ولادیمیر لنین: تفاوت میان نسخه‌ها

پرش به ناوبری پرش به جستجو
۷۴ بایت اضافه‌شده ،  ‏۲۳ فوریهٔ ۲۰۲۲
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
بدون خلاصۀ ویرایش
خط ۱۲۷: خط ۱۲۷:


=== لنین استراتژیست ===
=== لنین استراتژیست ===
لنین می‌نویسد:<blockquote>جنگ میان سرمایه‌داران برای کسب منفعت «به جنگ ستمدیدگان علیه ستمگران» تبدیل شد و زمان تنها جنگ مشروع و عادلانه، جنگ مقدس از دیدِ توده‌های زحمتکش، ستمدیده و استثمار شده <sup> </sup>فرا رسید.</blockquote><blockquote>زیرا جنگ، طبق فرمول کلازویتس، «ادامه‌ی سیاست با وسایل دیگر است». لنین توجه زیادی به این فرمول دارد و بارها آن را نقل می‌کند. </blockquote><blockquote>همچنین، هنگامی که شهرنشینان و دهقانان انقلابی فرانسه، در پایان قرن هجدهم، سلطنت را سرنگون کردند و جمهوری دموکراتیک برقرار کردند، در همان حال پایه و اساس «بقیه‌ی اروپای مستبد، تزاریست، سلطنت‌طلب و نیمه‌فئودال» را به لرزه درآوردند؛ و تداوم اجتناب‌ناپذیر سیاست این طبقه‌ی انقلابی پیروزمند در فرانسه، جنگ‌هایی بودند که در جریان آنها تمامی دول سلطنت‌طلب اروپا ائتلاف و جنگ ضد انقلابی خود علیه فرانسه‌ی انقلابی را شکل دادند. به‌نوشته‌ی لنین، مطمئناً، به دلایل دقیقاً مشابه، جنگ اول جهانی، جنگ تفاهم مثلث (انگلستان، فرانسه، روسیه) و امپراتوری‌های مرکزی (آلمان، اتریش ـ مجارستان)، ادامه‌ی سیاستی است که طبقات حاکم قدرت‌های متخاصم مدت‌ها پیش از شروع مخاصمه به پیش می‌بردند، اما این بار با سلاح‌های جنگی. بنابراین جنگ، برخلاف اندیشه‌ی «کشیشان مسیحی، که مانند اپورتونیست‌ها، ملی‌گرایی، بشرگرایی و صلح را موعظه می‌کنند»، تصادف یا گناه نیست؛ بلکه مرحله‌ای اجتناب‌ناپذیر در سرمایه‌داری و شکلی از زندگی سرمایه‌داری است و به همان اندازه طبیعی است که صلح.<ref>[https://pecritique.files.wordpress.com/2020/07/lenine-et-la-revolution-.pdf مقاله لنین و انقلاب ژان سلم]</ref></blockquote><blockquote>زمانی که خبر کناره‌گیری تزار را به لنین دادند او باور نکرد و زمانی که خبر را در صدر اخبار روزنامه‌های زوریخ دید تنها یک هم‌وغم داشت: بازگشت هر چه سریعتر به روسیه. استالین اما زودتر از لنین به پایتخت رسید چه آنکه او روزهای تبعید در سیبری را می‌گذراند و به محض ورود به عرصه، ماهیت دولت موقت را به رسمیت شناخت. اما لنین را اندیشه‌ای دیگر بود:</blockquote><blockquote>«ما هیچ حمایتی از حکومت موقت نمی‌کنیم.» جمله‌ای بود که لنین به محض ورود به پتروگراد بر زبان آورد. در اوضاع آشفته آن روزهای پایتخت، مخالفت‌‌های لنین موجی از اعتراض همراه داشت. لنین در این وضعیت نابسامان نظریه‌ای تازه را تحت عنوان «تزهای آوریل» عرضه کرد.</blockquote><blockquote>نظریه‌ای مبتنی بر این امر که «باید یک جنگ داخلی تمام‌عیار شکل گیرد تا از میان آن طبقه کارگر زمام امور را به دست گیرد.» </blockquote>لنین از سیستم شوراها به جای حکومت موقت دفاع کرد و پیشنهاد تغییر نام حزب سوسیال دموکرات به حزب کمونیست را مطرح کرد. بلشویک‌ها دست به کار تشکیل شورای پتروگراد در مقابل حکومت موقت شدند و این‌چنین شد که در اولین کنگره سراسری شوراها مناظره‌ای ماندگار میان کرنسکی و لنین در گرفت. در این کنگره لنین شورا را به عنوان همتای نوین کنوانسیون در انقلاب فرانسه به شمار آورد و خواستار آن شد که شورا بی‌‌درنگ و از طریق توسل به زور تمام قدرت را از چنگ حکومت موقت بیرون آورد.
