کاربر:Sayfe/صفحه تمرین: تفاوت میان نسخه‌ها

از ایران پدیا
پرش به ناوبری پرش به جستجو
(عملیات چلچراغ و نوشیدن جام زهر)
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱: خط ۱:
'''نوشیدن جام زهر''' عبارتی بود که اولین بار توسط [[خمینی]] در هنگام پذیرش قطعنامه ۵۹۸ شورای امنیت و قرارداد آتش بس در سال۱۳۶۷ بکار برده شد.
==مصطفی پور محمدی در ابتدای انقلاب==
====مصطفی پور محمدی بعد از انقلاب====
=====سوابق و سمت های مصطفی پور محمدی=====
'''متولد ۱۳۳۸ در شهر قم است و تحصیلات حوزوی دارد. او از بدو پیدایش جمهوری اسلامی، سمت‌های مهم قضایی و امنیتی را بر عهده داشته‌ است از جمله:'''


اما سوال اساسی این است که چرا خمینی که بیش از ۷سال بر طبل جنگ کوبید و تمام طرح‌های صلح و آتش بس یا هیئت‌های مذاکره را اساسا نمی‌پذیرفت و معروف بود که گفته بود کسی در رابطه با آتش بس و صلح و پایان جنگ برای گفتگو به او مراجعه نکند و نیز به گفته‌ی خودش تا آخرین خشت خانه‌های تهران حاضر به پذیرش آتش بس نبود. چه شد که قطعنامه ۵۹۸ که چند سال قبل به تصویب شورای امنیت سازمان ملل متحد  رسیده بود وعراق هم آنرا پذیرفته بود، اینبار از طرف خمینی پذیرفته شد؟!
'''– دادستان دادگاه‌های انقلاب در استان‌های خوزستان، هرمزگان و خراسان از ۱۳۵۸ تا ۱۳۶۵'''


برای پاسخ به این سوال که خمینی هم در زمان پذیرش قطعنامه گفت« بواسطه حوادث و عواملی که از ذکر آن فعلاً خودداری میکنم » باید به شرایط و زمان پذیرش قطعنامه و وضعیت رژیم و تنها [[آلترناتیو]] و هماورد خمینی مراجعه کنیم تا آنچه خمینی حتی از ذکر آن ترس و واهمه داشت را بتوانیم بررسی کنیم.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=NwnG3LR0ZrY چرا برای خمینی پذیرش آتش بس معادل جام زهر بود؟]</ref>
'''– دادستان نظامی دادگاه‌های انقلاب در غرب کشور از ۱۳۶۵ تا ۱۳۶۶'''


== جنگ ایران و عراق ==
'''-مشاور وزیر اطلاعات از ۱۳۶۶ تا ۱۳۶۹'''
جنگ ایران و عراق با حمله هوایی گسترده هواپیماهای عراقی در روز اول شهریور ۱۳۵۹ شروع شد و بیش ازهفت سال طول کشید که بعد ازجنگ جهانی دوم، جنگ ایران وعراق بعنوان طولانی‌ترین جنگ در دنیا لقب گرفت.


در جنگ بین ایران و عراق، بیش از ۲میلیون نفرکشته و معلول، میلیونها انسان آواره شدند، ۳۰۰۰ روستا از بین رفت و۵۰ شهرمنهدم شد با بیش از یکهزار میلیارد دلار خسارت فقط برای طرف ایرانی جنگ!
'''– جانشین وزیر اطلاعات از ۱۳۶۹ تا ۱۳۷۰'''


=== چگونگی شکل‌گیری جنگ ایران و عراق ===
'''– مسئول امور خارجی وزارت اطلاعات از ۱۳۷۰ تا ۱۳۷۸'''
درواقع خمینی با دخالت‌هایش در امور داخلی عراق و فتوای «کافر بودن صدام حسین» و اعلام رسمی درسخنرانی عمومی برای قیام مردم  و ارتش عراق برای سرنگونی صدام حسین و تشکیل حکومت اسلامی، که در روزنامه‌های کثیرالانتشار آن‌روز ایران چاپ و نشر داده شد، عامل و بانی شروع جنگ ایران و عراق بود.


