کاربر:Safa/3صفحه تمرین: تفاوت میان نسخه‌ها

از ایران پدیا
پرش به ناوبری پرش به جستجو
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
 
(۷ نسخهٔ میانیِ ایجادشده توسط همین کاربر نشان داده نشد)
خط ۱: خط ۱:
<noinclude>
<noinclude>  
'''اختلاس چای دبش،''' اختلاس در چای دبش یک پرونده فساد اقتصادی است که در۴دهه سرکار آمدن جمهوری اسلامی، بزرگ‌ترین اختلاس محسوب می‌شود. این پرونده تاکنون بزرگ‌ترین و سنگین‌ترین فساد مالی با حجم مالی دست‌کم ۳.۴ میلیارد دلار(نزدیک به ۱۴۰هزار میلیارد تومان) را در برداشته است.
'''بازداشتگاه کهریزک،''' یا زندان کهریزک در شهر سنگ از توابع شهرری در استان تهران است که در دوران ریاست [[محمدباقر قالیباف|قالیباف]] برای نیروی انتظامی تأسیس و طی سالیان در عملیات‌های مختلفی مانند، تخریب محله خاک سفید مورد استفاده قرار گرفت. این بازداشتگاه تا اواسط سال ۱۳۸۸ ناشناخته بود، اما در جریان [[تظاهرات ۱۳۸۸|قیام سال ۱۳۸۸]] شهرت جهانی پیدا کرد.


شرکت چای دبش در دهه ۴۰ شمسی در قالب یک شرکت بازرگانی در زمینه واردات چای از کشورهای تولیدکننده مانند هندوستان، سریلانکا و کنیا فعالیت خود را آغاز کرد. در سال ۱۳۷۰ برند چای دبش به صورت رسمی ثبت شد. این شرکت با تاسیس اولین کارخانه خود اقدام به تولید و عرضه محصولات بسته‌بندی شده با برند چای دبش نمود. چای دبش هم اکنون با مساحت بیش از ۷۰۰۰۰ متر مربع بزرگ‌ترین و مجهزترین کارخانه چای در خاورمیانه است.<ref>[https://roozno.com/fa/news/597016/%D8%A7%D8%AE%D8%AA%D9%84%D8%A7%D8%B3-%DA%86%D8%A7%DB%8C-%D8%AF%D8%A8%D8%B4-%D9%88-%DB%B1%DB%B6%DB%B0-%D9%87%D8%B2%D8%A7%D8%B1-%D9%85%DB%8C%D9%84%DB%8C%D8%A7%D8%B1%D8%AF-%DA%A9%D9%87-%D8%A8%D8%A7%D8%AF-%D8%B1%D9%81%D8%AA&#x5D; سایت روز نو] </ref>
'''بازداشتگاه کهریزک از یادداشت‌های بهروز صبری سلماسی یکی از شکنجه‌گران زندان کهریزک'''


== پیشینه اختلاس ۳.۷ میلیارد دلاری ==
زندانیان در بدو ورود به کهریزک، برهنه فقط با یک زیرشلواری مجبور بودند روی سنگ و خار و خاشاک و آسفالت سینه خیز بروند و هم‌زمان مورد ضرب و شتم قرار می‌گرفتند یا تا حد ضعف «بشین پاشو» و «کلاغ پر» می‌رفتند. تعدادی از بازداشت شدگان به دلیل شدت جراحات وارده و شرایط نامناسب نگهداری‌شان در بازداشتگاه، کشته شدند و نیروهای امنیتی با تهدید خانواده‌های آنان از اعلام اسامی و دادخواهی این خانواده‌ها جلوگیری نمودند. بازداشت شدگان که از زمان بازداشت تا روز تولد فاطمه زهرا حق استفاده از حمام را نداشتند، در این مدت به بیماری‌هایی نظیر شپش مبتلا شدند. سوله کهریزک در این زمان فاقد آب، تهویه، وسایل گرم کننده و خنک کننده، هرگونه کف پوش، موکت و تخت خواب، نور کافی، سرویس بهداشتی قابل استفاده و حمام بوده‌ است. کمپ کهریزک تا سه ماه آب لوله کشی نداشت و زندانیان تا سه ماه حق نداشتند برای دستشویی از آب استفاده کنند. آب فقط به شرط کتک و کابل خوردن به آن‌ها داده می‌شد. تا یک ماه اول آب را از گالن‌های گازوئیل می‌خوردند که موجب تهوع و استفراغ می‌شد. در دو ماه اول، هر زندانی می‌توانست فقط در ساعت‌های ۱۰ صبح و ۱۰ شب، ۳ دقیقه از دستشویی استفاده کند و به شرط کتک خوردن و سینه خیز رفتن و عوعو کردن مانند سگ، از آب استفاده کند. البته در ۲۰ روز اول در را باز نمی‌کردند و بازداشتی‌ها مجبور بودند همان‌جا که زندگی می‌کنند جلوی هم ادرار و مدفوع کنند، بعد از ۲۰ روز که در را باز کردند کف سوله را با آب فشار قوی شستند.
رسانه‌ها میزان این تخلف را از ۲ تا ۳.۷ میلیارد دلار بیان کرده‌اند. به گفته رسانه‌ها این بزرگ‌ترین پرونده اختلاس در ایران می‌باشدکه تاکنون افشا شده است. تخلف میلیارد دلاری در واردات چای توسط شرکت چای دبش از سال۱۳۹۸ آغاز شده و تا پایان سال ۱۴۰۱ ادامه داشته است.


