کاربر:Abbas/صفحه تمرین3

از ایران پدیا
پرش به ناوبری پرش به جستجو

بازار بورس

تاریخ: ۹۹۰۲۰۷

با سلام

به دلیل شرایط کرونا و رکود اقتصادی که بر جهان حاکم شده، تمام بازارهای بورس جهان افت داشته‌اند، از داو-جونز تا نزدک تا اس اند پی، تا بازار بورس لندن، ژاپن و خاور دور و بازار بورس کشورهای عربی و تقریباً همة کشورها.

اما این میان یک استثنا وجود دارد،‌ آن هم بازار بورس رژیم آخوندی که رشد داشته. از اسفندماه با اوج گرفتن کرونا بازار بورس در این رژیم هم مثبت شد.

رژیم آخوندی تبلیغات فراوان و هیاهویی زیادی سر بازار بورس به راه انداخته است، که وضع بورس ما از همه جای جهان بهتر است. روحانی هم با وقاحت طوری این موضوع را بیان کرد که انگار بقیة دنیا در ادارة بورس ناتوانند.

0845-990207- ش خ-روحانی-جلسه ستاد کرونا

روحانی: توی گوش تان یک پنبه بگذارید این حرف‌های خوب را نشنوید بورس ما خوب شده عصبانی هستند می‌گویند تمام دنیا بورس بهم ریخته چرا بورس ایران خوب است؟ خب بورس ایران خوب است، به‌خاطر تلاش همه شرکتها فعالان اقتصادی و خوشبختانه عرضه کردن سهام شرکت‌هایی که شرکت‌های بزرگ هستند خب شستا اعلام کرد امیدواریم به‌زودی شستا هم اعلام بکند در بورس بانکها سهامشان را به‌زودی عرضه خواهد کرد در بورس، بورس ما رونق پیدا می‌کند

کلام:‌ اوج فروش سهام در ماه‌های اخیر یعنی از اوایل اسفند به بعد، فروش  ۷۰۰۰ میلیارد تومان سهام شرکت‌‌های سرمایه گذاری تآمین اجتماعی یا شستا به  ۲ میلیون نفر در قالب ۸ میلیارد سهم است،  که به هر کد بورسی یعنی هر خریدار ۳۶۰۰ سهم رسید.  این سهام ۱۰ درصد سرمایة شستا است.

شستا یک ابر هلدینگه با هلدینگ‌های میانی که صاحب  ۱۸۷ شرکت بزرگ و ۴۴ هزار نیروی انسانی است.  

شستا متعلق به بازنشسته‌ها و بیمه‌شدگان سازمان تأمین اجتماعی است اما اعضای هیئت مدیره و مدیرعامل شرکت‌های آن توسط وزیر تعاون، کار و امور اجتماعی یا به بیان دیگر توسط دولت تعیین می‌شود.

کشتیرانی جمهوری اسلامی، رایتل، سرمایه‌گذاری نفت، گاز و پتروشیمی تامین، سرمایه‌گذاری دارویی تامین، سرمایه‌گذاری سیمان تامین، سرمایه‌گذاری صدر تامین، سرمایه‌گذاری صنایع عمومی تامین، سرمایه‌گذاری توسعه انرژی تامین و سرمایه‌گذاری صبا تامین ۹ هُلدینگ اصلی شستا هستند.

دولت روحانی به بیش از ۲۵۰ هزار میلیارد تومان به شستا بدهکاره، شستا متعلق به میلیونها کارگر و حقوق بگیره که حق بیمه می‌دن و هیچ ربطی به دولت نداره اما رژیم همواره به این صندوق دست اندازی کرده است.

شریعتمداری وزیر کار رژیم گفت که می‌خواهیم شستا را از تاریکخانه به تالار شیشه‌ای ببریم، اما توضیح نمی‌دهد که در این تاریکخانه چه بلایی بر سر دارایی‌های مردم آمده است، و چقدر از دارایی‌های مردم به یغما رفته است.