اما برای روشن شدن موضوع باید به چند نکته اشاره کنیم:
'''– مدرس علوم سیاسی در دانشگاه امام صادق از ۱۳۷۹ تا ۱۳۸۴'''


خمینی قطعنامه ۴۷۹ شورای امنیت سازمان ملل که تنها هفت روز بعد از شروع جنگ ایران و عراق صادر کرده و خواهان آتش بس شده بود را نپذیرفت، وطرح آتش بس سازمان کنفرانس اسلامی که با فرستادن یک هیئت بلند پایه با حضور یاسرعرفات و ضیاءالحق به تهران آمده بودند را رد کرد و همینطور طرح عربستان برای دادن مبلغ هنگفت ۶۰ میلیارد دلار بعنوان غرامت جنگ و آتش بس را نپذیرفت.
'''– رییس امور سیاسی، اجتماعی رهبر ایران از ۱۳۸۱ تا کنون'''


خمینی در سخنرانی‌های عمومی خود جنگ ایران و عراق را «نعمت» و « صلح رو دفن اسلام » می‌دانست و می‌گفت که «اگر این جنگ بیست سال هم طول بکشد» و « تا آخرین خشت‌های خانه‌های تهران » و برای «رفع فتنه در جهان» آنرا ادامه می‌دهد و معتقد بود که «راه قدس هم از کربلا می‌گذرد» یعنی حل مسئله فلسطین را مشروط به سرنگونی حکومت عراق می‌دانست.!!
'''– رییس سازمان بازرسی کشور از مرداد ۱۳۸۴ تا اردیبهشت ۱۳۸۷'''


بگفته بنی صدر(رییس جمهور وقت خمينی) كمی پس ازپيروزی انقلاب، صدام حسين، نوه‌ی سیدابوالحسن  اصفهانی مرجع معروف و درگذشته‌ی شيعه را نزد خمينی فرستاد تا ضمن عذرخواهی از  او درخواست تجديد مناسبات بکند اما خمينی با فرستاده‌ی صدام حتی ملاقات هم نكرد!
'''– وزیر دادگستری جمهوری اسلامی ایران از مرداد ۱۳۹۲ تا مرداد ۱۳۹۶'''


رفسنجانی نیر در مصاحبه‌ای گفت: «نمی‌توانم بگویم نمی‌شد جلوی جنگ گرفته‌ شود». [[جنگ ایران و عراق#cite note-34|[۳۴]]]
'''– مشاور رییس قوه قضاییه از ۳۱ مرداد ۱۳۹۶ تا کنون'''


علاوه براين منتظری درخاطرات خود می‌گويد: (خاطرات و مصاحبه با بی بی سی) به نظر من اگر (خمينی) يک مقدار تفاهم می‌کردند، شايد بهانه به‌دست آنها نمی‌آمد، بالاخره اين زمينه [يعنی حمله نظامی به ايران] برای آنها فراهم شد...».
'''مصطفی پورمحمدی در دوران مسئولیت‌هایش در موارد گسترده و شدید نقض حقوق بشر نقش داشته و مسئول است:'''


تقريبا ۳۴ سال بعد يعنی در روز ۶ مهر ۱۳۹۳سايت تابناك محسن رضايی مصاحبه‌ای از رفسنجانی منتشر كرد كه گفته بود: ” نمی‌توانم بگويم نمی‌شد جلوی جنگ گرفته شود.<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=ZtH_5iiI_qc سخنان خمینی در امور عراق پنج ماه قبل از حمله صدام به ایران]</ref><ref>[https://www.youtube.com/watch?v=2D_FHqL1cc8 منتظری از نقش خمینی در برپایی جنگ ایران و عراق می گوید]</ref> 
'''-در اعدام‌های فراقانونی و گسترده زنان جوان در مشهد در شهریورماه سال ۱۳۶۰، مصطفی پورمحمدی از بندرعباس به مشهد منتقل و دادستان کل استان خراسان شد. در هفته اول دی‌ماه ۱۳۶۰، چندین زن جوان در زندان وکیل‌آباد مشهد اعدام شدند. بلافاصله پس از این اعدام‌ها برخی از خانواده‌های دختران به نزدیکان‌شان گفتند که پیش از اعدام، به دختران آنها تجاوز شده بوده است.'''