برخی مطبوعات رقم این اختلاس را مجموعا معادل ۳.۳۷۰ میلیارد دلار می‌دانند. از این مبلغ نزدیک به ۱.۴۷۲ میلیون دلار از ارز نیمایی به منظور تهیه ماشین‌آلات تامین شده است. بقیه این مبلغ جهت واردات چای بوده است.
در یادداشت‌های روزانه بسیجی بهروز صبری سلماسی که از شکنجه گران با سابقه بازداشتگاه کهریزک می‌باشد و توسط یکی از سربازان خدمت کهریزک از وی ربوده شد، آمده است:<blockquote>«غذا دو وعده در ساعت ۱۶:۳۰ و ۲۱:۳۰ میان زندانیان پرتاب می‌شد که شامل یک چهارم نان لواش و یک سیب زمینی بسیار کوچک (تقریبا ۵۰ گرمی برای هر نفر) بود. گاهی افرادی که ضعیف‌تر بودند و تاکنون این مکان‌ها را ندیده بودند را وادار می‌کردند برای دریافت غذا چهار دست و پا مثل سگ پارس کنند و سیب زمینی را با دندان از روی زمین بردارند. در اثر سوء تغدیه به زودی زندانیان چنان وضعی پیدا کردند که با هر ضرب و شتم کوچکی بی‌هوش می‌شدند و بیشترشان یک سوم تا نصف وزن خود را از دست دادند. زندانیان کهریزک که اکنون به زندان‌های دیگر منتقل شده‌اند هنوز به شرایط عادی برنگشته‌اند و به انواع بیماری‌های گوارشی مبتلا هستند. در کهریزک کمتر از نیم متر جا برای هر کسی بود و زندانیان گاهی مجبور بودند نوبتی بخوابند.»</blockquote><blockquote>بهروز صبری سلماسی از عاملین اصلی آزار و اذیت جنسی بازداشت شدگان زندان کهریزک، متولد تهران در سال ۱۳۵۶ می باشد که در جریانات ضرب و شتم دانشجویان در [[حمله به کوی دانشگاه تهران (۱۸-۲۳ تیر ۱۳۷۸)|حادثه کوی دانشگاه در سال ۱۳۸۸]] نقش محوری داشته است. نامبرده در بسیاری از فعالیت های تروریستی [[نیروی قدس سپاه پاسداران|سپاه قدس]] نیز نقش داشته است. دفترچه یادداشت‌های روزانه وی که حاوی بسیاری از جنایات وی بوده، توسط یکی از سربازان وظیفه ربوده شده که به دست [[مهدی کروبی]] افتاد و زمینه رسوایی جمهوری اسلامی را فراهم آورد. نام وی پس از ناآرامی‌های ۲۵ بهمن ۱۳۸۹ توسط برخی از رسانه ها فاش شد.</blockquote><blockquote>ضرب و شتم زندانیان با باتوم، کابل، سیم‌های برق بافته شده و شوک الکتریکی انجام می‌شد. دست و پای آن‌ها را به صورت کمانی و قپانی می‌بستند و کتک می‌زدند. گاهی هم با دست و پای بسته آنها را تاب داده و پرت می‌کردند. گاهی هم دست‌ها و پاهای زندانیان را به همدیگر می‌بستند. گاهی کف پای زندانیان را می‌زدند و سپس مجبورشان می‌کردند روی پاهای ملتهب خود راه بروند. گاهی برای تحقیر و وحشت، عورت آن‌ها را جلوی دیگر زندانیان نشان داده و با باتوم و شیشه به آنها تجاوز می‌کردند و در صورتی که زندانی می‌پذیرفت تا فحش‌های بسیار رکیکی به خود دهد، شکنجه متوقف می‌شد.</blockquote><blockquote>گاهی زندانیان به تخت سربازان بسته می‌شدند و دیگران باید روی آن‌ها ادرار می‌کردند. بسیاری از زندانیان دچار مشکلات روحی روانی شدند و ۱۳ نفر تا ۳۰ مهر ۱۳۸۸ کشته شدند. کسانی که دست و پای‌شان می‌شکست به بیمارستان برده نمی‌شدند، زیرا از بیمارستان سجاد فقط برای موارد منجر به مرگ استفاده می‌شد و شکستگی دست و پا مورد اورژانسی محسوب نمی‌شد. بسیاری از این شکستگی‌ها به طور کج جوش خورده‌است. از سه قلاده سوسمار نیز برای آزار بازداشتی‌ها استفاده می‌شد.</blockquote>اسامی شماری از شکنجه گرانی که تا کنون تعدادی از جوانان ایرانی را زیر شکنجه در زندان کهریزک به قتل رسانده‌اند به شرح زیر است:


