کاربر:Javad/صفحه تمرین2

از ایران پدیا
نسخهٔ تاریخ ‏۱۹ اکتبر ۲۰۱۹، ساعت ۱۲:۳۶ توسط Javad (بحث | مشارکت‌ها)
پرش به ناوبری پرش به جستجو

آقازاده واژه‌ایست که در ادبیات سیاسی و اجتماعی ایران بکار برده می‌شود. آقازاده به فرزندان و اقوام سران حکومت و وابستگان حکومتی اطلاق می‌شود که با استفاده شخصی از امکانات و سرمایه‌های حکومتی نوعی زندگی اشرافی ل برای خود فراهم کرده اند. برخی از آقازاده‌ها در خارج از ایران زندگی می‌کنند و هزینه‌ی زندگی اشرافی آنها توسط پدرانشان از ایران پرداخت می‌شود.

عبارت «ژن خوب» نیز با همین مفهوم از تیرماه سال ۱۳۹۶ با همین مفهوم در فضای اجتماعی ایران بکار برده شد.[۱] این اصطلاح زمانی مرسوم شد که حمیدرضا عارف دلیل پیشرفت‌های خود را بجای برخورداری از امکانات و ارتباطات ویژه، داشتن « ژن خوب » عنوان کرد.

آقازاده هم‌اکنون در فرهنگ ایران یک واژه‌ی طعنه‌آمیز است که هدف از بکار بردن آن بیان فساد دولتی است. آقازاده ها هم اکنون طیف گسترده‌یی از فرزندان، نوه‌ها و اقوام نزدیک علی خامنه ای، حسن روحانی، اعضای دولت، مدیران دولتی، فرماندهان سپاه، بسیج، سفرا و... را شامل می‌شوند. اغلب این آقازاده‌ها با بهره‌وری شخصی از پول و سرمایه های حکومتی با کمک پدارنشان زندگی می‌کنند.[۲] تعداد این آقازاده‌ ها تنها در کشور انگلستان نزدیک به ۴ هزار نفر است.[۳] برخی از آقازاده ها که معمولا پس از تحصیل در خارج به ایران بازمی‌گردند در مظان اتهام عضوگیری شدن توسط سرویس های اطلاعاتی غربی نیز هستند. [۴]

برخی از آقازاده های مشهور

حسن روحانی دارای ۴ فرزند است. دختر کوچکش در اتریش زندگی میکند. طناز روحانی در مراسم معرفی ریاست جمهوری پدرش حسن روحانی پشت دوربین ظاهر شد.

فرزند حسین فریدون برادر حسن روحانی، مریم، که در لندن زندگی می‌کند، از بورسیه ای برای دانشجویان استفاده کرده است که به افراد نیازمند در کشورهای در حال توسعه داده میشود. ضمن اینکه وی هم اکنون در بانک لندن مشغول به کار است. دختر دیگر او بنام آزاده نیز در آمریکاست.

دختر غلامعلی حداد عادل ابتدا به ژاپن رفت و بعد از مدتی به آمریکا رفت و در آنجا مشغول زندگی است. فرزند دیگرش سجاد نیز در انگلیس است.

فرزند غلامعلی خوشرو «سفیر ایران در سازمان ملل» در انگلیس ساکن است. فرزند دیگر این سفیر به نام عیسی نیز در آمریکاست.

معصومه ابتکار معاون امور زنان، نیز پسرش در آمریکاست.

پسر اکبر هاشمی رفسنجانی و محمد جواد ظریف نیز مدتها در آمریکا مشغول تحصیل و کار بودند

استفاده آقازاده‌ها از بورسیه‌های رانتی

در رسانه ها و سخنرانیهای مقامات ‌نظام، هر دو جناح، روزانه دست یکدیگر را در رابطه با فساد رو میکنند و ناگفته‌هایی را از اختلاس یا دزدی یا رانت‌خواری برملا می‌سازند، از جمله محمود صادقی عضو مجلس از جناح روحانی از فسادی پرده برداشت که در آن فهرستی ۱۰۰ نفره از کسانی بود که از بورسیه‌های رانتی استفاده کرده‌اند که شامل امام‌جمعه‌ها و فرماندهان انتظامی و نمایندگان مجلس می‌شد.

محمود صادقی در همین رابطه از استفاده از رانت توسط آقازاده‌ها و منتسبین مقامات رژیم در مجلس گفت:

«چرا وزارت علوم اعلام نمی‌کند چه تعداد از بورسیه‌ها از مقامات و منتسبان به مقامات بوده و چرا این وزارتخانه جسارت و شجاعت لازم برای پاسخ به این سؤال را ندارد؟ بنده لیست ۱۰۰نفره‌ای از آقازاده‌ها و آقاها را دارم که با رانت بورسیه گرفتند. این لیست شامل نماینده مجلس و فرزندان نمایندگان مجلس، امام‌جمعه، فرمانده انتظامی و وزیر است».[۵]

در رابطه با استفاده از بورسیه رانتی توسط آقازاده‌ها، صدیقی معاون وزیر سابق علوم در روزنامه آرمان نوشت:

«در این دوره ۳۰۰۲نفر از دانشجویان بدون آزمون به بورس داخل و خارج اعزام شدند».