اما چه شد که رژیم این میزان در خصوص بورس تبلیغات به راه انداخته است؟

برآوردها حکایت از کاهش 40 هزار میلیارد تومانی دولت از محل درآمدهای مالیاتی است، اگر این میزان را با کسری بودجه دولت در سال گذشته جمع کنیم به عدد نزدیک به 80 هزار میلیارد تومان خواهیم رسید، تنها راه دولت برای جبران این کسری بودجه تامین سرمایه از بازار بورس است، (رسالت ۹ اردیبهشت ۱۳۹۹)

در نتیجه  حالا که رژیم کسری بودجه دارد با تبلیغ و هیاهو می‌خواهد دارایی‌های ناچیز مردم را از این طریق به جیب بزند. و مذبوحانه بابت حراج کردن دارائیهای مردم به باندهای مافیایی قدرت و ثروت در رژیم نان بالارفتن بورس را هم بخورد.

یک عضو هیئت علمی دانشگاه صنعت نفت به نام شکوهی گفت:‌ سهام این ۷ شرکت خطرناک است. ۷ طرح پتروشیمی که اصلا ساخته نشده‌اند، در بورس بصورت کاغذ مبادله شده و رشدهای خیره‌کننده دارند که عبارتند از پتروشیمی ممسنی، داراب، فسا، جهرم، دهدشت، کازرون و پتروشیمی که قرار است در گلستان احداث شود.

یکی از این شرکت‌ها پتروشیمی دهدشت است،‌ ۱۲ سال پس از افتتاح پیشرفت ۴ درصدی داشته است، فقط زمین خالی با مقداری آجر است، این شرکت در بورس ارائه شده و سهام اون از ۱۰۰ تومان به ۷۲۳ تومان رسیده یعنی ۷ برابر چه اتفاقی افتاده که سهام این زمین بایر این میزان رشد کرده است؟

پتروشیمی گلستان

این پتروشیمی تنها بر روی کاغذ وجود داره با این همه سهامش ۲۸۰ تومان داره معامله می‌شه هر چند که تا الان ۲۸ میلیارد تومان از پول اهالی گلستان در این پروژة کاغذی سرمایه گذاری شده.

پتروشیمی داراب

پتروشیمی داراب نیز وضعیتی مشابه دارد و پس از گذشت ۱۰ سال و صرف هزینه‌ای بالغ بر ۱۰۰ میلیارد ریال، بدون پیشرفت قابل ملاحظه رها شده است. سؤال اصلی این است که چرا تصمیم به احداث ابن پروژه در منطقه‌ای کم‌آبی، گرفتند؟ هر چند که این روز‌ها زمزمه انتقال این طرح به عسلویه به گوش می‌رسد. در حال حاضر، هر سهم «داراب» در بازار سرمایه ۲۳۶ تومان خریدار دارد.

به نوشتة رسانه‌‌های رژیم سهام برخی شرکت‌‌‌های ورشکسته تا چهار برابر افزایش یافته است. همچنین تورم ارزش دارایی‌های بورس در دو سال اخیر چیزی حدود 60 درصد از قیمت ارز در سال 97 بیشتر شده و از دوبرابر جهش‌های قیمتی مسکن نیز فراتر رفته است(روزنامة حکومتی کیهان ۹ اردیبهشت)

بقیه هم به همین منوال.

علاوه بر شستا دولت روحانی تصمیم داره برخی شرکت‌‌های دولتی رو هم وارد بورس بکند از جمله ایمیدرو یا سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران، فولاد مبارکه و مس سرچشمه.  اما مهدی کرباسیان رئیس سابق هیئت عامل ایمیدرو به صراحت مطرح کرده است که جبران کسری بودجه دلیل بردن شرکت‌‌‌ها به بورس است اما با دلایلی همچون «شفاف‌سازی» یا «خصوصی‌سازی» رفتن به سمت بورس را توجیه می‌کنند.

حال نگاهی داشته باشیم به وضعیت اقتصادی رژیم:

صندوق بین‌المللی پول در گزارشی پیش‌بینی کرده که رشد اقتصادی ایران برای سال جاری میلادی یعنی ۲۰۱۹ منفی ۹.۵ درصد خواهد شد.

این گزارش می‌گوید رشد اقتصادی ایران در سال ۲۰۱۸ منفی ۴.۸ درصد بود.

صندوق بین‌المللی پول نرخ تورم در ایران برای سال ۹۸ را ۳۷.۵ درصد پیش‌بینی کرده، اما ارزیابی بانک‌ جهانی در این مورد بدبینانه‌تر است و نرخ تورم در ایران را ۳۸.۳ درصد پیش‌بینی کرده است.

صندوق بین‌المللی پول می‌گوید نرخ تورم در ایران بعد از ونزوئلا و سودان، بالاترین نرخ تورم در جهان است.

