کاربر:Safa/1صفحه تمرین: تفاوت میان نسخه‌ها

از ایران پدیا
پرش به ناوبری پرش به جستجو
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
کنفرانس در واشینگتن، فراخوان به محاکمه بین‌المللی خامنه‌ای، رئیسی و اژه‌ای، روز دوشنبه، ۲۰ سپتامبر ۲۰۲۱، هم‌زمان با اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل ، یک کنفرانس در واشنگتن دی سی برگزار شد، شخصیت‌های شرکت کننده عبارت بودند از:  
'''دادگاه بین‌المللی مردمی آبان،'''  


مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا در دولت دونالد ترامپ  
دادگاه مردمی به دادگاهی گفته می‌شود که در غیاب رسیدگی رسمی و علنی به جنایات حاکمان توسط مردم تشکیل می‌شود. این دادگاه یک ابتکار عمل مردمی است و با الهام از مبارزات دادخواهانه‌ی مردم ایران و بخصوص “مادران خاوران” و حمایت وکلا، نویسندگان، شاعران، فعالان حقوق زنان و کودکان، دانشجویان و…تشکیل شد. این دادگاه مورد حمایت وسیع مردم، به‌ویژه خانواده‌های جان‌باختگان در داخل و خارج ایران قرار گرفت. این دادگاه، رسیدگی به کشتار زندانیان سیاسی در دهه‌ شصت در ایران را، در دو مرحله کمیسیون حقیقت‌یاب در لندن به فاصله روزهای ١۸ تا ۲۲ ژوئن ۲۰١۲ و دادگاه در لاهه به فاصله روزهای ۲۵ تا ۲۷ اکتبر ۲۰١۲،  انجام داد. این دادگاه برای رسیدگی به کشتار نزدیک به بیست هزار زندانی سیاسی در دهه شصت، که به دهه خونین معروف است، دستگیری و شکنجه ده‌ها هزار تن از فعالان سیاسی، رهبران، اعضا و هواداران سازمان‌ها و احزاب سیاسی، گروه‌های قومی هم‌چون کردها، ترکمن‌ها، بلوچ‌ها، عرب‌ها، پیروان مذاهبی هم‌چون بهائی‌ها، آزار و تجاوز جنسی زنان، تجاوز به دختران باکره به‌ویژه پیش از اعدام، تشکیل گردید.             


خانم دبورا لی جیمز، وزیر سابق نیروی هوائی آمریکا تا سال ۲۰۱۷ 
با الهام از مبارزات دادخواهانه‌ی مردم ایران و بخصوص “مادران خاوران” تشکیل شده است، مادرانی که در دهه نخست پس از حاکمیت جمهوری اسلامی،  فرزندان خود را در اعدام‌های دسته جمعی از دست دادند و به دعوت 
[[پرونده:کنفرانس واشنگتن.jpg|بندانگشتی|کنفرانس واشنگتن ]]
سناتور داگ جونز 


سناتور کلی آیوت  
== تاریخچه دادگاه‌های مردمی ==
از دهه ۱۹۳۰ حداقل شصت دادگاه مردمی، در خارج از ساختارهای دولتی و حکومتی و بین‌المللی ایجاد شده است. ساختار و روش کار این دادگاه‌ها که به موارد زیادی از قبیل نقض حقوق بین‌الملل، حقوق بشر، نسل کشی، جنایت جنگی، جنایت علیه بشریت، خشونت علیه زنان، خشونت علیه کارگران و روزنامه‌نگاران، خشونت قومی، کشتار مخالفان و زندانیان سیاسی، تخریب محیط زیست و… پرداخته‌اند، با هم متفاوت بوده است.


سناتور رابرت توریسلی 
در سال ۱۹۳۳، هنگامی که هیتلر تلاش کرد کمونیست‌ها را به خاطر آتش زدن پارلمان آلمان مقصر بداند، گروهی از وکلای اروپایی و آمریکایی با تشکیل دادگاهی، بی‌گناهی آنها را ثابت کردند و در نهایت منجر به آزادی آنها شدند. این نخستین دادگاه غیردولتی بود که تشکیل شد و به دادگاه شهروندی موسوم گشت. این دادگاه، پیشگام دادگاه‌هایی شد که به دادگاه‌های شهروندی و سپس مردمی معروف شدند، با سوابق مختلف تلاش‌های بعدی – از جمله دادگاه‌های جنگ آمریکا در ویتنام، بردگی جنسی ژاپن، دیکتاتوری‌های آمریکای لاتین، فلسطین، کشتار زندانیان سیاسی در ایران، قتل‌عام روهینگین‌ها و…


پرفسور فیروز دانشگری 
== دادگاه مردمی (رومانی) بخارست و ترانسیلوانیای شمالی ==
“دادگاه مردمی (رومانی) و ترانسیلوانیای شمالی” اولین دادگاهی بود که توسط اولین دولت بعد از جنگ جهانی دوم رومانی، تحت نظارت کمیسیون کنترل متفقین برای محاکمه جنایتکاران جنگی تشکیل شد. این دادگاه طبق توافقنامه‌ای میان دولت رومانی و فرماندهی متفقین تشکیل شد. دولت رومانی طبق این توافقنامه متعهد می‌شود که در امر دستگیری و محاکمه جنایتکاران جنگی همکاری کند. این دادگاه در واقع غیردولتی نبود و از این جهت به آن مردمی اطلاق می‌شد، چون این دادگاه، یک دادگاه عادی و رسمی نبود و خارج از حوزه دادگاه‌های رسمی تشکیل شد.


قهرمان کاراته خانم سولماز ابوعلی 
== دادگاه راسل ==
دادگاه راسل، نخستین دادگاه غیردولتی بود که به دادگاه مردمی مرسوم شد. این دادگاه را برتراند راسل با میزبانی ژان پل سارتر در نوامبر ۱۹۶۶ سازماندهی کرد. دادگاه راسل در سال ۱۹۶۷ در دو جلسه در استکهلم سوئد و روسکیلد دانمارک برگزار شد. دو فیلسوف برجسته چپ، برتراند راسل و ژان پل سارتر به‌همراه للیلو باسو، کن کوتس، رالف شوئمن،  خولیو کورتازار و چند نفر دیگر دادگاه را برای رسیدگی به جنایات آمریکا در ویتنام تشکیل دادند. این دادگاه یک دهه بعد از شکست نیروهای فرانسوی در سال ١٩۵۴ و تشکیل ویتنام جنوبی و شمالی تاسیس شد. این دادگاه به دادگاه بین‌المللی جنایات جنگی نیز مشهور بود. برتراند راسل هیئتی متشکل از چهره‌های برجسته‌ای از جمله فلاسفه، دانشمندان، سیاستمداران، نویسندگان و وکلا تشکیل داد تا شواهد مربوط به مداخلات ایالات متحده آمریکا در ویتنام را بشنود و تعیین کند که آیا جرایم بین‌المللی مرتکب شده است. این هیئت، براساس قوانین بین‌المللی،  به این نتیجه رسید که آمریکا و متحدانش در ویتنام مرتکب جنایت جنگی و نسل کشی شده‌اند؛ دولت و نیروهای مسلح ایالات متحده به‌طور عمدی اقدام به بمباران اهداف غیرنظامی، از جمله بیمارستان‌ها، مدارس، خانه‌های مسکونی، سدها، بناهای تاریخی و فرهنگی و.. کرده است؛ دولت‌های استرالیا، نیوزیلند، کره جنوبی، فیلیپین، تایلند و ژاپن با نقض حقوق بین‌الملل با ایالات متحده در رابطه با اقدامات تجاوزگرانه‌اش به ویتنام و لائوس، همدست بوده‌اند.


خانم مریم رجوی پیامی به این کنفرانس فرستاد.  
دادگاه راسل، دادگاه‌های ‌دیگری در سال‌های بعد، از جمله در سال ۱۹۷۳ در رُم برای رسیدگی به جنایات دیکتاتوری‌های نظامی در آرژانتین و برزیل، به فاصله سال‌های ۱۹۷۴-١٩۷۶ در رُم برای رسیدگی به جنایات حکومت نظامی پینوشه در شیلی، در سال ١٩۷۸ برای رسیدگی به وضعیت حقوق بشر در آلمان، در سال ۱۹۷۳ برای رسیدگی به تهدید مردم بومی در آمریکا،  در سال ۲۰۰۴ برای عراق و  به فاصله ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۲  برای فسلطین، برگزار کرد.