شرکت چای دبش برای وارد کردن چای هندی ۱۴دلاری ثبت سفارش می‌کرده اما به جای آن، چای درجه ۲ ایرانی به قیمت ۲دلار را به فروش رسانده است. این شرکت مابه تفاوت قیمت دلاری را در بازار آزاد به فروش رسانده است. نکته دیگر اینکه برای ۱.۴میلیارد دلار آن اصلا هیچ کالایی وارد نکرده است.<ref>[https://www.pgnews.ir/%D8%AF%D8%A8%D8%B4-%D8%AA%D8%B1%DB%8C%D9%86-%D8%A7%D8%AE%D8%AA%D9%84%D8%A7%D8%B3-%D8%AA%D8%A7%D8%B1%DB%8C%D8%AE-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86&#x5D; سایت خلیج فارس]</ref>
احمدرضا رادان جانشین فرمانده نیروی انتظامی، عامریان (عامری) معاون رادان، کشمیری (از دستیاران رادان)، حقی فرمانده گارد، کومیجانی رئیس بازداشتگاه کهریزک، سروان پاسدار زندی معاون اردوگاه کهریزک، پاسدار سید موسوی قاتل محسن روح الامینی، افسر پاسدار سید حسینی افسر نگهبان زندان کهریزک، حسین فدایی، سرتیپ مسعود صدر الاسلام فرمانده سابق اطلاعات ناجا، بهروز صبری سلماسی از شکنجه‌گران کهریزک، حسین عمویی از شکنجه‌گران کهریزکو هشت نفر از افراد گارد که با نقاب زندانیان را مورد شکنجه قرار می‌دادند.


=== ثبت شرکت‌های زنجیره‌ای ===
[[مهدی کروبی]] یکی از نامزدهای انتخاباتی در سال ۱۳۸۸ در نامه‌ای به هاشمی رفسنجانی صریحاً به تجاوز به دختران و پسران بازداشت شده اشاره کرده‌است. مجید انصاری، معاون سابق رئیس‌جمهوری ایران و عضو مجمع روحانیون مبارز، در گفتگو با خبرگزاری جمهوری اسلامی، ایرنا، درباره‌ی درخواست [[مهدی کروبی]] از هاشمی رفسنجانی، برای بررسی موضوع «تجاوز به زندانیان» گفته‌است:<blockquote>«با کمال تاسف این‌ها صحت دارد و آدم باید به قول امیرالمؤمنین آرزوی مرگ کند که در جمهوری اسلامی کار به اینجا برسد که چنین فجایعی رخ دهد… نه یک مورد بلکه متعدد بوده‌است».</blockquote><blockquote>برخی از اظهارات رادان در زندان کهریزک خطاب به زندانیان:</blockquote><blockquote>ما از بالاترین مقامات کشوری و امنیتی و قضایی دستور داریم که اینگونه عمل کنیم و مامورین تنها دستورات را اجرا می‌کنند و در سیر بازجویی‌های فنی به تمام مامورین پلیس امنیت می‌گویم که برخورد کنید و بزنید و اگر کسی کشته شد من پاسخ خواهم داد... آنقدر اینجا شکنجه می‌شوید و بی آب و غذا نگه داشته می‌شوید تا اندازه موش شوید و از میان میله‌های سلول‌های بازداشتگاه رد شوید و تازه این موقع است که اگر زنده ماندید به دادگاه و زندان دیگر منتقل می‌شوید.</blockquote>قاسم رضایی، جانشین فرمانده نیروی انتظامی در برنامه دستگیری افرادی که آنها را اراذل و اوباش می‌نامند به ماموران پلیس دستور داده در صحنه درگیری، دست و پای کسانی که قمه دارند را بشکنند.
اکبر رحیمی درآباد، به همراه خانواده‌اش ۱۴شرکت در زمینه واردات، بسته‌بندی و توزیع چای دارند. عرفان رحیمی و مژگان عیدی از اعضای خانواده وی در تیرماه ۱۴۰۱ یک شرکت بدون حضور اکبر رحیمی درآباد ثبت کرده‌اند. نام این شرکت «رسام آکام لوتوس‌‌آروند» است و در زمینه چای فعال است.


این خانواده از طریق ۳شرکت تابعه به نام‌های « آسان توان تولید»، «دبش سبز گستر» و «فرآورده‌های غذایی نیکو فراز» از بانک مرکزی ارز نیمایی و دولتی دریافت می‌کردند.
او در ویدیویی که خبرگزاری ایرنا منتشر کرد خطاب به ماموران می‌گوید: باید کاری کنید که قمه را بیاندازد. یعنی دست نداشته باشند. اگر این افراد را در صحنه درگیری بازداشت کردید و سالم بودند باید پاسخ دهید که چرا سالم‌اند. باید دستشان شکسته و نیم‌تنه آن‌ها افتاده باشد. اگر قداره کشیدند باید قلم پایشان را بشکنید.