این نهاد پولی بین‌المللی همچنین نرخ بیکاری در ایران برای سال گذشته(۹۷) را ۱۴.۵ درصد ارزیابی کرده و این شاخص را برای سال جاری(۹۸) ۱۶.۸ درصد و برای سال آینده(۹۹) ۱۷.۴ درصد برآورد کرده است.

سؤال اینه که با این وضعیت اقتصادی چطور ممکنه بورس رشد کنه؟

یکی از اعضای مجلس رژیم به نام مجتبی توانگر در این زمینه گفت:‌ احتمال شروع سقوط بورس در اواسط خرداد ماه است.

وی ماجرای مؤسسات مالی واعتباری را یا‌دآوری می‌کند که چه بلایی سر مردم آمد.

کلام:

احسان سلطانی

صعود ۲.۵ برابری ارزش بورس تهران نسبت به بورس‌های جهان

براستی با وجود تحریم‌ها، بی‌ثباتی اقتصاد کلان، رشد اقتصادی منفی، نرخ تشکیل سرمایه منفی، رکود تورمی و... چه معجزه‌ای در اقتصاد ایران افتاده است که بورس تهران ۲.۵ برابر نسبت به جهان بالا رفته است؟

به عقیدة کارشناسان رژیم به دلیل کسری بودجه وحشتناکی که دارد، به همین دلیل با تبلیغات و هیاهو حبابی ایجاد کرده و این رشد موهوم یک حباب و تورمه.

تا سرمایه‌های ناچیز مردم که در شرایط کنونی و رکود وحشتناک اقتصادی سرمایه‌شان در حال از بین رفتن است رو جذب کنه، این سیاست را در سالهای گذشته انجام داده و سرمایه‌های مردم را بر باد داده است، هنوز هم مردم در خیابان‌ها دنبال بازپس گیری اموالشان هستند که توسط مؤسسات غارتگر مالی این رژیم دزدیده شده است، از یاد نمی‌بریم که مطبوعات و تلویزیون رژیم با چه هیاهویی برای این مؤسسات تبلیغ می‌کردند با سودهایی که هر کسی را وسوسه می‌کرد تا برای حفظ سرمایه‌اش وارد آن بشود.

از شاندیز گرفته تا مؤسسات رنگارنگ مالی، از ثامن الحجج و کاسپین و قوامین و ....

یک نمونه‌ی دیگر بازار سکه و ارز و مسکن بود به عنوان مثال در سال ۹۷ با ایجاد هیجان در بازار قیمت دلار را تا ۲۰ هزار تومان و سکه را تا ۶ میلیون تومان بالا برد و سرمایة زیادی از مردم را بالا کشید و قیمت دلار را به آرامی کاهش داد، دو نفر از مأموران دون‌پایة خودش را هم که در بازار سکه فعال بودند اعدام کرد تا موضوع را بخواباند.

از طرف دیگر با حراج شرکتهای دولتی و فروش آن به ثمن بخس در حال انتقال مالکیت عمومی به باندهای مافیایی قدرت و ثروت هستند. مانند کاری که با شرکت نیشکر هفت تپه کردند و یک شرکت ۲۳۰ میلیون دلاری را به یک پاسداربچه به ۲ میلیون دلار آنهم قسطی فروختند

به نظر می‌رسد کفگیر رژیم بدجوری به ته دیگ خورده و یک بار دیگر به اسم سهام دست در جیب مردم کرده است، اما کارشناسان اقتصادی رژیم این وضعیت را یک حباب می‌دانند زیرا این افزایش سهام نه به دلیل افزایش تولید بلکه به دلیل عرضه مالکیت اموال عمومی صورت گرفته و به سرعت این حباب در آینده نزدیک خواهد ترکید و ماهیت ضد اقتصادی آن بیشتر بر ملا می‌شود.