== سخنرانی خانم مریم رجوی  ==
== دادگاه دائمی مردمی ==
<blockquote>هم‌وطنان و حامیان مقاومت ایران</blockquote><blockquote>به ‌همه شما صمیمانه درود می‌فرستم که همزمان با اجلاس مجمع عمومی ملل متحد، برای رساندن خواست مردم ایران برای آزادی گردآمده‌اید که بگویید رئیسی یک جلاد است او نماینده مردم ایران نیست و باید در برابر عدالت قرار گیرد، شما پیام‌رسان دهها میلیون ایرانی بپا‌خاسته هستید که یکصدا می‌گویند رژیم فاشیسم مذهبی باید سرنگون شود.</blockquote><blockquote>حدود ۴۳۵هزار تن در زمان پاندمی به خاطر سیاست‌های جنایت‌کارانه خامنه‌ای مانند خودداری از خرید واکسن از امریکا و انگلستان جان خود را از دست دادند.   خامنه‌ای در محاصره بحران‌های بی‌شمار، رئیسی جلاد ۶۷ را به‌عنوان رئیس‌جمهور رژیمش انتخاب کرد. رئیسی عضو هیئت مرگ در تهران بود که فتوای خمینی را با اعدام هواداران مجاهدین خلق ایران که بر مواضع خود استوار بودند به اجرا درآورد. ۳۰ هزار نفر قتل‌عام شدند كه ۹۰ درصد آن‌ها اعضا و هواداران مجاهدین بودند این کتاب شامل اسامی برخی از این شهداست.</blockquote><blockquote>دوستان عزیز،</blockquote><blockquote>رئیسی هیئت آدمکشان، پاسدارها و تروریست‌ها را برای کابینه خودش برگزیده است. وزیر کشورش، سرکرده سابق نیروی تروریستی قدس بود. وزیر خارجه‌اش، دستیار سرکرده تروریست‌ها، قاسم سلیمانی بود. معاون رئیس‌جمهور فرمانده کل سپاه بود. با این باند تبهكار، خامنه‌ای می‌خواهد از اعتراضات اجتماعی جلوگیری كند و پروژه دست‌یابی به سلاح اتمی را تسریع كند. امروز تورم به‌پیش از ۵۰ درصد رسیده. بخش بزرگی از طبقه متوسط به زیرخط فقر سقوط کرده‌اند. میلیون‌ها نفر در دو سال اخیر شغل خود را ازدست‌داده‌اند.</blockquote><blockquote>ایران از دی ۹۶ شاهد شش قیام سراسری بوده است. زیر همین فشارهای خردکننده، آخوندها سرکوب و سیاست‌های خصومت‌آمیز در منطقه را افزایش داده‌اند. آن‌ها همه منابع خود را برای تولید سلاح هسته‌ای بسیج کرده‌اند. رژیم با اتخاذ سیاست شانتاژ، می‌خواهد جامعه بین‌المللی را پس بزند و با خرید وقت پروژه هسته‌ای‌اش را به‌پیش ببرد. جامعه بین‌المللی باید یک سیاست قاطع در قبال رژیم ایران اتخاذ کند. این خواست مردم ایران و لازمه صلح و آرامش در منطقه و جهان است. پروژه‌های هسته‌ای و موشكی و صدور تروریسم و جنگ‌افروزی منطقه‌ای اجزاء یك سیاست واحد است كه نقض حقوق بشر در كانون آن قرار دارد. ما از آمریكا و اتحادیه اروپا و كشورهای عضو می‌خواهیم پرونده نقض حقوق بشر در ایران را به شورای امنیت ملل متحد ارجاع دهند تا ترتیبات ضروری برای محاكمه خامنه‌ای و رئیسی و دیگر سردمداران رژیم به خاطر چهار دهه جنایت علیه بشریت و نسل‌کشی را به عمل بیاورند ما خواهان این هستیم که جهان حق مردم ایران برای سرنگونی را به رسمیت بشناسد. ما خواهان این هستیم که حق آن‌ها را برای برقراری آزادی و دمكراسی و یك جمهوری مبتنی بر جدائی دین از دولت را به رسمیت بشناسند. رژیم آخوندی در ضعیف‌ترین نقطه خود قرار دارد. رئیسی با پهباد، حملات موشکی، سرعت دادن به برنامه اتمی و افزایش سركوب در داخل کاری از پیش نخواهد برد. مردم ایران بدون شک این رژیم را با قیام‌های خود و ارتش بزرگ آزادی سرنگون خواهند کرد. متشکرم و خدا شمارا حفظ کند</blockquote>
للیو باسو  از همراهان و اعضای هیئت ژوری دادگاه راسل برای ویتنام، در سال ١٩۷٩ “دادگاه دائمی مردمی” را به‌عنوان جانشین و ادامه دهنده تجربه دادگاه راسل، در بولونیا ایتالیا تاسیس کرد.


== سخنرانی مایک پمپئو ==
“دادگاه دائمی مردمی” جلسه‌ای بتاریخ ۲۲ سپتامبر ۲۰۱۷، در کوالالامپور برای رسیدگی به کشتار  مسلمانان روهینگیایی توسط ارتش میانمار(برمه سابق)، برگزار کرد. “دادگاه دائمی مردمی” پس از شنیدن شهادت شاهدان و شهادت کارشناسان، به این نتیجه رسیدکه در میانمار، جنایات جنگی، جنایت علیه بشریت و نسل کشی انجام می‌شود. در  گزارشی که این دادگاه منتشر کرد، از جامعه جهانی خواسته شده که هرچه سریع‌تر نسبت به قتل‌عام روهینگینی‌ها و اخراج آنان عکس‌المعل نشان دهد. در ادامه گزارش دادگاه، از دادگاه جنایی بین‌المللی درخواست شده است که پرونده‌ای در رابط با قتل‌عام روهینگینی‌ها براساس یافته‌های این دادگاه، تشکیل دهد.
[[پرونده:مایک پمپئو در کنفرانس واشنگتن.jpg|بندانگشتی|مایک پمپئو در کنفرانس واشنگتن]]
در کنفرانس واشینگتن مایک پمپئو وزیرخارجه قبلی امریکا طی سخنانی گفت:‌<blockquote>از همه شما بسیار سپاسگزارم. استقبال شایانی کردید امیدوارم بعد از صحبتهایم هم خوشحال باشید البته فکر کنم که چنین باشد. از این معرفی که من را کردید سپاسگزارم خیلی برایم خوشبختم که امروز اینجا با شما هستم در این گردهمایی ویژه که میخواهیم در رابطه با یک تهدید جدی برای جهان و مردم آزادیخواه جهان صحبت کنیم و این یک افتخاره واقعا...</blockquote><blockquote>شما خواهان حسابرسی از ابراهیم رئیسی به‌خاطر قتل‌عام هستید من با آرمان شما همراه هستم. ابراهیم رئیسی مسئول قتل‌عام است. حمایت از مردم ایران باید از حسابرسی از رئیسی به‌خاطر جنایت علیه بشریت صورت بگیرد او یک سرباز یا آدم معمولی نبود او یک جنایتکار بود. خامنه‌ای هم مانند رئیسی جنایتکار است.</blockquote><blockquote>رژیم ایران از ویروس کرونا برای سرکوب مردم استفاده کرده این اقدامات شرورانه برای سرکوب قیام است. سیاست مماشات نشان‌دهنده فقدان حمایت از آزادی مردم است و هر چه رژیم تلاش کند خودش را تقویت کند بیشتر تضعیف می‌شود چون مورد نفرت و خشم مردم ایران هستند. سرانجام مردم ایران از یک ایران دمکراتیک و جدایی دین از دولت برخوردار خواهند بود.</blockquote><blockquote>دیگر یک دیکتاتوری مانند سلطنت و شاه در ایران برقرار نخواهد شد و انقلابی که در سال۵۷ صورت گرفت بیانگر این امر است.</blockquote><blockquote>اکنون یک رئیس‌جمهور انتخاب شده که عروسک خیمه‌شب‌بازی ولی‌فقیه است که به‌شدت از مردم ایران وحشت دارد.</blockquote><blockquote>سران رژیم مردم را هزار هزار کشته‌اند و آنها حتی یک هواپیمای مسافربری را سرنگون کرده‌اند.</blockquote><blockquote>قاسم سلیمانی نقش جنگجوی رژیم را بازی می‌کرد رئیسی هم یک قاتل است این بازیگران همه‌شان جنایتکار است.</blockquote><blockquote>آنها از هر نیرویی استفاده می‌کنند تا سلطه‌شان را بر ایران تحکیم کنند که باید همه آنها مورد حسابرسی قرار بگیرند به‌خاطر دهها هزار نفر از مردم که توسط آنها کشته شده‌اند. نباید این فرد به‌عنوان رئیس‌جمهور پذیرفته شود بلکه باید مورد حسابرسی قرار بگیرد و الان زمان خوبی برای انجام این کار است.</blockquote><blockquote>رئیس سابق عفو بین‌الملل گفت: بیایید به‌روشنی بگوییم آنچه که در سال۶۷ اتفاق افتاد یک جنایت علیه بشریت بود او هم‌چنین گفت باید به رژیم فشار آورد.</blockquote><blockquote>ما در دولت ترامپ هم به این رژیم فشار آوردیم و ۱۲ماده برای حسابرسی از آن مشخص کردیم برخلاف اقدامی که دولت اوباما در زمینه مماشات با این رژیم انجام داد.</blockquote><blockquote>خبرخوب این است که نیروهای مقاومت در داخل ایران فعال هستند و می‌توانید اقدامات آنها را ببینید. انتخابات همواره در رژیم یک نمایش بود.</blockquote><blockquote>مردم ایران به انتخابات دل نبسته بلکه به سرنگونی آن دلبسته‌اند این مردم رژیم و فساد آنرا دشمن خود می‌بینند. آنها رژیم را دشمن اصلی خود را می‌دانند و در تظاهرات اخیر گفتند دشمن ما همینجا است دروغ می‌گویند آمریکا است. رژیم در ضعیف‌ترین نقطه در ۴۰سال گذشته است این رژیم بی‌کفایتی کاملش را در مورد پاندمی نشان داده است. مأموریت رئیسی مشخص است مأموریت فشار و کشتار مردم است. ممکن جهان بیش ازحد به رژیم و رئیسی به اشتباه بها بدهد اما قدرت اصلی دست مردم ایران است. رژیم ایران می‌خواهد از افغانستان هم در جهت پیشبرد سیاست تروریسم خود استفاده کند آنها خواهان بهبود وضعیت مردم افغانستان نیستند.</blockquote><blockquote>رژیم از القاعده حمایت می‌کند و القاعده اکنون در افغانستان یا پاکستان نیست بلکه در ایران است. در همین نزدیکی این ایده وجود دارد اگر رژیم سرنگون شود جایگزینی ندارد و باید با این رژیم معامله کرد که این ایده یک ایده غیرواقعی است. برای انتقال به ایران جدید باید از هم‌اکنون آماده شد و صددرصد مردم ایران اعتقاد دارند روزهای این رژیم به آخر رسیده که من هم موافق آنها هستم. ما باید از مبارزه مردم ایران برای آزادی و دموکراسی حمایت کنیم امیدوارم که روزی برای مردم ایران فرا برسد که به آزادی برسد. مردم ایران مردم بزرگی هستند امیدوارم مورد حفاظت قرار بگیرد دورانی است که باید اقداماتمان را تجدید کنیم.<ref>[https://fa.iranfreedom.org/%d9%85%d8%a7%db%8c%da%a9-%d9%be%d9%85%d9%be%d8%a6%d9%88%d8%9b-%d8%b1%d9%88%d8%b2%d9%87%d8%a7%db%8c-%d8%ad%da%a9%d9%88%d9%85%d8%aa-%d8%a7%db%8c%d8%b1%d8%a7%d9%86-%d8%a8%d9%87-%d9%be%d8%a7%db%8c%d8%a7/ سایت ایران آزادی]</ref></blockquote><blockquote>ممنونم که امروز با شما بودم و خدا شما را حفظ کند.</blockquote>