لنین می‌نویسد:<blockquote>جنگ میان سرمایه‌داران برای کسب منفعت «به جنگ ستمدیدگان علیه ستمگران» تبدیل شد و زمان تنها جنگ مشروع و عادلانه، جنگ مقدس از دیدِ توده‌های زحمتکش، ستمدیده و استثمار شده <sup> </sup>فرا رسید.</blockquote><blockquote>زیرا جنگ، طبق فرمول کلازویتس، «ادامه‌ی سیاست با وسایل دیگر است». لنین توجه زیادی به این فرمول دارد و بارها آن را نقل می‌کند. </blockquote><blockquote>همچنین، هنگامی که شهرنشینان و دهقانان انقلابی فرانسه، در پایان قرن هجدهم، سلطنت را سرنگون کردند و جمهوری دموکراتیک برقرار کردند، در همان حال پایه و اساس «بقیه‌ی اروپای مستبد، تزاریست، سلطنت‌طلب و نیمه‌فئودال» را به لرزه درآوردند؛ و تداوم اجتناب‌ناپذیر سیاست این طبقه‌ی انقلابی پیروزمند در فرانسه، جنگ‌هایی بودند که در جریان آنها تمامی دول سلطنت‌طلب اروپا ائتلاف و جنگ ضد انقلابی خود علیه فرانسه‌ی انقلابی را شکل دادند. به‌نوشته‌ی لنین، مطمئناً، به دلایل دقیقاً مشابه، جنگ اول جهانی، جنگ اتحاد مثلث (انگلستان، فرانسه، روسیه) و امپراتوری‌های مرکزی (آلمان، اتریش ـ مجارستان)، ادامه‌ی سیاستی است که طبقات حاکم قدرت‌های متخاصم مدت‌ها پیش از شروع مخاصمه به پیش می‌بردند، اما این بار با سلاح‌های جنگی. بنابراین جنگ، برخلاف اندیشه‌ی «کشیشان مسیحی، که مانند اپورتونیست‌ها، ملی‌گرایی، بشرگرایی و صلح را موعظه می‌کنند»، تصادف یا گناه نیست؛ بلکه مرحله‌ای اجتناب‌ناپذیر در سرمایه‌داری و شکلی از زندگی سرمایه‌داری است و به همان اندازه طبیعی است که صلح.<ref>[https://pecritique.files.wordpress.com/2020/07/lenine-et-la-revolution-.pdf مقاله لنین و انقلاب ژان سلم]</ref></blockquote><blockquote>زمانی که خبر کناره‌گیری تزار را به لنین دادند او باور نکرد و زمانی که خبر را در صدر اخبار روزنامه‌های زوریخ دید تنها یک هم‌ و غم داشت: بازگشت هر چه سریعتر به روسیه. استالین اما زودتر از لنین به پایتخت رسید چه آنکه او روزهای تبعید در سیبری را می‌گذراند و به محض ورود به عرصه، ماهیت دولت موقت را به رسمیت شناخت. اما لنین را اندیشه‌ای دیگر بود:</blockquote><blockquote>«ما هیچ حمایتی از حکومت موقت نمی‌کنیم.» جمله‌ای بود که لنین به محض ورود به پتروگراد بر زبان آورد. در اوضاع آشفته آن روزهای پایتخت، مخالفت‌‌های لنین موجی از اعتراض همراه داشت. لنین در این وضعیت نابسامان نظریه‌ای تازه را تحت عنوان «تزهای آوریل» عرضه کرد.</blockquote><blockquote>نظریه‌ای مبتنی بر این امر که «باید یک جنگ داخلی تمام‌عیار شکل گیرد تا از میان آن طبقه کارگر زمام امور را به دست گیرد.» </blockquote>لنین از سیستم شوراها به جای حکومت موقت دفاع کرد و پیشنهاد تغییر نام حزب سوسیال دموکرات به حزب کمونیست را مطرح کرد. بلشویک‌ها دست به کار تشکیل شورای پتروگراد در مقابل حکومت موقت شدند و این‌چنین شد که در اولین کنگره سراسری شوراها مناظره‌ای ماندگار میان کرنسکی و لنین در گرفت. در این کنگره لنین شورا را به عنوان همتای نوین کنوانسیون در انقلاب فرانسه به شمار آورد و خواستار آن شد که شورا بی‌‌درنگ و از طریق توسل به زور تمام قدرت را از چنگ حکومت موقت بیرون آورد.