سناریوی سهام عدالت چیست

کلام: سهام عدالت، یکی از پروژه‌های بسیار جنجان برانگیز اقتصاد ایران است که سران رژیم رو‌ی آن مانور و سرو صدای زیادی به‌ پا کردند،‌ احمدی نژاد و دار و دسته‌اش آن را عدالت و توزیع عادلانة ثروت در جامعه می‌داند، اما دار و دستة جناح مقابل آن را گروگان‌گیری اقتصادی می‌دانند (اعتماد آنلاین 11 آذرماه 96)

اما این سهام عدالت چیست؟

در سال 1385 در حالی که کمتر از یک سال از روی کار آمدن محمود احمدی‌نژاد می‌گذشت، موضوع سهام عدالت و واگذاری سهم عدالت را شروع کرد، که به موجب آن  بخشی از سهام 49 شرکت‌ دولتی به اقشار کم در‌آمد واگذار ‌می‌شد، البته یک هدف دیگر این طرح بنا به‌ گفتة‌ کارشناسان رژیم خصوصی سازی و بالابردن  سوددهی شرکت‌های دولتی بود که علی طیب نیا وزیر اقتصاد رژیم در این باره گفت: «این طرح در عمل شرکت‌ها را "بی‌صاحب" کرد و به هدف خصوصی سازی که بالا بردن کارایی و سود ده کردن شرکت‌های دولتی بود کمکی نکرد».

اما چگونه این طرح اجرایی شد؟

در ابتدا ارزش سهام واگذار شده به هر نفر ۵۰۰ هزار تومان تعیین شده بود و حداکثر به پنج نفر از اعضای یک خانوار داده می شد اما بعدها ارزش هر سهم به یک میلیون تومان افزایش یافت. اما اینطور نبود که دولت این سهام عدالت یک میلیون تومانی را مجانی به مردم بدهد. مشمولان باید پول سهام را پرداخت می‌کردند.

زمانی که سهام عدالت توزیع شد، از تعدادی از مشمولان به عنوان "بخش آسیب پذیر جامعه" پولی دریافت نشد. اما گروه‌های بعدی باید یک میلیون تومان ارزش سهام را قسطی پرداخت می‌کردند.

در حال حاضر مشمولان دریافت سود سهام عدالت دو دسته‌اند. کسانی که قسط‌هایشان را پرداخت کرده‌اند و مالک سهام عدالت خود هستند و گروهی که فقط صاحب نصف هر سهم عدالت خود هستند (به ارزش ۵۰۰ هزار تومان).

بر اساس آمار رسمی رژیم  ۴۹ میلیون و 226 هزارو 193 نفر مشمولان سهام عدالت هستند،

اما چه میزان سود تا به حال به مردم پرداخت شده است؟

خبرگزاری حکومتی تسنیم 17 اسفند 1395

میرعلی اشرف پوری حسینی رئیس كل سازمان خصوصی سازی میگه برای 49 میلیون و 226هزار و 193 نفر صورت حساب سهام عدالت تهیه شده, یعنی حدود 50میلیون نفر, وی گفت 1384 میلیارد تومان در سه سال نخست اجرای طرح سهام عدالت میان سهامداران سود تقسیم شد.یعنی هر سال حدود 400میلیارد تومان بین 50میلیون نفر یعنی 8هزار تومان، یعنی صفر.

خبرگزاری فارس 4 آذر 96: محمدرضا پورابراهیمی: رییس کمیسیون اقتصادی مجلس با بیان اینکه برگه سهام عدالت باید انتقال مالکیت شود تا مردم از حق سهام بهره مند شوند گفت: این انجام نشده و دولت در پیشنهاد جدیدی 4 هزار میلیارد سود سهام را می خواهد بین 50میلیون نفر پخش کند که ماهانه بین 3 تا 5هزار تومان برای هرنفر می شود که پول دو تا نان سنگک است

و در نهایت  در اواخر دی‌ماه 96 دولت روحانی تصمیم گرفت که به 33 میلیون نفر سود سهام بدهد با این توجیه که همه مشمولان مدارک خود را تکمیل نکرده‌اند و هنوز مدارک آنها "راستی آزمایی" نشده است. با این ترفند بیش از 6 میلیون نفر را حذف کرد.

اما همین تعداد به دو دسته تقسیم شدند کسانی که پول سهام خود را کامل پرداخته اند که به آنها در سه قسط 150هزار تومان پرداخت خواهد شد، یعنی هر قسط 50 هزار تومان و کسانی که صاحب نصف سهام عدالت خود هستند که به آنها 78 هزار تومان در سه قسط یعنی هر قسطی 26 هزار تومان پرداخت خواهد شد. به گفته پوری حسینی رئیس كل سازمان خصوصی سازی مرحله از تقسیم سود سهام عدالت که از امروز (19 دی ماه 96) بعد از ظهر به حساب مشمولان واریز خواهد شد، در مجموع یک‌سوم سودی که هر مشمول باید تا پایان سال دریافت کند به حساب آنها واریز می‌شود.