در وب‌سایت بانک مرکزی جمهوری اسلامی کل ارز نیمایی و ۴۲۰۰ تومانی که از ۲۱ فروردین۱۳۹۷ تا اردیبهشت ۱۴۰۰ به اشخاص حقوق و حقیقی در این شرکت پرداخت شده است
== منابع ==
 
<references />
موجود است.<ref>[https://www.iranintl.com/202312114233 سایت ایران اینترنشنال]</ref>
 
شرکت چای دبش به منظور استفاده از تسهیلات ارزی اقدام به تاسیس شرکت‌های تابعه نموده است. در زیر لیستی از شرکت‌های تابعه چای دبش که مربوط به اکبر رحیمی درآباد و همسرش مژگان عیدی است آماده است:
 
=== شرکت‌های اکبر رحیمی‌درآباد: ===
شرکت سهامی خاص فرآورده‌های غذایی نیکو فراز
 
شرکت سهامی خاص افرند کلبه ایرانیان
 
شرکت سهامی خاص گروه صنعتی سرزمین سپید عرفان
 
شرکت سهامی خاص راشا سانا پرگاس آروند
 
شرکت دبش سبز گستر
 
شرکت آسان توان تولید
 
شرکت شهد زر نوش
 
شرکت طلوع تجارت ستاره
 
شرکت ظهور تک ستاره
 
شرکت پخش سراسری دبش نیکو گستر شرق
 
شرکت پخش سراسری دبش نیکو گستر غرب
 
شرکت پخش سراسری دبش نیکو گستر البرز
 
شرکت فرآورده‌های غذایی و ساخت ماشین آلات صنعتی پزشکی نیکو فراز
 
شرکت پیشرو تجارت عرفان
 
=== شرکت‌های مژگان عیدی: ===
شرکت آلوارس پرواز ایرانیان
 
شرکت سهامی خاص فرآورده‌های غذایی نیکو فراز
 
شرکت سهامی خاص افرند کلبه ایرانیان
 
شرکت سهامی خاص شهد زر نوش
 
شرکت سهامی خاص گروه صنعتی سرزمین سپید عرفان
 
شرکت سهامی خاص راشا سانا پرگاس آروند
 
شرکت آسان توان تولید<ref>[https://ettelaat.com/fa/news/24839/%D9%85%D8%AF%DB%8C%D8%B1%D8%B9%D8%A7%D9%85%D9%84-%DA%86%D8%A7%DB%8C-%D8%AF%D8%A8%D8%B4-%D8%AF%D8%A7%D9%85%D8%A7%D8%AF-%DA%A9%DB%8C%D8%B3%D8%AA-%D9%88-%D9%87%D9%85%D8%B3%D8%B1%D8%B4-%DA%86%D9%87-%D8%B4%D8%B1%DA%A9%D8%AA%E2%80%8C%D9%87%D8%A7-%D9%88-%D8%AF%D8%A7%D8%B1%D8%A7%DB%8C%DB%8C%E2%80%8C%D9%87%D8%A7%DB%8C%DB%8C-%D8%AF%D8%A7%D8%B1%D8%AF سایت اطلاعات آنلاین]</ref>


== سازوکار اختلاس ==
# نیروی انتظامی - مکالمات بیسیم رادان در یوتیوب
 
# [[نیروی انتظامی جمهوری اسلامی#cite%20ref-13|↑]] نیروی انتظامی - سایت رادیو فردا
اکبر رحیمی درآباد با استفاده از رانت آقازاده‌ها توانسته بود قوانین گمرکی و مالیاتی را دور بزند و برای چندین سال هیچ دستگاهی متوجه آن نشود. بررسی‌ها نشان می‌دهد که وی به منظور پیشبرد کارها خود در تمامی دستگاه‌های اجرایی از جمله وزرات‌خانه‌های کشاورزی و صمت، سازمان گمرک، سازمان استاندارد و بانک مرکزی نفوذ و نفرات خود را داشته است.
# [[نیروی انتظامی جمهوری اسلامی#cite%20ref-14|↑]] نیروی انتظامی - سایت عصر نو
 
# [[نیروی انتظامی جمهوری اسلامی#cite%20ref-15|↑]] نیروی انتظامی - فیس بوک بی بی سی فارسی
برای نمونه در حالی که واردات چای نیازمند استعلام از دستگاه‌های دیگر برای تاییدکیفیت است و واردات این کالا از مسیر زرد و یا قرمز انجام می‌شده است. مسیر ترخیص کالاهای این هلدینگ از مسیر سبز انجام می‌شده است.
 
مسیر سبز به معنای ترخیص کالا و درج تیک‌های مورد نظر بدون چک آن می‌باشد.<ref name=":0">[https://www.didbaniran.ir/%D8%A8%D8%AE%D8%B4-%D8%A7%D9%82%D8%AA%D8%B5%D8%A7%D8%AF%DB%8C-4/171572-%D9%85%DB%8C%D9%84%DB%8C%D8%A7%D8%B1%D8%AF-%D8%AF%D9%84%D8%A7%D8%B1-%D8%A7%D8%AE%D8%AA%D9%84%D8%A7%D8%B3-%D8%AF%D8%A8%D8%B4-%D9%85%D8%B9%D8%A7%D8%AF%D9%84-%D8%A8%D8%A7%D8%B2%D8%B3%D8%A7%D8%B2%DB%8C-%DA%A9%D9%84-%D9%85%D8%AF%D8%A7%D8%B1%D8%B3-%D9%81%D8%B1%D8%B3%D9%88%D8%AF%D9%87-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86-%D8%B1%D9%81%D8%B9-%DA%A9%D8%A7%D9%85%D9%84-%D8%A2%D9%84%D9%88%D8%AF%DA%AF%DB%8C-%D9%87%D9%88%D8%A7%DB%8C-%DA%A9%D9%84%D8%A7%D9%86%D8%B4%D9%87%D8%B1%D9%87%D8%A7-%D8%A8%D8%A7-%D8%A7%DB%8C%D9%86-%D8%B1%D9%82%D9%85 سایت ایران دیدبان]</ref>در همین راستا ارز تخصیصی به منظور واردات چای تنها در اختیار این شرکت قرار گرفته است. سایر وارد کنندگان چای طی شکایتی به مخبر معاون اول رئیسی خواستار بررسی فوری این اقدام وزارت جهادکشاورزی شده بودند.
 