== سخنرانی خانم دبورا لی جیمز ==
== دادگاه مردمی مکزیک ==
خانم دبورا لی جیمز، وزیر سابق نیروی هوائی آمریکا تا سال ۲۰۱۷ ، در سخنان خود با یادآوری حضورش در اجلاس جهانی ایران آزاد در تیرماه گذشته گفت: <blockquote>آن روز چقدر شیرین خواهد بود که این جنبش مقاومت که توسط یک زن رهبری می شود و ۵۰ درصد زنان را شامل می گردد،  در نهایت همان رژیمی را که با زنان به عنوان شهروندان درجه دو رفتار می کند، سرنگون کند</blockquote><blockquote>ابراهیم رئیسی خون بسیاری از مردم را بر دستان خود دارد وی در سال ۱۹۸۸ به عنوان عضو کمیسیون مرگ، مسئول اعدام بیش از سی هزار زندانی سیاسی از مجاهدین خلق است. جامعه جهانی باید اقدامی انجام دهد و امیدوارم ایالات متحده نقش محوری را در این مورد ایفا کند</blockquote><blockquote>دبورا لی جیمز با اشاره به حمایت قاطع دو حزبی در مجلس نمایندگان امریكا از قطعنامه ۱۱۸ که از تمایل مردم ایران به جمهوری دموکراتیک، جدایی دین از دولت و ایران غیر اتمی حمایت می کند. گفت خانم رجوی مورد ستایش فوق العاده ماست، زیرا طرح ۱۰ ماده‌ای او الگویی است که برای تهیه این قطعنامه استفاده شده است. من می خواهم از خانم رجوی بخاطر شناساندن ماهیت واقعی ابراهیم رئیسی و آنچه که در ایران می گذرد سپاسگزاری کنم<ref>[https://news.mojahedin.org/i/%DA%AF%D8%B1%D8%AF%D9%87%D9%85%D8%A7%DB%8C%DB%8C-%D8%AC%D9%87%D8%A7%D9%86%DB%8C-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D8%A2%D8%B2%D8%A7%D8%AF-%D8%B3%D8%AE%D9%86%D8%B1%D8%A7%D9%86%DB%8C-%D8%AF%D8%A8%D9%88%D8%B1%D8%A7-%D8%AC%DB%8C%D9% سایت مجاهدین خلق ایران]</ref></blockquote>
ده‌ها سازمان مدنی مکزیک، طی نامه‌ای بتاریخ در ۲۱ اکتبر ۲۰۱۱، از دادگاه دائمی مردمی(بنیاد للیو و لیزلی باسو) درخواست کردند که  دادگاهی برای رسیدگی به وضعیت جوامع بومی مکزیک که مدت‌های طولانی است برای خودمختاری و تکثر حقوقی مبارزه می‌کنند، برگزار کند. این دادگاه،  نخستین جلسه خود را در ژوئن ۲۰١۲ در  سیوداد خوارس و جلسه نهایی‌اش را به فاصله‌روزهای ١۲ تا ١۵ نوامبر ۲۰١۴ در مکزیکو سیتی، پایتخت مکزیک، برگزار کرد. دادگاه به چهار مورد، جنگ کثیف، به‌عنوان ساخت و ساز خشونت؛ مصونیت از مجازات و عدم دسترسی به عدالت؛ کوچ و جا به جایی اجباری؛ زن کشی و خشونت علیه زنان؛ خشونت علیه کارگران ذرت، حاکمیت و استقلال غذایی؛ تخریب محیط زیست و حقوق مردم؛ اطلاعات گمراه‌کننده، سانسور و خشونت علیه روزنامه‌نگاران، رسیدگی کرد.


== سخنرانی سناتور داگ جونز ==
سازوکار این دادگاه مانند دادگاه‌های قبلی که دادگاه دائمی مردمی برگزار کرده است، برانگیختن افکار و آگاهی عمومی نسبت به نقض حقوق مردم و ارتقا احترام به قوانین جهانی و حقوق اساسی مردم و جوامع و افراد بود. هیئتی(هیئت داوران) متشکل از یک قاصی، چند استاد دانشگاه در عرصه‌های مختلف علمی،  یک دادستان، یک کشیش و یک سیاستمدار، دادگاه را اداره کردند.
سناتور داگ جونز، که تا ژانویه امسال سناتور دمکرات از ایالت الاباما بود در سخنان خود گفت:   <blockquote>می دانید که حسابرسی از جنایتکاران اولین و شاید هم مهمترین گام در راستای دموکراسی در ایران است  و ما صدای این طبلها را از سراسر جهان می شنویم بخصوص در آلبانی. می دانید از سال ۲۰۱۶ هزاران تن از مخالفان رژیم  ایران که یک هزار تن از آنها زنان هستند به آلبانی آمده اند. یک سوم از آنها زندانیان سیاسی سابق هستند. آنها در اشرف ۳ هستند.  به خوبی روشن است که حکومت تهران اشرف ۳ را منبع الهام آزادی در ایران می داند. مأموران رژیم ایران در مارس ۲۰۱۸ به خاطر توطئه تروریستی علیه مجاهدین در آلبانی دستگیر شدند. به خاطر نقش رهبری کننده هزار زن اشرف 3 وهمچنین الهام بخشی آنها برای زنان ایران ، رژیم تهران روی حذف فیزیکی ساکنان اشرف متمرکز است. امروز ما میگوییم اجازه نخواهیم داد این تلاشهای رژیم ایران به موفقیت برسد و این طبلها همچنان به صدا در خواهند آمد برای عدالت و حقیقت.</blockquote><blockquote>سناتور داگ جونز  افزود : باید درود فرستاد به زنان اشرف 3که نه فقط الهام بخش مردم ایران هستند بلکه آنها هم اکنون نقطه امید  و الهام بخش برای زنان در کشورهای سراسر خاورمیانه هستند</blockquote><blockquote>وی تأکید کرد با تلاشهای شما در اشرف ۳و با استمرار تلاشهایتان برای آزادی و دموکراسی ، تغییر در ایران توسط شما  و مردم ایران محقق خواهد شد.<ref>[https://jonbesh-dadkhahi.com/%DA%A9%D9%86%D9%81%D8%B1%D8%A7%D9%86%D8%B3-%D9%87%D8%A7/650-%D8%B3%D9%86%D8%A7%D8%AA%D9%88%D8%B1-%D8%AF%D8%A7%DA%AF-%D8%AC%D9%88%D9%86%D8%B2-%D8%AF%D8%B1-%DA%A9%D9%86%D9%81%D8%B1%D8%A7%D9%86%D8%B3-%D9%88%D8%A7%D8%B4%D9%86%DA%A سایت جنبش دادخواهی]</ref></blockquote>
 
دادگاه دائمی مردمی، چندین دادگاه هم از جمله برای رسیدگی به کشتار تامیل‌ها توسط دولت سری لانکا، در برلین در سال ۲٠١٠ و در برمه در سال ۲٠١۳، یک جلسه در پاریس در سال ۲٠١۸ برای نقض قوانین بین‌المللی توسط دولت و ارتش ترکیه در رابطه با کردها، برگزار کرده است.  
 
