کاربر:Sayfe/صفحه تمرین- بسیج: تفاوت میان نسخه‌ها

پرش به ناوبری پرش به جستجو
بسیج
(بسیج)
(بسیج)
خط ۱: خط ۱:
'''بسیج''' به‌عنوان یک ارگان سراسری در ایران تشکیل شد. در سال ۱۳۵۸[[روح‌الله خمینی]] فرمان تشکیل این نیرو را صادر نمود؛ سازمان بسیج زیرمجموعه‌ای از [[سپاه پاسداران]] شد
'''بسیج''' یک ارگان سراسری در ایران است که توسط رهبر انقلاب، آیت‌الله خمینی، تشکیل شد. این ارگان زیرمجموعه‌ای از سپاه پاسداران است. هرچند وظایف دقیق و تعداد اعضای بسیج مشخص نیست، اما می‌توان آن را به سه گروه تقسیم کرد: بسیجیان عادی، بسیجیان فعال و بسیجیان ویژه. بسیجیان ویژه نیروهای نظامی هستند و تحت فرماندهی رهبری قرار دارند. بسیجیان فعال در پایگاه‌های بسیج حضور دارند و در برخی موارد مسلح می‌شوند. همچنین، بسیجیان عادی افراد گسترده‌ای هستند که ممکن است به بسیج و حتی جمهوری اسلامی اعتقاد چندانی نداشته باشند ولی به دلایل مختلف در بسیج ثبت‌نام کرده‌اند.


اما به علت مشخص نبودن وظایف و در دست نبودن آمار دقیقی از تعداد اعضای [[بسیج]]، هنوز برای اعضا و مسئولان آن هویت مشخصی تعریف نشده است.
بسیجیان ویژه نیروهای نظامی هستند و در کنار سپاه پاسداران فعالیت می‌کنند. این ارگان قدرت نظامی دارد و برخی اعضای برجسته سپاه پاسداران در آن عضو هستند. اما استفاده از کودکان در بسیج و نیروهای شبه نظامی به خلاف کنوانسیون حقوق کودک است و به عنوان یک شکل از خشونت علیه کودکان محسوب می‌شود. استفاده از بسیجیان زیر ۱۸ سال و شرکت آنها در تظاهرات و سرکوب خیابانی نیز مغایر با کنوانسیون حقوق کودک و یک شکل دیگر از خشونت علیه کودکان است.


به اعتقاد حسین باستانی - یکی از کارگزاران حکومتی آمار دقیقی از اعضای بسیج در دست نیست، به گفته وی ارگان بسیج شامل ۳ گروه بسیجیان عادی، بسیجیان فعال و بسیجیان ویژه هستند.  
بسیج در ایران در طول حکومت جمهوری اسلامی توسعه یافته است و در برخی موارد افراد زیر ۱۸ سال نیز در آن شرکت می‌کنند. این مورد با کنوانسیون حقوق کودک در تناقض است و استفاده از کودکان در فعالیت‌های خشونت‌آمیز را نشان می‌دهد. بسیج دانش‌آموزی نیز با کنوانسیون‌های حقوق کودک در تضاد است و می‌تواند خشونت‌ورزی و سوءاستفاده سیاسی از جوانان را تقویت کند. در سال‌های اخیر، نیروهای بسیج در ایران در برخی اغتشاشات با معترضان درگیر شده‌اند.


وی بسیجیان ویژه را نیروهای مسلح بسیج عنوان می‌کند. فرماندهی بسیج توسط [[علی خامنه‌ای]] تعیین می‌شود. این ارگان در حال حاضر توسط [[محمدرضا نقدی]] فرماندهی می‌شود. باستانی بر این باور است که بسیج‌های عادی از طیف گسترده‌ای از افراد تشکیل شده که ممکن است به بسیج یا حتی [[جمهوری اسلامی]] اعتقاد چندانی نداشته باشند و فقط با هدف کسب اعتبار در بسیج نام‌نویسی کرده‌اند.  
سازمان قدرتمند قرارگاه ثارالله از نیروهای بسیج برای سرکوب مردم استفاده می‌کند. این نیروها با آموزش‌های مختلف برای سرکوب آماده می‌شوند و اکثراً جوانانی هستند که در پایگاه‌های کوچک بسیج تحصیل می‌کنند. آنها با استفاده از گازهای مختلف و تجهیزات دیگر مردم را سرکوب می‌کنند. با این حال، زمانی که مردم سنگ‌زنی را آغاز می‌کنند، بسیجی‌ها دچار مشکل می‌شوند. بسیج در تهران تحت نظارت سپاه قرار دارد و سپس در نواحی و پایگاه‌های مختلف فعالیت می‌کند.