بنا به گزارش سازمان بازرسی تنها در سال ۱۴۰۱ دولت برای واردات چای کل کشور مبلغ ۱.۳۹۶ میلیارد دلار ارز اختصاص داده است. این درحالی است که براساس لایحه بودجه ۱۴۰۱ ارز ترجیحی برای واردات کالاهای اساسی ۹ میلیارد دلار بوده است.
 
به گزارش دنیای اقتصاد در سال ۹۸ و ۹۹ ارز تخصیص یافته برای واردات چای نزدیک به ۳۰۰ میلیون دلار بوده است. اما در سال ۱۴۰۰ به مدت ۳ سال میزان ارز تخصیصی ۳ برابر شده است.<ref name=":0" />متوسط عددی اختلاس چای دبش را می‌توان ۳.۳ میلیارد دلار در نظر گرفت. حال با این میزان پول چه کارهایی می‌شد انجام داد:
 
سال‌ها است که بازنشستگان در کف خیابان مطالبات خود را دارند اما پاسخ همه دولتمردان به آنها یک جمله است: «پول نداریم»
 
این در حالی است که برای متناسب‌سازی سالیانه در یک صندوق بازنشستگی، نیاز به ۹ هزار میلیارد تومان پول است. با توجه به میزان اختلاس ۱۴۰ هزار میلیارد تومانی چای دبش، می‌توان ۱۵ بار اجرای متناسب‌سازی را انجام داد.
 
میزان بدهی دولت به سازمان تامین اجتماعی در سال جاری کمتر از ۸۰ هزار میلیارد تومان است. به این صورت میزان اختلاس چای دبش نزدیک به ۲ برابر بدهی دولت به سازمان تامین اجتماعی است.
 
==== ابعاد اختلاس ====
هزینه ساخت کارخانه مونتاژ بوئینگ ۳.۵ میلیارد دلار است.
 
هزینه ساخت برج ساعت مکه ۳.۵ میلیارد دلار است.
 
هزینه ساخت یک مجتمع پتروشیمی، ۱.۲میلیارد دلار است.
 
هزینه رفع آلودگی هوا و قانون هوای پاک در یک سال کمتر از ۱۷ میلیون دلار است.
 
هزینه بازسازی مدارس فرسوده کل کشور کمتر از ۲ میلیارد دلار است.<ref>[https://eghtesaad24.ir/fa/news/220968/%D8%A8%D8%A7-%D8%A7%D8%AE%D8%AA%D9%84%D8%A7%D8%B3-%DA%86%D8%A7%DB%8C-%D8%AF%D8%A8%D8%B4-%DA%86%D9%82%D8%AF%D8%B1-%D8%A8%D9%87-%D8%AD%D9%82%D9%88%D9%82-%D8%A8%D8%A7%D8%B2%D9%86%D8%B4%D8%B3%D8%AA%DA%AF%D8%A7%D9%86-%D8%A7%D8%B6%D8%A7%D9%81%D9%87-%D9%85%DB%8C%E2%80%8C%D8%B4%D8%AF سایت اقتصاد ۲۴]</ref>
 
==== سودبرندگان اختلاس ====
نقش آقازاده‌ها در فساد و اختلاس‌ها
 
بی‌تردید کل اختلاس به جیب صاحبان شرکت چای دبش نرفته و سهم اصلی نصیب آقازاده‌ها، سران حکومت و ایادی آنها شده است.
 
علیرضا پاک فطرت نماینده مجلس از شیراز در گفتگو با «شرق» به ریشه اصلی فساد و اختلاس در کشور اشاره کرده و می‌گوید:
 
«البته به اعتقاد من فساد‌های مالی کمتر از سمت مدیران است و هر مدیری که در حال فعالیت است چند نفر بر او نظارت دارند. اما اختلاس‌ها بیشتر به آقازاده‌های بزرگ برمی‌گردد. ریشه این مفاسد اقتصادی و اختلاس‌ها خارج از سیستم اداری است. اگر به بازرگانان هم مراجعه کنید، به شما توضیح خواهند داد که همیشه در این موارد پای آقازاده‌های خاص وسط است»
 
«نمی‌دانم این آقازاده‌ها چه کسانی هستند؛ ما که نیستیم. نماینده جلوی بانک مرکزی برود او را راه نمی‌دهند. این کار از مدیران هم ساخته نیست و مدیر این کار را نمی‌تواند انجام دهد و کسانی دیگر این کار‌ها را انجام می‌دهند».<ref>[https://www.sharghdaily.com/%D8%A8%D8%AE%D8%B4-%D8%B3%DB%8C%D8%A7%D8%B3%D8%AA-%D8%AF%D8%A7%D8%AE%D9%84%DB%8C-216/909472-%D8%B1%D8%AF-%D9%BE%D8%A7%DB%8C-%D8%A2%D9%82%D8%A7%D8%B2%D8%A7%D8%AF%D9%87-%D9%87%D8%A7-%D8%AF%D8%B1-%D8%A7%D8%AE%D8%AA%D9%84%D8%A7%D8%B3-%D8%AF%D8%A8%D8%B4 سایت شبکه شرق]</ref>
 
