کاربر:Safa/صفحه تمرین آبراهام لینکلن: تفاوت میان نسخه‌ها

از ایران پدیا
پرش به ناوبری پرش به جستجو
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۷۶: خط ۷۶:
|والدین= }}
|والدین= }}


'''محمود احمدی،''' (متولد سال ۱۳۸۰ جان‌باخته‌ی ۲۹ آذر ۱۴۰۱)، از جوانان شورشی ایذه‌ای است که در روز ۲۹ آذر در روستای پرسیلای ایذه پس از یک درگیری سنگین با نیروهای امنیتی به همراه حسین سعیدی به شهادت رسید، نفر دیگر همراهشان عباس کورکوری (مجاهد کورکور) نام‌‌داشت که پس از مجروح شدن دستگیر و به زیر شکنجه ماموران امنیتی می‌رود تا اعتراف به قتل [[کیان پیرفلک|کیان پیر‌فلک]] کند.   


== پیشینه‌ی ماجرا ==
اولیویه ونده کاستیل، امدادگر بلژیکی، در ۲۴ فوریه ۲۰۲۲ برابر ۵ اسفند ۱۴۰۰در ایران بازداشت شد. در ژانویه ۲۰۲۳، به اتهام «جاسوسی برای سرویس اطلاعاتی بیگانه، همکاری با دولت آمریکا، قاچاق ارز و پول‌شویی» به ۴۰ سال حبس، ۷۵ ضربه شلاق، مصادره اموال و جریمه نقدی محکوم شد.
https://fa.iranfreedom.org/%D9%84%D9%88%D9%85%D9%88%D9%86%D8%AF-%D8%A7%D9%86%DA%AF%D9%84%DB%8C%D8%B3%DB%8C%D8%9B-%D8%A7%D9%85%D8%AF%D8%A7%D8%AF%DA%AF%D8%B1-%D8%A8%D9%84%DA%98%DB%8C%DA%A9%DB%8C-%D8%A8%D9%87-%D8%A7%D8%A8%D8%B2/


=== مقدمه ===
پیشینه‌ی ماجرا
شهر ایذه با ارتفاعی بیش از ۱۰۰۰ متر مرتفع‌ترین شهر استان خوزستان است که رود کارون از کنار آن می‌گذرد و سد کارون ۳ نیز در نزدیکی این شهر قرار دارد. عمده جمعیت ایذه را لرهای بختیاری تشکیل می‌دهند.  
در ۳۰ژوئن ۲۰۱۸ برابر با شنبه ۹تیرماه ۱۳۹۷-یک مامور وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی با پوشش دیپلماتیک به همراه ۳ فرد نفوذی به نام‌های امیر سعدونی و نسیمه نعامی و مهرداد عارفانی قصد بمب‌گذاری در پانزدهمین گردهمایی سالانه مجاهدین و شورای ملی مقاومت در پاریس را داشتند که عملیات آنها توسط اقدام مشترک نیروهای امنیتی کشورهای مختلف اروپایی خنثی و همه متهمین دستگیر، محاکمه و به حبس‌های طویل‌المدت محکوم شدند.
