کاربر:Omid/صفحه تمرین

نسخهٔ تاریخ ‏۲۶ اکتبر ۲۰۱۹، ساعت ۰۹:۳۲ توسط Omid (بحث | مشارکت‌ها)

تظاهرات لبنان ۱۳۹۸ به سلسله تظاهراتی

آغاز تظاهرات در پنجشنبه ۲۵ مهر ۱۳۹۸

به گزارش تلویزیون سی.ان.ان هزاران نفر از مردم لبنان در مرکز بیروت به خیابان‌ها آمدند تا علیه شرایط اقتصادی رو به وخامت و تدابیر ریاضت کشانه جدید دولت اعتراض کنند. تظاهرات در لبنان روز پنجشنبه ۲۵مهر شروع شد و تا روز جمعه ادامه پیدا کرد.

علاوه بر بیروت به دیگر نقاط و شهرهای بزرگ لبنان از جمله طرابلس، صیدا، صور، النبطیه، بعلبک و غزیر گسترش یافته است.

منطقه بقاع پایگاه سنتی حزب‌الشیطان لبنان نیز صحنه اعتراض و تظاهرات مردم بود. ناظران این را تحولی کیفی و جدیدی در خشم و شورش مردمی علیه دست‌نشاندگان حکومت آخوندی ارزیابی می‌کنند.

تظاهرکنندگان در میدان ریاض الصلح با نیروهای امنیتی درگیر شدند و مسیرهای مختلفی را با آتش زدن لاستیک بستند.

مسیرها به فرودگاه نیز توسط تظاهرکنندگان بسته شد و مسافران مجبور شدند فرودگاه را پیاده ترک کنند.

سی.ان.ان افزود:‌ تظاهرات با اعتراض به افزایش مالیاتها شروع شد اما به‌سرعت گسترش یافت.

لبنان درگیر تورم فزاینده، اقتصاد راکد و بدهی فزاینده بوده و زیرساختهای آن در حال پوسیدن است. قطعی مکرر برق و نزول استانداردهای زندگی، مردم را ناراضی کرده است.

بنا‌ به گزارش بانک جهانی حدود یک‌سوم از جمعیت لبنان در زیر خط فقر زندگی می‌کنند.[۱]

جمعه ۲۶ مهر ۱۳۹۸

روز جمعه ۲۶ مهر ۱۳۸۹،‌ مردم در بیروت و نواحی اطراف آن با شعار «الشعب یرید اسقاط النظام» یعنی مردم خواهان سرنگونی حکومت هستند،‌ به تظاهرات خود ادامه دادند.

آنان تمامی عناصر تشکیل دهندهٔ حکومت را به دزدی و فساد و انجام معاملات از جیب مردم متهم کردند.

تظاهر کنندگان هم‌چنین با آتش زدن لاستیک ماشین، راههای منتهی به فرودگاه و نواحی مختلف اطراف پایتخت را مسدود کردند. مردم شهر نبطیه در جنوب لبنان برای نشان‌ دادن خشم خود دفاتر و خانه‌های تعدادی از مقام‌های حزب‌الله و امل را به آتش کشیدند.

سعد الحریری، نخست‌وزیر لبنان، در یک سخنرانی تلویزیون گفت: «هزینه‌ها را کاهش دادیم و برای افزایش درآمدها کوشیدیم اما دائماًً با گروههای مانع‌تراش مواجه می‌شویم... من درد لبنانی‌ها را درک می‌کنم و حق‌شان در ابراز نظراتشان را تأیید می‌کنم.

در تظاهرات این روز دو تن کشته و هفت تن مجروح شدند.[۲]

سمیر جعجع رئیس حزب نیروهای لبنانی درباره قیام مردم لبنان تأکید کرد آنچه در لبنان در حال وقوع است انقلاب مردمی حقیقی است.