لنین با همراهی استالین، تروتسکی- که اکنون به او پیوسته بود- و دیگر حامیان خویش قیامی را علیه حکومت موقت سامان داد. قیامی که در شب ۲۴ اکتبر به پیروزی رسید و از دل آن شورای کمیسرهای خلق به رهبری ولادیمیر ایلیچ لنین به جای دولت موقت ظهور کرد.<ref>[https://revolutionary-socialism.com/wp-content/uploads/2015/12/lenin-tezhaye-avril1.pdf لنین کتاب تزهای آوریل] </ref>
لنین با همراهی استالین، تروتسکی- که اکنون به او پیوسته بود- و دیگر حامیان خویش قیامی را علیه حکومت موقت سامان داد. قیامی که در شب ۲۴ اکتبر به پیروزی رسید و از دل آن شورای کمیسرهای خلق به رهبری ولادیمیر ایلیچ لنین به جای دولت موقت ظهور کرد.<ref>[https://revolutionary-socialism.com/wp-content/uploads/2015/12/lenin-tezhaye-avril1.pdf لنین کتاب تزهای آوریل] </ref>
خط ۱۳۴: خط ۱۳۴:


=== لنین فیلسوف ===
=== لنین فیلسوف ===
لنین بازداشت و به سیبری تبعید شد. دورانی كه تلاش‌های مادر لنین این امكان را برای او به وجود آورد كه در دهكده‌ای آرام و با مطالعه انبوه كتاب‌‌هایی كه از مادر تقاضا می‌كرد، اندیشه سیاسی خویش را شكل دهد.
زمانی که لنین بازداشت و به سیبری تبعید شد. دورانی بود كه تلاش‌های مادر لنین این امكان را برای او فراهم آورد كه در دهكده‌ای آرام و با مطالعه انبوه كتاب‌‌هایی كه از مادر تقاضا می‌كرد، اندیشه سیاسی خویش را شكل دهد.


لنین در این ناحیه بسیار سرد و نزدیک به آب و هوای قطبی، کتاب فلسفه و طرز عمل تردیونیسم را که از آثار فابیانهای سوسیالیست انگلیس بود به زبان روسی ترجمه نمود و نام آن را به دموکراسی صنعتی تغییر داد. او اندیشه کارل مارکس را بهترین راهنمای عمل برای جنبش کارگری خواند و تبلیغ عقاید او را وظیفه تمام انقلابیون دانست.
لنین در این ناحیه بسیار سرد و نزدیک به آب و هوای قطبی، کتاب فلسفه و طرز عمل تردیونیسم را که از آثار فابیانهای سوسیالیست انگلیس بود به زبان روسی ترجمه نمود و نام آن را به دموکراسی صنعتی تغییر داد. او اندیشه کارل مارکس را بهترین راهنمای عمل برای جنبش کارگری خواند و تبلیغ عقاید او را وظیفه تمام انقلابیون دانست.


لنین نظرات فلسفی خود را در کتابهای یادداشت‌های فلسفی و ماتریالیسم و امپریو کریتیسیسم تشریح کرده است.
لنین نظرات فلسفی خود را در کتابهای یادداشت‌های فلسفی و ماتریالیسم و امپریو‌کریتیسیسم تشریح کرده است.


=== لنین ایده‌پرداز ===
=== لنین ایده‌پرداز ===
خط ۱۴۸: خط ۱۴۸:


