدهم بهمن0135، يك روز برفي خيلي سرد بود و جريان آن را روزنامه­هاي عصر نوشته و راديو هم خبرش را پخش كرد كه ولوله­اي انداخت ميان مردم و خون احمد از سال پنجاه به­بعد راه مبارزه را باز كرد.“

عزيز غرقه در غرفه عميق خاطراتي كه انگار روزي پيشتر روي داده تعريف مي­كند:

” سال 1350 رضا و بنيانگزاران در زندان بودند. گفتند برويم منزل آيت­الله خوانساري كه در بازار فرش­فروشها بود. به­مادران گفتند ابتدا در مسجد شاه جمع شوند و از آنجا به­اتفاق برويم منزل خوانساري. مادرها همگي رفتيم منزل او اما آن روز ما را راه ندادند. دوباره قرار گذاشتيم. من رفتم مسجد شاه ديدم هيچ­كس نيست خيال كردم دير آمده­ام و مادران ديگر رفته­اند. به­تنهايي رفتم منزل خوانساري. در كه زدم پيشخدمت در را باز كرد و پرسيد چكار داري؟ گفتم براي حساب و كتاب خمس آمده­ام خدمت آقا. در را باز كرد و گفت بفرماييد. رفتم ديدم هيچ­كس نيامده. نشستم توي اتاق. يك عده بدبخت بيچاره نشسته بودند دورتادور اتاق. من هم نشستم. يكي يكي مي­رفتند پيش آقا. نوبت من كه رسيد پسر خوانساري، سيد جعفر مرا صدا زد و پرسيد چكار داريد؟ گفتم بچه­هاي من و پدرشان در زندان هستند خواستم شما كاري براي آنها انجام دهيد. رفت يك مقدار پول آورد كه به من بدهد. گفتم من احتياج به­پول ندارم من از شما مي­خواهم اقدامي كنيد لااقل پدرشان را آزاد كنند. گفت ما براي همه اقدام مي­كنيم. ديدم نمي­خواهد كاري كند خواستم از منزل خارج شوم كه صداي همهمه­اي به­گوشم رسيد. پيشخدمت گفت صبر كن و رفت در را باز كرد ديد جمعيت زيادي­ست. در را بست و به­ من گفت قدري صبر كن تا اينها بروند. من ايستادم توي حياط و بعد رفتم از در ديگر كه توي ساختمان بود در را باز كردم و همه مادران آمدند تو   طوري كه حياط و پله­ها پر از جمعيت شد و مجبور شدند جمعيت را ببرند پيش آقا. مادران از زندان گفتند، از شكنجه‌­ها گفتند، از بچه‌­هايشان تعريف كردند كه اين بچه­‌ها مسلمانند بايد كاري كنيد كه اينها را اعدام نكنند، آقا به­‌ظاهر قدري متأثر شد كه پسرش به او گفت آقا وقت نماز است. آقا از جا بلند شد، ما صبر كرديم آقا وضو گرفت تا از در رفت بيرون، ما هم دنبالش حركت كرديم به‌­طرف مسجد سيد عزيزاله. آن روزها مصادف با عاشورا بود و بازار هم بسته بود اما آقاي خوانساري كه به‌­طرف مسجد و پيشاپيش جمعيت راه افتاد ما 60 ـ 50 مادر هم به­دنبالش حركت كرديم و جمعيت هم در دو طرف ايستاده بود و تماشا مي­كرد. آن­وقت من ديدم ما مادران با بودن اين­ جماعت خيلي ساكت هستيم كه يكهو با صداي بلند گفتم آهاي بازاريها بيشتر شما احمد رضايي را مي­شناسيد، او را كشتند حالا هم بچه­‌هاي ما در زندان زير شكنجه هستند. بعد مادر بديع زادگان گفت بچه مرا چهار ساعت روي اجاق برقی سوزانده­‌اند، مادران ديگر هم هركدام در اين باره چيزي گفتند كه جمعيتي هم كه در دو طرف ايستاده بود همه گريه مي­كردند و به مسجد كه رسيديم ديگر خيلي شلوغ شده بود، مادرها هم گريه مي­‌کردند و بعضي حالشان به هم خورد. من هم كناري ايستاده بودم اما جمعيت سراغم آمده سؤال مي­كردند چه خبر شده و من به­‌آنها مي­گفتم من مادر احمد رضايي هستم و اين مادران هم فرزندانشان در زندان زير شكنجه هستند.... “