بسیجی‌های فعال شاخه‌ی دوم را تشکیل می‌دهند. حضور آنها در پایگاه‌های بسیج الزامی است و در برخی موارد به آنها اسلحه داده می‌شود. این گروه از دی‌ماه ۱۳۷۰ فعالیت خودش را به صورت رسمی شروع کرد و با حمایت و کمک مستقیم سپاه شکل گرفت. [[محمد باقر ذوالقدر]] معروف‌ترین عضو این ارگان نفر شماره ۲ سپاه پاسداران است.
== چگونگی شکل‌گیری بسیج ==
بسیج به‌عنوان یک ارگان سراسری در ایران تشکیل شد. در سال ۱۳۵۸[[روح‌الله خمینی]] فرمان تشکیل این نیرو را صادر نمود؛ سازمان بسیج زیرمجموعه‌ای از [[سپاه پاسداران]] شد


افراد دیگری نیز در محافظت اطلاعات نیروهای انتظامی نقش داشتند. آنها نیروهای تندرو را شناسایی، آموزش می‌دادند و جلسات توجیهی برگزار می‌کردند تا به تدریج به انجام عملیات خشونت‌آمیز در خیابان‌ها بپردازند.اما گروه سوم، بسیجیان ویژه، نیروهای نظامی یا به‌عبارتی شبه نظامی هستند. آنها در کنار سپاه پاسداران، درجات نظامی دارند. به عنوان مثال، [[حسن فیروزآبادی]]، رئیس ستاد نیروهای مسلح ایران، سرلشکر بسیجی است.
اما به علت مشخص نبودن وظایف و در دست نبودن آمار دقیقی از تعداد اعضای بسیج، هنوز برای اعضا و مسئولان آن هویت مشخصی تعریف نشده است.


مردم با جسارت اعتراض و تظاهرات می‌کنند، اگر چه نیروهای سرکوبگر بسیار خشن عمل کرده و مردم را ترسانده و شکنجه کرده‌اند، اما هنوز تلاش می‌کنند تا به وقوع اتفاقاتی مانند حادثه [[۱۷ شهریور|۱۷ شهریور سال ۱۳۵۷]] که نیروی نظامی بسیاری از مردم را در خیابان‌ها کشت، نیفتند..<ref>[https://www.dw.com/fa-ir/%D8%A8%D8%B3%D9%8A%D8%AC-%D8%B1%D8%A7-%D8%A8%D9%87%D8%AA%D8%B1-%D8%A8%D8%B4%D9%86%D8%A7%D8%B3%D9%8A%D9%85/a-5146428 بسیج را بهتر بشناسیم - دویچه وله]</ref>
به اعتقاد حسین باستانی - یکی از کارگزاران حکومتی آمار دقیقی از اعضای [[بسیج مردمی عراق|بسیج]] در دست نیست، به گفته وی ارگان بسیج شامل ۳ گروه بسیجیان عادی، بسیجیان فعال و بسیجیان ویژه هستند.  