== آثار لنین ==
== آثار لنین ==
۱۸۹۴    دوستان مردم چه کسانی هستند و چگونه با سوسیال دموکراتها می‌جنگند - در رد عقاید ناردونیک‌ها
* ۱۸۹۴    دوستان مردم چه کسانی هستند و چگونه با سوسیال دموکراتها می‌جنگند - در رد عقاید ناردونیک‌ها
* ۱۸۹۹     وظیفهٔ فوری ما        
* ۱۸۹۹     توسعهٔ سرمایه‌داری در روسیه          
* ۱۹۰۲    چه باید کرد؟  -  در رد عقاید اکونومیست‌ها
* ۱۹۰۴     یک گام به پیش، دو گام به پس  - حاوی اصول تشکیلاتی حزب کمونیست و دیکتاتوری پرولتاریا
* ۱۹۰۵     دو تاکتیک سوسیال دموکراسی در انقلاب دموکراتیک  -  در باره‌ی مبانی تاکتیک‌های انقلابی
* ۱۹۰۸     ماتریالیسم و امپریوکریتیسیسم  - درباره‌ی ماتریالیسم دیالکتیک و تاریخی
* ۱۹۱۳     دفترهای فلسفی  - انتقادات لنین از مذهب و تبیین گسترده ماتریالیسم دیالکتیک
* ۱۹۱۴      حق ملت‌ها برای خودمختاری
* ۱۹۱۵     سوسیالیسم و جنگ
* ۱۹۱۷     امپریالیسم بالاترین مرحلهٔ سرمایه‌داری  - تبیین تئوریک از پیدایش و ارتقای عملکرد استعمار و امپریالیسم
* ۱۹۱۷     دولت و انقلاب  - درباره‌ی دیکتاتوری پرولتاریا و گذار به سوسیالیسم
* ۱۹۱۸      انقلاب پرولتری و کائوتسکی مرتد
* ۱۹۲۰     بیماری کودکی چپ‌روی درکمونیسم  - در باره‌ی کمونیست‌های مخالف سیاست نپ و مخالفان اقتدار حزب کمونیست


۱۸۹۹     وظیفهٔ فوری ما        
== گاه‌شمار زندگی لنین ==
 
۱۸۹۹     توسعهٔ سرمایه‌داری در روسیه          
 
۱۹۰۲    چه باید کرد؟  -  در رد عقاید اکونومیست‌ها
 
۱۹۰۴     یک گام به پیش، دو گام به پس  - حاوی اصول تشکیلاتی حزب کمونیست و دیکتاتوری پرولتاریا
 
۱۹۰۵     دو تاکتیک سوسیال دموکراسی در انقلاب دموکراتیک  -  در باره‌ی مبانی تاکتیک‌های انقلابی
 
۱۹۰۸     ماتریالیسم و امپریوکریتیسیسم  - درباره‌ی ماتریالیسم دیالکتیک و تاریخی
 
۱۹۱۳     دفترهای فلسفی  - انتقادات لنین از مذهب و تبیین گسترده ماتریالیسم دیالکتیک
 
۱۹۱۴      حق ملت‌ها برای خودمختاری
 
۱۹۱۵     سوسیالیسم و جنگ
 
۱۹۱۷     امپریالیسم بالاترین مرحلهٔ سرمایه‌داری  - تبیین تئوریک از پیدایش و ارتقای عملکرد استعمار و امپریالیسم
 
۱۹۱۷     دولت و انقلاب  - درباره‌ی دیکتاتوری پرولتاریا و گذار به سوسیالیسم
 
۱۹۱۸      انقلاب پرولتری و کائوتسکی مرتد
 
۱۹۲۰     بیماری کودکی چپ‌روی درکمونیسم  - در باره‌ی کمونیست‌های مخالف سیاست نپ و مخالفان اقتدار حزب کمونیست
 
== گاه‌شماری لنین ==
[[پرونده:لنین و خواهرش اولگا در سال ۱۸۷۴.jpg|جایگزین=لنین و خواهرش اولگا|بندانگشتی|لنین و خواهرش اولگا در سال ۱۸۷۴ سیمبیرسک]]
[[پرونده:لنین و خواهرش اولگا در سال ۱۸۷۴.jpg|جایگزین=لنین و خواهرش اولگا|بندانگشتی|لنین و خواهرش اولگا در سال ۱۸۷۴ سیمبیرسک]]
۱۸۷۰ (۱۰ آوریل)        تولد لنین در سیمبیرسک
* ۱۸۷۰ (۱۰ آوریل)        تولد لنین در سیمبیرسک
 
* ۱۸۸۱                      قتل الکساندر دوم
۱۸۸۱                      قتل الکساندر دوم
* ۱۸۸۳                      تاسیس گروه آزادی کار در ژنو به وسیله‌ی پلخانف
 
* ۱۸۸۷                        اعدام الکساندر اولیانف برادر بزرگتر لنین
۱۸۸۳                      تاسیس گروه آزادی کار در ژنو به وسیله‌ی پلخانف
* ۱۸۹۳ - ۱۸۹۵            استقرار لنین در سن پترزبورگ و ملاقات با کروپسکایا
 
* ۱۸۹۵                      بازداشت لنین تا ۱۸۹۷
۱۸۸۷                        اعدام الکساندر اولیانف برادر بزرگتر لنین
* ۱۸۹۷                      تبعید به سیبری و پیوستن کروپسکایا به وی
 