بدنبال این ماجرا جمهوری اسلامی در تلاشی چند بعدی سعی در خلاصی ماموران خودش از زندان داشت و طبق اسناد اخیرا افشا شده‌ی وزارت خارجه‌ی جمهوری اسلامی به مذاکرات با دولت بلژیک برای مبادله‌ی زندانیان پرداخت. و شروع این مذاکرات چند ماه پیش از دستگیری ونده کاستیل بلژیکی بوده است.
روزنامهی د. اَش. بلژیک
آیا اولیویه وانده کاستیل قربانی توافقی است که ممکن است با شکست مواجه شده باشد؟
افشاگریهای جدید در پروندهٴ بلژیکی بازداشت شده در ایران، اولیویه وانده کاستیل «قربانی یک توافق‌نامهی تبادل زندانی» بوده است.
«اسناد نشان می‌دهد این معامله در رابطه با اسدی صورت گرفته است»
روزنامهی د.اَش بلژیک ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۲
میزان، خبرگزاری قوه قضاییه جمهوری اسلامی روز سه‌شنبه ۲۰ دی ۱۴۰۱ از حکم دادگاه بدوی برای یک شهروند تبعه بلژیک خبر داد. دادگاه انقلاب تهران اولیویه ونده‌کاستیل، تبعه بلژیک را به تحمل ۴۰ سال زندان، جزای نقدی و شلاق محکوم کرد.
اولیویه وندِه کاستیل به جاسوسی، همکاری با دولت آمریکا، قاچاق ارز و پول‌شویی متهم شده بود. او کارمند شورای پناهندگان نروژ و سایر سازمان‌های امدادرسانی است که شش سال در ایران کارکرده بود.
https://persianepochtimes.com/belgian-court-ruling-to-exchange-prisoners/
بلژیک از جمهوری اسلامی درخواست کرد تا اولیویه ونده کاستیل، «امدادگر» این کشور را که از فوریه ۲۰۲۲ در ایران زندانی است، آزاد کند.
حاجا لحبیب، وزیر خارجه بلژیک در ۱۸ آوریل در صفحه توییتر خود نوشت: «دیروز (۱۷ آوریل) به امیرعبداللهیان اعلام کردم که بلژیک امروز برای انتقال الیویه ونده کاستیل درخواست می‌دهد.»
موضوع امضای توافق‌نامه تبادل زندانیان میان تهران و بروکسل با واکنش‌های فراوانی روبرو شد و تعداد زیادی از مخالفان جمهوری اسلامی با این اقدام دولت بلژیک مخالفت کردند و این موافقت‌نامه را به دادگاه کشاندند.  
دادگاه قانون اساسی بلژیک ابتدا تبادل اسدی تا صدور رای نهایی را ممنوع اعلام کرد اما نهایتاً در ۱۳ اسفندماه گذشته با صدور یک رأی جدید، معاهده مبادله زندانیان میان تهران و بروکسل را قانونی اعلام و با این رای راه را برای بازگرداندن احتمالی اسدالله اسدی به ایران باز کرد.  