حميد اسديان گفته است: توجه كنيم كه اين خاطرات متعلق به­ سال 1350 است يعني زماني كه بر اثر حاكميت ساواك هيچ خبري از اعتراضات زنان نبوده و راه انداختن چنين تظاهراتي با 60 ـ 50 مادر در واقع پديده جديدي بود كه قبلا نمو­نه­اش را نداشتيم بلكه مهم­تر اين­كه عزيز به­عنوان مادر اولين شهيد سازمان مجاهدين خلق، فرزند خود را پرچمي ساخته تا زندانيان ديگر را كه زير شكنجه هستند مطرح كند.

دستگیری مهدی رضایی گل‌سرخ انقلاب

” مهدي سال 1351 در درگيري دستگير شد. قرصش را مي­خورد اما اثر نكرده بود، سلاحش را مي­كشد كه آن هم گير كرده عمل نمي­كند. بعد از دستگيري چهار ماه زير شديدترين  شكنجه­ها  بود ملاقات هم نمي­دادند تا يك شب خواب ديدم و فكر كردم شايد ملاقات بدهند.....من با سایر  فرزندانم رفتم كميته.  مهدي را با دو مأمور ساواك آوردند. با آن كه خيلي شكنجه شده بود اما با خنده شروع به صحبت كرد و روحيه خيلي بالايي داشت و گفت آخرين  تير تركشم را هم مي­كشم. گفته­ام دادگاهم علني باشد و آقاجون و محسن را آزاد كنند. نگهبانان هم خيلي تحت تأثير او بودند حتي بازجوهاي وحشي در مقابلش زانو زده التماس مي­كردند كه فقط يك كلمه هم كه شده بگويد ولي مهدي با آن­كه همه امكانات آن دوران سخت سازمان را مي­دانست اما قهرمانانه همه اسرار سازمان را در سينه حفظ كرده و حتي يك هم  كلمه نيز درباره آنها فاش نگفته بود. “ 

حميد اسديان: ” مادر رضاييها “ كه بيشتر در ادبيات سياسي خودمان به­كار مي­بريم، حاوي پيام مشخصي­ست از ” مادر “ي هم­چون مادران ديگر كه يك، دو، سه، چهار، يا چند فرزند خود را در مسير مبارزه از دست داده­اند

گذشت زمان و عبور ايام بر خاطرات عزيز از فرزندان شهيدش و يادمان آنان پس از اين­همه سالها اما نه اندك غبار فراموشي پاشيده ونه جاپاي خود را گم كرده است و مي­گويد:          

” احمد سال 1350 هنگام جابه­جاييها يا ترددهاي مخفيانه، گاهگاهي هم براي دادن خبر سلامتي خود، تلفني با عزيز تماس مي­گرفت. پس از تصميم و طرح سازمان براي فرار رضا و حضور او در معيت نفرات ساواك در خانه، رضا به­نوعي عزيز را در جريان موضوع فرار قرار مي­دهد طوري كه عزيز نيز در تماس بعدي احمد با او، با تيزهوشي و تجارب مبارزاتي آموخته، آنا احمد را نيز به­هرصورت  از قصد فرار رضا آگاه نموده و او را نسبت به­حضور رضا در خانه هوشيار مي­نمايد كه احمد از همان موقع به­سرعت در تدارك آماده­سازيهاي ضروري براي فرار او برمي­آيد. طرح فرار رضا ابتدا با موفقيت كامل به­انجام رسيده و او توانست پس از گريختن از چنگ ساواك، انبوهي از تجارب گرانبهاي مبارزاتي پيشتازان، امكانات مبارزه مسلحانه، شيوه­هاي بازجويي و تاكتيكهاي ساواك و نيز گزارشي از شرايط سخت زندانها را به خارج از زندان منتقل نمايد اما رضا بعدا در خرداد ماه 1352 در مخفي­گاه خود واقع  در خيابان  غياثي توسط  ماموران ساواك محاصره و به شهادت ­رسيد. “

العربيه: منزل عزيز در تهران پناهگاه خانواده­هايي كه فرزندانشان هدف زنجيره­اي قتل فرزندنشان قرار گرفته بودند گرديد. در تبعيد اما منزل عزيز قبله­گاه زوار نيست بلكه به­موزه تصوير و اشك تبديل شده است   

بهمن ماه سال 1353 ساواك در يك حمله به­خانواده رضاييها همه اعضاي خانواده حتي بچه­هاي کوچك و ميهمانان آنها را نيز دستگير كرده و با خود مي­برد.