=== نامشروع بودن جنگ پس از عقب نشینی عراق ===
'''– مصطفی پورمحمدی به‌ عنوان نماینده وزارت اطلاعات در سال ۱۳۶۷، عضو کمیته‌‌ای موسوم به «هیئت مرگ» بود که پس از چند سوال درباره عقاید سیاسی و یا مذهبی زندانیان، تصمیم به اعدام یا زنده ماندن آنها می‌گرفت. در مرداد و شهریور سال ۱۳۶۷، چندین هزار زندانی سیاسی در ایران، با فتوای آیت‌الله خمینی و تصمیم مقامات قضایی و اطلاعاتی اعدام شدند. با انتشار فایل صوتی جلسه آیت‌الله منتظری با اعضای هیئت مرگ در ۲۴ مرداد ۱۳۶۷، مصطفی پورمحمدی مجبور شد نقش خود را در کشتار ۶۷ بپذیرد و بگوید: «ما افتخار می‌کنیم که دستور خدا را در رابطه با منافقین [از مخالفان سیاسی جمهوری اسلامی ایران] اجرا کردیم و در مقابل دشمنان خدا و ملت با قدرت ایستادیم و مقابله کردیم.»'''
موضع [[سازمان مجاهدین خلق ایران|مجاهدین خلق ایران]] در مورد [[جنگ ایران و عراق]] این بود که این جنگ با حمله عراق اما به تحریک [[روح‌الله خمینی|خمینی]] آغاز شده است و قابل پیشگیری بود. با این همه مجاهدین در جنگ ایران و عراق به دفاع از خاک ایران پرداختند و به جبهه رفتند اما پس از آزادی خرمشهر و درخواست عراق برای آتش بس، این جنگ را نامشروع و در خدمت منافع خمینی می‌دانستند.
 
در اساس هر حاکمیتی نیاز به قدرت سیاسی دارد، در غیر این صورت فرو می‌ریزد.
 
رژیم خمینی این قدرت را از طریق جنگ‌افروزی و پرورش ایده‌های آپوکالپتیکی تحت عنوان جبهه‌ی مقاومت شیعه، تشکیل هلال شیعی و... به‌ دست می‌آورد. جنگ خارجی تحت عنوان جنگ حق علیه باطل (اسلام علیه کفر) تضمین کننده بقای رژیم خمینی است. از نظر مجاهدین خلق، خمینی با یک پتانسیل عظیم آزادی شده در انقلاب ۵۷ روبرو بود که در صورت برآورده نشدن خواسته‌های‌شان برای او مشکل‌آفرین می‌شدند. جنگ ایران و عراق امکان سرکوب را برای این رژیم فراهم کرد و این پتانسیل را در مسیر انحرافی کانالیزه نمود.
 
جواد منصوری فرمانده سابق سپاه پاسداران در مصاحبه‌ای در تلویزیون ایران می‌گوید:
 
«اگر جنگ نشده بود من فكر می‌كنم انقلاب اسلامی از بين رفته بود، من اعتقادمه و جنگ بود كه انقلاب اسلامی رو سازمان داد، ...، خيلی ما نتايج جنگ برامون عالی بود، عالی بود، با جنگ بود که توانستيم ضد انقلاب داخل رو سركوب كنيم، گروهكها رو سركوب كنيم./ خلخالی به‌من گفت دوستان شما رفتن آنجا[گنبد] اينها رو سركوب كردن، ۴تا از رهبران شون رو گرفتن، اينها بايد اعدام بشن... پاشد رفت، همانجا رفت گنبد، ساعت ۱۲ شب تو گنبد آنها رو محكمه كرد و همان شب اعدامش كرد و فردا صبح آمد».
 