ساخت سد کارون سه در نزدیکی ایذه موجب نابودی زمین‌های کشاورزی روستاییان منطقه شد و بر تعداد بیکاران ایذه افزود. خبرگزاری دولتی کار (ایلنا)، شهریور ۱۳۹۹ گزارش کرد. ساخت سد کارون سه موجب تخریب ۶۳ روستا و افزایش مهاجرت، خودکشی و حاشیه‌نشینی در ایذه شده است. بخش بزرگی از روستاییان بیکار شده در حاشیه ایذه ساکن شدند. محمود کیانوش‌راد، نماینده هفتمین دوره مجلس در خاطرات خود نوشت: روستای پیون در ایذه پایگاه نیروهای چپ و کمونیست بود و در منطقه ایذه، باغملک و مسجدسلیمان فعال بودند.  
https://persianepochtimes.com/asadullah-asadi-will-be-released-soon/


ایذه از دی ۹۶ از اصلی‌ترین مراکز اعتراض در ایران بود. در دی ۹۶ نیروهای حکومتی دست‌کم ۳۰۰ تن را در این شهر بازداشت کردند. آبان ۹۸ هم اعتراضات در ایذه گسترده شد و به دنبال آن بازداشت هم خشن‌تر و بیشتر. ایذه در شورش گرسنگان و قیام تشنگان هم صحنه اعتراض بود. سابقه اعتراض به تبعیض و سرکوب در ایذه به پنج سال اخیر محدود نیست. از سالهای گذشته ایذه اکثرا صحنه اعتراضات عمومی بوده است.
نخست وزیر بلژیک، به پارلمان کشورش اعلام کرد: «در حال بررسی درخواست تهران برای تبادل «اسدالله اسدی»، دیپلمات ایرانی با «اولیویه واندکاستیل»، امدادگر بلژیکی است.»
طبق گزارش ارم نیوز، دادگاه قانون اساسی بلژیک، در ماه مارس/ اسفند گذشته معاهده مبادله زندانیان را با ایران تصویب کرد تا راه برای مبادله اسدی با واندکاستیل هموار شود.
«الکساندر دوکرو»، نخست وزیر بلژیک با ادعای اینکه واندکاستیل در ایران به عنوان گرو در بازداشت است، بار دیگر خواستار آزادی فوری وی شد.
در حکم دادگاه قانون اساسی بلژیک آمده است: «زمانی که دولت تصمیمی برای انتقال می‌گیرد، باید به قربانیان محکوم مربوطه به‌گونه‌ای اطلاع دهد که آنها بتوانند به طور مؤثر در صدد بررسی قانونی‌بودن (انتقال) باشند.»
بر اساس حکم دادگاه قانون اساسی بلژیک، شاکیان پرونده اسدالله اسدی می‌توانند در دادگاهی دیگر به مبادله او اعتراض کنند و آن دادگاه دراین‌خصوص تصمیم‌گیری خواهد کرد.
سازمان حقوق بشری "عفو بین‌الملل" در خبری اعلام کرد که مقامات جمهوری اسلامی امدادگر بلژیکی، اولیویه فانده کاستیل را در معرض "ناپدید شدن اجباری، شکنجه و سایر بدرفتاری‌ها" قرار داده است.
این گزارش می‌افزاید که ونده کاستیل در سلول انفرادی در زیرزمینی بدون پنجره نگهداری می‌شود و از دسترسی به مراقبت‌های بهداشتی کافی و هوای تازه محروم است.
این امدادگر بلژیکی از سوی دادگاه انقلاب به ۴۰ سال زندان و ۷۴ ضربه شلاق محکوم شده است.
عفو بین‌الملل می‌افزاید، این در حالی است که نشانه‌هایی از گروگانگیری این شهروند بلژیکی توسط مقامات ایرانی با هدف وادار کردن مقامات بلژیک برای مبادله او با یک مقام امنیتی زندانی جمهوری اسلامی در بلژیک دیده می‌شود.


=== ایذه در [[قیام سراسری ۱۴۰۱ ایران|قیام سراسری ۱۴۰۱]] ===
در شامگاه ۲۵ آبان ۱۴۰۱ خودروی خانواده‌ی پیرفلک در میدان اصلی شهر ایذه هدف رگبار گلوله لباس‌شخصی‌های حکومتی قرار می‌گیرند که طی آن کیان پیرفلک کودک ۹ ساله‌ به شهادت رسید و پدرش دچار جراحات سنگین شد. ظهر ۲۸ آذر رسانه‌های حکومتی ایران «افراد ناشناس» را مسئول حمله معرفی و ادعا کردند که آنها را هنگام فرار بازداشت کردند. دو روز پس از این واقعه پیکر کیان پیرفلک با حضور پرشمار مردم به خاک سپرده شد. در مراسم خاکسپاری کیان پیرفلک در ایذه مادر او نیروهای حکومتی جمهوری اسلامی را قاتل فرزندش خواند. این مراسم به صحنه خشم عمومی تبدیل شد. پس از خاکسپاری نیروهای امنیتی به گفته‌ی رسانه‌های رسمی ۶۴ نفر از مردم را بازداشت کردند.[[پرونده:محمود احمدی ۲.JPG|بندانگشتی|'''تصویر دیگری از محمود احمدی''']]در ایذه اینترنت را قطع و خانواده‌ها را با ایجاد رعب از اطلاع‌رسانی ترساندند. پس از ۲۹ آذر و حمله به دو روستای «پرسیلا» و «پیون»، در شهر ایذه هم شبه حکومت نظامی برقرار شد. در تصاویر منتشر شده در فضای مجازی مشخص است که نیروهای حکومتی به سمت مخفی‌گاه معترضان در روستای پرسیلا نارنجک و آرپی‌جی شلیک کردند. تصاویر خانه‌ای که این افراد در آن پناه داشتند حاکی از شلیک گسترده به این منزل است. بخش‌هایی از دیوار خانه بر اثر حجم شلیک‌ها فرو ریخته و دیوارهای آن سوراخ سوراخ شده است.