یعنی بطور خلاصه و صاف و ساده تا الان 26 هزار تومان دست مردم را گرفته است یعنی پول یک وعد چلوکباب.

به گفتة پوری حسینی ارزش دارایی‌هایی که به سهام عدالت  اختصاص داده شده ۹۰ هزار میلیارد تومان است.

تابناک 23 آذر 1395 

کلام:  محمدرضا پور ابراهیمی نمایندة مجلس رژیم در این باره گفت سهام عدالت با مافیای ۲۵۰ نفره اداره می‌شود، یعنی این 250 نفر سود این سهام را بالا می‌کشند، در حالی که این سرمایه با سود متوسط 15 درصد در سال، به هر نفر 275 هزار تومان سود می‌رسد. که این پول توسط مهره‌های رژیم به اسم طبقه ضعیف بالا کشیده‌ می‌شود.

اما یک میلیون تومان در سال 85 معادل 1100 دلار بوده است، یعنی اگر کسی یک میلیون تومان آن روز به دلار تبدیل می‌کرد الان تقریباً 5 میلیون و 300 هزار تومان پول داشت، یعنی سرمایه اش بیش از 5 برابر شده بود، با سود سهام عدالت یعنی سالی 150 هزار تومان 28 سال طول می‌کشد تا سرمایه اش 5 برابر شود یا 4 میلیون و 300 هزار تومان سود بگیرد. آن هم 150 هزار تومان قطره چکانی که ماکزیمم پول 3 کیلو گوشت می‌شود.

در آستانه انتخابات ریاست جمهوری رژیم در سال  ١٣٨٨ احمدی‌نژاد به حدود ٩ میلیون نفر سود سهام عدالت پرداخت کرد، که این اقدام را جناح مقابل یک"تخلف انتخاباتی" و "خرید رای مردم" خواند.

قرار شد که به افرادی از دهک پایین جامعه و افرادی با شرایط خاص این سهام بدون  دریافت پولی واگذار شود و از سود این افراد طی ده‌سال کم شود.

اما میزان سودی که پرداخت شده چقدر می‌باشد؟

22 دی 1396

دولت ایران بعد از ۱۱ سال، برای اولین بار "به صورت قانونی" به تقریبا "همه گروه‌های مشمول" سود سهام عدالت پرداخت. البته همانطور که در ادامه این گزارش آمده، قبلا هم در مواردی سودهایی پرداخت شده که در یک مورد هم بحث برانگیز شد.

در این گزارش تلاش شده به سوالات اساسی درباره طرح بحث برانگیز سهام عدالت پاسخ داده شود.

سهام عدالت چست؟

همایش واگذاری سهام عدالت در هفتم آبان ١٣٨٥ از راست به چپ: محمود احمدی‌نژاد (رئیس جمهوری) غلامعلی حداد عادل (رئیس مجلس) پرویز داوودی (معاون اول رئیس جمهوری) داوود دانش‌جعفری (وزیر اقتصاد)حق نشر عکسMEHRNEWS

Image caption

همایش واگذاری سهام عدالت در ششم آبان ١٣٨٥ از راست به چپ: محمود احمدی‌نژاد (رئیس جمهوری) غلامعلی حداد عادل (رئیس مجلس) پرویز داوودی (معاون اول رئیس جمهوری) داوود دانش‌جعفری (وزیر اقتصاد)

سبدی از سهام ۴۹ شرکت بیشتر صنعتی ایران است که در دوران ریاست جمهوری محمود احمدی‌نژاد، با هدف "توزیع ثروت دولت میان بخش‌های کم درآمد جامعه" آغاز شد. واگذاری در آبان ۱۳۸۵ اعلام شد. این طرح در طول یازده سال اخیر یکی از موضوعات بحث برانگیز اقتصاد ایران بود.

آغاز واگذاری 'سهام عدالت' به ايرانيان کم درآمد

منتقدانش می‌گویند این طرح که یکی دیگر از هدف‌هایش کمک به خصوصی سازی شرکت‌های دولتی بود، اقدامی ظاهری بود و در عمل این شرکت‌ها همچنان در مالکیت غیر مستقیم دولت ماندند یا به شرکت‌های شبهه دولتی رسیدند. علی طیب‌نیا وزیر وزیر اقتصاد در دولت اول حسن روحانی هم گفت که این طرح در عمل شرکت‌ها را "بی‌صاحب" کرد و به هدف خصوصی سازی که بالا بردن کارایی و سود ده کردن شرکت‌های دولتی بود کمکی نکرد.

