کاربر:Abbas/صفحه تمرین1

از ایران پدیا
نسخهٔ تاریخ ‏۱۹ دسامبر ۲۰۲۱، ساعت ۲۲:۵۲ توسط Abbas (بحث | مشارکت‌ها)
پرش به ناوبری پرش به جستجو

حسینعلی منتظری

زندگی شخصی

حسینعلی منتظری در سال ۱۳۰۱ در نجف آباد اصفهان به دنیا آمد. پدرش کشاورز فقیری بود. در کودکی مدتی را در نجف آباد در مکتب درس خواند. بعدا او را به اصفهان فرستادند و مدتی را در آنجا به تحصیل در مدارس دینی پرداخت. در سال ۱۳۱۴ یعنی در ۱۳ سالگی برای ادامه تحصیل در حوزه، به قم رفت. ده ماه در قم بود و دوباره به اصفهان برگشت. به مدت پنج، شش سال در اصفهان بود و در سال ۱۳۲۰ به قم بازگشت و دروس حوزه را در قم پیگیری کرد. در قم با مرتضی مطهری آشنا شد. در کلاس‌‌های درس روح‌الله خمینی در قم شرکت می‌کرد. پس از آمدن آیت‌الله بروجردی درزمره‌ی شاگردان و نزدیکان او درآمد و مدتی نماینده او در نجف آباد برای رسیدگی به امور حوزه‌ی علمیه بود.[۱]

دوران قبل از انقلاب ۱۳۵۷

حسینعلی منتظری در مبارزه با بهاییت و ترویج حکم آیت‌الله بروجردی در مورد بهائیان به خصوص در نجفآباد و اصفهان نقش به سزایی داشت. در اثر اقدامات او بهائیان در این مناطق بسیار تحت فشار قرار گرفتند. او به خاطر این فعالیت‌ها به استانداری اصفهان احضار شد.[۱]

ماجرای مرجعیت روح‌الله خمینی

پس از مرگ آیت‌الله بروجردی در سال ۱۳۴۰ در قم و حوزه‌علمیه آن نام سید محمدرضا گلپایگانی، محمد کاظم شریعتمداری و شهاب‌الدین مرعشی نجفی برای مرجعیت مطرح بود و نامی از روح‌الله خمینی نبود. منتظری خود خاطره‌ای در این باره دارد که می‌‌گوید:

«یادم هست در همان وقت(پس از وفات آیت‌الله بروجردی) من رفتم منزل آقای گلپایگانی مردم زیادی آنجا اجتماع کرده بودند، و ایشان را با دسته‌جات زیادی آوردند برای فاتحه آیت‌الله بروجردی، کوچه‌ها پر از جمعیت بود و با تشریفات و اسکورت ایشان را آوردند در مجلس، ولی شب همان روز من رفته بودم در منزل آیت‌الله خمینی،‌ نماز مغرب و عشا را با ایشان خواندم و حدود یک ساعت و نیم نشستیم با ایشان درددل کردیم و راجع به فوت آیت‌الله بروجردی و مسائل آن روز صحبت کردیم. حتی یک نفر نیامد آنجا سر بزند».[۱]

منتظری و مطهری و تعدادی دیگر از نزدیکان و شاگردان روح‌الله خمینی پس از وفات آیت‌الله بروجردی برای جا انداختن مرجعیت خمینی تلاش کردند و چون یکی از شرایط مرجعیت برقرار کردن شهریه به طلبه‌ها بود، اطرافیان خمینی به خصوص حسینعلی منتظری برای برقراری شهریه خمینی بسیار تلاش کردند و با جمع‌آوری کمک‌های مالی و وجوهات و پرداخت شهریه یه طلاب سعی در جا انداختن مرچعیت خمینی داشتند. منتظری پس از دستگیری و تبعید خمینی نیز مسئولیت پرداخت شهریه خمینی را بر عهده داشت و در زمان تبعید خمینی نماینده تام‌الاختیار او در ایران بود.

دستگیری‌ها و زندان

حسینعلی منتظری بارها در زمان حکومت پهلوی به زندان افتاد. از جمله در نوروز ۱۳۴۵ بلافاصله پس از دستگیری فرزندش محمد منتظری به جرم پخش اعلامیه در حرم حضرت معصومه حسینعلی منتظری نیز دستگیر شد و بعد از ۷ ماه از زندان آزاد شد. منتظری چند ماه پس از آزادی از زندان برای دیدار با خمینی مخفیانه به عتبات عالیات مسافرت کرد اما ساواک از این سفر آگاه شد و در بازگشت در مرز وی را دستگیر کرد و اینبار ۵ ماه را در زندان گذراند.

بار دیگر مدت کوتاهی پس از پایان تبعید به مسجد سلیمان و انتقال او به نجف آباد و پس از اینکه او نماز جمعه را در نجف آباد برقرار کرده بود و به خاطر فعالیت‌های ضد حکومت پهلوی ساواک او را دستگیر کرد و در دادگاه به سه سال زندان و در دادگاه تجدید نظر به یک و نیم سال زندان محکوم و به زندان قصر منتقل شد.

آخرین بار رژیم شاه در تیرماه ۱۳۵۴ او را از تبعیدگاه سقز ابتدا به زندان کمیته مشترک و از آنجا به اوین منتقل کرد. نهایتا منتظری در هشتم آبان ۱۳۵۷ و پس از تحمل ۳و نیم سال زندان به همراه آیت‌الله طالقانی از زندان آزاد شد.

تبعید

منتظری در زمان حکومت محمدرضا شاه چندین بار تبعید شد. از جمله آنان تبعید به مسجد سلیمان، نحف آباد، طبس، خلخال و سقز بود

دوران بعد از انقلاب ضد سلطنتی

عضویت در شورای انقلاب

عضویت در مجلس خبرگان

ماجرای قائم مقامی

شروع اختلاف با روح‌الله خمینی

ماجرای سید مهدی هاشمی

موضع گیری علیه قتل عام ۶۷

خلغ منتظری از قائم مقامی

مواضع منتظری علیه جمهوری اسلامی

فشارهای جمهوری اسلامی علیه منتظری

واکنش به انتخابات سال ۱۳۸۸

درگذشت

مستندهای ساخته شده درباره‌ی منتظری

انتشار نوار منتظری

منابع

  1. ۱٫۰ ۱٫۱ ۱٫۲ کتاب متن کامل خاطرات آیت‌الله حسینعلی منتظری