==== نفرات افشا شده ====
ـ اکبر رحیمی ‌درآباد
 
مدیرعامل شرکت چای دبش اکبر رحیمی درآباد است. از وی اطلاعات دقیقی در دست نیست. وی متولد ۱۳۵۰ است که به گفته خودش ۳نسل وی در حوزه چای فعالیت داشته‌اند. به گفته رسانه‌ها، رحیمی با قرار وثیقه ۵هزار میلیارد تومانی در بازداشت به سر می‌برد.
 
ـ محمد جواد ساداتی نژاد
 
وی تا فروردین ۱۴۰۲ وزیر کشاروزی در دولت رئیسی بود. پیش از این، وی پرونده فساد مالی در دانشگاه کاشان داشت که با نفوذ توانست این پرونده را مختومه کند.<ref>[https://eghtesaad24.ir/fa/news/219905/%DA%86%D8%A7%DB%8C-%DA%AF%DB%8C%D8%AA-%D9%88-%D8%B5%D9%81%D8%B1-%D8%AA%D8%A7-%D8%B5%D8%AF-%DB%8C%DA%A9-%D8%A7%D8%AE%D8%AA%D9%84%D8%A7%D8%B3-%DA%A9%D9%84%D8%A7%D9%86-%D9%85%D8%B1%D9%88%D8%B1%DB%8C-%D8%A8%D8%B1-%D9%87%D9%85%D9%87-%D8%A7%D8%A8%D8%B9%D8%A7%D8%AF-%D9%81%D8%B3%D8%A7%D8%AF-%DB%B1%DB%B4%DB%B0-%D9%87%D8%B2%D8%A7%D8%B1-%D9%85%DB%8C%D9%84%DB%8C%D8%A7%D8%B1%D8%AF-%D8%AA%D9%88%D9%85%D8%A7%D9%86%DB%8C-%DA%86%D8%A7%DB%8C-%D8%AF%D8%A8%D8%B4 سایت اقتصاد ۲۴]</ref>
 
ـ محسن کاظمینی قائم مقام وزیر جهاد کشاورزی
 
پاسدار محسن کاظمینی از عالی‌ترین و پرنفوذ‌ترین فرماندهان سپاه پاسداران در ۲دهه گذشته می‌باشد. وی فرمانده اسبق قرارگاه ثارالله سپاه است. کاظمینی مدتی معاون اجرایی دبیرخانه مجمع تشخیص مصلحت نظام بود. وی از سال ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۲ قائم مقام وزیر جهادکشاورزی در قرارگاه امنیت غذایی بوده است. اژه‌ای رئیس قوه قضاییه در آذر ۱۴۰۲ اعلام کرد که کاظمینی از نفرات متخلف در اختلاس چای دبش می‌باشد.
 
از وی به عنوان یکی از نفرات اصلی در اختلاس هلدینگ یاس نام برده شده است.<ref name=":1">[https://www.independentpersian.com/node/377286/%D8%B3%DB%8C%D8%A7%D8%B3%DB%8C-%D9%88-%D8%A7%D8%AC%D8%AA%D9%85%D8%A7%D8%B9%DB%8C/%D8%B3%D8%B1%D9%86%D8%AE-%D9%BE%D8%B1%D9%88%D9%86%D8%AF%D9%87-%D8%A7%D8%AE%D8%AA%D9%84%D8%A7%D8%B3-%DA%86%D8%A7%DB%8C-%D8%AF%D8%A8%D8%B4-%D8%A8%D9%87-%D8%A8%DB%8C%D8%AA-%D8%AE%D8%A7%D9%85%D9%86%D9%87%E2%80%8C%D8%A7%DB%8C-%D9%88-%D8%B3%D9%BE%D8%A7%D9%87-%D8%B1%D8%B3%DB%8C%D8%AF سایت ایندیپندنت فارسی]</ref>
 
همچنین خبرهای از نقش سجاد مخبر فرزند معاون اول رئیسی، برادر همسر جواد ساداتی نژاد، داماد خامنه‌ای که فرزند گلپایگانی است در رسانه‌ها منعکس شده است اما از سوی مراجع موثق تایید نشده است.
 
فراری شدن مهره‌های اصلی اختلاس‌های قبلی
 
در ۴ دهه گذشته، ده‌ها پرونده فساد مالی در ایران افشا شده است اما همواره مقام‌های دولتی فراری داده شده و یا حداکثر از کار برکنار شده‌اند. در پرونده دزدی ۳هزار میلیارد تومانی، خاوری رئیس وقت بانک مرکزی از ایران به کانادا گریخت و تنها شخصی به نام مه‌آفرید امیرخسروی اعدام شد.
 