== سیاست مجاهدین: پایان دادن به جنگ ==
همان‌طور که گفته شد رژیم ایران با سیاست [[عمق استراتژیک|صدور بحران]] (صدور انقلاب) قدرت خود را تأمین می‌کرد. تشکیل هلال شیعی و فتح قدس از طریق کربلا شعارهایی بودند که رژیم ملاها را توانمند می‌کرد و به آن امکان بقا می‌داد. از سویی این جنگ با بیش از دو میلیون کشته و مجروح و یک میلیارد دلار خسارت تا سال ۱۳۶۵، تمامی زندگی مردم ایران را تحت تأثیر خود قرار داده بود و مجاهدین خلق در این شرایط اعلام کردند که وظیفه‌ی ملی هر ایرانی آزادی‌خواه تلاش برای پایان دادن به [[جنگ ایران و عراق]] است.
 
=== امضای قرارداد صلح با عراق ===
آن‌ها فعالیت‌های گسترده‌ای را، هم در سراسر جهان و هم در داخل ایران علیه جنگ آغاز کردند تا رژیم ایران را وادار به پذیرش آتش بس کنند. اولین گام مجاهدین این بود که با وزیر خارجه دولت عراق در مورد شرایط صلح و پایان دادن به جنگ به مذاکره پرداختند. [[مسعود رجوی]] در سال ۱۳۶۱ به امضای قرارداد صلح با دولت عراق پرداخت. دولت عراق با امضای این قرار داد نشان داد که حاضر به صلح است. مجاهدین خلق توانستند حمایت هزاران تن از شخصیت‌های جهانی از این طرح صلح را به دست بیاورند.
 
=== در هم شکستن ماشین جنگی خمینی ===
در گام بعدی مجاهدین تصمیم گرفتند عملا برای پایان دادن به جنگ اقدام کنند. با گذشت ۵ سال از کارزار دعوت به صلح، مجاهدین خلق گامی عملی را با پرداخت بها از جانب خود، برای پایان دادن به جنگ ایران و عراق ضروری می‌دیدند. به این منظور در سال ۱۳۶۵ مسعود رجوی با وجود این‌که می‌دانست سفر و استقرار او در عراق اتهامات زیادی را متوجه او می‌کند، به عراق رفت و ارتش آزادی‌بخش را تشکیل داد.
 
مسعود رجوی در این شرایط بود که استراتژی [[ارتش آزادی‌بخش ملی ایران|ارتش آزادی‌بخش]] نوین را تدوین و دنبال کرد. این استراتژی بر تشکیل یک ارتش منظم در خارج از خاک میهن، درست در  مسیر سیاست صدور بحران رژیم ایران، یعنی عراق تکیه داشت.
 
ارتش آزادی‌بخش پس از آمادگی طی دو عملیات گسترده چندین لشکر و تیپ نیروهای نظامی ایران را از کار انداخت.
 
=== عملیات چلچراغ و نوشیدن جام زهر ===
نوشیدن جام زهر آتش بس و اینکه چرا خمینی این جام زهر را نوشید موضوعی بود که خمینی تا پایان عمر در این‌باره چیزی نگفت علی‌رغم اینکه هرگز حاضر نبود درمورد آتش بس یا صلح گفتگو کند و هر تقاضایی را نشنیده رد میکرد‌، اما در بین صحبت‌های اطرافیانش یا بعد از مرگ خمینی این موضوع به زبان‌های مختلف کمی توضیح داده شد.
 
هدف رژیم ایران از قبول قطعنامه، قبل از هرچیز اجرای آتش بس و بسته شدن مرزها بود تا راه ورود نیروهای ارتش آزادیبخش ملی به خاک میهن را ببندد. شکی نیست که این خواست خمینی مورد تأیید "شیطان بزرگ" نیز بود. نگاهی به بازگویی دیدگاه‌های سیاستمداران و سخنگویان رسمی آمریکا در رابطه با توقع خویشتن‌داری  از "همه‌ی طرفهای درگیر" ، و نه دو طرف درگیر ، بیانگر این نظر است. همین زد و بند و زمینه سازی برای آچمز کردن نیروهای مقاومت به بهانه‌ی "آتش بس" است که در برخی مواقع از آن به عنوان "توطئه" یاد می‌شود. در هر صورت امید دست یافتن به این ریسمان نجات بود که خمینی را وادار ساخت تا تلخی نوشیدن زهر را برخود هموارکرد» [[جنگ ایران و عراق#cite note-93|[۹۳]]]
 