سهام عدالت چقدر می‌ارزد؟

در زمان واگذاری، ارزش هر سهم ۵۰۰ هزار تومان بود، اما بعد با دستور محمود احمدی‌نژاد، ارزش آن به یک میلیون تومان افزایش یافت. سقف ارزش سهام عدالتی که به خانواده‌ها اختصاص می‌یافت هم پنج میلیون تومان در نظر گرفته شد.

سازمان خصوصی سازی ایران، که مسئول مدیریت این طرح است می‌گوید، ارزش سهام یک میلیون تومانی یازده سال قبل، در آبان ۱۳۹۶، به "حدود ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان" رسیده است. البته سهام عدالت هنوز قابل خرید و فروش نیست و ارزشی که مقام‌های ایران اعلام می‌کنند، برآورد آنها از ارزش سهام است.

اما اینطور نبود که دولت این سهام عدالت یک میلیون تومانی را مجانی به مردم بدهد. مشمولان باید پول سهام را پرداخت می‌کردند.

مشمولان سهام عدالتشان را چند خریده‌اند؟

یازده سال پیش، زمانی که سهام عدالت توزیع شد، از مشمولان تحت پوشش کمیته امداد و سازمان بهزیستی، به عنوان "بخش آسیب پذیر جامعه" پولی دریافت نشد. اما گروه‌های بعدی باید یک میلیون تومان ارزش سهام را قسطی پرداخت می‌کردند.

در حال حاضر مشمولان دریافت سود سهام عدالت دو دسته‌اند. کسانی که قسط‌هایشان را پرداخت کرده‌اند و مالک سهام عدالت خود هستند (مشمولان بهزیستی و کمیته امدام هم جزو این دسته هستند) و گروهی که فقط صاحب نصف هر سهم عدالت خود هستند (به ارزش ۵۰۰ هزار تومان).

سود سهام عدالت چقدر است؟

در اولین مرحله پرداخت "رسمی" سود سهام عدالت، قرار است طبق جدول زیر، سود پرداخت شود.

کسانی که قسط‌ها را کامل پرداخت کرده‌اند  ۱۵۰ هزار تومان سه پرداخت ۵۰ هزار تومانی

کسانی که صاحب نصف سهام عدالت خود هستند  ۷۸ هزار تومان   سه پرداخت ۲۶ هزار تومانی

چند نفر سود سهام عدالت می‌گیرند؟

در مجموع ۴۹ میلیون نفر مشمول دریافت سود سهام عدالت هستند. اما در این مرحله به ۳۳ میلیون نفر سود پرداخت شده است. دلیلش هم این است که هنوز همه مشمولان مدارک خود را تکمیل نکرده‌اند و هنوز مدارک آنها "راستی آزمایی" نشده است.

کل مشمولان       مشمولان تایید شده کل سود مرحله اول      کل تا پایان سال

۴۹ میلیون نفر     ۳۳ میلیون نفر     ۱۲۰۰ میلیارد تومان     ۳۸۰۰ میلیارد تومان

سودی که قرار است پرداخت شود مربوط به سال مالی ۱۳۹۵ است.

درباره سهم عدالت بیشتر بخوانید:

سهام عدالت در ایستگاه آخر؛ حالا نوبت سود است

'۵۰۰ هزار تومان بدهید سهام عدالت بگیرید'

آیا پرونده سهام عدالت بسته می‌شود؟

سازمان خصوصی سازی- برگه-های سهام عدالت ارزشی ندارند

سهام عدالتحق نشر عکسMEHRNEWS

آیا قبل از این هم سود سهام عدالت پرداخت شده بود؟

تاکنون در سه مرحله سودهایی پرداخت شده است اما این اولین بار است که سود به همه گروه‌ها و به صورت "قانونی" پرداخت می‌شود.

در سال‌های ۱۳۸۵ و ۱۳۸۶ در مجموع به سه گروه از مشمولان سود پرداخت شد. اما از سال ۱۳۸۷ پرداخت‌ها متوقف شد چون بر اساس قانون اولا باید سود بعد از پایان پرداخت اقساط آغاز می‌شد و دوم اینکه سود سهام عدالت باید از محل سود شرکت‌ها پرداخت می‌شد، نه از بودجه عمومی دولت.