روزنامه ستاره صبح از زبان صادق زیباکلام وابسته به جناح روحانی نیز نوشت:

«بورسیه‌های رانتی تفاوت چندانی با فساد ندارد». «ظرف ۲دهه گذشته چه در دانشگاه تهران، به‌ویژه دانشکده حقوق و علوم سیاسی و چه در دانشگاه آزاد بسیاری افراد که به‌عنوان استاد و هیأت علمی جذب شدند، نورچشمی‌ها بوده‌اند. کسانی که بعضاً با مجلس یا دستگاههای انتظامی، نظامی و امنیتی در ارتباط بوده‌اند... فهرست بورسیه‌های رانتی فهرستی بلندبالا با حدود ۳هزار داوطلب بود که در نهایت نیز بر روی آن سرپوش گذاشته شد. به‌نظر نویسنده این موضوع تفاوت چندانی با مفاسد اقتصادی ندارد».[۶]

فرزندان مقاماتی که از بورسیه‌رانتی استفاده کردند

دختر علی‌اکبر ولایتی مشاور خامنه‌ای، دختر حیدر مصلحی وزیر سابق اطلاعات، پسر مجتبی صدیقی معاون سابق وزیر علوم، دختر رحیم صفوی مشاور خامنه‌ای،دختر کامران دانشجو وزیر سابق علوم، داماد رحیم صفوی و بسیاری دیگر تحت عنوان ایثارگران، فرزندان شهدا، بسیجی‌ها، و نهادهای نظامی میتوان نام برد که از بورسیه بگیرهای غیرقانونی بودند که عمدتا نیز این بورسیه‌ها بدون اخذ آزمون و با سفارش نهادهای نظام و عناصر صاحب نفوذ صورت گرفته است.

در همین رابطه سایت آفتاب با درج مطلبی از منصور غلامی وزیر علوم با عنوان «هیات علمی آقازاده‌ها» می‌نویسد:

«وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با ارائه آماری در مورد رشته‌هایی که بورس خارج از کشور آنها به داخل تبدیل شده است، خاطرنشان کرد: رشته زبان و ادبیات فارسی ۱۲نفر، زبان و ادبیات عرب ۹نفر، تاریخ انقلاب اسلامی ۲نفر، فقه ۵۳نفر، حدیث ۲۶نفر، معارف ۱۸نفر، الهیات ۱۳نفر و نهج‌البلاغه یک نفر مواردی بود که بورس خارج از کشور داده بودند».[۷]

مدارک قلابی برای مقامات

دامنه‌ی فساد در ایران گریبان وزارت آموزش عالی را نیز گرفته و آماری از اخذ مدارک قلابی در دعواهای بین مقامات نظام بیرون میزند که قابل تأمل است.

ذکر نمونه

برای ذکر نمونه‌ای از مدارک تحصیلی قلابی میتوان از مدرک تحصیلی قلابی علی کردان از دانشگاه آکسفورد لندن، از مدرک تحصیلی سید مهدی هاشمی عضو سابق مجلس، از مدرک دکترای فاطمه هاشمی دختر هاشمی رفسنجانی از دانشگاهی در لهستان، از مدرک تحصیلی حسن روحانی از دانشگاه «کلدونیان گلاسکو» اسکاتلند، همچنین از درخواست حسین فریدون برای پذیرفته شدن به‌عنوان دانشجوی دکترای روابط بین‌الملل در دانشگاه بهشتی و ادامه تحصیل و اعلام مخالفت با این درخواست، از ثبت‌نام اسفندیار رحیم‌مشایی در آزمون مجازی کارشناسی ارشد دانشگاه تربیت مدرس با توجه به اینکه وی شرایط لازم برای تحصیل در آن دانشگاه را ندارد،، از تقلب مهدی هاشمی پسر هاشمی رفسنجانی در مورد پایان‌نامه دکترا در دانشگاه آکسفورد لندن، و بسیاری موارد مشابه دیگر در این رابطه نام برد که این اسامی اضافه می‌شود.

پزشک شدن بدون کنکور آقازاده‌ها

سایتی که منتسب به احمد توکلی است مقاله‌ای تحت عنوان «ژنهای خوب بدون کنکور پزشک می‌شوند» می‌نویسد:

«دیگر برای پزشک شدن لازم نیست شبانه‌روز درس بخوانی و در کنکور رتبه بالایی بیاوری، اگر پول داشته یا ژن خوب، دیگر پزشک شدن برایت یک رویا نیست، کافی است اشاره کنی تا یکی از صندلی‌های بهترین دانشگاه کشور را رزرو داشته باشی».

لازم به یادآوری است که عنوان «ژن خوب» اولین بار توسط پسر محمد رضا عارف به کار برده شد که خودش و دیگر «آقازاده‌ها» دارای تبار و ژن منحصر به فرد هستند و با سایر مردم متفاوتند.

بسیاری از این ژن خوب ها یا آقازاده‌ها با مدارک قلابی به ثروتهایی رسیده اند که حتی در رسانه‌ها از آنها به عنوان «سلاطین نوکیسه» یا «مولتی میلیاردر» نام برده می‌شود و این در حالی است که اکثر دانشجویانی که با زحمت و تلاش به اخذ مدرک علمی نائل شدند هیچ جایی در مناصب حکومت ندارند و برعکس از بیکاری رنج میبرند و به کارهایی خارج از حیطه تخصص خود می‌پردازند[۸].

منابع[ویرایش | ویرایش مبدأ]

  1. ژن خوب این بار هم چند شهردار تعیین کرد.
  2. آقازاده های خارجه نشین-سایت دنیای اقتصاد
  3. چهارهزار آقازاده در انگلستان مشغول تحصیل هستند- تابناک
  4. ابوترابی: چهارهزار آقازاده در انگلستان
  5. سخنان محمود صادقی در مجلس-سایت مجلس
  6. صادق زیباکلام-روزنامه ستاره صبح
  7. هیأت علمی آقازاده‌ها، منصور غلامی-سایت آفتاب
  8. بورسیه رانتی آقازاده ها-سایت مجاهد