کنوانسیون بین‌المللی حقوق کودک ممنوعیت عضویت افراد زیر ۱۸ سال در نهادهای نظامی و شبه نظامی را تصریح کرده است. با این حال، در ایران بیش از چهار و نیم میلیون دانش‌آموز عضو بسیج هستند. علی طایفی، جامعه‌شناس، این امر را به عنوان سوءاستفاده از کودکان می‌بیند.
وی بسیجیان ویژه را نیروهای مسلح بسیج عنوان می‌کند. فرماندهی بسیج توسط [[علی خامنه‌ای]] تعیین می‌شود. این ارگان در حال حاضر توسط محمدرضا نقدی فرماندهی می‌شود. باستانی بر این باور است که بسیج‌های عادی از طیف گسترده‌ای از افراد تشکیل شده که ممکن است به بسیج یا حتی [[رژیم ولایت فقیه|جمهوری اسلامی]] اعتقاد چندانی نداشته باشند و فقط با هدف کسب اعتبار در بسیج نام‌نویسی کرده‌اند.
 
بسیجی‌های فعال شاخه‌ی دوم را تشکیل می‌دهند. حضور آنها در پایگاه‌های بسیج الزامی است و در برخی موارد به آنها اسلحه داده می‌شود. این گروه از دی‌ماه ۱۳۷۰ فعالیت خودش را به صورت رسمی شروع کرد و با حمایت و کمک مستقیم سپاه شکل گرفت. محمد باقر ذوالقدر معروف‌ترین عضو این ارگان نفر شماره ۲ سپاه پاسداران است.
 
افراد دیگری نیز در محافظت اطلاعات نیروهای انتظامی نقش داشتند. آنها نیروهای تندرو را شناسایی، آموزش می‌دادند و جلسات توجیهی برگزار می‌کردند تا به تدریج به انجام عملیات خشونت‌آمیز در خیابان‌ها بپردازند.اما گروه سوم، بسیجیان ویژه، نیروهای نظامی یا به‌عبارتی شبه نظامی هستند. آنها در کنار سپاه پاسداران، درجات نظامی دارند. به عنوان مثال، حسن فیروزآبادی، رئیس ستاد نیروهای مسلح ایران، سرلشکر بسیجی است.
 
مردم با جسارت اعتراض و تظاهرات می‌کنند، اگر چه نیروهای سرکوبگر بسیار خشن عمل کرده و مردم را ترسانده و شکنجه کرده‌اند، اما هنوز تلاش می‌کنند تا به وقوع اتفاقاتی مانند حادثه [[۱۷ شهریور|۱۷ شهریور سال ۱۳۵۷]] که نیروی نظامی بسیاری از مردم را در خیابان‌ها کُشت، نیفتند..<ref>[https://www.dw.com/fa-ir/%D8%A8%D8%B3%D9%8A%D8%AC-%D8%B1%D8%A7-%D8%A8%D9%87%D8%AA%D8%B1-%D8%A8%D8%B4%D9%86%D8%A7%D8%B3%D9%8A%D9%85/a-5146428 بسیج را بهتر بشناسیم - دویچه وله]</ref>
 
کنوانسیون بین‌المللی حقوق کودک ممنوعیت عضویت افراد زیر ۱۸ سال در نهادهای نظامی و شبه‌نظامی را تصریح کرده است. با این حال، در ایران بیش از چهار و نیم میلیون دانش‌آموز عضو بسیج هستند. علی طایفی، جامعه‌شناس، این امر را به عنوان سوءاستفاده از کودکان می‌بیند.


در سال ۱۳۵۸، خمینی دستور تشکیل نهادی به نام "بسیج مستضعفین" را صادر کرد. این نهاد در مساجد، ادارات، دانشگاه‌ها و مدارس پایگاه‌هایی تشکیل داد. در طول [[جنگ ایران و عراق|جنگ ایران]] و عراق، بسیج مستضعفین زیرنظارت سپاه پاسداران قرار گرفت و به یک واحد شبه نظامی تبدیل شد.
در سال ۱۳۵۸، خمینی دستور تشکیل نهادی به نام "بسیج مستضعفین" را صادر کرد. این نهاد در مساجد، ادارات، دانشگاه‌ها و مدارس پایگاه‌هایی تشکیل داد. در طول [[جنگ ایران و عراق|جنگ ایران]] و عراق، بسیج مستضعفین زیرنظارت سپاه پاسداران قرار گرفت و به یک واحد شبه نظامی تبدیل شد.
۱٬۲۰۱

ویرایش

منوی ناوبری