باشگاه خبرنگاران جوان که به نهادهای امنیتی نزدیک است، به نقل از دادستان خوزستان نوشت: در عملیات مشترک فراجا، وزارت اطلاعات و سپاه پاسداران دو نفر از عوامل این حادثه کشته و دو نفر دیگر بازداشت شدند. به ادعای دادستان این افراد «قرار بود عملیات تروریستی دیگری را در ایذه انجام بدهند». پس از انتشار این خبر، تصاویر دو تن از کشته شدگان به نام‌های حسین سعیدی و محمود احمدی در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد. عباس کورکوری (مجاهد کورکور) نیز مجروح و بازداشت شد. همچنین نیروهای امنیتی هومن صیدالی، مالک خانه‌ای که به آنها پناه داد را بازداشت کردند.
ابراهیم عالی‌پور، فعال سیاسی ایذه‌ای ساکن آلمان، در باره‌ی این واقعه می‌گوید:<blockquote>«اعتراضات تا ۲۵ آبان خیلی نمایان نبود. ۲۵ آبان اما شهر داشت از کنترل نیروهای امنیتی خارج می‌شد. در ایذه وقتی مردم بتوانند در میدان اصلی شهر به هم برسند، بیرون انداختن نیروهای امنیتی و خارج کردن شهر از کنترل آنها ممکن می‌شود».</blockquote>نیروهای امنیتی از اول آبان در ایذه شبه حکومت نظامی برقرار کرده بودند، در رویارویی با معترضان از سلاح جنگی استفاده کردند: «در ساعت اولیه ۹ نفر کشته و ۱۵ نفر زخمی شدند».
او می‌گوید: [[پرونده:محمود احمدی ۳.JPG|بندانگشتی|'''تصویری از محمود احمدی جوان ایذه‌ای''']]<blockquote>«همان شب یک درگیری مسلحانه در شهر رخ داد. بین هفت تا ۱۵ نفر از نیروهای نظامی کشته شدند. حکومت هیچ‌وقت این رویداد را روایت نکرد اما درگیری نظامی بوده و خشونت نیروهای حکومتی هم خیلی زیاد». «تعداد بازداشتی‌ها خیلی زیاد است. فقط اسم تعدادی از آن‌ها را می‌دانیم. خانواده‌ها زیر فشار هستند و تهدید می‌شوند که اطلاع‌رسانی نکنند. آن‌ها را تهدید کرده‌اند اگر اطلاع‌رسانی کنید بقیه اعضای خانواده را هم می‌گیریم یا جنازه بچه‌هایتان را تحویل می‌دهیم.»<ref name=":0" /></blockquote>به همین دلیل تعدادی از خانواده‌ها سکوت می‌کنند. همچنین ماموران امنیتی از مردم خواسته‌اند که <blockquote>«به دروغ بگویند بچه‌هایشان برای کار رفته‌اند. در دل مردم ترس انداخته‌اند اگر رسانه‌ای شود بلایی که سر حامد سلحشور آوردیم سر بچه‌های شما می‌آوریم».<ref name=":0" /> </blockquote>
حامد سلحشور یکی از بازداشت‌شدگان در ایذه بود. ماموران امنیتی او را در چهارم آذر بازداشت کردند و یک روز بعد جسدش را در چهل کیلومتری بیرون شهر دفن کردند. خانواده سلحشور شبانه جسد او را از مزارش بیرون کشیدند و به گورستان شهر آوردند. عالی‌پور در باره این واقعه می‌گوید: «مردم شبانه روز بر سر مزار او کشیک دادند تا نیروهای نظامی قبر را خالی کنند. این وضعیت تا یک هفته ادامه داشت».
جمعیت زیادی از مردم ایذه در پروژه‌های نفت و گاز در عسلویه و ماهشهر کار می‌کنند.<ref name=":0" />
عالی‌پور تاکید کرد: <blockquote>«آنچه که مشخص است این افراد ربطی به عملیات تروریستی ۲۵ آبان نداشتند. آن واقعه برای مردم روشن است که کار سپاه پاسداران بود. خانواده هیچ‌کدام از کشته‌شدگان و مجروحان آن واقعه از این سه نفر شکایت نکردند و هیچ‌وقت هم نگفتند که کار آن‌ها بوده است.»<ref name=":0" /></blockquote>
[[پرونده:محمود احمدی ۷.JPG|بندانگشتی|'''محمود احمدی''']]