در آستانه انتخابات ریاست جمهوری ١٣٨٨ دولت محمود احمدی‌نژاد به حدود ٩ میلیون نفر سود سهام عدالت پرداخت کرد، که بعدها بعضی از نمایندگان مجلس این اقدام را "تخلف انتخاباتی" و "خرید رای مردم" خواندند.

پی‌گیری 'توزیع غیرقانونی پول' توسط دولت ایران قبل از انتخابات ۸۸

چه کسانی مشمول دریافت سهام عدالت هستند؟

۱۸ گروه مشمول دریافت سهام عدالت هستند. گروه اول، مددجویان کمیته امداد، سازمان بهزیستی و رزمندگان فاقد شغل هستند، دوم، روستاییان و عشایر کم درآمد و سوم شاغلین و بازنشستگان دستگاه‌های اجرایی و در نهایت دامنه مشمولان به کارگران فصلی می‌رسد.

فهرست کامل مشمولان سهام عدالت

اما در مورد شناسایی این افراد، انتقادهایی وجود دارد. دولت ایران بارها اذعان کرده که به دلیل نبود یک ساختار مالیاتی کارآمد در کشور، نمی‌تواند به صورت دقیق جامعه را براساس میزان ثروت دسته بندی کند. این مسئله که بیشتر در مورد پرداخت یارانه‌های نقدی مطرح شد، در مورد توزیع سهام عدالت هم صدق می‌کند.

سایت حکومتی اعتماد آنلاین 11 آذرماه 1396

سهام عدالت؛اولین گروگان

سهام عدالت را اولین اقدام فراگیر و جنجالی دولت نهم می توان دانست. آبان ماه سال ۱۳۸۵بود که محمود احمدی نژاد  آغاز اجرای طرحی تحت عنوان سهام عدالت را اعلام کرد . وی هدف از اجرای این طرح را کاهش فقر عنوان کرده و می گفت: «توزیع عادلانه ثروت دولت بین قشرها مختلف جامعه هدف اصلی اجرای چنین طرحی است. »

هنوز دولت یک ساله نشده بود که «آیین‌نامه اجرایی افزایش ثروت خانوارهای ایرانی از طریق گسترش سهم بخش تعاون براساس توزیع سهام عدالت»به تصویب رسید.

بهمن ماه سال ۸۴ . تصویب اساسنامه شرکت کارگزاری سهام عدالت در همین روز بر عزم راسخ دولت جدید در عملی ساختن این پروژه صحه گذاشت و سهام مزبور پیش از آغاز سال ۱۳۸۵ در چهار استان به تعدادی از مشمولان طرح اعطا شد. ثبت نام سراسری برای دریافت سهام عدالت آغاز شد و در اولین مرحله افراد تحت پوشش کمیته امداد و سازمان بهزیستی بودند که مشمول دریافت آن شناخته شدند . برگه هایی که ارزش آنها در ابتدا 500 هزار تومان بود و بعدها به یک میلیون تومان افزایش یافت.

قرار بود که برای گروه‌های کم درآمد، نیمی از قیمت هر سهم تخفیف داده شود و نیمی دیگر نیز به مدت ده سال از محل سود شرکت بازپرداخت گردد. واگذاری ها در این راستا شکل عوض کرد و برخی شرکت های دولتی در قالب سهام عدالت واگذار شدند.

60 شرکت بورسی و غیربورسی برای واگذاری در قالب این طرح انتخاب شدند و مقرر شد دولت به وکالت از مردم در یک دوره  10 سال از محل سود این شرکت‌ها، حق السهم سهامداران را بپردازد.

حالا یازده سال پس از اجرای این قانون سود سهام یک میلیون تومانی برابر با حدود 150 هزار و سود 532 هزار تومانی این سهام حدود 90 هزار تومان است؛ 49 میلیون سهامدار سهام عدالت اگر مروری بر سخنان رییس دولت اسبق داشته باشند به این نتیجه خواهند رسید که هیاهو برای هیچ چگونه کلید خورده است، خصوصا که در این سال های گام هایی که باید در این راستا برداشته می شد، اجرایی نشده و توپ مسئولین بر زمین دولت بعدی انداخته شد. برخی نیز معتقدند شیوه اجرای این طرح از سوی دولت نهم سبب شد 60 شرکت سودده در حقیقت معلق میان دولتی بودن یا نبودن باقی بمانند..