به عقیده ناظران سیاسی،‌ عنصر تعیین کننده ایرانی که میز تعادل قوا را در جنگ ایران و عراق بهم زد [[ارتش آزادی‌بخش ملی ایران|ارتش آزادیبخش ملی ایران]] بود. خمینی که شکست را پس از [[عملیات چلچراغ]]  در چشم انداز می‌دید، برای مات کردن این عنصر مجبور به پذیرش قطعنامه ۵۹۸ و آتش بس شد.
 
سرتیپ پاسدار اسماعیل احمدی مقدم در این رابطه می‌گوید''':'''
 
«سازمان منافقين آرام آرام سازماندهی نظامي را درست كردند كه اونها هم ابتدا از عملياتهای محدود بعد وسعت عمليات اضافه شد آرام آرام ديديم كه وسعت عملياتها در واقع و دامنه‌اش گسترش پيدا كرد. درجبهه در واقع ميانی در جبهه جنوبی، وحتی در فكر می كنم خرداد ماه ۶۷ بود كه شهرمهران را هم تونستند تصرف بكنند هدف آنها هم درواقع سقوط تهران؛ تصرف تهران؛ و سرنگونی حكومت بود»''.''<sup>[[جنگ ایران و عراق#cite note-94|[۹۴]]]</sup>
 
یکی از فرماندهان ارشد سپاه پاسداران به نام محمد اسماعیل کوثری سال‌ها بعد از پذیرش آتش‌بس توسط رژیم ایران، این‌‌طور فاش کرد:
 
دشمنان، توطئه‌های واقعاً گسترده‌ای را طرح‌ریزی کرده بودند، چون منافقین قبل از عملیات فروغ جاویدان در مهران، عملیاتی به زعمِ خود موفقیت آمیز انجام داده بودند؛ و شعارِ «امروز مهران فردا تهران» را هم یکی دو ماه قبل، مطرح کرده بودند. بنابراین با در اختیارگرفتنِ انواع سلاح‌های سنگین و نیمه سنگین همچون نفربر و غیره، خود را سازماندهی کرده بودند. پذیرش قطعنامه از سوی حضرت امام، تمام این توطئه‌ها را خنثی کرد.<sup>[[جنگ ایران و عراق#cite note-95|[۹۵]]]</sup>
 
در [[عملیات چلچراغ]] ارتش آزادی‌بخش توانست شهر مهران را تسخیر و نزدیک به ۲میلیارد دلار غنیمت بگیرد. ارتش آزادی‌بخش در حالی به مرکز لشکر سپاه پاسداران رسید که فرمانده سپاه پاسداران در حال تماس با تهران برای کسب تکلیف بود. مجاهدین در این عملیات شعار «امروز مهران، فردا تهران» سردادند. خمینی ۲۹ روز بعد آتش بس را پذیرفت و به جنگ خاتمه داد. و فرماندهان سپاه بعدها آن‌را نتیجه‌ی عملیات مجاهدین دانستند.
 
سید احمد پسر خمینی در این‌باره گفت:
 
پس ازاعلام آتش بس، خمینی اکثراً رو به دیوار می‌نشست و گریه می‌کرد و با مشت بر زانویش میزد وآه وافسوس می‌خورد.
 
کوثری از فرماندهان سپاه پاسداران نیز گفت:
 
«دشمنان، توطئه‌های واقعاً گسترده‌ای را طرح‌ریزی کرده بودند، چون منافقین قبل ازعملیات فروغ جاویدان در مهران، عملیاتی به زعمِ خود موفقیت آمیز انجام داده بودند؛ وشعارِ ”امروز مهران فردا تهران‌“ را هم یکی دو ماه قبل، مطرح کرده بودند. بنابراین با در اختیار گرفتنِ انواع سلاح‌های سنگین و نیمه سنگین همچون نفربر و غیره، خود را سازماندهی کرده بودند. پذیرش قطعنامه از سوی حضرت امام، تمام این توطئه‌ها را خنثی کرد».
 