در گزارش تحقیق و تفحص از فولاد مبارکه نام بسیاری از مقام‌های وزارت اطلاعات، فرماندهان سپاه، امام جمعه‌ها و مقامات دولتی به میان آمد اما هیچ خبری از بازداشت و یا بازجویی از این افراد منتشر نشد.<ref name=":1" />
 
== منابع ==

نسخهٔ کنونی تا ‏۲۵ فوریهٔ ۲۰۲۴، ساعت ۰۹:۴۸

بازداشتگاه کهریزک، یا زندان کهریزک در شهر سنگ از توابع شهرری در استان تهران است که در دوران ریاست قالیباف برای نیروی انتظامی تأسیس و طی سالیان در عملیات‌های مختلفی مانند، تخریب محله خاک سفید مورد استفاده قرار گرفت. این بازداشتگاه تا اواسط سال ۱۳۸۸ ناشناخته بود، اما در جریان قیام سال ۱۳۸۸ شهرت جهانی پیدا کرد.

بازداشتگاه کهریزک از یادداشت‌های بهروز صبری سلماسی یکی از شکنجه‌گران زندان کهریزک

زندانیان در بدو ورود به کهریزک، برهنه فقط با یک زیرشلواری مجبور بودند روی سنگ و خار و خاشاک و آسفالت سینه خیز بروند و هم‌زمان مورد ضرب و شتم قرار می‌گرفتند یا تا حد ضعف «بشین پاشو» و «کلاغ پر» می‌رفتند. تعدادی از بازداشت شدگان به دلیل شدت جراحات وارده و شرایط نامناسب نگهداری‌شان در بازداشتگاه، کشته شدند و نیروهای امنیتی با تهدید خانواده‌های آنان از اعلام اسامی و دادخواهی این خانواده‌ها جلوگیری نمودند. بازداشت شدگان که از زمان بازداشت تا روز تولد فاطمه زهرا حق استفاده از حمام را نداشتند، در این مدت به بیماری‌هایی نظیر شپش مبتلا شدند. سوله کهریزک در این زمان فاقد آب، تهویه، وسایل گرم کننده و خنک کننده، هرگونه کف پوش، موکت و تخت خواب، نور کافی، سرویس بهداشتی قابل استفاده و حمام بوده‌ است. کمپ کهریزک تا سه ماه آب لوله کشی نداشت و زندانیان تا سه ماه حق نداشتند برای دستشویی از آب استفاده کنند. آب فقط به شرط کتک و کابل خوردن به آن‌ها داده می‌شد. تا یک ماه اول آب را از گالن‌های گازوئیل می‌خوردند که موجب تهوع و استفراغ می‌شد. در دو ماه اول، هر زندانی می‌توانست فقط در ساعت‌های ۱۰ صبح و ۱۰ شب، ۳ دقیقه از دستشویی استفاده کند و به شرط کتک خوردن و سینه خیز رفتن و عوعو کردن مانند سگ، از آب استفاده کند. البته در ۲۰ روز اول در را باز نمی‌کردند و بازداشتی‌ها مجبور بودند همان‌جا که زندگی می‌کنند جلوی هم ادرار و مدفوع کنند، بعد از ۲۰ روز که در را باز کردند کف سوله را با آب فشار قوی شستند.

در یادداشت‌های روزانه بسیجی بهروز صبری سلماسی که از شکنجه گران با سابقه بازداشتگاه کهریزک می‌باشد و توسط یکی از سربازان خدمت کهریزک از وی ربوده شد، آمده است:

«غذا دو وعده در ساعت ۱۶:۳۰ و ۲۱:۳۰ میان زندانیان پرتاب می‌شد که شامل یک چهارم نان لواش و یک سیب زمینی بسیار کوچک (تقریبا ۵۰ گرمی برای هر نفر) بود. گاهی افرادی که ضعیف‌تر بودند و تاکنون این مکان‌ها را ندیده بودند را وادار می‌کردند برای دریافت غذا چهار دست و پا مثل سگ پارس کنند و سیب زمینی را با دندان از روی زمین بردارند. در اثر سوء تغدیه به زودی زندانیان چنان وضعی پیدا کردند که با هر ضرب و شتم کوچکی بی‌هوش می‌شدند و بیشترشان یک سوم تا نصف وزن خود را از دست دادند. زندانیان کهریزک که اکنون به زندان‌های دیگر منتقل شده‌اند هنوز به شرایط عادی برنگشته‌اند و به انواع بیماری‌های گوارشی مبتلا هستند. در کهریزک کمتر از نیم متر جا برای هر کسی بود و زندانیان گاهی مجبور بودند نوبتی بخوابند.»

بهروز صبری سلماسی از عاملین اصلی آزار و اذیت جنسی بازداشت شدگان زندان کهریزک، متولد تهران در سال ۱۳۵۶ می باشد که در جریانات ضرب و شتم دانشجویان در حادثه کوی دانشگاه در سال ۱۳۸۸ نقش محوری داشته است. نامبرده در بسیاری از فعالیت های تروریستی سپاه قدس نیز نقش داشته است. دفترچه یادداشت‌های روزانه وی که حاوی بسیاری از جنایات وی بوده، توسط یکی از سربازان وظیفه ربوده شده که به دست مهدی کروبی افتاد و زمینه رسوایی جمهوری اسلامی را فراهم آورد. نام وی پس از ناآرامی‌های ۲۵ بهمن ۱۳۸۹ توسط برخی از رسانه ها فاش شد.

