نیروی انتظامی جمهوری اسلامی: تفاوت میان نسخه‌ها

پرش به ناوبری پرش به جستجو
بدون خلاصۀ ویرایش
(صفحه‌ای تازه حاوی «{{جعبه اطلاعات نیروی نظامی |نام بخش=نیروی انتظامی جمهوری اسلامی |تصویر= پرون...» ایجاد کرد)
 
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۶۹: خط ۶۹:
|بالگرد کاربردی=
|بالگرد کاربردی=
}}
}}
'''نیروی انتظامی جمهوری اسلامی، (ناجا)''' در سال ۱۳۷۰ پس از ادغام شهربانی، ژاندارمری و کمیته‌ی انقلاب اسلامی به منظور حفظ امنیت داخلی جمهوری اسلامی تحت نظارت وزارت کشور تشکیل گردید. وزیر کشور جانشین فرمانده کل قوا در نیروی انتظامی می‌باشد. نیروی انتظامی از چندین معاونت مختلف تشکیل شده‌است. هریک از استان‌های کشور یک ناحیه انتظامی به حساب می‌آیند و شهرستان‌های تابعه هر استان مناطق انتظامی آن ناحیه به‌شمار می‌آیند، فرماندهی انتظامی تهران بزرگ از این قاعده مستثنی است و خود یک ناحیه انتظامی به حساب می‌آید. این نیروها چه در گذشته و چه در زمان حال علیرغم قوانین اساسی و قوانین تاسیسی خودشان به سرعت تبدیل به ابزاری در دست حکومت‌ها برای سرکوب اعتراضات مردمی تحت عنوان تامین امنیت جامعه گردیدند. نمونه‌های این اعمال سرکوب‌گرانه و نقش آمران و عاملان این سرکوب در تاریخ ایران بسیاری مستند شده است و بسیاری دیگر نا‌گفته مانده است. مشهورترین این رویدادها خلع سلاح مجاهدان مشروطه و کشته و مجروح کردن مجاهدان از جمله [[ستارخان]] به‌دست نیروهای [[یپرم خان|یپرم خان ارمنی]] رئیس نظمیه‌ی وقت در واقعه‌ی پارک اتابک تهران بود. پس از او سرپاس مختاری رئیس شهربانی در سالهای ۱۳۱۴ تا ۱۳۲۰ قاتل بسیاری از آزادیخواهان با همکاری پزشک احمدی است. از معروف‌ترین اشخاصی که او در دوران ریاستش به قتل رسانده نام [[سید حسن مدرس]]، [[محمد فرخی یزدی|فرخی یزدی]]، دکتر [[تقی ارانی]] و نصرت‌الدوله فیروز برجسته است. برخی منابع قتل‌های انجام شده توسط شهربانی [[رضاشاه پهلوی|رضا شاه]] را تا ۲۴۰۰۰ نفر برآورد می‌کنند.   
'''نیروی انتظامی جمهوری اسلامی، (ناجا)''' در سال ۱۳۷۰ پس از ادغام شهربانی، ژاندارمری و کمیته‌ی انقلاب اسلامی به منظور حفظ امنیت داخلی جمهوری اسلامی تحت نظارت وزارت کشور تشکیل گردید. وزیر کشور جانشین فرمانده کل قوا در نیروی انتظامی می‌باشد. نیروی انتظامی از چندین معاونت مختلف تشکیل شده‌است. هریک از استان‌های کشور یک ناحیه انتظامی به حساب می‌آیند و شهرستان‌های تابعه هر استان مناطق انتظامی آن ناحیه به‌شمار می‌آیند، فرماندهی انتظامی تهران بزرگ از این قاعده مستثنی است و خود یک ناحیه انتظامی به حساب می‌آید. این نیرو چه در گذشته و چه اکنون ابزاری در دست حکومت‌برای سرکوب اعتراضات مردمی تحت عنوان تامین امنیت جامعه است. نمونه‌های این اعمال سرکوب‌گرانه و نقش آمران و عاملان این سرکوب در تاریخ ایران بسیاری مستند شده است و بسیاری دیگر نا‌گفته مانده است. مشهورترین این رویدادها خلع سلاح مجاهدان مشروطه و کشته و مجروح کردن مجاهدان از جمله [[ستارخان]] به‌دست نیروهای [[یپرم خان|یپرم خان ارمنی]] رئیس نظمیه‌ی وقت در واقعه‌ی پارک اتابک تهران بود. پس از او سرپاس مختاری رئیس شهربانی در سالهای ۱۳۱۴ تا ۱۳۲۰ قاتل بسیاری از آزادیخواهان با همکاری پزشک احمدی است. از معروف‌ترین اشخاصی که او در دوران ریاستش به قتل رسانده نام [[سید حسن مدرس]]، [[محمد فرخی یزدی|فرخی یزدی]]، دکتر [[تقی ارانی]] و نصرت‌الدوله فیروز برجسته است. برخی منابع قتل‌های انجام شده توسط شهربانی [[رضاشاه پهلوی|رضا شاه]] را تا ۲۴۰۰۰ نفر برآورد می‌کنند.   


پس از رضا شاه و در زمان حکومت [[محمدرضا پهلوی]] نیز شهربانی در جنایات مختلفی از جمله سرکوب سازمان نظامی [[حزب توده ایران|حزب توده]] و در کار مشترک با [[ساواک]] سرکوب نیروهای انقلابی از جمله [[سازمان چریک‌های فدایی خلق ایران|سازمان چریکهای فدایی خلق ایران]] و [[سازمان مجاهدین خلق ایران]] مشارکت فعال داشت.
پس از رضا شاه و در زمان حکومت [[محمدرضا پهلوی]] نیز شهربانی در جنایات مختلفی از جمله سرکوب سازمان نظامی [[حزب توده ایران|حزب توده]] و در کار مشترک با [[ساواک]] سرکوب نیروهای انقلابی از جمله [[سازمان چریک‌های فدایی خلق ایران|سازمان چریکهای فدایی خلق ایران]] و [[سازمان مجاهدین خلق ایران]] مشارکت فعال داشت.

منوی ناوبری