وی حزب‌الله را مسئول نابسامانی در لبنان دانست و گفت: «حزب‌الله خیلی نگران است و بخشی از هوادارانش علیه این حزب قیام کرده‌اند». وی افزود: «حزب‌الله از اوضاع کنونی در لبنان ضرر می‌کند. سمیر جعجع هم‌چنین گفت: «موضع نیروهای لبنانی در هماهنگی با سعد حریری برای رسیدن به دولتی تکنوکرات است، مسئولیت اساسی در کمبود مالی و ناکامی در پرونده برق برعهده جبران باسیل است».[۳]

فواد سینیوره نخست‌وزیر پیشین لبنان در مصاحبه با اسکای نیوز تأکید کرد علت بحرانی که لبنان با آن مواجه است سیطره حزب‌الله بر این کشور است.

وی افزود: ‌چنگ انداختن حزب‌الله بر حکومت لبنان موجب اخلال در قانون اساسی و توافقنامه طائف شده است.[۴]

شنبه ۲۷ مهر ۱۳۹۸

در سومین روز تظاهرات مردم لبنان و به‌رغم این‌که نیروهای امنیتی به‌طور گسترده در مناطق مختلف مستقر شدند. تظاهرکنندگان جاده منتهی به کاخ ریاست‌جمهوری را بستند. این در حالی است که دولت لبنان روز گذشته از افزایش مالیاتها عقب‌نشینی کرد.

جاده بیشتر شهرها و شهرکها بسته است، راه منتهی به فرودگاه بین‌المللی با به آتش کشیدن لاستیکها کماکان بسته است. بانکها و مدارس در سراسر لبنان بسته است بیشتر مؤسسه‌های تجاری بسته‌اند.

با وجودی که نیروهای امنیتی برای پراکنده کردن آنها از نیروی قهر استفاده کردند معترضان میدان «ریاض الصلح» در مرکز بیروت را ترک نکرده‌اند. تظاهرکنندگان به ادارات دولتی حمله کردند و تعدادی از آنها را به آتش کشیدند.[۴]

در تظاهرات روز شنبه ۲۷مهر در لبنان تظاهرکنندگان علیه حسن نصرالله سرکرده حزب‌الشیطان شعار دادند.

العربیه گزارش داد:‌ موضوع چشمگیری که در تظاهرات مردم در لبنان به چشم می‌خورد، خط قرمزهایی است که جامعه شیعیان رد می‌کنند، از جمله حمله به دفاتر حزب‌الله و نمایندگان پارلمان از حزب امل با شعار «همه، همه، نصرالله هم یکی از آنهاست» چیزی که هیچگاه در صحنه لبنان سابقه نداشته است.

شاید چشمگیرترین چیزی که در مناطق شیعه نشین لبنان به چشم می‌خورد جرأتی است که اکنون در مخالفت با سران گروه‌های شیعی، یعنی حسن نصرالله و نبیه بری وجود دارد. معترضان مسئولیت فقر گسترده و محرومیت را متوجه آنها می‌دانند.

العربیه افزود: ویدئوهای منتشر شده در شبکه‌های اجتماعی، حمله به بسیاری از دفاتر حزب‌الله و جنبش «امل» صورت گرفته است. از جمله دفتر محمد رعد، رئیس گروه پارلمانی حزب‌الله در منطقه نبطیه در جنوب لبنان. هم‌چنین دفتر هانی القبیسی نماینده پارلمان از گروه امل.

تظاهر کنندگان هم‌چنین با تجمع در مقابل خانه یاسین جبِر از گروه امل، با آتش زدن لاستیک و شعار علیه گروه «امل» خشم خود را از این گروهها و رهبرانشان به نمایش گذاشتند.[۵]

این تظاهرات خودجوش توسط مردمی که از اوضاع نابسامان اقتصادی، اجتماعی و سیاسی به ستوه آمده‌اند راه‌اندازی شده و به‌گفته العربیه پرچم هیچ حزبی در آن دیده نمی‌شود.