ضرب و شتم زندانیان با باتوم، کابل، سیم‌های برق بافته شده و شوک الکتریکی انجام می‌شد. دست و پای آن‌ها را به صورت کمانی و قپانی می‌بستند و کتک می‌زدند. گاهی هم با دست و پای بسته آنها را تاب داده و پرت می‌کردند. گاهی هم دست‌ها و پاهای زندانیان را به همدیگر می‌بستند. گاهی کف پای زندانیان را می‌زدند و سپس مجبورشان می‌کردند روی پاهای ملتهب خود راه بروند. گاهی برای تحقیر و وحشت، عورت آن‌ها را جلوی دیگر زندانیان نشان داده و با باتوم و شیشه به آنها تجاوز می‌کردند و در صورتی که زندانی می‌پذیرفت تا فحش‌های بسیار رکیکی به خود دهد، شکنجه متوقف می‌شد.

گاهی زندانیان به تخت سربازان بسته می‌شدند و دیگران باید روی آن‌ها ادرار می‌کردند. بسیاری از زندانیان دچار مشکلات روحی روانی شدند و ۱۳ نفر تا ۳۰ مهر ۱۳۸۸ کشته شدند. کسانی که دست و پای‌شان می‌شکست به بیمارستان برده نمی‌شدند، زیرا از بیمارستان سجاد فقط برای موارد منجر به مرگ استفاده می‌شد و شکستگی دست و پا مورد اورژانسی محسوب نمی‌شد. بسیاری از این شکستگی‌ها به طور کج جوش خورده‌است. از سه قلاده سوسمار نیز برای آزار بازداشتی‌ها استفاده می‌شد.

اسامی شماری از شکنجه گرانی که تا کنون تعدادی از جوانان ایرانی را زیر شکنجه در زندان کهریزک به قتل رسانده‌اند به شرح زیر است:

احمدرضا رادان جانشین فرمانده نیروی انتظامی، عامریان (عامری) معاون رادان، کشمیری (از دستیاران رادان)، حقی فرمانده گارد، کومیجانی رئیس بازداشتگاه کهریزک، سروان پاسدار زندی معاون اردوگاه کهریزک، پاسدار سید موسوی قاتل محسن روح الامینی، افسر پاسدار سید حسینی افسر نگهبان زندان کهریزک، حسین فدایی، سرتیپ مسعود صدر الاسلام فرمانده سابق اطلاعات ناجا، بهروز صبری سلماسی از شکنجه‌گران کهریزک، حسین عمویی از شکنجه‌گران کهریزکو هشت نفر از افراد گارد که با نقاب زندانیان را مورد شکنجه قرار می‌دادند.

مهدی کروبی یکی از نامزدهای انتخاباتی در سال ۱۳۸۸ در نامه‌ای به هاشمی رفسنجانی صریحاً به تجاوز به دختران و پسران بازداشت شده اشاره کرده‌است. مجید انصاری، معاون سابق رئیس‌جمهوری ایران و عضو مجمع روحانیون مبارز، در گفتگو با خبرگزاری جمهوری اسلامی، ایرنا، درباره‌ی درخواست مهدی کروبی از هاشمی رفسنجانی، برای بررسی موضوع «تجاوز به زندانیان» گفته‌است:

«با کمال تاسف این‌ها صحت دارد و آدم باید به قول امیرالمؤمنین آرزوی مرگ کند که در جمهوری اسلامی کار به اینجا برسد که چنین فجایعی رخ دهد… نه یک مورد بلکه متعدد بوده‌است».

برخی از اظهارات رادان در زندان کهریزک خطاب به زندانیان:

ما از بالاترین مقامات کشوری و امنیتی و قضایی دستور داریم که اینگونه عمل کنیم و مامورین تنها دستورات را اجرا می‌کنند و در سیر بازجویی‌های فنی به تمام مامورین پلیس امنیت می‌گویم که برخورد کنید و بزنید و اگر کسی کشته شد من پاسخ خواهم داد... آنقدر اینجا شکنجه می‌شوید و بی آب و غذا نگه داشته می‌شوید تا اندازه موش شوید و از میان میله‌های سلول‌های بازداشتگاه رد شوید و تازه این موقع است که اگر زنده ماندید به دادگاه و زندان دیگر منتقل می‌شوید.

قاسم رضایی، جانشین فرمانده نیروی انتظامی در برنامه دستگیری افرادی که آنها را اراذل و اوباش می‌نامند به ماموران پلیس دستور داده در صحنه درگیری، دست و پای کسانی که قمه دارند را بشکنند.

او در ویدیویی که خبرگزاری ایرنا منتشر کرد خطاب به ماموران می‌گوید: باید کاری کنید که قمه را بیاندازد. یعنی دست نداشته باشند. اگر این افراد را در صحنه درگیری بازداشت کردید و سالم بودند باید پاسخ دهید که چرا سالم‌اند. باید دستشان شکسته و نیم‌تنه آن‌ها افتاده باشد. اگر قداره کشیدند باید قلم پایشان را بشکنید.

منابع


  1. نیروی انتظامی - مکالمات بیسیم رادان در یوتیوب
  2. نیروی انتظامی - سایت رادیو فردا
  3. نیروی انتظامی - سایت عصر نو
  4. نیروی انتظامی - فیس بوک بی بی سی فارسی