مقاومت در ایذه به سمت مسلح شدن می‌رفت، حمله به روستای پرسیلا و پیون  برای جلوگیری از آن انجام شد.<blockquote>«در ایذه یک مقاومت شبه مسلحانه داشت شکل می‌گرفت. مردم به نیروهای بسیج، سپاه و امنیتی‌ها حمله کردند. حکومت از این ترسید که جای پلاکارد و شعار این شکل از مبارزه گسترده شود. برای همین هم حمله کرد به روستا.»<ref name=":0" /></blockquote>
بیکاری یکی از معضلات ایذه مانند بسیاری از شهرهای کشور در حکومت جمهوری اسلامی است. در ایذه تقریبا از هر ۴ عضو خانواده ۲ نفر بیکار است و دو عضو دیگر هرکدام در پروژه‌ای از نفت و گاز در یکی از شهرهای ماهشهر یا عسلویه و بصورت موقت و کیلومترها دور از خانواده مشغول کار هستند.
کارگران ایذه‌ای در اعتصاب‌های پروژه‌های نفت و گاز شرکت داشتند و از سال‌های قبل در مجامع عمومی کارگران موقت نفت و گاز در شهرهای مختلف شرکت دارند، ایذه از جمله شهرهایی بود که بزرگ‌ترین مجمع عمومی کارگران موقت را تشکیل داد. در مهر ماه ۱۴۰۱ شورای سازماندهی کارگران موقت نفت و گاز در همبستگی با [[اعتراضات سراسری ۱۴۰۱ ایران|قیام سراسری مردم ایران]] اعتصاب کردند. طبق گزارش‌ها دست‌کم ۲۵۰ کارگر بازداشت شدند. هویت بسیاری از کارگران بازداشت شده هنوز فاش نشده است و اطلاعی از سرنوشت آن‌ها در دست نیست.
از ابتدای آبان ۱۴۰۱ در شهر ایذه یک وضعیت شبه حکومت نظامی برقرار شده است و در برخی محله‌ها تقریبا همه جوانان را بازداشت کردند. در محله‌ی سرقنات همه پسران را بازداشت کردند. در پیون بسیاری را بازداشت کردند. حضور نیروهای سرکوب در پوشش لباس شخصی نیز در این شهر زیاد هستند. شبکه اینترنت در ایذه به صورت کامل قطع شده است.<ref name=":0">[https://www.radiozamaneh.com/746894/ سایت رادیو زمانه]</ref>
== مراسم خاکسپاری ==
روز پنج‌شنبه هشتم دی ماه مردم ایذه، در چهلم «میلاد سعیدیان‌جو، رضا شریعتی و سپهر مقصودی» سه تن از شورشگران جان‌باخته در تظاهرات ۲۵ آبان ایذه، در شعارهای خود از «حسن سعیدی، محمود احمدی و مجاهد کورکور» به عنوان «سرداران بختیاری» نام بردند و با شعار «مجاهد اعدام بشه، اینجا قیامت میشه» به مقابله با نیروهای امنیتی برخاستند.<ref name=":1">[https://www.radiofarda.com/a/32202040.html سایت رادیو فردا فارسی]</ref>
مراسم خاکسپاری محمود احمدی عصر جمعه نهم دی ۱۴۰۱ پس از خودداری دستگاه‌های امنیتی جمهوری اسلامی از تحویل پیکر محمود احمدی به خانواده‌اش با خاکسپاری نمادین لباس‌های او در آرامستان شهر ایذه برگزار شد. خانواده محمود احمدی به همراه انبوه مردم شهر ایذه، در حرکت نمادین بنابر سنت‌های ایل بختیاری، در این روز لباس‌های او را به خاک سپردند.<ref name=":1" />در این مراسم مردم شعار مرگ بر خامنه‌ای سر دادند.<ref>[https://ir.voanews.com/a/iran-funeral-protests-chantings-death-dictator/6897987.html رادیو آمریکا فارسی]</ref>مردم ایذه همچنین شعار می‌دادند: مرگ بر دیکتاتور و «محمود ما رو کشتن جنازشو ندادند».<ref>[https://irankargar.com/%D8%A7%DB%8C%D8%B0%D9%87-%D9%85%D8%A8%D8%A7%D8%B1%D8%B2-%D8%A8%D8%AE%D8%AA%DB%8C%D8%A7%D8%B1%DB%8C%D8%8C-%D9%85%D8%AD%D9%85%D9%88%D8%AF-%D8%A7%D8%AD%D9%85%D8%AF%DB%8C/ سایت ایران کارگر]</ref>مادر محمود احمدی، در ویدیویی می‌گوید که تنها خواسته‌اش این است که حکومت پیکر پسر ۲۱ ساله‌اش را به او تحویل دهد.<ref>سایت ایران اینترنشنال</ref>