== دادگاه راسل در باره فلسطین ==
“دادگاه راسل در باره فلسطین”. این دادگاه در سال ۲۰٠٩ برای رسیدگی به نقض قوانین بین‌المللی توسط اسرائیل در سرزمین‌های اشغالی، تاسیس شد. مکانیزم و سازماندهی این دادگاه به همان‌گونه است که در دوران راسل به جنایات جنگی آمریکا و متحدان‌اش در ویتنام رسیدگی کرد. یک هیئت ژوری متشکل از چهره‌های برجسته‌ جهانی، از جمله فلاسفه، دانشمندان، سیاستمداران، نویسندگان و وکلا جلسات دادگاه راسل در باره فلسطین را تشکیل می‌دهند. این دادگاه چند جلسه، به ترتیب در مارس ۲٠١٠ در بارسلونا، در نوامبر ۲٠١٠ در لندن، در نوامبر ۲٠١١ در کیپ تاون، در نوامبر ۲٠١۲ در نیویورک و در سپتامبر ۲٠١۳ در بروکسل برگزار کرد.
 
دادگاه راسل در باره فلسطین، به منظور جمع‌بندی موارد نقض قوانین بین‌المللی توسط اسرائیل در سرزمین‌های اشغالی فلسطین و هم‌چنین مسئولیت جامعه جهانی و بخش خصوصی برای کمک به اسرائیل برای نقض حقوق فلسطین‌ها، جلسه نهایی خود را در شانزدهم و هفدهم مارس ۲٠١۳، در بروکسل برگزار کرد. دادگاه به این نتیجه رسید که اسرائیل در رابطه با اشغال سرزمین‌های فسلطین، حق مردم فلسطین به تشکیل کشورشان(حق تعیین سرنوشت)، ساخت دیوار، مصوبات سازمان ملل متحد برای خروج از سرزمین‌های اشغالی، ایجاد شهرک‌های اسرائیلی در سرزمین‌ای اشغالی و اخراج فلسطینی‌ها از این مناطق، تخریب و مصادره خانه‌های فلسطینی‌ها، ضمیمه بیت و المقدس به خاک اسرائیل، جلوگیری از بازگشت مهاجران فلسطینی به فلسطین، مجازات جمعی فلسطینی‌ها در غزه، دستگیری فراگیر فلسطینی‌ها بدون اتهام، شکنجه و آزار و اذیت زندانیان فلسطینی و…، قوانین بین‌المللی و حقوق عرفی بین‌المللی را نقض کرده است. در ادامه نتیجه‌گیری این دادگاه آمده است که چندین مورد از این موارد نقض حقوق بین‌الملل، مجازات کیفری محسوب می‌شوند: جنایات جنگی، جنایات علیه بشریت و جنایت آپارتاید.
 
== “دادگاه بین‌المللی جنایات جنگی زنان در باره بردگی جنسی ارتش ژاپن” ==
این دادگاه، دادگاه توکیو نیز نامیده می‌شود که از طریق تلاش سازمان‌های غیر دولتی در سراسر آسیا  به مدت چهار روز به فاصله ۸ تا ١۲ دسامبر ۲۰۰۰ در توکیو برگزار شد. هدف از برگزاری این دادگاه، رسیدگی به‌‌ برده‌داری جنسی نظامی ژاپن در دوران جنگ جهانی دوم و پیش از آن بود. دولت و ارتش وقت ژاپن برای ارایه خدمات جنسی به نیروهای ارتش، مراکزی را در مکان‌هایی که ارتش ژاپن حضور داشت، تحت عنوان” آسایشگاه زنان[۲]” ایجاد کرد. بیشتر زنانی که از سوی ارتش ژاپن مورد استفاده جنسی قرار گرفتند، از سرزمین‌های اشغالی، از جمله کره، چین و فیلیپین بودند، اما زنانی نیز از برمه، تایلند، ویتنام، مالایا، مانچوکو، تایوان، هند شرقی، تیمور، گینه نو برای خدمات جنسی به نظامیان ژاپن در کشورهای اشغالی و هم‌چنین در ژاپن، اندونزی، مالایا، تایلند، برمه، هنگ کنگ، ماکائو، هندوچین به کار گرفته شدند. تعداد کمی نیز از زنان هلند و استرالیا  در میان آنان بودند. تخمین زده می‌شود ۳۶۰۰۰۰ تا ۴۱۰۰۰۰ هزار زنان را ارتش امپراطوری ژاپن در آن دوران به بردگی جنسی گرفته بود.
 
دادگاه به این نتیجه رسید که ژاپن در دوران جنگ جهانی دوم، برخلاف تعهدات و توافقات خود و تعهدات‌اش نسبت به قوانین بین‌المللی، عمل کرده است. ژاپن معاهدات بین‌المللی از جمله کنوانسیون ۱۹۰۷ لاهه، کنوانسیون بین‌المللی ۱۹۲۱ برای جلوگیری از تردد زنان و کودکان و کنوانسیون ۱۹۳۰ سازمان جهانی کار در مورد کار اجباری را نقض کرده است. این دولت هم‌چنین، حقوق عرف بین‌الملل، از جمله کنوانسیون برده‌داری ۱۹۲۶ و معاهده ۱۹۵۱ سانفرانسیسکو  را زیرپا گذاشته است.
 
دادگاه زنان، امپراطور ژاپن، هیروهیتو[۳] و هشت عضو عالی رتبه نظامی و دولتی را در رابطه با برداری جنسی و تجاوز به عنف، به عنوان جنایت علیه بشریت، مسئول دانست. دادگاه، امپراطور هیروهیتو و ژنرال یاماشیتا[۴] فرمانده ارتش امپرطوری ژاپن را برای تجاوز به زنان ماپانیک[۵] به‌عنوان جنایت علیه بشریت مجرم شناخت.
 
دادگاه به دولت ژاپن توصیه می‌کندکه مسئولیت‌اش در قبال ایجاد “آسایشگاه زنان” را تائید و اعلام کند که این سیستم، حقوق بین‌الملل را نقض کرده است. عذرخواهی کند و مسئولیت قانونی خود را انجام دهد وتضمین کند که دیگر چنین اتفاقی رخ نخواهد داد. به قربانیان و بازماندگانی این جنایت، خسارت پرداخت نماید و مکانیزمی را برای تحقیق در باره سیستم بردگی جنسی ارتش و از آن طریق دسترسی مردم به اسناد آن ایجاد کند. دادگاه، هم‌چنین از دولت ژاپن می‌خواهد که در مشورت با بازماندگان، یک کمیسیون حقیقت‌یاب و آشتی را برای ثبت تاریخی جرایم جنسی در زمان جنگ تشکیل دهد.
 
== دادگاه مردمی هند در زمینه حقوق بشر و محیط زیست ==
این دادگاه، جایگزینی است برای سیستم رسمی دادگستری در هند، که در مورد بسیاری از موضوعات، تحقیقات انجام می‌دهد و اقدامات اصلاحی را توصیه می‌کند و به افراد آسیب دیده صدا می‌دهد. دادگاه مردمی هند، از زمان تشکیل‌اش در در ۵ ژوئن ۱۹۹۳، تحقیقات زیادی را در مورد جابجایی مردم روستایی برای ایجاد سد یا پارک، تخلیه ساکنان محله‌های فقیرنشین، آلودگی صنعتی و خشونت‌ و قتل‌های دولتی انجام داده است. این دادگاه، تحقیقاتی در مورد نقض حقوق مردم و محیط زیست انجام می‌دهد. این دادگاه، در واقع نقش یک کمیسیون تحقیق را دارد و یافته‌های خود را همراه با توصیه‌هایی انتشار می‌دهد.  
 
== دادگاه بین‌المللی مردمی اندونزی ==
این دادگاه به فاصله روزهای ١٠ تا ١۳ نوامبر ۲۰١۵ در لاهه برگزار شد. این دادگاه یک ابتکار عملی مردمی است. دادگاه را جان بدربردگان از کشتار کمونیست‌ها توسط ژنرال سوهارنو با حمایت اندونزیایی‌های در تبعید، شماری از فعالان مدنی، وکلا، آکادمسین‌ها و هنرمندان سازماندهی کردند. این دادگاه برای رسیدگی به فرهنگ مصونیت از مجازات در رابطه با جنایت علیه بشریت در اندونزی در سال‌های ۱۹۶۵-۱۹۶۶ تشکیل شد. در گزارش نهایی این دادگاه آمده است که “این دادگاه، یک دادگاه حقوق بشری است و اقتدار اخلاقی خود را از صدای قربانیان و جوامع مدنی ملی و بین‌المللی می‌گیرد. هویت اساسی دادگاه، از جنس یک دادگاه تحقیق است.”  
 