تظاهرکنندگان با وجود تهدید حسن نصرالله سرکرده حزب‌الشیطان لبنان خیابانهای را ترک نکردند. حسن نصرالله روز شنبه ۲۷ مهر ۹۸ برای تظاهر کنندگان خط‌ و نشان کشیده و گفته بود هوادارانش را به خیابان‌ها می‌کشاند و همه معادلات را تغییر می‌دهد.

در عین‌حال فرماندهی ارتش لبنان با خواسته‌های تظاهر کنندگان اعلام همبستگی کرد و از آنها خواست نظرات خود را به‌طور مسالمت‌آمیز ابراز کنند.

امین جمیل رئیس‌جمهور پیشین لبنان گفت:‌ یک نارضایتی عظیم از جانب مردم لبنان به‌خاطر رفتار حزب‌الله وجود دارد.

به گزارش العربیه، حزب‌الله لبنان تلاش می‌کند بر روی شبکه‌های تلویزیونی از جمله شبکه العربیه پارازیت بیندازد تا مانع از پوشش تظاهرات شود.[۶]

یکشنبه ۲۸ مهر ۱۳۹۸

تلویزیون فرانس ۲۴ گزارش داد: صدها هزار نفر به خیابانهای سراسر لبنان آمده‌اند تا آنچه را که فساد رهبرا نشان می‌نامند محکوم کنند. این بزرگترین نمایش نارضایتی تاکنون در کشوری است که اعتراضات عمومی در آن به ندرت روی داده است.

خبرنگار فرانس۲۴ از بیروت:... چهارده سال پیش صدها هزار نفر به خیابان‌ها آمدند تا به‌خاطر قتل نخست‌وزیر خود سوگواری کنند. امشب همان مردم دوباره به خیابان‌ها آمده‌اند تا علیه فساد اعتراض کنند.

یک مرد تظاهر کننده: فقیران فقیرتر می‌شوند و ثروتمندان ثروتمندتر می‌شوند. بنابراین ما سعی می‌کنیم کل این نظام را تغییر دهیم. من به هیچکس اعتماد ندارم. این نظام و سیستم همیشه به همین شکل بوده است...

یک مرد تظاهر کننده دیگر: همان‌طور که می‌بینید همه لبنانیها اینجا هستند. این انقلاب ما علیه حکومت و علیه فساد است.

آنها خواستار تغییرات واقعی در لبنان هستند و کلمه‌ای که امشب در خیابان‌ها شنیده می‌شود «انقلاب» است.

خبرگزاری فرانسه خبر داد:‌ دهها هزار نفر از ساکنان بیروت پایتخت لبنان برای چهارمین روز در اعتراض علیه فساد حکومتی و افزایش مالیاتها به خیابان‌ها آمده‌اند.

خبرگزاری فرانسه افزود:‌ دولت لبنان با استعفای شریک ائتلافی خود به لرزه افتاده است.

تلویزیون یورونیوز در گزارش زنده از قیام مردم لبنان گفت مردم لبنان برای چهارمین روز خیابان‌ها را پر کرده‌اند.

سحر یونس کارگر ۳۲ساله از یک سازمان غیردولتی گفت: «من انتظار نداشتم که از شمال و جنوب و بیروت مردم این‌چنین دست در دست هم بدهند. تظاهر کنندگان همه افراد را با خود آورده‌اند و این بی‌سابقه است و هرگز پیش از این اتفاق نیفتاده بود».[۷]

سی.ان.ان افزود: این سلسله تظاهرات تنها در بیروت نیست. تظاهرات در بخشهای مختلف در لبنان در جریان است و اساساً تمامی شهرهای عمده از طرابلس در شمال تا جنوبی‌ترین شهر گسترش یافته و تظاهر کنندگان از همه فرقه‌ها و گروهها تشکیل شده است. آنها خواستار تغییر دولت و تغییر اساسی در نحوه اداره کشور هستند.[۸]

پانویس