== منابع ==
== منابع ==
<references />
<references />

نسخهٔ ‏۱۶ مهٔ ۲۰۲۳، ساعت ۱۲:۲۸




محمود احمدی
محمود احمدی ۵.JPG
زادروز۱۳۸۰
ایذه
درگذشت۲۹ آذر ۱۴۰۱
ایذه روستای پرسیلا
علت مرگشلیک گلوله جنگی توسط نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی
آرامگاهآرامستان شهر ایذه
ملیتایرانی


اولیویه ونده کاستیل، امدادگر بلژیکی، در ۲۴ فوریه ۲۰۲۲ برابر ۵ اسفند ۱۴۰۰در ایران بازداشت شد. در ژانویه ۲۰۲۳، به اتهام «جاسوسی برای سرویس اطلاعاتی بیگانه، همکاری با دولت آمریکا، قاچاق ارز و پول‌شویی» به ۴۰ سال حبس، ۷۵ ضربه شلاق، مصادره اموال و جریمه نقدی محکوم شد. https://fa.iranfreedom.org/%D9%84%D9%88%D9%85%D9%88%D9%86%D8%AF-%D8%A7%D9%86%DA%AF%D9%84%DB%8C%D8%B3%DB%8C%D8%9B-%D8%A7%D9%85%D8%AF%D8%A7%D8%AF%DA%AF%D8%B1-%D8%A8%D9%84%DA%98%DB%8C%DA%A9%DB%8C-%D8%A8%D9%87-%D8%A7%D8%A8%D8%B2/

پیشینه‌ی ماجرا در ۳۰ژوئن ۲۰۱۸ برابر با شنبه ۹تیرماه ۱۳۹۷-یک مامور وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی با پوشش دیپلماتیک به همراه ۳ فرد نفوذی به نام‌های امیر سعدونی و نسیمه نعامی و مهرداد عارفانی قصد بمب‌گذاری در پانزدهمین گردهمایی سالانه مجاهدین و شورای ملی مقاومت در پاریس را داشتند که عملیات آنها توسط اقدام مشترک نیروهای امنیتی کشورهای مختلف اروپایی خنثی و همه متهمین دستگیر، محاکمه و به حبس‌های طویل‌المدت محکوم شدند. بدنبال این ماجرا جمهوری اسلامی در تلاشی چند بعدی سعی در خلاصی ماموران خودش از زندان داشت و طبق اسناد اخیرا افشا شده‌ی وزارت خارجه‌ی جمهوری اسلامی به مذاکرات با دولت بلژیک برای مبادله‌ی زندانیان پرداخت. و شروع این مذاکرات چند ماه پیش از دستگیری ونده کاستیل بلژیکی بوده است. روزنامهی د. اَش. بلژیک آیا اولیویه وانده کاستیل قربانی توافقی است که ممکن است با شکست مواجه شده باشد؟

افشاگریهای جدید در پروندهٴ بلژیکی بازداشت شده در ایران، اولیویه وانده کاستیل «قربانی یک توافق‌نامهی تبادل زندانی» بوده است. 