به دنبال کودتای نافرجام نظامی طرفداران ژنرال سوکارنو، در ۳۰ سپتامبر ۱۹۶۵، او کنترل ارتش را بدست گرفت و ریاست ۳۰ ساله خونین خود را براندونزی آغاز کرد. او بلافاصله حزب کمونیست اندونزی را مقصر این کودتا دانست و به این ترتیب به کشتار رهبران، اعضا و هواداران آن دست زد. ۵۰۰.۰۰۰ تن از کادرها، اعضا، هواداران و وابستگان به حزب کمونیست و بسیاری از مردم عادی، دستگیر، شکنجه، اعدام و یا ناپدید شدند. در گزارش نهایی هیئت قضات این دادگاه آمده است که اندونزی مرتکب جنایت علیه بشریت شده و باید پاسخگوی ده مورد نقض فاحش حقوق بشر باشد که در سال‌های ۱۹۶۵-۱۹۶۶ اتفاق افتاد، از جمله قتل، شکنجه و نسل کشی علیه کادرها، اعضا و هواداران حزب کمونیست و طرفداران سوکارنو و هم‌چنین اعضای حزب ملی اندونزی.
 
در کشورهایی که مردم سرکوب و کشتار می‌شوند و حقوق آنها پایمال می‌شود، به دلیل وابستگی دادگاه‌های محلی به دستگاه قدرت و شریک جرم بودن آنان، امکان دادخواهی مردم وجود ندارد، دادگاه مردمی برگزار می‌شود.
 
دادگاه‌های بین‌المللی، مانند دادگاه بین‌المللی کیفری، به دلیل اینکه فقط مربوط به جرایمی می‌شود که پس از سال ۲۰۰۲ انجام گرفته باشند، صلاحیت قانونی برای رسیدگی به جرایمی که پیش از آن انجام شده باشد و یا جرایمی که مربوط به نقض حقوق بشر باشند، را ندارند. دادگاه بین‌المللی کیفری در پی تصویب اساسنامه رُم در ١ ژوئیه ۲٠٠۲، در شهر لاهه موجودیت یافت. دادگاه بین‌المللی کیفری در چهار مورد می‌تواند اقدام کند، که سه مورد آن به درخواست دولت‌ها و شورای امنیت سازمان ملل است. در مورد چهارم، افراد حقیقی و یا نهادهای غیردولتی هم می‌توانند به آن شکایت کنند، اما این مورد نیز به همکاری کشور محل جنایت بستگی دارد. این دادگاه تاکنون در رابطه با شکایت مردم و یا نهادهای مردمی اقدامی انجام نداده است.  <blockquote></blockquote>


== سخنرانی سناتور کلی آیوت ==
== سخنرانی سناتور کلی آیوت ==
خط ۴۰: خط ۶۶:
پروفسور دانشگری در سخنرانی خود به‌مشاهداتش از جنایات رژیم در زندان اوین از جمله اعدام هزاران تن از مجاهدین در اوایل دهة۱۳۶۰ پرداخت، گفت: <blockquote>«تقریباً نیمی از هم‌کلاسی‌های من که دانشجوی پزشکی در دانشکدة پزشکی تهران بوپدند، توسط هیأت‌های مرگ ابراهیم رئیسی اعدام شدند... رئیسی و سایر جنایتکاران در قتل‌عام۶۷ در پی آن بودند که زندانیان به‌مسعود رجوی اهانت کنند... اما آن زندانیان ایستادند و به‌اصول مقاومت و رهبر آن آقای رجوی وفادار ماندند. آنها قیمتش را با جان‌هایشان پرداختند تا روح کشور ما را نجات بدهند و فرهنگ مقاومت علیه این رژیم را تقویت کنند.</blockquote><blockquote>امروز همین را در خیابان‌های تهران و تمام ۳۱استان ایران می‌بینیم که مردم شعار می‌دهند: «مرگ بر خامنه‌ای».</blockquote><blockquote>فیروز دانشگری در پایان سخنانش تأکید کرد، ابراهیم رئیسی باید به‌خاطر نسل‌کشی و جنایت علیه بشریت، به‌دست عدالت سپرده شود.</blockquote>
پروفسور دانشگری در سخنرانی خود به‌مشاهداتش از جنایات رژیم در زندان اوین از جمله اعدام هزاران تن از مجاهدین در اوایل دهة۱۳۶۰ پرداخت، گفت: <blockquote>«تقریباً نیمی از هم‌کلاسی‌های من که دانشجوی پزشکی در دانشکدة پزشکی تهران بوپدند، توسط هیأت‌های مرگ ابراهیم رئیسی اعدام شدند... رئیسی و سایر جنایتکاران در قتل‌عام۶۷ در پی آن بودند که زندانیان به‌مسعود رجوی اهانت کنند... اما آن زندانیان ایستادند و به‌اصول مقاومت و رهبر آن آقای رجوی وفادار ماندند. آنها قیمتش را با جان‌هایشان پرداختند تا روح کشور ما را نجات بدهند و فرهنگ مقاومت علیه این رژیم را تقویت کنند.</blockquote><blockquote>امروز همین را در خیابان‌های تهران و تمام ۳۱استان ایران می‌بینیم که مردم شعار می‌دهند: «مرگ بر خامنه‌ای».</blockquote><blockquote>فیروز دانشگری در پایان سخنانش تأکید کرد، ابراهیم رئیسی باید به‌خاطر نسل‌کشی و جنایت علیه بشریت، به‌دست عدالت سپرده شود.</blockquote>


== سخنرانی سولماز ابوعلی قهرمان کاراته ==
== حکم نهایی دادگاه مردمی بین‌المللی آبان ==
سولماز ابوعلی با ذکر نمونه‌هایی از تبعیض و سرکوب دیکتاتوری آخوندی علیه زنان میهنمان، گفت: <blockquote>«زنان هم‌چنان پیشتاز اعتراضات و سازماندهی کانون‌های شورشی هستند».وی اضافه کرد: «برنامة ۱۰ماده‌یی (خانم مریم رجوی) نشان می‌دهد که چه‌طور برابری بین زن و مرد در آیندة ایران محقق خواهد شد. (طبق این برنامه) زنان در ایران فردا از آزادی‌ها و حقوق بنیادین برخوردار خواهند بود... از حق قانونی برابر برخوردار می‌شوند...، در ایران فردا زنان از مشارکت برابر سیاسی و... برابری اقتصادی برخوردار خواهند بود... در ایران فردا خشونت علیه زنان جرم شمرده خواهد شد».</blockquote><blockquote>این قهرمان کاراته درسخنانش اضافه کرد: «من به‌برنامة ۱۰ماده‌یی خانم رجوی اعتقاد دارم؛ به... رهبری و توانمندی او به‌الهام‌بخشی زنان و دخترانی مثل خودم اعتقاد دارم. به‌همین دلیل مدال‌های طلای خودم را به‌او اهدا کرده‌ام؛ چون او و آن‌چه آن‌را نمایندگی می‌کند، دفاع از برابری ما است».</blockquote>
در حکم نهایی دادگاه مردمی بین‌المللی آبان، قضات با اتفاق آراء اعلام کردند که: 
 
۱‌ـ جمهوری اسلامی ایران در فاصله‌ی سال­های ١٣۶٠ تا ١٣۶٨ حقوق بین­‌الملل را نقض کرده و علیه شهروندان خود مرتکب جنایت علیه بشریت شده است.
 
۲ـ جمهوری اسلامی ایران به‌موجب میثاق بین‌المللی حقوق مدنی وسیاسی، در نقض فاحش حقوق بشر در رابطه با شهروندان خود مسئولیت کامل دارد؛ و
 
۳ـ عرف حقوق بین‌الملل، جمهوری اسلامی ایران را در ارتکاب گسترده و طرح‌ریزی شده‌ی جنایت علیه بشریت در فاصله­ی سال­های ١٣۶٠ تا ١٣۶٨ به طور کامل مسئول می‌داند.<blockquote></blockquote>


== منابع  ==
== منابع  ==
<span dir="RTL"></span><span dir="RTL"></span><span dir="RTL"></span><span dir="RTL"></span>
<span dir="RTL"></span><span dir="RTL"></span><span dir="RTL"></span><span dir="RTL"></span>
<references />
<references />

نسخهٔ ‏۱۸ نوامبر ۲۰۲۱، ساعت ۰۶:۴۹

دادگاه بین‌المللی مردمی آبان،

دادگاه مردمی به دادگاهی گفته می‌شود که در غیاب رسیدگی رسمی و علنی به جنایات حاکمان توسط مردم تشکیل می‌شود. این دادگاه یک ابتکار عمل مردمی است و با الهام از مبارزات دادخواهانه‌ی مردم ایران و بخصوص “مادران خاوران” و حمایت وکلا، نویسندگان، شاعران، فعالان حقوق زنان و کودکان، دانشجویان و…تشکیل شد. این دادگاه مورد حمایت وسیع مردم، به‌ویژه خانواده‌های جان‌باختگان در داخل و خارج ایران قرار گرفت. این دادگاه، رسیدگی به کشتار زندانیان سیاسی در دهه‌ شصت در ایران را، در دو مرحله کمیسیون حقیقت‌یاب در لندن به فاصله روزهای ١۸ تا ۲۲ ژوئن ۲۰١۲ و دادگاه در لاهه به فاصله روزهای ۲۵ تا ۲۷ اکتبر ۲۰١۲،  انجام داد. این دادگاه برای رسیدگی به کشتار نزدیک به بیست هزار زندانی سیاسی در دهه شصت، که به دهه خونین معروف است، دستگیری و شکنجه ده‌ها هزار تن از فعالان سیاسی، رهبران، اعضا و هواداران سازمان‌ها و احزاب سیاسی، گروه‌های قومی هم‌چون کردها، ترکمن‌ها، بلوچ‌ها، عرب‌ها، پیروان مذاهبی هم‌چون بهائی‌ها، آزار و تجاوز جنسی زنان، تجاوز به دختران باکره به‌ویژه پیش از اعدام، تشکیل گردید.