خبرگزاری حکومتی تسنیم 19 دی ماه 1396

ه گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم؛ پوری حسینی با اشاره به خبر منتشرشده به نقل از رئیس جمهور در خصوص پرداخت سود سهام عدالت گفت: 49 شرکت به‌عنوان شرکتهای سرمایه‌پذیر در سبد سهام عدالت قرار دارند که بخشی از سهام این شرکتها به مشمولان این طرح اختصاص پیدا کرده است و در حال حاضر بیش از 49 میلیون نفر به‌عنوان مشمولان ثبت‌نام‌شده قطعی سهامدار سهام عدالت در کشور شناخته شده‌اند و سهامدار می‌باشند.

رئیس کل سازمان خصوصی‌سازی با ابراز این‌که از میان این 49 میلیون مشمول سهام عدالت، حدود 2 میلیون نفر متوفی هستند افزود: بر اساس قانون پس از پایان مهلت 10 سال تسویه اقساط سهام عدالت، سود سهام سال مالی 95 این شرکتها باید در سال 96 میان مشمولان توزیع شود.

وی با یادآوری این‌که دیروز ریاست محترم جمهوری موافقت خود را با آغاز انتقال سود سهام عدالت میان مشمولین اعلام داشت اضافه کرد: بر این اساس مشمولانی که میزان سهام عدالت آنها یک‌میلیون تومان است (شامل مشمولان مددجوی کمیته امداد و سازمان بهزیستی و نیز افرادی که از محل آورده نقدی خود اقدام به تسویه مانده بدهی اقساط سهام خود نموده‌اند) بابت عملکرد سود سال مالی 95 شرکتهای سرمایه‌پذیر، 150 هزار تومان سود دریافت خواهند کرد که البته این سود به‌مرور و طی دو یا سه مرحله به حساب آنها واریز خواهد شد.

پوری حسینی گفت: افرادی هم که سهام عدالت آنها کمتر از یک‌میلیون تومان ارزش دارد، به‌نسبت ارزش سهام خود سود سهام عدالت دریافت خواهند کرد.

بیشتر بخوانید: جزئیات پرداخت سود 150هزار تومانی سهام عدالت در 3 فاز

بیشتر بخوانید: اختصاصی؛ رقم سود مرحله اول سهام عدالت، 26600 تومان

وی  گفت: کلیه 49 میلیون نفری که ثبت‌نام‌شده قطعی سهام عدالت هستند، قطعاً سود مربوط به سهام خود را دریافت می‌کنند. کل سود پرداختی 150 هزار تومان است که در سه نوبت و برای کسانی که سهامشان یک‌میلیون تومان است پرداخت شده و مابقی سهامداران نیز به‌اندازه 53 درصد از سهام خود، سود دریافت می‌کنند که در مجموع حدود 80 هزار تومان است و در دو تا سه قسط پرداخت می‌شود.

رئیس کل سازمان خصوصی‌سازی در ادامه با بیان این‌که در مجموع سود تقسیمی سال مالی 95 شرکتهای سرمایه‌پذیر 4200 میلیارد تومان است، گفت: از این مقدار حدود 400 میلیارد تومان بابت افزایش سرمایه این شرکتها اختصاص یافته است و در مجموع باید 3800 میلیارد تومان سود تقسیمی سال مالی 95 شرکتهای سرمایه‌پذیر میان مشمولان سهام عدالت تقسیم شود.

وی همچنین با اعلام این‌که تا به امروز حدود 1200 میلیارد تومان سود تقسیمی مجامع از شرکتهای سرمایه‌پذیر دریافت شده است اظهار داشت: این میزان سود یک‌سوم مجموع سود تقسیمی این مجامع است، بنابراین در این مرحله از تقسیم سود سهام عدالت که از امروز (سه‌شنبه) بعد از ظهر به حساب مشمولان واریز خواهد شد، در مجموع یک‌سوم سودی که هر مشمول باید تا پایان سال دریافت کند به حساب آنها واریز می‌شود.

تابناک 23 آذر 1395  : محمدرضا پور ابراهیمی: سهام عدالت با مافیای ۲۵۰ نفره اداره می‌شود