دستگیری و شکنجه عزیز

عزيز در مصاحبه باسيماي آزادي مي­گويد:

” اولش شكنجه خيلي زياد بود و چهار مرتبه مرا شلاق زدند كه كف پاهايم  آش و لاش شد مثل همه بچه­هايم يك پايم بهتر بود اما پاي چپم خيلي ناجور بود كه وقتي دفعه آخر شلاق زدند، ديگر جان در بدن نداشتم و فكر كردم الان مي­ميرم و اشهدم را گفتم. بعد كه ديدند من تكان نمي­خورم شلاق زدن پايم را قطع كردند ولي منوچهري توي سر و گوش و پشتم مرتب شلاق مي­زد كه بگو از كي پول گرفتي، به كي پول دادي؟ من هم گفتم نه از كسي پول گرفتم و نه به كسي پول دادم..... بعد يك شب دوباره مرا صدا زدند بالا توي اتاق رسولي و باز شلاق و شلاق.....كه پاهايم دوباره خونريزي كرد و من كه افتاده بودم روي زمين، منوچهري پايش را گذاشته بود روي پشتم و فشار مي­داد. بعد آويزانم كردند. دوتا دستم را به­پنجره بستند و صندلي را از زير پايم كشيدند و آن زندانيان شكنجه شده­اي كه شلاق­خوردن مرا ديده و خودشان هم قبلا به­شدت شكنجه شده و براي شلاق­زدن دوباره آنها را به­اجبار دور اتاق راه برده مي­چرخاندند، براي دادن قوت قلب به­من مرتب مي­گفتند مادر سلام، مادر سلام..... بعد منوچهري دوباره مرا با يك دست آويزان كرد كه خيلي ورم كرد و آوردم پايين و انداختند توي سلول و پاهايم شديدا عفونت كرده بود. چند ماهي هم در سلول كميته در انفرادي بودم، يك سال هم در اوين بدون كوچكترين خبري حتي از فرزندان كوچكم. بعد هم مرا در دادگاههاي مسخره خودشان محاكمه و به سه سال زندان محكوم كردند.“

عزيز اما از همه آن روزهاي سخت دردناك، روزي را كه در اتاق شكنجه رسولي، ” مسعود “ را كه سخت شكنجه شده پيچيده در پتويي مي­بيند، هنوز به­گونه­اي ­خاص در ياد دارد و از آن با اندوه بسيار ياد مي­كند.

علاوه بر سه پسر عزيز و صديقه و آذر دختران او، شهيد علي زركش همسر شهيد مهين رضايي، شهيد سردار موسي خياباني همسر شهيد آذر رضايي نيز از جمله كهكشان خانواده رضاييها هستند. خانواده رضاييها و به­ويژه ” مادر رضاييها “ درد و داغ فرزندان را از دو ديكتاتوري شاه و شيخ يكسان بر تن و جان دارد اما.....

اين ” عزيز “ مادر رضاييهاي شهيد و عزيز همه آزاديخواهان ايران و مجاهدين است كه هم­چنان  با سرافرازي و شأن شايسته خود مي­گويد: من به وجود فرزندان دليرم كه در راه آزادي ميهن و مردم­شان شهيد شده­اند افتحار مي­كنم، احساس غرور مي­كنم چون زندگي خود را در راه رهايي خلق و فديه آرمان عدالت و آزادي نموده­­اند. نسبت به­مادران ايران نيز احساس غرور مي­كنم و شجاعت و پايداريشان را آن­هم در چنين شرايط سخت فقر، سركوب، شكنجه و زندان مي­ستايم.