با الهام از مبارزات دادخواهانه‌ی مردم ایران و بخصوص “مادران خاوران” تشکیل شده است، مادرانی که در دهه نخست پس از حاکمیت جمهوری اسلامی،  فرزندان خود را در اعدام‌های دسته جمعی از دست دادند و به دعوت

تاریخچه دادگاه‌های مردمی

از دهه ۱۹۳۰ حداقل شصت دادگاه مردمی، در خارج از ساختارهای دولتی و حکومتی و بین‌المللی ایجاد شده است. ساختار و روش کار این دادگاه‌ها که به موارد زیادی از قبیل نقض حقوق بین‌الملل، حقوق بشر، نسل کشی، جنایت جنگی، جنایت علیه بشریت، خشونت علیه زنان، خشونت علیه کارگران و روزنامه‌نگاران، خشونت قومی، کشتار مخالفان و زندانیان سیاسی، تخریب محیط زیست و… پرداخته‌اند، با هم متفاوت بوده است.

در سال ۱۹۳۳، هنگامی که هیتلر تلاش کرد کمونیست‌ها را به خاطر آتش زدن پارلمان آلمان مقصر بداند، گروهی از وکلای اروپایی و آمریکایی با تشکیل دادگاهی، بی‌گناهی آنها را ثابت کردند و در نهایت منجر به آزادی آنها شدند. این نخستین دادگاه غیردولتی بود که تشکیل شد و به دادگاه شهروندی موسوم گشت. این دادگاه، پیشگام دادگاه‌هایی شد که به دادگاه‌های شهروندی و سپس مردمی معروف شدند، با سوابق مختلف تلاش‌های بعدی – از جمله دادگاه‌های جنگ آمریکا در ویتنام، بردگی جنسی ژاپن، دیکتاتوری‌های آمریکای لاتین، فلسطین، کشتار زندانیان سیاسی در ایران، قتل‌عام روهینگین‌ها و…

دادگاه مردمی (رومانی) بخارست و ترانسیلوانیای شمالی

“دادگاه مردمی (رومانی) و ترانسیلوانیای شمالی” اولین دادگاهی بود که توسط اولین دولت بعد از جنگ جهانی دوم رومانی، تحت نظارت کمیسیون کنترل متفقین برای محاکمه جنایتکاران جنگی تشکیل شد. این دادگاه طبق توافقنامه‌ای میان دولت رومانی و فرماندهی متفقین تشکیل شد. دولت رومانی طبق این توافقنامه متعهد می‌شود که در امر دستگیری و محاکمه جنایتکاران جنگی همکاری کند. این دادگاه در واقع غیردولتی نبود و از این جهت به آن مردمی اطلاق می‌شد، چون این دادگاه، یک دادگاه عادی و رسمی نبود و خارج از حوزه دادگاه‌های رسمی تشکیل شد.

دادگاه راسل

دادگاه راسل، نخستین دادگاه غیردولتی بود که به دادگاه مردمی مرسوم شد. این دادگاه را برتراند راسل با میزبانی ژان پل سارتر در نوامبر ۱۹۶۶ سازماندهی کرد. دادگاه راسل در سال ۱۹۶۷ در دو جلسه در استکهلم سوئد و روسکیلد دانمارک برگزار شد. دو فیلسوف برجسته چپ، برتراند راسل و ژان پل سارتر به‌همراه للیلو باسو، کن کوتس، رالف شوئمن،  خولیو کورتازار و چند نفر دیگر دادگاه را برای رسیدگی به جنایات آمریکا در ویتنام تشکیل دادند. این دادگاه یک دهه بعد از شکست نیروهای فرانسوی در سال ١٩۵۴ و تشکیل ویتنام جنوبی و شمالی تاسیس شد. این دادگاه به دادگاه بین‌المللی جنایات جنگی نیز مشهور بود. برتراند راسل هیئتی متشکل از چهره‌های برجسته‌ای از جمله فلاسفه، دانشمندان، سیاستمداران، نویسندگان و وکلا تشکیل داد تا شواهد مربوط به مداخلات ایالات متحده آمریکا در ویتنام را بشنود و تعیین کند که آیا جرایم بین‌المللی مرتکب شده است. این هیئت، براساس قوانین بین‌المللی،  به این نتیجه رسید که آمریکا و متحدانش در ویتنام مرتکب جنایت جنگی و نسل کشی شده‌اند؛ دولت و نیروهای مسلح ایالات متحده به‌طور عمدی اقدام به بمباران اهداف غیرنظامی، از جمله بیمارستان‌ها، مدارس، خانه‌های مسکونی، سدها، بناهای تاریخی و فرهنگی و.. کرده است؛ دولت‌های استرالیا، نیوزیلند، کره جنوبی، فیلیپین، تایلند و ژاپن با نقض حقوق بین‌الملل با ایالات متحده در رابطه با اقدامات تجاوزگرانه‌اش به ویتنام و لائوس، همدست بوده‌اند.

دادگاه راسل، دادگاه‌های ‌دیگری در سال‌های بعد، از جمله در سال ۱۹۷۳ در رُم برای رسیدگی به جنایات دیکتاتوری‌های نظامی در آرژانتین و برزیل، به فاصله سال‌های ۱۹۷۴-١٩۷۶ در رُم برای رسیدگی به جنایات حکومت نظامی پینوشه در شیلی، در سال ١٩۷۸ برای رسیدگی به وضعیت حقوق بشر در آلمان، در سال ۱۹۷۳ برای رسیدگی به تهدید مردم بومی در آمریکا،  در سال ۲۰۰۴ برای عراق و  به فاصله ۲۰۰۹ تا ۲۰۱۲  برای فسلطین، برگزار کرد.

دادگاه دائمی مردمی

للیو باسو  از همراهان و اعضای هیئت ژوری دادگاه راسل برای ویتنام، در سال ١٩۷٩ “دادگاه دائمی مردمی” را به‌عنوان جانشین و ادامه دهنده تجربه دادگاه راسل، در بولونیا ایتالیا تاسیس کرد.

“دادگاه دائمی مردمی” جلسه‌ای بتاریخ ۲۲ سپتامبر ۲۰۱۷، در کوالالامپور برای رسیدگی به کشتار  مسلمانان روهینگیایی توسط ارتش میانمار(برمه سابق)، برگزار کرد. “دادگاه دائمی مردمی” پس از شنیدن شهادت شاهدان و شهادت کارشناسان، به این نتیجه رسیدکه در میانمار، جنایات جنگی، جنایت علیه بشریت و نسل کشی انجام می‌شود. در  گزارشی که این دادگاه منتشر کرد، از جامعه جهانی خواسته شده که هرچه سریع‌تر نسبت به قتل‌عام روهینگینی‌ها و اخراج آنان عکس‌المعل نشان دهد. در ادامه گزارش دادگاه، از دادگاه جنایی بین‌المللی درخواست شده است که پرونده‌ای در رابط با قتل‌عام روهینگینی‌ها براساس یافته‌های این دادگاه، تشکیل دهد.

دادگاه مردمی مکزیک

ده‌ها سازمان مدنی مکزیک، طی نامه‌ای بتاریخ در ۲۱ اکتبر ۲۰۱۱، از دادگاه دائمی مردمی(بنیاد للیو و لیزلی باسو) درخواست کردند که  دادگاهی برای رسیدگی به وضعیت جوامع بومی مکزیک که مدت‌های طولانی است برای خودمختاری و تکثر حقوقی مبارزه می‌کنند، برگزار کند. این دادگاه،  نخستین جلسه خود را در ژوئن ۲۰١۲ در  سیوداد خوارس و جلسه نهایی‌اش را به فاصله‌روزهای ١۲ تا ١۵ نوامبر ۲۰١۴ در مکزیکو سیتی، پایتخت مکزیک، برگزار کرد. دادگاه به چهار مورد، جنگ کثیف، به‌عنوان ساخت و ساز خشونت؛ مصونیت از مجازات و عدم دسترسی به عدالت؛ کوچ و جا به جایی اجباری؛ زن کشی و خشونت علیه زنان؛ خشونت علیه کارگران ذرت، حاکمیت و استقلال غذایی؛ تخریب محیط زیست و حقوق مردم؛ اطلاعات گمراه‌کننده، سانسور و خشونت علیه روزنامه‌نگاران، رسیدگی کرد.