او می‌خواست فرصت آماده سازی برای عملیات «فتح تهران» را از مجاهدین بگیرد، راه را بر ارتش آزادی‌بخش بسته و آن‌ها را «زائیده‌ی جنگ» معرفی کند.
 
== منابع ==
<references />
<references group="https://www.youtube.com/watch?v=NwnG3LR0ZrY" />
<references group="https://www.youtube.com/watch?v=ZtH_5iiI_qc" />
<references group="https://www.youtube.com/watch?v=2D_FHqL1cc8" />

نسخهٔ ‏۱۴ آوریل ۲۰۲۰، ساعت ۱۴:۳۳

مصطفی پور محمدی در ابتدای انقلاب

مصطفی پور محمدی بعد از انقلاب

سوابق و سمت های مصطفی پور محمدی

متولد ۱۳۳۸ در شهر قم است و تحصیلات حوزوی دارد. او از بدو پیدایش جمهوری اسلامی، سمت‌های مهم قضایی و امنیتی را بر عهده داشته‌ است از جمله:

– دادستان دادگاه‌های انقلاب در استان‌های خوزستان، هرمزگان و خراسان از ۱۳۵۸ تا ۱۳۶۵

– دادستان نظامی دادگاه‌های انقلاب در غرب کشور از ۱۳۶۵ تا ۱۳۶۶

-مشاور وزیر اطلاعات از ۱۳۶۶ تا ۱۳۶۹

– جانشین وزیر اطلاعات از ۱۳۶۹ تا ۱۳۷۰

– مسئول امور خارجی وزارت اطلاعات از ۱۳۷۰ تا ۱۳۷۸

– مدرس علوم سیاسی در دانشگاه امام صادق از ۱۳۷۹ تا ۱۳۸۴

– رییس امور سیاسی، اجتماعی رهبر ایران از ۱۳۸۱ تا کنون

– رییس سازمان بازرسی کشور از مرداد ۱۳۸۴ تا اردیبهشت ۱۳۸۷

– وزیر دادگستری جمهوری اسلامی ایران از مرداد ۱۳۹۲ تا مرداد ۱۳۹۶

– مشاور رییس قوه قضاییه از ۳۱ مرداد ۱۳۹۶ تا کنون

مصطفی پورمحمدی در دوران مسئولیت‌هایش در موارد گسترده و شدید نقض حقوق بشر نقش داشته و مسئول است:

-در اعدام‌های فراقانونی و گسترده زنان جوان در مشهد در شهریورماه سال ۱۳۶۰، مصطفی پورمحمدی از بندرعباس به مشهد منتقل و دادستان کل استان خراسان شد. در هفته اول دی‌ماه ۱۳۶۰، چندین زن جوان در زندان وکیل‌آباد مشهد اعدام شدند. بلافاصله پس از این اعدام‌ها برخی از خانواده‌های دختران به نزدیکان‌شان گفتند که پیش از اعدام، به دختران آنها تجاوز شده بوده است.

– مصطفی پورمحمدی به‌ عنوان نماینده وزارت اطلاعات در سال ۱۳۶۷، عضو کمیته‌‌ای موسوم به «هیئت مرگ» بود که پس از چند سوال درباره عقاید سیاسی و یا مذهبی زندانیان، تصمیم به اعدام یا زنده ماندن آنها می‌گرفت. در مرداد و شهریور سال ۱۳۶۷، چندین هزار زندانی سیاسی در ایران، با فتوای آیت‌الله خمینی و تصمیم مقامات قضایی و اطلاعاتی اعدام شدند. با انتشار فایل صوتی جلسه آیت‌الله منتظری با اعضای هیئت مرگ در ۲۴ مرداد ۱۳۶۷، مصطفی پورمحمدی مجبور شد نقش خود را در کشتار ۶۷ بپذیرد و بگوید: «ما افتخار می‌کنیم که دستور خدا را در رابطه با منافقین [از مخالفان سیاسی جمهوری اسلامی ایران] اجرا کردیم و در مقابل دشمنان خدا و ملت با قدرت ایستادیم و مقابله کردیم.»