«اسناد نشان می‌دهد این معامله در رابطه با اسدی صورت گرفته است»

روزنامهی د.اَش بلژیک ۱۸ اردیبهشت ۱۴۰۲

میزان، خبرگزاری قوه قضاییه جمهوری اسلامی روز سه‌شنبه ۲۰ دی ۱۴۰۱ از حکم دادگاه بدوی برای یک شهروند تبعه بلژیک خبر داد. دادگاه انقلاب تهران اولیویه ونده‌کاستیل، تبعه بلژیک را به تحمل ۴۰ سال زندان، جزای نقدی و شلاق محکوم کرد. اولیویه وندِه کاستیل به جاسوسی، همکاری با دولت آمریکا، قاچاق ارز و پول‌شویی متهم شده بود. او کارمند شورای پناهندگان نروژ و سایر سازمان‌های امدادرسانی است که شش سال در ایران کارکرده بود. https://persianepochtimes.com/belgian-court-ruling-to-exchange-prisoners/ بلژیک از جمهوری اسلامی درخواست کرد تا اولیویه ونده کاستیل، «امدادگر» این کشور را که از فوریه ۲۰۲۲ در ایران زندانی است، آزاد کند. حاجا لحبیب، وزیر خارجه بلژیک در ۱۸ آوریل در صفحه توییتر خود نوشت: «دیروز (۱۷ آوریل) به امیرعبداللهیان اعلام کردم که بلژیک امروز برای انتقال الیویه ونده کاستیل درخواست می‌دهد.» موضوع امضای توافق‌نامه تبادل زندانیان میان تهران و بروکسل با واکنش‌های فراوانی روبرو شد و تعداد زیادی از مخالفان جمهوری اسلامی با این اقدام دولت بلژیک مخالفت کردند و این موافقت‌نامه را به دادگاه کشاندند. دادگاه قانون اساسی بلژیک ابتدا تبادل اسدی تا صدور رای نهایی را ممنوع اعلام کرد اما نهایتاً در ۱۳ اسفندماه گذشته با صدور یک رأی جدید، معاهده مبادله زندانیان میان تهران و بروکسل را قانونی اعلام و با این رای راه را برای بازگرداندن احتمالی اسدالله اسدی به ایران باز کرد.

https://persianepochtimes.com/asadullah-asadi-will-be-released-soon/

نخست وزیر بلژیک، به پارلمان کشورش اعلام کرد: «در حال بررسی درخواست تهران برای تبادل «اسدالله اسدی»، دیپلمات ایرانی با «اولیویه واندکاستیل»، امدادگر بلژیکی است.» طبق گزارش ارم نیوز، دادگاه قانون اساسی بلژیک، در ماه مارس/ اسفند گذشته معاهده مبادله زندانیان را با ایران تصویب کرد تا راه برای مبادله اسدی با واندکاستیل هموار شود. «الکساندر دوکرو»، نخست وزیر بلژیک با ادعای اینکه واندکاستیل در ایران به عنوان گرو در بازداشت است، بار دیگر خواستار آزادی فوری وی شد. در حکم دادگاه قانون اساسی بلژیک آمده است: «زمانی که دولت تصمیمی برای انتقال می‌گیرد، باید به قربانیان محکوم مربوطه به‌گونه‌ای اطلاع دهد که آنها بتوانند به طور مؤثر در صدد بررسی قانونی‌بودن (انتقال) باشند.» بر اساس حکم دادگاه قانون اساسی بلژیک، شاکیان پرونده اسدالله اسدی می‌توانند در دادگاهی دیگر به مبادله او اعتراض کنند و آن دادگاه دراین‌خصوص تصمیم‌گیری خواهد کرد. سازمان حقوق بشری "عفو بین‌الملل" در خبری اعلام کرد که مقامات جمهوری اسلامی امدادگر بلژیکی، اولیویه فانده کاستیل را در معرض "ناپدید شدن اجباری، شکنجه و سایر بدرفتاری‌ها" قرار داده است. این گزارش می‌افزاید که ونده کاستیل در سلول انفرادی در زیرزمینی بدون پنجره نگهداری می‌شود و از دسترسی به مراقبت‌های بهداشتی کافی و هوای تازه محروم است. این امدادگر بلژیکی از سوی دادگاه انقلاب به ۴۰ سال زندان و ۷۴ ضربه شلاق محکوم شده است. عفو بین‌الملل می‌افزاید، این در حالی است که نشانه‌هایی از گروگانگیری این شهروند بلژیکی توسط مقامات ایرانی با هدف وادار کردن مقامات بلژیک برای مبادله او با یک مقام امنیتی زندانی جمهوری اسلامی در بلژیک دیده می‌شود.



منابع