سازوکار این دادگاه مانند دادگاه‌های قبلی که دادگاه دائمی مردمی برگزار کرده است، برانگیختن افکار و آگاهی عمومی نسبت به نقض حقوق مردم و ارتقا احترام به قوانین جهانی و حقوق اساسی مردم و جوامع و افراد بود. هیئتی(هیئت داوران) متشکل از یک قاصی، چند استاد دانشگاه در عرصه‌های مختلف علمی،  یک دادستان، یک کشیش و یک سیاستمدار، دادگاه را اداره کردند.

دادگاه دائمی مردمی، چندین دادگاه هم از جمله برای رسیدگی به کشتار تامیل‌ها توسط دولت سری لانکا، در برلین در سال ۲٠١٠ و در برمه در سال ۲٠١۳، یک جلسه در پاریس در سال ۲٠١۸ برای نقض قوانین بین‌المللی توسط دولت و ارتش ترکیه در رابطه با کردها، برگزار کرده است.  

دادگاه راسل در باره فلسطین

“دادگاه راسل در باره فلسطین”. این دادگاه در سال ۲۰٠٩ برای رسیدگی به نقض قوانین بین‌المللی توسط اسرائیل در سرزمین‌های اشغالی، تاسیس شد. مکانیزم و سازماندهی این دادگاه به همان‌گونه است که در دوران راسل به جنایات جنگی آمریکا و متحدان‌اش در ویتنام رسیدگی کرد. یک هیئت ژوری متشکل از چهره‌های برجسته‌ جهانی، از جمله فلاسفه، دانشمندان، سیاستمداران، نویسندگان و وکلا جلسات دادگاه راسل در باره فلسطین را تشکیل می‌دهند. این دادگاه چند جلسه، به ترتیب در مارس ۲٠١٠ در بارسلونا، در نوامبر ۲٠١٠ در لندن، در نوامبر ۲٠١١ در کیپ تاون، در نوامبر ۲٠١۲ در نیویورک و در سپتامبر ۲٠١۳ در بروکسل برگزار کرد.

دادگاه راسل در باره فلسطین، به منظور جمع‌بندی موارد نقض قوانین بین‌المللی توسط اسرائیل در سرزمین‌های اشغالی فلسطین و هم‌چنین مسئولیت جامعه جهانی و بخش خصوصی برای کمک به اسرائیل برای نقض حقوق فلسطین‌ها، جلسه نهایی خود را در شانزدهم و هفدهم مارس ۲٠١۳، در بروکسل برگزار کرد. دادگاه به این نتیجه رسید که اسرائیل در رابطه با اشغال سرزمین‌های فسلطین، حق مردم فلسطین به تشکیل کشورشان(حق تعیین سرنوشت)، ساخت دیوار، مصوبات سازمان ملل متحد برای خروج از سرزمین‌های اشغالی، ایجاد شهرک‌های اسرائیلی در سرزمین‌ای اشغالی و اخراج فلسطینی‌ها از این مناطق، تخریب و مصادره خانه‌های فلسطینی‌ها، ضمیمه بیت و المقدس به خاک اسرائیل، جلوگیری از بازگشت مهاجران فلسطینی به فلسطین، مجازات جمعی فلسطینی‌ها در غزه، دستگیری فراگیر فلسطینی‌ها بدون اتهام، شکنجه و آزار و اذیت زندانیان فلسطینی و…، قوانین بین‌المللی و حقوق عرفی بین‌المللی را نقض کرده است. در ادامه نتیجه‌گیری این دادگاه آمده است که چندین مورد از این موارد نقض حقوق بین‌الملل، مجازات کیفری محسوب می‌شوند: جنایات جنگی، جنایات علیه بشریت و جنایت آپارتاید.

“دادگاه بین‌المللی جنایات جنگی زنان در باره بردگی جنسی ارتش ژاپن”

این دادگاه، دادگاه توکیو نیز نامیده می‌شود که از طریق تلاش سازمان‌های غیر دولتی در سراسر آسیا  به مدت چهار روز به فاصله ۸ تا ١۲ دسامبر ۲۰۰۰ در توکیو برگزار شد. هدف از برگزاری این دادگاه، رسیدگی به‌‌ برده‌داری جنسی نظامی ژاپن در دوران جنگ جهانی دوم و پیش از آن بود. دولت و ارتش وقت ژاپن برای ارایه خدمات جنسی به نیروهای ارتش، مراکزی را در مکان‌هایی که ارتش ژاپن حضور داشت، تحت عنوان” آسایشگاه زنان[۲]” ایجاد کرد. بیشتر زنانی که از سوی ارتش ژاپن مورد استفاده جنسی قرار گرفتند، از سرزمین‌های اشغالی، از جمله کره، چین و فیلیپین بودند، اما زنانی نیز از برمه، تایلند، ویتنام، مالایا، مانچوکو، تایوان، هند شرقی، تیمور، گینه نو برای خدمات جنسی به نظامیان ژاپن در کشورهای اشغالی و هم‌چنین در ژاپن، اندونزی، مالایا، تایلند، برمه، هنگ کنگ، ماکائو، هندوچین به کار گرفته شدند. تعداد کمی نیز از زنان هلند و استرالیا  در میان آنان بودند. تخمین زده می‌شود ۳۶۰۰۰۰ تا ۴۱۰۰۰۰ هزار زنان را ارتش امپراطوری ژاپن در آن دوران به بردگی جنسی گرفته بود.

دادگاه به این نتیجه رسید که ژاپن در دوران جنگ جهانی دوم، برخلاف تعهدات و توافقات خود و تعهدات‌اش نسبت به قوانین بین‌المللی، عمل کرده است. ژاپن معاهدات بین‌المللی از جمله کنوانسیون ۱۹۰۷ لاهه، کنوانسیون بین‌المللی ۱۹۲۱ برای جلوگیری از تردد زنان و کودکان و کنوانسیون ۱۹۳۰ سازمان جهانی کار در مورد کار اجباری را نقض کرده است. این دولت هم‌چنین، حقوق عرف بین‌الملل، از جمله کنوانسیون برده‌داری ۱۹۲۶ و معاهده ۱۹۵۱ سانفرانسیسکو  را زیرپا گذاشته است.

دادگاه زنان، امپراطور ژاپن، هیروهیتو[۳] و هشت عضو عالی رتبه نظامی و دولتی را در رابطه با برداری جنسی و تجاوز به عنف، به عنوان جنایت علیه بشریت، مسئول دانست. دادگاه، امپراطور هیروهیتو و ژنرال یاماشیتا[۴] فرمانده ارتش امپرطوری ژاپن را برای تجاوز به زنان ماپانیک[۵] به‌عنوان جنایت علیه بشریت مجرم شناخت.

دادگاه به دولت ژاپن توصیه می‌کندکه مسئولیت‌اش در قبال ایجاد “آسایشگاه زنان” را تائید و اعلام کند که این سیستم، حقوق بین‌الملل را نقض کرده است. عذرخواهی کند و مسئولیت قانونی خود را انجام دهد وتضمین کند که دیگر چنین اتفاقی رخ نخواهد داد. به قربانیان و بازماندگانی این جنایت، خسارت پرداخت نماید و مکانیزمی را برای تحقیق در باره سیستم بردگی جنسی ارتش و از آن طریق دسترسی مردم به اسناد آن ایجاد کند. دادگاه، هم‌چنین از دولت ژاپن می‌خواهد که در مشورت با بازماندگان، یک کمیسیون حقیقت‌یاب و آشتی را برای ثبت تاریخی جرایم جنسی در زمان جنگ تشکیل دهد.

دادگاه مردمی هند در زمینه حقوق بشر و محیط زیست

این دادگاه، جایگزینی است برای سیستم رسمی دادگستری در هند، که در مورد بسیاری از موضوعات، تحقیقات انجام می‌دهد و اقدامات اصلاحی را توصیه می‌کند و به افراد آسیب دیده صدا می‌دهد. دادگاه مردمی هند، از زمان تشکیل‌اش در در ۵ ژوئن ۱۹۹۳، تحقیقات زیادی را در مورد جابجایی مردم روستایی برای ایجاد سد یا پارک، تخلیه ساکنان محله‌های فقیرنشین، آلودگی صنعتی و خشونت‌ و قتل‌های دولتی انجام داده است. این دادگاه، تحقیقاتی در مورد نقض حقوق مردم و محیط زیست انجام می‌دهد. این دادگاه، در واقع نقش یک کمیسیون تحقیق را دارد و یافته‌های خود را همراه با توصیه‌هایی انتشار می‌دهد.  

