کاربر:Safa/صفحه تمرین

از ایران پدیا
نسخهٔ تاریخ ‏۲۱ نوامبر ۲۰۲۱، ساعت ۱۷:۳۹ توسط Safa (بحث | مشارکت‌ها)
پرش به ناوبری پرش به جستجو
کنفرانس ایران آزاد ۲۰۲۱ در واشنگتن
مایک پنس - مایکل موکیزی - سناتور لیبرمن - سناتور توریسلی - ارتشبد جیمز کانوی
عاملان شخصیت‌های برجسته سیاسی از آمریکا
زمان ۶ آبان ۱۴۰۰ – ۲۸ اکتبر ۲۰۲۱
نتیجه درخواست محاکمه ابراهیم رئیسی به خاطر جنایت علیه بشریت

پراگماتیسم، برگرفته از واژه یونانی Pragma به معنی عمل است. این واژه نخستین بار توسط چارلز سندرز پپرس آمریکایی، بکار‌گرفته شد.

مقصود از به کار بردن این واژه، روشی برای ارزیابی مسائل عقلی بود، امروزه، پراگماتیسم یعنی اینکه درباره هر کار، نظریه یا آموزه‌ای باید بر پایه نتایجی که از آن به دست می‌آید قضاوت کرد. به نظر پراگماتیست‌ها، اگر عقیده‌ای به نتیجه مفید و کارا برای انسان بینجامد، باید آن را حقیقی و صحیح دانست.

با این تعریف، پراگماتیسم می‌گوید که حقیقت امری جدا از انسان نیست، بلکه ملاک قضاوت درباره‌ی اینکه چه چیز درست و خقیقی است و چه چیزی غلط و باطل، این است که اولی در عمل به درد انسان بخورد و برای او کارآمد و موثر باشد و دیگری اینگونه نباشد.

از دیدگاه پراگماتیسم، معیار حقیقت عبارت است از سودمندی، فایده، نتیجه و نه انطباق با واقعیت عینی. در واقع حقیقت هر چیز به وسیله نتیجه نهایی آن اثبات می‌شود.

پراگماتیسم در سیاست بیشتر به معنای واقع‌گرایی و مصلحت‌گرایی است. به پراگماتیسم فلسفه اصالت عمل نیز می‌گویند.

در دنیای سیاست «پراگماتیست» به کسانی اطلاق می‌شود که امکانات موجود و مصلحت روز را بر معتقدات خود مقدم می‌شمارند و به عبارت دیگر برای تحقق اهداف خود و ماندن در قدرت انعطاف‌پذیر هستند.

تاریخچه پراگماتیسم

متفكران معروف این مكتب عبارتند از: چارلز سندرز پیرس، ویلیام جیمز و جان دیویی. اساس جهان بینی پراگماتیسم بر تجربه به مفهوم وسیع آن یعنی ادراك، احساس، تفكر، قضاوت، مقایسه، توصیف، سیر عقلانی و توجه به ارتباط امور با یكدیگر گذاشته شده است. محور اندیشه‌ي مكتب پراگماتیسم، مفید بودن و عملی بودن محتواي اندیشه آدمی است. ارزش حقیقت، در گرو فایده عملی آن است. فلسفه‌ي اصالت عمل خاستگاه فرهنگ آمریكایي است.

چارلز سندرز پیرس

ویلیام جیمز

جان دیویی

انعکاسات کنفرانس

منابع