* ۱۸۹۸                      بنیانگذاری حزب سوسیال - دموکرات روسیه در شهر مینسک
۱۸۹۳ - ۱۸۹۵            استقرار لنین در سن پترزبورگ و ملاقات با کروپسکایا
* ۱۸۹۹ تا ۱۹۰۰            شورش‌های دانشجویی در روسیه
 
* ۱۹۰۰                      ترک سیبری و اقامت در سویس با نام لنین
۱۸۹۵                      بازداشت لنین تا ۱۸۹۷
* ۱۹۰۰                      انتشار اولین شماره روزنامه‌ی ایسکرا
 
* ۱۹۰۰ تا ۱۹۰۲            تشکیل حزب
۱۸۹۷                      تبعید به سیبری و پیوستن کروپسکایا به وی
* ۱۹۰۲                      نوشتن کتاب چه باید کرد؟
 
* ۱۹۰۳                      تشکیل دومین کنگره حزب سوسیال دموکرات روسیه و انشعاب آن به بولشویک‌ها و منشویک‌ها
۱۸۹۸                      بنیانگذاری حزب سوسیال - دموکرات روسیه در شهر مینسک
* ۱۹۰۴                      آغاز جنگ روس و ژاپن
 
* ۱۹۰۴                      لنین کتاب یک گام به پیش، دو گام به پس را نوشت  
۱۸۹۹ تا ۱۹۰۰            شورش‌های دانشجویی در روسیه
* ۱۹۰۵                      انقلاب در ۹ ژانویه با یکشنبه خونین آغاز شد                   
 
* ۱۲ تا ۲۷ آوریل          سومین کنگره خزب در لندن
۱۹۰۰                      ترک سیبری و اقامت در سویس با نام لنین
* ۲۵ اوت                    عهدنامه‌ی پرتسموث، پایان جنگ روس و ژاپن
 
* ۷ تا ۹ سپتامبر          کنفرانس سازمانهای سوسیال دموکرات در ریگا، بازگشت لنین به روسیه
۱۹۰۰                      انتشار اولین شماره روزنامه‌ی ایسکرا
* ۱۷ اکتبر                  مانیفست امپراتور وعده اصلاحات و قانون اساسی می‌دهد
 
* اکتبر                      اعتصاب عمومی در روسیه
۱۹۰۰ تا ۱۹۰۲            تشکیل حزب
* ۶ تا ۱۷ دسامبر        قیام مسکو
 
* ۱۲ تا ۱۷ دسامبر      اولین کنفرانس حزب سوسیال دموکرات روسیه در تامر فورس
۱۹۰۲                      نوشتن کتاب چه باید کرد؟
* ۱۹۰۶                     
 
۱۹۰۳                      تشکیل دومین کنگره حزب سوسیال دموکرات روسیه و انشعاب آن به بولشویک‌ها و منشویک‌ها
 
۱۹۰۴                      آغاز جنگ روس و ژاپن
 
۱۹۰۴                      لنین کتاب یک گام به پیش، دو گام به پس را نوشت  
 
۱۹۰۵                      انقلاب در ۹ ژانویه با یکشنبه خونین آغاز شد                   
 
۱۲ تا ۲۷ آوریل          سومین کنگره خزب در لندن
 
۲۵ اوت                    عهدنامه‌ی پرتسموث، پایان جنگ روس و ژاپن
 
۷ تا ۹ سپتامبر          کنفرانس سازمانهای سوسیال دموکرات در ریگا، بازگشت لنین به روسیه
 
۱۷ اکتبر                  مانیفست امپراتور وعده اصلاحات و قانون اساسی می‌دهد
 
اکتبر                      اعتصاب عمومی در روسیه
 
۶ تا ۱۷ دسامبر        قیام مسکو
 
۱۲ تا ۱۷ دسامبر      اولین کنفرانس حزب سوسیال دموکرات روسیه در تامر فورس
 
۱۹۰۶                     
[[پرونده:لنین جوان.jpg|جایگزین=لنین جوان |بندانگشتی|لنین جوان ]]
[[پرونده:لنین جوان.jpg|جایگزین=لنین جوان |بندانگشتی|لنین جوان ]]
۱۰ تا ۲۵ آوریل          چهارمین کنگره  حزب سوسیال دموکرات روسیه موسوم به کنگره‌ی اتحاد در استکهلم
۱۰ تا ۲۵ آوریل          چهارمین کنگره  حزب سوسیال دموکرات روسیه موسوم به کنگره‌ی اتحاد در استکهلم
۸٬۶۳۲

ویرایش

منوی ناوبری