دادگاه بین‌المللی مردمی اندونزی

این دادگاه به فاصله روزهای ١٠ تا ١۳ نوامبر ۲۰١۵ در لاهه برگزار شد. این دادگاه یک ابتکار عملی مردمی است. دادگاه را جان بدربردگان از کشتار کمونیست‌ها توسط ژنرال سوهارنو با حمایت اندونزیایی‌های در تبعید، شماری از فعالان مدنی، وکلا، آکادمسین‌ها و هنرمندان سازماندهی کردند. این دادگاه برای رسیدگی به فرهنگ مصونیت از مجازات در رابطه با جنایت علیه بشریت در اندونزی در سال‌های ۱۹۶۵-۱۹۶۶ تشکیل شد. در گزارش نهایی این دادگاه آمده است که “این دادگاه، یک دادگاه حقوق بشری است و اقتدار اخلاقی خود را از صدای قربانیان و جوامع مدنی ملی و بین‌المللی می‌گیرد. هویت اساسی دادگاه، از جنس یک دادگاه تحقیق است.”  

به دنبال کودتای نافرجام نظامی طرفداران ژنرال سوکارنو، در ۳۰ سپتامبر ۱۹۶۵، او کنترل ارتش را بدست گرفت و ریاست ۳۰ ساله خونین خود را براندونزی آغاز کرد. او بلافاصله حزب کمونیست اندونزی را مقصر این کودتا دانست و به این ترتیب به کشتار رهبران، اعضا و هواداران آن دست زد. ۵۰۰.۰۰۰ تن از کادرها، اعضا، هواداران و وابستگان به حزب کمونیست و بسیاری از مردم عادی، دستگیر، شکنجه، اعدام و یا ناپدید شدند. در گزارش نهایی هیئت قضات این دادگاه آمده است که اندونزی مرتکب جنایت علیه بشریت شده و باید پاسخگوی ده مورد نقض فاحش حقوق بشر باشد که در سال‌های ۱۹۶۵-۱۹۶۶ اتفاق افتاد، از جمله قتل، شکنجه و نسل کشی علیه کادرها، اعضا و هواداران حزب کمونیست و طرفداران سوکارنو و هم‌چنین اعضای حزب ملی اندونزی.

در کشورهایی که مردم سرکوب و کشتار می‌شوند و حقوق آنها پایمال می‌شود، به دلیل وابستگی دادگاه‌های محلی به دستگاه قدرت و شریک جرم بودن آنان، امکان دادخواهی مردم وجود ندارد، دادگاه مردمی برگزار می‌شود.

دادگاه‌های بین‌المللی، مانند دادگاه بین‌المللی کیفری، به دلیل اینکه فقط مربوط به جرایمی می‌شود که پس از سال ۲۰۰۲ انجام گرفته باشند، صلاحیت قانونی برای رسیدگی به جرایمی که پیش از آن انجام شده باشد و یا جرایمی که مربوط به نقض حقوق بشر باشند، را ندارند. دادگاه بین‌المللی کیفری در پی تصویب اساسنامه رُم در ١ ژوئیه ۲٠٠۲، در شهر لاهه موجودیت یافت. دادگاه بین‌المللی کیفری در چهار مورد می‌تواند اقدام کند، که سه مورد آن به درخواست دولت‌ها و شورای امنیت سازمان ملل است. در مورد چهارم، افراد حقیقی و یا نهادهای غیردولتی هم می‌توانند به آن شکایت کنند، اما این مورد نیز به همکاری کشور محل جنایت بستگی دارد. این دادگاه تاکنون در رابطه با شکایت مردم و یا نهادهای مردمی اقدامی انجام نداده است.  

سخنرانی سناتور کلی آیوت

سناتور کلی آیوت در سخنرانی خود درکنفرانس گفت:

ما به خاطر آرمان ازادی ایران اینجا  هستیم. مهم است در حالی که مجمع عمومی ملل متحد برگزار می شود  به به جو بایدن و به رهبران اروپا یادآوری کنیم که یک آلترناتیو در برابر رژیم سرکوبگر حاکم بر ایران وجود دارد . این آلترناتیو تحت رهبری قدرتمند و الهام بخش خانم رجوی همان شورای ملی مقاومت و سازمان مجاهدین است. خوشحالم که توانستیم در این کنفرانس سخنرانی خانم رجوی را بشنویم.

او و شورای ملی مقاومت یک برنامه برای ایران دموکراتیک دارند؛ براساس انتخابات ازاد، برابری، آزادی بیان، جدایی دین و دولت و یک ایران غیر اتمی. رهبری خانم رجوی قویا در نقطه مقابل آخوندها قرار دارد.

سناتور کلی آیوت افزود: رژیم حاکم بر ایران زن ستیز است ما می دانیم که زنان چطور سرکوب می شوند.

اما زنان ایران در داخل و خارج با شجاعت پیشتازی مقاومت برای تغییر در ایران را به دست گرفتند. ما در کنار زنان و مردان ایران درمبارزه آنها برای تغییر می ایستیم.

سخنرانی سناتور رابرت توریسلی

سناتور رابرت توریسلی سخنران دیگر کنفرانس واشینگتن گفت:

زنی هست که هر روز و هر ساعت در تلاش است تا برای آزادی مردم ایران مبارزه کند، او مریم رجوی است. به‌ساکنان کمپ اشرف می‌گویم که شما الهام‌بخش ما هستید. شما آزادترین ایرانیان در جهان هستید. از احترام ما برخوردارید و هرگز شما را رها نخواهیم کرد. می‌دانیم که مردم ایران چه شجاعتی را برای اعتراض به‌خرج می‌دهند. می‌دانیم که زمان زیادی طی شده و قیمت کلانی پرداخت شده... فقط یک چیز قطعی است و آن هم این است که شما مردم ایران پیروز خواهید شد، آخوندها ساقط خواهند شد و این به‌روشنی روز است.

سناتور توریسلی افزود:‌ عجیب است که در دوران ما چنین جنایاتی صورت می‌گیرد؛ می‌دانیم که در سال۶۷ خمینی فتوایی را امضا کرد و به‌قتل و نابودی (مجاهدین) فراخوان داد. آن‌چه در سال67 رخ داد همان موقع هم ناشناخته نبود. می‌دانستند که چه اتفاقی می‌افتد. آقای رجوی از همان شروع برای دبیرکل ملل متحد هم نوشت. همه مطلع شدند که یک حکومت به‌طور سیستماتیک مردم را به‌قتل می‌رساند.

این عادلانه نیست که رئیسی تحت بازداشت نیست. سفرهای رئیسی یک لحظة مهم برای کشورهای دیگر خواهد بود. آیا باید نسل‌کشی را به‌خاطر تجارت و توافق فراموش کرد؟ آن‌هم با کسانی که صدها هزار تن از مردم یک کشور را به‌قتل رسانده‌اند. مانند آنچه در نورنبرگ صورت گرفت، عدالت  علیه رئیسی هم برقرار خواهد شد.[۱]

سخنرانی پروفسور فیروز دانشگری

پروفسور دانشگری در سخنرانی خود به‌مشاهداتش از جنایات رژیم در زندان اوین از جمله اعدام هزاران تن از مجاهدین در اوایل دهة۱۳۶۰ پرداخت، گفت:

«تقریباً نیمی از هم‌کلاسی‌های من که دانشجوی پزشکی در دانشکدة پزشکی تهران بوپدند، توسط هیأت‌های مرگ ابراهیم رئیسی اعدام شدند... رئیسی و سایر جنایتکاران در قتل‌عام۶۷ در پی آن بودند که زندانیان به‌مسعود رجوی اهانت کنند... اما آن زندانیان ایستادند و به‌اصول مقاومت و رهبر آن آقای رجوی وفادار ماندند. آنها قیمتش را با جان‌هایشان پرداختند تا روح کشور ما را نجات بدهند و فرهنگ مقاومت علیه این رژیم را تقویت کنند.

امروز همین را در خیابان‌های تهران و تمام ۳۱استان ایران می‌بینیم که مردم شعار می‌دهند: «مرگ بر خامنه‌ای».

فیروز دانشگری در پایان سخنانش تأکید کرد، ابراهیم رئیسی باید به‌خاطر نسل‌کشی و جنایت علیه بشریت، به‌دست عدالت سپرده شود.

حکم نهایی دادگاه مردمی بین‌المللی آبان

در حکم نهایی دادگاه مردمی بین‌المللی آبان، قضات با اتفاق آراء اعلام کردند که:

۱‌ـ جمهوری اسلامی ایران در فاصله‌ی سال­های ١٣۶٠ تا ١٣۶٨ حقوق بین­‌الملل را نقض کرده و علیه شهروندان خود مرتکب جنایت علیه بشریت شده است.

۲ـ جمهوری اسلامی ایران به‌موجب میثاق بین‌المللی حقوق مدنی وسیاسی، در نقض فاحش حقوق بشر در رابطه با شهروندان خود مسئولیت کامل دارد؛ و

۳ـ عرف حقوق بین‌الملل، جمهوری اسلامی ایران را در ارتکاب گسترده و طرح‌ریزی شده‌ی جنایت علیه بشریت در فاصله­ی سال­های ١٣۶٠ تا ١٣۶٨ به طور کامل مسئول می‌داند.

منابع